Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

GreenAttack Newsletter




Το «Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών»

Το «Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών»
και η
«Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού»
διοργανώνουν Δημόσια Συζήτηση με θέμα:
« ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΘΗΝΑ »
την Τετάρτη 15 Ιουλίου στις 7.30μμ
στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ελληνικού
(Λεωφόρος Ιασωνίδου)
Ομιλητές:
Ελένη Πορτάλιου, Πανεπιστημιακός
Πάνος Τότσικας, Πολεοδόμος
Νίκος Μπελαβίλας, Πανεπιστημιακός
Γιώργος Κάλλος, Πανεπιστημιακός
Θα ακολουθήσει συζήτηση
……………………………………………………………
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης

δημοτική κίνηση χαιδαρίου

δημοτική κίνηση χαιδαρίου
www.politessedrasi.wordpress.com
simetoxipoliton@gmail.com
....συνεχίζουμε και σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκαν στο ιστολόγιο μας ,
Πρόταση Αποκατάστασης Παραθαλάσσιου Μετώπου ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΤο τμήμα των μπαζωμάτων των 120 στρ. μπροστά από την παλιά παραλία, δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά κοινόχρηστο, όπως ήταν και η θάλασσα που μπαζώθηκε. Φυσικά κοινόχρηστα είναι και τα 100στρ., όπως ήταν και στο παρελθόν, πριν τα μπαζώματα.
Δείτε to VIDEO με την πρόταση μας.>>>

ΝΕΟ ΚΤΥΠΗΜΑ στο ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥ (ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 Ιουλίου 2009)

ΝΕΟ ΚΤΥΠΗΜΑ στο ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥ (ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 Ιουλίου 2009)

Χθες Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009, το βράδυ στο Γραμματικό έγινε εκδήλωση υποδοχής των συλληφθέντων στα δραματικά γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας. Μετά την αγωνιστική και μαζική εκδήλωση των κατοίκων του Γραμματικού και των γύρω περιοχών ξεκίνησε ειρηνική πορεία προς το χώρο του σχεδιαζόμενου παράνομου ΧΥΤΑ που σημειωτέον βρίσκεται σε απόσταση λίγων 100δων μέτρων από το χωριό! Εκεί με αφορμή κάποιες "προκλήσεις" των ειρηνικά διαδηλούντων, τα ΜΑΤ ξεκίνησαν την από τα πριν προγραμματισμένη ρίψη χειρομβοβίδων κρότου-λάμψης προς το μέρος των διαδηλωτών που ΦΥΣΙΚΑ προκάλεσαν πολλές μικρές εστίες φωτιάς ανάμεσα στα ξερόχορτα, αλλά και προκάλεσαν "ανάφλεξη" και κάποιων διαδηλωτών που άρπαξαν φωτιά τα ρούχα τους και τα μαλλιά τους, αλλά με την βοήθεια των υπολοίπων τους έσβησαν έγκαιρα τις φλόγες πριν τραυματιστούν σοβαρά. Ακολούθησε μετά πετροπόλεμος και συνεχής εκτόξευση χειρομβοβίδων κρότου-λάμψης και λίγων δολοφονικών και απαγορευμένων από διεθνείς συμβάσεις δακρυγόνων νέας γενιάς. Αργά το βράδυ η κατάσταση εκτονώθηκε, αν και τα πνέυματα παρέμειναν τεταμένα όλη νύκτα. (Από περιγραφές Κερατιωτών που αντιπροσώπευαν την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο στην Κερατέα στην αγωνιστική εκδήλωση του λαού του Γραμματικού)
Εμείς εδώ στην Κερατέα μετά τα ανησυχητικά νέα από το Γραμματικό εντείναμε τις προσπάθειές μας για διαφύλαξη "ελευθερου" του χώρου μας από ΜΑΤ και σκουπίδια! Ο νοών νοείτω!!!...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ

ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΧΥΤΑ!
ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ –ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!


Το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών καταγγέλλει την ωμή βία των ΜΑΤ και συμπαραστέκεται στον δυναμικό και δίκαιο αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού που αρνούνται να πληρώσουν με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής τους την επονείδιστη κατάσταση όσον αφορά διαχείριση απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Πιστεύουμε ότι αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν και να πληρώσουν για όσα γίνονται αυτές τις ώρες στο Γραμματικό είναι ΟΛΟΙ όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική και δεν τηρούν τις νομικά κατοχυρωμένες υποχρεώσεις που έχουν για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι υπεύθυνο που ακόμα μιλάμε για ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) ενώ στην εποχή μας πρέπει να μιλάμε μόνον για ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). ΄

Το ΥΠΕΧΩΔΕ υπεύθυνο διότι όταν μιλάει για Περιφερειακό Σχεδιασμό της Διαχείρισης Απορριμμάτων τον αντιλαμβάνεται εντελώς ΑΝΑΠΟΔΑ : Αντί να τηρεί τις ευρωπαϊκά αποδεκτές αρχές διαχείρισης απορριμμάτων που είναι :
1)Αρχή της εγγύτητας και αυτάρκειας
2)Ευθύνη του παραγωγού
3)Ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων δηλαδή : 1ο) Πρόληψη, 2ο) Επαναχρησιμοποίηση 3ο) Ανακύκλωση 4ο) Ανάκτηση 5ο) (τελευταίο και καταϊδρωμένο) ταφή σε ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ.
Σχεδιάζει ξεκινώντας από το τελευταίο, δηλαδή την αναζήτηση περιοχής - θύμα που θα «φιλοξενήσει» τον ΧΥΤΑ

Το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι υπεύθυνο διότι δεν ελέγχει τους υπόχρεους σύμφωνα με τον νόμο να εφαρμόζουν Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων δηλαδή τους ΟΤΑ και τα εγκεκριμένα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ν 2939/2001). Αλήθεια τι κάνει ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΔΣΑΠ) που υποτίθεται ότι οφείλει να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των συστημάτων; Ως πότε σ’ αυτή τη χώρα τα πάντα θα λύνονται με τη βία των ΜΑΤ ;

Εξίσου υπεύθυνες είναι όμως και όλες οι διοικήσεις ΟΤΑ στο νομό Αττικής που εξακολουθούν να στέλνουν για ταφή απορρίμματα πολύ πάνω από το 12% της συνολικής ποσότητας των απορριμμάτων το οποίο είναι το διεθνώς αποδεκτό υπόλειμμα. Μερικές μάλιστα διατηρούν ακόμα στην περιοχή τους ΧΑΔΑ – Χώρους Ανεξέλεκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Σοβαρές είναι και οι ευθύνες του ΕΣΔΚΝΑ που δεν κάνει τίποτα για όλ’ αυτά.

