Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Ημερίδα με θέμα: «Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό και οι Χώροι Πρασίνου στην Αθήνα»

Ημερίδα με θέμα: «Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό και οι Χώροι Πρασίνου στην Αθήνα»
To Συμβούλιο Ποιότητα Ζωής (ΣΥΜΠΟΖΩ) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σας προσκαλεί στην ημερίδα που διοργανώνει με θέμα: «Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό και οι Χώροι Πρασίνου στην Αθήνα» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007 και ώρα 19:00-21:00 στο κτήριο της (Τριπόδων 28, Πλάκα).

Τα νέα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπ? όψιν σε μια σημερινή, επίκαιρη προσέγγιση του θέματος είναι τα
εξής:
? Η ραγδαία επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών μετά τις άνευ προηγουμένου καταστροφικές πυρκαγιές των δασών της Αττικής που είχαν ως συνέπεια να αναχθεί το ενδοαστικό πράσινο σε όρο επιβίωσης της πόλης μας.
? Η αναμενόμενη αύξηση του ήδη υψηλού μέσου όρου θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ζητούμενο είναι, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών, να διαμορφωθούν θέσεις επί του πρακτέου για την επίτευξη του στόχου που είναι: όσο το δυνατόν περισσότερο ενδοαστικό πράσινο και ελεύθεροι χώροι για την Αθήνα, όπως και στις περιπτώσεις του Γουδή, Φιλοπάππου κ.α.

Είναι επίσης σημαντικό να προτιμηθούν οι ορθότερες επιλογές για τη βιωσιμότητα των ελεύθερων χώρων γιατί μια αποτυχημένη, μη βιώσιμη επιλογή καταλήγει απλώς σε ένα κακό προηγούμενο ή αντιπαράδειγμα, ενώ μια επιτυχημένη επιλογή θα αποτελέσει παράδειγμα για μελλοντικές παρεμβάσεις.

Πρόγραμμα

Συντονιστής Συζήτησης: Κώστας Βασιλάκης, Πρόεδρος ΣΥΜΠΟΖΩ

Εισηγήσεις (10 λεπτες)
19:00-20:10
? Στέφανος Μάνος
Πρώην Υπουργός

? Χρήστος Κορτζίδης
Δήμαρχος Ελληνικού

? Ανδρέας Συμεών
Επίτιμος Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Μέλος Διεθνούς Επιτροπής Πολεοδομικού Διαγωνισμού Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού

? Λουδοβίκος Βασενχόφεν
Καθηγητής Ε.Μ.Π., Μέλος Διεθνούς Επιτροπής Πολεοδομικού Διαγωνισμού Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού

? Γεράσιμος Αράπης
Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Συμβουλίου Φυσικού Περιβάλλοντος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

? Ματθαίος Σανταμούρης
Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

? Άκης Παπασαράντης
Μέλος ΣΥΜΠΟΖΩ
Μέλος Επιτροπής Πολιτών για το Φιλοπάππου

Συζήτηση
20:10-20:30

Πληροφορίες
210-3225245, εσωτ. 4 & 8

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

«Οριακή η κατάσταση στον Κηφισό»

«Οριακή η κατάσταση στον Κηφισό»


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15/11/2007


Τον κίνδυνο υπερχείλισης του Κηφισού ύστερα από έντονη βροχόπτωση εξαιτίας ελλείψεων και παραλείψεων από την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που ξεκίνησαν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, επισημαίνει με επιστολή του στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο νομάρχης Πειραιά κ. Γ. Μίχας. Της επιστολής προηγήθηκε αυτοψία κλιμακίου ελεγκτών της νομαρχίας που διαπιστώνει την πολύ κακή εικόνα του ποταμού στο τμήμα που διατρέχει το Μοσχάτο και το Ν. Φάληρο. Στην αυτοψία καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στα τοιχία και το υπέδαφος από την διάβρωση και κάθε λογής αντικείμενα, σίδερα, λαμαρίνες και πέτρες σε μήκος 160 μ. που λειτουργούν ως εν δυνάμει ανάχωμα στα φερτά υλικά του ποταμού. Ανάλογη επιστολή έστειλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων κ. Ν. Σαράντης, καθώς αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται και στο βόρειο τμήμα του Κηφισού, όπου και εκεί δεν έγινε το παραμικρό έργο καθαρισμού, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ περί σειράς μέτρων για την προστασία του πολύπαθου ποταμού. Στην επιστολή του ο κ. Μίχας ζητεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ τη λήψη άμεσων μέτρων πριν να είναι πολύ αργά, καθώς όπως επισημαίνει «ο κίνδυνος υπερχείλισης είναι ορατός». «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό σε όλο το μήκος του Κηφισού. Παρά τα έργα στα πρανή του ποταμού στο ύψος της Ν. Φιλαδέλφειας, δεν έγινε κανένας καθαρισμός στην κοίτη. Τα υλικά που βρίσκονται εκεί πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν», τονίζει μιλώντας στην «Κ» ο γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης Κηφισού κ. Ντ. Λάσκαρης. Τα πιο επικίνδυνα σημεία στο νότιο τμήμα όπως καταγράφηκαν στην αυτοψία της νομαρχίας Πειραιά είναι:
B Στη συμβολή της οδού Πειραιώς με τον Κηφισό όπου υπάρχει άνοιγμα υπερχείλισης στο τοιχίο, καθώς επίσης πέτρες, σίδερα από παλαιά σκυροδέτηση που δεν επιτρέπουν την ομαλή ροή των νερών. Επιπλέον, εκατέρωθεν του ανοίγματος του τοιχίου δεν έχει ολοκληρωθεί η θεμελίωσή του και διαβρώνεται το υπάρχον υπόσκαφο τμήμα του εδάφους.
B Εκατέρωθεν της πεζογέφυρας στη συνέχεια της οδού Σολωμού δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η θεμελίωση των τοιχίων σε μήκος περίπου 200 μ. προς τη θάλασσα, με συνέπεια τη συνεχή διάβρωση στο υπάρχον υπόσκαφο τμήμα του εδάφους. Στην ίδια περιοχή και στο μέσον περίπου της κοίτης εντοπίστηκαν ακόμη δύο σειρές από διαβρωμένες λαμαρίνες, οι οποίες εξέχουν από τη στάθμη περίπου 1 - 1.5 μ. Οι λαμαρίνες αφέθηκαν εκεί μετά τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και αυτά της κατασκευής της υπερυψωμένης λεωφόρου, και έκτοτε ουδείς ενδιαφέρθηκε να τις απομακρύνει.

