Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

«ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΔΑΣΟΥΣ-ΔΑΦΝΙΟΥ»

ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ
ΤΩΝ ΑΛΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΤΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
xaidari.blogspot.com
«ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΔΑΣΟΥΣ-ΔΑΦΝΙΟΥ»
Η διάνοιξη δρόμου που να συνδέει το Άνω Δάσος με το Δαφνί, έργο που επισήμως έχει ονομαστεί «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΔΑΣΟΥΣ-ΔΑΦΝΙΟΥ» ενώ προς καθησυχασμόν των πολιτών χαρακτηρίζεται ‘διαμόρφωση του υπάρχοντος μονοπατιού’, μας βρίσκει αντίθετους για τους παρακάτω λόγους:
1. Είναι το πρώτο πονηρό βήμα για τη μετατροπή του μονοπατιού σε αυτοκινητόδρομο. Που σημαίνει: ηχορύπανση, καυσαέριο, άνοδος της θερμοκρασίας, αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς.
2. Θα αποτελέσει το έναυσμα για την αναζωπύρωση ιδιοκτησιακών απαιτήσεων από φορείς και ιδιώτες, με απώτερο σκοπό τον αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης και την οικοπεδοποίηση. Που σημαίνει: φωτιά στο δάσος απ’ όσους έχουν συμφέροντα, ανέγερση κτηριακών συγκροτημάτων, υποδομές που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας.
3. Γίνεται μέσα στα όρια του Ποικίλου όρους και του υπάρχοντος δάσους (πράγμα που και νομικά είναι ανεπίτρεπτο), και έτσι αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο Ποικίλον όρος, που έρχεται να προστεθεί στη διάνοιξη του τούνελ στο άλσος Δαφνίου, στη μελλοντική διέλευση εμπορικής αμαξοστοιχίας, στην πλημμελή έως μηδενική προσπάθεια αναδάσωσης, στο σκάνδαλο της λειτουργίας του Copa Copana κ.λπ.
Η ζωή μας παραέχει γίνει το τελευταίο που λαμβάνεται υπόψη. Το Ποικίλον όρος είναι από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στο λεκανοπέδιο και πρέπει να το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Οι φωτιές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ένα απέραντο ‘κρανίου τόπο’, έτοιμο για ‘μοντέρνα οικονομική αξιοποίηση’ είναι πολύ πρόσφατες για να μπορούμε να ξεχάσουμε.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να πράξει με κριτήριο την ποιότητα ζωής των πολιτών και να σταματήσει άμεσα το έργο. Στην προσπάθεια αυτή ήδη δραστηριοποιείται η Κίνησή μας σε συντονισμό με τον Σύλλογο Δαφνίου, τον Σύλλογο Άνω Δάσους και τον Σύλλογο του Χαϊδαρίου ‘Οικόπολις’. Ήδη με παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο πετύχαμε δύο μικρές νίκες: α) Η μπουλντόζα που είχε αρχίσει να ρίχνει δέντρα αποσύρθηκε με εντολή του δημάρχου, β) ο δήμαρχος υποσχέθηκε επανεξέταση του ζητήματος. Με τη σειρά μας υποσχεθήκαμε στον δήμαρχο ότι δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι την τελική ΑΠΟΦΑΣΗ διακοπής του έργου. Με βάση αυτή την υπόσχεση συνεχίζουμε και συγκεντρώνουμε υπογραφές πολιτών που καλούν τη δημοτική αρχή να διακόψει το έργο και να το μετατρέψει σε έργο θετικό για το δάσος: αναδάσωση, κρουνοί πυρόσβεσης κ.λπ.
Παράλληλα, ζητάμε τη συνδρομή και την αλληλεγγύη όλων των περιβαλλοντολογικών και οικολογικών κινήσεων της Αττικής, γιατί το συγκεκριμένο έργο και, κυρίως, η προοπτική μέσα στην οποία εντάσσεται αφορά τους πολίτες όλων των δήμων.
Χαϊδάρι 28.12.2007
Θεωρείτε ορθή τη στάση μας και τις μεθόδους δράσεις μας; Πείτε μας την κριτική σας και τις προτάσεις σας. Είστε αλληλέγγυοι; Αν ναι δηλώστε το μας μέχρι 7-01-08. Έχουμε την πρόθεση να δημοσιοποιήσουμε την αλληλεγγύη σας στο Δ.Σ. Χαϊδαρίου τις 10-01-08.

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σε όλες τις συλλογικότητες και τους πολίτες που μετέχουν στο Δίκτυο

Αγαπητές φίλες , αγαπητοί φίλοι

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Το 2008 ξεκινά με ένα μεγάλο και σημαντικό αγώνα για τα κινήματα πόλης και τους ενεργούς πολίτες, που διεκδικούν πράσινους πνεύμονες παντού στην Αττική ως απάντηση στην οικολογική κρίση και την κλιματική αλλαγή.
Ο δήμος Ελληνικού, μαζί με τους δήμους Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και τη Συσπείρωση φορέων και δημοτικών παρατάξεων των τεσσάρων δήμων , οργανώνουν στις 18, 19,20 Ιανουαρίου 2008 ένα 3ήμερο κινητοποίησης και δράσης των πολιτών, επιστημονικού διαλόγου και συνάντησης των κινημάτων, με κεντρικό περιεχόμενο :
ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.
Στη διοργάνωση συνεργάζονται η Νομαρχία, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής ( ΤΕΔΚΝΑ), το ΤΕΕ, ο ΔΣΑ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το ΕΜΠ, το ΕΚΑ και άλλοι φορείς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 3ΗΜΕΡΟΥ

18 /1
πρωί : Δενδροφύτευση με συμμετοχή σχολείων της περιοχής.
Μέρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στην πρωτοβουλία μετέχουν η ΕΛΜΕ νότιας Αθήνας και σύλλογοι δασκάλων .
13:00 : Μαθητική συναυλία με μαθητικά σχήματα
15:30 : Διημερίδα ( χαιρετισμοί , εισηγήσεις : Αθήνα , περιβάλλον, μητροπολιτικά πάρκα).

19/1
πρωί : Διημερίδα ( μελέτες υπουργείου , εισηγήσεις με θέματα της περιοχής του αεροδρομίου, παρουσίαση της θέσης των 4 δήμων – επιστημονική τεκμηρίωση)
7:00-10:00 μ.μ. : Συνέλευση κινημάτων με θέμα « Πράσινοι πνεύμονες , ελεύθεροι χώροι : από τους τοπικούς αγώνες στο εναλλακτικό σχέδιο για τη σωτηρία της Αττικής»

20/1
πρωί : Δενδροφύτευση από φορείς και κατοίκους της περιοχής,
πολίτες και κινήματα της Αθήνας
απόγευμα : μεγάλη συναυλία

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχουν περίπτερα για τα κινήματα και τις συλλογικότητες της Αττικής, όπου θα μπορούν να εκθέσουν το θέμα τους και να διανείμουν το υλικό τους.
Για όλα τα παραπάνω ενημερωθήκαμε στη συνάντηση του Συντονιστικού του Παναττικού Δικτύου, που έγινε στην Αγορά της Κυψέλης, την Παρασκευή 28/12 , από τους δημάρχους Ελληνικού και Αλίμου κ.κ. Κορτζίδη και Ορφανό, από την αντιδήμαρχο Ελληνικού κα Γεωργακάκη και τον σύμβουλο δήμου Ελληνικού κ. Μπαδογιάννη
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αποφασίσαμε να καλέσουμε τις συλλογικότητες του Παναττικού Δικτύου να συμμετάσχουν σε όλες τις δράσεις και πρωτ’ απ’ όλα στη Συνέλευση των Κινημάτων και τη Δενδροφύτευση στις 20 Ιανουαρίου.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα σας παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο χώρο των περιπτέρων των κινημάτων, που θα λειτουργεί στη διάρκεια του 3ημέρου, γιατί πρέπει να σχεδιαστεί και να στηθεί η υποδομή σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες.
Η παρουσία των κινημάτων στο χώρο αυτό δηλώνει , από τη μια, τη στήριξη στο αίτημα : ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ και , από την άλλη, φέρνει σε επαφή τις αγωνιζόμενες συλλογικότητες στην Αττική και δημιουργεί δεσμούς για μελλοντικές κοινές δράσεις.

Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε
Κορωνάκης Τάσος : 6944740587, tkoronakis@gmail.com
Μαρτέν Νίκος : 210-3453877 , nmarten@otenet.gr
Πορτάλιου Ελένη : 210-7512560 , portel@central.ntua.gr
Τότσικας Πάνος: 2103815430, ptots@tee.gr
Χαλάτσης Δημήτρης : 6948034131, halatsisd@yahoo.gr

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Παναττικού Δικτύου αποφασίστηκαν , επίσης, πλην της συμμετοχής των συλλογικοτήτων στις βασικές δράσεις, η έκδοση φυλλαδίου και η διανομή του πριν το 3ήμερο με εξόρμηση στο Σύνταγμα και κατά τη διάρκεια του 3ημέρου, καθώς και η παρουσία με πανώ και υλικά στο χώρο των περιπτέρων. Συζητείται, επίσης, η έκδοση αφίσας του Παναττικού Δικτύου ή της συνέλευσης των κινημάτων, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την κεντρική διοργάνωση.