Ο αγώνας των κατοίκων του Γραμματικού μας αφορά όλους. Χτες η Λευκίμη. Σήμερα το Γραμματικό. Αύριο σίγουρα η Κερατέα. Μεθαύριο ίσως η Βοιωτία, Αργότερα ίσως η απειλή της ολέθριας για το περιβάλλον και την υγεία μας επιλογή του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων.

Απαιτούμε :

1) Εδώ και τώρα απόσυρση των ΜΑΤ και του εργολάβου από το Γραμματικό.

2) Επανασχεδιασμό από μηδενική βάση, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο ΟΤΑ. Διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες της Αττικής. Πρώτος στόχο η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο. Αυτό σημαίνει :
Þ Άμεση οργάνωση προγραμμάτων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης για όλα τα υλικά που αυτό είναι εφικτό με Διαλογή στη Πηγή.
Þ Εφαρμογή της κομποστοποίησης για τα βιοαποδομήσιμα
Þ Δημιουργία διαδημοτικών κέντρων ανάκτησης υλικών και κομποστοποίησης
Þ Επιβολή της υποχρέωσης ετήσιου δημόσιου απολογισμού για όλους τους υπόχρεους (Δήμοι, Συλλογικά Συστήματα του ν. 2939) στη βάση συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων.
Þ Θεσμοθέτηση της δυνατότητας κοινωνικού ελέγχου σε όλα τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.

προσπαθεια φιμωσης του indymedia

Mέσα στα πλαίσια των κατασταλτικών μεθοδεύσεων από το κράτος και τους φασίστες εντάσσεται και η δημοσιοποίηση του εξώδικου του ΟΤΕ με σκοπό να κλείσει το athens.indymedia. Την Τρίτη 7 Ιούλη, μία μέρα μετά την απαντητική επιστολή του ΕΔΕΤ στον ΟΤΕ, ο ΟΤΕ επιστρέφει και με νέο εξώδικο, στο οποίο απειλεί την Πανεπιστημιακή κοινότητα ότι εντός 5 ημερών θα διακόψει τελείως το δίκτυο αν δεν "συμμορφωθεί", δηλαδή αν δεν κόψει τα 2 ελληνικά indymedia. [Τελεσίγραφο του ΟΤΕ στο ΕΜΠ για τα Indymedia]

KAΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

KAΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ στην παραλία Αλίμου

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ. ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΤΟΥΝ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!
Το Σάββατο, στις 11 Ιουλίου, η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών Αλίμου οργανώνει συναυλία στην Παραλία Αλίμου, με σκοπό να δηλώσει την αντίθεσή της στους νέους αυτοκινητόδρομους που σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ στον Υμηττό αλλά και σε κάθε είδους καταπάτηση και εμπορευματοποίηση φυσικών, μικρών ή μεγάλων, ελεύθερων χώρων. Η εξαγγελία του έργου των νέων αυτοκινητοδρόμων μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και θα σταθούμε με κάθε τρόπο απέναντι στην καταστροφή του Υμηττού. Στην πρόφαση ότι το έργο θα επιλύσει το κυκλοφοριακό ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ: Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ αυτού του προβλήματος (ακόμα και με όρους τεχνοκρατικούς) η οποία έχει δοκιμασθεί με επιτυχία στην πράξη, είναι η ουσιαστική προώθηση της ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ με ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ και ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ. Καλούμε όλες τις επιτροπές και πρωτοβουλίες κατοίκων που ασχολούνται με το θέμα του Υμηττού αλλά και όλες εκείνες που ενδιαφέρονται για την προστασία των λιγοστών πλέον ελεύθερων χώρων στην Αθήνα και τα Νότια Προάστια να συμμετέχουν στη συναυλία μας και να μοιράσουν το υλικό τους. Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη, ενώ τα έσοδα που θα μαζευτούν από το μπαρ, θα δοθούν σε ανήλικο συλληφθέντα της εξέγερσης του Δεκεμβρίου για την οικονομική στήριξη του δικαστικού του αγώνα. Στη συναυλία θα παίξουν τα παρακάτω συγκροτήματα: Rockin Bones, Μεθυσμένα Ξωτικά, the Ducky Boyz, Raindogs, Screaming Fly και 24hours.
Είναι η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας, στα χέρια μας.ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΙΜΟΥ, www.protovoulialimou.blogspot.com
Για επιπλέον πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας: protovoulialimou@hotmail.com

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Ο Μίκης Θεοδωράκης καλεί στην συγκρότηση της κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή!»
Ο Μίκης Θεοδωράκης μας καλεί στη συγκρότηση κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή!»
Ο Μίκης Θεοδωράκης προσυπογράφει κείμενο που καλεί στην συγκρότηση μια νέας κίνησης με τίτλο «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή!». Για πρώτη φορά συγκροτείται και στην Ελλάδα μια τέτοια πλατιά και ενωτική κίνηση με περιεχόμενο δράσης ενάντια στο ρατσισμό και τις φασιστικές προκλήσεις.
Αυτή η κίνηση καλεί και στην πρώτη ανοιχτή της εκδήλωση την Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις 7.00 μμ, στη Νομική (αίθουσα Οικονομίδου).
Το κείμενο, που ακολουθεί σε επισύναψη, στηρίζουν μια σειρά επώνυμοι αγωνιστές και αγωνίστριες, εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι κινημάτων και οργανώσεων.Όλες και όλοι στήριξαν ενεργά και συμμετείχαν και στο χτεσινό μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Ομόνοια και ξεπέρασε σε συμμετοχή τους 7.000 διαδηλωτές! Ήταν μια πρώτη απάντηση ενάντια στα ρατσιστικά μέτρα της κυβέρνησης με την πλήρη στήριξη του ακροδεξιού ΛΑ.Ο.Σ, που δείχνει τις δυνατότητες να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και να τους σταματήσουμε!
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
Ανοιχτή Εκδήλωση: Δευτέρα 13/7, 7.00 μμ, Νομική
Να σταματήσουμε τα ρατσιστικά μέτρα της κυβέρνησης!
Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της ρατσιστικής επίθεσης σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων. Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. ευθυγραμμίζονται στην αντιμετώπιση ότι η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί με στρατόπεδα συγκέντρωσης, μαζικές απελάσεις, ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα, μακρόχρονες φυλακίσεις των αιτούντων άσυλο. Θέλουν να μετατρέψουν τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους για την φτώχεια, την υποβάθμιση της ζωής στις γειτονιές, την ανεργία, την διάλυση του κράτους πρόνοιας και της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα κατατρεγμένοι από τους πολέμους και την κατοχή που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η κατοχή στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία... Έρχονται, γιατί δικτάτορες - με την στήριξη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. - καταδικάζουν στην πείνα εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική και στον Τρίτο Κόσμο προκειμένου να ξεπληρώσουν τα δάνεια του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.Αντί για ανθρώπινη υποδοχή και αλληλεγγύη σε διωκόμενους ανθρώπους, πέφτουν πάνω στην σιδερόφρακτη πολιτική της Ευρώπης-φρούριο, πνίγονται στα κύματα του Αιγαίου, ακρωτηριάζονται στις νάρκες του Έβρου. Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει την ΕΕ ακόμη πιο ρατσιστική, με θωράκιση των συνόρων μέσω κοινών περιπολιών Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και «πλωτές φυλακές». Η «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση» που υποστήριξε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συνάδει με τις παραδόσεις αγώνων των συνδικάτων και των κινημάτων για νομιμοποίηση των μεταναστών και ένταξη στη κοινωνία με πλήρη δικαιώματα.Να κλείσουμε το δρόμο στην απειλή των φασιστών του ΛΑ.Ο.Σ.!Χέρι- χέρι με την βάρβαρη αστυνομική καταστολή, τους εξευτελισμούς στα αστυνομικά τμήματα και στους δρόμους, σηκώνει το ανάστημά της στις γειτονιές η φασιστική δράση «αγανακτισμένων πολιτών» με την καθοδήγηση του ΛΑ.Ο.Σ. μαζί με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Προωθούν «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» κατά των μεταναστών, όπως στην Πάτρα και τον Άγιο Παντελεήμονα.Θέλουν εθνοκάθαρση ναζιστικής έμπνευσης. Ο Χίτλερ στοχοποιούσε τους Εβραίους και κατέληξε στο Oλοκαύτωμα, σήμερα οι νεοφασίστες στοχοποιούν τους μετανάστες κι οραματίζονται μια «καθαρή» Ευρώπη. Αποτελούν απειλή για τις ελευθερίες όλων μας.Για την ενότητα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό!Είναι ώρα να ενώσουμε τις γραμμές μας για να τους σταματήσουμε!Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κοινότητες μεταναστών, την Αριστερά, τα κινήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, να ενωθούμε σε ένα ισχυρό μέτωπο για να βάλουμε φρένο στις ρατσιστικές επιθέσεις και τις φασιστικές προκλήσεις.-Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι ρατσιστικές επιχειρήσεις - σκούπα και οι απελάσεις. -Να μην φτιαχτεί κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.-Διεκδικούμε τη νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.-Απαιτούμε την απόδοση ασύλου σε κάθε κατατρεγμένο πρόσφυγα.-Υποστηρίζουμε την συμμετοχή όλων στα συνδικάτα, πρόσβαση στην δημόσια Παιδεία και Υγεία. -Να σταματήσουν οι θρησκευτικές διακρίσεις και η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.Ο αγώνας για να σταματήσουμε το άπλωμα της ρατσιστικής δημαγωγίας που δαιμονοποιεί την παρουσία των μεταναστών είναι δεμένος με τον αγώνα ενάντια στη ανεργία, για καλύτερες συνθήκες στις γειτονιές, για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και πρόνοιας, για δημόσια παιδεία και κοινωνική ασφάλιση για όλους, για το δικαίωμα στην κατοικία ενάντια στη τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.Ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή, για μια καλύτερη κοινωνία απαλλαγμένη από την φτώχεια, τους πολέμους και την καταπίεση είναι αναγκαίος και εφικτός. Σ’ αυτόν τον αγώνα οι μετανάστες όχι μόνο δεν περισσεύουν, αλλά, όπως έδειξε και το παράδειγμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα, είναι διατεθειμένοι να παλέψουν με απίστευτες θυσίες.Καλούμε στην συγκρότηση της κίνησης «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ!» για να συντονίσουμε την δράση μας ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και του ΛΑ.Ο.Σ.Στηρίζουμε το συλλαλητήριο στις 9 Ιούλη, στην Ομόνοια 7μμ, το πρώτο κοινό βήμα συντονισμένης δράσης κατά των ρατσιστικών μέτρων της κυβέρνησης και καλούμε σε ανοικτή εκδήλωση στις 13 Ιούλη στη Νομική 7μμ για να δώσουμε την συνέχεια στην ενωτική δράση.
Μίκης Θεοδωράκης,
Θεοδωράκη Μαργαρίτα,
Θεοδωράκης Παπαγγελίδης Αλέξανδρος,
Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανική Κοινότητα ΕλλάδαςΖάχερ Μοχαμάντ, πρόεδρος Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας
Λορέτα Μακόλευ, Ένωση Αφρικανών Γυναικών
Τζό Βαλένθια,KASAPI HELLAS, Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζόμενων
Μαΐστρος Γιάννης, πανεπιστημιακός
Καβουριάρης Μάκης, πανεπιστημιακός
Πολίτης Τάκης, πανεπιστημιακός Θεσσαλία
Θεοχαράκης Νίκος, πανεπιστημιακός
Βαρουφάκης Γιάννης, πανεπιστημιακός
Παπαστεφανάκη Λήδα, πανεπιστημιακός, Κίνηση κατοίκων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας
Λιβιεράτος Δημήτρης, ιστορικός
Σηφακάκη Κατίνα,Σύλλογος Εξορισθέντων Βασανισθέντων Γυναικών Εθνικής Αντίστασης
Παπαχρήστος Δημήτρης, συγγραφέας
Μαούνης Αντώνης, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αρχιτεκτόνων
Πάνου Γιάννης, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αρχιτεκτόνων
Μουλόπουλος Βασίλης, πρόεδρος ΠΟΕΣΥ
Κότσιας Σπύρος, πρώην πρόεδρος ΠΟΣ
Σαββάκης Χρίστος, πρώην πρόεδρος ΟΣΠΑ
Νησιώτης Θανάσης, μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ
Πηλιχός Δημήτρης, μέλος ΕΕ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Λαγός Σταμάτης, μέλος Δ.Σ. ΠΟΣ
Διαβολάκης Θανάσης, μέλος Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ
Σταυρίδης Θανάσης, μέλος Γ.Σ. ΟΕΝΓΕ
Φωτέλλη Ειρήνη, Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Προσωπικού ΕΡΤ
Θεοχάρης Γιάννης, αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Συλαϊδής Βασίλης, μέλος Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Ανδρέου Τιάνα, αντιπρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Κεφαλαιαγοράς
Ρούσσος Παναγιώτης, ταμίας Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΟΣΕ - Ενότητα
Διαβολάκη Κατερίνα, ταμίας Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου
Κυριάκης Βασίλης, μέλος Δ.Σ. Σωματείου Εργαζ. Νοσοκ. Αγία Όλγα
Κόυτρας Γιάννης, Πενταμελής Γιατρών Ιπποκράτειου Νοσοκ, Θεσσαλονίκης
Παπαχατζής Ηλίας, γραμματέας ΕΛΜΕ Ηλείας
Γαννιάρη Εφη, γραμματέας Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας
Κουράκης Νίκος, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Δασκάλων «Αθηνά»
Ρίζος Σεραφείμ, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Δασκάλων Χανίων
Ασημακόπουλος Βασίλης, συνδικαλιστής ΙΚΑ
Θεοδωρόπουλος Βαγγέλης, σκηνοθέτης
Γέρου Κάτια, ηθοποιός
Τουλιάτος Νίκος, μουσικός
Μπέη Εύα, ζωγράφος
Δημητριάδη Τάνια, ζωγράφος
Κωστόπουλος Τάσος, δημοσιογράφος
Λίτσης Μωυσής, δημοσιογράφος "Ελευθεροτυπία"
Βαλλιανάτος Γρηγόρης, δημοσιογράφος
Κατημερτζή Ολγα, πρώην Δημ. Σύμβουλος Ν.Ιωνία
Βήχου Μαρίνα, Κίνηση κατοίκων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας
Ρουμπάνης Χρήστος, Κίνηση κατοίκων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας
Μάλαμα Αφροδίτη, πρόεδρος Συλλόγου Εργατικών Πολυκατοικιών Ρέντη
Αλωνιάτης Αποστόλης, Κίνηση Πολιτών Κηφι-SOS
Παπαϊωάννου Βασίλης, Πολιτιστικός Σύλλογος Ιλισός
Ψύχας Σπύρος, εκπρόσωπος ΑΡΣΙΣ στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αστέγων(FEANTSA)Κωνσταντίνου Πέτρος, Επιτροπή κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης Ασύλου της ΕΕ
Δημητριάδη Μαρία, Κέντρο Μελέτης και Αντιπληροφόρησης για τη Μέση Ανατολή
Σηφακάκης Γιάννης, Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο
Ραγκούσης Φραγκίσκος, δικηγόρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας
Ζώτος Δημήτρης, δικηγόρος
Παπαδοπούλου Χριστίνα, διεθνολόγος
Παυλοπούλου Αντα, τοπογράφος
Κατσταρέλη Άσπα, αρχιτέκτονας
Καλαντζόπουλος Γιώργος, αρχιτέκτονας
Παπαγιαννόπουλος Γιώργος, αρχιτέκτονας
Χαλικιάς Αλέκος, αρχιτέκτονας
Οικονόμου Ουρανία, αρχιτέκτονας
Κιζήλου Βάσω, πολεοδόμος
Δεληπέτρου Πηνελόπη, βιολόγος
Καστανάρας Γιάννης, μεταφραστής
Καραλής Σωτήρης, καθηγητής ΤΕΙ
Μανωλάς Λευτέρης, συνταξιούχος ΟΣΕ

http://www.antiracismfascism.blogspot.com/

Τηλ.6932828964,
email antiracismfascism@yahoo.gr

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Η ΚΕΡΑΤΕΑ περιμένει τα ΜΑΤ

Η ΚΕΡΑΤΕΑ περιμένει τα ΜΑΤ
Από την Τρίτη (7/7/2009) το πρωί που έγινε η βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ στο Γραμματικό και η αγωνιστική συγκέντρωση στην πόλη της Κερατέας το ίδιο απόγευμα ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ κάτοικοι και παραθεριστές της Κερατέας, αλλά και των γύρω δήμων και κοινοτήτων της Λαυρωτικής έχουν γίνει άγρυπνοι φρουροί του δικαιώματός μας να μη θέλουμε να καταστραφεί ο πιο όμορφος τόπος της περιοχής με το τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον. Αυτό που θα θέλαμε από εσάς επειδή έχετε πολλές πληροφορίες και εκτιμήσεις για πολλά προβλήματα της Αττικής είναι να μας ενημερώσετε για ό,τι κατά την γνώμη σας θα είχε ενδιαφέρον για μας και το δικό μας πρόβλημα. Επίσης σας ξανατονίζουμε την αξία που έχει για μας και τον αγώνα μας το σκίσιμο του πέπλου της σιωπής που τα βασικά μέσα ενημέρωσης μας έχει επιβάλει και η ενημέρωση από τα κάτω όσο περισσοτέρων κατοίκων της Αθήνας γίνεται. Όλοι σας είστε έμπειροι και γνωρίζετε τί ακριβώς θα μας βοήθαγε.
καλή δύναμη στις προσπάθειές σας και καλή τύχη στον κοινό μας αγώνα κατά του κοινού εχθρού
Μαρία Μυρωδιά και Τέλης Μολφέτας
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο

ΥΓ: Ψήφισμα του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής
Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Λαυρεωτικής των 8 ΟΤΑ της Ν.Α. Αττικής που αποτελείται από τους Δήμους Κερατέας, Λαυρίου, Αναβύσσου, Καλυβίων και τις Κοινότητες Π. Φώκαιας, Σαρωνίδας, Καμάριζας, Κουβαρά, εκφράζει την αγανάκτησή του για τα επεισόδια στην κοινότητα του Γραμματικού, για την απαράδεκτη συμπεριφορά των ΜΑΤ στους κατοίκους για την σύλληψη του προέδρου της κοινότητας Νίκου Κούκη και άλλων κατοίκων που υπεράσπιζαν τον τόπο τους.
Θεωρεί την όλη επιχείρηση με την εγκατάσταση των εργολάβων παράνομη, προσβλητική στο δημόσιο αίσθημα και χωρίς ίχνος δικαίου. Με το πρόσχημα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων δεν μπορεί η Κυβέρνηση και ο ΕΣΔΚΝΑ να προχωρούν σε κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και Κερατέα, που στην Ευρώπη πλέον θεωρείται ξεπερασμένος τρόπος διαχείρισης σκουπιδιών και περιβαλλοντική βαρβαρότητα.
Όλα τα μέλη του Αναπτυξιακού Συνδέσμου εκφράζουν την θερμή και με ενεργό συμπαράσταση στον πρόεδρο της κοινότητας του Γραμματικού που παραπέμπεται στον εισαγγελέα για κακούργημα μόνο και μόνο γιατί υπερασπίστηκε ως όφειλε τον τόπο του και σ’ όλη την κοινότητα του Γραμματικού που αγωνίζεται.
Δηλώνουν ότι θα σταθούν όλοι στο πλευρό του και την Κερατέα, αν επιχειρηθεί άμεσα ή στο προσεχές μέλλον οποιαδήποτε επέμβαση στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου.
Καλούν την Κυβέρνηση την ύστατη αυτή στιγμή να μην προχωρεί σε νέους ΧΥΤΑ στην Αττική που δεν αντέχει πλέον και σε νέες επεμβάσεις των ΜΑΤ.
Σε κάθε τέτοια περίπτωση ας γνωρίζουν η αντίδραση των κατοίκων στην Νότια Αττική θα είναι σφοδρή και ανεξέλεγκτη.
Αν γίνει κάτι παρόμοιο στην Κερατέα θα είμαστε δίπλα στους κατοίκους και απέναντι στις αυθαιρεσίες του κράτους. Καλούμε όλους τους Δήμους της Αττικής, την ΤΕΔΚΝΑ και την ΚΕΔΚΕ να πάρουν θέση και να καταγγείλουν τις βίαιες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες κατά του Γραμματικού και την άδικη δίωξη κατά του Προέδρου τους

Το «Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών»

Το «Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών»
και η
«Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού»

διοργανώνουν Δημόσια Συζήτηση με θέμα:

« ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

την Τετάρτη 15 Ιουλίου στις 7.30μμ
στην πλατεία Σουρμένων του Δήμου Ελληνικού
(Λεωφόρος Ιασωνίδου)

Ομιλητές:

Ελένη Πορτάλιου, Πανεπιστημιακός

Πάνος Τότσικας, Πολεοδόμος

Νίκος Μπελαβίλας, Πανεπιστημιακός

Γιώργος Κάλλος, Πανεπιστημιακός


Θα επακολουθήσει συζήτηση
……………………………………………………………

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
Προς τους κ. κ. υπουργούς
1. ΠΕΧΩΔΕ
2. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
3. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ : Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στον δασικό χώρο του Υμηττού
Σύμφωνα με καταγγελίες κινήσεων πολιτών και δημοσιεύματα στον τύπο, ένα νέο κτιριακό συγκρότημα χτίζεται στον δασικό χώρο του Υμηττού, στις υπό εκκένωση εγκαταστάσεις της Αεροπορίας, δίπλα στο Στρατόπεδο Σακέτα, στο Βύρωνα.
Παρά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες φορέων πολιτών αλλά και της αντιπροέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού κας Γεωργίας Φιλίππου, δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη γραπτή απάντηση από τις υπηρεσίες της αρμόδιας Πολεοδομίας Αθηνών, από το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για το τι ακριβώς χτίζεται στο σημείο αυτό.
Με βάση το προαναφερθέντα,
Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

· Υπάρχει άδεια οικοδομικών εργασιών για το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα; Για ποια χρήση και πόσα τετραγωνικά μέτρα;
· Γιατί δεν επιλέγεται αντί της δόμησης, η αναδάσωση της συγκεκριμένης δασικής έκτασης, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ προγραμματίζεται στην ίδια περιοχή η κοπή 3800 δέντρων προκειμένου να κατασκευαστεί ένας θηριώδης ανισόπεδος κόμβος σε έκταση 127 στρεμμάτων(στα πλαίσια της επέκτασης της Αττικής οδού προς νότο και της οδικής σύνδεσης με τον κάμπο των Μεσογείων μέσω τούνελ 3900 μ στον Υμηττό);
· Συνδέεται το εν λόγω νέο κτηριακό συγκρότημα με υφισταμένες εμπορικές χρήσεις για στρατιωτικούς(σούπερ μάρκετ, βενζινάδικο) που λειτουργούν στο παρακείμενο στρατόπεδο Σακέτα;




Αθήνα 9 Ιουλίου 2009

Ο ερωτών βουλευτής

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ

Όχι κι άλλη περιβαλλοντική καταστροφή στο Α Κοιμητήριο

Όχι κι άλλη περιβαλλοντική καταστροφή στο Α Κοιμητήριο
Όχι κερδοσκοπία πάνω στις ανάγκες των κατοίκων
Το περιβάλλον μας και οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη του κ. Μπόμπολα

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι προτίθεται άμεσα να ξεκινήσει τα έργα κατασκευής τετραώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης στη πλατεία μπροστά από το Α Κοιμητήριο. Το έργο όμως αυτό είναι παράνομο καθώς υλοποιείται σε έκταση που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων και όχι στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως μέχρι πρόσφατα νόμιζαν όλοι οι αρμόδιοι. Το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει κάνει καμμιά σχετική ενέργεια σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες και κυρίως δεν πρέπει να κοπεί ούτε ένα δένδρο.

Το έργο και η συγκεκριμένη σύμβαση που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δημιουργία τετραωρόφου υπογείου πάρκιν θα έχει ως συνέπειες:
· Την κοπή 145 δέντρων εκ των οποίων εκτός από τις νεραντζιές, υπάρχουν μεγάλης ηλικίας πλάτανοι, δρύες, βελανιδιές και ως εκ τούτου αναντικατάστατα.
· Η πλατεία σήμερα λειτουργεί ως ενιαίο οικοσύστημα με το Νεκροταφείο και το άλσος Λογγίνου και φιλοξενεί πλήθος ορνιθοπανίδας με σπάνια είδη όπως αηδόνια κλπ. Η τσιμεντοποίηση της πλατείας με τη κατασκευή μεγάλης κλίμακας αεραγωγών στην επιφάνεια θα προκαλέσει διαταραχή του οικοσυστήματος, και μάλιστα σε περίοδο κλιματικής αλλαγής και δραματικής αύξησης της θερμοκρασίας της Αθήνας.
· Στο Άλσος Λογγίνου υπάρχει γεώτρηση άντλησης ύδατος για το πότισμα κοινόχρηστων χώρων, και οι μεγάλες υπόγειες εκσκαφές ενδέχεται να προκαλέσουν διατάραξη με δυσμενείς επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
· Την αύξηση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης της περιοχής, καθώς η παροχή θέσεων στάθμευσης ενθαρρύνει την χρήση του ΙΧ και έτσι οι περισσότεροι επισκέπτες θα έρχονται με τα αυτοκίνητα τους κι όχι με μέσα μαζικής μεταφοράς. (με τα οποία ήδη υπάρχει πολύ καλή εξυπηρέτηση)

Ιδιαιτέρως επισημαίνουμε ότι:
· το έργο, όπως σχεδιάζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν απαντά στις ανάγκες των μονίμων κατοίκων της περιοχής καθώς είναι ιδιωτικό και έχει υψηλό τιμολόγιο όπως τα αντίστοιχα της πόλης. Αντίθετα απευθύνεται και επιχειρεί να βγάλει υπερκέρδη από τους επισκέπτες.
· Δεν έχει γίνει καμμιά ενημέρωση του κοινού ότι ο σταθμός του ΤΡΑΜ που συνδέται με το ΜΕΤΡΟ απέχει 4-6 λεπτά με τα πόδια από το 1ο νεκροταφείο, με συνέπεια ο περισσότερος κόσμος να μην το γνωρίζει και να έρχεται είτε με ΙΧ είτε με ταξί. Αυτή είναι η εξήγηση που η κίνηση γύρω από το 1ο Νεκροταφείο δεν έχει καθόλου μειωθεί τα τελευταία χρόνια
· Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι κάτοικοι δεν έχουν ενημερωθεί ούτε έχει ζητηθεί η γνώμη τους

Με βάση όλα αυτά η Ανοιχτή Πόλη ζητά να:
1. Μην γίνει καμμιά εργασία ερήμην του Δήμου και, κυρίως, των δημοτών
2. Να ακυρωθούν όλες οι άδειες
3. Να μην κοπεί ούτε ένα δένδρο
4. Να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Αθηναίων σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να εμποδίσει τις όποιες εργασίες πραγματοποιούνται παρανόμως σε χώρο ιδιοκτησίας του.
5. Να διερευνηθεί, έστω πιλοτικά, η αποτελεσματικότητα μιας επικοινωνιακής εκστρατείας για την πρόσβαση στο Α Κοιμητήριο με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε συνδυασμό με το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης
Ανοιχτή Πόλη 2ου διαμερίσματος

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ
ΤΗΛ.5202373
e-mail cittaperta@gmail.com
http://www.anoihtipoli.gr