Τα φυτοφάρμακα, το βρώμικο νερό και... το μαρούλι

Τα φυτοφάρμακα, το βρώμικο νερό και... το μαρούλι Ενα παράδειγμα - πόρισμα για το περιβάλλον
Της Λινας Γιανναρου
«Μιλούν για «απειλές για το περιβάλλον». Δεν είναι όμως το περιβάλλον που απειλείται, αλλά εμείς. Οσα δάση κι αν κάψουμε, τα βουνά θα παραμείνουν στη θέση τους, τα δάση θα αναγεννηθούν. Αλλά εμείς... Εμείς θα έχουμε χάσει πάρα πολλά». Κάθε φορά που ο επιστήμονας, ο αυστηρός καθηγητής, σηκώνει τα μάτια απευθυνόμενος «εκτός κειμένου» στο κοινό του, το αποτέλεσμα πάντα ξαφνιάζει. Μια τέτοια στιγμή επιφύλαξε η χθεσινή -και τελευταία- ημέρα του Συνεδρίου «Η διαχείριση και η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την έρευνα και τη διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών». Στο βήμα, ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Δημήτριος Μαυράκης. «Ακούω, επίσης, ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει στο μέλλον προβλήματα εξαιτίας της ελλιπούς προστασίας του περιβάλλοντος», είπε. «Λυπάμαι, αλλά η χώρα μας ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα. Οχι; Αν δεν το πιστεύετε, την επόμενη φορά που θα κόψετε σαλάτα σκεφθείτε με τι νερό έχει ποτιστεί το μαρούλι και πόσα φυτοφάρμακα κουβαλάει. Στην επαρχία, ο καρκίνος θερίζει εξαιτίας των ουσιών αυτών. Το πρόβλημα -ας μην αμφιβάλλουμε- είναι ήδη εδώ».
Μπορεί η Πολιτεία (όπως όλα δείχνουν) να μην το έχει αντιληφθεί ακόμα, το ευτύχημα όμως είναι ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εδώ και χρόνια, το... κοιτάζει κατάματα, μέσω της έρευνας που πραγματοποιείται από τα τμήματά του. Αυτό έγινε παραπάνω από σαφές χθες, κατά τις «απολογιστικές» ομιλίες των καθηγητών για τις «πράσινες» δραστηριότητες των διαφόρων τομέων.
Την ίδια ώρα, βέβαια, όποιος κοιτούσε έξω από το παράθυρο, θα έβλεπε τη γνωστή εικόνα της ασφυκτιώσας Αθήνας. «Χρειάζεσαι πια μάσκα για να κυκλοφορείς στο κέντρο μεσημέρι», έλεγε καθηγητής που, προφανώς, «συχνάζει» στο (πιο) καθαρό περιβάλλον της Πανεπιστημιούπολης. Είναι γνωστό πια, όπως είπε η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας κ. Αννα Καρακατσάνη, πως η παραμικρή αύξηση των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα «καθρεφτίζεται» στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ερευνες έχουν δείξει ότι αύξηση της τάξης των 10μg/m³ στα PM10 οδηγεί σε αύξηση 0,6% στην ημερήσια ολική θνησιμότητα, ενώ παρατηρείται αύξηση 1% των εισαγωγών στα νοσοκομεία από κρίσεις άσθματος και αναπνευστικές αιτίες.
Οπως όμως έχει αποδειχθεί περίτρανα το τελευταίο διάστημα (βλ. Ασωπός), δεν βαλλόμαστε μόνον από αέρος. «Τα τελευταία 50 χρόνια κατακλυζόμεθα από τόνους χημικών ουσιών», τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια και επιστημονική υπεύθυνη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Υγεία», κ. Πολυξένη Νικολοπούλου - Σταμάτη. «Και για τις επιπτώσεις τους στην υγεία, έχουμε ανοίξει μόνο ένα μικρό παράθυρο. Το υπόλοιπο δωμάτιο είναι σκοτεινό. Πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε ότι ο άνθρωπος είναι ένα κομμάτι του οικοσυστήματος. Ο,τι συμβαίνει σε αυτό, έχει επίδραση πάνω του».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15/11/2007


«Προς Θεού, μιλούν για όρια στο εξασθενές χρώμιο;»
Χρώμιο: ένα φυσικά σχηματιζόμενο μέταλλο, άοσμο, σκληρό, με χρώμα γκρι του ατσαλιού.
Εξασθενές χρώμιο: η δεύτερη πιο σταθερή μορφή του χρωμίου, συναντάται σπάνια στη φύση και είναι κυρίως αποτέλεσμα ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Είναι τοξικό και καρκινογόνο. «Κι όμως, ακόμα μιλάμε για... επίπεδα χρωμίου στο πόσιμο νερό. Αυτό δείχνει παντελή έλλειψη κατανόησης του προβλήματος από τις αρχές», τόνισε χθες στην «Κ» στο περιθώριο του συνεδρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, δηλαδή την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό του Δήμου Οινοφύτων -και πολλών άλλων περιοχών της χώρας. «Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για όρια, όταν έχουμε να κάνουμε με μια καρκινογόνο ουσία. Ακόμα και ένα παιδί μπορεί να αντιληφθεί ότι άλλο είναι να πιεις ένα ποτήρι μολυσμένο νερό και άλλο δέκα. Πώς μπορούμε να μιλάμε για όρια;»
Την ίδια θέση λαμβάνει και η Ενωση Ελλήνων Χημικών σε έκθεση για την επικινδυνότητα παρουσίας εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό στα Οινόφυτα, την οποία συνέταξε για λογαριασμό του Δήμου -όπου συνοψίζει το μέγεθος του κινδύνου στον οποίο έχουν εκτεθεί οι κάτοικοι της περιοχής εξαιτίας της «ανθρωπογενούς» βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή. «Απόβλητα που περιέχουν εξασθενές χρώμιο πρέπει απαραιτήτως πριν από τη διάθεσή τους στο περιβάλλον να υφίστανται κατεργασία μετατροπής του σε αδιάλυτες μορφές του τρισθενούς χρωμίου», γράφουν οι ειδικοί, συνιστώντας την άμεση διακοπή της παροχής νερού.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η χρήση του νερού για πότισμα καλλιεργειών, με μεθόδους που δημιουργούν αερολύματα, θα πρέπει να συνοδεύεται από λήψη προστατευτικών μέτρων. «Επίσης, για να διερευνηθούν οι πιθανές φυτοτοξικές επιδράσεις του χρωμίου θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές μετρήσεις στο έδαφος των καλλιεργειών».
Οι ειδικοί προτείνουν, επίσης, τη συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του νερού και των γεωτρήσεων (ανά μήνα), καθώς και τη σύνταξη υδρογεωλογικής μελέτης. Συνιστούν, τέλος, στους τοπικούς παράγοντες της περιοχής να ζητήσουν την αναθεώρηση όλων των περιβαλλοντικών μελετών και των αδειών των βιομηχανιών που πιθανώς παράγουν απόβλητα με χρώμιο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15/11/2007

Το καζανάκι της Αθήνας

Ανολοκλήρωτα έργα και διαβρώσεις στα τοιχία του μολυσμένου Κηφισού καταγγέλλει η Νομαρχία Πειραιά, κινδυνολογώντας για υπερχείλισή του
Οι λαμαρίνες, παρατημένες εκεί από την παράδοση του οδικού έργου του Κηφισού, συμβάλλουν στη συγκράτηση φερτών υλικών και στερεών αποβλήτων



Το καζανάκι της Αθήνας
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο αρχαίος ποταμός Κηφισός που έχει καταντήσει καζανάκι της σημερινής πρωτεύουσας κινδυνεύει για ακόμα μία φορά να βουλώσει και να ξεχειλίσει.

Η νοοτροπία τού πετάμε και «να το πάρει το ποτάμι», σε συνάρτηση με αρκετές κακοτεχνίες έργων που έχουν γίνει, βρίσκει πολλές φορές τα νερά του Κηφισού άνευ διεξόδου. Η δε ρύπανση από παράνομες συνδέσεις αγωγών αποβλήτων καθιστούν τον ποταμό μια δύσοσμη, ανθυγιεινή εστία που απειλεί παράλληλα και το θαλάσσιο οικοσύστημα του Αργοσαρωνικού αφού εκεί βρίσκονται οι εκβολές του. Η Νομαρχία Πειραιά αναφέρει ότι «μπορεί να επαναληφθούν φαινόμενα υπερχείλισης του Κηφισού ποταμού ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις, εξαιτίας ελλείψεων και παραλείψεων», θέτοντας έτσι σε κίνδυνο περιουσίες και ανθρώπινες ζωές. Το παραπάνω προκύπτει από αυτοψία που διενήργησε μικτό κλιμάκιο ελεγκτών της νομαρχίας και μεταξύ άλλων εντόπισε σημαντικές διαβρώσεις, ανολοκλήρωτη θεμελίωση των τοιχίων και στις δύο όχθες, ενώ στην κοίτη του ποταμού εγκαταλελειμμένα σίδερα, πέτρες και διαβρωμένες λαμαρίνες που λειτουργούν ως ανάχωμα σε κάθε είδους φερτά υλικά - κυρίως σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων. Συγκεκριμένα καταγράφεται στην αυτοψία ότι «στη συμβολή της οδού Πειραιώς με τον Κηφισό προς την πλευρά του δυτικού Πειραιά υπάρχει άνοιγμα υπερχείλισης στο τοιχίο της κοίτης και ράμπα πρόσβασης τα οποία αποτελούν μέρος του έργου που δεν έχει περαιωθεί. Εκατέρωθεν του ανοίγματος του τοιχίου δεν έχει συνεχιστεί η θεμελίωσή του και διαβρώνεται το υπάρχον υπόσκαφο τμήμα του εδάφους». Σε άλλα σημεία αναφέρεται ότι δεν έχει συνεχιστεί η θεμελίωση των τοιχίων με αποτέλεσμα να διαβρώνεται το υπάρχον τμήμα του εδάφους, ενώ οι διαβρωμένες λαμαρίνες μήκους περίπου 160 μέτρων στο μέσον, περίπου, της κοίτης του ποταμού έχουν απομείνει από την κατασκευή του έργου, συμβάλλοντας έτσι στη συγκράτηση φερτών υλικών.

