Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Σχόλιο για την στάση του Πρετεντέρη στο Θέμα του Ελαιώνα




Θα φτιάξει το νέο Παρθενώνα;

"Goal Day" 10:12 16/1
Θα φτιάξει το νέο Παρθενώνα;
ΣΤΙΣ 30 Μαΐου του σωτηρίου έτους 2008 η μετοχή της εταιρείας Βωβός ήταν στα 22,24 Γιούρο.
Οταν έσκασε το πρώτο «μπαμ» από το Συμβούλιο της Eπικρατείας η μετοχή στις 17 Δεκεμβρίου έπιασε πάτο στα 5,7 Γιούρο.
Σιγά σιγά άρχισε πάλι να παίρνει τ' απάνω της, μέχρι που κυκλοφόρησε το νέο για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ.
Αποτέλεσμα: Προχθές να κάνει -28% και να κλείσει στα 7,10 Γιούρο. Χθες «τσίμπησε» το +9,51.
Ακόμη και όποιος ξέρει από Χρηματιστήριο όσο ξέρει από ψάρεμα ένας βοσκός στον Ολυμπο, μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς. Τα λεφτά που έχει ρίξει ο Βωβός για την μπίζνα του εμπορικού κέντρου που αποκαλείται εν συντομία Μall είναι 50 εκατομμύρια Γιούρο.
Δέκα εκατομμύρια παραπάνω απ' όσο κοστολογείται η ζωή του Περικλή Παναγόπουλου. Σαράντα εκατομμύρια ζήτησαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι απαγωγείς για να τον αφήσουν ελεύθερο.
Για να γίνει κατανοητό, δηλαδή, ποιο είναι το μέγεθος της δουλειάς. Και μέχρι πού μπορεί να φθάσουν σε βάθος χρόνου τα προσδοκώμενα κέρδη. Σε ό,τι έχει να κάνει λοιπόν με τον οποιονδήποτε επιχειρηματία, κανένα πρόβλημα. Αυτή είναι η δουλειά του άλλωστε. Να βγάζει λεφτά. Δεν ξέρει να κάνει κάτι άλλο.
Το να διαμαρτύρεται λοιπόν ο Βωβός, επειδή πράγματι παθαίνει ζημιά σε επίπεδο καταστροφής είναι κατανοητό. Αλλωστε οι πολιτικοί τον βάλανε στο λούκι.
Δεν άρχισε να αγοράζει γη στο Βοτανικό, να γκρεμίζει και να χτίζει από μόνος του.
Με βάση αποφάσεις και υπογραφές υπουργών και δημάρχου ξεκίνησε αυτή η ιστορία.
Το να φωνάζει ο Παναθηναϊκός σαν εταιρεία το καταλαβαίνεις.
Το να φωνάζει ο κόσμος πάλι επειδή θέλει γήπεδο, επίσης είναι κατανοητό.
Ο Κακλαμάνης όμως γιατί κάνει σαν υστερικός; Γιατί σχίζει τα ρούχα του; Ο Αδωνις Γεωργιάδης γιατί έβαλε τις φωνές στη Βουλή ότι «αν υπήρχανε δικαστές σαν κι αυτούς του ΣτΕ στην Αρχαία Ελλάδα, δεν θα είχε χτιστεί η Ακρόπολη»;
Ο Βωβός δηλαδή είναι ο σύγχρονος Περικλής που θα φτιάξει το σύγχρονο Παρθενώνα;
Οι αρχιτέκτονες που θα φτιάξουνε το Μall είναι οι σύγχρονοι Ικτίνος και Καλλικράτης;
Αν δεν γίνει τελικά το Mall, οι Αθηναίοι θα στερηθούν τις Καρυάτιδες, το Ερεχθείο και την Απτερο Νίκη του 21ου αιώνα;
Να δώσει τη θέση του στον Βωβό
ΤΟ να τονίζουν οι συλλογικές εφημερίδες του Παναθηναϊκού τις ανίερες μεθοδεύσεις που οδηγούν σε απόφαση-πρόκληση του ΣτΕ, είναι κάτι αναμενόμενο. Πολιτικοί, όμως, να τα βάζουν με τους δικαστές για μια απόφαση που θίγει επιχειρηματικά συμφέροντα από πού κι ως πού; Κι αν σήμερα ο Βοτανικός είναι σκουπιδότοπος ποιος φταίει; Οι κατά καιρούς δήμαρχοι φταίνε. Από τον Εβερτ και τον Αβραμόπουλο μέχρι την Ντόρα και τον Κακλαμάνη. Δεν φυτρώσανε μόνα τους τα σκουπίδια. Αν λοιπόν ο όποιος δήμαρχος θέλει να φτιάξει την πόλη του, δουλειά του είναι να το κάνει. Αν για να φτιάχνει η Αθήνα, να γίνει πράσινος ο Βοτανικός και πάρκο στη λεωφόρο Αλεξάνδρα απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο Βωβός και η μπίζνα του Μall, τότε κακώς ο Κακλαμάνης είναι δήμαρχος.
Να παραιτηθεί και να δώσει τη θέση του στον Βωβό. Χαίρετε.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

ΜΗΠΩΣ ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS

Προς τα μέλη του ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αγαπητοί εταίροι

Στα πλαίσια της λάσπης που προσπαθούν να μας ρίξουν στον αγώνα που κάνουμε για την σωτηρία των ελεύθερων χωρών της Αττικής, νέο όπλο είναι και η ταύτιση του Περιβαλλοντικού Κινήματος και των κινημάτων πόλις, με μεγάλα συμφέροντα, οικονομικά και όχι μόνο.

