Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

Λέμε ΝΑΙ για Δημοτικό Κολυμβητίριο, πράσινο, χώρους άθλησης, παιδική χαρά. ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

Κάτοικοι του 3ου Διαμερίσματος,
Αθηναίοι & Αθηναίες

Αύριο Κυριακή 25 Νοεμβρίου ο Δήμαρχος Κακλαμάνης και ο υπουργός Παυλόπουλος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής, διοργανώνουν μια θλιβερή φιέστα «εγκαινίων» στο χώρο του παλιού Σεράφειου κολυμβητήριου (Πειραιώς & Π. Ράλλη) για να προβάλουν τα προσωρινά έργα διαμόρφωσης λίγων τετραγωνικών μέτρων πρασίνου που προγραμματίζουν εκεί.
Αυτό αποτελεί ΚΟΡΟΪΔΙΑ την στιγμή που ετοιμάζονται να τσιμεντοποιήσουν ένα τεράστιο τμήμα του χώρου.
Με το πρόσχημα της επικινδυνότητας απο το σεισμό έκλεισαν το Κολυμβητήριο και πρόσφατα κατεδάφισαν το κτίριο και τις εγκαταστάσεις στις οποίες μεγάλωσαν και αθλήθηκαν για πολλά χρόνια οι νέοι-νέες της περιοχής και ολόκληρης της Αθήνας. (Παρ’ όλο τον «κίνδυνο» συνέχισαν εκεί να λειτουργούν το εστιατόρειο αστέγων)
Αντί όμως να το ξαναχτίσουν και μάλιστα καλύτερο...
Φρόντισαν να υπερδιπλασιάσουν τους συντελεστές δόμησης
Και τώρα θέλουν να χτίσουν εκεί, πολυώροφο κτίριο γραφείων του ΟΝΑ (Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης), εκθεσιακό χώρο, Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, μεγάλο εστιατόριο, πιθανά εμπορικό κέντρο, συνεδριακό κέντρο, μπαρ, γκαραζ για τους πελάτες των νυκτερινών κέντρων που βρίθουν στην περιοχή,
...και για να τηρηθούν και οι όροι του κληροδοτήματος...
...Ενα κολυμβητήριο μεγέθους μπανιέρας....


Κάτοικοι του 3ου Διαμερίσματος, Αθηναίοι & Αθηναίες
Η κοροϊδία και το τσιμέντο δεν θα περάσουν! Η πόλη μας δεν έχει περιθώριο να χάνει ούτε τετραγωνικό μέτρο πράσινου. Αυτοί που άφησαν τον χώρο να ρημάζει για χρόνια δεν δικαιούνται να γιορτάζουν το λιγοστό πράσινο που θα αφήσουν.

Λέμε ΝΑΙ για Δημοτικό Κολυμβητίριο, πράσινο, χώρους άθλησης, παιδική χαρά.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 11 π.μ. όλοι και όλες μαζευόμαστε απέναντι από το Σεράφειο (πλατεία Εργάτη) για να διαμαρτυρηθούμε κατά της τσιμεντοποίησης.

Ο λόγος της γειτονιάς ΜΕΤΡΑΕΙ!

Συλλογικότητες του 3ου Διαμερίσματος και Ενεργοί πολίτες της περιοχής

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ.Κ.Ο. ΑΘΗΝΑ 2007


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ.Κ.Ο.
ΑΘΗΝΑ 2007

ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007 ΩΡΑ 09:30
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Πρώην Αμερικανική βάση αεροδρομίου Ελληνικού
(Βλ.σχεδιάγραμα.)




ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Προς όλες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της χώρας στην Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση της Κοινωνίας των Πολιτών.



Στην Αθήνα, το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2007, στις 9 και 30 το πρωί στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ελληνικού, στο παλαιό αεροδρόμιο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά συνάντηση όλων των ΜΚΟ της χώρας.
Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλες τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, συλλογικές και εθελοντικές, εκτός των επαγγελματικών, συνδικαλιστικών και κομματικών.
Σκοπός της συνάντησης είναι να συζητηθούν θέματα συντονισμού, διακήρυξης αρχών και καταγραφής ΜΚΟ.
Λήξη δηλώσεων συμμετοχής μέχρι το μεσημέρι της 29ης Νοεμβρίου 2007.



Η εξαμελής συντονιστική επιτροπή



e-mail: synantisi.MKO@gmail.com
Fax : 210 2512742








ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ : -Πρόγραμμα της συνάντησης
-Σχεδιάγραμμα του τόπου της συνάντησης








ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προσέλευση 09:30
Έναρξη 10:30



Καταγραφή των ΜΚΟ κατά την προσέλευση

Διανομή εισηγητικών κειμένων (Διακήρυξη Αρχών και Τρόπου Συντονισμού)

Σύντομη ενημέρωση απ’ την εξαμελή συντονιστική επιτροπή

Εκλογή Προεδρείου της συνάντησης

Πεντάλεπτη Εισήγηση για το σχέδιο : Διακήρυξη Αρχών

Πεντάλεπτη Εισήγηση για το σχέδιο : Τρόπος Συντονισμού των ΜΚΟ

Άνοιγμα συζήτησης – τοποθετήσεις, ερωτήσεις

Ορισμός νέας συντονιστικής ομάδας για την οργάνωση της επόμενης συνάντησης

_ _ _ _


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΛΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΛΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η ιστορία της χωματερής του Μαρουλά στο Ρέθυμνο, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1993 ως ΧΥΤΑ, χρησιμοποιήθηκε χωρίς να ολοκληρωθεί ποτέ το έργο ενώ χρηματοδοτήθηκε πολλές φορές ακόμα και από την ΕΕ μέχρι το 1998 οπότε έληξε και τυπικά η άδειά της ως ΧΥΤΑ. Έκτοτε λειτουργεί ως ανεξέλεγκτη χωματερή, καταδικάστηκε από την ΕΕ ως επικίνδυνη και παράνομη, επισήμως "έκλεισε" αλλά στην πράξη χρησιμοποιείται κανονικά ενώ εδώ και έξη μήνες τουλάχιστον καίγεται σκορπίζοντας στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες διοξίνες.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ 1993. Η χωματερή του Μαρουλά άρχισε να κατασκευάζεται ως ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), με προϋπολογισμό 450.000.000. δρχ.

4-3-1994. Αρχίζει η εναπόθεση των απορριμμάτων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έργο και πριν εξασφαλισθεί η προστασία της μεμβράνης στεγάνωσης.

1996. Δημοσιεύματα και καταγγελίες, στον τοπικό τύπο, για ρύπανση πηγαδιών απο τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ που είναι ήδη κορεσμένος ενώ δεν έχει συσταθεί ακόμα ο φορέας διαχείρισής του.

Η κακή κατάσταση του ΧΥΤΑ και οι περιβαλλοντικές βλάβες στην περιοχή από την λειτουργία του αναφέρονται σε έγγραφο του δημάρχου Ρεθύμνου προς το ΥΠΕΧΩΔΕ (30- 5-1996), με το οποίο ζητά επιπλέον χρηματοδότηση 600.000.000 δρχ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο. (Παράλληλα, δηλώνει στον Τύπο ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργεί άψογα και είναι από τους καλύτερους της Ελλάδας).

1997. Ένα χρόνο πριν λήξουν οι περιβαλλοντικοί όροι για την λειτουργία του ΧΥΤΑ, ο δήμος Ρεθύμνου λαμβάνει από το ΥΠΕΧΩΔΕ χρηματοδότηση 600.000.000 δρχ. για την ολοκλήρωση του έργου. Το έργο δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ και oι περιβαλλοντικοί όροι που είχαν τεθεί για την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ δεν θα εφαρμοσθούν.

27-8-1998. Λήγει η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Ο χώρος είναι, και τυπικά πλέον, μια ανεξέλεγκτη και παράνομη χωματερή. Στην επίσημη αλληλογραφία, όμως, και στις δηλώσεις των αρμοδίων συνεχίζει να αναφέρεται ως ΧΥΤΑ.