Για «μηδενική ανταπόκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ» στα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα του Πειραιά κάνει λόγο ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επισημαίνοντας ότι «οι σημαντικές ελλείψεις που εκκρεμούν από την κατασκευή του έργου καθιστούν τα συγκεκριμένα σημεία ιδιαίτερα επισφαλή. Ο κίνδυνος υπερχείλισης είναι ορατός, γι' αυτό η πολιτεία πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα πριν να είναι αργά».Ωστόσο για το θέμα της ρύπανσης του ποταμού είναι μάλλον ανεπιστρεπτί αργά. Συχνές είναι οι καταγγελίες και τα παράπονα των κατοίκων όμορων δήμων που υποφέρουν από τη δυσοσμία και ανησυχούν για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Παλαιότερη έκθεση ελεγκτών της Νομαρχίας Πειραιά συνοδεύεται με χαρακτηρισμούς όπως «ελαιώδης οσμή, πέραν του συνήθους ρύπανση των υδάτων, μεγάλα τεμάχια γαλακτοποιημένων ελαιωδών αποβλήτων, χρώμα υδάτων σκούρο πράσινο με έντονη θολερότητα». Ρύπανση που επιβεβαιώνεται με μακροσκοπική παρατήρηση και έχει αποδέκτη τη θάλασσα. «Παρακείμενες στον Κηφισό ποταμό βιομηχανίες έχουν συνδέσει παρανόμως τους αγωγούς των αποβλήτων τους με εκείνες των ομβρίων της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα ο Κηφισός να έχει μετατραπεί σε έναν αγωγό όπου ευδοκιμούν μικρόβια και ρύπανση», αναφέρεται από τη νομαρχία, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΕΥΔΑΠ «δυστυχώς εξακολουθούν να κωφεύουν συστηματικά», καταλήγουν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/11/2007

Ο Κηφισός εκπέμπει SOS – επιστολή παρέμβαση






ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 14.11.2007
Ν.Α. ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προς:
1. Πειραϊκούς Συντάκτες
2. Συντάκτες ΥΠΕΧΩΔΕ




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ. Δ/νση : Ακτή Ποσειδώνος 14-16
Ταχ. Κωδ. : 185 31
Τηλέφωνο : 210 4148474
Fax : 210 4120196
Website : http://www.nomarhiapeiraia.gr/
Email : press@nomarhiapeiraia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Κηφισός εκπέμπει SOS – επιστολή παρέμβαση
του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί να επαναληφθούν φαινόμενα υπερχείλισης του Κηφισού ποταμού μετά από έντονες βροχοπτώσεις, εξαιτίας ελλείψεων και παραλείψεων από την κατασκευή του έργου, κρούει με επιστολή του προς το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.
Σε αυτοψία που διενήργησε στον Κηφισό, μικτό κλιμάκιο ελεγκτών της Νομαρχίας Πειραιά από τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας με επικεφαλής τον αρμόδιο αντινομάρχη Πειραιά, στο τμήμα του Κηφισού που βρίσκεται εντός των ορίων της Νομαρχίας Πειραιά, εντοπίστηκαν αρκετά σημεία όπου τα τοιχία του ποταμού και το υπέδαφος έχουν διαβρωθεί, ενώ στην κοίτη του ποταμού εγκαταλελειμμένα σίδερα, πέτρες και διαβρωμένες λαμαρίνες μήκους 160 μ. λειτουργούν ως ανάχωμα σε κάθε είδους φερτά υλικά.
Ειδικότερα το μικτό κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά καταγράφει στην αυτοψία του ότι :
ü Στη συμβολή της οδού Πειραιώς με τον Κηφισό προς την πλευρά του Δ. Πειραιά υπάρχει άνοιγμα υπερχείλισης στο τοιχίο της κοίτης και ράμπα πρόσβασης τα οποία αποτελούν μέρος του έργου που δεν έχει περαιωθεί. Στην αντίστοιχη θέση στην κοίτη του ποταμού υπάρχουν πέτρες, σίδερα από παλαιή σκυροδέτηση με αποτέλεσμα τη συγκράτηση φερτών υλικών κυρίως σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης. Επιπλέον εκατέρωθεν του ανοίγματος του τοιχίου δεν έχει συνεχιστεί η θεμελίωσή του και διαβρώνεται το υπάρχον υπόσκαφο τμήμα του εδάφους.
ü Εκατέρωθεν της πεζογέφυρας που βρίσκεται στον Κηφισό σε συνέχεια της οδού Σολωμού στο Μοσχάτο δεν έχει συνεχιστεί η θεμελίωση των τοιχίων και στις δύο όχθες του ποταμού για μήκος 200 περίπου μέτρων προς τη θάλασσα με αποτέλεσμα να διαβρώνεται το υπάρχον υπόσκαφο τμήμα του εδάφους. Επιπλέον στην ίδια περιοχή και στο μέσον περίπου της κοίτης του ποταμού υπάρχουν δύο σειρές από διαβρωμένες λαμαρίνες μήκους περίπου 160 μέτρων παράλληλα προς τη ροή του Κηφισού, οι οποίες εξέχουν από τη στάθμη του νερού περίπου 1-1,5 μέτρα, έχουν απομείνει από την κατασκευή του έργου και εκτός από τη συνέχιση της διάβρωσής τους, συμβάλλουν και αυτές στη συγκράτηση φερτών υλικών.
Με την επιστολή του ο κ. Μίχας ζητά από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τη λήψη άμεσων μέτρων, καθώς όπως επισημαίνει «οι σημαντικές αυτές ελλείψεις που εκκρεμούν από την κατασκευή του έργου, καθιστούν τα συγκεκριμένα σημεία ιδιαίτερα επισφαλή. Ο κίνδυνος υπερχείλισης είναι ορατός, γι’ αυτό η Πολιτεία πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα πριν να είναι αργά» και προσθέτει με δηλώσεις του ότι «στον ευρύτερο Πειραιά των τεράστιων ανοικτών περιβαλλοντικών προβλημάτων η ανταπόκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ στα αιτήματα της Νομαρχίας είναι μηδενική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η αρμοδιότητα της συντήρησης της οδοποιίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες που μας ανατέθηκε και εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,5 εκ. € συνοδεύτηκε με μηδενική χρηματοδότηση».
Τη επιστολή του Νομάρχη Πειραιά συνοδεύει η έκθεση αυτοψίας του μικτού κλιμακίου και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Από το Γραφείο Τύπου


8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2007 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ


Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας Το Θέμα του "Καζίνο της Πάρνηθας"

Με πρωτοβουλια του Παναττικού Δικτύου κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο αιτήσεις ακυρότητας
α. Του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο "Καθορισμός ζωνών προστασίας του ορεινού όγκου Πάρνηθας" (ΦΕΚ 3366/24.7.2007)
β. Της απόφασης 3220/23.7.07 του Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής που αφορά την εξαίρεση από την αναδάσωση 62, 59 στρεμμάτων που καταστράφηκαν στην Πάρνηθα από την πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου.

Προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου επισυνάπτουμε τα δύο κείμενα.

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ
1. Τότσικα Παναγιώτη του Γεωργίου, κατοίκου Ηλιούπολης, Πύρρωνος 77
2. Πορτάλιου Ελένης του Σταύρου, κατοίκου Αθηνών, Παρμενίδου 23
3. Ιατρίδου Μαρίας- Ελένης του Σταύρου, κατοίκου Π.Φαλήρου, Άτλαντος 24
4. Αλωνιάτη Αποστόλου του Ευσταθίου, κατοίκου Μοσχάτου , Μιαούλη 51
5. Χαλάτση Δημητρίου του Χαραλάμπους, κατοίκου Χαλανδρίου, Κορυτσάς 8

ΚΑΤΑ
Του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ
1.Του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο "Καθορισμός Ζωνών Προστασίας του ορεινού όγκου Πάρνηθας (ν.Αττικής) ΦΕΚ 336/Δ/24.7.2007 κατά το μέρος που παρέχει ελλειπή προστασία στα οικοσυστήματα και ιδίως κατά το μέρος που επιτρέπει (άρθρο 2, παρ 13) Ζώνες Ε2 τουρισμού , οι εγκαταστάσεις των οποίων έχουν καθοριστεί με το ν3139/2003 (Α 100) και για τις οποίες καθώς και για τις συνοδές υποδομές αυτών ισχύουν οι διατάξεις του παραπάνω νόμου.
2. Κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης της Διοίκησης εκδοθείσας συναφώς ή στο πλαίσιο σύνθετης διοικητικής ενέργειας.