Την ενημέρωση συνέταξε η Ελένη Πορτάλιου

Αυτή είναι η Ελλάδα

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_982094_29/12/2007_253858


MONIMEΣ ΣTHΛEΣ
Hμερομηνία δημοσίευσης: 29-12-07

Αυτή είναι η Ελλάδα
Του Σωκρατη Τσιχλια
Φίλος δικηγόρος μού διηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες ένα περιστατικό αγοραπωλησίας εξοχικής κατοικίας, το οποίο θα μπορούσε να είναι και η περίληψη του ελληνικού τραγέλαφου. Ο φίλος μου εκπροσωπούσε έναν αλλοδαπό αγοραστή από κάποια χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. «Δεν μου φαινόταν και ο πλέον νομοταγής πολίτης», μου είπε χαρακτηριστικά, «αλλά ήταν εντάξει στις εδώ συναλλαγές του». Οταν άρχισε η ανάγνωση του συμβολαίου, με τις περιγραφές και τις υποσημειώσεις, τότε άρχισαν τα γλέντια. Διότι, ως συνήθως, το μισό κτήμα ήταν δασικό, το άλλο μισό εκτός σχεδίου και με μικρότερου πλάτους δρόμο από τον επιτρέποντα ανοικοδόμηση, το ευρισκόμενο στο κτήμα κτίσμα ήταν παράνομο, νομιμοποιηθέν κατά το ήμισυ εκ των υστέρων, και πάει λέγοντας. Ο αλλοδαπός κινδύνεψε από εγκεφαλικό. Κατελήφθη από καλπάζουσα ανασφάλεια αλλά κυρίως από απόγνωση και απορία: Γιατί; Γιατί να κτίσεις αφού απαγορεύεται; Γιατί να μην αγοράσεις κάπου που επιτρέπεται; Πώς πωλείται κάτι ενώ η πώλησή του είναι παράνομη; Ο αλλοδαπός από τη χώρα του τέως υπαρκτού σοσιαλισμού ήταν αδύνατον να συλλάβει, να κατανοήσει έννοιες που είναι το ψωμοτύρι του νεοέλληνα. Εννοείται ότι το ίδιο σοκ θα πάθει και οποιοσδήποτε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν προσπαθήσουμε να του εξηγήσουμε το περιβαλλοντοκτόνο χωροταξικό μας αλαλούμ.
Το ελληνικό παράδοξο είναι μοναδικό. Κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν μπορεί να εκλάβει το αδιανόητο ως καθημερινή ρουτίνα. Στην Ελλάδα μπορούμε, καθώς αυτή η μηχανή νομότυπης παρανομίας ή πλήρους ανομίας που καλύπτεται από το δαιδαλώδες σύστημα συναρμοδιοτήτων, φορέων και υπουργείων, παράγει πολύ, ζεστό, μαύρο χρήμα. Ετσι δούλεψε και το 2007 που φεύγει, η πατρίδα μας.

Ακουγα χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ τον γενικό γραμματέα του ΠΕΧΩΔΕ κ. Θ. Κατσιγιάννη να παραδέχεται με τον πιο φυσικό τρόπο κάτι που για όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι αδιανόητο: υπάρχουν παράνομοι αγωγοί βιομηχανικών λυμάτων που εκβάλλουν στον Κηφισό, αλλά γι’ αυτό το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα, εκτός από δειγματοληπτικούς ελέγχους! Τα υπόλοιπα κατά τον κύριο γενικό ανήκουν στη Νομαρχία, ενώ ο πολιτικός οργανισμός που έχει χρεωθεί τη στοιχειώδη φροντίδα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας σηκώνει τα χέρια.

Θέλετε κι άλλο αδιανόητο από αυτά που θα αφήσουν οποιοδήποτε πολιτισμένο άνθρωπο με ανοιχτό το στόμα; Χθες το πρωί σε ένα από τα δύο λατομεία του Μαρκόπουλου οι περίοικοι κατήγγειλαν δραστηριότητες! Λειτουργεί, για όνομα του Θεού, ακόμα το λατομείο στο οποίο αναφέρθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Μια ολόκληρη χώρα δεν μπορεί να κλείσει ένα παράνομο, ρυπογόνο, επικίνδυνο λατομείο. Μήπως δεν θέλει;
Αυτή είναι η Ελλάδα και κανείς δεν επιχείρησε να την αλλάξει ούτε τη χρονιά που φεύγει. Χρονιά των πιο καταραμένων πυρκαγιών, των πιο περίεργων εκλογών, χρονιά του Μαγγίνα και του Ζαχόπουλου. Βοήθειά μας.

Στο έλ(ε)ος της αδιαφορίας

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο έλ(ε)ος της αδιαφορίας
29/12/2007

http://www.skai.gr/master_story.php?id=69636

Παρέμβαση της δικαιοσύνης για το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα του Κηφισού ζητούν τοπικοί φορείς, ενώ το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει την εκτροπή στον ποταμό και άλλων λυμάτων...Την ίδια ώρα, κάτοικοι και φορείς σε Ρέντη, Μοσχάτο και Νέο Φάληρο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μελλοντικές πλημμύρες μετά από δυνατές νεροποντές εάν γίνουν πράξη οι σχεδιασμοί του υπουργείου

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Απόστολος Αλωνιάτης από την Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ-ΣΟΣ κατήγγειλε ότι στο κλειστό τμήμα του Κηφισού καταλήγουν αγωγοί βιομηχανιών.Επέρριψε ευθύνες στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και στην ΕΥΔΑΠ, καθώς -όπως είπε-, αυτή είναι η υπεύθυνη εταιρία για το αποχετευτικό σύστημα και ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα.Ανάλογη καταγγελία για ρίψη βιομηχανικών λυμάτων στο ποτάμι έκανε μέσω του ΣΚΑΪ και ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, λέγοντας ότι παρότι έχει ζητήσει βοήθεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ εδώ και δύο χρόνια (αφού η νομαρχία δε διαθέτει μηχανισμό ελέγχου), δεν έχει οριστεί ακόμα κάποια συνάντηση.Εν τω μεταξύ, μη επεξεργασμένα λύματα καταλήγουν και στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, το οποίο το ΥΠΕΧΩΔΕ προτίθεται να εκτρέψει προς τον Κηφισό.
ΔΕΙΤΕ
Ρύπανση με την άδεια του ΥΠΕΧΩΔΕ
Πολίτες σε δράση

ΑΚΟΥΣΤΕ
Ο Α. Αλωνιάτης για Κηφισό

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 18-20 ΓΕΝΑΡΗ ΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 18-20 ΓΕΝΑΡΗ ΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΙΤ www.koinidrasi.gr:"Το ραντεβού μας είναι με τη νέα χρονιά, στις 18 Ιανουαρίου, στο αεροδρόμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο FORUM για το μητροπολιτικό πάρκο και το περιβάλλον. Συμμετέχουν η Υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς, η Νομαρχία Αθηνών, η ΤΕΔΚΝΑ ,το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Τ.Ε.Ε. ,ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, το Ε.Κ.Α και η WWF. Δεκάδες οικολογικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή.Να προσπαθήσουμε ο καθένας από την πλευρά του ,να γίνει το FORUM το μεγάλο οικολογικό γεγονός της χρονιάς. Όπως και το όραμά μας. Να γίνει στο Ελληνικό το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης."
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 3ΗΜΕΡΟΥ
18 /1
πρωί : Δενδροφύτευση με συμμετοχή σχολείων της περιοχής.
Μέρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στην πρωτοβουλία μετέχουν η ΕΛΜΕ νότιας Αθήνας και σύλλογοι δασκάλων .
13:00 : Μαθητική συναυλία με μαθητικά σχήματα
15:30 : Διημερίδα ( χαιρετισμοί , εισηγήσεις : Αθήνα , περιβάλλον, μητροπολιτικά πάρκα).
19/1
πρωί : Διημερίδα ( μελέτες υπουργείου , εισηγήσεις με θέματα της περιοχής του αεροδρομίου, παρουσίαση της θέσης των 4 δήμων – επιστημονική τεκμηρίωση)
7:00-10:00 μ.μ. : Συνέλευση κινημάτων με θέμα « Πράσινοι πνεύμονες , ελεύθεροι χώροι : από τους τοπικούς αγώνες στο εναλλακτικό σχέδιο για τη σωτηρία της Αττικής»
20/1
πρωί : Δενδροφύτευση από φορείς και κατοίκους της περιοχής,
πολίτες και κινήματα της Αθήνας
απόγευμα : μεγάλη συναυλία
Στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχουν περίπτερα για τα κινήματα και τις συλλογικότητες της Αττικής, όπου θα μπορούν να εκθέσουν το θέμα τους και να διανείμουν το υλικό τους.

Εμείς και το Μπαλί – 5 στόχοι για το 2008- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Δελτίο Τύπου

31 Δεκεμβρίου 2007

Εμείς και το Μπαλί –
5 στόχοι για το 2008

Στο Μπαλί κάμφθηκε την τελευταία στιγμή η αδιαλλαξία κυρίως των Η.Π.Α. ενάντια στην ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της διεθνής κοινότητας όσον αφορά την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η μάχη δεν έχει τελειώσει. Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι απολύτως κρίσιμα για το αν η γενιά μας θα αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της για την αναστροφή του φαινομένου. Μπορεί να είναι εύκολο να κρύβουμε την αδράνειά μας πίσω από την αδιαλλαξία μεγάλων χωρών, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας συμβάλει δυσανάλογα με το μέγεθος της στην κλιματική αλλαγή και διακρίνεται για την αποφυγή λήψης ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της. Είναι και δική μας η ευθύνη για τον πλανήτη.

5 στόχοι για το 2008

- Τα δάση είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Πόσο έχουμε προχωρήσει στη διασφάλιση της προστασίας των δασών και σε έμπρακτο σεβασμό γι’ αυτά; Για παράδειγμα, έχουμε συμπληρώσει το δασολόγιο, που αποτελεί και συνταγματική επιταγή; Έχουμε πλήρως αναδιοργανώσει τις κρατικές υπηρεσίες έναντι των πυρκαγιών; Έχουμε προχωρήσει στην εξάλειψη των αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές; Ή απλώς ευχόμαστε το 2008 να αποδειχθεί κλιματολογικά ευνοϊκότερο, την ίδια στιγμή που η πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει για την Ελλάδα μέσες αυξήσεις θερμοκρασιών περίπου 4ο βαθμούς και μείωση μέσης βροχόπτωσης περίπου 25% μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια. Προετοιμαζόμαστε επαρκώς γι’ αυτές τις εξελίξεις;
- Μέσα από ένα περιβαλλοντικά δικαιότερο φορολογικό σύστημα μπορούμε να ωθήσουμε την ελληνική οικονομία προς μια πιο ενεργή συμμετοχή στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πόσο έχουμε προχωρήσει στην αναγκαία περιβαλλοντική φορολογική μεταρρύθμιση, μειώνοντας το φορολογικό βάρος στην εργασία και αυξάνοντας το κόστος εκπομπών και ρύπων; Παίρνουμε μέτρα ώστε τα αυτοκίνητα να φέρουν το πραγματικό περιβαλλοντικό κόστος των εκπομπών και της αστικής συμφόρησης που δημιουργούν;
- Η διάσπαρτη δόμηση ενθαρρύνει τη χρήση του αυτοκίνήτου, αυξάνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Προχωρούμε στην αντικατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με ένα ορισμό χρήσεων γης ανά περιοχή μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα; Προχωρούμε στην προάσπιση των πιο ευαίσθητων περιοχών της χώρας, όπως των ακτών και των νησιών ώστε να προφυλάξουμε την φύση και την ποιότητα του τουρισμού; Ή μήπως προετοιμάζεται ένα χωροταξικό του τουρισμού που θα καθυποτάξει και τα δύο στο πρόσκαιρο κέρδος κάποιων κτηματομεσιτών και εργολάβων στους οποίους θα επιτρέπεται να κατασκευάζουν τεράστια συγκροτήματα δεύτερων κατοικιών, με συντελεστές δόμησης που μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο για ξενοδοχεία;
- Ο μεγαλύτερος σύμμαχος μας στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Προχωρούμε σε αλλαγές του ΓΟΚ, στην άμεση εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και στην αύξηση των χώρων πρασίνου στις πόλεις, ώστε να τις καταστήσουμε πιο ανθρώπινες και πιο ασφαλείς στους μεγάλους καύσωνες; Ή μήπως στο θέμα αυτό είμαστε ουραγοί μεταξύ των παλαιοτέρων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και μιλώντας για τον καθέναν από εμάς: τοποθετούμε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, κλείνουμε τα φώτα που δεν χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας, σβήνουμε τα stand by, χρησιμοποιούμε ηλιακούς θερμοσυσσωρευτές;
- Η ενεργειακή μας εξάρτηση από το λιγνίτη και το πετρέλαιο αυξάνει σημαντικά τις κατά κεφαλήν μας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Προχωρούμε σε ενεργειακό σχεδιασμό για τη σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, το πετρέλαιο και τον λιθάνθρακα, και η προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας, όπως οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο.