Για την χωματερή του Μαρουλά, υπο το όνομα ΧΥΤΑ, δίνεται χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE της Ε.Ε. (Αύγουστος του 1998).

Το 2000, ο ΧΥΤΑ / χωματερή του Μαρουλά είναι ήδη το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα του νομού. Τα στραγγίδια ρέουν από παντού και μέσα από το ρέμα της Αγίας Τριάδας καταλήγουν στην παραλιακή ζώνη. Τα σχετικά δημοσιεύματα και οι καταγγελίες στον τύπο είναι σχεδόν καθημερινά. Το ίδιο και οι προσπάθειες των τοπικών αρχών να υπερασπιστούν την χωματερή.

2-4-2001. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά καταθέτει ενώπιον του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου αίτηση προσωρινών μέτρων, ζητώντας να κλείσει ο «ΧΥΤΑ». Η αίτηση απορρίπτεται (29-6-2001). Στα έγγραφα που ο Δήμος Ρεθύμνου καταθέτει στο δικαστήριο περιλαμβάνεται και γνωμοδότηση δύο καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης οι οποίοι παρουσιάζουν την χωματερή ως έναν αποδεκτό ΧΥΤΑ. Οι επιστήμονες αυτοί είναι οι ίδιοι που, λίγες ημέρες πριν, υπέγραψαν σύμβαση με τον Δήμο Ρεθύμνου στα πλαίσια προγράμματος για βελτιωτικά έργα στον «ΧΥΤΑ» (που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ).

Την ίδια περίοδο (Απρίλιος-Ιούνιος 2001), βλέπουν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες και video που σοκάρουν: Η λάσπη του βιολογικού του Ρεθύμνου και τα απόβλητα των δημοτικών σφαγείων απορρίπτονται και αφήνονται ακάλυπτα στην χωματερή. Πολλές δεκάδες εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα (από τα οποία δεν έχουν αφαιρεθεί οι μπαταρίες) και εκατοντάδες ελαστικά αυτοκινήτων συσσωρεύονται στο χώρο του «ΧΥΤΑ». Οι εικόνες επιβεβαιώνουν την έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Περιβάλλοντος (21-2-01) η οποία, επί πλέον, αναφέρει ότι «δίπλα στον ΧΥΤΑ καίγονται, κατά καιρούς, ογκώδη απορρίμματα που περιέχουν πλαστικά υλικά κάθε είδους».

3-5-2001. Μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου προσφεύγουν στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ε.Ε. καταγγέλλοντας την παράνομη και επικίνδυνη λειτουργία της χωματερής.

8-5-2003. Θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρεθύμνου για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργου αποκατάστασης και... επέκτασης ΧΥΤΑ Ρεθύμνου.

Οπως προκύπτει από τα πρακτικά, η πλειονότητα των νομαρχιακών συμβούλων δεν έχουν διαβάσει την μελέτη, που θεωρείται ως μια γραφειοκρατική αναγκαιότητα για την απόσπαση Κοινοτικών πόρων (το έργο έχει ενταχθεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό που προσβλέπει σε χρηματοδότηση από το Κοινοτικό Ταμείο Συνοχής).

Η μελέτη επικρίνεται από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο ως ελλιπής, ανακριβής και παραπλανητική. Ανάμεσα σε πολλές ανακρίβειες, παρουσιάζει την χωματερή ως νόμιμο ΧΥΤΑ ( που διαθέτει άδεια και λειτουργεί σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές). Υποστηρίζει δε, ότι στην επέκταση θα χρησιμοποιηθούν οι υποδομές αυτού του (ανύπαρκτου) ΧΥΤΑ. Οι ενστάσεις κατά της μελέτης και οι προσφυγές κατά της απόφασης του Ν.Σ., που καταθέτουν ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά, απορρίπτονται από τα αρμόδια όργανα.

Έναν χρόνο μετά (2004), το Ταμείο Συνοχής θα αναστείλει τις πληρωμές που αφορούν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό μέχρις ότου τροποποιηθεί, ώστε μόνο η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, και όχι η επέκταση, να είναι επιλέξιμη για συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε.

11-7-2003. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει «αιτιολογημένη γνώμη» σύμφωνα με την οποία διαπιστώνει ότι ο ΧΥΤΑ του Μαρουλά δεν πληρεί τις διατάξεις της Κοινοτικής νομοθεσίας.

Ιούλιος 2004. Η Ε.Ε αποφασίζει να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς η προθεσμία που έχει δοθεί με την «αιτιολογημένη γνώμη» παρήλθε χωρίς να ληφθεί κάποιο μέτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όλα αυτά τα χρόνια, οι αρμόδιοι όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά υποστήριζαν την λειτουργία της χωματερής με το επιχείρημα ότι δεν έχουν πού να πάνε τα σκουπίδια. 11-8-2004. Εκδηλώνεται πυρκαγιά (με εκρήξεις) στον χώρο με τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα. Η φωτιά σβύνεται, αφού πρώτα έχει απαλλάξει την περιοχή από μια μεγάλη ποσότητα ογκωδών απορριμμάτων. Οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι πρόκειται για εμπρησμό από άγνωστους δράστες. 6-10-2005. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με μια οριζόντια καταγγελία, που περιλαμβάνει το σύνολο των χωματερών (μεταξύ αυτών και του Μαρουλά), καταδικάζει την Ελλάδα επειδή δεν συμμορφώθηκε με την Οδηγία για τα Απορρίμματα και την καλεί να λάβει μέτρα ώστε να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου. Μέχρι τέλους του 2008, όλες οι χωματερές πρέπει να κλείσουν και να αποκατασταθούν.

26-5-2006. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον τοπικό τύπο, στον ΧΥΤΑ (sic) του Μαρουλά κάηκαν παρουσία εισαγγελέως: 9.000 δενδρύλλια, 4,5 κιλά κάναβης και μικρότερες ποσότητες άλλων ναρκωτικών. Οι φωτογραφίες δείχνουν, ότι η καύση έγινε στον χώρο όπου εναποτίθενται και κατά καιρούς καίγονται τα ογκώδη απορρίμματα. Παρόμοια διαδικασία καταστροφής ναρκωτικών είχε γίνει και τον Φεβρουάριο του 2002, στον ίδιο χώρο.

31-12-2006. Καταληκτική ημερομηνία, που δηλώθηκε στην Ε.Ε. απο Ελληνικής πλευράς, για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής.

30-1-2007. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου (οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας) αποφασίζει την συνέχιση της λειτουργίας του «ΧΥΤΑ» (που επισήμως φέρεται να έκλεισε αλλά δεν σταμάτησε, ούτε στιγμή, να λειτουργεί).

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου διαμαρτύρεται υποστηρίζοντας ότι κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να παραβαίνει νόμους και αποφάσεις του Ελληνικού Κράτους και της Ε.Ε. Ο υπεύθυνος καθαριότητας δηλώνει ότι ο « ΧΥΤΑ» θα κλείσει οπωσδήποτε τον Μάρτιο.

23- 4-2007. Στην χωματερή εκδηλώνεται πυρκαγιά. Οι φλόγες σβύνονται, όμως η χωματερή θα συνεχίζει να καπνίζει. Τα αέρια που παράγονται απο την αναερόβια σήψη σε βαθιά στρώματα σκουπιδιών, βρίσκουν διόδους προς την επιφάνεια, όπου αναφλέγονται. Ενα αποπνικτικό νέφος με έντονη οσμή καμένου πλαστικού εκλύεται απο την χωματερή.

30-4-2007. Εκδίδεται απόφαση του Νομάρχη Ρεθύμνου περί οριστικής διακοπής της λειτουργίας του ΧΥΤΑ (που κατά την Ε.Ε. είναι χωματερή και υποτίθεται ότι έκλεισε στις 31-12-2006).