Ώς προς την προσβολή της άνω πράξεως έχουμε έννομο συμφέρον δεδομένου ότι είμαστε κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας . Διακυβεύονται δε κατά τρόπο άμεσο τα οικοσυστήματα του όρους Πάρνηθα, λόγω της ελλειπούς προστασίας που τους παρέχει η προσβαλλομένη. Συνεπώς νομίμως ασκούμε το συνταγματικό δικαίωμα μας στο περιβάλλον κατά τη διάταξη άρθρου 24 Σ, παρ 1 και 2.
Την παραπάνω πράξη προσβάλλουμε εμπροθέσμως και ζητούμε την εν μέρει ακύρωση και μεταρρύθμιση της για τους παρακάτω νομίμους και βασίμους λόγους.


1 ΙΣΤΟΡΙΚΟ.
Με το ΠΔ 644, ΦΕΚ 153/Α/61 ιδρύθηκε ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και καθορίστηκαν τα όρια του πυρήνα και της περιφερειακής ζώνης του, ο οποίο; στη συνέχεια εντάχθηκε στο δίκτυο Natura 2000 και στην οδηγία 79/409.
Το επίδικο Π.Δ. εξεδόθη κατ εξουσιοδότησιν της παρ 3 του αρθρου 4 του ν1515/85 "Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας" με σκοπό την οριοθέτηση προστασία και αναβάθμιση των ορεινών όγκων της Αττικής σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3, 4 και 15 του ιδίου νόμου.
Η προσβαλλομένη όμως παρέχει ελλειπή προστασία στα οικοσυστήματα του όρους Πάρνηθα, καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν της όλα τα πορίσματα της Μελέτης Προστασίας Ορεινού Όγκου Πάρνηθας" που συνετάγη το 2003 από το τμήμα περιβάλλοντος του Οργανισμού Αθήνας (ΟΡΣΑ)"Μελέτη Προστασίας Ορεινού Όγκου Πάρνηθας". Η ανάγκη δε προστασίας γίνεται εντονώτερη μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 28ης Ιουνίου 2007.
Η ελλειπής προατασία συνάγεται από τα εξής:
α) Με το άρθρο 2. παρ12-15 θεσμοθετούνται ζώνες Ε1 ( Πάρκο Κεραιών) και Ε2 (Ζώνες τουρισμού, βλ αναλυτικώτερα παρακάτω) μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού καθώς και ζώνη Ε3( Κατασκηνώσεις)και ζώνη Ε4 (Λατομεία) παρόλο που στη μελέτη του ΟΡΣΑ, περιγράφονται ως χρήσεις που δημιουργούν προβλήματα στα σημαντικά οικοσυστήματα του ορεινού όγκου.και θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσης τους σε βάθος χρόνου. Οι δραστηριότητες αυτές δεν θίγονται από το Π.Δ. και μπορούν να αναβαθμίζονται στο διηνεκές.
β) Στη ζώνη Α2 (άρθρο 2, παρ 2) προβλέπεται η ανεξέλεκτη πρόσβαση παντός είδους αυτοκινήτων, παρά το χαρακτηρισμό της ως περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης . Είναι προφανές ότι αυτό προβλέπεται λόγω του ότι η ζώνη αυτή περικλείει το Καζίνο κ.α ασύμβατες με το οικοσύστημα δραστηριότητες.
γ) Δεν υπάρχουν διαβαθμισμένες χρήσεις γύρω από τις ζώνες Α1 και Α2 (πυρήνας) έτσι ώστε να διασφαλίζεται το καθεστώς απόλυτης προστασίας και να απορροφούνται πιέσεις. Με τον τρόπο αυτό επίσης παραμελείται η προστασία σημαντικών περιοχών του Δρυμού , όπως τα δρυοδάση εκατέρωθεν του δρόμου πρός Αγ. Μερκούριο και των ζωνών Δ2 και Δ3.
δ) Στις ζώνες Β1,Β2, Β3, Β4 καθώς και στις ζώνες Δ1, Δ2, Δ3, οι επιτρεπόμενες χρήσεις δεν συνάδουν με τις αρτιότατες σχετικές προτάσεις της μελέτης του ΟΡΣΑ.
ε)Δεν υπάρχει ρύθμιση για την κτηνοτροφία ειδικά στις ζώνες Β και ειδικά στις περιοχές Φυλής, Αχαρνών, Αυλώνα.
στ) Το άρθρο 2 παρ 10 θεσμοθετεί ζώνες Γ όπου επιτρέπεται η δόμηση κατοικιών εκτός σχεδίου με όριο τα 20 στρέμματα. Οι ζώνες αυτές θεσμοθετούνται σε δασική περιοχή της Φυλής και σε περιοχές των Θρακομακεδόνων και της Βαρυμπόμπης χωρίς να διευκρινίζεται ότι η δόμηση επιτρέπεται μόνο στο γεωργικό τμήμα των εκτάσεων.
ζ) Εξαιρούνται αρκετές εκτάσεις του δάσους Ψωρίλα οι οποίες διεκδικούνται από τον οικοδομικό συνεταιρισμό "Φλόγα" . Επίσης εξαιρούνται τμήματα του δημοσίου δάσους Πολυδενδρίου.

Ειδικώτερα με το άρθρο 2 παρ13 της προσβαλλομένης καθορίζονται ως Ζώνες Ε2 τουρισμού , εκτάσεις 90 και 25 στρεμμάτων εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, καθώς και δασική έκταση 51 στρεμμάτων στους πρόποδες του ίδιου όρους, οι εγκαταστάσεις των οποίων έχουν καθοριστεί με το ν3139/2003 (Α 100) και για τις οποίες ισχύουν οι διατάξεις του παραπάνω νόμου.
Με την με αριθ.18/3-4-2002 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου περιήλθαν μη νόμιμα στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε" (ΕΤΑ Α.Ε.) εκτάσεις 90 , και 25 στρεμμάτων, 'με σκοπό να εισφερθούν στη θυγατρική της ΕΤΑ Α.Ε. "Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε."
Με το άρθρο 8, παρ1 ,α του ν3139/2003 παραχωρείται κατά δικαίωμα διοίκησης διαχείρισης και εκμετάλλευσης έκταση 51 στρεμμάτων στη θέση Μετόχι από το δήμο Αχαρνών στην "Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε."
Στα 90 στρέμματα υπάρχουν εγκαταστάσεις Καζίνο- Ξενοδοχείο-άνω τελεφερίκ (Μον Παρνές), στα 25 στρ εγκαταστάσεις του πρώην Σανατόριο-ξενοδοχείο Ξενία και στα 51 κάτω σταθμός τελεφερίκ που είχαν κατασκευαστεί εκεί πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975, (11 Ιουνίου 1975).
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 του ν.3139/2003 " Ρυθμίσεις για τα καζίνα Πάρνηθας και Κέρκυρας και άλλες διατάξεις"
a)οι υπάρχουσες τότε εγκαταστάσεις του Μον Παρνές αντλούν τη νομιμότητα τους από την υπ αριθ 509828 /15.11.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ ,
β)οι εγκαταστάσεις του Ξενία , από την υπ αρ 505384/19.5.1997 απόφαση του γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ και
γ) οι εγκαταστάσεις στο Μετόχι με την υπ αρ 509696/17.10.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ
Οι παραπάνω αποφάσεις εκδόθηκαν κατ εξουσιοδότηση του ν .2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α) και δημοσιεύονται μετο νόμο αυτό.
Πρόκειται προφανώς για το άρθρο 6, παρ1 του ν .2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α) το οποίο προβλέπει ότι :" οι κτιριακές τουριστικές εγκαταστάσεις , που έχουν ενεγερθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου από τον ΕΟΤ χωρίς την κατά νόμον οικοδομική άδεια και ανήκουυν στον ΕΟΤ ή στη θυγατρική του 'ΞΕΝΙΑ Α.Ε' καθίστανται νόμιμες. Η νομιμότητα της κτιριακής εγκατάστασης διαπιστώνεται με σχετική απόφαση του ΕΟΤ , η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του ΕΟΤ . Η απόφαση περιέχει την τοποθεσία και τεχνική περιγραφή της κτιριακής εγκατάστασης, καθώς και τα στοιχεία των σχετικών διαγραμμάτων που τηρούνται στο αρχείο του ΕΟΤ. Με την εκδοση της απόφασης του ΕΟΤ η κτιριακή εγκατάσταση , ως έχει και ευρίσκεται, λογίζεται ότι πληροί όλες τις νόμιμες προυποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας για περαιτέρω προσθήκες και γενικά οποιεσδήποτε οικοδομικές εργασίες."
Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι η αλλαγή χρήσης από εθνικός δρυμός σε τουριστικές εγκαταστάσεις δεν έγινε νόμιμα πρίν από τις 11 Ιουνίου 1975. Επομένως με την ισχύ του Συντάγματος του 1975, το σύνολον των παραπάνω εκτάσεων , υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις των άρθρων 24, παρ 1 και 117 παρ 3 και 4 του Συντάγματος και του εκτελεστικού ν.998/79.
Παρόλα αυτά με το άρθρο 3 του ν.3139/2003 καθορίζονται χρήσεις γής καθώς και όροι και περιορισμοί δόμησης για τις επίδικες εκτάσεις. Συγκεκριμένα:
Η παρ1 αναφέρει ότι οι εκτάσεις 90 και 25 στρεμμάτων , εκτός πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας καθώς και έκταση 51 στρεμμάτων στους πρόποδες του όρους Πάρνηθας διατηρούνται , ως χώροι τουρισμού και αναψυχής κατά την έννοια του ΠΔ 23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ 166Δ), στους οποίους επιτρέπεται η ανακατασκευή , η αναμόρφωση, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός όλων των υφισταμένων κτιρίων και εγκαταστάσεων καθώς και του περιβάλλοντος των κτιρίων χώρων .
Στην παραγματικότητα οι εκτάσεις 90 και 25 στρεμμάτων βρίσκονται εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και η διατύπωση εκτός πυρήνα δεν σημαίνει ότι εξαιρούνται από αυτόν..
Ακόμη με τη διατύπωση διατηρούνται ως χώροι τουρισμού και αναψυχής , επιχειρείται να δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι εκτάσεις αυτές είχαν νομίμως χαρακτηριστεί ως χώροι τουρισμού και αναψυχής, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούσαν αυθαίρετα ως τέτοιες.