Τα παιδιά είναι στο επίκεντρο των εορτών της πρωτοχρονιάς. Για φέτος ας συμβάλουμε όλοι ακόμη παραπάνω στην μάχη αυτή του πλανήτη. Το βράδυ της πρωτοχρονιάς ας κάνουμε αυτό το ξεκίνημα δώρο για τα παιδιά μας.


Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

Κινήματα Πόλης - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

http://www.ypovrixio.gr/article.php?issues_no=38&contents_id=100
"Δεν ξέρω αν σας αρέσει η κηπουρική. Πάντως αν θέλετε να φυτεύετε δεντράκια κακό του κεφαλιού σας. Ειδικά αν αυτά τα δεντράκια θέλετε να τα βάλετε στο Πεδίον του Άρεως."
της Ν.Δασκαλοπούλου & Ε.Φραντζόγλου
Χρέη χειριστών sonar: ΝΤΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΦΡΑΝΤΖΟΓΛΟΥ
(dida@enet.gr)
Την ψάχνω με νέες μεθόδους, με νέους τρόπους.
Μου λες ότι δεν μοιάζω μ' όλους τους άλλους τους ανθρώπους, δυστυχώς,
επειδή δεν είμαι λογικός.
Τ' όνομά μου γραμμένο σε μαύρες λίστες.
Επικυρηγμένος από τις αρχές κι από φασίστες.
Όχι, δεν έχω σκοπό τον κόσμο να αλλάξω,
αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κάτσω
και θ' αράξω με τα χέρια σταυρωμένα.
Καταστρέφω ένα-ένα όλα τα σχέδια τα προκατασκευασμένα,
που γίνανε για το καλό μου, χωρίς να ρωτηθώ από κανένα.

Γιατί δεν είμαι ο Έλληνας που έχεις συνηθίσει.
Έχω ένα πρόβλημα για κάθε σου λύση.
Στίχοι:Terror X Crew

Δεν ξέρω αν σας αρέσει η κηπουρική. Πάντως αν θέλετε να φυτεύετε δεντράκια κακό του κεφαλιού σας. Ειδικά αν αυτά τα δεντράκια θέλετε να τα βάλετε στο Πεδίον του Άρεως. Ειδικότερα αν τα έχει προηγουμένως ξεριζώσει ένας μεγαλοεπιχειρηματίας. Τότε δικαίως και τα ΜΑΤ θα σας επιτεθούν και θα σας συλλάβουν και στο κρατητήριο θα περάσετε πολλές χαρούμενες ώρες με άλλους εγκληματίες του επιπέδου σας. Αυτά έγιναν στην μικρή μας πόλη τον Απρίλιο.

Αλλά πάντα η βία ήταν η μαμή της ιστορίας. Την άνοιξη λοιπόν ξεγέννησε ένα ωραιότατο βρέφος. Την πρώτη μέρα ήταν μόλις 10 ακτιβιστές που μαζεύτηκαν στην κατειλημμένη Αγορά της Κυψέλης ώστε να οργανώσουν τη νομική υποστήριξη των συλληφθέντων. Την επομένη της απελευθέρωσής τους μαζεύτηκαν καμιά 60αριά για να το γιορτάσουν. Εκεί έπεσε κι η ιδέα της ίδρυσης μιας μόνιμης δομής που θ’ αντιμετωπίζει ανάλογες καταστάσεις. Ένα μήνα αργότερα, τριακόσιοι ακτιβιστές από σαράντα συλλογικότητες δημιούργησαν το "Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών". Σήμερα οι συνδεδεμένες συλλογικότητες ξεπερνούν τις εκατό και συνεχίζουν ν’ αυξάνονται. Ο Νίκος Μαρτέν της οργανωτικής επιτροπής του δικτύου θα μας πει περισσότερα.

- Τα βάζετε με οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εκτός της συμπάθειας όλων μας, έχετε κερδίσει επί της ουσίας κάποια παρτίδα;
Η παρτίδα θα αργήσει πολύ να τελειώσει. Καθημερινά προστίθενται απ’ τη μεριά των πολιτών καινούριοι παίκτες κι αυτό από μόνο του είναι μεγάλο κέρδος. Η άλλη πλευρά έχει ήδη χάσει και το ξέρει καλά. Προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο, ελπίζοντας ότι οι κάτοικοι θα κουραστούν και θα εγκαταλείψουν το παιχνίδι. Η πρακτική τους περνάει συνήθως από τα παρακάτω στάδια: α) κατασυκοφάντηση, β) απόπειρα δωροδοκίας, γ) απειλές κάθε τύπου, δ) παράνομες ή νομιμοφανείς επιθέσεις με συλλήψεις, μηνύσεις, αγωγές.
- Μήπως σας ιντριγκάρει και λίγο το παιχνίδι κλέφτες κι αστυνόμοι;
"Δεν με ερεθίζει καθόλου η ιδέα να φάω μια φυσουνιά peper spray κατάμουτρα ούτε να περάσω μια νύχτα στο κρατητήριο, έστω κι αν πρόκειται να αθωωθώ την επομένη στο Αυτόφωρο. Όποιος μπαίνει σε τέτοιες ιστορίες αναλαμβάνει και ρίσκα. Το πρόβλημα γεννιέται μόνο όταν σε πιάσουν απροετοίμαστο, όταν βρεθούν λάθος άνθρωποι σε λάθος ενέργειες και σε λάθος ώρα".
- Λέγεται ότι είστε το ακτιβιστικό σκέλος του Συνασπισμού. Λοιπόν;
Οι πολίτες που διεκδικούν ένα πάρκο ή μια ελεύθερη παραλία, δεν αποτελούν ομάδα κρούσης κανενός. Οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή άλλος φορέας που τους συμπαραστέκεται είναι καλοδεχούμενο. Βέβαια, η ιδιαίτερη ευαισθησία των ανθρώπων που είναι ενταγμένοι στην Αριστερά, τους οδηγεί να συμμετέχουν ενεργά. Αλλά μέχρις εκεί.
- Λέγεται επίσης ότι φιλοδοξείτε να φτιάξετε ένα κόμμα ως αντίπαλο δέος στο Συνασπισμό...
Αυτό θα 'χε μεγάλη πλάκα. Μπορεί να υπάρχουν και μερικοί που ονειρεύονται ότι κάποια μέρα θα «πάνε Ζάππειο». Συλλογικά δεν έχει εκδηλωθεί τέτοια πρόθεση. Πολλά όμως κινήματα κατοίκων έχουν εξελιχθεί σε δημοτικές παρατάξεις. Πολλές αποτελούν τη δημοτική αντιπολίτευση και στο Ελληνικό εξέλεξαν και δήμαρχο. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που με ρωτάτε. Όχι δηλαδή να εξελιχθούν τα κινήματα πολιτών σε κόμματα, αλλά τα αριστερά κόμματα να υιοθετήσουν τη δημοκρατική δομή των κινημάτων. Το αριστερό κόμμα του μέλλοντος δεν μπορεί να βασίζεται σε οργανωτικά στερεότυπα του 1907: τις «πυραμιδωτές» δομές, τα ανά 3ετία Συνέδρια, τη «Δημοκρατία αντιπροσώπευσης» και τα υπόλοιπα βαρίδια που ταλανίζουν την Αριστερά.
- Χρηματοδοτείστε από κάποιο δημόσιο φορέα;
Τελικά έχετε ωραίο χιούμορ, αν και κάπως εγγλέζικο. Ο κουμπαράς αυτή τη στιγμή έχει γύρω στα 200 ευρώ που τα μαζέψαμε «δια περιφοράς δίσκου» από τα μέλη μας στην τελευταία γενική συνέλευση.

- Οι κουτσομπόλες γλώσσες λένε ότι οι ηγέτες τέτοιων κινημάτων είναι συνήθως αριστεροί με δεξιά τσέπη.
Οταν αναφέρετε τη λέξη «ηγέτης» μου έρχεται στο μυαλό κάτι μεταξύ Αδόλφου στη χειρότερη και Ευάγγελου Βενιζέλου στην καλύτερη περίπτωση. Πάντως δεν έχω δει ποτέ να έρχεται κάποιος με Πόρσε σε διαδήλωση. Αν παρόλα αυτά ξέρετε κάτι που αγνοώ, σας παρακαλώ να μου το πείτε για να το σφυρίξω στον ταμία μας.
- Πως εξηγείτε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στα κινήματα πόλης είναι πάνω από σαράντα χρονών;
Δεν είναι αλήθεια. Οι σαραντάρηδες πλειοψηφούν μόνο στις συνελεύσεις ρουτίνας. Όταν όμως συμβαίνουν διάφορες «αγριάδες» σπάνια θα δείτε να μπαίνουν μπροστά άνθρωποι άνω των 30 και αυτό το θεωρώ απολύτως φυσικό. Στις Λαϊκές Συνελεύσεις ανταλλάσσουν γνώμες άνθρωποι από 15 ως άνω των 80 ετών.
- Γιατί να ενταχθώ σε ένα κίνημα πόλης κι όχι σε ένα κόμμα ή σε μια δημοτική παράταξη;
Να ενταχτείτε όπου γουστάρετε. Το πρόβλημα θα το έχετε από τη στιγμή που αποφασίσετε να ενταχτείτε μόνο στον καναπέ σας. Γι' αυτό, την επόμενη φορά που κάτι γύρω σας δε σας αρέσει καθόλου, μην κάτσετε με σταυρωμένα τα χέρια. Κι αν αντιμετωπίσετε τεχνικές δυσκολίες ή αν αισθάνεστε κάπως μόνοι σας, μην ανησυχείτε καθόλου. Για κάτι τέτοια υπάρχει το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης.

