Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ : ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΗ, ΩΡΑ 5.30μ.μ. , ΠΛΑΖ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ

Στις 13/5/2008 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ιδρυτική συνέλευση του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών. Ένας χρόνος συντονισμένης και αλληλέγγυας δράσης με σημαντικούς σταθμούς τους αγώνες για ελεύθερες παραλίες , το συλλαλητήριο ενάντια στην κλιματική αλλαγή, τις κινητοποιήσεις για ελεύθερους πράσινους χώρους ( μητροπολιτικά πάρκα Ελληνικού, Γουδή, Ελαιώνα) και τους ορεινούς όγκους της Αττικής.
Η τρίτη ανοιχτή Συνέλευση του Παναττικού Δικτύου θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μάη 2008, ώρα 5. 30, στην πλαζ Αγίου Κοσμά, που άνοιξε πέρυσι με τους συντονισμένους αγώνες του δήμου Ελληνικού, της αυτοδιοίκησης, των κινημάτων και των ενεργών πολιτών. Θα συζητηθούν τα θέματα :
· Ορεινοί όγκοι της Αττικής
· Ελεύθεροι δημόσιοι πράσινοι χώροι
· Παραλιακό μέτωπο της Αττικής
Επίσης, οργανωτικά θέματα, η συμμετοχή στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ και τα ζητήματα της Αστικής Κινητικότητας και της Καταστολής των κινημάτων πόλης. Στη συνέλευση θα εισηγηθεί και ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης.
Θα ακολουθήσει beach-party.
Θυμίζουμε ότι η πλαζ Αγίου Κοσμά βρίσκεται δεξιά της λεωφόρου Ποσειδώνος, στο ύψος της πεζογέφυρας , 2η στάση τραμ Αγίου Κοσμά.


Πληροφορίες :
Νίκος Μαρτέν , 2103453877, nmrt@ath.forthnet.gr
Χαρά Καφαντάρη, 6974775279, harla@in.gr
Άκης Μπαδογιάννης , 6932254161,badogiannis@otenet.gr
Ελένη Πορτάλιου, 2107512560, portel@central.ntua.gr
Τάσος Ταστάνης, 6977749011, anatastanis@yahoo.gr
Πάνος Τότσικας, 6979145366, ptots@tee.gr
Κώστας Φωτεινάκης, 6932638523, prosanatolismoi@hotmail.com
Δημήτρης Χαλάτσης , 6948034131, halatsisd@yahoo.gr

Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών

Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών
«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2008»



Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει για 13η χρονιά φέτος την πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών που πραγματοποιούνται το διάστημα από τις 10 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου 2008, με συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, Δήμων, περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων, εργαζομένων, επιχειρήσεων και εθελοντών κάθε ηλικίας.

Και αυτή τη φορά η εκστρατεία διοργανώνεται από κοινού με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και το περιοδικό ΓΕΩτρόπιο, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον/ Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP).

Γιατί μια εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών;
Για να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την παρουσία των σκουπιδιών. Για να συνειδητοποιήσουμε την οικολογική αξία της παράκτιας ζώνης, τις πιέσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις δράσεις που μπορούμε να προωθήσουμε για την προστασία και βιώσιμη διαχείρισή της. Για να εκφράσουμε με τη δραστηριότητα μας αυτή ως πολίτες την προσωπική μας δέσμευση να αποτελέσουμε μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος, να συμβάλλουμε στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Μεσογείου καθώς και στη δημιουργία ενός κοινού, ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος, με την καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ κοινωνιών με διαφορετικές κουλτούρες. Για να τονίσουμε με την κοινή μας εθελοντική συνεισφορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια προσωπικά υπεύθυνη στάση που ενδυναμώνει το ρόλο και τα δικαιώματά μας ως πολίτες.

Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση:
- Στην προστασία και διαχείριση του πλούτου των ακτών και της θάλασσας .
- Στις επιπτώσεις των απορριμμάτων στο θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα.
- Στη συζήτηση των θεμάτων που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος και τις επιπτώσεις στην παράκτια ζώνη (περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές).
- Στην ανάδειξη και προώθηση «πράσινων επαγγελμάτων» που εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών.

Σε ποιους απευθύνεται αυτή η εκστρατεία;
Σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε ενεργούς πολίτες, σε περιβαλλοντικές ΜΚΟ και συλλόγους, σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, σε τουριστικές κι άλλες επιχειρήσεις. Σας καλούμε να διοργανώσετε έναν εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή σας. Μαζέψτε φωτογραφικό υλικό και στατιστικά στοιχεία από τους καθαρισμούς και συντονιστείτε με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για τη μέγιστη προβολή και επέκταση των δράσεων.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ταχυδρομικώς έντυπα ενημερωτικά υλικά (φυλλάδια και αφίσες) για τα θέματα του πλούτου των ακτών, της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη και της προώθησης των πράσινων επαγγελμάτων, καθώς και πληροφορίες για το ζήτημα των επιπτώσεων των απορριμμάτων στο θαλάσσιο και το παράκτιο οικοσύστημα.
Επιπλέον ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για έναν ορθολογικά σωστό καθαρισμό θα υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS www.medsos.gr.

Παράλληλες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης:
Παράλληλα με τον εθελοντικό καθαρισμό σας καλούμε να διοργανώσετε δραστηριότητες που θα συμβάλουν στην κατανόηση των τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων και στην ευαισθητοποίηση περισσότερων πολιτών, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς σας (π.χ. μια ημερίδα, μια εκδήλωση, ένα θεατρικό δρώμενο) αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις (π.χ. μια συναυλία), που θα προβάλουν παράλληλα τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής σας και της Μεσογείου.

Δηλώσεις συμμετοχής για τους καθαρισμούς:
Τα σχολεία, οι Δήμοι, τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις και οι άλλοι φορείς που θα διοργανώσουν έναν εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή τους καλούνται να στείλουν συμπληρωμένη τη φόρμα συμμετοχής άμεσα και έως την ολοκλήρωση της καμπάνιας (κατά προτίμηση) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: aktes@medsos.gr ή με FAX στο 210-8224481/210-8228795 /210-8253435, ή και ταχυδρομικά στη διεύθυνση Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S., Μαμάη 3, Αθήνα 10440.

Για να μας βοηθήσετε να καταγράψουμε με ακρίβεια το φυσικό πλούτο και τα προβλήματα των περιοχών παρέμβασης, σας παρακαλούμε να μας στείλετε συμπληρωμένο το φύλλο παρατήρησης ακτών που περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό υλικό που θα σας αποσταλεί, καθώς και φωτογραφίες και υλικό από τις δράσεις σας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ρούλα Κυριαζή, στο τηλ/FAX 210-8228795, 210-8253435 ή στο aktes@medsos.gr.





Ευχαριστούμε την AMSTEL και την ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΕΙΑ, που συμβάλει ως χορηγός υλοποίησης της εκστρατείας, αλλά και συμμετέχει με το προσωπικό της ενεργά στους εθελοντικούς καθαρισμούς διαφόρων περιοχών. Επίσης την εταιρεία ταχυμεταφορών ΤΝΤ που στηρίζει έμπρακτα την εκστρατεία αναλαμβάνοντας να μεταφέρει δωρεάν σε όλη την Ελλάδα τα δέματα με το πληροφοριακό υλικό και τις σακούλες.

αποτροπής της κατασκευής της νέας εθνικής οδού Πύργου – Τσακώνας (Ιονία Οδός)

Αγαπητοί φίλοι /ες


Θέλοντας να συμβάλουμε στην αποκατάσταση των καταστροφών στην πυρόπληκτη Ηλεία, με κριτήρια οικολογικής βιωσιμότητας, εμπλακήκαμε στο θέμα του Καϊάφα και της αποτροπής της κατασκευής της νέας εθνικής οδού Πύργου – Τσακώνας (Ιονία Οδός) μέσα στο ήδη τραυματισμένο οικοσύστημα του Καϊάφα ( προστατευόμενη περιοχή Natura). Για την προσφυγή στο ΣτΕ που προχωρήσαμε, σε συνεργασία με τον τοπικό Ναυτικό Όμιλο, συνδράμουν πολλοί φορείς και επιστήμονες : το WWF, η Ορνιθολογική Εταιρεία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, δασολόγοι, συγκοινωνιολόγοι και χωροτάκτες όπως και κάτοικοι της περιοχής.
Η προσφυγή κατατέθηκε στις 21/4/2008. Δυστυχώς τα χρήματα της αμοιβής του δικηγόρου κ. Χαραλαμπίδη που ανέρχονται σε 4.000 € δεν έχουν καλυφθεί ακόμα στο σύνολό τους. Έτσι απευθυνόμαστε σε εσάς για να συνδράμετε, εφ’ όσον μπορείτε, οικονομικά την προσπάθειά μας.



Φιλικά
Νικολία Αστερή , 6976730106, ygeiaperivallon@yahoo.gr
Μαριλένα Ιατρίδου, 2109828999, mariatrid@ath.forthnet.gr
Ελένη Πορτάλιου , 2107512560, portel@central.ntua.gr



Εφ’ όσον εξυπηρετεί η κατάθεση στην τράπεζα, χρησιμοποιείστε τον λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 43860332378 Νικολία Αστερή

Πέμπτη 8/5/2008, Τακτική συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους της Αθήνας

Πέμπτη 8/5/2008, Τακτική συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους της Αθήνας, ωρα 7:30, αίθουσα Ιστός, Εμμ. Μπενάκη 93-95.
Θέματα:
1. Έκδοση συλλογικού εντύπου με τίτλο "Ελεύθεροι Χώροι 2008" μέσα στο Μάιο 08
2. Προετοιμασία της 5 Ιούνη (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
3. Νεότερα για τη συνάντηση που έχουμε ζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
3. Τρέχοντα (εκδίκαση ΓΟΥΔΗ στο ΣτΕ, προετοιμασία προσφυγής Ελαιώνα, Εκδηλώσεις Λόφων Φιλοπάππου, Εκδήλωση Δ. Αθηναίων για Πράσινες Ταράτσες, άλλες τοπικές δράσεις)

Ειδικά για το 1ο θέμα καλούνται οι συλλογικότητες της Συντονιστικής Επίτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας να ετοιμάσουν ένα δισέλιδο, το οποίο και θα περιληφθεί στο υπό έκδοση συλλογικό έντυπο "Ελεύθεροι Χώροι 2008".
Σε αυτό θα πρέπει να περιέχονται:
1. Τίτλος Ελεύθερου Χώρου (ή άλλου χώρου π.χ. Προσφυγικά Αλεξάνδρας, Διατηρητέα Αρεοπαγίτου, Πολυδιασκεδαστήριο ΘΩΝ, Δ. Αγορά Κυψέλης κλπ)
2. Τίτλος της Επιτροπής ή Συλλόγου που ασχολείται (ο δικός σας τίτλος, με διεύθυνση, τηλέφωνα, e-mail, fax, site ή blog)
3. Περιγραφή του Ελεύθερου Χώρου (έκταση, χαρακτηριστικά, ποιά είναι η απειλή ή το αίτημα)
4. Φωτογραφία του Ελεύθερου Χώρου (έγχρωμη ή ασπρόμαυρη) (στείλετε 2 ή 3 φωτο για να διαλέξουμε ή διαλέξτε την καλύτερη)
4. Ένα χρονικό των δράσεων-δραστηριοτήτων (ημερομηνία και τόπος για κάθε εκδήλωση) και (είδος εκδήλωσης π.χ. κινητοποίηση, δενδροφύτευση, πορεία, διαμαρτυρία, προσφυγή, συλλογή υπογραφών, ημερίδα κλπ)
5. Περιγραφή της κατάστασης σήμερα (πετύχαμε το τάδε, προχωρούν στο τάδε, θα κάνουμε το τάδε κλπ)