Τελευταίο ατόπημα το παρακάτω άρθρο του «αγωνιστή της δημοκρατίας» Ιωάννου Πρετεντέρη

ΜΗΠΩΣ ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Μήπως θα έπρεπε να δούμε την κατάθεση σε πρώτη φάση μιας μηνυτήριας αναφοράς από τους 130, στον εισαγγελέα ώστε να αναγκαστεί ο κ. Πρετεντέρης και κάθε κύριος Πρετεντέρης, να μαζευτούν από την μια και από την άλλη να μας αποκαλύψουν πια είναι αυτά τα συμφέροντα που «εξυπηρετούμε»;;;;;;;;;;;;;;

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

ανάπλαση της δημοκρατίας
Γιάννης Πρετεντέρης Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που να πιστεύει ότι κοντεύει να ναυαγήσει η διπλή ανάπλαση Βοτανικού- λεωφόρου Αλεξάνδρας επειδή βρέθηκαν εκατόν τριάντα ευαίσθητοι πολίτες για να ορθώσουν τα κορμιά τους και πέντε-έξι αδέκαστοι δικαστές στο Συμβούλιο της Επικρατείας που αναγνώρισαν το δίκιο τους. Κοντεύει να ναυαγήσει επειδή στη διπλή ανάπλαση αντιτίθενται ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία μια χαρά κινούνται πίσω και από τους «ευαίσθητους» και από τους «αδέκαστους». Και αυτό, επιτρέψτε μου να πω, είναι το πραγματικό πρόβλημα. Οχι αν θα κάνει ή δεν θα κάνει γήπεδο ο Παναθηναϊκός- που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα κάνει... Αλλά «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο». Ποια είναι, δηλαδή, τα επιχειρηματικά συμφέροντα που μπορούν να ανατρέπουν έναν νόμο του Ελληνικού Κοινοβουλίου τον οποίο υποστήριξαν όλα σχεδόν τα κόμματα και να βάζουν στο ράφι ένα σχέδιο αστικής ανάπλασης το οποίο υποστηρίζουν ενθέρμως ο Δήμος Αθηναίων, οι δύο μεγαλύτερες δημοτικές παρατάξεις, η νόμιμη κυβέρνηση του τόπου και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της Αθήνας; Ολα τα άλλα είναι για τα καλαμπούρια. Οτι, δηλαδή, μια μέρα ξύπνησαν εκατόν τριάντα ευαίσθητοι άνθρωποι, οι οποίοι ξεκίνησαν από τους Θρακομακεδόνες, τη Βούλα και το Καπανδρίτι όπου ζουν για να σώσουν τον βιότοπο του Βοτανικού φοβούμενοι μήπως κακοπάθουν οι κορμοράνοι. Και μόλις ευαισθητοποιήθηκαν οι ίδιοι, η ίδια ακριβώς ευαισθησία χτύπησε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που μάτωσε η καρδιά του μπροστά στον κίνδυνο να εξαφανιστούν οι κορμοράνοι που συνήθως ευδαιμονούν μεταξύ Ιεράς οδού και Πέτρου Ράλλη. Στην ερώτηση «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο» δεν προκύπτει σαφής απάντηση. Και ούτε, άλλωστε, έχει νόημα. Διατηρώ την πάγια άποψη ότι τα συμφέροντα κινούνται υπέρ των συμφερόντων τους και το ζητούμενο είναι τι κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι για να προστατεύσουμε τα δικά μας. Οχι υπέρ του όποιου Παναθηναϊκού ή του όποιου κατασκευαστή. Αλλά υπέρ του Κοινοβουλίου, του δήμου, των πολιτικών κομμάτων και αυτών που έχουν δημοκρατικά επιλεγεί να μας εκπροσωπούν. Το ζήτημα δεν είναι η ανάπλαση του Βοτανικού αλλά η ανάπλαση της δημοκρατίας. Οταν κρίσιμες αποφάσεις για την κοινωνική και την οικονομική ζωή του τόπου δεν λαμβάνονται στους χώρους της δημοκρατικής εξουσίας αλλά μεταφέρονται σε σκοτεινές αίθουσες διαβουλεύσεων όπου ένας διαφωνεί και δύο αποφασίζουν. Και όταν στις αίθουσες αυτές το κάθε επί μέρους συμφέρον μπορεί να πάρει το προβάδισμα απέναντι στη βούληση της ευρείας πλειοψηφίας. jpretenteris@dolnet.gr
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=250845

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ

Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου, συνάντηση επικοινωνίας και συντονισμού δράσης επτά οικολογικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού, στην οποία συζητήθηκαν τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, που απειλούν με ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση τον Κορινθιακό Κόλπο.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ», η οποία εκπροσωπεί 15 συλλόγους του Κορινθιακού, και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία του Κορινθιακού (ν. Κορινθίας), του Παναιτωλοακαρνανικού Μετώπου, της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον, της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, και της κίνησης "Πολίτες της Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό".

Στο γόνιμο διάλογο που έγινε αναδείχθηκαν, για μια ακόμη φορά, τα κρίσιμα προβλήματα της λεκάνης του Κορινθιακού, που εκπορεύονται από την έλλειψη κοινής διοικητικής δομής και αντίληψης, την ανυπαρξία καθεστώτος προστατευόμενης κλειστής θάλασσας, την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη πλήθους βιομηχανικών δραστηριοτήτων, με αιχμή αυτές του ενεργειακού τομέα, την υπεραλίευση, τη δραματική έλλειψη βιολογικών καθαρισμών και τη θαλάσσια ρύπανση, την παράνομη αμμοληψία και την αλλοίωση των εκβολών ρεμάτων και μικροποτάμων, τη διαρκή οικιστική ανάπτυξη κλπ.

Διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, για την προώθηση του αιτήματος δημιουργίας θαλάσσιων καταφυγίων και προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, για τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του Κορινθιακού και των μεταβολών που συντελούνται, για την επιστημονική στήριξη και τεκμηρίωση των δράσεων και για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής για την περιοχή.