Κινήματα Πόλης

* ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ SOS
Για τους αρχαίους ήταν ιερός, αναδείχθηκε σε θεότητα και η μορφή του απεικονίστηκε στις μετώπες του Παρθενώνα. Σήμερα το μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής, ο Κηφισός, κατέληξε οχετός. Στις όχθες του κάνουν πάρτι τα σκουπίδια, οι καταπατήσεις και οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Κατά μήκος του υπάρχουν τουλάχιστον πεντακόσιες επιχειρήσεις.
Όλα αυτά χτύπησαν κόκκινο στον εγκέφαλο μερικών συμπολιτών μας. Το 1995 ήταν καμιά δεκαριά γραφικοί, σήμερα είναι μια δυναμική ομάδα δεκάδων ανθρώπων που δε φοβούνται να τα βάλουν με την κυβέρνηση, τα δημοτικά συμβούλια, τους μεγαλοεργολάβους - κατασκευαστές, τους επιχειρηματίες.
http://khfi-sos.blogspot.com/

* ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ
Όλο και σε κάποιο κανάλι θα έχει πάρει το μάτι σας τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη αγκαζέ με καμιά 20 παρατρεχάμενούς του, να καμαρώνει για το "το πιο φιλόδοξο έργο στην Αθήνα των τελευταίων δεκαετιών". Αυτήν την εικόνα την έχετε δει.
Αυτή που δεν έχετε δει στα κανάλια είναι οι μούντζες που τρώει από τους κατοίκους της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τους αρχιτέκτονες και τους πανεπιστημιακούς. Οχι, δεν τρελάθηκαν και ρίχνουν φάσκελα. Ο λόγος που έχουν εξαγριωθεί είναι η κατεδάφιση του κτιρίου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17. Η πολυκατοικία του Κουρεμένου, ένα από τα καλύτερα έργα της αρτ ντεκό, αποχαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κινδυνεύει από μπουλντόζα.
http://areopagitou17.blogspot.com/

* ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Η τελευταία έκθεση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων "Cushman & Wakefield" αναφέρει ότι στην ελληνική αγορά προβλέπεται η ανάπτυξη και λειτουργία σχεδόν 200.000 τ.μ. νέων εμπορικών κέντρων έως τα τέλη του 2008. Τι έγινε ρε παιδιά; Θα πήξουμε στο MALL;
Ένα από αυτά πρόκειται να ανεγερθεί στο κτήμα Ζωγράφου. Ή, τουλάχιστον έτσι νομίζει η δημοτική αρχή κι οι κληρονόμοι του Ι. Ζωγράφου. Οι δημότες πάντως δεν το βάζουν κάτω. Ζητούν απαλλοτρίωση του κτήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη μετατροπή του σε πάρκο.
http://www.vilazografou.gr/

* ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ "ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ"
Μεσοποταμία ονομάστηκε η περιοχή μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη - ένας πραγματικά ευλογημένος τόπος. Εμπνευσμένη από την ιστορική περιοχή, μια κίνηση πολιτών από το Μοσχάτο (με πικρό χιούμορ σίγουρα) αποφάσισε να ονομαστεί Μεσοποταμία, η "αττική Μεσοποταμία". Ο συσχετισμός είναι προφανής: ο δήμος Μοσχάτου οριοθετείται από δύο ποτάμια, τον Κηφισό και τον Ιλισό, που τον χωρίζουν από το Νέο Φάληρο και την Καλλιθέα. Η κίνηση πρωτοστατεί στον αγώνα για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και για να γίνει πάρκο η παραλία Μοσχάτου.
http://www.mesopotamia.gr/

* ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης έκλεισε το 2003. Παρότι είχε χαρακτηριστεί από το ΥΠ.ΠΟ διατηρητέο κτίριο, αφέθηκε για τα επόμενα τρία χρόνια στην τύχη του. Όταν οι κάτοικοι της περιοχής είδαν πως το κτίριο μετατράπηκε σε στέκι ναρκομανών και σε παράνομο πάρκινγκ αποφάσισαν να καταλάβουν το χώρο. Από το Δεκέμβριο του 2006 η Δημοτική Αγορά είναι ανοικτή σε μια σειρά από πολιτικά και καλλιτεχνικά δρώμενα με τη συμμετοχή κατοίκων, φορέων, μεταναστευτικών κοινοτήτων και θεραπευτικών ομάδων απεξαρτημένων ατόμων της περιοχής.
http://indy.gr/community/agora-tis-kypselis

* ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ
"Θέλουμε πάρκο και όχι VOVO-πόλη". Αυτή είναι η βασική επιδίωξη μιας ομάδας κατοίκων της περιοχής που διεκδικεί την διάσωση του Αθηναϊκού Ελαιώνα από τα σχέδια οικοδόμησης. Ζητούν να γίνουν άμεσα οι απαλλοτριώσεις για κοινόχρηστους χώρους πρασίνου στον Ελαιώνα, που αφορούν πεντακόσια είκοσι στρέμματα και "κρατάνε" από το 1995.
http://elaionas.wordpress.com/

* ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
Όταν το 2002 το Υπουργείο Πολιτισμού αποπειράθηκε να περιφράξει το Λόφο του Φιλοπάππου για πρώτη φορά στην ιστορία της Αθήνας οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν. Τα τελευταία πέντε χρόνια γκρεμίζουν κάγκελα, τα βάζουν με το δήμο, αλλά και διάφορους επιχειρηματίες που φιλοδοξούν ο λόφος να περιφραχθεί και να μπαίνει κανείς ... με εισιτήριο.
http://filopappou.wordpress.com/2007/09/30/hello-world/

* ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Ανεβαίνουν στις ταράτσες και ξηλώνουν τις παράνομες, καμουφλαρισμένες σε θερμοσίφωνες και καμινάδες, κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Είναι πολλοί, είναι παντού κι έχουν νομικό σύμβουλο. Τα δίνουν όλα για να αλλάξει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο και γουστάρουν τρελά να υπερασπίζονται την υγεία όσων αποκοιμούνται κάθε βράδυ μπροστά από την TV. Είναι οι "ταραξίες" του Πολύδωρα και θέλουν καλύτερη ζωή για αυτούς και τα παιδιά τους.
http://indy.gr/community/keraies

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ "ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ"
Είναι καμιά σαρανταριά σύγχρονοι Ρομπέν των δασών. Από το λημέρι τους στη σπηλιά του Νταβέλη κυνηγούν το παπαδαριό της μονής του Αγίου Παντελεήμονα που την έχει δει να καταπατήσει ολόκληρη τη Πεντέλη. Είναι οργισμένοι με την κυβέρνηση που επέτρεψε να καεί το σύμπαν και ορκίζονται να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να προστατεύσουν το οικοσύστημα του νομού. Το δάσος του Σέργουντ μετακόμισε στην αττική γη και κανείς πια (καταπατητές, επιχειρηματίες και πολιτικοί) δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος.

Απόψεις ακτιβιστών:

"Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και τον υπερασπιζόμαστε όπως ο κάθε ένας υπερασπίζεται την οικογενειακή εστία. Είμαστε το πρόβλημα του «φιλήσυχου» πολίτη; Εμείς λέμε πως το πρόβλημα είναι ο «φιλήσυχος» πολίτης".
ΑΛΩΝΙΑΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ


"Διεκδικούμε μια αλάνα, δηλαδή το δικαίωμα στην αλληλεγγύη, την αντίσταση και την αξιοπρέπεια. Αφιερώνουμε πολύ χρόνο και μεγάλο πάθος. Μ' αρέσει αυτή η ζωή και δεν θα την άλλαζα με μια πιο “νοικοκυρεμένη”, παρότι κατανοώ και επικοινωνώ θαυμάσια και με “νοικοκυραίους”.
ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ ΕΛΕΝΗ


"Το να θες να αλλάξεις ό,τι συμβαίνει γύρω σου δεν έχει να κάνει με την ηθική σου, είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα. Δράσε τοπικά, σκέψου παγκόσμια!”.
ΤΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

"Μας θέλουν όμηρους στο σπίτι μας για να λυμαίνονται τα έξω. Με απρόσκοπτη αποκομιδή κερδών. Και φυσικά ο λογαριασμός θα έρθει σε μας. Αυτό που έχεις να κερδίσεις από τη συμμετοχή είναι πρώτα από όλα αξιοπρέπεια, αυτοεκτίμηση, συντροφικότητα. Και λίγους πόντους καλύτερης ζωής".
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

"Εμείς είμαστε οι φιλήσυχοι,οι σώφρονες και οι συνετοί. Μας ταράζουν και μας προκαλούν εκείνοι οι άλλοι που καίνε, καταπατούν, μολύνουν, δεν αφήνουν τίποτα όρθιο και σχεδόν διέλυσαν τη Γη. Είμαστε τα πιο καλά παιδιά (ανήλικα, ενήλικα και τρίτης ηλικίας). Κάποιοι έλεγαν να σώσουν το Α του Κενταύρου, αλλά η Δημοτική Αγορά Κυψέλης πέφτει πιο κοντά".
ΜΗΤΣΙ ΒΡΑΣΙΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

"Δεν είμαστε καλοί άνθρωποι. Είμαστε απλά άνθρωποι. Θέλουμε μια ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη, που απειλείται από τη ζούγκλα του κέρδους και της αγοράς. Δεν έχω ακούσει κανέναν φιλήσυχο πολίτη να διαμαρτύρεται εναντίον μας. Έχω ακούσει τη Vodafone, το Βωβό, τον Σουφλιά, τον Μίνωα Κυριακού, τα κυκλώματα της νύχτας, τον Νικήτα Κακλαμάνη.".
ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ

"Σηκωθήκαμε από το καναπέ για να μην μας κάψει το λίπος τον εγκέφαλο. Κερδίσαμε τον εγκέφαλό μας. Είμαστε οι κακοί άνθρωποι που θέλουμε να σώσουμε το πλανήτη. Μην μας βρίζεις. Νοικοκυραίος είσαι και φαίνεσαι".
ΘΕΜΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ

"Ο κόσμος πιστεύει ότι θα καθαρίσει ο καθένας μόνος του. Αυτό είναι μεγάλη παγίδα. Είναι μια ψευδαίσθηση που μας οδηγεί στην αβάσταχτη μοναξιά του καναπέ. Όσο πιο "φιλήσυχοι" είμαστε, το νέφος, η έλλειψη πρασίνου, η κυκλοφοριακή ασφυξία, η άναρχη δόμηση, η ανυπαρξία ελεύθερου χώρου και χρόνου διαλύουν την καθημερινότητά μας".
ΕΛΠΙΔΑ ΑΛΕΒΙΖΟΥ