Αν μια Επιτροπή ή Σύλλογος ασχολείται με πάνω από ένα θέμα, θα πρέπει να ετοιμάσει ένα δισέλιδο ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ.
Αν δεν είναι δυνατό να ετοιμάσετε το δισέλιδο του ελεύθερου χώρου σας μέχρι την Πέμπτη 8/5 (και να τον φέρετε σε δισκέτα ή CDROM ή να τον στείλετε με e-mail στο igiann@tee.gr ), θα πρέπει να ετοιμάσετε και να στείλετε το δισέλιδο μέχρι την Πέμπτη 15/5. Μετά θέλει γραφιστική επεξεργασία και εκτύπωση, για να είναι έτοιμο το έντυπο ως τις 28/5/08.
Αν δεν έχετε φωτο θα ετοιμάσουμε εμείς από το google ή θα βρούμε κάποια φωτο αρχείου
Τα έξοδα της έκδοσης θα πληρωθούν από τα έσοδα του Χάρτη Κοινωνικών Αντιστάσεων (Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων) και αν υπάρχουν υπόλοιπα από το ταμείο που ήδη έχει η Συντονιστική Επιτροπή μας.
Θα προσπαθήσουμε η έκδοση να είναι έγχρωμη.
Καλή συνέχεια.
Ηλίας Γιαννίρης (6974185330, 210-8237397, igiann@tee.gr )

Ελαιώνας

Θέμα: Ελαιώνας

1. Προκήρυξη της GreenAttack Ν. Προαστίων για τον Ελαιώνα
2. Ενημέρωση από τις κινητοποιήσεις για τον Ελαιώνα






1. Προκήρυξη της GreenAttack Ν. Προαστίων για τον Ελαιώνα


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ


«...Σε τι κόσμο μπαμπά μ' έχεις φέρει να ζήσω...;», που λέει και το τραγούδι!

Είναι πράγματι απίστευτο:

Σε μια πόλη που ολοένα χάνει τους «πνεύμονες» που διαθέτει, οι ιθύνοντες κρίνουν απαραίτητο να «τσιμεντοποιούν» και τους τελευταίους χώρους που θα μπορούσαν να σώσουν την κατάσταση! ...Μέχρι και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Σταύρος Δήμας φαίνεται να βγάζει τα ίδια συμπεράσματα: «Η απλή λογική επιτάσσει χώρους πρασίνου, ιδιαίτερα σε μια πόλη όπως η Αθήνα» και συνεχίζει κατηγορώντας ευθέως το ΥΠΕΧΩΔΕ: «...Χώροι του Ελληνικού, του Γουδί και του Ελαιώνα πρέπει να παραμείνουν ελεύθεροι χώροι και να μετατρέπονται σε πράσινο»!

Η περιοχή του Ελαιώνα δεν ξεφεύγει απ' τον κανόνα. Ο δήμαρχος, κος Ν. Κακλαμάνης, στην κυριολεξία χαρίζει στους μεγαλοεργολάβους και τους επιχειρηματίες έναν ακόμα χώρο που ήταν προορισμένος για πράσινο!

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:
· Ο Ελαιώνας, αποτελεί έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους της Αθήνας. Μόνο το τμήμα που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων έχει έκταση 2.000 στρέμματα.
· Αυτό το «φιλέτο» πρόκειται να φαγωθεί από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, δυο εμπορικά μεγαθήρια τύπου «The Mall», υπέργεια πάρκινγκ, άλλες εμπορικές χρήσεις, κοκ.
· Το πράσινο που χάνεται ΔΕΝ αντισταθμίζεται σε άλλα σημεία του Ελαιώνα, ΧΑΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα του 1995, το μεγαλύτερο μέρος του Ελαιώνα θα μετατρεπόταν σε κοινόχρηστο πάρκο πρασίνου. Στην προκειμένη περίπτωση, το διάταγμα καταπατάται, όπως όλα τα διατάγματα που αφορούν το περιβάλλον, όπως και το άρθρο 24 του Συντάγματος...

Ας μην το ξεχνάμε: το καλοκαίρι που μας πέρασε κάηκε το μεγαλύτερο μέρος της Πάρνηθας και αρκετά τμήματα του Υμηττού...! Σαν αποτέλεσμα η θερμοκρασία της πόλης αναμένεται να αυξηθεί 1-2 βαθμούς στα επόμενα χρόνια, κάνοντας τη ζωή μας κόλαση!

...Δυστυχώς όμως, για μας, το άτυχο ανθρώπινο είδος που ζει και ασφυκτιά στο Αθηναϊκό άστυ, χώροι όπως ο Ελαιώνας που θα μπορούσαν να μας δώσουν μια ανάσα οξυγόνου και δροσιάς, καταπατούνται βίαια, γίνονται βορρά συγκεκριμένων συμφερόντων, αφού οδεύουν εσπευσμένα στην «τσιμεντοποίηση»!

Εμείς θεωρούμε ότι κάθε πολίτης του Λεκανοπεδίου, με τον τρόπο του, οφείλει να συμβάλλει στην αποτροπή της «τσιμεντοποίησης» των ελεύθερων χώρων! Όμως...

Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα!

Ο αγώνας μας για να γίνουν οι χώροι αυτοί εστίες πρασίνου είναι αγώνας ενάντια στις απάνθρωπες πολιτικές των απάνθρωπων κυβερνήσεων, όχι μόνο της τωρινής αλλά και των προηγούμενων, που βάζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, κέρδη και τις μίζες πάνω ακόμα και από το δικαίωμα μας στο οξυγόνο, πάνω από το δικαίωμα μας στη ζωή!

Μόνη μας ελπίδα...

Η ανάπτυξη των κινημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, οι πρωτοβουλίες από τα κάτω, η εμπλοκή του καθενός από μας και όλων μαζί σ' αυτήν την προσπάθεια! Τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα... Δεν έχουμε άλλο χρόνο!!!

Διεκδικούμε:
- Να γίνει ο χώρος του Ελαιώνα κοινόχρηστος χώρος υψηλού πρασίνου!
- Να μην χτιστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο χώρο του Ελαιώνα.
- Να μην δοθεί για εμπορική χρήση κανένα τμήμα του Ελαιώνα, αντιθέτως να απομακρυνθούν όλες οι υπάρχουσες ρυπογόνες βιομηχανίες απ' την περιοχή!
- Να αναδειχθεί η αρχαιολογική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής (κάτω από τον Αθηναϊκό Ελαιώνα, βρίσκεται ένας μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός).

GreenAttack N. Προαστίων


Τηλ. Επικοινωνίας:
Ν. Προάστια 6942841714 (Σάββας) και 6939691505 (Σοφία),
Κεντρικά: 2102283019, 6932374852 (Ελένη)




2. Ενημέρωση από τις κινητοποιήσεις για τον Ελαιώνα

Η Green Attack Ταύρου και Νοτίων Προαστίων μετέχει στο κίνημα για τη δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου στον Ελαιώνα. Μαχόμαστε ενάντια στην κατασκευή εμπορικών κέντρων τύπου Mall και γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή.

Το Σάββατο 12 Απρίλη, η παρέμβαση μας είχε έναν πιο δια-δραστικό χαρακτήρα, αφού το μοίρασμα των προκηρύξεων μας για το ζήτημα συνόδευε μίνι ακτιβισμός – θεατρικό δρώμενο με κάλεσμα στην δεντροφύτευση της επόμενης μέρας. «Δέντρα» και «κακές πολυκατοικίες» μοίραζαν προκηρύξεις, καλέσματα σε δενδροφύτευση και συζητούσαν με τον κόσμο.

Κυριακή 13 Απρίλη πραγματοποιήθηκε η δεντροφύτευση στον Ελαιώνα από την επιτροπή κατοίκων της περιοχής, περιβαλλοντολογικές και άλλες οργανώσεις, φοιτητές της γεωπονικής σχολής κοκ. Στη διαδικασία συμμετείχαν γύρω στα 150 άτομα, ανάμεσα τους μέλη και φίλοι της Green Attack.

Η GreenAttack της περιοχής, ήρθε και σε καλύτερη επαφή με την επιτροπή κατοίκων για τη διάσωση του Ελαιώνα, με την οποία θα συνεργαζόμαστε πιο στενά από εδώ και στο εξής.

Ελεάνα Γεωργούλη,
GreenAttack Ταύρου – Καλλιθέας

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος

Πρόσκληση

Εν συνεχεία της Ημερίδος της 18ης Απριλίου,
κατά την οποία ανακοινώθηκαν οι εισηγήσεις
για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο της χώρας,
το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
ενημερώνει ότι ο δημόσιος διάλογος που άρχισε την Ημερίδα εκείνη θα συνεχιστεί,
και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να μετάσχουν
την Παρασκευή 9 Μαϊου και ώρα 6 μμ - 9 μμ
στην Αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών της Εταιρείας των Φίλων του Λαού
(Ευριπίδου 12, 1ος όρ.).

Συνδιοργάνωση:
Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Κερατέας

Κερατέα, 29η Απριλίου 2008


Αγαπητοί φίλοι, συντοπίτες και συμπολίτες
Αγαπητές φίλες, συμπολίτισσες και συντοπίτισσες

Σας ευχόμαστε από την ήσυχη πασχαλινή Κερατέα καλή Ανάσταση και καλή Πρωτομαγιά!

Και οι ευχές μας λέμε ότι στέλνονται από την ήσυχη πόλη μας, ενώ θα έπρεπε να λέμε από την ΑΝΗΣΥΧΗ. Έπρεπε να είναι ανήσυχη, έπρεπε να ήμασταν ΟΛΟΙ ανήσυχοι, γιατί όπως καλά γνωρίζετε, δεχόμαστε εδώ και πολύ καιρό μια ανελέητη επίθεση που στόχο έχει την προώθηση της εγκατάστασης μιας χωματερής στον Αρχαιολογικό χώρο του «Οβριόκαστρου» που θα δέχεται σκουπίδια από όλη την Αττική, μαζί με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις στο Γραμματικό, που επίσης αντιστέκεται και την Φυλή.

Έπρεπε όμως να ήμασταν ανήσυχοι και για πολλούς άλλους λόγους, ευρύτερους και πολύ σοβαρότερους από την απειλή της εγκατάστασης της Χωματερής στο «Οβριόκαστρο». Έπρεπε να ανησυχούμε για την ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε όλοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες, μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, εργαζόμενοι επιστήμονες, μαθητές και σπουδαστές. Ολομέτωπη επίθεση που έχει ως στόχο της την ολοκληρωτική αποψίλωση των δημοκρατικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων και κατακτήσεων όλων μας. Δικαιωμάτων και κατακτήσεων που χρονολογούνται από αιώνες. Και αυτά τα δικαιώματα και αυτές τις κατακτήσεις που χρειάστηκαν αιώνες αιματηρών αγώνων για να θεσμοθετηθούν και να γίνουν πράξη, έρχονται σήμερα τα αδηφάγα μεγάλα συμφέροντα να κυριολεκτικά να τα κατεδαφίσουν, αν ήταν δυνατό σε μια νύκτα. Είμαστε μάρτυρες αυτής της επίθεσης που διεξάγεται μπρος τα μάτια μας κυρίως τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά έχει εντατικοποιηθεί μετά την «ύποπτη» επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, δυστυχώς και με την ενεργή, ή άτυπη συμμετοχή, ή συμπαράσταση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, αλλά και μεμονωμένων προσώπων που κάποτε ευαγγελίζονταν την κοινωνική αλλαγή και διακήρυτταν την ανάγκη οργανωμένης πάλης για ένα καλύτερο αύριο.