Η, κατά γενική συμφωνία, θετική αποτίμηση των μέχρι τώρα κοινών δράσεων του τελευταίου χρόνου μας επιβάλλει τη συνεχή εγρήγορση και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της θάλασσας που μας ενώνει, απέναντι στην επέλαση της «άγριας» ανάπτυξης, που θα εντείνει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση δικτύου των οργανώσεων και κινήσεων πολιτών του Κορινθιακού, που σε σύντομο χρόνο θα δώσει στη δημοσιότητα πρόγραμμα δράσεων για το προσεχές διάστημα. Το σχήμα θα είναι ανοιχτό σε νέες συμμετοχές, θα λειτουργεί με τακτικές ανοιχτές συναντήσεις και θα συντονίζεται από ολιγομελές συντονιστικό όργανο.


ΑΙΓΙΟ 10/1/2009


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΛΛΙΑ


κάτοικο Καλοσκοπής Φωκίδας, ενεργό πολίτη, αφοσιωμένο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ο οποίος, την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου, έγινε θύμα εκφοβιστικής απόπειρας εμπρησμού της οικίας του. Δράστες είναι, πιθανότατα, άγνωστοι συμπαθούντες των μεταλλευτικών εταιρειών της περιοχής, οι οποίες με τις επιφανειακές εξορυκτικές τους δραστηριότητες στη Γκιώνα, έχουν μετατρέψει προστατευόμενες περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου “Natura” σε σεληνιακά τοπία.

Σε πρόσφατη εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο χωριό Αποστολιά, εμφανίστηκαν «αγανακτισμένοι πολίτες», που εργάζονται στις μεταλλευτικές εταιρείες και με την προκλητική τους στάση απείλησαν επεισόδια. Συνέχεια αυτής της πρώτης απειλητικής παρέμβασης υπήρξε η άνανδρη απόπειρα εμπρησμού της οικίας του Στέφανου Κόλλια.

Εμείς, οι συμμετέχοντες στην σημερινή συνάντηση των οργανώσεων και κινήσεων πολιτών του Κορινθιακού, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ αποφασιστικά κάθε εκφοβιστική πράξη βίας ενάντια σε δημοκρατικούς συμπολίτες μας, από οποιονδήποτε κι αν αυτή προέρχεται.

Καλούμε κάθε αρμόδια κρατική υπηρεσία της περιοχής να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της περιουσίας και της σωματικής ακεραιότητας πολιτών που έχουν δώσει έμπρακτα δείγματα της αγάπης και του ενδιαφέροντός τους για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του όρους Γκιώνα του Νομού Φωκίδας.



ΑΙΓΙΟ 10/01/2009



Οικολογική Κίνηση Πάτρας

Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ»

Παναιτωλοακαρνανικό Μέτωπο

Πολίτες της Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό

Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού

Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

NEwS 1/09

NEwS 1/09
Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.


www.xpolis.blogspot.com

Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.


www.xpolis.blogspot.com

Στην πρόσφατη ανανέωση του blog έχουμε αναρτήσει τα εξής θέματα:
1. Ο μαχόμενος πολεοδόμος Γρηγόρης Διαμαντόπουλος.
2. Οι ορεινοί όγκοι του Αιγάλεω και του Ποικίλου Όρους – Οι ευθύνες της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
3. Γιάννης Ρίτσος 2009 – 100 χρόνια από τη γέννησή του
4. Ο Ποιητής του ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ Μιχάλης Κατσαρός
5. Ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Παλαιστίνης
6. ΑΕΠ – Διαφήμιση – Καταναλωτισμός
7. Έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων η Μαρία Δημητριάδη
8. Η αειφόρος ανάπτυξη στις πόλεις μας…
9. Και άλλα νέα…

Παρεμβάσεις – Νέα – Σχόλια για την οικολογία και τον πολιτισμό
Καθημερινή ενημέρωση στο blog του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
www.xpolis.blogspot.com