α) Στην έκταση των 90 στρ στη θέση Μαυροβούνι (Καζίνο- Ξενοδοχείο-άνω τελεφερίκ Μον Παρνές), ο μέγιστος συντελεστής δόμησης είναι 0,22, η κάλυψη 12%, ο μέγιστος συντελεστής κατ΄΄ογκον εκμετάλλευσης 1,25 και μέγιστο ύψος κτιρίων 20 μέτρα. .... Επιτρέπεται η ανακατασκευή, η αναμόρφωση, η αναδιάταξη, ο εκσυγχρονισμός , καθώς και η επέκταση και οι αλλαγές χρήσεων των πρό του 1993 κτιριακών εγκαταστάσεων.... Επιτρέπεται, επίσης, η κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης χωρητικότητας μέχρι 300 θέσεων, ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων, η αναδιαρρύθμιση του υπαίθριου χώρου στάθμευσης, καθώς και κάθε άλλη εργασία , αναγκαία για τη βελτίωση της λειτουργικότητας , της ασφάλειας, της αντισεισμικής θωράκισης, και της αισθητικής του συγκροτήματος . Στην παραπάνω έκταση επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση προσωρινών λυόμενων κατασκευών ...επιφάνειας όχι μεγαλύτερης των 3000τμ.
β) Στην έκταση των 25 στρ στη θέση "Σανατόριο" (Ξενοδοχείο Ξενία) ο μέγιστος συντελεστής δόμησης είναι 0,22, η κάλυψη 12%, ο μέγιστος συντελεστής κατ΄΄ογκον εκμετάλλευσης 1,25 και μέγιστο ύψος κτιρίων 20 μέτρα.Επιτρέπεται η ανακατασκευή, η αναδιάταξη, και ο εκσυγχρονισμός των πρό του 1993 κτιριακών εγκαταστάσεων .
γ) Στην έκταση των 51στρ στη θέση Μετόχι (κάτω σταθμός τελεφερίκ) επιτρέπονται 2.500τμ, με κάλυψη 1.500τμ και μέγιστο ύψος 21μ.
Επίσης δεν προσμετρώνται στην κάλυψη οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις του "Μον Παρνές"΄, ενώ επιτρέπεται η επέκταση του υπόγειου χώρου στάθμευσης και εκτός περιγράμματος των κτιρίων.

2. ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ

1. Οι παραπάνω ρυθμίσεις και παραλείψεις της προσβαλλομένης και ιδίως το αρθρο 2, παρ13 της προσβαλλομένης, το άρθρο 3 του ν3139/2003 (Α 100) και η υπ αρ 509828 /15.11.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ , η υπ αρ 505384/19.5.1997 απόφαση του γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ καθώς και η υπ αρ 509696/17.10.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ αντίκεινται στο αρθρο 24, παρ1 του Συντάγματος καθώς επιτρέπουν τη μεταβολή του προορισμού δασών κυρίως μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, χωρίς να προέχει για την Εθνική Οικονομία ή να επιβάλλεται από το δημόσιο συμφέρον η χρήση Καζίνο, ξενοδοχείου κλπ
Το άρθρο 24 παρ 1 του Συντάγματος ορίζει " Απαγορεύεται η μεταβολή του προρορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός άν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον".
Το άρθρο 3 του ν3139/2003 (Α 100) και οι σχετικές αποφάσεις του ΕΟΤ χωροθετούν μέσα στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας Καζίνο, Ξενοδοχεία, τελεφερίκ δηλ εντατικές τουριστικές χρήσεις και εγκαταστάσεις , οι οποίες μέχρι τότε λειτουργούσαν παράνομα.
Η οικονομική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την παύση της λειτουργίας καζίνο κλπ.είναι ελάχιστη μπροστά στο ύψιστο δημόσιο συμφέρον που συνιστά η προστασία και εν προκειμένω η αναγέννηση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, ενός από τους τελευταίους πνέυμονες πρασίνου.
Στη μελέτη του Οργανισμού Αθήνας " Μελέτη Προστασίας του Ορεινού ¨ογκου Πάρνηθας" (σελ 54) αναφέρεται " Οι αρνητικές επιπτώσεις του 'Μον Παρνές' στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής συνίστανται κυρίως στη μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων σε σημαντικό τμήμα του Εθνικού Δρυμού , κατά τις νυκτερινές κυρίως ώρες , που προκαλεί θορύβους , αυξημένη ρύπανση, κίνδυνο πυρκαγιάς και αναστάτωση της άγριας πανίδας της περιοχής , καθώς και αισθητική αλλοίωση του τοπίου , δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις του είναι ογκώδεις και ασύμβατες με το ευρύτερο περιβάλλον...".
Κατ αναλογίαν το άρθρο 51 του ν 998/79 (ΦΕΚ Α 289), με τίτλο "τουριστικές εγκαταστάσεις" απαγορεύει την παραχώρηση στον ΕΟΤ, δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων για λόγους τουριστικής αξιοποίησης, όταν αυτά ανήκουν σε Εθνικούς Δρυμούς ή εντός της περιφερείας του νομού Αττικής.