"Το θέμα είναι να κάθεσαι στον καναπέ και να τον φχαριστιέσαι. Αλλά πόσο να το φχαριστηθείς όταν βλέπεις μόνο τοίχους και κεραίες, μυρίζεις εξατμίσεις και σκουπίδια στους 48 βαθμούς Κελσίου ; Είμαστε κάτοικοι της Αθήνας και θέλουμε να ζούμε σε ανθρώπινη πόλη. Δεν κάνουμε καριέρα στην πολιτική. Όποιος έχει τέτοια χούγια δεν έχει δουλειά μαζί μας. Αράχνες μου θυμίζουν τα κόμματα και κλεισούρα".
ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΥ

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2007

ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΚΗΦΙΣΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΗΣ "ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS"

ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ

http://khfi-sos.blogspot.com/2007/12/blog-post_23.html

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΛΟΒΟΡΟ (2)

http://khfi-sos.blogspot.com/2007/12/2.html

Το παντορροϊκό σύστημα της Αθήνας

http://khfi-sos.blogspot.com/2007/12/blog-post_8911.html

Αντιπλημμυρική προστασία λεκανοπεδίου Αθήνας (Κηφισός-Ιλισός)

http://khfi-sos.blogspot.com/2007/12/blog-post_3309.html

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΛΟΒΟΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦ. ΔΑΝΙΗΛ

http://khfi-sos.blogspot.com/2007/12/blog-post_25.html

ΕΥΔΑΠ- Ιστορική Αναδρομή Αποχέτευσης 1840-1930

http://khfi-sos.blogspot.com/2007/12/1840-1930.html

ΡΕΜΑ ΠΡΟΦ. ΔΑΝΙΗΛ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

http://khfi-sos.blogspot.com/2007/12/blog-post_26.html
ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ
ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ
ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΤΕΡΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟΣ ΕΤΟΣ
ΤΟ 2008 ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ



Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2007

Βρήκαν ξεριζωμένα δένδρα στη βίλα Ζωγράφου

Βρήκαν ξεριζωμένα δένδρα στη βίλα Ζωγράφου
Δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν ένα μήνα ζωής. Ξεριζωμένα βρήκαν προχθές τα δώδεκα δένδρα που είχαν φυτέψει στα τέλη Νοεμβρίου στο Κτήμα Ζωγράφου κάτοικοι και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι επιθυμούν το κτήμα να δοθεί στους κατοίκους ως χώρος πρασίνου, αντί να οικοδομηθεί εμπορικό κέντρο. Το θλιβερό θέαμα διαπίστωσαν κατά το προχθεσινό χριστουγεννιάτικο μπαζάρ που διοργάνωσαν. «Είναι η πρώτη φορά που μπήκαμε μετά τη δενδροφύτευση του Νοεμβρίου», λέει στην «Κ» μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «και αντικρίσαμε αυτήν την εικόνα».
Η βίλα Ζωγράφου έχει κηρυχθεί διατηρητέα από το 2004. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εκδώσει απόφαση πριν από το καλοκαίρι, σύμφωνα με την οποία η περιοχή χρήζει χώρων πρασίνου, ωστόσο σχετικό προεδρικό διάταγμα δεν έχει ακόμη εκδοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με την έλευση του νέου έτους, η Επιτροπή σχεδιάζει στις 12/1/2008 ανοικτή σύσκεψη στην πλατεία Γαρδένιας των κατά τόπους επιτροπών κατοίκων της Αθήνας, με στόχο να συνδιοργανώσουν κοινή πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, κεντρικό θέμα της οποίας θα αποτελεί το ζήτημα των ελεύθερων χώρων, ενώ για την άνοιξη προγραμματίζεται σχετικό φεστιβάλ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100010_25/12/2007_253527

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007

ΕΥΧΕΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΥΧΕΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
20/1/2008, Κυριακή πρωί στο Διομήδειο Κήπο

Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. σας εύχεται υγεία και δημιουργικότητα. Σας καλούμε στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου που θα γίνει την Κυριακή το πρωί στις 20 Ιανουαρίου 2008 στον πανέμορφο Διομήδειο Κήπο.
Θα είμαστε στο Κήπο από 10:15 – 13:30.
Η κοπή της πίτας θα γίνει 11:45 ακριβώς.
Πριν την κοπή και μετά θα έχουμε:
Την προβολή του video που δημιούργησαν ο δάσκαλος και τα παιδιά του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου Διασέλλων (ορεινή Ολυμπία) που υπέστη μεγάλη καταστροφή από την φωτιά του Αυγούστου «Πύρινος Εφιάλτης» (διάρκεια 20΄). Η ταινία προβλήθηκε στην 7η Camera Zizanio (1-8 Δεκεμβρίου 2007) και απέσπασε ειδική μνεία στις ηλικίες έως 12 ετών.
Την προβολή power point για το Ποικίλο Όρος
Έκθεση Οικολογικών Βιβλίων και περιοδικών.
Μικρή αγορά βιβλίων και διαφόρων ειδών.
Καφέ – Τσάι – Γλυκά και
Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια.
Στην εκδήλωση έχουν καλεστεί οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήματα πολιτών και επιτροπές αγώνα, προσωπικότητες του οικολογικού και πολιτιστικού κινήματος.

Για την Προσωρινή Διοίκηση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

Κώστας Φωτεινάκης Ασημίνα Ζαμπούνη
Πρόεδρος Γραμματέας



www.xpolis.blogspot.com , mail: xpolis@gmail.com Τηλ: 6932 638523,

Συμπαράταξη για τον Ελαιώνα ΤΩΡΑ

Συμπαράταξη για τον Ελαιώνα ΤΩΡΑ
· 16 Ιανουαρίου: Τετάρτη στη 7 μ.μ. σύσκεψη φορέων Δυτικής Αθήνας στο Περιστέρι, Άλσος.
· 27 Ιανουαρίου: Κυριακή πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γεωπονική Σχολή (Ιερά Οδός)
Το πώς θα εξελιχθεί ο Ελαιώνας θα κριθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Το αν θα μετατραπεί σε μια περιβαλλοντική βόμβα και σε ένα κατασκευαστικό ελντοράντο ή αν θα γίνει ένας μεγάλος πνεύμονας υψηλού πρασίνου κρίνεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο Ελαιώνας, μια περιοχή 10.000 στρεμμάτων με θεσμοθετημένα 3.500 στρέμματα πρασίνου, δεν αφορά μόνον τους λιγοστούς κατοίκους του. Αφορά ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και ειδικά την πιο υποβαθμισμένη περιοχή του, την Δυτική Αθήνα.
Πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα αποτελούν το μπλοκ της τσιμεντοποίησης με ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον ολόκληρου του Λεκανοπέδιου, καθώς θα υπάρξει πολεοδομική και κυκλοφοριακή ασφυξία και δραματική χειροτέρευση της ρύπανσης –ειδικά μετά την εγκληματική καταστροφή της Πάρνηθας. Κι ακόμη με επιδοτήσεις και δωρεοδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων από το δημόσιο ταμείο – 63 εκατ. ευρώ πριν καν ξεκινήσει το έργο. Μέρος μόνον αυτών των χρημάτων θα αρκούσε για να γίνουν τα πάρκα υψηλού πρασίνου στον Ελαιώνα. Τις επόμενες ημέρες θα βομβαρδισθούμε επικοινωνιακά από το μοτίβο ότι δήθεν η ΠΑΕ ΠΑΟ θα κατασκευάσει με δικά της χρήματα το νέο γήπεδο: πρόκειται για κραυγαλέο ψέμα.
Ο Ελαιώνας είναι αυτήν τη στιγμή ένα από τα πιο κρίσιμα μέτωπα αντίστασης των πολιτών στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Αν αυτή προχωρήσει τότε θα αποτελέσει μοντέλο για όλους τους μεγάλους ελεύθερους χώρους στο Λεκανοπέδιο.Καλούμε όλες και όλουςΝα στηρίξουν με κάθε τρόπο τον αγώνα για τον Ελαιώνα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε !!!Να αποτρέψουμε την τσιμεντοποίηση. Να αντισταθούμε στον πολιτιστικό εκβαρβαρισμό των εμπορικών κέντρων τύπου MALL και των γηπέδων –αρένες Να κερδίσουμε πάρκα υψηλού πρασίνου στον Ελαιώνα, στο Ελληνικό, στο Γουδή, στο Ίλιο, στο Χαϊδάρι, στη Δραπετσώνα. Είναι ζήτημα ζωής!!!Καλούμε όλες και όλουςΝα στηρίξουν και να διαδώσουν τις δράσεις της Επιτροπής πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα.
Τηλ.: 210. 3459882, e-mail: elaionas@yahoo.gr, http://elaionas.wordpress.com

Συντονιστική Επιτροπή Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου

Φίλες και Φίλοι,
Εταίροι του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών
Πολλές Ευχές !
Σε κάθε ένα-μια ξεχωριστά για υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα !
Στις συλλογικότητες – εταίρους του Δικτύου για καλή συνέχεια, υπομονή, αντοχή και και καλή επιτυχία στους αγώνες μας
Στο ίδιο το Παναττικό Δίκτυο ευχόμαστε: Να μεγαλώσει, να ωριμάσει και να φανεί αντάξιο των προσδοκιών και των αναγκών που το δημιούργησαν.

Ας κάνουμε το 2008 χρονιά σταθμό
για τα Κινήματα πόλης !