Αισιοδοξία για τη διάσωση του Ελαιώνα


Αισιοδοξία για τη διάσωση του Ελαιώνα
δημοσιεύτηκε σήμερα από anonymous
Από την Αυγή
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε, την Τρίτη, την αναστολή της κατασκευής του νέου “Mall” στο Βοτανικό, μέχρι τις 6 Μαρτίου, κάνοντας δεκτή την προσφυγή της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα και 130 πολιτών. Ο Χρίστος Καραμάνος, μέλος της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα και στέλεχος της Ανοιχτής Πόλης, μίλησε στην “Αυγή”, δίνοντας πλήθος πληροφοριών για την υπόθεση της προσφυγής.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί πραγματικό πρόκριμα για την τελική έκβαση της υπόθεσης, ο Χρ. Καραμάνος απάντησε ότι: “Είναι διαφορετικό το διακύβευμα. Η χθεσινή απόφαση συγκρίνει τη βλάβη που θα υποστούν οι προσφεύγοντες αν δεν δοθεί αναστολή εργασιών, αλλά στο τέλος δικαιωθούν, με τη βλάβη του Βωβού, στην αντίστροφη περίπτωση. Στην πρώτη, θα προσβληθεί το περιβάλλον και θα δαπανηθούν πολλά χρήματα για την κατεδάφιση του "Mall". Στο δεύτερο σενάριο, ο Βωβός θα υποστεί οικονομική ζημία”. Έτσι, κρίθηκε ότι η βλάβη που θα υποστεί το περιβάλλον είναι σοβαρότερη και άρα αποφασίσθηκε η αναστολή της ανέγερσης του μεγάλου εμπορικού κέντρου.
Και συνέχισε: “Το ΣτΕ δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης. Η απόφαση προέκυψε από τη σύγκριση των δύο βλαβών. Αυτή είναι μια πολύ πιο δύσκολη απόφαση, κάτι υποκειμενικό, σε σχέση με εκείνη του δικαστηρίου, που θα βασίζεται στην ουσία της υπόθεσης, όπου υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για να δικαιωθούμε”.
"Μία από τις κύριες αιτίες", είπε αμέσως μετά, "είναι ότι θίγεται το άρθρο 24 του Συντάγματος, αφού ο εν λόγω χώρος από το 1995 έχει χαρακτηρισθεί ως “χώρος κοινόχρηστου πρασίνου” και με την ανέγερση του "Mall" ουσιαστικά αποχαρακτηρίζεται. Ως δικαιολογία προβάλλεται ότι το δημόσιο δεν έχει χρήματα για να προβεί σε απαλλοτρίωση". Ο Χ. Καραμάνος, ωστόσο, σημειώνει ότι "αυτό το επιχείρημα δεν είναι καθόλου τεκμηριωμένο, καθώς το κόστος είναι σχετικά μικρό, αφού ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ".
Πέραν αυτού, ο κ. Καραμάνος υπογράμμισε ότι “είναι αντισυνταγματικό το ότι ο Βωβός λαμβάνει ως εισφορά διπλάσιο συντελεστή δόμησης”, αφού ο νόμος “απαγορεύει η αποζημίωση για τα ρυμοτομούμενα να γίνεται με μεγαλύτερο-επιπρόσθετο συντελεστή δόμησης”.
Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι “το οικόπεδο, το οποίο ανήκει στον Βωβό, μπαίνει τώρα στο σχέδιο και άρα είναι υποχρεωμένος να δώσει ένα ποσοστό του οικοπέδου. Η μόνη εισφορά που δικαιούται, είναι για τα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτού. Αυτό όμως σε λεφτά και όχι σε επιπρόσθετο συντελεστή δόμησης, στα διπλανά οικόπεδα, με το άλλοθι ότι πρέπει να αποζημιωθεί για τα κτίρια".
Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, ο Χρ. Καραμάνος, θεωρεί ότι είναι πάρα πολύ πιθανό ότι η τελική απόφαση θα είναι θετική.
Όσον αφορά στις φήμες που διαδίδονται το τελευταίο διάστημα, ότι εκτός από το πρόσωπο του Μπάμπη Βωβού, προσφυγή έχει κατατεθεί και κατά του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αυτού καθεαυτού, είπε κατηγορηματικά ότι δεν έχει συμβεί ποτέ. Και εξήγησε ότι η προσφυγή έχει κατατεθεί “κατά της οικονομικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της “ΠΑΕ Παναθηναϊκός”, η οποία δεν στρέφεται ενάντια στην κατασκευή αλλά στο οικονομικό τίμημα, το οποίο ο δήμος θα πληρώσει στην ΠΑΕ, η οποία έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση του γηπέδου”.
Για την ακρίβεια και όπως ο Χ. Καραμάνος μάς ενημέρωσε, “το ύψος του είχε καθοριστεί, επί δημαρχίας Μπακογιάννη και Μπεχράκη, στα 82 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, με τη νέα σύμβαση Κακλαμάνη, το ύψος αυτό εκτινάχθηκε στα 192 εκατ. ευρώ”. Για να είναι τα ποσά συγκρίσιμα, "στα 82 εκατομ. ευρώ, πρέπει να προσθέσουμε τους τόκους του κεφαλαίου χρηματοδότησης, που δεν ξεπερνούν τα 40 εκατομ. ευρώ", όπως επεσήμανε ο κ. Καραμάνος. Και συνέχισε: “Συνεπώς, ενώ με την αρχική σύμβαση, το συνολικό τίμημα θα έφτανε τα 122 εκατ. ευρώ, ο κ. Κακλαμάνης τα ανέβασε στα 192,5 εκατ. ευρώ! Υπερτιμολόγηση σε βάρος του Δήμου Αθηναίων και υπέρ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ούτε λίγο ούτε πολύ, ύψους 70 εκατομ. ευρώ. Ενάντια σε αυτήν την υπερτιμολόγηση έχει στραφεί η προσφυγή και όχι στο γήπεδο".
Όσο για τον Παναθηναϊκό, ο Χ. Καραμάνος είπε πως δεν χάνει τίποτε, διότι δεν έχει καμία σχέση. Σημείωσε μάλιστα ότι ίσως κερδίζει, “ότι το γήπεδο μπορεί να υλοποιηθεί πιο άνετα, γιατί το "Mall" έχει καταβροχθίσει το γήπεδο, έτσι όπως το έχουν σχεδιάσει”. Επίσης, ο Χρ. Καραμάνος υπογράμμισε ότι: “Αν η Ανοιχτή Πόλη αναλάμβανε στην 1η Φεβρουαρίου την πολιτική ευθύνη για το συντονισμό των διαδικασιών για την κατασκευή του γηπέδου, τότε σε 19 μήνες από εκείνη τη στιγμή, δηλαδή την 1η Αυγούστου του 2010, θα το παρέδιδε. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα για να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του νέου γηπέδου. Εκτός αν κάποιοι, για τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα, θέλουν να παντρέψουν το γήπεδο σώνει και καλά με την τύχη του 'Mall'”.
Σε διαδήλωση κατά του ΣτΕ καλεί ο Κακλαμάνης
Το ίδιο μονότονο τροπάρι των ύβρεων επαναλαμβάνει ο δήμαρχος Αθηναίων για το θέμα του Ελαιώνα, πάντα πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον μεγαλοεργολάβο Μπ. Βωβό. Σε χθεσινές του δηλώσεις με αφορμή το "πάγωμα" από το Συμβούλιο της Επικρατείας των εργασιών για την κατασκευή του "Mall" του Βωβού στην περιοχή, ο Νικ. Κακλαμάνης συνεχίζει να προκαλεί, απειλώντας θεούς και δαίμονες, κατασυκοφαντώντας όσους μάχονται κατά της τσιμεντοποίησης του Ελαιώνα και διαστρεβλώνοντας εσκεμμένα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Δεν παραλείπει όμως να επιτεθεί και κατά του ΣτΕ.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά, ο Νικ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι ούτε ο δήμος Αθηναίων ούτε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχουν λάβει επισήμως ενημέρωση για την απόφαση του ΣτΕ. "Εάν ισχύουν αυτά τα οποία γράφονται στον Τύπο και τα οποία οφείλονται σε διαρροές που έγιναν από το Συμβούλιο της Επικρατείας -κάτι το οποίο μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση εάν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα -όταν θα έρθει επισήμως η απόφαση και δούμε το σκεπτικό και το αιτιολογικό της, τότε θα υπάρξει και η αντίδραση του Δήμου της Αθήνας. Και θα είναι αντίδραση που πρέπει να γίνει όχι σαν Δήμος, αλλά σαν πόλις και σαν ένα εκατομμύριο κάτοικοι αυτής της πόλης", ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ, ότι το γήπεδο του ΠΑΟ θα χτιστεί σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος Αθηναίων "θυμήθηκε" την πρόσφατη συνέντευξη που είχε δώσει στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας μαζί με τον Αλ. Αλαβάνο και τον Φ. Κουβέλη, μόνο και μόνο για να ισχυριστεί ότι όσα είχε πει εκεί "ήταν κατά τα δύο τρίτα υβρεολόγιο εναντίον του δημάρχου της Αθήνας και κατά το ένα τρίτο παντελώς ανακρίβειες και ψέματα". "Δεν μας απασχολεί τι κάνει ο κύριος Τσίπρας" συμπλήρωσε.
Τέλος, αφού υποστήριξε ότι η λεγόμενη "διπλή ανάπλαση" θα γίνει, ο Νικ. Κακλαμάνης δήλωσε, ξεφεύγοντας από κάθε μέτρο: "Και όταν θα έρθει η ώρα που θα εγκαινιαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα στηθούν δύο στήλες. Στη μία στήλη θα αναγράφονται αυτοί που βοήθησαν για να γίνει η διπλή ανάπλαση και στην άλλη θα αναγράφονται αυτοί που την πολέμησαν. Και αυτή η δεύτερη στήλη θα είναι χωρισμένη στα δύο. Στο ένα μέρος θα είναι οι φυσικοί αυτουργοί που πολέμησαν την ανάπλαση και τους ξέρουμε -αυτός ο περιοδεύων θίασος που κάνει ενστάσεις επί παντός επιστητού - και οι ηθικοί αυτουργοί, που κρύβονται πίσω από τους φυσικούς αυτουργούς, και για τους οποίους όταν έρθει η ώρα θα μιλήσουμε και για αυτούς".
ΛΑΟΣ: "Βραχνάς για τη Δημοκρατία έχει καταντήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας"
Ο ΛΑΟΣ, παίρνει το μέρος Βωβού και Κακλαμάνη, δια στόματος Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε “βραχνά” το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ δεν δίστασε να ζητήσει και “νομοθετική πρωτοβουλία”, ώστε... το ΣτΕ να μην “ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ”!
“Νομίζω λοιπόν ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτό που εγώ γενικά έχω πει και που δυστυχώς έχει φτάσει να διαβρώσει ακόμη και τους χώρους της ελληνικής δικαιοσύνης, αυτήν την ιδεολογική “τύφλωση” της αριστεράς όπου οποτεδήποτε πάει να γίνει οποιαδήποτε κίνηση με σκοπό το κέρδος πρέπει να αναστέλλεται”.
Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μια “σοβαρή πρωτοβουλία για να δούμε στο Κοινοβούλιο ποιος κυβερνά την Ελλάδα, η Βουλή, δηλαδή οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, ή οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν ξέρω ποιος τους έχει διορίσει και από πού κρατά η σκούφια τους;”
Και όλα αυτά, για να καταλήξει στο πρωτάκουστο: “Κλείνω με το Συμβούλιο της Επικρατείας, που νομίζω ότι είναι το μεγάλο θέμα. Έχει καταντήσει βραχνάς στην πρόοδο της ελληνικής δημοκρατίας”!
Προς υπεράσπιση του συναδέλφου του, ο Μ. Βορίδης είπε ότι “πράγματι, δεν είναι δυνατόν να έχουμε αναγάγει σε κεντρικό θεσμό και σε κεντρική διαδικασία της λειτουργίας του πολιτεύματός μας τον συνεχή διάλογο” και συνέχισε “Έχει πολύ μεγάλη σημασία η κυβέρνηση να παίρνει νομοθετική πρωτοβουλία, να κινεί τη διοικητική μηχανή”.
Οικολόγοι Πράσινοι: Ευχάριστο νέο
Μια πρώτη νότα αισιοδοξίας για την προστασία αυτού του τόσο σημαντικού για τη βιωσιμότητα της πόλης χώρου αποτελεί η απόφαση του ΣτΕ, όπως επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε ανακοίνωσή τους. Καταδικάζουν τις πιέσεις του Δημάρχου Αθηναίων και ζητούν να προχωρήσει η ανάπλαση του Ελαιώνα με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 1995, "ως ελάχιστος συμβιβασμός για τη δημιουργία ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου υπερτοπικής σημασίας στην πολύπαθη Αττική". Θεωρούν επείγουσα και αναγκαία την εφαρμογή ενός σχεδίου περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της πρωτεύουσας και όχι αποσπασματικές και χαριστικές πολιτικές που καταστρατηγούν τη βιωσιμότητά της. -->--> -->-->