13-6-2007. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει την συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ. «Ορισμένα πράγματα δεν πρέπει να λέγονται» είναι μια από τις παραινέσεις του Δημάρχου στην αρχή της συνεδρίασης. Ακολουθούν οι συνήθεις δηλώσεις ότι ο ΧΥΤΑ θα κλείσει μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Κατά της απόφασης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας θα καταθέσει, λίγες ημέρες μετά, προσφυγή στην Γενική Δ/νση Περιφέρειας. 19-7-2007. Η προσφυγή απορρίπτεται με το αιτιολογικό ότι η απόφαση για το αν θα κλείσει ή όχι μια επιχείρηση που ρυπαίνει, δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου και οτι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο Νομάρχης, έχει ήδη εκδόσει απόφαση (30-4-2007) περί οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ.

9-11-2007. Για περισσότερους από έξι μήνες καπνίζει η χωματερή του Μαρουλά εκλύοντας στην ατμόσφαιρα διοξίνες και άλλες τοξικές ουσίες. Και συνεχίζει να λειτουργεί. Δεν έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, μετρήσεις για διοξίνες όπως επίσης, όλα αυτά τα χρόνια, δεν ελέγχθηκε ποτέ αν έχουν ρυπανθεί και σε ποιό βαθμό τα υπόγεια νερά.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

diktyo@ecocrete.grwww.ecocrete.gr

Эфрлона e - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΥΠΛΟΙΑ''

Эфрлона
e - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΥΠΛΟΙΑ''
Νοέμβριος 2007 17ο τεύχος
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΦΕΡΟΥΣΑ Ή ΘΝΗΣΚΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ;
"Θα πρέπει σε όλους μας τους σχεδιασμούς, σε όλες μας τις ενέργειες
να κυριαρχεί η ιδέα των "ορίων", της φέρουσας ικανότητας των
οικοσυστημάτων μας και του "φόβου θεού" επειδή πάντοτε
δρούμε και επεμβαίνουμε εντός του Οίκου Του".


Αγαπητοί φίλοι ,
Επί των θεμάτων που αναπτύσσονται στο 17ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού ΕΥΠΛΟΙΑ σας επισημαίνουμε και τα κάτωθι πρόσθετα ερωτήματα που έχουν σχέση με την καλωδίωση του Αιγαίου και τη μετατροπή του σε χώρο όχι μόνο παραγωγής αλλά και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ποιος θα πληρώσει "τη νύφη", "τα σπασμένα" και το "μάρμαρο"; Ποιος;

Η φέρουσα ικανότητα των νησιών, η ανάπτυξη δηλαδή που μπορεί να "αντέξουν" με βάση τους ιδίους πόρους, πλήττεται βαρύτατα με διάφορες αναπτυξιολάγνες εξωτερικές παρεμβάσεις ή τεχνητές ενισχύσεις προς αυτούς τους πόρους.
Μια από τις κυριότερες τέτοιες εξωτερικές παρεμβάσεις είναι η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την ηπειρωτική χώρα με υποβρύχιο καλώδιο η οποία θα ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση και θα δημιουργήσει νέα ενεργειακά δεδομένα.
Επόμενη και φυσική συνέπεια μιας τέτοιας ενδυνάμωσης είναι η γιγάντωση της ανάπτυξης - μεγέθυνσης και η συνακόλουθη σταδιακή κατάρρευση της φέρουσας ικανότητας του νησιού δεδομένης της αδυναμίας περαιτέρω μεγέθυνσης των λοιπών στοιχείων της (νερό, έδαφος, οικισμοί).

Η λύση του ενεργειακού προβλήματος δεν θα επιτευχθεί με την αλόγιστη κι ανεξέλεγκτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά αλλά με την ορθολογική χρήση της, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα εντάσσονται στο νησιωτικό τοπίο. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η Πολιτεία να χωροθετήσει τα καταλληλότερα προς τούτο σημεία –μακριά από κατοικημένες και τουριστικές ζώνες, εκτός περιοχών Natura , εκτός ιστορικών μνημείων, παραδοσιακών και διατηρητέων οικισμών- και εφόσον πρώτα γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις και παρατηρήσεις από ορνιθολόγους της ΕΟΕ, και ακολουθήσουν οι επιβεβλημένες σε βάθος και όχι "για τα μάτια του κόσμου" Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Και όπως το σχέδιο της ΔΕΗ να εγκαταστήσει στα νησιά πυλώνες υψηλής τάσης βρήκε αντίθετο ένα μεγάλο τμήμα των κατοίκων των νησιών το ίδιο θα συμβεί και με τα σχέδια ιδιωτών να εγκαταστήσουν χιλιάδες υπερμεγέθεις ανεμογεννήτριες στο νησιωτικό χώρο (επειδή υπάρχει δωρεάν άφθονη πρώτη ύλη) με τις συνεπακόλουθες όμως καταστροφικές για το φυσικό τοπίο και τον τουρισμό συνέπειες από την βίαιη αυτή εκβιομηχάνιση.

ΟΜΩΣ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ την υποθαλάσσια διασύνδεση των νησιών που είναι εξαιρετικά δαπανηρή επένδυση (μόνο για τη ζεύξη Λαυρίου-Σύρου το κόστος ανέρχεται σύμφωνα με την προ 3ετίας μελέτη σε 700.000.000 ευρώ (χώρια οι κτιριακές εγκαταστάσεις κτλ).

ΚΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ το υποβρύχιο καλώδιο σύνδεσης συμφερόντων Γερασιμίδη που θα ενώσει την ηπειρωτική χώρα (π.χ. Λαύριο) με τη νήσο Γυάρο;

ΟΠΩΣ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ το τεράστιο κόστος πόντισης υποβρύχιου καλωδίου σύνδεσης συμφερόντων Μυτιληναίου που θα ενώσει την ηπειρωτική χώρα (Λαύριο) με τις Δυτικές Κυκλάδες: Κύθνος-Σέριφος-Σίφνος-Κίμωλος-Μήλος;

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ το υποβρύχιο καλώδιο σύνδεσης συμφερόντων «Αιολική Νότιας Σκύρου-Μονή Μεγίστης Λαύρας», συμφερόντων μονής Άθωνος που θα ενώσει την ηπειρωτική χώρα (π.χ. Εύβοια) με τη Σκύρο;

ΟΠΩΣ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ το υποβρύχιο καλώδιο σύνδεσης που θα ενώσει την ηπειρωτική χώρα (π.χ. Εύβοια) με την Ικαρία, Φούρνους και Σάμο;

ΚΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ το επενδυτικό σχέδιο των Ομίλων Κοπελούζου – Σαμαρά που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2006 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( PAE) για αδειοδότηση και, όπως ανακοινώθηκε, προβλέπει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο και τη διασύνδεσή τους μέσω Σύρου με το Λαύριο με ένα σύνδεσμο συνεχούς ρεύματος και προβλέπει επίσης ότι μέσω της Πάρου θα τροφοδοτούνται από την παραγόμενη αιολική ενέργεια η Αντίπαρος, η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος;

ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ το υποβρύχιο καλώδιο σύνδεσης συμφερόντων της ισπανικής Ibedrola και του Ρόκα που φιλοδοξεί να ενώσει την Λέσβο με τα Ψαρά με υποβρύχιο καλώδιο και από εκεί με την Εύβοια. Τη Χίο με υποβρύχιο καλώδιο με τα Ψαρά και από εκεί με το ίδιο κεντρικό καλώδιο (που θα συνδέεται και η Λέσβος) με την Εύβοια. Και σκοπεύουν να συνδέσουν με υποβρύχια καλώδια και τη Λήμνο με τη Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα με την Κεραμωτή Καβάλας (μέσω Θάσου)…

" ΕΥΠΛΟΙΑ"
Το ηλεκτρονικό περιοδικό
του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
http://eyploia.aigaio-net.gr/

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ "ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ"

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ "ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις της Κρήτης και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, έχουν την τιμή να σας καλέσουν σε συνέντευξη τύπου που θα δώσουν την Τετάρτη 21-11-2007 και ώρα 12:00 στην Αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα το πολύπλευρο σκάνδαλο της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο της Μονής Τοπλού.

Εκατοντάδες πολίτες κυρίως από τους Δήμους της Ανατολικής Κρήτης Ιτάνου, Σητείας και σύσσωμες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της Κ.Υ.Α. με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου "Κάβο Σίδερο" σε έκταση 26.000 περίπου στρεμμάτων του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Δήμου Ιτάνου Νομού Λασιθίου, με φορέα υλοποίησης την εγγλέζικη εταιρεία «Loyalward Ltd».

Το έργο αυτό που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στα Βαλκάνια, στην πραγματικότητα, όπως τεκμηριώνεται από τους ακυρωτικούς λόγους που θα προβάλουμε και από τις μελέτες που θα δώσουμε στη δημοσιότητα, αποτελεί ένα εξαιρετικά μεγάλο σκάνδαλο από νομικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής άποψης.

Θα δοθεί ενημερωτικό υλικό και θα είμαστε στη διάθεσή σας για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις για το πολύπλευρο αυτό θέμα.

Μανόλης ΤσαντάκηςΔημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ιτάνου, Πρόεδρός του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δήμου Ιτάνου και μέλος της Γραμματείας του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη".

Θεοδόσης ΓαρεφαλάκηςΕκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Κινήσεων και Οικολογικών Ομάδων Επαρχίας Σητείας.

Αντώνης ΑνηψητάκηςΕπικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης "Λασίθι στην Πλώρη", Νομαρχιακός Σύμβουλος Λασιθίου και μέλος της Οικολογικής Ομάδας Σητείας.

Νίκος ΚυφωνίδηςΠρόεδρός της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας και μέλος της Γραμματείας του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη".

Αριστείδης ΠαπαδάκηςΑντιπρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου και μέλος της Γραμματείας του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη".

Περισσότερες πληροφορίες:Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν την «Νομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση της Σύμβασης μεταξύ του ιδρύματος "Παναγία Ακρωτηριανή" και της Αγγλικής εταιρείας "Loyalward Ltd" για την προτεινόμενη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή "Κάβο Σίδερο" Δήμου Ιτάνου Λασιθίου Κρήτης» του δικηγόρου κ. Φειδία Ν. Κοντεμενιώτη από τον δικτυακό τόπο του Δικτύου "ΟικοΚρήτη" www.ecocrete.gr. (Μορφή αρχείου: Acrobat Reader, Αριθμός σελίδων: 162, Μέγεθος αρχείου: 2,3 ΜΒ).

Από τον ίδιο δικτυακό τόπο μπορούν να αντλήσουν πλήθος πληροφοριών για την υπόθεση του Κάβο Σίδερο και άλλα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν την Κρήτη.

Τηλέφωνα για επικοινωνία:Ανηψητάκης Αντώνης: 6932 309698Γαρεφαλάκης Θεοδόσης: 6932510794Κυφωνίδης Νίκος: 6932 632656Παπαδάκης Αριστείδης: 6977 471845Τσαντάκης Μανόλης: 6932 324121


Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη"συντονιστικό όργανο 15 οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω.Σωματεία, οργανώσεις και επιτροπές αγώνα που απαρτίζουν το Δίκτυο (αλφαβητικά):• ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ,• ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ,• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ,• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ, • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ,• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ,• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ,• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ Α. Π. Ε. ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, • ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣΔιμηνιαία εφημερίδα: ΦουρόγατοςΔικτυακός τόπος: www.ecocrete.grΕπικοινωνία: Με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις (τα στοιχεία τους στην σελίδα επικοινωνίας του δικτυακού τόπου) e-mail diktyo@ecocrete.gr, fax: 2810 284520.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ



Για δεκαετίες το εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, αποτελούσε σοβαρή εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος και επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων, όχι μόνο της Δραπετσώνας, αλλά και των γύρω περιοχών. Σήμερα, με αγαστή συνεργασία κρατικών επιτελείων, μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και δημοτικών παραγόντων, το έγκλημα συνεχίζεται με νέα μορφή. Σχέδια για εφοπλιστικό κέντρο, εμπορευματικές χρήσεις, πολυτελείς κατοικίες, μαρίνες ελιμενισμού πολυτελών θαλαμηγών , μεγάλες εκτάσεις απαγορευμένης εισόδου, περιορισμός της πρόσβασης στη θάλασσα, κάμερες παρακολούθησης …

ΠΟΙΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ;

ΚΑΛΕΣΜΑ
Η Πρωτοβουλία Αγώνα για τη δημιουργία Ενιαίου Άλσους στην ευρύτερη περιοχή των Λιπασμάτων, σας καλεί σε ένα ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ενάντια στην “ανάπλαση”.
Το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει την πρώτη μέρα προβολή ντοκιμαντέρ για την περιοχή των Λιπασμάτων, ενημέρωση για το θέμα και ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους και τη δεύτερη μέρα θα γίνει ενημέρωση από πρωτοβουλίες κατοίκων από διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για τους δημόσιους χώρους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/11 και ΚΥΡΙΑΚΗ 25/11 2007
ΣΤΙΣ 18:00, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ REX
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

Όλοι στην εκδήλωση, γιατί η ποιότητα της ζωής μας,
μας αφορά όλους.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ
ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ


Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Συναγωνιστές, Συναγωνίστριες

Για δεκαετίες το εργοστάσιο λιπασμάτων αποτελούσε σοβαρή εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος και επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων, όχι μόνο της Δραπετσώνας αλλά και όλων των γύρω περιοχών. Σήμερα με αγαστή συνεργασία κρατικών επιτελείων, μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και δημοτικών παραγόντων, το έγκλημα συνεχίζεται με νέα μορφή. Σχέδια για εφοπλιστικό κέντρο, εμπορευματικές χρήσεις, πολυτελείς κατοικίες, επιχειρηματικές δραστηριότητες, μαρίνες ελλιμενισμού πολυτελών θαλαμηγών, μεγάλες εκτάσεις απαγορευμένης εισόδου, περιορισμός στην θάλασσα, κάμερες παρακολούθησης.
Στα πλαίσια του διήμερου που θα διοργανώσουμε στη Δραπετσώνα στις 24 και 25 Νοέμβρη θα επιθυμούσαμε να παραβρεθείτε και να συμμετάσχετε καταθέτοντας τις εμπειρίες σας σε σχέση με τους τοπικούς αγώνες στην περιοχή σας, πως οργανώσατε την δράση σας, τι προβλήματα αντιμετωπίσατε. Το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει, την πρώτη μέρα προβολή ενημερωτικού υλικού (ντοκιμαντερ0 για την περιοχή των λιπασμάτων και ανοικτή συζήτηση με τους παρευρισκόμενους κάτοικους και την δεύτερη μέρα θα γίνουνε ενημερώσεις για ζητήματα δημοσίων χώρων από πρωτοβουλίες κατοίκων από διάφορες γειτονιές της Αθήνας και θα ακολουθήσει διάλογος για τους δημόσιους χώρους. Η Πρωτοβουλία Αγώνα εκτιμά: Αυτό που ονομάζεται ανάπτυξη για το κεφαλαίο και τους πολιτικούς διαχειριστές του τα τελευταία 60 χρόνια σημαίνει καταστροφή του περιβάλλοντος : αστικοποίηση, αντιπαροχή, καταστροφή δασών, εκχώρηση ελευθέρων χώρων σε ιδιώτες, τσιμεντοποίηση, μόλυνση κ.α. Η κατάσταση γίνεται σήμερα πιο δύσκολη εξαιτίας της αλλαγής κλίματος και του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η πολιτική και οικονομική εξουσία μαζί με τους εκφραστές της επιχειρεί το ίδιο σχέδιο ανάπτυξης από το Σούνιο μέχρι και το Πέραμα, όπου εντάσσεται και η περιοχή-φιλέτο της Δραπετσώνας, το καλύτερο γι’ αυτούς οικόπεδο. Υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο πολεοδομικών αναδιαρθρώσεων με την κατασκευή εμπορικών κέντρων, μαρίνων, μεζονέτων, εφοπλιστικών city κ.α αλλά και την παραπέρα εκμετάλλευση περιοχών όπως το Ελληνικό, Μοσχάτο και του λιμανιού του Πειραιά. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια τη χειροτερέψει των όρων διαβίωσης των κατοίκων και της καθημερινής μας ζωής, το κλείσιμο του αιγιαλού όπου τα σκυλάδικα έχουν αφήσει ανοιχτό, επαναχαραξη οικισμών έως και διωγμό πληθυσμού (γκρέμισμα προσφυγικών Δραπετσώνας).
Θεωρούμε ότι τέτοια σχέδια ανάπτυξης αντιμετωπίζονται μόνο από τα κάτω, δηλαδή με Πρωτοβουλίες-Συνελεύσεις κατοίκων με ξεκάθαρο αντιθεσμικο και αντιεραρχικο ρόλο και λειτουργία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου ο παραγοντισμος και τελικά η ‘’εκλογοποιηση΄΄ τέτοιων κινήσεων οδήγησαν τους αγώνες των κατοίκων σε εκφυλισμό και χάθηκαν.
Χρήσιμο θα ήταν να μας ενημερώσετε εγκαίρως αν θα μπορέσετε να συμμετάσχετε, καθώς και ότι προτάσεις έχετε για συζήτηση να μας τις γνωστοποιήσετε ώστε να τις επεξεργαστούμε.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε
Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή.
Οι Δημόσιοι Χώροι ανήκουν στον Λαό.
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΑΛΣΟΣ

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

ΤΟ ΤΕΤΡΑΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ




ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ S.O.S.

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ S.O.S.

του Πάνου Τότσικα


Οι πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν ένα μεγάλο μέρος της χώρας, δεν μπορούσαν να μην συμπεριλάβουν και την Αττική, η οποία αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες μόνιμο στόχο, όχι βέβαια του…«στρατηγού ανέμου», αλλά συγκεκριμένων κερδοσκοπικών συμφερόντων.

Πάρνηθα - Πεντέλη - Υμηττός - Πάνειο όρος, δέχθηκαν το φετινό καλοκαίρι σοβαρά πλήγματα, τα οποία διαμορφώνουν πλέον ένα εφιαλτικό τοπίο-πλαίσιο, στο οποίο είναι υποχρεωμένος να ζήσει ο μισός περίπου πληθυσμός της χώρας, που «συνωστίζεται» σήμερα στην Αττική.

Σύμφωνα με το ισχύον «Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας» (Ν. 1515/1985), θα έπρεπε να προωθείται για την Αττική μια πολιτική «ανάσχεσης της εξάπλωσης της πόλης», μείωσης του πληθυσμού και των οικονομικών δραστηριοτήτων και παράλληλα μια πολιτική αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης.

Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το λεκανοπέδιο της Αθήνας «ξεχείλισε» προς το Θριάσιο Πεδίο και τον κάμπο των Μεσογείων. Η πρωτεύουσα επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, σκαρφαλώνοντας προς τους γύρω ορεινούς όγκους και κυρίως προς την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό.

Οι πυρκαγιές και οι εμπρησμοί των βουνών της Αττικής, αποτελούν μια «φυσική συνέπεια» μιας τέτοιας εξέλιξης και «ανάπτυξης»…

Πάρνηθα

Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια Βοιωτίας και επεκτάθηκε στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, έφτασε μέχρι το ξενοδοχείο «Μον Παρνές» και το καζίνο, καίγοντας περίπου 56.000 στρέμματα. Αυτή η καταστροφή, έφερε στο προσκήνιο την απερίγραπτη ανικανότητα των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης, αναδεικνύοντας παράλληλα και τους «επίσημους» σχεδιασμούς για την Πάρνηθα.

Εντελώς συνοπτικά, επισημαίνονται τα εξής:
Στην «Μελέτη Προστασίας του Ορεινού Όγκου Πάρνηθας» που εκπονήθηκε το 2003 από τον Οργανισμό Αθήνας αναφέρεται ότι «…(επειδή) υπάρχουν σήμερα ειδικές χρήσεις…(που) δημιουργούν προβλήματα στα σημαντικά οικοσυστήματα του ορεινού όγκου, σκόπιμη θα ήταν η σταδιακή μείωση της δραστηριότητας τους και η μετεγκατάσταση τους…».

Μεταξύ των ασύμβατων χρήσεων περιλαμβάνονται «…οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το πάρκο κεραιών, οι εγκαταστάσεις του ΟΤΕ, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, οι λατομικές εργασίες, οι οργανωμένες κατασκηνώσεις, καθώς και μερικοί χώροι αναψυχής…».

Ωστόσο σήμερα, με το Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, επεκτείνεται μεν ο πυρήνας και η συνολικά προστατευόμενη δασική έκταση στην περιοχή της Πάρνηθας, πλην όμως, όχι μόνο δεν προωθείται ένας σχεδιασμός μετεγκατάστασης των «ασύμβατων χρήσεων», αλλά αντίθετα γίνεται αποδεκτός ο Ν. 3139/2003 για το καζίνο.1 Άλλωστε, με βάση αυτό το «δεδομένο» εξαιρέθηκε από τον Περιφερειάρχη της Αττικής, η αναδάσωση 62,5 στρεμμάτων δασικής έκτασης που κάηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Ακόμη, με το ίδιο Π.Δ. εξαιρείται από την προστασία μια έκταση 500 στρεμμάτων στην περιοχή των Αφιδνών (Κιούρκα), προκειμένου να δημιουργηθεί «Τεχνόπολη», δηλαδή μια εγκατάσταση όπου θα λειτουργούν 134 εταιρίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, σε κτίρια 120.000 τετραγωνικών μέτρων.2

Πεντέλη

Φέτος το καλοκαίρι στην Πεντέλη, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Μονής Αγίου Παντελεήμονα, κατέστρεψε περίπου 7.500 στρέμματα δασικής έκτασης, σε περιοχές που είχαν καεί και παλαιότερα.3 Το 1998 είχαν καεί 8.000 στρέμματα, στην ίδια περιοχή που είχε πληγεί και το 1995. Από τις συνεχείς πυρκαγιές, ένα μεγάλο ποσοστό φυτών δεν κατάφερε πλέον να επιβιώσει, μεταξύ αυτών και τρία τουλάχιστον ενδημικά είδη.

Σύμφωνα με ερευνητικό πρόγραμμα4 που ξεκίνησε το 1996, προκύπτει από αεροφωτογραφίες ότι το 1945 η Πεντελική γη ήταν καλυμμένη με πευκοδάση, μεγάλες θαμνώδεις εκτάσεις, καλλιέργειες και δεν υπήρχαν οικισμοί. Το 1995, ένα μεγάλο μέρος της περιοχής, είχε καλυφθεί αποκλειστικά και μόνο από οικισμούς. Οι αεροφωτογραφίες του 1945 δείχνουν, ότι τα σημεία απ’ όπου ξεκίνησαν πυρκαγιές μεταξύ 1970 και 1995, έχουν άμεση σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα. Οι οικισμοί επεκτάθηκαν, εξαπλώθηκαν γύρω από τις περιοχές που κάηκαν, χτίστηκαν σε σημεία που παλιότερα υπήρχαν πευκοδάση ή γεωργικές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε. για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο πληθυσμός των δήμων και των κοινοτήτων της περιοχής έχει σχεδόν διπλασιαστεί.5

Στην Πεντέλη, 28 οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν περίπου 25.000 στρέμματα δασικών κατά κανόνα καμένων στο παρελθόν εκτάσεων, οι οποίες στη πλειονότητα τους βρίσκονται μέσα στη ζώνη απόλυτης προστασίας, όπως καθορίζεται με σαφήνεια στο Π.Δ. προστασίας του ορεινού όγκου Πεντέλης.6 Αρκετοί από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς έχουν αγοράσει δασικές εκτάσεις, 10.000 συνολικά στρεμμάτων από την Μονή Πεντέλης, η οποία διεκδικεί πάνω από 80.000 στρέμματα στην περιοχή, με τίτλους που ανάγονται στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Επισημαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δασικών εκτάσεων της Πεντέλης που κάηκαν φέτος το καλοκαίρι, βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πουληθεί από την Μονή Πεντέλης.7

Τέλος, επισημαίνεται ότι εδώ και μερικά χρόνια, επιχειρείται να ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλεως αδόμητη έκταση 6.000 περίπου στρεμμάτων στα όρια Πικερμίου-Ραφήνας (Καλλιτεχνούπολη), από τα οποία τα 3.000 περίπου είναι δασικά. Η έκταση αυτή ανήκει στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών (Α.Ο.Ο.Α.), υπαλλήλων του ΟΤΕ κλπ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επιστρέψει ως παράνομο το σχέδιο Π.Δ. του ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο ουσιαστικά προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας πόλης 10.500 περίπου κατοίκων στις πλαγιές της Πεντέλης.

Υμηττός

Ο Υμηττός αποτελεί έναν από τους εναπομείναντες ελεύθερους ορεινούς όγκους της Αττικής, που προστατεύεται από την δασική και την πολεοδομική νομοθεσία (Π.Δ. 544/1978), όπου οι χρήσεις γης περιορίζονται σε ελεγχόμενες δραστηριότητες και «κοινωφελείς» εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, για κάποιους ο Υμηττός θεωρείται ένα «φυσικό εμπόδιο» για την επέκταση της Αθήνας προς τα ανατολικά και την ουσιαστική της συνένωση με την περιοχή του αεροδρομίου, στα Μεσόγεια.

Σήμερα ο Υμηττός, δέχεται έντονες πιέσεις για οικιστικές επεκτάσεις από ιδιώτες διεκδικητές-καταπατητές δημόσιας δασικής γης (Βάρη - Γλυφάδα - Ηλιούπολη - Χολαργός), όσο και από φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακόμη, δέχεται πιέσεις από την εκκλησία για λειτουργία κτιριακών εγκαταστάσεων σε διάφορες προστατευόμενες δασικές περιοχές (Βύρωνας-Καρέας, Καισαριανή, Παπάγου-Χολαργός). Η εκκλησία σχεδιάζει στον Υμηττό, την κατασκευή Συνοδικού Κέντρου 67.000 τ.μ., ενώ διεκδικεί συνολικά εκτάσεις 14.000 στρεμμάτων, θεωρώντας κατά τα άλλα τον Υμηττό ως…«Γη της Επαγγελίας».8

Επισημαίνεται ότι η μια από τις δύο μεγάλες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού στον Υμηττό, εκδηλώθηκε σε έκταση η οποία διεκδικείται αφενός από ομάδα ιδιωτών που εκπροσωπείται από τον γνωστό «κοριό-υποκλοπέα» τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και πρώην πράκτορα της ΕΥΠ Χρήστο Μαυρίκη και αφετέρου από την εκκλησία (όρια Χολαργού-Παπάγου).

Τέλος, μια ακόμη σοβαρή απειλή για τον Υμηττό, συνιστά η επιμονή του ΥΠΕΧΩΔΕ για επέκταση της Αττικής Οδού στον δασικό-ορεινό όγκο του Υμηττού από την Καισαριανή μέχρι την Αργυρούπολη, στην οποία πέραν των υπογειοποιημένων τμημάτων, προβλέπονται ανισόπεδοι κόμβοι, σταθμοί διοδίων και επιφανειακά τμήματα οδοστρώματος στις περιοχές της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και του Ελληνικού. Ακόμη προγραμματίζεται η σύνδεση της υπό επέκταση Αττικής Οδού, με το Κορωπί και το αεροδρόμιο των Σπάτων, μέσω σήραγγας και ενός ακόμα επιφανειακού αυτοκινητόδρομου. Οι αυτοκινητόδρομοι αυτοί, θα δώσουν κατά τη γνώμη μου και τη «χαριστική βολή» στον Υμηττό…


Επίλογος

Από όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, θεωρώ ότι γίνόνται κατανοητοί οι επίσημοι στόχοι και τα «αναπτυξιακά» σχέδια για το μέλλον της Αττικής, τα οποία προφανώς βρίσκονται σε σύγκρουση με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών χώρων που απέμειναν μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Το ζήτημα του τίθεται, είναι αν υπάρχουν κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης και να συγκρουστούν με τα οργανωμένα συμφέροντα που προωθούν αυτά τα σχέδια, αποτρέποντας μια τέτοια εξέλιξη…


Σημειώσεις

1. Σύμφωνα με τον Ν.3139/2003 «…επιτρέπεται η ανακατασκευή, η αναμόρφωση, η αναδιάταξη, ο εκσυγχρονισμός, καθώς και η επέκταση και οι αλλαγές των χρήσεων των προ του 1993 κτιριακών εγκαταστάσεων των ξενοδοχείων «Μοντ Παρνές» και «Ξενία»…η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου…η επέκταση του υπόγειου χώρου στάθμευσης…η εκτέλεση έργων για διαπλατύνσεις της οδικής χάραξης…καθώς και έργων για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας της υφιστάμενης οδικής σύνδεσης…».

2. «…Η δημιουργία της μεγάλης αυτής επένδυσης στο συγκεκριμένο σημείο εκτός από την αναβάθμιση των γύρω περιοχών, εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο για την οικιστική ανάπτυξη κυρίως στις απέναντι περιοχές, όπου μέχρι σήμερα ήταν απαγορευμένη, και όπου υπάρχουν διεκδικούμενες εκτάσεις από πολίτες, αλλά και οικοδομικούς συνεταιρισμούς…»
(Ναυτεμπορική, 11/11/2004).

3. Γύρω από τη Μονή Αγ. Παντελεήμονα, σύμφωνα με ερώτηση στη Βουλή του Π. Λαφαζάνη (2003) «…εκτελούνται ευρύτατες και ανεξέλεγκτες χωματουργικές εργασίες στην δασική περιοχή «Κοκκιναρά», η οποία είχε καεί προ εικοσαετίας, καταστρέφοντας πλήρως σημαντικό τμήμα δάσους της Πεντέλης που επέμεινε μετά τις φωτιές του 1995 και του 1998…». Ακόμη ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Πεντέλης Κ. Κοσοβίτσας, έχει επισημάνει ότι «…κάθε χρόνο οι εγκαταστάσεις της Μονής Αγ. Παντελεήμονα επεκτείνονται, τα κτίρια ξεπέρασαν τα 1.500 τ.μ. …».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» (24/5/2005) «…το μοναστήρι έχει χωρίσει το βουνό σε επίπεδα, με διάνοιξη ιδιωτικών δρόμων διαστάσεων…λεωφόρου Κηφισίας. Τα κτίσματα, στη σειρά: μικρά διαμερίσματα, καφετέρια-εστιατόριο, ξενώνες και δωμάτια διαδοχικά…».

4. βλ. Τομέας Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με συντονίστρια την καθηγήτρια Μαργαρίτα Αριανούτσου-Φαραγγιτάκη.

5. βλ. διδακτορική διατριβή του δασολόγου Ε. Μαρούδη, με θέμα τις χωροχρονικές μεταβολές του τοπίου στους ορεινούς όγκους της Αττικής.