Η αποδόμηση, η αποσυναρμολόγηση, η αποψίλωση και η ολοκληρωτική κατεδάφιση αυτού που ως τώρα γνωρίζαμε ως παιδί της Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης, δηλαδή του Κράτους Δικαίου και αυτού που ως τώρα γνωρίζαμε ως επίδραση στον Δυτικό κόσμο μας της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης, δηλαδή του Κράτους Πρόνοιας γίνονται μπροστά στα μάτια μας. Όχι μόνο σε μας εδώ στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι ολομέτωπη, συντονισμένη, καλά οργανωμένη, επιτελικά εξελισσόμενη και απροσχημάτιστη πλέον ολοκληρωτική επίθεση. Θυμίζει στους παλαιότερους τον ολοκληρωτικό πόλεμο των Ναζί που σκόπευε να υποδουλώσει την ανθρωπότητα και να την φέρει σε ένα καινούριο Μεσαίωνα, δεδομένου ότι και ΕΚΕΙΝΟΙ προπαγάνδιζαν την ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ που θα έφερναν. Διόλου τυχαία η σύμπτωση στην ορολογία.

Και εμείς εδώ στην πόλη μας με δεδομένο το σοβαρό τοπικό πρόβλημά μας δεν κινούμαστε ανήσυχοι ακόμα προς την κατεύθυνση της οργάνωσης του αγώνα για την αντίσταση και τελικά την απόκρουση αυτής της επίθεσης που δεχόμαστε. Θα κινηθούμε κάποια στιγμή, αλλά ίσως δεν προλαβαίνουμε τότε. Δεδομένου ότι τώρα στην πόλη μας έχουμε και μια ιστορική συγκυρία μοναδική. Υπάρχει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ που είναι ενωτική ακόμα, παρά τις «άοκνες» προσπάθειες κάποιων να πάψει να είναι ενωτική, αν όχι να πάψει να υπάρχει. Και αυτή η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ μπορεί να γίνει και Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και Προάσπισης του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας, Συντονιστική Επιτροπή Ορθολογικής Αξιοποίησης των Φυσικών Πόρων της περιοχής μας, Συντονιστική Επιτροπή μελέτης και πρότασης παραγωγικής ανασυγκρότησης της πόλης και της περιοχής μας, Συντονιστική Επιτροπή μελέτης για τον προσανατολισμό της πόλης μας τον αιώνα που ξεκίνησε, αντί να προχωράει στα τυφλά.

Στα πλαίσια της σημερινής μας επιστολής των πασχαλινών, αναστάσιμων, εαρινών και πρωτομαγιάτικων ευχών μας, δε θα μπούμε στον πειρασμό να «δείξουμε» ποιοι «ευθύνονται» σε τελική ανάλυση για την μη οργανωμένη αντίσταση τοπικά στην ολομέτωπη αυτή επίθεση. Θα έχουμε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες και αφορμές για κάτι τέτοιο.

Με εκτίμηση στους αγώνες όλων και σεβασμό στο διαφορετικό του καθενός και της καθεμιάς από εμάς, ευχόμαστε να έχουμε επιτυχίες στους τοπικούς αγώνες μας, ώστε βάσιμα πλέον να μπορούμε να μιλήσουμε και για ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, όσο μακρινό και αν ακούγεται αυτό. Και αυτή τη φορά να είναι και η τελική!

Για την Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Κερατέας

Βασίλης Ανυφαντής, Μαρία Μυρωδιά, Τέλης Μολφέτας

Κερατέα Αττικής


ΥΓ. Μαζί με τις αγωνιστικές και γιορτινές ευχές μας σας στέλνουμε και την πρόσκλησή μας για το αγωνιστικό ραντεβού μας την ημέρα της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα, το Λαύριο και τις άλλες πόλεις που θα γιορταστεί αγωνιστικά και ταξικά η γιορτή αυτή των απανταχού του κόσμου εργαζομένων ….. όπως και την ανοιξιάτικη πρόσκλησή μας στο πανηγύρι της Παναγίας της Γκαρικάς, την Παρασκευή στις δυο του Μάη, για να γλεντήσουμε μαζί και να δούμε όλοι από κοντά τί πανέμορφους τόπους απεργάζονται τα μεγάλα αδηφάγα συμφέροντα να καταστρέψουν ….. σας περιμένουμε!

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΑΡΑΩΝΙΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΪ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΑΡΑΩΝΙΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΪ

(Διαδώστε το παντού!)

Με το σύνθημα «Σώστε το Κρητικό Τοπίο» πλήθος Ελλήνων και ξένων υποστηρίζουν την εκστρατεία συλλογής υπογραφών εναντίον της δημιουργίας τεραστίων τουριστικών εγκαταστάσεων και γηπέδων γκολφ στο ανατολικότερο ακρωτήριο της Κρήτης, το Κάβο Σίδερο. Είναι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οικολόγοι, αρχαιολόγοι, σύμβουλοι σε θέματα τουρισμού, επιχειρηματίες, Κρητικοί και Έλληνες της διασποράς, ξένοι που κατοικούν μόνιμα στην Κρήτη και στην Ελλάδα, αλλά και απλοί πολίτες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την υπόλοιπη Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότιο Αμερική, την Αυστραλία και αλλού.

Στόχος της εκστρατείας είναι τα Φαραωνικά σχέδια που προωθεί η Αγγλική εταιρεία Minoan-Loyalward και προβλέπουν έξη τουριστικά χωριά συνολικής δυναμικότητας 7000 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ, 730 πισίνες, συνεδριακό κέντρο, εργοστάσιο αφαλάτωσης, δύο μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις σε έκταση 26.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο, που της έχει παραχωρηθεί από τη Μονή Τοπλού. Η έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ως προστατευόμενη περιοχή του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000. Περιλαμβάνει το μοναδικό στην Ευρώπη φοινικόδασος του Βάι, το Μινωικό οικισμό Ίτανο ενώ παραμένει άγνωστος ο αρχαιολογικός πλούτος που βρίσκεται «θαμμένος» στην περιοχή. Την πρωτοβουλία της έκκλησης για τη συλλογή υπογραφών, που κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύουhttp://www.thepetitionsite.com/1/Save-the-Cretan-landscape,ανέλαβαν δύο γνωστοί φίλοι της Κρήτης, η Αμερικανίδα αρχαιολόγος περιβάλλοντος Jennifer Moody, ερευνήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τέξας, και ο ¶γγλος ιστορικός οικολόγος Oliver Rackman, τιμώμενος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Οι δύο τους είναι συγγραφείς του βιβλίου «Η Δημιουργία του Κρητικού Τοπίου» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Η έκκληση προορίζεται να σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Υπουργούς, πολιτικά κόμματα, βουλευτές, ξένες πρεσβείες καθώς και σε πολιτικές και άλλες προσωπικότητες στο εξωτερικό.

Σε πρόσφατο άρθρο τους στην Αγγλική εφημερίδα «Γκάρντιαν» οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα σχεδιαζόμενα έργα και ιδιαίτερα τα γήπεδα γκολφ είναι εξαιρετικά αταίριαστα για την περιοχή και η προτεινόμενη ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη. Για την ογκώδη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει συνταχθεί για την εταιρεία από μελετητικά γραφεία, η Jennifer Moody και ο Oliver Rackham, οι οποίοι και την μελέτησαν, αναφέρουν ότι χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, περιέχει ασαφείς γενικές αρχές χωρίς ουσιαστικές λεπτομέρειες και ασχολείται μόνο με τις εκτάσεις που προορίζονται για οικοδόμηση χωρίς ν' αναφέρει τίποτε για τις επιπτώσεις των έργων στην υπόλοιπη χερσόνησο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΜΠΕ «πέρασε» από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση χωρίς να αξιολογηθεί από εμπειρογνώμονες λόγω ανεπάρκειας χρόνου και πόρων.

Το κείμενο της έκκλησης χαρακτηρίζει τα σχεδιαζόμενα έργα ως περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή και καλεί τους αποδέκτες να συμβάλουν στην αποτροπή της. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι τα σχεδιαζόμενα έργα και ιδιαίτερα τα γκολφ, εκτός από την ανεπανόρθωτη αλλοίωση του μοναδικού τοπίου της περιοχής, θα επιδεινώσουν το ήδη υπάρχον οξύ υδατικό πρόβλημα, ενώ η αφαλάτωση που προτείνεται σαν λύση θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ρύπανση και βλάβη του περιβάλλοντος.

ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΘΕΡΕΤΡΟ ΜΕ ΤΑ ΓΚΟΛΦ ΣΤΟΝ ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ

το εισαγωγικό κείμενο της έκκλησης από τους: Jennifer Moody, Oliver Rackham(Η δημιουργία του Κρητικού Τοπίου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

Η Κρήτη δεν είναι μόνο τα άναρχα στοιβαγμένα θέρετρα διακοπών. Διασώζει απόμερους τόπους άγριας φύσης, ακόμα και στις ακτές της. Ένας από αυτούς είναι το βορειο-ανατολικό άκρο της, μια ξηρή, πριονωτή χερσόνησος μοναχικών, απόκρημνων ακτών που συχνάζουν όρνια, γκρι-πράσινων θάμνων και άσπρης, ασβεστολιθικής ερήμου, μακριά από τα πλήθη των τουριστών. Σ' αυτή την απίθανη τοποθεσία, επενδυτές προσπαθούν να βάλουν μερικά γήπεδα γκολφ, χωριά διακοπών και ξενοδοχεία, σε μια έκταση γης που έχει ενοικιασθεί από ένα αξιοσέβαστο, αλλά θλιβερά παρακμάζον μοναστήρι.

ΓΚΟΛΦ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤο άθλημα του γκολφ έφυγε μακριά από τις αρχαίες καταβολές του στις αμμοθίνες της Σκωτίας, όταν παιζόταν σε ένα μη αλλοιωμένο τοπίο από μικρούς βοσκούς και βασιλιάδες και δεν έκανε κακό σε κανένα. Μετασχηματίσθηκε από Αμερικανούς που το εκβιομηχάνισαν, το επέβαλαν με μπουλντόζες και με απαιτήσεις για πότισμα σε ακατάλληλα μέρη του κόσμου. Το σύγχρονο γκολφ σε ακατάλληλες τοποθεσίες μπορεί να κάνει τεράστια περιβαλλοντική και κοινωνική βλάβη. Τα γήπεδα γκολφ τώρα προσπαθούν να παραμένουν πράσινα σε όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμα και στα καλοκαίρια που δεν βρέχει στη Μεσόγειο, και χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες νερού και χημικών που ρυπαίνουν.

Το προτεινόμενο έργο από τη Minoan Group και τη θυγατρική της Loyalward http://www.minoangroup.com/ είναι γελοίο γι' αυτό το μέρος. Όποιος έχει εμπειρία από τους ανελέητους ανέμους θα είναι σκεπτικός να παίξει γκολφ εκεί. Δεν υπάρχουν υποδομές, κι αν προσφερθούν θα προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στην οικολογία. Δεν υπάρχει (αρκετός) ντόπιος πληθυσμός. Οι εργάτες θα πρέπει να μεταφερθούν από αλλού. Οι απόκρημνες, ακανόνιστες ακτές και οι άγριες θάλασσες δεν είναι ελκυστικές στον συμβατικό τουρισμό: οι λίγες, μικροσκοπικές παραλίες πνίγονται από σκουπίδια που φέρνει η θάλασσα. Η τοποθεσία είναι ταξίδι αρκετών ωρών από τους τόπους που πάνε οι τουρίστες να δουν όταν έρχονται στην Κρήτη. Τι θα βρουν να κάνουν όταν θα κουραστούν να παίζουν γκολφ; Δύο μικρότερα έργα στη χερσόνησο έχουν ήδη αποτύχει.

ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΤο έργο δεν είναι βιώσιμο λόγω έλλειψης νερού για τα γήπεδα γκολφ, τα ξενοδοχεία, τις κατοικίες των εργαζομένων, κ.λπ. Στρέφεται εναντίον και των καλύτερων προδιαγραφών σχεδίασης ακόμα και των Αμερικάνικων γηπέδων γκολφ: αντί να δουλέψουν με μια ευνοϊκή τοποθεσία, οι επενδυτές θα βάλουν με τη βία το γκολφ σε μια ξηρή και βραχώδη περιοχή που είναι εξωφρενικά ακατάλληλη γι' αυτό. Προτείνουν αφαλάτωση, αλλά ένα μεγάλο εργοστάσιο αφαλάτωσης θα προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στο οικοσύστημα. Είτε θα καλύψει μια μεγάλη έκταση γης με ανεμογεννήτριες ή/και ηλιακούς συλλέκτες, ή θα απαιτήσει μεγάλη ποσότητα ενέργειας, που είναι σπάνια στην Κρήτη. Και η διάθεση του αλμόλοιπου που παράγεται θα προκαλέσει περαιτέρω καταστροφή.

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟΥ ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ - ΒΑΪΤο νησί της Κρήτης είναι ένα από τα παγκόσμια βιολογικά «καυτά-σημεία». Αυτή η ιδιαίτερη γωνιά φιλοξενεί ειδική, ανθεκτική στο αλάτι ή στην ξηρασία βλάστηση που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο σπάνια φυτά του κόσμου. Όπως πολλές ημι-έρημοι είναι πλούσια σε είδη: μικροσκοπικά, πολύχρωμα φυτά που ξεφυτρώνουν μετά τις χειμωνιάτικες βροχές και εξαφανίζονται πριν το καλοκαίρι. Ένα μικρό μέρος της περιοχής είναι το φοινικόδασος του Βάι, που είναι γνωστό στον έξω κόσμο σαν τη μεγαλύτερη έκταση του ειδικού, ενδημικού Κρητικού φοίνικα. Σε άλλες χώρες, το Κάβο Σίδερο θα είχε προ πολλού ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο. Είναι ένα μέρος της Κρήτης που καθυστερημένα χαρακτηρίστηκε προστατευόμενη περιοχή στο πλαίσιο του προγράμματος Φύση 2000, που είναι εντελώς ασύμβατο με ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας. (http://natura.minenv.gr/natura/server/user/biotopos_info.asp?siteCode=GR4320006)

Η χερσόνησος έχει επίσης μέγιστη αρχαιολογική σημασία, για ένα παράδοξο λόγο. Στην αρχαιότητα, ίσως υπό ένα πιο ευνοϊκό κλιματικό καθεστώς, ήταν καλλιεργούμενη γη. Στην Ελληνική και Ρωμαϊκή εποχή τροφοδοτούσε την πόλη της Ιτάνου, μέχρι και την πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Μετά ήρθαν οι κουρσάροι. Οι πειρατές ειδικά σύχναζαν σ' αυτή τη γωνιά όπου έκαναν επιδρομές στα διερχόμενα πλοία καθώς και στην ενδοχώρα. Με την πτώση της Ιτάνου, η χερσόνησος έμεινε χωρίς στήριξη και παρέμεινε ακατοίκητη για χίλια χρόνια. Κατά συνέπεια, νεολιθικοί και μινωικοί αγροί, αναβαθμίδες, αγροκτήματα και μικρά φράγματα των αρχαίων Ελλήνων και Βυζαντινών καλλιεργητών επιβιώνουν σε κλίμακα τοπίου, χωρίς να έχουν κρυφτεί ή καταστραφεί από τα έργα των μεταγενέστερων καλλιεργητών. Εδώ, όσο πουθενά αλλού εκτός από μερικά απόμερα νησάκια, μπορεί κανείς να δει με τι έμοιαζε η Μεσογειακή Αρχαιότητα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είδαμε είναι τυπική. Προτάσσει αόριστες γενικές αρχές αλλά υστερεί σε ουσιαστική λεπτομέρεια. Ασχολείται κυρίως με εκείνες της περιοχές για τις οποίες έχει προταθεί οικοδόμηση και δεν λέει τίποτα για τις επιπτώσεις στην υπόλοιπη χερσόνησο. Πρακτικά, η ανάπτυξη κάποιων τμημάτων της χερσονήσου θα απειλήσουν την υπόλοιπη. Αν το πρώτο έργο είναι επιτυχές θα οδηγήσει σε ζήτηση για επέκταση. Ακόμα κι αν δεν γίνει αυτό, οι περιοχές που δεν θα κτισθούν είναι πιθανά, οποιεσδήποτε κι αν είναι οι τωρινές προθέσεις των επενδυτών, να καταληφθούν από βοηθητικά κτήρια, χώρους στάθμευσης, χώρους απόθεσης υλικών εκχωμάτωσης και σκουπίδια. Το καθεστώς βόσκησης, που είναι βασικό για τη διατήρηση της βλάστησης, θα επηρεαστεί πιθανά. Το περίφημο φοινικόδασος, αν και δεν θα επηρεαστεί άμεσα, απειλείται από ρύπανση του υπόγειου νερού από το οποίο εξαρτάται, και επίσης γιατί οι επενδυτές έχουν δυσκολίες στο να αντισταθούν να εισάγουν φοίνικες, και μαζί μ' αυτούς το κόκκινο σκαθάρι των φοινίκων, ένα θανάσιμο παράσιτο για τους ενδημικούς φοίνικες.

Η εκτίμηση των αρχαιολογικών πόρων των επενδυτών είναι εντελώς ασύμβατη με αυτό που είδαμε εμείς. Για προστασία προτείνεται η περιοχή του Ίτανου, δύο μικρά κομμάτια της περιοχής, και πέντε απομονωμένες τοποθεσίες (μια από τις οποίες είναι μια Μινωική βίλα που έχει ήδη καταστραφεί από μπουλντόζες). Δύο από τις αρχαίες περιοχές είναι σε λάθος σημεία στο χάρτη, και εικάζουμε ότι οι μελετητές δεν επισκέφτηκαν ποτέ την περιοχή. Ο προτεινόμενος δρόμος προς το εργοστάσιο αφαλάτωσης θα περάσει ακριβώς από μέσα από μια πολύ σπουδαία περιοχή, όπου είναι εύκολα ορατά θεμέλια αρχαίων σπιτιών. Το να απομονωθούν αυτές οι λίγες περιοχές για προστασία, πάντως, είναι τραγικά ανεπαρκές. Σχεδόν όλο το τοπίο είναι στην πραγματικότητα μια αρχαιολογική περιοχή. Τα χαρακτηριστικά του, αν και είναι απόλυτα ικανά να επιβιώσουν αν αφεθούν μόνα, είναι ευαίσθητα και καταστρέφονται εύκολα από το είδος των χωματουργικών έργων που συνοδεύουν αναπόφευκτα τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις (http://webefa.efa.gr/prospection-itanos/).

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη αυτή καθαυτή. Ένα τέτοιο έργο θα ήταν κατάλληλο στο σωστό μέρος, κοντά σε ένα υπάρχον θέρετρο όπου θα επιμήκυνε την περίοδο διακοπών και θα παρείχε πολύτιμη απασχόληση. Είναι άσκοπο και παράδοξο σε μια απόμερη γωνιά. Η βορειο-ανατολική Κρήτη χρειάζεται μόνο να αφεθεί μόνη, ή ίσως να αναπτυχθεί για πιο ευαίσθητο οικο-τουρισμό που θα κάνει διαθέσιμο το μοναδικό της τοπίο σ' αυτούς που ενδιαφέρονται γι' αυτό. Η βορειο-δυτική γωνιά της Κρήτης είναι μια άλλη περιοχή Φύση 2000 με έντονο ανάγλυφο, ενδημικά φυτά και αρχαιότητες. Αντί για γήπεδα γκολφ, ένα δίκτυο μονοπατιών με πινακίδες, που δείχνουν τι την κάνει μοναδική, έχει εγκατασταθεί.

ΤΟ ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Υπάρχει μια άλλη ενοχλητική όψη. Η γη ανήκει στην Ιερά Μονή Παναγία η Ακρωτηριανή που έχει αφεθεί να παρακμάσει και τώρα έχει πολύ λίγους μοναχούς (και αυτονόητα πολύ λίγη ανάγκη για χρήματα). Οι γαίες του μοναστηριού είναι στη δικαιοδοσία του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου του Α΄.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μια πολύ καλά αναπτυγμένη θεολογία για το περιβάλλον και το πνευματικό καθώς και το υλικό καθήκον της ανθρωπότητας να ζει σε αρμονία με τον φυσικό κόσμο και να φροντίζει για τα πλάσματα του Θεού. Σ' αυτή την κατεύθυνση μας προτρέπει ο Πατριάρχης με επανειλημμένες επίσημες παρεμβάσεις του. Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχει μιλήσει εύγλωττα για την ανάγκη να προστατευθούν όλα τα ξεχωριστά μέρη του κόσμου όπως η Γροιλανδία και ο Αμαζόνιος. Η βορειο-ανατολική γωνιά της Κρήτης είναι ένα τέτοιο ξεχωριστό μέρος, επί του οποίου ο Πατριάρχης έχει πολύ μεγάλη δικαιοδοσία και επιρροή, που μέχρι τώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει για να εμποδίσει την καταστροφή του.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗΣ

Προς: την Ελληνική κυβέρνηση και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία

Εμείς που υπογράφουμε είμαστε ισχυρά αντίθετοι στην προτεινόμενη τουριστική ανάπτυξη του Κάβο Σίδερο από την Αγγλική Minoan Group και τη θυγατρική της Loyalward, σε συνεργασία με τον ηγούμενο της μονής Τοπλού. Η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί σαν Περιοχή Ειδικής Προστασίας του δικτύου Φύση 2000 (SPA # GR4320006) μοναδικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σημασίας για την Κρήτη και δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε θέρετρο γκολφ. Φιλοξενεί την σχεδόν μοναδική όαση του φοινικόδασους Βάι, ενδημική χλωρίδα και πανίδα, και σημαντικά αρχαιολογικά ερείπια, τα οποία θα καταστραφούν ανεπιστρεπτί από ένα τέτοιο έργο.

Παρακαλώ δείτε την έκθεση γι' αυτή την περιοχή στον διαδικτυακό τόπο του ΥΠΕΧΩΔΕ http://natura.minenv.gr/natura/server/user/biotopos_info.asp?siteCode=GR4320006 Επιπλέον, η βορειοανατολική γωνία της Κρήτης ήδη αντιμετωπίζει ετήσια προβλήματα έλλειψης νερού, καθιστώντας παράλογη την κατασκευή υδροβόρων γηπέδων γκολφ και δωματίων για 7000 διψασμένους ανθρώπους. Το προτεινόμενο εργοστάσιο αφαλάτωσης θα προκαλέσει περαιτέρω βλάβη καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της περιοχής με ανεμογεννήτριες ή/και ηλιακούς συλλέκτες ή απαιτώντας πολύ μεγάλη ποσότητα ενέργειας που είναι σπάνια στην Κρήτη. Η διάθεση του αλμόλοιπου από το εργοστάσιο θα προκαλέσει πολύ σημαντική ρύπανση. Παρακαλούμε δείτε το πρόσφατο άρθρο στην The Guardian http://www.guardian.co.uk/environment/2008/mar/05/endangeredhabitats.endangeredspecies

Η εκδίκαση της υπόθεσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αναβληθεί για τις 9 Μαΐου, 2008. Υπάρχει ακόμα χρόνος να κάνουμε τη διαφορά. Αν έχετε υποστηρίξει αυτό το έργο στο παρελθόν, παρακαλούμε ξανασκεφτείτε τη θέση σας. Παρακαλούμε μην επιτρέψετε να συμβεί μια τέτοια περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή. Πάρτε θέση εναντίον αυτής της επένδυσης. Διατηρήστε αυτό το μοναδικό τοπίο.