2. Οι παραπάνω ρυθμίσεις και παραλείψεις της προσβαλλομένης αντίκεινται στο Ρυθμιστικό της Αθήνας,ν1515/85 εκτελεστικό νόμου του αρθρου 24, παρ2 του Συντάγματος.
Ιδίως το αρθρο2, παρ13 της προσβαλλομένης και οι σχετικές ρυθμίσεις του ν.3139/2003 χωροθετούν μέσα στην καρδιά των οικοσυστημάτων της Πάρνηθας υπερεντατικές τουριστικές χρήσεις, οι οποίες βλάπτουν σοβαρά τα οικοσυστήματα, θέττοντας σε κίνδυνο την επιδιωκώμενη αναγέννηση των. Και νομιμοποιούν εγκαταστάσεις και δραστηριότητες οι οποίες από μακρού λειτουργούσαν παρανόμως
"Όπως έχει κριθεί , οι διατάξεις του ν1515/1985, οι οποίες προβλέπουν κατευθύνσεις προγράμματα και μέτρα για την αναβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, δεσμεύουν τη Διοίκηση κατά την άσκηση της κανονιστικής εξουσίας η τη έκδοση ατομικών πράξεων (πρβλ ΣτΕ 604/2002Ολομ, 2403/1997 Ολομ).... Τα διατάγματα τα οποία προτείνονται βάσει της ανωτέρω εξουσιοδοτήσεως ( δηλ της παρ 4 του άρθρου 3 τουν1515/1985)με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως την οριοθέτηση, προστασία, και αναβάθμιση των ορεινών όγκων της Αττικής και των οικοσυστημάτων τους , πρέπει κατ αρχήν να καταλαμβάνουν το σύνολο της οριθετούμενης στη μελέτη των αρμοδίων επιστημόνωνως προστατευτέας εκτάσεως, , δεν δύνανται δε να ορίζουν εκτός άν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο , νέες χρήσεις γής 'η να καθιστούν επιτρεπτή την αύξηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων , οι οποίες ως εκ της φύσεως ή της θέσεως των , επιδρούν δυσμενώς στα ευπαθή οικοσυστήματα των ορεινών όγκων και άγουν σε ανατροπή της φυσικής τους ισσοροπίας

3. Οι παραπάνω ρυθμίσεις και παραλείψεις της προσβαλλομένης και ιδίως το αρθρο2, παρ13 της προσβαλλομένης, το άρθρο 3 του ν 3139/2003 (Α 100) και οι σχετικές απόφάσεις του ΕΟΤ αντίκεινται στην Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων.
Ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας έχει ενταχθεί στο δίκτυο "Natura 2000".
Με την οδηγία 92/43 , η οποία έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 33318/28.12.1998 (ΦΕΚ1289/Β/28.12.1998), συνίσταται ένα συνεκτικό ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ειδικών ζωνών επωνομαζόμενο "Natura 2000". Η οδηγία 92/43 επιβάλλει την προστασία των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο.
Τα 62,59 στρέμματα ανήκουν στον Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας . Η διατύπωση του ν3139/2003 (Α 1000) ότι ευρίσκονται εκτός Πυρήνος του Εθνικού Δρυμού δεν σημαίνει ότι εξαιρούνται από τον Πυρήνα διότι κάτι τέτοιο έπρεπε να είχε διατυπωθεί επακριβώς.
Επισημαίνουμε ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει των εθνικών διατάξεων.

Επειδή η υπό κρίση αίτηση ακυρώσεως της άνω προσβαλλομένης πράξεως είναι παραδεκτή, νόμιμη, βάσιμη και αληθινή , ασκείται δε νομίμως και εμπροθέσμως πρέπει να γίνει δεκτή καθ όλο το περιεχόμενο και αιτητικό της.
Επειδή έχουμε το απαιτούμενο έννομο συμφέρον για την άσκηση της , σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτιθέμενα.
Επειδή το Δικαστήριο Σας είναι αρμόδιο καθ ύλην και κατά τόπον να επιληφθεί της εκδικάσεως της υπό κρίση αιτήσεως

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και όσους ακόμη παραδεκτώς θα προσθέσουμε
Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε
- Να γίνει δεκτή η παρούσα αίτηση ακυρώσεως
- Να ακυρωθεί και να συμπληρωθεί (ή άλλως να μεταρρυθμιστεί) η άνω προσβαλλομένη πράξη κατά το μέρος που παρέχει ελλειπή προστασία στο όρος Πάρνηθα καθώς και κάθε συναφής και συνεφελκομένη προς αυτήν πράξη ή παράλειψη.
-Να επιβληθεί σε βάρος των αντιδίκων η δικαστική δαπάνη

Αθήνα, 13-11-2007
Οι αιτούντες

1.Τότσικας Παναγιώτης

2.Πορτάλιου Ελένη

3.Ιατρίδου Μαρία Ελένη

4.Αλωνιάτης Απόστολος

5।Χαλάτσης Δημήτριος


ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ
1. Τότσικα Παναγιώτη του Γεωργίου, κατοίκου Ηλιούπολης, Πύρρωνος 77
2. Πορτάλιου Ελένης του Σταύρου, κατοίκου Αθηνών, Παρμενίδου 23
3. Ιατρίδου Μαρίας- Ελένης του Σταύρου, κατοίκου Π.Φαλήρου, Άτλαντος 24
ΚΑΤΑ
Του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ
1.Της με αριθ. 3220/23.07.2007 (ΦΕΚ 337/ Δ/ 25.07.2007) αποφάσεως του Γενικού Γραμματέα Αττικής με την οποία κηρύχθηκαν ως αναδασωτέα δάση και δασικές εκτάσεις στην Πάρνηθα , που κάηκαν από την πυρκαγιά της Πάρνηθας της 28ης Ιουνίου 2007 , κατά το μέρος που εξαιρείται από την αναδάσωση έκταση συνολικού εμβαδού 62,59 στρεμμάτων, με την αιτιολογία ότι εμπίπτει στις διατάξεις του ν.3139/2003 (Α 100)
2. Κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης της Διοίκησης εκδοθείσας συναφώς ή στο πλαίσιο σύνθετης διοικητικής ενέργειας.

Ώς προς την προσβολή της άνω πράξεως έχουμε έννομο συμφέρον δεδομένου ότι είμαστε κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας . Διακυβεύεται δε κατά τρόπο άμεσο η προστασία του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού του όρους Πάρνηθα, λόγω της εξαίρεσης από την αναδάσωση των 62,59στρ που προβλέπει η προσβαλλομένη. Συνεπώς νομίμως ασκούμε το συνταγματικό δικαίωμα μας στο περιβάλλον κατά τη διάταξη άρθρου 24 Σ, παρ 1 και 2.
Την παραπάνω πράξη προσβάλλουμε εμπροθέσμως και ζητούμε την εν μέρει ακύρωση και μεταρρύθμιση της για τους παρακάτω νομίμους και βασίμους λόγους.