Συντονιστική Επιτροπή Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου
για την ανάδειξη, την προστασία και τη διαφύλαξη του λόφου, ως ελεύθερα προσβάσιμου χώρου, χωρίς εμπορικές χρήσεις.
Επικοινωνία: tel: 6945 535 623 & 6977 220 391
ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις απο το site μας στη διεύθυνση:
http://filopappou.wordpress.com

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007

ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS
Μοσχάτο 18/12/2007
Για μια ακόμη φορά ένα από τα δύο ποτάμια της που έχουν απομείνει στην πόλη μας χρησιμοποιείται για την «οικονομικότερη» λύση εκτόνωσης του αποχετευτικού και πλημμυρικού προβλήματος της πρωτεύουσας.
Πρόσφατα συζητήθηκε και απορρίφθηκε ομόφωνα στα Νομαρχιακά Συμβούλια Αθήνας και Πειραιά αλλά και στον Δήμο Μοσχάτου , η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Έργων Εκτροπής Κυκλοβόρου- Ιλισού και Διευθέτησης Ιλισού και Ρέματος Προφήτη Δανιήλ.Ως περιβαλλοντική οργάνωση, που από το 1995 ασχολούμαστε με τα ποτάμια της Αθήνας (ΚΗΦΙΣΟ – ΙΛΙΣΟ) μεταφέραμε στους θεσμούς την πλήρη αντίθεση μας στην κατασκευή αυτού του που έργου θεωρώντας ότι η εκτέλεση του έργου είναι ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα που προγραμματίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Κηφισό.
Σήμερα η κατάσταση στο ποτάμι της πόλης μας είναι τραγική.
Συνεχή περιστατικά ρύπανσης από βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες, ηχορύπανση και καυσαέρια έχουν κάνει την ζωή των κατοίκων του Μοσχάτου και του Ν. Φαλήρου αφόρητη.Τρία χρόνια μετά την κατασκευή της υπερυψωμένης γέφυρας του Κηφισού, κανένας από τους περιβαλλοντικούς όρους που είχαν μπει δεν έχει εφαρμοστεί.
Το ποτάμι της πόλης μας έχει μετατραπεί σε ένα ανήλιαγο σηπτικό «βόθρο».
Αντί το ΥΠΕΧΩΔΕ να εφαρμόσει μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων που δέχονται μια επιβάρυνσης στο περιβάλλον τους, ετοιμάζεται να «ρίξει» στον Κηφισό δυο αγωγούς λυμάτων (Κυκλοβόρου - Ρέματος Προφήτη Δανιήλ )που με τον σημερινό σχεδιασμό, εκτρέπονται απευθείας στον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό και μέσω αυτού μεταφέρονται στην Ψυττάλια μαζί με τα άλλα λύματα της πόλης.
Θεωρούμε ότι με την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, ο Κηφισός πρόκειται να δεχτεί μεγαλύτερο φορτίο από αυτό που είχε σχεδιαστεί με την ύπαρξη του δάσους και υπάρχει άμεσος κίνδυνος πλημμυρών με την υπάρχουσα κατάσταση.
Είναι λοιπόν αρνητικό να επιβαρύνουμε το ποτάμι με μεγαλύτερους υδάτινους όγκου, με την εκτροπή σε αυτό υδάτων που δεν δέχεται σήμερα
Με βάση τον σχεδιασμό της μελέτης, ήμαστε κάτι παραπάνω από σίγουροι ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει σε δεύτερη φάση την μετατροπή του Ιλισού σε μια ακόμη μεγάλη λεωφόρο.
Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από τα τεχνικά έργα που σχεδιάζονται στην διευθέτηση του Ιλισού, που είναι παρόμοια με αυτά που κατασκευάστηκαν για την υποστήριξη της υπερυψωμένης λεωφόρου στον Κηφισό.
Οσο αφορά την Μ.Π.Ε. θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι:
Α) Σύμφωνα με την μελέτη για την παροχέτευση:
"Κατά την εκπόνηση της ΜΠΕ, θα πρέπει να γίνει πλήρης και αναλυτική ανάπτυξη όλων των κεφαλαίων. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί... (παράγραφος 3): Στην παράθεση των υδρολογικών δεδομένων για τις λεκάνες απορροής των προς διευθέτηση ρεμάτων, και στον υπολογισμό των αναμενόμενων παροχών για διάφορες περιόδους αναφοράς.
Να ελεγχθεί η δυνατότητα ασφαλούς παραλαβής-παροχέτευσης των πλημμυρικών υδάτων της πεντηκονταετίας από τον κατάντη αποδέκτη-Κηφισός ποταμός-στο ήδη κατασκευασμένο έργο εκβολής τους, που υλοποιήθηκε στα πλαίσια των έργων διευθέτησης Κηφισού και κατασκευής Λ. Κηφισού.».
Όμως στην ΜΠΕ η εξέταση του κρίσιμου αυτού θέματος δεν γίνεται για πεντηκονταετία, αλλά για πολύ μικρότερη περίοδο.
Επίσης η εξέταση της δυνατότητα ασφαλούς παροχέτευσης των πλημμυρικών υδάτων από τον αποδέκτη Κηφισό ποταμό δεν κρίνεται επαρκής καθώς δεν λαμβάνει υπ' όψιν πρόσφατα δεδομένα.
Η παραλήψεις αυτές δεν είναι τυπικές γιατί αφορούν εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα.Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της παρέμβασης του καθηγητή Δημήτρης Κουτσογιάννης, του Τομέας Υδατικών Πόρων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
«Για την κάλυψη του Κηφισού ποταμού», στις 8 Ιουνίου 2002,«Αν και δεν έχουν, όπως θα έπρεπε, γίνει προσομοιώσεις αυτού του απευκταίου ενδεχομένου, στο οποίο ο σκεπασμένος Κηφισός θα μετατραπεί σε«διώροφο» ποτάμι, με το επιφανειακό, έξω από το καλυμμένο, τμήμα του να επεκτείνεται σε μεγάλη έκταση, μπορούμε να εικάσουμε ότι θα υπάρξει εκατόμβη ανθρώπινων θυμάτων. Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε για τον Κηφισό θα έπρεπε ίσως να υιοθετηθεί επίπεδο ασφάλειας αντίστοιχο με αυτό ενός φράγματος (π.χ. 1:1000 ή αυστηρότερο).
Τότε όμως η απαιτούμενη διατομή θα είχε πολύ μεγάλο πλάτος, τα έργα θα είχαν δυσβάστακτο κόστος και το κύριο μέλημά μας δεν θα ήταν πως θα «βολέψουμε» τον αυτοκινητόδρομο εις βάρος του Κηφισού, αλλά πως θα χωρέσουμε τον Κηφισό, εις βάρος του παρόχθιου δρόμου. Εν όψει αυτού του αδιεξόδου, υιοθετήθηκε επίπεδο ασφάλειας μόλις 1:50, και αυτό με τις συνθήκες της δεκαετίας του 1970.
Με τη σημερινή έντονη αστικοποίηση, και αυτό το μη ικανοποιητικό επίπεδο θα έχει κατεβεί, άγνωστο πόσο.
Σε άλλες πόλεις υπήρξε μεγαλύτερη προνοητικότητα.
Στη Λάρισα, για παράδειγμα, τα έργα του Πηνειού μελετήθηκαν με επίπεδο ασφάλειας1:1000.Συμπερασματικά, το θέμα του Κηφισού, ως ποταμιού και όχι ως οδικού άξονα, είναιιδιαίτερα σοβαρό και μελετημένο σε βαθμό τελείως αναντίστοιχο με τη σοβαρότητά του.
Όσο και αν τον Κηφισό τον έχουμε συνηθίσει σαν ένα ξεροπόταμο και όσο και να θέλουμε να τονξεχάσουμε «θάβοντάς» τον και μετατρέποντάς τον σε αυτοκινητόδρομο, δεν θα πάψει ναείναι ένα απειλητικό ποτάμι που πλημμυρίζει και σίγουρα θα μας θυμίζει κάθε τόσο τηνπαρουσία του.»
β) Επιβάρυνση της ρύπανσης του Σαρωνικού - Κηφισού
Η βελτίωση της ρύπανσης του θαλάσσιου αποδέκτη, που επικαλείται η ΜΠΕ είναι αβάσιμος. Αναφέρεται ότι
«οι ρυπογόνες παροχές ομβρίων από κεντρικές περιοχές της Αθήνας...θα οδηγούνται μακριά από την ακτή στα βαθιά του Φαληρικού Όρμου». Τα «βαθιά του Φαληρικού Όρμου», όπως προκύπτει από την Οριζοντιογραφία που συνοδεύει την μελέτη είναι μόλις 600 μέτρα από την ακτογραμμή.
Τι θα συμβεί όταν φυσάει Νοτιάς ;
Η αλήθεια είναι ότι η ρύπανση του Φαληρικού Όρμου και κατ' επέκταση του Σαρωνικού θα επιβαρυνθεί με τις ρυπογόνες παροχές ομβρίων του Κυκλοβόρου και του παντορροϊκού δικτύου, που σήμερα παροχετεύονται στον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό και τυγχάνουν επεξεργασίας στην Ψυττάλεια.
Εδώ να επισημάνουμε ότι στην εκβολή του Κηφισού υπάρχει ήδη κατασκευασμένη τεχνητή νησίδα, στα 200 περίπου μέτρα, άρα δεν μπορεί να ισχύσει ο ισχυρισμός της απομάκρυσνης των λυμάτων σε βάθος 600 μέτρων από την ακτογραμμή.Ακόμη θα αυξηθεί η επιβάρυνση της ρύπανσης του Κηφισού -
Ο Κηφισός θα επιβαρυνθεί, κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων, με τις ρυπογόνες παροχές:
(α) Του Ιλισού
(β) Του Κυκλοβόρου, που σήμερα διοχετεύονται στον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό
(γ) Των παντοροϊκών δικτύων, που σήμερα διοχετεύονται στον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό
Σήμερα η μόλυνση του Κηφισού είναι αφόρητη για τους κατοίκους του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και της Νομαρχίας Πειραιά δεν φαίνεται να φθάνουν στα αυτιά του ΥΠΕΧΩΔΕ, που με περίσσεια αναλγησία και περιφρόνηση στους πολίτες του Πειραιά και του Μοσχάτου, αντί να αποτρέψει την περαιτέρω μόλυνση του Κηφισού ποταμού, όπως έχει νομική και ηθική υποχρέωση, την εντείνει με νέες ρυπογόνες παροχές.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον Κηφισό τόσο από πλευράς υδάτινων φορτίων, όσο και από πλευράς ρύπανσης, με την εκτροπή σε αυτών δυο αποδειγμένα ρυπογόνων ρεμάτων .
Η Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για μια ακόμη φορά για το ποτάμι της ΑΘΗΝΑΣ.
Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει αν αντιμετωπιστούν.
Είναι αναγκαία η αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών του Νέου Φαλήρου, του Μοσχάτου και της Καλλιθέας. Είναι αναγκαίο να δοθεί λύση στην υπερφόρτιση του ΚΑΑ σε περίοδο βροχοπτώσεων, με όμβρια ύδατα.
Όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτά έργα, που επιβαρύνουν την ρύπανση του Κηφισού και του Σαρωνικού.
Έργα που θα εντείνουν τα προβλήματα των κατοίκων και θα υποβαθμίσουν περαιτέρω δραματικά την ποιότητα ζωής τους.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να μελετήσει λύσεις με σεβασμό στους πολίτες.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ οφείλει να υλοποιήσει στο ακέραιο τις ηθικές και νομικές υποχρεώσεις του απέναντι στους κατοίκους του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου. Να υλοποιήσει του Περιβαλλοντικούς Όρους του Οδικού Έργου στον Κηφισό και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων με ισχυρά αντισταθμιστικά έργα. Για να πάει μπροστά αυτή η χώρα, θα πρέπει πρώτα από όλα να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του απλού πολίτη προς το Κράτος.Ας ελπίσουμε αυτή την φορά όσοι επέτρεψαν το έγκλημα της υπερυψωμένης λεωφόρου, όσοι με την ανοχή της σιωπής τους επιτρέπουν το συνεχιζόμενο έγκλημα στον Κηφισό να αφυπνιστούν έστω και σήμερα έστω και την τελευταία στιγμή