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας να διαβάσετε αυτό το γράμμα.

Dr. Jennifer Moody MacArthur FellowEnvironmental ArchaeologistResearch Fellow, Department of ClassicsUniversity of Texas at Austin

Prof. Oliver Rackham OBE, Fellow of the British Academy, Honorary Professor of Historical EcologyMaster of Corpus Christi College, Cambridge
ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ, ΕΝΑΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ

Μέσα σε 20 μέρες η διεθνής έκκληση πλησιάζει τις 5000 υπογραφές, που συνεχίζουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Πολλά είναι τα βαριά ονόματα με τίτλους, διδακτορικά, έργο και κύρος. Τι είναι όμως αυτή η λίστα με τα χιλιάδες ονόματα και τα εύγλωττα επιγραφικά σχόλια;

Είναι πρωτίστως ένα όπλο αντίστασης ευαίσθητων ανθρώπων απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη που πιστεύουμε ότι εν τέλει θα φανεί αποτελεσματικότερο απ' τα όπλα των κερδοσκόπων και τις επιχειρηματικές μεγαλομανίες ορισμένων εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων. Όμως αυτή η λίστα είναι παράλληλα ένας καθρέπτης φτιαγμένος από χιλιάδες μάτια που μας κοιτάζουν με αγωνία.Ένας καθρέφτης που αποκαλύπτει τις μεγάλες υποχρεώσεις αλλά και δυνατότητες που έχουμε ως τόπος και ως κοινωνία. Μέσα του διακρίνουμε καθαρά πως δεν μας αξίζει να σερνόμαστε γονυπετείς πίσω απ' τα αργύρια και τα παραμύθια απίθανων developers, που παριστάνουν τους ευεργέτες. Μέσα του ανακαλύπτουμε την χαμένη μας περηφάνια, ως κατοίκων ενός τόπου μοναδικού, που μας καλεί να αναδείξουμε τα μοναδικά του θέλγητρα, αρχαιολογικά, φυσικά, βιολογικά, αλλά και τα κοινωνικά, πολιτιστικά, μουσικά, γαστρονομικά ώστε να δεξιωθούμε το σοβαρό, υπαρκτό, τουριστικό ρεύμα που διψά να τα γνωρίσει, να τα μελετήσει, να τα χαρεί και είναι πρόθυμο να μας το ανταποδώσει.

Αυτός ο καθρέφτης μας υποχρεώνει να τοποθετήσουμε ψηλότερα τον πήχη των πολιτικών μας κινήσεων, προγραμμάτων και οραμάτων. Το μπορούμε και θα το πετύχουμε μαζί με τη Τζένη, τον Όλιβερ, τους φίλους της Κρήτης, όπου γης...

Ακολουθούν επιλεγμένες υπογραφές και σημειώματα που δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι είναι τα χαρακτηριστικότερα. Θα ήταν πολύτιμο μάθημα πολιτικής και πατριδογνωσίας αν οι εναπομείναντες ανιδιοτελείς υποστηρικτές αυτής της επένδυσης έμπαιναν στον κόπο να διατρέξουν όλες τις υπογραφές και όλα τα σημειώματα. Θα καταλάβαιναν ότι αυτός ο τόπος προσφέρει στο σύγχρονο άνθρωπο τη δυνατότητα μιας μοναδικής εμπειρίας, να δει το ίδιο ακριβώς τοπίο που έβλεπαν οι Μινωίτες χιλιάδες χρόνια πριν και θα κατανοούσε πόσο παράλογο είναι να επιδοτούμε την καταστροφή του για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ αντί να αναδεικνύουμε τις μοναδικές αρχαιότητες που κρύβει στα σπλάχνα του και τον φυσικό πλούτο που ενδημεί στο έδαφος του...

Θύμιος Παπαγιάννης, ΕλλάδαΤο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, η Κρήτη, είναι υπερβολικά ανεπτυγμένη σε τουριστικές εγκαταστάσεις με καταστροφικά αποτελέσματα στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής. Σίγουρα δεν χρειάζεται περισσότερες μεγάλης κλίμακας τουριστικές εγκαταστάσεις. Φτάνει πια!!!

Ελένη Κουκλέλη, καθηγήτρια Γεωγραφίας στο Π. Καλιφόρνιας, Σάντα ΜπάρμπαραΣαν χωροτάκτης και καθηγήτρια Γεωγραφίας, αλλά πάνω απ' όλα σαν κάποια που αγαπά βαθειά την Κρήτη, οικτίρω αυτό το λανθασμένο σχέδιο για όλους τους οικολογικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς, τεχνικούς και πρακτικούς σκοπούς που αναφέρει αυτή η έκκληση. Γήπεδα γκολφ υπάρχουν πάρα πολλά. Το Κάβο Σίδερο είναι μια από τις τελευταίες άγριες περιοχές που απομένουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα, σ' όλο τον κόσμο. Σαν Ελληνίδα θα αισθανθώ βαθειά ντροπή αν επιτραπεί σ' αυτό το έργο να προχωρήσει.

Howard Griffiths, καθηγητής Οικολογίας Φυτών, Π. Κέημπριτζ, ΑγγλίαΑυτό το έργο θα είναι μια οικολογική καταστροφή για μια σπουδαία περιοχή φυσικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας, που είναι σε μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ διαθεσιμότητας νερού και έκθεσης. Η περιοχή είναι εντελώς ακατάλληλη ηια ένα τέτοιο έργο.

Bernard Lane, καθηγητής και σύμβουλος Τουρισμού, Π. Sheffiled-Hallam, Αγγλία (εκδότης μαζί με τον καθηγητή Bill Bramwell, που υπογράφει επίσης, του επιστημονικού περιοδικού για τον Αειφόρο Τουρισμό: Journal of Sustainable Tourism) Υπογράφω αυτή την έκκληση σαν σύμβουλος τουρισμού και σαν λάτρης της Κρήτης και του Κρητικού τοπίου εδώ και πολλά χρόνια. Το προτεινόμενο έργο θα προκαλέσει πολύ βλάβη και θα κάνει λίγο καλό.

Δημήτρης Τζανουδάκης, καθηγητής Οικολογίας, Π. Πατρών.Συμφωνώ με την πρωτοβουλία σας και δυστυχώς παρόμοια είναι η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Σχεδόν ένα μήνα πριν (7 Μαρτίου 2008) συζήτησα αυτό το πρόβλημα σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Γεωργία Καμάρη, καθηγήτρια Οικολογίας, Π. ΠατρώνΠαρακαλώ σεβαστείτε αυτόν τον όμορφο οικότοπο διατηρώντας τον άγριο, και προστατέψετε την ενδημική πανίδα και χλωρίδα. Απομακρύνετε το σχέδιο για το γήπεδο γκολφ. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τόποι κατάλληλο γι' αυτό, πάντως, εκτός Κρήτης! Είναι μια κατεστραμμένη ιδέα!

Ελευθέριος Πλάτων, καθηγητής Αρχαιολογίας, Π. ΑθηνώνΕργάζομαι πάνω από 30 χρόνια στην περιοχή της Ανατολικής Κρήτης, αρχικά σαν συνεργάτης και μετά σαν διευθυντής των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Ζάκρο, που είναι κοντά στην υπό συζήτηση περιοχή. Γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οποιαδήποτε οικοδομική ή άλλη δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας θα κατέστρεφε σοβαρά αυτό τον τόπο, που είναι ένας από τους τελευταίους παράδεισους της Κρήτης.

Chris Perkins, καθηγητής Γεωγραφίας, Π. Μάντσεστερ, ΑγγλίαΗ πρόταση της Minoan group δεν έχει νόημα. Είμαι γεωγράφος και γκόλφερ και αντιτίθεμαι ισχυρά σ' αυτή την πρόταση. Ακατάλληλα και παγκοσμιοποιημένα θέρετρα γκολφ που τα διαχειρίζοντια πολυεθνικές επιχειρήσεις ούτε υποστηρίζουν την τοπική τουριστική οικονομία ούτε είναι συμβατά μ' αυτό που θέλουν οι γκόλφερ!

John Birks, καθηγητής, Βοτανικό Ινστιτούτο, Π. Μπέργκεν, Νορβηγία.Η Κρήτη υποστηρίζει μια μοναδική παγκόσμιας σπουδαιότητας χλωρίδα. Είναι αυτό που αποκαλείται "hot spot" βιοποικιλότητας. Το ακραίο βορειοανατολικό τμήμα της είναι ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Κρήτης. Έχει τόσο πολύ αλλοιωθεί Κρήτη. Περισσότερη αλλοίωση θα ήταν μια παγκόσμια καταστροφή.

Nili Lowicz-Darby, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, ΕλλάδαΑυτό το έργο είναι απόλυτα μη-βιώσιμο και θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή!

Paul Watkins, εκδότης της Αγγλο-Ελληνικής Επιθεώρησης, ΑγγλίαΗ πολιτιστική και η φυσική κληρονομιά είναι αδιαχώριστες στο μυαλό μου. Σαν εκδότης της Αγγλο-Ελληνικής Επιθεώρησης, που προωθεί την πρώτη, δεν μπορώ παρά να υποστηρίξω την διατήρηση της δεύτερης. Αυτή η όμορφη γωνιά της Κρήτης, ενός νησιού που έχει γίνει μάρτυρας μεγάλης καταστροφής από αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη, πρέπει να σωθεί πάση θυσία, επειδή είναι ένα ουσιαστικό συστατικό του μοναδικού Κρητικού τοπίου.

Geraldine C. Gesell, αρχαιολόγος, Τεννεσσή, ΗΠΑΣαν αρχαιολόγος που έχω δουλέψει σχεδόν 30 χρόνια στην Ανατολική Κρήτη μπορώ να επιβεβαιώσω αυτή την εκστρατεία. Έχω παίξει γκολφ και ξέρω ότι δεν θα ήθελα να παίζω σ' αυτό το μέρος με τον αέρα και το τοπικό κλίμα. Η περιοχή είναι ακατάλληλη γι' αυτό το έργο που θα καταστρέψει τη δυνατή ομορφιά της όπως και τις επιστημονικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη εκεί.

Christopher Somerville, συγγραφέας βιβλίων για την Κρήτη, ΑγγλίαΈχω ταξιδέψει στο Σίδερο. Είναι η πιο όμορφη, σπάνια και ευαίσθητη περιοχή για την οποία η Κρήτη και οι Κρητικοί πρέπει να είναι εξαιρετικά περήφανοι. Έργο της κλίμακας και του είδους που προτείνεται θα την καταστρέψει. Παρακαλώ μη συνεχίσετε περαιτέρω αυτό το έργο. (Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΒΗΜΑ – ένας περίπατος μέσα από την καρδιά της Κρήτης και άλλων βιβλίων, ποιημάτων και άρθρων για την Κρήτη).

Elizabeth Boleman-Herring, εκδότρια του OfficialWire.com, Νιού Τζέρσευ, ΗΠΑΚοιτάτε, υπάρχουν ήδη αρκετά γήπεδα γκολφ σ' αυτό τον εκρηκτικό πλανήτη: δεν είναι ανάγκη να είμαστε «τρανταχτά λευκοί» στην Κρήτη, για όνομα του Θεού! Τρελάθηκαν αυτοί οι άνθρωποι; Πρέπει να είναι οι ίδιοι που άνοιξαν το λεγόμενο «Υδατο-Πάρκο» στη Μύκονο. Δώστε τους γη στο φεγγάρι, θα έλεγα. Τότε οι γκόλφερ θα μπορούν να επισκεφτούν το φεγγάρι για την εξωτική τους τρέλα. ΑΓΑΠΗ αυτό το μέρος της Κρήτης, έτσι όπως είναι. Είναι το πίσω μέρος του πέραν: είναι ένας αλώβητος, άγριος παράδεισος (εκτός από μια απάνθρωπη λουτρόπολη (spa). Πάρτε μαζί σας τον Πατριάρχη, όσοι μπορείτε. Η εκκλησία έχει σώσει αρκετά την Πάτμο από παρόμοια παραφροσύνη: ίσως μπορεί να πετύχει πάλι, στην Κρήτη.