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας, χθές αρκετός κόσμος συνυπέγραψε την ανακοίνωση μας για την αποτροπή της μετατροπής της πλατείας σε γκαράζ.ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ:Σε μια περίοδο που οι όροι ζωής στις πόλεις επιδεινώνονται συνεχώς, η ελπίδα, για ένα καλύτερο αύριο, θα προκύψει μόνο από την ενεργοποίηση όλων όσων βιώνουμε τις συνέπειες αυτών των αρνητικών επιλογών. Αυτές οι επιλογές, που έγιναν χωρίς τη δική μας γνώμη, συσσώρευσαν ανυπόφορα πλέον βάρη στις «πλάτες» μας.Έτσι, λοιπόν, πολίτες του Ηρακλείου συγκροτήσαμε την «Επιτροπή Κατοίκων Ηρακλείου για την Αναβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας». Αιτία υπήρξε η πολύχρονη υποβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας του Δήμου μας και αφορμή τα όσα πρόσφατα κατατέθηκαν στο δημόσιο διάλογο σχετικά με την αναδιαμόρφωσή της (δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ, αλλαγές στη ρυμοτομία και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κ.ά.).Σκοπός μας είναι η ουσιαστική και πολυεπίπεδη αναβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας της πόλης μας. Φιλοδοξία μας είναι η κινητοποίηση και η συσπείρωση των συμπολιτών μας, ώστε να καταστεί εφικτή η ανάληψη πρωτοβουλιών και η ανάπτυξη δράσεων, που θα αποτελέσουν αφετηρία για την αλλαγή της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής με στόχο την ποιοτική ανάδειξή της.Άποψή μας είναι ότι μέσα από μια σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων η Κεντρική Πλατεία μπορεί να αναδειχθεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό χώρο για την πόλη μας. Δυστυχώς, η υφιστάμενη κατάσταση μόνο ενθαρρυντική δεν είναι. Την εικόνα συνθέτουν η χαμηλή πυκνότητα πρασίνου, το ισχνό αισθητικό αποτέλεσμα και η έλλειψη λειτουργικότητας. Αν, λοιπόν, επιδιώκουμε την ανατροπή αυτής της μίζερης πραγματικότητας, όποιες παρεμβάσεις συντελεστούν από εδώ και στο εξής είναι κρίσιμο να συνεκτιμούν το διττό χαρακτήρα της πλατείας, τόσο ως τόπου καθημερινής και συνεχούς διέλευσης ενός πολύ μεγάλου αριθμού πολιτών, όσο και ως χώρου συνάντησης και επικοινωνίας των κατοίκων της πόλης μας.Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας «πράσινης» πλατείας, που θα διακρίνεται για τον υψηλό βαθμό προσβασιμότητάς της απ’ όλους, αλλά και για την αυξημένη δεκτικότητά της ως προς την εκδήλωση πολύμορφων δράσεων.Για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, οφείλουμε να δούμε εκ νέου ορισμένα ζητήματα, όπως η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την κίνηση των πεζών και των «ελαφρών οχημάτων» όπως τα ποδήλατα, η αναβάθμιση της αστικής συγκοινωνίας και η κατά το δυνατόν ικανοποιητική επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης.Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη δημιουργία πάρκινγκ στη πλατεία Ηρακλείου, γιατί θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα ήδη υπάρχοντα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πόλης μας.Παράλληλα, όμως, είναι ουσιαστικό να αναμετρηθούμε και με λογικές που εξωθούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση του ελεύθερου χρόνου που ο καθένας και η καθεμιά από εμάς διαθέτει στο χώρο της Πλατείας. Μεταξύ άλλων επιδίωξή μας είναι η αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα της και αυτό δεν εξυπηρετείται αν δεν τεθούν φραγμοί σε ορισμένες έκνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες που παρατηρούνται στο χώρο της. Σίγουρα οι βαθιές τομές σε νοοτροπίες και πρακτικές απαιτούν και σύγκρουση με παγιωμένες συμπεριφορές, που εκούσια ή ακούσια πλήττουν το δημόσιο συμφέρον. Τα οφέλη που θα προκύψουν, όμως, από την αμφισβήτηση των επιζήμιων για το κοινωνικό σύνολο συμπεριφορών, θα είναι ευεργετικά για όλους.Η ποιοτική αναμόρφωση της Κεντρικής Πλατείας είναι σίγουρο ότι θα συμβάλει στη συνολική βελτίωση των όρων ζωής όλων των πολιτών του Ηρακλείου. Εναπόκειται πλέον σ’ εμάς τους ίδιους η προώθηση εκείνων των μορφών δράσης που θα αποφορτίσουν την Κεντρική Πλατεία από τα χρόνια βάρη της και θα επιτρέψουν σε όλους μας να απολαμβάνουμε ένα δημόσιο χώρο αισθητικά άρτιο και λειτουργικό, χώρο συνεύρεσης και χώρο πολιτισμού.«Επιτροπή Κατοίκων Ηρακλείου για την Αναβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας»ΨΗΦΙΣΜΑΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ http://www.polites.info

ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

====================================

Είδαμε χθες στην τηλεόραση τον Υπουργό κ.Σουφλιά, να νεκρανασταίνει ένα οικολογικό έγκλημα. Ανήγγειλε ότι προσεχώς θα γίνει οπωσδήποτε το υπόγειο πάρκινγκ στη Διοχάρους, στα Ιλίσσια, πίσω από το Χίλτον και το Νοσοκομείο Συγγρού.

Σας θυμίζουμε ότι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ΥΠΕΧΩΔΕ,κατόπιν διαγωνισμού,ανέθεσε σε μια κατασκευαστική εταιρεία,να χτίσει υπόγειο γκαράζ,για τις ανάγκες των ξένων επισκεπτών, 386 θέσεων, κόβοντας 90 αιωνόβια δέντρα που υπάρχουν στη νησίδα, πλάτους 10 μ.,στο κέντρο της οδού Διοχάρους,να τη σκάψει και να καταστρέψει αυτή την πράσινη όαση.

Όλοι οι κάτοικοι,φυσικά, ξεσηκωθήκαμε, οι αρμόδιοι επεσήμαναν τον κίνδυνο καταστροφής του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα, αποδείξαμε ότι μπορούν και παρκάρουν, στη Διοχάρους άνετα 300 αυτοκίνητα, υπάρχουν ήδη 5 τεράστια στεγασμένα πάρκινγκ και άλλα τόσα υπαίθρια ..

Τελικά δεν το χρειάστηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και δεν έγινε ποτέ..