Για την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS
ΑΛΩΝΙΑΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΜΙΑΟΥΛΗ 51 18345 ΜΟΣΧΑΤΟ
ΤΗΛ:210-3322700 FAX:210-3322799 ΚΙΝ:6944243094-6934243094
EMAIL: aloniati@hol.gr
http://khfi-sos.blogspot.com/
http://apoalo.blogspot.com/
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΛΟΒΟΡΟ
Νεότερη εποχή - Περίοδος 1840-1930 Για πρώτη φορά στη Νεώτερη Ιστορία της Αθήνας, περί το 1840, έγινε η πρώτη συστηματική κατασκευή παντορροϊκού συστήματος συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων στις οδούς Κολοκοτρώνη, Αιόλου, Ερμού και Αγίου Μάρκου με αποδέκτη κάποιο ανοικτό ρέμα στην περιοχή Κεραμικού καθώς και στην οδό Αδριανού προς το Θησείο με τον ίδιο αποδέκτη. Ακόμα την ίδια περίοδο (1860) σκεπάστηκε το υπάρχον ρέμα της οδού Σταδίου από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια. Ο παντορροϊκός αυτός αγωγός της Σταδίου είχε διαστάσεις 2,00 μ. x 2,10 μ. και άρχιζε από τη σημερινή οδό Βουκουρεστίου μέχρι τη σημερινή πλατεία Ομονοίας και κατασκευάστηκε από την πρώτη Γαλλική Αποστολή Δημοσίων Έργων. Στα πλαίσια των έργων αυτής της ίδιας γαλλικής αποστολής κατασκευάστηκε και δίκτυο αποχέτευσης (παντορροϊκό πάντοτε) σε διάφορους δρόμους της παλαιάς Αθήνας, όπως στις οδούς Χρυσοσπηλιωτίσσης, Κηρυκείου, Βραχείας κ.ά.Στη δεκαετία 1860-1870 το δίκτυο της Σταδίου επεκτάθηκε με την κατασκευή έργων στις οδούς Πειραιώς, Ζήνωνος και Δεληγιώργη με αποδέκτη το ανοιχτό ακόμη τότε ρέμα του Κυκλοβόρου (στις σημερινές οδούς Μάρνη και Καρόλου).Στη δεκαετία 1880-1890 καλύφθηκε το ανοιχτό ρέμα του Κυκλοβόρου με λιθόκτιστο αγωγό μεγάλης διαμέτρου (περίπου 3 μ.). Ο αγωγός κατασκευάστηκε στις οδούς Μάρνη - Καρόλου - Οδυσσέως και Αχιλλέως. Ξεκινά από το Μουσείο και φτάνει στο Μεταξουργείο ενώ έχει πλάτος 3 μ. και ύψος στον άξονα 2,43 μ. Την ίδια περίοδο συνδέθηκε ο αγωγός της οδού Ερμού μέσω των οδών Σαλαμίνος, Αχιλλέως και Καβάλας (σημερινή Λεωφ. Αθηνών) με τον χείμαρρο του Προφ. Δανιήλ.Το παραπάνω βασικό δίκτυο παντορροϊκών συλλεκτήρων συμπληρώθηκε με μικρότερα δίκτυα, τοπικής κυρίως σημασίας και διαμέτρων, σε διάφορους δρόμους πυκνοκατοικημένων περιοχών του κέντρου της πόλης των Αθηνών και έτσι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένα στοιχειώδες δίκτυο.Τα λύματα που παραλάμβανε αυτό το στοιχειώδες παντορροϊκό δίκτυο απομακρύνονταν προς τη δυτική πλευρά της πόλης και μέσω του "Κεντρικού Αγωγού" κατέληγαν στην ύπαιθρο ή και στο ρέμα του Προφ. Δανιήλ.Σε διάφορα σημεία της διαδρομής αυτού του παντορροϊκού φορτίου τα νερά χρησιμοποιήθηκαν για άρδευση, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν προβλήματα σε βάρος της δημόσιας υγείας με εμφάνιση ασθενειών τύφου, δυσεντερίας, αμοιβάδων και άλλων ενδημικών εντερικών νοσημάτων στην Αθήνα αυτής της εποχής.Μέχρι το 1893 το συνολικό κατασκευασμένο παντορροϊκό δίκτυο είχε συνολικό μήκος περίπου 11,5 χλμ. ενώ ο βαθμός αστικής ανάπτυξης της πόλης ήταν τέτοιος που απαιτούσε δίκτυα μήκους 90 χλμ. Οι ανάγκες δηλαδή ήταν οκταπλάσιες περίπου. Η Αθήνα καλυπτόταν σε ποσοστό 12%.Οι προτάσεις που διατυπώνονταν υιοθετούσαν μονόπλευρα τη μία ή την άλλη επιλογή με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μείνει άλυτο και στα επόμενα χρόνια.Εν τω μεταξύ και λόγω του ισχυρού προσφυγικού ρεύματος που προκάλεσε η Μικρασιατική καταστροφή του 1922 η ανάγκη κατασκευής έργων αποχέτευσης έγινε επιτακτική λαμβανομένης υπόψη και της αύξησης και επέκτασης των δικτύων ύδρευσης και γενικά της κατανάλωσης νερού, η οποία προκαλούσε σημαντικές πλέον αυξήσεις των παροχών ακαθάρτων στα δίκτυα αποχέτευσης.Ενώπιον αυτής της κατάστασης το 1925, ο Δήμος Αθηναίων με τον τότε Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χρ. Γούναρη μελέτησε και κατασκεύασε το "Νέο Μεγάλο Αγωγό" στις οδούς Παιωνίου - Μαρωνείας και Μύλων ο οποίος κατέληγε, όπως και τα προηγούμενα δίκτυα, στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Παράλληλα την ίδια περίοδο κατασκευάστηκε ένα μεγάλο τεχνικό έργο, η συμβολή των δύο "Μεγάλων Αγωγών" στις οδούς Μάρνη και Παιωνίου. Μέχρι το 1926 είχε κατασκευαστεί δίκτυο παντορροϊκών συλλεκτήρων, μήκους 17 χλμ. Επιπλέον ένα αγνώστου μήκους δίκτυο μικρότερων αγωγών πυκνώσεως είχε κατασκευαστεί για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών στις περιοχές όπου αυτό ήταν εφικτό.Αν και το θέμα παντορροϊκό ή χωριστικό ήταν ακόμα αναπάντητο, η τάση είχε ήδη ξεκαθαρίσει και έδειχνε το χωριστικό σύστημα. Το 1930 ολοκληρώθηκε ο αγωγός ακαθάρτων του ρέματος Προφήτη Δανιήλ με αποδέκτη το Φαληρικό Δέλτα. Ήταν ένας αγωγός ωοειδής 0,80 μ. x 1,20 μ. και είχε χερσαίο μήκος περίπου 6,5 χλμ. και υποθαλάσσιο μήκος περίπου 700 μ.Το 1929 κλήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση ο Ιταλός καθηγητής της Υδραυλικής Γκαουτέντσιο Φαντόλι, ο οποίος, αφού μελέτησε το αποχετευτικό πρόβλημα των Αθηνών, εισηγήθηκε συνδυασμό παντορροϊκού συστήματος για το Δυτικό μέρος της πόλης (λεκάνη Κηφισού) και χωριστικό σύστημα για το Ανατολικό μέρος της πόλης (λεκάνη Ιλισού), ως προς δε την απόληξη του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού, το άκρον της Πειραϊκής χερσονήσου στον Ακροκέραμο.http://www.eydap.gr/index.asp?a_id=164
Λεωφόρος Αλεξάνδρας
Η γνωστή αθηναϊκή λεωφόρος, που οδηγεί από την οδό Πατησίων και το Πεδίον του Άρεως στους Αμπελόκηπους και τη λεωφόρο Κηφισίας, πήρε την ονομασία της από την ιδιαίτερα αγαπητή στον ελληνικό λαό πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, κόρη του Γεωργίου Α΄ και της Όλγας. Η σημερινή λεωφόρος στις αρχές του 20ου αι. ήταν ένας μάλλον ερημικός εξοχικός χωματόδρομος με ελάχιστα σπίτια. Στη χέρσα περιοχή που βρισκόταν στις αρχές του δημιουργήθηκε το 1934 το πάρκο του Πεδίου του Άρεως.
Στο μέσο περίπου του μήκους της, στο ύψος του Λόφου του Στρέφη, ήταν η περιοχή των Πιθαράδικων (από τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής που βρίσκονταν εκεί), την οποία διέσχιζε το ρέμα του Κυκλοβόρου - ένα από τα πολλά ρέματα της πρωτεύουσας.
Στο τέρμα της, στη συμβολή με τη λεωφόρο Κηφισίας, υπήρχε η έπαυλη Θων, που έχτισε ο αυλικός του Γεωργίου Α΄ Νικόλαος Θων, η οποία καταστράφηκε το 1944 κατά τη διάρκεια των «Δεκεμβριανών».http://www.asprilexi.com/lexeis_sub.asp?id=43&range=4Πλατεία Βάθης και οδός Μάρνη ...
Το άκουσα στις τηλεοπτικές ειδήσεις: «... στην πλατεία Βάθη». Οσες φορές ο ρεπόρτερ αναφέρθηκε στο χώρο όπου σημειώθηκε αιματηρή συμπλοκή αστυνομικών με κακοποιούς, ήταν... αμετακίνητος· «στην πλατεία Βάθη».Δεν πολυέδωσα σημασία: Πρώτα, γιατί η τηλεόραση έχει το... άλλοθι της εικόνας που «σκεπάζει» απείρου αριθμού γλωσσικά ολισθήματα· για να περιοριστώ μόνο σε αυτά, παραβλέποντας άλλου τύπου, δυσειδείς και δυσώδεις, της ιδιωτικής τηλοψίας θεαματικές... κατρακύλες. Και μετά, γιατί το συγκεκριμένο λάθος είναι από εκείνα στα οποία συχνά παρασυρόμαστε, επειδή σωστά μπορούμε να πούμε «πάω στη Βάθη», όχι όμως να δίνουμε ραντεβού στην «πλατεία Βάθη»...Δεν πολυέδωσα σημασία, ώσπου, την άλλη μέρα, το είδα και τυπωμένο... μετ' επιμονής -τίτλο και κείμενο- σε εφημερίδες: «... στην πλατεία Βάθη». Γι' αυτό, επειδή τα γραφτά μένουν, είπα να μπω... μαϊντανός και, εν ολίγοις, να ιστορήσω...Οταν γράφουμε «πλατεία Βάθη», είναι σαν να λέμε «οδός Χαρίλαος Τρικούπης»! Πλατεία Βάθης είναι το σωστό· από την παλαιά συνοικία Βάθη ή Βάθεια που περικλείει την ομώνυμη πλατεία· το πιθανότερο, επειδή σ' εκείνο το σημείο και στην απόληξη της σημερινής οδού Μάρνη (όχι Μάρνης που συχνά ακούγεται· το 'χει φαίνεται η περιοχή!), το έδαφος κάπως βάθαινε. Αλλες πιθανές ετυμολογήσεις (προσωπικά δεν τις καλοβλέπω) είναι η ονομασία να προέρχεται από τον αρχαίο δήμο Βατής, κοντά στον Κολωνό ή από τον γαιοκτήμονα Ι. Βάθη...
Εκεί «ελίμναζον άλλοτε», σημειώνει η Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, «τα ύδατα του χειμάρρου Κυκλοβόρου», που ξεκινούσε από τις νότιες παρυφές των Τουρκοβουνίων (τη σημερινή οδό Πανόρμου), κατηφόριζε την (μετέπειτα) Αλεξάνδρας και τη Μάρνη (πλάκα έχει· ένας ποταμός... κάλυψε ένα χείμαρρο!) και, μέσω Βάθης, κατέληγε στον Κηφισό...Ευτυχώς που υπάρχουν και οι λανθασμένες ονομασίες που δίνουν αφορμή για απρόοπτα «ταξιδάκια» στην πόλη...
ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/09/2003