Aliki Tsirilakis-Constantinou, Νιού Γιορκ, ΗΠΑΤη Σητεία ο Θεός την έκανε όμορφη... Εμείς οι άνθρωποι την καταστρέψαμε. Υπογράφω για να μη συνεχιστεί η καταστροφή.

Χωρίς σχόλια, υπογράφουν ο αρχαιολόγος Alain Schnapp, υπεύθυνος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής που κάνει ανασκαφές στην Ίτανο, ο καθηγητής Ιστορίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Ιρλανδίας Colman Etchingham, καθηγητές Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, οικολόγοι...

Επιλέξαμε δυο χαρακτηριστικά σχόλια για να κλείσουμε τούτη την αναφορά, το πρώτο απ' την Ελλάδα, το δεύτερο από την Αγγλία:

Αν είναι να καταστρέψετε ένα τόπο, ας το κάνετε για κάποιο σοβαρό λόγο, όχι απλά για να παίξετε γκολφ.

Καταστρέψτε την Κρήτη και θα καταστρέψετε τη συλλογική ταυτότητα της ανθρωπότητας.

Τριακόσιοι περίπου πολίτες και οργανώσεις από την περιοχή και την υπόλοιπη Κρήτη έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της περιβαλλοντικής μελέτης. Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 9 Μαΐου.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ!

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ "ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ"
www.ecocrete.gr


Περισσότερες πληροφορίεςΑπό τον δικτυακό τόπο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Κρήτης www.ecocrete.gr μπορείτε να αντλήσετε αρκετές πρόσφατες και παλαιότερες πληροφορίες για την υπόθεση και να ενημερωθείτε για τις θέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Δείτε χαρακτηριστικά:

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνουhttp://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=groupsection&id=20&Itemid=91

Συντονιστική Επιτροπή Κινήσεων και Οικολογικών Ομάδων Επαρχίας Σητείαςhttp://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=20&id=319&Itemid=91

Οικολογική Ομάδα Σητείας / Κάβο Σίδεροhttp://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=6&id=275&Itemid=32

Οικολογική Ομάδα Σητείας / Ημερίδα για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτηhttp://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=6&id=276&Itemid=32

Δικτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ / Κάβο Σίδερο - Βάιhttp://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=18&id=334&Itemid=89

Όχι από τους Οικολόγους Πράσινους στην επένδυση της Loyalward στο Κάβο Σίδεροhttp://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3974&Itemid=93

«Δώσε Ζωή στο Ποδήλατο. Ανάσα στο περιβάλλον».

Κηφισιά 29 /4/2008


Αγαπητέ Δήμαρχε,
Αγαπητοί φίλοι,

Το Σαββάτο 31 Μαΐου μια διαφορετική πορεία θα πραγματοποιηθεί στα νότια προάστια.

Κεντρικό σύνθημα «Δώσε Ζωή στο Ποδήλατο. Ανάσα στο περιβάλλον».

Είναι μια πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού σταθμού Δίεση 101,3.
Την πρωτοβουλία στηρίζουν ενεργά –μέχρι στιγμής- οι Δήμοι: Αργυρούπολης, Ελληνικού. Δεκάδες ποδηλατικοί σύλλογοι και οικολογικές οργανώσεις καθώς και οι θεραπευτικές κοινότητες του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. και τα παιδικά χωριά SOS.
Οι δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Μαΐου 2008 με τρεις διαφορετικές διαδρομές οι οποίες θα καταλήγουν στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την συμμετοχή του συγκροτήματος C-Real.
Συγκεκριμένα οι διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν οι ποδηλάτες «διαδηλωτές» είναι οι παρακάτω:
α) Στις 18:00 εκκίνηση από τον Δήμο Βύρωνα με πορεία μέσω των Δήμων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Ελληνικό.
β) Στις 18:00 εκκίνηση από τον Δήμο Καλλιθέας με πορεία μέσω των Δήμων Παλαιό Φάληρο, Άλιμος, Ελληνικό.
γ) Στις 18:00 εκκίνηση από τον Δήμο Αναβύσσου με πορεία μέσω των Δήμων Βάρης, Βουλιαγμένης, Βούλας, Γλυφάδας, Ελληνικό.
Όλοι οι ποδηλάτες και από τις τρεις παραπάνω πορείες θα συναντηθούν στις 21:00 στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Την Πέμπτη 8 Μαΐου 2008, ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη ,στο Δημαρχείο Ελληνικού ,με την συμμετοχή Δημάρχων ή εκπροσώπων τους, καθώς και εκπροσώπων φορέων των νοτίων προαστίων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Ο αφηγητής Δημήτρης Προύσαλης σας προσκαλεί στην τελευταία βραδιά παραμυ-θιών για ενήλικο κοινό την Παρασκευή 9 Μαϊου 2008,

στο φουαγιέ του θεάτρου Φούρνος- Μαυρομιχάλη 168

κάτω από το γενικό τίτλο:

«Μέσα στη νύχτα… παραμύθια» στις 12 τα μεσάνυχτα.

5η ενότητα (…και τελευταία):

«Παραμύθια απ’ τα σταυροδρόμια της Ανατολής μας συνάντησαν στους τόπους της Δύσης…»

Στα σταυροδρόμια του κόσμου, παραμύθια απ’ τις γωνιές της γης ανταμώνουν αν-θρώπους-ταξιδιώτες-όλων των τόπων κι όλων των εποχών. Κι εκεί αφουγκράζονται τους καημούς και τα όνειρά τους και σιγοπερπατάνε αντάμα από το φευγαλέο χτες στο βιαστικό σήμερα, ελπίζοντας ένα καλύτερο αύριο. Κι οι ταξιδιώτες κρατάνε τα λόγια των παραμυθιών μες στην καρδιά τους, σύντροφο κι οδηγό στο δρόμο της ζω-ής, παραστάτη κι αποκούμπι στα δύσκολα μα και σαν χαμόγελο ζεστό. «Πάρε τη λέ-ξη μου, δωσ’ μου το χέρι σου» σ’ αυτήν τη διαδρομή κανείς δεν είναι μόνος…



Παρασκευή 9 Μαϊου 2008 στις 12 τα μεσάνυχτα

Φουαγιέ Θεάτρου Φούρνος –Μαυρομιχάλη 168
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-6460748
e-mail: info@fournos-culture.gr

…και Δημήτρης Προύσαλης: 6945-906008

…………………………………………………………………………………………

ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ…στις 9 του Μάη


Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργανώνει η Εταιρεία Μελέτης Πολιτιστικής Ετερότητας «ΑΛΛΟΣ» από 7-20 Μαϊου 2008 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με θέμα :

«Ο Θάνατος ως Πολιτισμικό Γεγονός»

ο Δημήτρης Προύσαλης θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα:

«Αναζητώντας το νόημα της ζωής: Ο Θάνατος στα λαϊκά παραμύθια του Κόσμου…» την Παρασκευή στις 18.00-18.30

…………………………………………………………………………………………..

ΚΑΙ… Την Παρασκευή 16 Μαϊου 2008 και ώρα 19.00

Στα πλαίσια των ίδιων εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσει αφήγηση με θέμα:

«Ο Θάνατος στα λαϊκά παραμύθια του κόσμου»


Αγαπητοί φίλοι παρακαλώ προωθήστε το σε οποιονδήποτε νομίζετε ότι μπορεί να ενδιαφέρεται

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ»
Χατζηαντωνίου 13 Μαρούσι 151 24 Τηλ. 2108064848 e-mail: pl_kastalia@yahoo.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tην Κυριακή 13 Απριλίου, στις 11 π.μ., ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμαρουσίου Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ πραγματοποίησε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αμαρουσίου, ημερίδα με θέμα: « Μαρούσι 2008 – Περιβάλλον και Παράδοση» και κύριους ομιλητές τον Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, (επικεφαλής της Ομάδας Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος) κ. Μάνθο Σανταμούρη, τον Πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου των Δήμων Αθήνας – Πειραιά κ. Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, την ειδική στον οικολογικό σχεδιασμό κτιρίων Αρχιτέκτονα κ. Δέσποινα Μαρίνου και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών κ. Κώστα Γαλάνη.
Την ημερίδα παρακολούθησαν, εκτός των άλλων, και οι Αντιδήμαρχοι Αμαρουσίου κ.κ. Επαμεινώνδας Γαρδέλης και Ιωάννης Πουλόπουλος ( με τη σύζυγό του), ο Πρόεδρος της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Αμαρουσίου,κ. Παναγιώτης Αλεξανδρής, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Κόντρα στον Καιρό κ. Λευτέρης Μαγιάκης, ο Επικεφαλής του Δημ. Συνδυασμού « Για ένα νέο Μαρούσι» κ. Δορύλαος Κλαπάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Αμαρουσίου κ. Θωμάς Πατσέας,οι Πρόεδροι των Συλλόγων «Πνοή»(κ. Καστρινάκης), «Αμαρυσία Εστία» ( κ.Κοντοπούλου) και «Ανάβρυτα» ( κ. Πετρούτσου - Καββάλου), ο Γραμματέας του Συλλόγου Ν. Λέσβου (και του Συνασπισμού Αμαρουσίου) κ. Μ. Παπαευστρατίου, εκπρόσωποι των Συλλόγων Ανατ. Αμαρουσίου ( κ. Δ. Ασημακόπουλος) και Παραδείσου (κ. Προεστάκη) κ.α. Την εκδήλωση τίμησε επίσης με την παρουσία της η κ. Μένια Σπαθάρη, κόρη του Ευγένιου Σπαθάρη, στον οποίο αφιερώθηκε άλλωστε η ημερίδα αυτή.
Ο πρώτος ομιλητής, κ. Μ. Σανταμούρης, στην ομιλία του με τίτλο: « Μικροκλίμα Αμαρουσίου – Μέθοδοι βελτίωσής του» επισήμανε αρχικά ότι κλιματική μεταβολή δεν είναι μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και οι συχνότερες εμφανίσεις υψηλών θερμοκρασιών και η παράταση των διαστημάτων με υψηλή θερμοκρασία (καυσώνων) και η μεγαλύτερη συχνότητα ακραίων φαινομένων γενικά.
Το πρόβλημα, συνέχισε, που είναι ιδιαίτερα οξύ για τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος, στις πόλεις κυρίως, δεν οφείλεται τόσο σε πλανητικά όσο σε τοπικά φαινόμενα. Δηλαδή στην πυκνή δόμηση, που δεν αφήνει τον αέρα να διεισδύσει (με συνέπεια παράλληλα με την αύξηση της θερμοκρασίας και τη συσσώρευση ρύπων), στην πολλή άσφαλτο, στο μπετόν, και στην έλλειψη πρασίνου και νερού. Εξαιτίας όλων αυτών η εισερχόμενη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από την εξερχόμενη. Υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό είναι επίσης και η κίνηση των αυτοκινήτων (ανθρωπογενής θερμότητα).
Η χρησιμοποίηση τέλος ακατάλληλων υλικών αυξάνει τη θερμοκρασία κατά 60%. Η λύση, τόνισε ο κ. Σανταμούρης, είναι η βελτίωση του μικροκλίματος, αλλά και των κτιρίων, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:
1. Αύξηση του αστικού πρασίνου (της πυκνότητάς του ιδίως), όχι μόνο με περισσότερα πάρκα, αλλά και εντάσσοντας πράσινο στο έδαφος, κατά μήκος των δρόμων, σε όλες τις ελεύθερες επιφάνειες και πάνω στα κτίρια (ταράτσες, μπαλκόνια, προσόψεις, τεχνική « πράσινων δωμάτων» ), δεδομένου ότι αύξηση του πράσινου σημαίνει μείωση και των ρύπων και της θερμοκρασίας.
2. Χρησιμοποίηση «ψυχρών» υλικών στους δρόμους κ.λ.π. (υλικών δηλαδή που επιτρέπουν χαμηλότερες θερμοκρασίες), πράγμα που εφαρμόζεται ήδη στην Αγ. Παρασκευή, «ψυχρής» ασφάλτου (μειώνει τη θερμοκρασία κατά 27 βαθμούς), υλικών που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία ( πετυχαίνουν διαφορά θερμοκρασίας, έως και 21 βαθμούς)
3. Σωστή σκίαση των ελεύθερων χώρων.
4. Έλεγχο της κίνησης των αυτοκινήτων
5 Χρησιμοποίηση στα κτίρια σύγχρονων τεχνολογιών ( διπλά τζάμια, μόνωση, εναλλακτικά σκίαστρα), ώστε να μειώνεται η χρήση κλιματιστικών, που επιβαρύνουν και περιβαλλοντικά και οικονομικά (Όσο αυξάνει εξάλλου η θερμοκρασία, μειώνεται η απόδοση των κλιματιστικών, ενώ αυξάνει η κατανάλωση ενέργειας και δημιουργείται ανάγκη νέων ηλεκτρικών σταθμών).
6. Αυστηρό περιορισμό της δόμησης. « Όταν υπάρχει ελεύθερος χώρος, είναι δυο φορές έγκλημα να τον δομήσεις», τονίζει ο κ. Σανταμούρης.
Δεν είναι λύση η χρησιμοποίηση ακριβών τεχνολογιών (π.χ. φωτοβολταϊκά), τη στιγμή που μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, παρατηρεί, τελειώνοντας ο ομιλητής. Και προσθέτει: «Τα οργανωμένα συμφέροντα αντιμάχονται την προσπάθεια για προστασία του Περιβάλλοντος, πράγμα που κάνει δεινή τη θέση των πολιτών»
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία της κ. Δέσποινας Μαρίνου « Η βιοκλιματική Αρχιτεκτονική και η απαξίωσή της στην Ελλάδα» Η κ. Μαρίνου τόνισε την ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και χρησιμοποίησης ήπιων μορφών ενέργειας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα λεγόμενα « γυάλινα κτίρια», που άρχισαν να κατασκευάζονται το 19ο αι. Τα κτίρια αυτά είναι κατάλληλα για άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά δεν επιτρέπεται να κατασκευάζονται στην Ελλάδα, με τη μεγάλη ηλιοφάνεια και το γαλανό ουρανό, δεδομένου ότι χαρακτηριστικά τους είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, οι αυξημένες ανάγκες για κατανάλωση ενέργειας, ιδίως το καλοκαίρι, αλλά και η πρόκληση ασθενειών, όπως η νόσος των λεγεωναρίων, (διότι δεν αερίζονται). Για τα ήδη υπάρχοντα κτίρια, λύση είναι τα συστήματα σκίασης, σκίαστρα δηλαδή,ακίνητα ή και κινητά, που τοποθετούνται στο εξωτερικό μέρος του τοίχου και το χειμώνα επιτρέπουν να εισέλθει ο ήλιος, ενώ το καλοκαίρι τον εμποδίζουν. (Η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται κατά 80%).
Ο τρίτος ομιλητής, κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, αφού έδωσε πληροφορίες σχετικά με τον ΠΕ. ΣΥ.Δ.Α.Π.(Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνα Πειραιά), του οποίου είναι Πρόεδρος, ( Ιδρύθηκε το 1983, έχει ως μέλη του 16 Δήμους, εκπροσωπεί περίπου 1000.000 κατοίκους κ.λ.π.), αναφέρθηκε στη Μέτρηση Περιβαλλοντικού Θορύβου , που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος στο Δήμο Αμαρουσίου, την προηγούμενη εβδομάδα, με σημείο μέτρησης , επί της οδού Χατζηαντωνίου έναντι ΙΚΑ. Το συμπέρασμα της μέτρησης είναι ότι στο συγκεκριμένο σημείο ο θόρυβος είναι ημέρα και νύχτα πάνω από το επιτρεπτό όριο και ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ακόμη μεγαλύτερος. Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος: Περιορισμοί στην κυκλοφορία οχημάτων και κυρίως δικύκλων, καθορισμός ωρών τροφοδοσίας καταστημάτων, καθορισμός ωρών αποκομιδής απορριμμάτων, έλεγχος της ηχορύπανσης από τη Δημοτική Αστυνομία κ.α.
Μετά τους τρεις ομιλητές, η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δήμητρα Κρεκούκια αναφέρθηκε στα κύρια αιτήματά του και σε όσα τον απασχολούν σοβαρά τη συγκεκριμένη στιγμή. Την 1η ενότητα της Ημερίδας ( Θέμα : Περιβάλλον, Συντονιστής: Ανδρέας Βοσίνης, Αν. Γραμματέας ) έκλεισε, με τον πνευματώδη, απολαυστικό Καραγκιόζη της, η Γενική
. Γραμματέας του Συλλόγου κ. Σοφία Κουρεμέτη « Ο Μεγαλέξανδρος και ο κατηραμένος όφις ή αλλιώς η Μεγάλου Αλεξάνδρου και το κατηραμένο φίδι»
Η 2η Ενότητα ( Παράδοση) άνοιξε με τα « Δυο λόγια στον Ευγένιο Σπαθάρη», που του απηύθυνε, αν και δεν ήταν παρών, η κ. Σοφία Κουρεμέτη. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών κ. Κώστας Γαλάνης συγκίνησε τους παρισταμένους με την « Ιστορία της παραδοσιακής κεραμικής τέχνης του Αμαρουσίου», που ξεκίνησε, όπως μας είπε,από το τέλος του 19ου αιώνα, όταν ο Μιχάλης Παντολιός έστησε το πρώτο εργαστήριο, και αναπτύχθηκε πολύ, με εργαστήρια πολυπρόσωπα, ιδίως μετά τη δεκαετία του 50, γιατί στο Μαρούσι υπήρχε πολύ καλός πηλός και νερό πεντακάθαρο. Ο κ. Γαλάνης τόνισε στην ομιλία του το γεγονός ότι η Κεραμική αγγειοπλαστική τέχνη είναι από
τη φύση της οικολογική, πράγμα που καθιστά απαράδεκτες τις κατηγορίες ότι τα ξυλοκάμινα μολύνουν το περιβάλλον και μετέφερε το αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών για δημιουργία Κεραμικού Καλλιτεχνικού Οικολογικού Πάρκου.
Η Ημερίδα έκλεισε με Παρεμβάσεις και Προτάσεις ( 3η Ενότητα), που είχαν πράγματι εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως η Πρόταση της κ. Σ. Κοντοπούλου, Προέδρου της «Αμαρυσίας Εστίας» να κυκλοφορούν, ως Δημοτική Συγκοινωνία, στους δρόμους και πεζοδρόμους του Κέντρου μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν επίσης οι σύντομες παρεμβάσεις των κ.κ. Αλεξανδρή και Μαγιάκη καθώς και οι ομιλίες των Αντιδημάρχων κ.κ. Επ. Γαρδέλη και Ιωάννη Πουλόπουλου.
Ο κ. Αλεξανδρής έκανε έκκληση σε όλους-και κυρίως στη Κεντρική Εξουσία- να ενδιαφερθούν περισσότερο για το πράσινο και γενικά για το περιβάλλον, γιατί αλλιώς « το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό».
Ο κ. Μαγιάκης πρότεινε στο Δήμαρχο Αμαρουσίου, (μέσω των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση Αντιδημάρχων) στη συναυλία του Μαρκόπουλου που θα γίνει στις 16/04/08, να καταστήσει σαφή την αντίθεση του Δήμου στην ανέγερση κτιρίων, που θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο περιβαλλοντικά το Μαρούσι.
Ο κ. Γαρδέλης έκανε μια σύντομη αλλά συγκινητική αναδρομή στους αγώνες που έχει κάνει στο παρελθόν για το Περιβάλλον, μαζί και με άλλους από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα συμπολίτες μας.
Ο κ. Πουλόπουλος τέλος μίλησε εκ μέρους του Δημάρχου για το κυκλοφοριακό, το πράσινο, τους χώρους στάθμευσης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για το πρώην κτήμα Παναγοπούλου. Σχετικά με το κυκλοφοριακό, τόνισε την ανάγκη συνεννόησης με τους όμορους δήμους, εν αναμονή της τελειωτικής θέσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Περιμένουμε τις προτάσεις του κ. Κασσιού, για το πράσινο, είπε στη συνέχεια, « που θα μπουν στη βάσανο της κριτικής του Δημοτικού Συμβουλίου, των Συλλόγων και των Δημοτικών Παρατάξεων» Για τους χώρους στάθμευσης, δήλωσε πως η Δημοτική Αρχή συμφωνεί απόλυτα να είναι υπόγειοι και να υπάρχει στην επιφάνεια χώρος πρασίνου. Τέλος ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε στους παριστάμενους η διαβεβαίωσή του για το οικόπεδο Παναγοπούλου: « Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να μπορέσουμε να δεσμεύσουμε αυτό το χώρο, διότι στο Κέντρο του Αμαρουσίου δεν υπάρχουν άλλοι χώροι για πράσινο όπως και για πάρκινγκ, με την προοπτική να γίνει εκεί ένα τριώροφο ή τετραώροφο γκαράζ και πάνω να υπάρχει ένας άνετος χώρος, ένα πάρκο, μια παιδική χαρά, κάτι που να μπορεί ο πολίτης να το βιώνει ευχάριστα».

ΜΑΡΟΥΣΙ 17/4/2008

έκθεση Οικολογικής - Περιβαλλοντικής - Κινηματική Αφίσας και Βιβλίου.

Αγαπητοί εταίροι του Παναττικού Δικτύου,

Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος διοργανώνει έκθεση Οικολογικής - Περιβαλλοντικής - Κινηματική Αφίσας και Βιβλίου.
Όσες συλλογικότητες, κινήματα έχουν τυπώσει αφίσες (αλλά και άλλο έντυπο, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό υλικό) σας προτείνουμε να μας το παραδώσετε στη συνέλευση των κινημάτων για να αξιολογηθεί και να εκτεθεί στο Χαϊδάρι.
Η έκθεση θα είναι δεκαήμερη. Θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.
Στην έκθεση συμμετέχουν: OIKO.ΠΟΛΙ.Σ., Οικολογική ΕΥΩΝΥΜΟΣ Βιλβιοθήκη, Ελληνικό Δίκτυο Friends of Nature.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι το blog του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά και παρουσιάζει θέματα που αφορούν τη Δυτική ΑΘήνα. Οικολογικά, Πολιτιστικά και όχι μόνο.

Κλικάρετε εδώ www.xpolis.blogspot.com

Κώστας Φωτεινάκης

Νομισματοκοπείο

Θέμα: Νομισματοκοπείο

1. Προκήρυξη της GreenAttack Β. Προαστίων για τη διάσωση του χώρου του Νομισματοκοπείου

2. Ενημερωτικό από την τελευταία κινητοποίηση για το Νομισματοκοπείο




1. Προκήρυξη της GreenAttack Χαλανδρίου και Β. Προαστίων


ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ:
Όχι στο νέο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών
Να γίνει ο χώρος του Νομισματοκοπείου, πάρκο πρασίνου και όχι τσιμέντο


Πολλά χρόνια τώρα, οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από το Νομισματοκοπείο διεκδικούν να γίνει ο χώρος 33 στρεμμάτων πάρκο πράσινου και αναψυχής. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Οικονομικών και ο δήμος Χαλανδρίου, προγραμματίζουν να χτίσουν και να στεγάσουν στον παραπάνω χώρο τα γραφεία και τις υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών, καθώς και κάποιες υπηρεσίες του δήμου Χαλανδρίου.

Σε μια πόλη που υποφέρει από την έλλειψη πνευμόνων πρασίνου...
Σε μια πόλη που οι ελεύθεροι χώροι σπανίζουν...
Σε μια περιοχή (Μεσογείων στα σύνορα με τον Χολαργό) που είναι ήδη επιβαρημένη κυκλοφοριακά, πρώτον γιατί η Μεσογείων είναι από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και δεύτερον επειδή υπάρχουν ήδη πολλές δημόσιες υπηρεσίες εκεί (ΕΟΦ, Κτηματική Υπηρεσία, Νομαρχία)...
... το αίτημα των κατοίκων για την δημιουργία πάρκου πρασίνου στο χώρο του Νομισματοκοπείου γίνεται πολύ πιο επιτακτικό!

Τι προβλέπουν τα σχέδια* και τι αποκρύπτουν:

Σύμφωνα με την μελέτη:
· Τα κτήρια του Υπουργείου Οικονομικών θα καλύψουν το 30% του χώρου
Δεν λένε όμως ότι:
· Τα κτήρια αυτά θα έχουν συνολικό εμβαδόν 55.000 τμ. Ο συντελεστής δόμησης παραβιάζεται (από 0,9 που είναι σήμερα φτάνει στο 2) και έτσι το Νομισματοκοπείο θα χαρακτηρίζεται από έναν τσιμεντένιο ογκόλιθο τύπου Μall.

Σύμφωνα με την μελέτη:
· Οι αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα πάρκο αναψυχής θα καλύψουν το 40% του χώρου
Δεν λένε όμως ότι:
Οι χώροι αυτοί χαρακτηρίζονται εμπορικά εκμεταλλεύσιμοι, πράγμα που σημαίνει ότι:
- οι αθλητικοί χώροι θα ενοικιαστούν σε ομάδες, οπότε οι πολίτες δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτούς.
- το πάρκο αναψυχής για να μπορεί να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο δεν θα είναι ένας χώρος πρασίνου. Θα έχει κατά πάσα πιθανότητα καφετέριες, μαγαζιά κοκ.

Σύμφωνα με την μελέτη:
· Οι χώροι πρασίνου θα καλύψουν το 30% του χώρου.
Δεν λένε όμως ότι:
Στο χώρο του Νομισματοκοπείου σχεδιάζεται ακόμα η ανέγερση εγκαταστάσεων της Τράπεζας της Ελλάδας 5.500 τμ, ο νέος σταθμός του Μετρό, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου και του Δήμου καθώς και παιδικός σταθμός για τα παιδιά των εργαζομένων του Υπουργείου και του Δήμου. Και επειδή αυτά τα έργα δεν εντάσσονται σε καμιά από τις παραπάνω κατηγορίες, προβλέπουμε να «φυτεύονται» στο 30% του οικοπέδου που το σχέδιο χαρακτηρίζει «χώρο πρασίνου».

Για την πραγματοποίηση του έργου προβλέπεται Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που σημαίνει ότι το έργο θα γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ιδιωτικής εταιρίας, η οποία θα το εκμεταλλεύεται και για τα επόμενα 26 χρόνια και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής!

Εκτός απ’ όλα αυτά ...

... στο νέο Υπουργείο Οικονομικών θα προσέρχονται καθημερινά 3.225 εργαζόμενοι συν ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που θα εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και του Δήμου Χαλανδρίου. Αυτό σημαίνει περαιτέρω κυκλοφοριακή επιβάρυνση σε μια περιοχή ήδη φρακαρισμένη αλλά και ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στάθμευσης στην περιοχή. Η σύμπραξη προβλέπει μεν την κατασκευή χώρων στάθμευσης, μόνο που αυτοί οι χώροι δεν θα είναι δωρεάν, αλλά θα δοθούν σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση. Έτσι πολλοί εργαζόμενοι και πολίτες θα επιλέξουν το παρκάρισμα στις γύρω περιοχές, με τα γνωστά αποτελέσματα.

... η «αναβάθμιση» του Νομισματοκοπείου σημαίνει ότι οι τσιγγάνοι της περιοχής θα εκδιωχθούν. Δεν υπάρχει καμιά πρόνοια για την μετεγκατάστασή τους σε κάποιον άλλο χώρο ή οποιασδήποτε μορφής βοήθειας προς αυτούς.

Να υπερασπίσουμε τους ελεύθερους χώρους

Μέχρι σήμερα ο χώρος του Νομισματοκοπείου ήταν ένας υποβαθμισμένος μεν, αρκετά πράσινος δε χώρος, όπου τα σχολεία της περιοχής πήγαιναν εκδρομή και οι κάτοικοι έκαναν τη βόλτα τους. Μετά την «ανάπλαση» του χώρου, το πράσινο που θα απομείνει θα είναι ελάχιστο, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι για τους κατοίκους της περιοχής θα μειωθούν δραματικά.

Το ξεπούλημα και η μετατροπή σε τσιμέντο ενός ελεύθερου χώρου, αποτελεί μια συνειδητή επιλογή του Δήμου Χαλανδρίου. Είναι η ίδια πολιτική που πάγια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, «αξιοποιώντας» και «αναπτύσσοντας» κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου. Είναι η ίδια πολιτική που θυσιάζει κάθε τετραγωνικό μέτρο πρασίνου στο βωμό των κερδών των κατασκευαστικών εταιριών.

Η Green Attack θεωρεί ότι δεν μπορεί η περιοχή να επιβαρυνθεί με ακόμα ένα «μεγάλο έργο» από τσιμέντο, πολύ περισσότερο όταν αυτό γίνεται εις βάρος ενός ελεύθερου χώρου, που οι κάτοικοι εδώ και χρόνια διεκδικούν να γίνει πάρκο πρασίνου.

Για αυτό το λόγο ζητάμε:

· Να μη χτιστεί το Υπουργείο Οικονομικών στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, ούτε κάποιο άλλο κτίριο.
· Να γίνει το Νομισματοκοπείο πάρκο πράσινου και αναψυχής για τους κατοίκους.
· Να έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
· Το Υπουργείο Οικονομικών να μετεγκατασταθεί, αν αυτό είναι απαραίτητο, σε κτίρια των Ολυμπιακών ακινήτων τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
· Να υπάρξει πρόβλεψη, σε συνεννόηση με τους τσιγγάνους που ζουν χρόνια σε καταυλισμούς της περιοχής, για τη μετεγκατάστασή τους σε ανθρώπινα κτίρια ώστε να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες.


*Ανακοίνωνση τον περασμένο Αύγουστο και δελτίο τύπου της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ [Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα], με απόφαση της 02.08.2007




2. Ενημερωτικό από την τελευταία κινητοποίηση για το Νομισματοκοπείο


Το Σάββατο, στις 19/04/08, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στη λεωφόρο Μεσογείων μπροστά από το χώρο του Νομισματοκοπείου, όπου σχεδιάζεται να μετεστεγαστεί το Υπουργείο Οικονομικών. Το εγχείρημα αυτό προωθείται κυρίως από τον δήμο Χαλανδρίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Στη διαμαρτυρία μαζεύτηκαν γύρω στα 400 άτομα από τις επιτροπές αγώνα των τριών δήμων -Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής και Χολαργού- που πλήττονται από την προοπτική μεταφοράς του Υπουργείου, από πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, κατοίκους, παιδιά από σχολεία της περιοχής. Όλοι αυτοί θέλησαν να αντιδράσουν στην περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.
Η Green Attack των βορείων προαστίων ήταν εκεί για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, η έκβαση της οποίας θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής μας σε αυτήν την πόλη, που βάλλεται από παντού και που ολοένα υποβαθμίζεται. Η διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε, αρχικά ως συγκέντρωση και κλείσιμο της λεωφόρου Μεσογείων κι έπειτα με πορεία στους δρόμους γύρω από το Νομισματοκοπείο, ήταν η απόφαση της ανοιχτής συνέλευσης της επιτροπής αγώνα κατοίκων που είχε πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6/04/08,έπειτα από πρόταση της επιτροπής αγώνα Αγ. Παρασκευής.
Η Green Attack θα είναι εκεί σε κάθε επόμενη κινητοποίηση-γιατί θα υπάρξουν κι άλλες! Μέχρι την ολική ματαίωση του αδηφάγου αυτού σχεδίου...

Χριστίνα Κυπρίδου,
GreenAttack Χαλανδρίου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


ΘΕΜΑ : ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΗ, ΩΡΑ 5.30μ.μ. , ΠΛΑΖ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ


Αγαπητοί φίλες και φίλοι του Παναττικού Δικτύου

Στις 13/5/2008 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ιδρυτική συνέλευση του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών. Ένας χρόνος συντονισμένης και αλληλέγγυας δράσης με σημαντικούς σταθμούς τους αγώνες για ελεύθερες παραλίες, το συλλαλητήριο ενάντια στην κλιματική αλλαγή, τις κινητοποιήσεις για ελεύθερους πράσινους χώρους (μητροπολιτικά πάρκα Ελληνικού, Γουδή, Ελαιώνα) και τους ορεινούς όγκους της Αττικής.
Η τρίτη ανοιχτή Συνέλευση του Παναττικού Δικτύου θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μάη 2008, ώρα 5. 30, στην πλαζ Αγίου Κοσμά, που άνοιξε πέρυσι με τους συντονισμένους αγώνες του δήμου Ελληνικού, της αυτοδιοίκησης, των κινημάτων και των ενεργών πολιτών. Θα συζητηθούν τα θέματα :
· Ορεινοί όγκοι της Αττικής
· Ελεύθεροι δημόσιοι πράσινοι χώροι
· Παραλιακό μέτωπο της Αττικής
Επίσης, οργανωτικά θέματα, η συμμετοχή στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ και τα ζητήματα της Αστικής Κινητικότητας και της Καταστολής των κινημάτων πόλης και όποιο άλλο θέμα προταθεί. Στη συνέλευση θα εισηγηθεί και ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης.
Θα ακολουθήσει beach-party.
Στο χώρο θα υπάρχει δυνατότητα παρουσίασης έντυπου υλικού των συμμετεχόντων.
Θυμίζουμε ότι η πλαζ Αγίου Κοσμά βρίσκεται δεξιά της λεωφόρου Ποσειδώνος, στο ύψος της πεζογέφυρας , 2η στάση τραμ Αγίου Κοσμά.
Παρακαλούμε τις συλλογικότητες να διακινήσουν την πρόσκληση στις λίστες αποδεκτών τους για να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.


Πληροφορίες :
Νίκος Μαρτέν , 2103453877, nmrt@ath.forthnet.gr
Χαρά Καφαντάρη, 6974775279, harla@in.gr
Άκης Μπαδογιάννης , 6932254161,badogiannis@otenet.gr
Ελένη Πορτάλιου, 2107512560, portel@central.ntua.gr
Τάσος Ταστάνης, 6977749011, anatastanis@yahoo.gr
Πάνος Τότσικας, 6979145366, ptots@tee.gr
Κώστας Φωτεινάκης, 6932638523, prosanatolismoi@hotmail.com
Δημήτρης Χαλάτσης , 6948034131, halatsisd@yahoo.gr