Και χθες ξαφνικά ο κ.Υπουργός, παρ'ότι γνωρίζει πολύ καλά με όλες του τις λεπτομέρειες αυτό το επιχειρούμενο οικολογικό έγκλημα, μας ξεσήκωσε και πάλι με το φάντασμα του πάρκινγκ.

Ξεσηκωθήκαμε,λοιπόν και του θυμίζουμε τρία βασικά θέματα τα οποία πρέπει να τα σκεφτεί πολύ σοβαρά και να ακυρώσει αμέσως αυτό το αφύσικο,προκλητικό,παράνομο και απάνθρωπο σχέδιο.

1.- Να σκεφθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει πάρει ΑΡΝΗΤΙΚΗ θέση παμψηφεί.

2.- Να σκεφθεί ότι με αυτή την επιμονή του, δικαιώνει, δυστυχώς, πολλές φωνές που, εδώ και πολύ καιρό, μιλούν για πολλές και στενές σχέσεις του με την κατασκευάστρια εταιρεία

3.- Να σκεφθεί ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, με κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, θα εμποδίσουμε δυναμικά την υλοποίηση αυτής της παράνομης απόφασης.

Ένας από τους αμέτρητους κατοίκους που αγαπάμε και προστατεύουμε την περιοχή μας.
ΤΡΙΤΗ 7/7/09
ΣΤΙΣ 8:30 ΠΜ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
ΦΥΤΕΥΕΙ ΣΤΗ ΔΙΟΧΑΡΟΥΣ
8 ΝΕΑ ΨΗΛΑ ΔΕΝΤΡΑ

ΚΑΙ..

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 1 ΜΜ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ
ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΟΠΗ
ΚΑΙ ΤΩΝ
106 ΨΗΛΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ
ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΟ ΓΚΑΡΑΖ!

ΣΩΣΤΟ ???????

Μια πληροφορία που δεν ξέρω αν την ξέρετε:
Η Διοχάρους (στο τμήμα πίσω από το νοσοκομείο Συγγρού) ανήκει στην απόληξη της Β ζώνης Υμηττού, δηλαδή: με βάση των σχεδιασμό για την προστασία των ορεινών όγκων και την εξασφάλιση λωρίδων (διαδρόμων) πρασίνου που εισέρχονται στην πόλη και συνδέουν τον αστικό ιστό με τα βουνά, έχει σχεδιαστεί έτσι (με το ΠΔ του 78) ώστε το πάρκο Ιλισσίων να εντάσσεται στην Β ζώνη προστασίας και να απολήγει μπροστά από το Κάραβελ.

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.


Κύριοι,

Θεωρώντας ότι διερμηνεύω τη θέληση κατ’ ουσία της κίνησης πολιτών «Μεσοποταμία», που θα πρέπει εντούτοις να επιβεβαιωθεί, θέτω υπόψη σας τα κάτωθι :

· Εμείς, θεωρούμε ότι ο παραθαλάσσιος χώρος μεταξύ των εκβολών Κηφισού και Ιλισού, που προήλθε από απορρίψεις στερεών απορριμμάτων (μπάζα) ανήκει στη διοικητική δικαιοδοσία του Δήμου Μοσχάτου και δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε κανένα στο σύνολό του ή εν μέρει.

· Επειδή όμως έχετε εμπλακεί στη διαχείριση του χώρου, με νόμο κατά τη γνώμη μας αντισυνταγματικό, που εντούτοις υποχρεούμαστε να σεβαστούμε μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσει σχετικά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, θέτουμε υπόψη σας τα παρακάτω.

· Δεν συμφωνούμε με το σχέδιο το οποίο προτείνετε και έχετε θέσει σε διαβούλευση.

· Διαφωνούμε με τον χαρακτηρισμό του ως Οικολογικού Πάρκου. Αυτό που προτείνετε δεν είναι Οικολογικό Πάρκο, αλλά Επιχειρηματικό Πάρκο άθλησης και αναψυχής.

· Δεν είμαστε αρνητικοί σε όλα, όπως μας κατηγορούν. Εφ’ όσον είσαστε αποφασισμένοι να απαλείψετε από το υπό διαβούλευση σχέδιο τις τυπικές και ασύμβατες με οικολογικό πάρκο, μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως π.χ. είναι τα 9 γήπεδα 5Χ5, το Adventure Park, το αναψυκτήριο των 2.000 τ.μ., υπάρχει έδαφος για διαβούλευση και δυνατότητα το Επιχειρηματικό Πάρκο, που μας προτείνετε, να αποκτήσει χαρακτηριστικά Οικολογικού Πάρκου. Σε μια τέτοια περίπτωση και μόνο, η ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας διαβούλευσης είναι επιβεβλημένη.

· Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε ένα ακόμα ελεύθερο χώρο να θυσιαστεί στην πόλη αυτή και μάλιστα στο θαλάσσιο μέτωπό της, στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους.

· Θα ενημερώσουμε αναλυτικά κάθε ευαίσθητο και θεσμικό φορέα αυτού του τόπου, αποδεικνύοντας με ατράνταχτα επιχειρήματα, ότι πρόκειται για Επιχειρηματικό και όχι Οικολογικό Πάρκο.

· Δεδομένου ότι είστε επιχείρηση του Δημοσίου και έχετε υποχρέωση να σέβεστε τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για την ενημέρωση των πολιτών επί περιβαλλοντικών ζητημάτων (Σύμβαση Aarhus), σας παρακαλούμε να μας ενημερώνετε για κάθε σχετική με το χώρο διοικητική πράξη, εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων, Οικοδομικές Άδειες κ.ά..

· Τις πράξεις αυτές ζητάμε για δικές μας κατά νόμο ενέργειες.

Μοσχάτο 5-7-2009

Μετά Τιμής

Ρουσέτος Λειβαδάρος
Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός ΕΜΠ
Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος
και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΤΕΕ
Μέλος της Κίνησης Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία»


Επικοινωνία : Λειβαδάρος Ρουσέτος
Τηλέφωνο : 6944-410331
E-Mail : livas1@otenet.gr