ΑΚΟΥΣΤΕ
http://www.skai.gr/master_avod.php?id=49496
09:15 - 20:39
ΔΕΙΤΕ
http://www.skai.gr/master_avod.php?id=69067&cid=1012&bc=1012&lsc=1
http://www.skai.gr/master_avod.php?id=69085

«ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ» ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

«ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ» ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

του Πάνου Τότσικα*


Με αφορμή την υπόθεση της αυθαίρετης κατοικίας του αξιότιμου πρώην υπουργού κ. Μαγγίνα στην Β’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού στο Κορωπί, έσπασε ακόμη ένα απόστημα που τόσα χρόνια κάναμε πως δεν το βλέπαμε. Το απόστημα της παράνομης και αυθαίρετης δόμησης των ορεινών όγκων και των δασικών χώρων που περιβάλλουν την Αθήνα.

Ως γνωστόν, η Αθήνα ως πολεοδομικό συγκρότημα αναπτύχθηκε προπολεμικά και κυρίως μεταπολεμικά, στο «λεκανοπέδιο» που περικλείεται από τους γύρω ορεινούς όγκους, δηλαδή την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό.

Ως γνωστόν, η Αθήνα στη συνέχεια «ξεχείλισε» δυτικά προς το Θριάσιο Πεδίο και βόρεια κατά μήκος της Εθνικής Οδού, όπου κυρίως αναπτύχθηκαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οχλούσες χρήσεις κλπ.

Ως γνωστόν, η επιλογή τη δεκαετία του ’80, της μεταφοράς του αεροδρομίου από το Ελληνικό στα Σπάτα, είχε ως αποτέλεσμα η Αθήνα να «ξεχειλίσει» και προς τα ανατολικά, στον κάμπο τον Μεσογείων. Εκτεταμένες εκτάσεις γεωργικής γης, μετατράπηκαν ραγδαία σε οικιστικές περιοχές, μπήκαν στο «σχέδιο» και έγιναν οικόπεδα, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για νέες οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες και για να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες των νέων κατοίκων της περιοχής.

Το αναψυκτήριο του κ. Μαγγίνα
Όμως, με την «ανάπτυξη» του κάμπου των Μεσογείων, πέραν της γεωργικής γης μεγάλη εμπορική αξία απέκτησαν και οι πρόποδες των γειτονικών ορεινών όγκων και κυρίως του Υμηττού. Εκτεταμένοι δασικοί χώροι της ανατολικής πλευράς του βουνού, από τα Γλυκά Νερά και την Παιανία μέχρι το Κορωπί και τη Βάρη, μετατράπηκαν με αμφίβολους τίτλους ιδιοκτησίας σε οικόπεδα.
Βρέθηκε λοιπόν και ο σεμνός και ταπεινός κ. Μαγγίνας -όπως και τόσοι άλλοι, είναι αλήθεια- να είναι ιδιοκτήτης μιας δασικής έκτασης 7,5 στρεμμάτων, να θέλει να χτίσει ένα σπιτάκι και να μην μπορεί, εφ’ όσον ο νόμος ήταν σαφής: δεν επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών στη Β’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού. Έτσι κατέφυγε ο κ. Μαγγίνας σε κάποιο τοπικό εργολάβο (όπως ο κ. Σουφλιάς στον αντίστοιχο κ. Μεταξά, στην Παλαιά Φώκαια) και του βρήκε τη λύση: αναψυκτήριο! Διότι ως γνωστόν τα αναψυκτήρια αποτελούν «κοινωφελείς» εγκαταστάσεις (όπως τα νοσοκομεία της Λεωφ. Μεσογείων, η Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου κλπ) και σύμφωνα με το Π.Δ. του 1978, χρήση αναψυκτηρίου στον δασικό χώρο του Υμηττού θεωρείται νόμιμη…
Τι σημασία έχει βέβαια που δεν κτίστηκε τελικά καμιά «κοινωφελής» εγκατάσταση, δηλαδή καμιά εγκατάσταση που να προορίζεται για άλλους, αλλά μόνο για τον κ. Μαγγίνα και τον στενό περίγυρο του. Τι σημασία έχει που δήλωσε ότι θα έχτιζε 145 τετραγωνικά μέτρα και τελικά έχτισε τρι(;)πλάσια…
Και τώρα τι γίνεται; Θα γκρεμισθούν τα αυθαίρετα κτίσματα ή θα εφαρμοσθεί η άδεια της Πολεοδομίας, δηλαδή θα μετατραπεί ο ιδιωτικός παράδεισος του κ. Μαγγίνα σε «κοινωφελή» όντως εγκατάσταση;
Εγώ προτείνω το δεύτερο, με την προϋπόθεση να «νομιμοποιηθεί» και η πισίνα, ώστε να πηγαίνουν οι «φτωχοί συγγενείς» της περιοχής να κάνουν έναντι 20 ευρώ κανένα μπανάκι και να πίνουν το καφεδάκι τους μέσα στο δάσος…

Τι μέλλει γενέσθαι στον Υμηττό;
Ας σοβαρευτούμε. Συνηθίζεται να λέγεται και να γράφεται ότι η Αθήνα αναπτύχθηκε άναρχα, ότι δεν υπήρξε πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός. Όμως στην περίπτωση του Υμηττού, υπήρξε από το 1978 ένα Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του βουνού, κατ’ εφαρμογή του Συντάγματος του 1975. Το Διάταγμα αυτό, απαγόρευε τις οικιστικές επεκτάσεις για ανέγερση κατοικιών. Παρ’ όλα, χτίστηκαν από τότε χιλιάδες αυθαίρετες κατοικίες, ανατολικά και δυτικά του βουνού. Όμως δεν είναι μόνο οι ιδιώτες που έβαλαν χέρι στον Υμηττό. Δήμοι, εκκλησία, φορείς του Δημοσίου κατασκευάζουν νόμιμα ή παράνομα «κοινωφελείς» κτιριακές εγκαταστάσεις, μεταβάλλοντας τον δασικό χαρακτήρα του βουνού και ανεβάζοντας συνεχώς την πόλη προς τα πάνω.
Ο Υμηττός θεωρείται πλέον χώρος για κάθε είδους εγκαταστάσεις: σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, γκαράζ απορριμματοφόρων οχημάτων των Δήμων και συνεργείων μηχανημάτων, Κέντρων Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ, κεραιών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, νεκροταφείων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν σούπερ-μάρκετ και βενζινάδικο (περιοχή Σακέτα), λατομείων, χωματερών και οτιδήποτε άλλο φανταστεί κανείς.
Ακόμα κατασκευάζονται σχολικά συγκροτήματα, αθλητικά κέντρα και δημοτικά αναψυκτήρια που παραχωρούνται σε ιδιώτες για εκμετάλλευση κλπ.
Πριν λίγα χρόνια κατατέθηκε Σχέδιο τροποποίησης του Π.Δ. του 1978 με δύο παράλληλους στόχους. Αφ’ ενός την επέκταση της Α’ Ζώνης προστασίας μέχρι τα όρια του σχεδίου πόλεως των Δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό (δηλαδή την κατάργηση της Β’ Ζώνης) και αφ’ ετέρου την «νομιμοποίηση» ως θυλάκων, όλων των αυθαίρετων εγκαταστάσεων και οικισμών που βρίσκονται στη σημερινή Β’ Ζώνη προστασίας.
Το σχέδιο αυτό, για διάφορους λόγους δεν προχώρησε. Σήμερα, μετά το σκάνδαλο Μαγγίνα, ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επανέρχεται μιλώντας για την αναγκαιότητα ενός πιο αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, ώστε να κλείσουν τα «παράθυρα».
Ο κ. Σουφλιάς μας έχει συνηθίσει σε λόγια κενά περιεχομένου. Μιλάει για βιώσιμη και αειφώρο ανάπτυξη, μιλάει για προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα προωθεί επιλογές όπως η αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, που οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα.
Ο κ. Σουφλιάς, την ίδια στιγμή που μιλάει για πιο αυστηρό πλαίσιο προστασίας στον Υμηττό, προγραμματίζει και σχεδιάζει νέους αυτοκινητόδρομους, που θα τον διασχίζουν οριζοντίως και καθέτως, υπογείως και επιφανειακώς. Σχεδιάζει σταθμούς διοδίων και τεράστιους ανισόπεδους κόμβους. Σχεδιάζει «κοινωφελείς» αυθαιρεσίες.
Ας τα συνειδητοποιήσουν επιτέλους όλα αυτά, όσοι τουλάχιστον αναφέρονται στην αριστερά και στην οικολογία και ας αντιδράσουν μαζί με τις κινήσεις των πολιτών, όσο υπάρχει ακόμα καιρός…



























________________________________________
*Πολεοδόμος, μέλος της
«Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού»