Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2007

Συντονιστικής Επιτροπής Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου

SYNTONISTIKI FILOPAPPOUΕταίροι του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών

Η ελεύθερη πρόσβαση περιπατητών στους λόφους Φιλοπάππου απειλείται ξανά. Με μια αιφνιδιαστική του απόφαση το ΚΑΣ, κύρηξε τους λόφους σε «Οργανωμένο Αρχαιολογικό Χώρο» στον οποίο θα ισχύουν στο εξής όλες οι σχετικές απαγορεύσεις. Δεν θα επιτρέπεται στο εξής:η είσοδος εκτός ωραρίου, τα σκυλιά, τα γατιά, τα αδέσποτα, το τζόκινγκ, τα παιδιά που παίζουν μπάλα, οι νέοι κάτω των 18 ετών αν δεν συνοδέυονται από τους κηδεμόνες τους, ο αθλητισμός, τα πικ-νικ, το άραγμα, η θέα της ανατολής και της δύσης του ήλιου, οι ερωτευμένοι, το φεγγάρι, οι κιθάρες, το τραγούδι, οι φυσαρμόνικες, τα ανέκδοτα, οι ηχηροί γέλωτες, οι βόλτες μετά το σχολίο, οι κοπανατζήδες απ το σχολείο, οι μητέρες με παιδικά καροτσάκια, τα μωρά εφ’ όσον τα κάνουν απάνω τους, το κυνηγητό, το κρυφτό, το κουτσό, οι αμάδες, οι χαρταετοί, οι δημόσιες συζητήσεις, οι παρέες ανω των 3 ατόμων χωρίς ειδική άδεια ξενάγησης, οι άσκοποι περίπατοι, η άσεμνες (κατά τη γνώμη του φύλακα) ενδυμασίες, τα παιδιά που παίζουν, τα ποδήλατα, τα πατίνια, το νερό, τα αναψυκτικά (εκτός αυτών που θα αγοράζονται απο την καντίνα), οι μπύρες, το ξενύχτι, το διάβασμα, η απαγγελία ποιημάτων, το γράψιμο ποιημάτων, η ανάγνωση γενικώς, το γράψιμο επιστολών, η έμπνευση, ο καφές, ο έρωτας, τα αστεία, οι πλάκες, οι φωτογραφίες με τρίποδα, η ζωγραφική (πλην των αδειούχων ζωγράφων), οι απόκρηες, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, η 25η Μαρτίου και γενικά οι αργίες .......Ο γεν. Γραμματές του ΥΠΠΟ κος Ζαχόπουλος που έκανε τη σχετική ανακοίνωση στην ειδική πανηγυρική συνεδρίαση του ΚΑΣ δεν παρέλειψε στον εμπνευσμένο λόγο του να στηλιτέυσει τους κατοίκους της περιοχής που επιμένουν να κάνουν όλα τα παραπάνω στους λόφους χαρακτηρίζοντάς τους: «λούμπεν στοιχεία που δεν σέβονται τίποτε, άτομα του Νεάντερταλ που δεν ξέρουν τι θα πει πολιτισμός και ψευτοεπαναστάτες που φορούν κουκούλες» ενθουσιάζοντας με τα λόγια του το ευγενές ακροατήριο, τόσο που υπερψήφισε ομόφωνα την πρότασή του.Συναγωνιστές-ριες,

Τίποτα απο τα παραπάνω δεν είναι φανταστικό! Ολα είναι δυστυχώς πραγματικότητα!Για να αποφασίσουμε μαζί, το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το εφιαλτικό μέλλον που σχεδιάζουν σε μας και τα παιδιά μας, καλούμε τις συλλογικότητες και τους ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν στο Παναττικό Δίκτυο, σε έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου, που θα γίνει σήμερα Παρασκευή 12 Οκτώβρη ώρα 18:00, στο στέκι της «Παρέμβασης» οδός Θερρικλειδών 20, Ανω Πετράλωνα (η Θερρικλειδών είναι το κάθετο στενάκι μεταξύ Τριών Ιεραρχών & Δημοφώντος). Τηλέφωνο επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες 6995 822 923.

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2007

Παγκόσμιας Ημέρας Κινητοποίησης για το περιβάλλον,

Bloggers Unite - Blog Action Day

ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΛΟΦΩΝ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
12 Οκτ. 2007


ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ
ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΛΟΦΩΝ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Η Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης λόφων Φιλοπάππου, που αποτελεί μέλος του Παναττικού Δικτύου 81 συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών, είναι μια δημόσια γνωστή πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής, με σκοπό την υπεράσπιση των λόφων από τις αυθαίρετες παραβιάσεις της θεσμοθετημένης προστασίας τους (κίνηση αυτοκινήτων στα πλακόστρωτα, Διόνυσος, εγκατάλειψη των έργων Πικιώνη, σκουπίδια κλπ).

Ισχυρά συμφέροντα και μια κακώς εννοούμενη αντίληψη προστασίας, που θεωρεί ιδιοκτήτη του αρχαιολογικού χώρου την Α’ Εφορεία Προκλασσικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ακρόπολης, έχουν οδηγήσει επανειλημμένα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής στα δικαστήρια, έχουν υποκαταστήσει τον διάλογο μεταξύ αρχαιολόγων και ευαίσθητων πολιτών με την καταστολή των ΜΑΤ και έχουν προκαλέσει προπηλακισμούς, ακόμα και τραυματισμούς, ανύποπτων περιπατητών των λόφων.

Η επιμελώς καλλιεργούμενη εχθρότητα κατά της Συντονιστικής Επιτροπής οδήγησε τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ κ. Χ. Ζαχόπουλο σε μια αδιανόητη για πολιτισμένο θεσμικό παράγοντα παρεκτροπή, σε μια αήθη κατασυκοφάντηση των ενεργών πολιτών του Φιλοπάππου, ενώπιον του Κ.Α.Σ. Επιστρέφουμε την πρόκληση στο ΥΠ.ΠΟ. Είναι φανερό οτι διαφορετικά προσλαμβάνουμε τις έννοιες του πολιτισμού, της προστασίας των αρχαιολογικών χώρων και της δημοκρατίας. Είμαστε στο πλευρό της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα αποδείξει, άλλη μια φορά, με αδιάσειστα στοιχεία, ποιός σέβεται πράγματι τους λόφους του Φιλοπάππου και ποιός επικαλείται την προστασία τους με σκοπό να μετατρέψει τον χώρο σε ξένο σώμα για τους κατοίκους της περιοχής και όλης της Αθήνας.το γραφείο τυπου του Παναττικού Δικτύου
Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών

Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2007

ΝαΣταματήσειΤοΚυνήγιΓια5Χρόνια

ΝαΣταματήσειΤοΚυνήγιΓια5Χρόνια
View Current Signatures - Sign the Petition


--------------------------------------------------------------------------------


To: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος
ΤΑ ΖΩΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Δεκάδες ζώα κινδυνεύουν λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που κατέκαψαν τα δάση της Ελλάδας. Σήμα κινδύνου κρούουν επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις για καφέ αρκούδες, λαγούς, τσακάλια, πέρδικες, αγριογούρουνα και τη σπάνια χελώνα του πευκοδάσους της Στροφυλιάς, στη λίμνη Καϊάφα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πάρνηθα, την Πεντέλη, την Αχαΐα, τον Γράμμο αλλά τις τελευταίες στον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, τα ζώα τώρα απειλούνται εκ νέου από το ανεξέλεγκτο κυνήγι, το στρες, την έλλειψη καταφυγίων και τροφής και τη διατάραξη του οικοσυστήματος.

Ειδικά για το θέμα της σπάνιας χελώνας του πευκοδάσους της Στροφυλιάς, ο δασολόγος δρ Νίκος Γεωργιάδης από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF αναφέρει ότι «λόγω της βραδύτητάς τους, η ονυχοχελώνα-εξαιρετικά σπάνια- και η γραμμωτή δεν θα πρόφτασαν να ξεφύγουν από τη φωτιά. Εκτιμούμε ότι πολλές θα έχουν αφανιστεί».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται να επηρεάστηκε και τμήμα του βιοτόπου της χελώνας careta careta που βρίσκεται στις αμμοθίνες, δηλαδή στην παραλία του Καϊάφα. Οι χελώνες είναι το πιο ευάλωτο ζώο σε περίπτωση φωτιάς, καθώς δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από τις φλόγες.

Στα ζώα που μπορεί να κινδυνεύσουν συγκαταλέγεται η καφέ αρκούδα. Η φωτιά στο Γράμμο είχε επιπτώσεις στο «διάδρομο» επικοινωνίας του ελληνικού πληθυσμού της καφέ αρκούδας με τον υπόλοιπο βαλκανικό και υπάρχει ο φόβος μη ανανέωσης του πληθυσμού εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Οι φωτιές στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο προκάλεσαν ζημιές στις περιοχές όπου φωλιάζει ο μικρός πληθυσμός τους και υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί ο αριθμός τους και στις δύο περιοχές.

Πέρδικες, αγριόχοιροι, λαγοί και άλλα θηρεύσιμα είδη αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικά δάση μετά τις φωτιές σε Αιγιαλεία, Πάρνηθα, Πεντέλη, Ταΰγετο και Πάρνωνα. Σε περίπτωση που κυνηγηθούν μπορεί να υπάρξει σημαντική μείωση του πληθυσμού τους. Ακόμη μεγαλύτερος για τη μείωση των πληθυσμών κάποιων ειδών είναι ο κίνδυνος στα δάση που έχουν ήδη καεί. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η θηλυκιά καφέ αρκούδα γεννάει κάθε 2-3 χρόνια, στα μέσα του χειμώνα (Ιανουάριο – Φεβρουάριο, ένα- δύο και σπάνια τρία μικρά. Ένα θηλυκό είναι ικανό να αναπαραχθεί από την ηλικία των 4-5 ετών και πάνω. Όσο αφορά τα θηλυκά αγριογούρουνα ωριμάζουν για αναπαραγωγή στην ηλικία των 12 μηνών, ενώ τα αρσενικά στους 18-24.


Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με μαρτυρίες οικολογικών οργανώσεων, εκατοντάδες κυνηγοί έχουν ήδη κατακλύσει τις περιοχές που έχουν βρει τα ζώα καταφύγιο και πυροβολούν ανεξέλεγκτα.


ΚΥΝΗΓΙ
Σημειωτέον ότι το κυνήγι είναι μία δραστηριότητα που δε συνδέεται, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες, με τις άμεσες βιοτικές ανάγκες του ανθρώπου και φυσικά δεν είναι άθλημα, γιατί η έννοια του αθλήματος προϋποθέτει συμμετοχή και των δύο μελών.

Αντίθετα, είναι μία δραστηριότητα που διαιωνίζει την οικολογική ανθρωποκεντρική εικόνα του ανθρώπου - κυρίαρχου της φύσης, έχει επιπτώσεις στην ίδια την υγεία των δασών και των οικοσυστημάτων λόγω της κοπής της τροφικής αλυσίδας, βοηθάει στην αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών, εξαιτίας της επικήρυξης των φυσικών διωκτών τους ως «επιβλαβών», μολύνει τη φύση με το μόλυβδο και το πλαστικό που περιέχουν τα φυσίγγια και ευθύνεται για ένα ποσοστό πυρκαγιών που καταστρέφουν τα ελληνικά δάση.

Σημειωτέον τέλος, ότι πολλά πληγωμένα ζώα και πουλιά από τα σκάγια, αργοπεθαίνουν, για ώρες ή μέρες.

Η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Η κυνηγετική περίοδος πρέπει να αρχίζει, αφού τελειώνει η εξάρτηση των νεογνών και πρέπει να τελειώνει πριν την αρχή της εαρινή μετανάστευση των πουλιών και την αρχή της περιόδου αναπαραγωγής.

ΕΑΡΙΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Τα μεταναστευτικά πουλιά που ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική, για να επιτρέψουν στους τόπους που φωλιάζουν, πρέπει να διασχίσουν τα δύο μεγάλα φυσικά εμπόδια: την έρημο της Σαχάρας και τη Μεσόγειο. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους έχουν λίγες ευκαιρίες για ανεφοδιασμό και στους ενδιάμεσους σταθμούς της μετανάστευσης φτάνουν εξαντλημένα από την πτήση και έχουν άμεση ανάγκη από ξεκούραση και ανεφοδιασμό.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η προστασία των πουλιών στη διάρκεια της αναπαραγωγής είναι ανάγκη αυτονόητη. Ο φόνος ή ενόχληση πουλιών που φωλιάζουν έχουν άμεσες συνέπειες για τον πληθυσμό τους.

ΘΟΡΥΒΟΣ
Ο θόρυβος είναι σημαντικός για τις δύο παραπάνω περιόδους. Με το κυνήγι μειώνεται ο ζωτικός χρόνος και χώρος που χρειάζονται τα πουλιά να τραφούν και ξοδεύουν την ενέργειά τους άδικα με το συνεχές πέταγμα. Μπορούμε να πούμε ότι η ενόχληση από το θόρυβο του συνεχούς κυνηγιού είναι πιο καταστροφική από τον ίδιο τον σκοτωμό των ζώων.

ΓIA OΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ:

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ, για την ανακούφιση της φύσης.

Σε αυτό το διάστημα:
•Να προστατευθούν οι υπάρχοντες Εθνικοί Δρυμοί και υγροβιότοποι, κάποιοι να αυξηθούν και να ιδρυθούν νέοι.
•Να ψηφιστεί ένας νέος και σύγχρονος νόμος για το κυνήγι, που να δέχεται την οικολογική διάσταση του προβλήματος, να κατοχυρώνει το δικαίωμα όλων των πολιτών στη φύση και στην πανίδα της και να χαρακτηρίζει ως κακούργημα τη δολοφονία των σπάνιων ειδών και τη λαθροθηρία.
•Να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα φύλαξης και προστασίας της ελληνικής πανίδας με στόχο την πάταξη του λαθροκυνηγιού, για όλες τις ημέρες τις εβδομάδας, ανεξάρτητο από κυνηγούς και ημετέρους δασοφύλακες και από κυνηγετικούς συλλόγους.

Μετά τα 5 χρόνια:
•Να απαγορευθούν οι γενικές άδειες που επιτρέπουν στους αστικούς κυνηγούς να εξοντώνουν μαζικά ζώα και πουλιά σε μεγάλες αποστάσεις από τα αστικά κέντρα και οι τοπικές άδειες να δίνονται μετά από αυστηρές εξετάσεις.
•Να επιτρέπεται το κυνήγι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές
•Να απαγορευθεί αυστηρά το κυνήγι, για όλα τα είδη, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι την 15 Οκτωβρίου, όπως επίσης και στις περιόδους μεγάλης κακοκαιρίας.Sincerely,

http://www.PetitionOnline.com/isoniso/petition.html