http://indy.gr/other-press/aisiodoksia-gia-ti-diasosi-toy-elaina

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας

Με το άκουσμα του θανάτου του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και για τις επόμενες 15 μέρες, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, άνεργοι και μετανάστες βρίσκονταν καθημερινά στους δρόμους. Με εκατοντάδες σχολεία και σχολές κατειλημμένα, με μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις, με πορείες και κοινωνικές καταλήψεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας εκφράζουν μέχρι και σήμερα δυναμικά την οργή τους, σπάνε στην πράξη την κρατική βία και τρομοκρατία.
Ακόμα και αυτές τις μέρες, το κύμα της κοινωνικής οργής, που δεν χωρά στο επίσημο πολιτικό σκηνικό, παλεύει ενάντια σε όλους αυτούς που μας ωθούν καθημερινά στην εξαθλίωση και τη φτώχεια, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι προκλητικά πλουτίζουν. Παλεύει ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, τις συντάξεις πείνας, την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, την εκπαίδευση των αποκλεισμών και της εργασιακής ανασφάλειας, την εντεινόμενη καταστολή και ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων.
Οι εκατοντάδες συλληφθέντες και προφυλακισμένοι, οι διώξεις μαθητών βάσει τρομονόμου, οι αλλεπάλληλοι επίσημοι και ανεπίσημοι πυροβολισμοί του κράτους προς διάφορες κατευθύνσεις, οι 4 τόνοι χημικών που χρησιμοποιήθηκαν, οι βίαιοι ξυλοδαρμοί και οι συλλήψεις των τελευταίων ημερών και η ενεργοποίηση κάθε κρατικού, παρακρατικού μηχανισμού και ακροδεξιάς οργάνωσης με αποτέλεσμα τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, τις πρόσφατες δολοφονίες μεταναστών στην Πέτρου Ράλλη και τον ακρωτηριασμό πρόσφυγα στην Πάτρα, φανερώνουν με τον πιο αποκρουστικό τρόπο την ένταση της καταστολής, που λειτουργεί ως απαραίτητο συμπλήρωμα της κυρίαρχης πολιτικής.
Το μεγαλύτερο μερίδιο της πολιτικής ευθύνης είναι φυσικά της κυβέρνησης, αλλά όχι μόνο αυτής. H συντριπτική πλειοψηφία του «επίσημου» πολιτικού κόσμου στοχοποιεί το μεγαλειώδες κίνημα που επιλέγει την ανεξάρτητη πολιτική δράση, προβάλλει ως «δημοκρατική λύση» την κατάργηση του ασύλου, ζητάει κι άλλες συλλήψεις, συνδέει το κίνημα με την «τρομοκρατία».
Για μια ακόμα φορά, ικανοί σύμμαχοι όλων αυτών είναι τα ΜΜΕ, που συκοφαντούν, παραπληροφορούν και αποσιωπούν τα πραγματικά γεγονότα και τα κοινωνικά αίτια, ενώ η προσπάθεια ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού των «αγανακτισμένων πολιτών» έπεσε πάλι στο κενό.
Σε αυτές τις συνθήκες οι δήμοι δεν είναι αμέτοχοι. Με τις κάμερες παρακολούθησης, τη δημοτική αστυνομία, τα τοπικά συμβούλια νεολαίας και τα προγράμματα κοινωνικού χαφιεδισμού (όπως αυτό που υπερψηφίστηκε πρόσφατα στην Αργυρούπολη) αποδεικνύουν τον πραγματικό τους ρόλο.
Επίσης, η καταστολή και οι δολοφονίες δεν είναι τοπικό φαινόμενο, καθώς από το νέο (σίγουρα όχι ευτυχισμένο) έτος βιώνουμε όλοι την απόπειρα γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ, με τη σιωπηρή ή ηχηρή υποστήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που διαθέτει το λιμάνι του Αστακού για μεταφορά οπλισμού των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και την αμερικάνικη βάση της Σούδας ετοιμοπόλεμη ξανά, όπως και σε κάθε επίθεση εις βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής.
Αυτές τις μέρες, όμως, ζούμε ένα κίνημα που ανοίγει νέους δρόμους, δείχνοντας ότι οι κοινωνικοί αγώνες μπορούν και πρέπει να είναι νικηφόροι. Ήδη στην περιοχή μας έχει γίνει μια πορεία και δύο δημόσιες συζητήσεις με σκοπό τη συνέχιση του αγώνα και την καθιέρωση λαϊκών συνελεύσεων ανά τακτά διαστήματα για όσα θέματα μας απασχολούν. Η επιλογή των λαϊκών συνελεύσεων ως τρόπου οργάνωσης του αγώνα μας δεν γίνεται από αδυναμία, επειδή δεν έχουμε ένα κόμμα ή μια δημοτική παράταξη να μας αντιπροσωπεύει. Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με το πως αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία, την οποία θεωρούμε ειλικρινή και πραγματική μόνο όταν είναι άμεση. Δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν να μας αντιπροσωπεύει για τέσσερα χρόνια, χωρίς εμείς να έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικούμε καθημερινά τις απόψεις μας και τις ανάγκες μας. Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν που βρίσκεται σε θέση εξουσίας, όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις του. Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη της συλλογικότητας, στη λογική του ελεύθερου και ισότιμου διαλόγου, στην αποτελεσματικότητα και τη δικαιοσύνη της ελάχιστης κοινής συμφωνίας και της σύνθεσης των απόψεων. Δεν πιστεύουμε ότι στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων υπάρχουν ειδικοί και πιο ικανοί από άλλους, αλλά προτείνουμε την κυκλικότητα και την ανακλητότητα στις ευθύνες και στα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις.
Με αυτόν τον τρόπο εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να παλέψουμε για όλα. Από τα θέματα της γειτονιάς μας και του περιβάλλοντος μέχρι τα θέματα της εκπαίδευση, της εργασίας, της ασφάλισης, της υγείας, του πολιτισμού, της οικονομίας και πολλά άλλα ακόμα.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να θερίσουν τη θύελλα της κοινωνικής έκρηξης!
Ήρθε η ώρα να σπάσουμε στην πράξη την κρατική τρομοκρατία, να οξύνουμε την αντιπαράθεση στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, τις σχολές και σε κάθε γειτονιά.
Ήρθε η ώρα όλοι οι κάτοικοι να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.
Απέναντι στην κατάσταση αυτή, εμείς δεν ζητάμε ψίχουλα για να σωπάσουμε και δεν περιμένουμε τίποτα από το κράτος και τους συμμάχους του, οι οποίοι φέρουν εξ ολοκλήρου τη πολιτική ευθύνη της κατάστασης. Τα αιτήματά μας είναι πολλά, είναι τα πάντα. Ξεκινούμε από αυτά που επείγουν και απαιτούμε:
§ Καταδίκη των ηθικών και φυσικών αυτουργών των δολοφονιών όλων των θυμάτων της κρατικής καταστολής. Δεν ξεχνάμε κανέναν!
§ Απελευθέρωση όλων των προφυλακισμένων – Αθώωση των συλληφθέντων – Καμία απέλαση
§ Κατάργηση των τρομονόμων, με τους οποίους δικάζουν μαθητές στη Λάρισα
§ Διάλυση όλων των δυνάμεων καταστολής (ματ, υμετ, ΟΠΚΕ, εκαμ, Ασφάλεια) – Αφοπλισμός της Αστυνομίας – Έξω η αστυνομία από τις διαδηλώσεις
§ Αλληλεγγύη στην εργάτρια-συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα – Καταδίκη των ηθικών και φυσικών αυτουργών της δολοφονικής επίθεσης – Πλήρης αποζημίωση από το κράτος
§ Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών – Ίσα δικαιώματα σε έλληνες και ξένους – Καταδίκη των ηθικών και φυσικών αυτουργών για τις δολοφονίες και τους βασανισμούς μεταναστών
§ Κάτω το χέρια από το άσυλο – Το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό
§ Κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας
§ Απομάκρυνση όλων των καμερών από τους δρόμους της πόλης
§ Ανάκληση του προγράμματος κοινωνικού χαφιεδισμού στην Αργυρούπολη (Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας)
§ Κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων – η νεολαία δε χρειάζεται αντιπροσώπους
§ Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στη γενοκτονία των παλαιστινίων – Καταδίκη της κυβέρνησης του Ισραήλ και της στάσης των ηπα και της εε

χαιρετιζουμε ολεσ τις κοινωνικεσ καταληψεις και τις λαϊκες συνελευσεις της χωρας

Την Κυριακή αυτή 18/1/09 θα πραγματοποιήσουμε μαζική εξόρμηση στις γειτονιές της περιοχής για μοίρασμα του υλικού και κάλεσμα του κόσμου στη συνέλευση. Το ραντεβού είναι 11.00 έξω από τα ΚΑΠΗ Αγ.Τρύφωνα (Κων/νου Αθανάτου και Αρχιπελάγους).Μπορείτε να προωθήσετε και να δημοσιεύσετε ελεύθερα το υλικό της συνέλευσης όπου νομίζετε.-- ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑΉβης 79, Άνω Γλυφάδα

prwkat.blogspot.com

GreenAttack  Γόρτυνος 8Α, Κάτω Πατήσια, Αθήνα  2102283019, 6932374852  www.green-attack.blogspot.com

GreenAttack Γόρτυνος 8Α, Κάτω Πατήσια, Αθήνα 2102283019, 6932374852

www.green-attack.blogspot.com

Η GreenAttack σας εύχεται καλή χρονιά!

Στο πρώτο newsletter του 2009 θα βρείτε:

- Άρθρο για τα πρώην στρατόπεδα στη Θεσαλλονίκη και την προσπάθεια τσιμεντοποίησης τους, της Κλαίρης Κουντούρη
- Θριάσιο Πεδίο, Ελευσίνα: Τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα σκάνδαλα της ΠΕΤΡΟΛΑ, άρθρο της Σοφίας Δομιανοπούλου
- Η προκήρυξη της GreenAttack για τη δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου
- Να απαγορευτεί η χρήση δακρυγόνων από την ΕΛ.ΑΣ., επιμέλεια Ελένης Μήτσου

Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Διαμαρτυρία για το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Αττική και τη Βοιωτία --
Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

http://symparataxi.blogspot.com/symparataxi@gmail.com

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα
Τηλ.: 6976 718945 6932 424547 6976 266387 e-mail: elaionas@yahoo.gr, http://elaionas.wordpress.com

15-01-2009
Δελτίο Τύπου
Έκπληξη & Ερωτηματικά
Η Επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα, θέλει να εκφράσει την έκπληξη της καθώς μαζί με την είδηση της φημολογούμενης απόφασης της αρμόδιας επιτροπής του ΣτΕ για οριστική αναστολή των εργασιών του Βωβού, εμφανίστηκαν και πλήθος δημοσιευμάτων για έτοιμα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργάζεται η ΠΑΕ ΠΑΟ και ο Δήμος Αθηναίων.
Η έκπληξη προέρχεται από το γεγονός ότι από τις αρχές Δεκέμβρη οπότε και υπήρξε η πρώτη απόφαση προσωρινής αναστολής, ο Δήμαρχος Αθηναίων, η «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» και η ΠΑΕ ΠΑΟ, όχι μόνο προπαγάνδιζαν ομόφωνα ότι χωρίς το εμπορικό κέντρο των 70.000 τ.μ. τσιμέντου δεν μπορεί να κατασκευαστεί το γήπεδο, αλλά και ότι η Επιτροπή μας ψευδόταν όταν έλεγε ότι οι εργασίες για το γήπεδο μπορούν να συνεχιστούν ασχέτως από τις εξελίξεις για το Εμπορικό Κέντρο. Τι άλλαξε μέσα σε αυτόν τον μήνα και τώρα ξαφνικά υπάρχουν τουλάχιστον δύο εναλλακτικές, πέραν της άποψης μας ότι τα 56 στρέμματα της δήθεν «δωρεάς» Βωβού, αποτελούν υποχρεωτική εισφορά σε γη και ανήκουν ανέκκλητα στο δημόσιο; Που ήταν αυτά τα σχέδια ένα μήνα τώρα και γιατί δεν τα παρουσίαζαν; Τι επιδίωκαν;
Μήπως τελικά η προπαγάνδα του Δεκέμβρη ήταν απλώς μια προσπάθεια κινδυνολογίας και παραπληροφόρησης για να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα; Μήπως κάποιοι προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τους Αθηναίους πολίτες και να χρησιμοποιήσουν τους οπαδούς του Παναθηναϊκού για να πετύχουν την κατασκευή του Εμπορικού Κέντρου παρουσιάζοντας το ως δήθεν αποκλειστική προϋπόθεση για το γήπεδο;
Τελικά ποιοι αντιστρατεύονται πραγματικά την κατασκευή του γηπέδου; Οι πολίτες που αγωνίζονται για να υπάρξει μητροπολιτικό πάρκο στον Ελαιώνα, ή όσοι κατέστησαν τον Βωβό ρυθμιστή της κατασκευής του νέου γηπέδου; Και πως τώρα ξεπερνάνε το εμπόδιο ενώ μόλις πριν 2 μέρες αυτό ήταν αδιανόητο;!
Ας αναρωτηθούν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού πως τους έχουν φέρει στην θέση για να υπερασπιστούν το γήπεδο της αγαπημένης τους ομάδας, να πρέπει πρώτα να υπερασπιστούν την κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της χώρας με την ταυτόχρονη εξαφάνιση ενός χώρου δίπλα στο γήπεδο, στον οποίον προβλεπόταν να υπάρχει πάρκο, ανάσα για όλους μας.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα
Τηλ.: 6976 718945 6932 424547 6976 266387 e-mail: elaionas@yahoo.gr, http://elaionas.wordpress.com