1 ΙΣΤΟΡΙΚΟ.
Με το ΠΔ 644, ΦΕΚ 153/Α/61 ιδρύθηκε ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και καθορίστηκαν τα όρια του πυρήνα και της περιφερειακής ζώνης του, ο οποίος στη συνέχεια εντάχθηκε στο δίκτυο Natura 2000 και στην οδηγία 79/409 για την προστασία της άγριας πανίδας..
Με τη προσβαλλόμενη πράξη ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε την κήρυξη ως αναδασωτέων των δασών και δασικών εκτάσεων, συνολικού εμβαδού 36.158.942 στρεμμάτων που βρίσκονται στις θέσεις Προφήτης Hλίας , Κεραμίδι, Κυρά, Αγ.Τριάδα, Μαυροβούνι, Σκίπιζα και Πλάτανα, του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και των διοικητικών περιφερειών των Δήμων Φυλής, Άνω Λιοσίων, και Αχαρνών Αττικής, οι οποίες κάηκαν από την πυρκαγιά της 28ης Ιουνίου 2007.
Σκοπός της εν λόγω κήρυξης των ανωτέρω εκτάσεων ως αναδασωτέων είναι σύμφωνα μετην προσβαλλόμενη "η διατήρηση του δασικού χαρακτήρα αυτών , ο αποκλεισμός διάθεσης των για άλλη χρήση , η αποκατάσταση της καταστραφείσης από την πυρκαγιά της 28ης Ιουνίου δασικής βλάστησης και των εν μέρει ως ανωτέρω προαναφερομένων παράνομων εκχερσώσεων αυτής , αποτελουμένης από υψηλό δάσος ελάτης, υψηλό πευκοδάσος με υπόροφο αειφύλλων πλατυφύλλων, δάσος αειφύλλων πλατυφύλλων με μίξη χαλέπιο πέυκη και δάσος αειφύλλων πλατυφύλλων καθώς και η εξασφάλιση της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένης σε αυτό και της υφισταμένης σπάνιας πανίδας που απαντάται στις περιοχές αυτές και των βιοτόπων αυτής ".
Με την προσβαλλομένη πράξη εξαιρέθηκε από την αναδάσωση έκταση 62,59 στρεμμάτων με την εσφαλμένη και μη νόμιμη αιτιολογία ότι βρίσκεται σε νόμιμη αλλαγή χρήσης ως εμπίπτουσα στις διατάξεις του άρθρου 3 του ν3139/2003 (Α 100) σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα Καζίνα Πάρνηθας και Κέρκυρας και άλλες διατάξεις βασιζόμενη κατουσίαν σε αντισυνταγματικές διατάξεις
Με την με αριθ.18/3-4-2002 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου περιήλθαν μη νόμιμα στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε" (ΕΤΑ Α.Ε.) εκτάσεις 90 , και 25 στρεμμάτων, 'με σκοπό να εισφερθούν στη θυγατρική της ΕΤΑ Α.Ε. "Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε."
Με το άρθρο 8, παρ1 ,α του ν3139/2003 παραχωρείται κατά δικαίωμα διοίκησης διαχείρισης και εκμετάλλευσης έκταση 51 στρεμμάτων στη θέση Μετόχι από το δήμο Αχαρνών στην "Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε."
Στα 90 στρέμματα υπάρχουν εγκαταστάσεις Καζίνο- Ξενοδοχείο-άνω τελεφερίκ (Μον Παρνές), στα 25 στρ εγκαταστάσεις του πρώην Σανατόριο-ξενοδοχείο Ξενία και στα 51 κάτω σταθμός τελεφερίκ που είχαν κατασκευαστεί εκεί πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975, (11 Ιουνίου 1975).
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 του ν.3139/2003 " Ρυθμίσεις για τα καζίνα Πάρνηθας και Κέρκυρας και άλλες διατάξεις"
a)οι υπάρχουσες τότε εγκαταστάσεις του Μον Παρνές αντλούν τη νομιμότητα τους από την υπ αριθ 509828 /15.11.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ ,
β)οι εγκαταστάσεις του Ξενία , από την υπ αρ 505384/19.5.1997 απόφαση του γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ και
γ) οι εγκαταστάσεις στο Μετόχι με την υπ αρ 509696/17.10.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ
Οι παραπάνω αποφάσεις εκδόθηκαν κατ εξουσιοδότηση του ν .2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α) και δημοσιεύονται με το νόμο αυτό.
Πρόκειται προφανώς για το άρθρο 6, παρ1 του ν .2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α) το οποίο προβλέπει ότι :" οι κτιριακές τουριστικές εγκαταστάσεις , που έχουν ενεγερθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου από τον ΕΟΤ χωρίς την κατά νόμον οικοδομική άδεια και ανήκουυν στον ΕΟΤ ή στη θυγατρική του 'ΞΕΝΙΑ Α.Ε' καθίστανται νόμιμες. Η νομιμότητα της κτιριακής εγκατάστασης διαπιστώνεται με σχετική απόφαση του ΕΟΤ , η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του ΕΟΤ . Η απόφαση περιέχει την τοποθεσία και τεχνική περιγραφή της κτιριακής εγκατάστασης, καθώς και τα στοιχεία των σχετικών διαγραμμάτων που τηρούνται στο αρχείο του ΕΟΤ. Με την εκδοση της απόφασης του ΕΟΤ η κτιριακή εγκατάσταση , ως έχει και ευρίσκεται, λογίζεται ότι πληροί όλες τις νόμιμες προυποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας για περαιτέρω προσθήκες και γενικά οποιεσδήποτε οικοδομικές εργασίες."
Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι η αλλαγή χρήσης από εθνικός δρυμός σε τουριστικές εγκαταστάσεις δεν έγινε νόμιμα πρίν από τις 11 Ιουνίου 1975. Επομένως με την ισχύ του Συντάγματος του 1975, το σύνολον των παραπάνω εκτάσεων , υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις των άρθρων 24, παρ 1 και 117 παρ 3 και 4 του Συντάγματος.
Παρόλα αυτά με το άρθρο 3 του ν.3139/2003 καθορίζονται χρήσεις γής καθώς και όροι και περιορισμοί δόμησης για τις επίδικες εκτάσεις. Συγκεκριμένα:
Η παρ1 αναφέρει ότι οι εκτάσεις 90 και 25 στρεμμάτων , εκτός πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας καθώς και έκταση 51 στρεμμάτων στους πρόποδες του όρους Πάρνηθας διατηρούνται , ως χώροι τουρισμού και αναψυχής κατά την έννοια του ΠΔ 23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ 166Δ), στους οποίους επιτρέπεται η ανακατασκευή , η αναμόρφωση, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός όλων των υφισταμένων κτιρίων και εγκαταστάσεων καθώς και του περιβάλλοντος των κτιρίων χώρων .
Στην παραγματικότητα οι εκτάσεις 90 και 25 στρεμμάτων βρίσκονται εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και η διατύπωση εκτός πυρήνα δεν σημαίνει ότι εξαιρούνται από αυτόν,.
Ακόμη με τη διατύπωση διατηρούνται ως χώροι τουρισμού και αναψυχής , επιχειρείται να δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι εκτάσεις αυτές είχαν νομίμως χαρακτηριστεί ως χώροι τουρισμού και αναψυχής, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούσαν αυθαίρετα ως τέτοιες.

α) Στην έκταση των 90 στρ στη θέση Μαυροβούνι (Καζίνο- Ξενοδοχείο-άνω τελεφερίκ Μον Παρνές), ο μέγιστος συντελεστής δόμησης είναι 0,22, η κάλυψη 12%, ο μέγιστος συντελεστής κατ΄΄ογκον εκμετάλλευσης 1,25 και μέγιστο ύψος κτιρίων 20 μέτρα. .... Επιτρέπεται η ανακατασκευή, η αναμόρφωση, η αναδιάταξη, ο εκσυγχρονισμός , καθώς και η επέκταση και οι αλλαγές χρήσεων των πρό του 1993 κτιριακών εγκαταστάσεων.... Επιτρέπεται, επίσης, η κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης χωρητικότητας μέχρι 300 θέσεων, ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων, η αναδιαρρύθμιση του υπαίθριου χώρου στάθμευσης, καθώς και κάθε άλλη εργασία , αναγκαία για τη βελτίωση της λειτουργικότητας , της ασφάλειας, της αντισεισμικής θωράκισης, και της αισθητικής του συγκροτήματος . Στην παραπάνω έκταση επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση προσωρινών λυόμενων κατασκευών ...επιφάνειας όχι μεγαλύτερης των 3000τμ.
β) Στην έκταση των 25 στρ στη θέση "Σανατόριο" (Ξενοδοχείο Ξενία) ο μέγιστος συντελεστής δόμησης είναι 0,22, η κάλυψη 12%, ο μέγιστος συντελεστής κατ΄΄ογκον εκμετάλλευσης 1,25 και μέγιστο ύψος κτιρίων 20 μέτρα.Επιτρέπεται η ανακατασκευή, η αναδιάταξη, και ο εκσυγχρονισμός των πρό του 1993 κτιριακών εγκαταστάσεων .
γ) Στην έκταση των 51στρ στη θέση Μετόχι (κάτω σταθμός τελεφερίκ) επιτρέπονται 2.500τμ, με κάλυψη 1.500τμ και μέγιστο ύψος 21μ.
Επίσης δεν προσμετρώνται στην κάλυψη οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις του "Μον Παρνές"΄, ενώ επιτρέπεται η επέκταση του υπόγειου χώρου στάθμευσης και εκτός περιγράμματος των κτιρίων.


2. ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ

1. Η προσβαλλόμενη, το άρθρο 3 του ν 3139/2003 (Α 100) και η υπ αρ 509828 /15.11.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ ,η υπ αρ 505384/19.5.1997 απόφαση του γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ καθώς και η υπ αρ 509696/17.10.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ αντίκεινται στο αρθρο 24, παρ 1 του Συντάγματος καθώς επιτρέπουν τη μεταβολή του προορισμού δασών κυρίως μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, χωρίς να προέχει για την Εθνική Οικονομία ή να επιβάλλεται από το δημόσιο συμφέρον η χρήση Καζίνο, ξενοδοχείου κλπ
Το άρθρο 24 παρ 1 του Συντάγματος ορίζει " Απαγορεύεται η μεταβολή του προρορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός άν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον".
Το άρθρο 3 του ν3139/2003 (Α 100) και οι σχετικές αποφάσεις του ΕΟΤ χωροθετούν μέσα στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας Καζίνο, Ξενοδοχεία, τελεφερίκ δηλ εντατικές τουριστικές χρήσεις και εγκαταστάσεις , οι οποίες μέχρι τότε λειτουργούσαν παράνομα.
Η οικονομική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την παύση της λειτουργίας καζίνο κλπ.είναι ελάχιστη μπροστά στο ύψιστο δημόσιο συμφέρον που συνιστά η προστασία και εν προκειμένω η αναγέννηση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, ενός από τους τελευταίους πνέυμονες πρασίνου.
Στη μελέτη του Οργανισμού Αθήνας " Μελέτη Προστασίας του Ορεινού ¨ογκου Πάρνηθας" (σελ 54) αναφέρεται " Οι αρνητικές επιπτώσεις του 'Μον Παρνές' στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής συνίστανται κυρίως στη μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων σε σημαντικό τμήμα του Εθνικού Δρυμού , κατά τις νυκτερινές κυρίως ώρες , που προκαλεί θορύβους , αυξημένη ρύπανση, κίνδυνο πυρκαγιάς και αναστάτωση της άγριας πανίδας της περιοχής , καθώς και αισθητική αλλοίωση του τοπίου , δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις του είναι ογκώδεις και ασύμβατες με το ευρύτερο περιβάλλον...".
Κατ αναλογίαν το άρθρο 51 του ν 998/79 (ΦΕΚ Α 289), με τίτλο "τουριστικές εγκαταστάσεις" απαγορεύει την παραχώρηση στον ΕΟΤ, δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων για λόγους τουριστικής αξιοποίησης, όταν αυτά ανήκουν σε Εθνικούς Δρυμούς ή εντός της περιφερείας του νομού Αττικής.


2. Η προσβαλλομένη αντίκειται στο άρθρο 117 παρ 3 του Συντάγματος
Σύμφωνα με το άρθρο 117, παρ3 του Συντάγματος "δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ...δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πρίν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό".
Το άρθρο 38 του ν 998/79 (ΦΕΚ Α 289) ορίζει ότι κηρύσσονται ως αναδασωτέα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί "ανεξαρτήτως του χρόνου της καταστροφής ή της αποψιλώσεως τούτων , εφόσον μέχρι της 11ης Ιουνίου 1975 δεν είχαν χρησιμοποιηθεί δι έτερον σκοπόν, ώστε να καθίσταται αδύνατος η ανατροπή της εκ της χρησιμοποιήσεως ταύτης δημιουργηθείσης καταστάσεως".
Σύμφωνα δε με την πάγια νομολογία του ΣτΕ η χρησιμοποίηση δι έτερον σκοπόν πρέπει να έχει νόμιμο έρεισμα (βλ ΣτΕ 1573/2002, 2257/2002).
Κάθε νόμιμη αλλαγή χρήσης μετά τις 11 Ιουνίου 1975 πρέπει να συνάδει με τις διατάξεις του άρθρου 24, παρ1, πράγμα που δεν ισχύει όπως αναλύουμε στον πρώτο λόγο ακυρώσεως.
Εν πάσει περιπτώσει το άρθρο 3 του ν3139/2003, δεν προβλέπει ισοπέδωση της έκτασης των 115 στρεμμάτων εντός του πυρήνα των Εθνικού Δρυμού εφόσον προβλέπει ότι όλες οι εγκαταστάσεις πρέπει να κατασκευαστούν μέσα στο περίγραμμα που απεικονίζεται με μπλέ γραμμή, επομένως τα εκτός περιγράμματος δάση και δασικές εκτάσεις πρέπει να κηρυχθούν αναδασωτέα.

2. Η προσβαλλόμενη και το άρθρο 3 του ν3139/2003 (Α 100) αντίκεινται στο Ρυθμιστικό της Αθήνας, ν1515/85 εκτελεστικό νόμο του αρθρου 24, παρ 2 του Συντάγματος.
Το άρθρο 3 του ν3139/2003 (Α 100) χωροθετεί μέσα στην καρδιά των οικοσυστημάτων της Πάρνηθας υπερεντατικές τουριστικές χρήσεις, οι οποίες βλάπτουν σοβαρά τα οικοσυστήματα, θέττοντας σε κίνδυνο την επιδιωκώμενη αναγέννηση των. Και νομιμοποιούν εγκαταστάσεις και δραστηριότητες οι οποίες από μακρού λειτουργούσαν παρανόμως
"Όπως έχει κριθεί , οι διατάξεις του ν1515/1985, οι οποίες προβλέπουν κατευθύνσεις προγράμματα και μέτρα για την αναβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, δεσμεύουν τη Διοίκηση κατά την άσκηση της κανονιστικής εξουσίας η τη έκδοση ατομικών πράξεων (πρβλ ΣτΕ 604/2002Ολομ, 2403/1997 Ολομ).... Τα διατάγματα τα οποία προτείνονται βάσει της ανωτέρω εξουσιοδοτήσεως ( δηλ της παρ 4 του άρθρου 3 τουν1515/1985)με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως την οριοθέτηση, προστασία, και αναβάθμιση των ορεινών όγκων της Αττικής και των οικοσυστημάτων τους ,... , δεν δύνανται δε να ορίζουν εκτός άν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο , νέες χρήσεις γής 'η να καθιστούν επιτρεπτή την αύξηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων , οι οποίες ως εκ της φύσεως ή της θέσεως των , επιδρούν δυσμενώς στα ευπαθή οικοσυστήματα των ορεινών όγκων και άγουν σε ανατροπή της φυσικής τους ισσοροπίας (πρβλ ΣτΕ 1672/2005 Ολομ) . Κατ εξαίρεση είναι ανεκτή, η διατήρηση των απο μακρού υφισταμένων στους ορεινούς όγκους εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων , εφόσον πάντως πρόκειται για ήπιες χρήσεις , οι οποίες δεν επιδεινώνουν τη λειτουργία τους ως οικοσυστημάτων. (ΠΕ 305/2006).


4. Η προσβαλλόμενη ,το άρθρο 3 του ν3139/2003 (Α 100) και οι σχετικές αποφάσεις του ΕΟΤ αντίκεινται στην Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων.
Ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας έχει ενταχθεί στο δίκτυο "Natura 2000".
Με την οδηγία 92/43 , η οποία έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 33318/28.12.1998 (ΦΕΚ1289/Β/28.12.1998), συνίσταται ένα συνεκτικό ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ειδικών ζωνών επωνομαζόμενο "Natura 2000". Η οδηγία 92/43 επιβάλλει την προστασία των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο.
Τα 62,59 στρέμματα ανήκουν στον Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας . Η διατύπωση του ν3139/2003 (Α 1000) ότι ευρίσκονται εκτός Πυρήνος του Εθνικού Δρυμού δεν σημαίνει ότι εξαιρούνται από τον Πυρήνα διότι κάτι τέτοιο έπρεπε να είχε διατυπωθεί επακριβώς.
Επισημαίνουμε ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει των εθνικών διατάξεων.


Επειδή η υπό κρίση αίτηση ακυρώσεως της άνω προσβαλλομένης πράξεως είναι παραδεκτή, νόμιμη, βάσιμη και αληθινή , ασκείται δε νομίμως και εμπροθέσμως πρέπει να γίνει δεκτή καθ όλο το περιεχόμενο και αιτητικό της.
Επειδή έχουμε το απαιτούμενο έννομο συμφέρον για την άσκηση της , σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτιθέμενα.
Επειδή το Δικαστήριο Σας είναι αρμόδιο καθ ύλην και κατά τόπον να επιληφθεί της εκδικάσεως της υπό κρίση αιτήσεως

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και όσους ακόμη παραδεκτώς θα προσθέσουμε
Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε
- Να γίνει δεκτή η παρούσα αίτησή ακυρώσεως
- Να ακυρωθεί η άνω προσβαλλομένη πράξη κατά το μέρος που εξαιρεί από την αναδάσωση την επίμαχη περιοχή καθώς και κάθε συναφής και συνεφελκομένη προς αυτήν πράξη ή παράλειψη.
-Να επιβληθεί σε βάρος των αντιδίκων η δικαστική δαπάνη

Αθήνα, 13-11-2007

Οι αιτούντες

1.Τότσικας Παναγιώτης

2.Πορτάλιου Ελένη

3.Ιατρίδου Μαρία Ελένη