15-01-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ü Εμπρηστικές οι δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων κ.Κακλαμάνη
ü Απαράδεκτη η προσπάθεια επηρεασμού του ΣτΕ από τους Υπουργούς κ.κ. Σουφλιά, Παπαθανασίου.
ü Θα συνεχίσουμε με επιμονή και με νηφαλιότητα να υπερασπίζουμε τα Συνταγματικά μας δικαιώματα. Ζητάμε τη συμπαράσταση των πολιτικών και κοινωνικών φορέων της πολιτείας.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και των επιστολών που έστειλαν προς το ΣτΕ οι Υπουργοί κ.κ. Γ.Σουφλιάς και Παπαθανασίου η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα δηλώνει τα εξής:
Οι δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων κ.Νικήτα Κακλαμάνη είναι εμπρηστικές και αναλαμβάνει πλήρως τις πολιτικές και τις προσωπικές ευθύνες για την ενδεχόμενη πρόκληση επεισοδίων σε βάρος των μελών της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα και των προσφευγόντων/ουσών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι παρεμβάσεις με επιστολές των Υπουργών κ.κ. Γιώργου Σουφλιά (ΠΕΧΩΔΕ) και Γιάννη Παπαθανασίου (Εθνικής Οικονομίας) υπέρ του μεγαλοεργολάβου κ.Βωβού και σε βάρος του Περιβάλλοντος κρίνονται απαράδεκτες και αποτελούν πρωτοφανέρωτη παρέμβαση στο χώρο της δικαιοσύνη. Η προσπάθεια των κ.κ. Σουφλιά, Παπαθανασίου να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη, υποβιβάζουν τη χώρα μας από μέλος της Ε.Ε. σε Βωβοκιστάν.
Οι κ.κ. Κακλαμάνης – Σουφλιάς – Παπαθανασίου, και εκείνοι που στρέφονται ενάντια στους προσφεύγοντες/ουσες στο ΣτΕ, αντικειμενικά αμφισβητούν το Συνταγματικό Δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Οι ενέργειές τους τείνουν να αγγίξουν τα όρια της Συνταγματικής εκτροπής.
Η αμφισβήτηση του δικαιώματος των πολιτών να ασκήσουν τα Συνταγματικά τους δικαιώματα και η στοχοποίηση των προσφευγόντων/ουσών στο ΣτΕ είναι ίσως μεγαλύτερο πολιτικό θέμα, ακόμη και από τους χιλιάδες τόνους μπετόν και του σκανδάλου στο Βοτανικό. Καλούμε πολιτικά κόμματα, Δικηγορικό Σύλλογο, ΤΕΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΚΕΔΚΕ να πάρουν θέση και να υπερασπίσουν το δικαίωμα των πολιτών να ασκούν τα Συνταγματικά τους δικαιώματα.
Η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα δηλώνει ότι δεν θα καμφθεί από τις απειλές και θα συνεχίσει με πολιτικά, νομικά και τεχνικά επιχειρήματα να υπερασπίζει το αίτημα «Ο Ελαιώνας να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο» - αλλά επιπρόσθετα ΚΑΙ τα Συνταγματικά Δικαιώματα των πολιτών
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Εμπρηστικές δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων κ.Κακλαμάνη:
Tους είπα ότι εάν σπέρνετε ανέμους, θερίζετε θύελλες. Δεν είναι μόνο οι απολυμένοι εργαζόμενοι, είναι άλλοι 2.500 σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης, σας λέω επί λέξη τι είπα, που θα έβρισκαν δουλειά για τα επόμενα τρία χρόνια και βεβαίως δεν έχετε υπολογίσει όταν μάθουν την πραγματική αλήθεια οι φίλοι του Παναθηναϊκού που θα γίνουν ποτάμι και θα μας πνίξουν.
17/12/08
‘Οταν θα έρθει επισήμως η απόφαση και δούμε το σκεπτικό και το αιτιολογικό της, τότε θα υπάρξει και η αντίδραση του Δήμου της Αθήνας. Και θα είναι αντίδραση που πρέπει να γίνει όχι σαν Δήμος, αλλά σαν πόλις και σαν ένα εκατομμύριο κάτοικοι αυτής της πόλης.
Στα εγκαίνια του γηπέδου θα τοποθετηθούν δύο στήλες, μία προς τιμήν εκείνων που εργάστηκαν για το εγχείρημα και μία δεύτερη για όσους το πολέμησαν...
15/1/09