6. βλ. ρεπορτάζ της Χαράς Τζαναβάρα (Ελευθεροτυπία, 17/8/2007) και της Τάνιας Γεωργιοπούλου (Καθημερινή, 19/8/2007).

7. Όπως αναφέρει ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Πεντέλης Τιμόθεος Κιλίφης (Ελευθεροτυπία, 19/8/2007), μια μεγάλη δασική έκταση 140 στρεμμάτων που είχε καεί το 1999 και το 2000, δεν αναδασώθηκε ποτέ. Αντίθετα, «ξεφύτρωσαν» αυθαίρετα στην περιοχή, 5 βίλες-μπαγκαλόουζ ιδιοκτησίας της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη», η οποία σχεδίαζε και την κατασκευή 72 οικίσκων-εκθεσιακών περιπτέρων, στον δασικό χώρο της Ιεράς Μονής που είχε καεί…

8. βλ. δηλώσεις αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου (Ελευθεροτυπία, 22/4/2004)

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ» ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 10:30 πμ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού»,

σας προσκαλεί να συμμετάσχετε και να παρέμβετε στην

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ»

που θα πραγματοποιηθεί την

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 10:30 πμ

στο Δημαρχείο Καισαριανής (Βρυούλων & Κλαζομενών - 3ος όροφος)

Στη «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» που έχει ως θέμα:
«Από ποιους απειλείται ο Υμηττός;
Σημερινή κατάσταση – Δράσεις για την προστασία του»

Θα μιλήσουν εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων από 15 Δήμους που γειτονεύουν με τον Υμηττό. Αναλυτικότερα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις πυρκαγιές, τις αναδασώσεις, την καταπάτηση της Δημόσιας Γης, τους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, τις οικιστικές επεκτάσεις, τις «κοινωφελείς» εγκαταστάσεις, τους αυτοκινητόδρομους κ.α.

Έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), Δημοτικές Αρχές, το Δασαρχείο, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ.α.

Η Οργανωτική Επιτροπή

τηλ. Επικοινωνίας:
210-9954362 (Ηλιούπολη), 6977-703867 (Αργυρούπολη),
6977-523286 (Καισαριανή), 210-6531975 (Χολαργός),
6944-527098 (Υμηττός), 6972-616773 (Βύρωνας)

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ,
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.
ΟΛΟΙ / ΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ , 1.00 Μ.Μ.

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας και όλο τον κόσμο, κοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο να ληφθούν μέτρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την ανατροπή των δεδομένων που δημιουργούν την κλιματική αλλαγή, η οποία απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Στο διάστημα 4–15/12 συνέρχεται η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Μπαλί.

Στην Ελλάδα, εκατοντάδες περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών και κινήματα πόλης συνεργαζόμαστε με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Συνδικάτα , φορείς και πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών για ένα ΚΟΙΝΟ, ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Ø Διεκδικούμε να ληφθούν τώρα αποφάσεις για τη σωτηρία του πλανήτη
Ø Στέλνουμε μήνυμα στην παγκόσμια σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή
Ø Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα για να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων ρύπων.

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή οικολογική κρίση, που στη χώρα μας γίνεται αντιληπτή με τον πιο δραματικό τρόπο. Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οι φετινές πυρκαγιές που κατέστρεψαν 3. 0000 000 στρέμματα δασικού, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος, η ξηρασία και οι πλημμύρες από τη διάβρωση των εδαφών, το πρόβλημα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, όλ’ αυτά τα φαινόμενα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και αποτελούν σήματα κινδύνου για το μέλλον της χώρας μας και του πλανήτη.
Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει άνοδο των θερμοκρασιών από 1,4 έως 5,9 βαθμούς στα επόμενα 50 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τα σημερινά ακραία φαινόμενα, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες θα ενισχυθούν πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα επιβίωσης σε πολλά μέρη του κόσμου. Αν οι σημερινοί πόλεμοι σε Ιράκ Αφγανιστάν, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, γίνονται για το πετρέλαιο, οι αυριανοί θα γίνονται για το νερό. Ήδη οι πάγοι λιώνουν στην Αρκτική και οι υπεύθυνοι ισχυροί του πλανήτη σπεύδουν να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Η Ελλάδα θα πλησιάσει τις επόμενες δεκαετίες κλιματολογικά την Αφρική, η ζωή μας θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας θα οδηγηθεί σε κατάρρευση.

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Για την κλιματική αλλαγή ευθύνονται αυτοί που προωθούν και επιβάλλουν τις σημερινές επιλογές, δηλαδή το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα.
Το ενεργειακό πρότυπο που στηρίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων και η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και η συρρίκνωση του αστικού και περιαστικού πράσινου, αποτελούν τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.
Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να γίνει συμβατό με την οικολογική αειφορία, την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Αλλά γι αυτό πρέπει να δούμε τον πλανήτη και τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη των εταιριών πετρελαίου, των βιομηχανικών συγκροτημάτων που παράγουν με ρυπογόνα καύσιμα, των κατασκευαστικών εταιριών και επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας του ΙΧ αυτοκινήτου. Πρέπει οι πολίτες των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου να αμφισβητήσουν τα κυρίαρχα καταναλωτικά πρότυπα και ν’ αλλάξουν τις επιζήμιες για το περιβάλλον και το κλίμα καταναλωτικές τους συνήθειες.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η χώρα μας πρωτοπορεί σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς δείκτες. Δεν εφαρμόζει ακόμα και τις ανεπαρκείς δεσμεύσεις του πρωτοκόλλου του Κιότο για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.
Το σημερινό ενεργειακό πρότυπο, που στηρίζεται μονόπλευρα στα ορυκτά καύσιμα, είναι ήδη εξαιρετικά ρυπογόνο και παρ’ όλ’ αυτά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) προχωρεί σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα.
Το ΙΧ αυτοκίνητο εξακολουθεί να κυριαρχεί στις μετακινήσεις, ενώ κατασκευάζονται νέα, απαράδεκτα περιβαλλοντικά τεχνικά έργα, όπως η επέκταση της Αττικής Οδού, για την εξυπηρέτησή του.
Τα δημόσια μέσα μεταφοράς δεν αναβαθμίζονται επαρκώς και το ποδήλατο θεωρείται μέσο ψυχαγωγίας και όχι μετακίνησης.
Η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι θετική, όμως οι ανεμογεννήτριες πρέπει να χωροθετούνται σύμφωνα με τις δυνατότητες των τοπικών οικοσυστημάτων και όχι με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος.
Ενώ τα προβλήματα της επάρκειας και της διαχείρισης του νερού οφείλονται σ’ ένα εξαντλητικό γεωργικό πρότυπο και στις συνθήκες ξηρασίας που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπισή τους γίνεται με οικολογικά απαράδεκτα μεγάλα τεχνικά έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου.
Τα δάση, το αστικό και περιαστικό πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι μένουν απροστάτευτοι και παραδίδονται σε κάθε είδους νόμιμες και παράνομες κερδοσκοπικές δραστηριότητες.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Μπορούμε να επιβάλλουμε σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής αν ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας. Υπάρχει ελπίδα.
Όλα τα κινήματα πόλης, που δώσαμε αγώνες για το περιβάλλον στη γειτονιά και τον Δήμο μας, συναντιόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές, με τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς, τις κινήσεις πολιτών και κάθε ενεργό πολίτη, για να σταματήσουμε τη νεοφιλελεύθερη κούρσα της ανάπτυξης που συμβάλλει την κλιματική αλλαγή και οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη.
Είμαστε όλοι, φορείς και άτομα, που συμφωνούμε στις παραπάνω διαπιστώσεις, συνδιοργανωτές μιας μεγάλης πολύχρωμης συγκέντρωσης - διαδήλωσης στο Σύνταγμα, στις 8 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής. Προβάλλουμε τα κοινά αιτήματα συλλογικά και ταυτόχρονα κάθε συλλογικότητα εκφράζει ελεύθερα το δικό της στίγμα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ø Να συμμορφωθεί επιτέλους η Ελλάδα με τους στόχους του Κιότο, αναλαμβάνοντας εγχώριες δράσεις, και να συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας που θα επιβάλλει μείωση των εκπομπών αερίων ώστε να μην αλλάζει καταστροφικά το κλίμα.
Ø Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευαστούν οι σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και στα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.
Ø Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.
Ø Να προκριθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα.
Ø Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση.
Ø Να εφαρμοστούν σε παλιά και νέα κτίρια σύγχρονοι κανόνες και προδιαγραφές με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης.
Ø Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο. Να μην επεκταθεί η Αττική οδός στον Υμηττό. Όχι σε αυτοκινητόδρομους που καταστρέφουν το περιβάλλον.
Ø Να γίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό, να καταπολεμηθεί η σπατάλη και να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για όλους.
Ø Να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να προστατευτούν τα δάση της Αττικής χωρίς εξαιρέσεις, όπως έγινε με το καζίνο στην Πάρνηθα. Όχι στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι.
Ø Να σωθούν όλοι οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι. Κανένα τετραγωνικό μέτρο νέας δόμησης στους δημόσιους χώρους της Αττικής.
Ø Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας , η οποία προωθείται από ορισμένες κυβερνήσεις ως εναλλακτική μορφή στο σημερινό κυρίαρχο ενεργειακό πρότυπο.
Ø Αγωνιζόμαστε για την καθολική απαγόρευση παραγωγής, εγκατάστασης , αποθήκευσης πυρηνικών , χημικών και βιολογικών όπλων.


ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ

ΑΔΕΔΥ
ΕΚΑ
ΟΛΜΕ
ΟΤΟΕ
ΣΥΕΤΕ
ΠΟΣΔΕΠ
WWF
Σύλλογος Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων
ΤΕΕ
Σύλλογος Αρχιτεκτόνων

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ(….)

Συντονιστική Επιτροπή Λαϊκής Συνέλευσης για τους λόφους του Φιλοπάππου.
Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα.
Κοινότητα Ανοικοδόμησης
Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων
Κίνηση Πολιτών «Μεσοποταμία»
Επιτροπή κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης
Δίκτυο Πολιτών Χολαργού.
Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου
Οικολογικός Περιβαλλοντικός Σϋλλογος Χαϊδαρίου
Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού.
Πρωτοβουλία Πολιτών για το κτήμα Βεϊκου
ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Θησείου Πετραλώνων Φιλοπάππου Κουκακίου
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τις ΚΕΡΑΙΕΣ κινητής τηλεφωνίας
Οικολογική Αθήνα
Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς
Ανοιχτή Πόλη
Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου
Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό
Κόντρα στον Καιρό
Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας
Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ
Συμμαχία για την Υπερνομαρχία
Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ 2001
Friends of Nature
Nosotros
Πανελλαδική Κίνηση κατά της εκτροπής του Αχελώου
Επιτροπή Αγώνα για το μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή
Γενικές Συνελεύσεις Φοιτητών Νομικής, Οικονομικού, Φιλοσοφικής Αθήνας
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πετρουπόλεως
Επιτροπή Κατοίκων για το Κτήμα Ζωγράφου
Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εξαρχείων
Πολιτιστικός Σύλλογος Πετραλώνων
Επιτροπή Κατοίκων Κερατέας κατά του ΧΥΤΑ
Επιτροπή Κατοίκων Παλλήνης

Πολιτικές οργανώσεις: ΣΥΡΙΖΑ, ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α, Οικολόγοι-Πράσινοι, Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Εκδήλωση-Συζήτηση στο Δημαρχείο Καισαριανής

Ø Αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου
Ø Λέμε ΟΧΙ στην ανακύκλωση απάτη που φέρνει κι άλλα κέρδη στις πολυεθνικές και στο κεφάλαιο.
Ø Λέμε ΝΑΙ στην ανακύκλωση για τους κατοίκους .

Για εμάς το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι ΝΑΙ στη δημιουργία δημόσιου φορέα ανακύκλωσής ή ανάθεση της ανακύκλωσης σε ιδιώτες;

Ως πότε θα ανεχόμαστε οι εταιρείες να αποφασίζουν για μας, πριν από μας; Γιατί η ανάγκη να προστατεύσουμε το χώρο που ζούμε να γίνεται κέρδος στις τσέπες των ιδιωτών; Πέρα από ψεύτικα διλήμματα και μικροπαραταξιακές λογικές…

Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!


Εκδήλωση-Συζήτηση στο Δημαρχείο Καισαριανής
Τετάρτη 21/11, 6.30 μμ

Ομιλητές: Γιάννης Ελαφρός, δημοσιογράφος της εφημ. Καθημερινή
Χρήστος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων Δήμου Βύρωνα
Μιχάλης Χριστοφής, πρόεδρος των εργαζομένων Δήμου Καισαριανής


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

(Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής είναι συλλογικότητα η οποία δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να στηρίξει την τσιμεντοποίηση του Υμηττού με την οικοδόμηση του δάσους του Αϊ Γιάννη από τον Δανιήλ. Συμβάλαμε στην ανατροπή της απόφασης αυτής και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια του Δανιήλ που επιδοτούνται από τον κρατικό και κοινοτικό προϋπολογισμό με 3 εκατομμύρια Ευρώ, την ώρα που 1 στους 5 Έλληνες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας…)

Το παραμύθι της ανακύκλωσης
(για μεγάλους που δεν μπόρεσαν να παραμείνουν παιδιά και θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν με παραμύθια)
Είναι μέρες τώρα που στην πόλη μας εξελίσσεται μια ιστορία, η …ιστορία της ανακύκλωσης που δυστυχώς φαίνεται να καταλήγει σε …παραμύθι.
Είναι αλήθεια ότι, όταν παραλάβαμε εκείνες τις μεγάλες μπλε τσάντες με την ανακοίνωση ότι αρχίζει η ανακύκλωση στην πόλη μας, χαρήκαμε γιατί επιτέλους θα συμμετείχαμε στην επίλυση του προβλήματος των 6.500 τόνων σκουπιδιών κάθε μέρα στο λεκανοπέδιο που θάβονται και έχουν καταντήσει τις χωματερές λοιμογόνες περιοχές και μολυσματικές εστίες του εδάφους.
Η χαρά μας όμως σταμάτησε απότομα όταν το σωματείο των εργαζομένων του δήμου παρουσίασε προς τα έξω μια άλλη πλευρά του ζητήματος για την οποία δεν ήμασταν ενημερωμένοι: Ιδιωτική εταιρεία αναλαμβάνει την ανακύκλωση! Η εταιρεία αυτή απαιτεί το κόστος λειτουργίας του συστήματος συλλογής και διακίνησης των ανακυκλώσιμων, δηλαδή εργατικό δυναμικό και λειτουργικά έξοδα, να τα επιβαρύνεται ο δήμος. Έτσι αρχίσαμε να ξετυλίγουμε την «κόκκινη κλωστή δεμένη και με χίλιους κόμπους μπερδεμένη» του παραμυθιού:
Ø Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) είναι μια εταιρεία που συστήθηκε με ελληνικό νόμο (Ν2939/01) κατόπιν οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την ανάπτυξη συστήματος ανακύκλωσης των συσκευασιών κ.ά. προϊόντων στην Ελλάδα και αποτελείται κατά 65% από ιδιωτικές εταιρείες τροφίμων και ειδών συσκευασίας, στην πλειοψηφία τους μεγάλες πολυεθνικές όπως Coca Cola, Unilever, Procter & Gamble κ.ά. Τα έσοδα της ΕΕΑΑ προέρχονται από την είσπραξη τέλους με το οποίο επιβαρύνονται οι συσκευασίες των προϊόντων των εταίρων πολυεθνικών της για την ανακύκλωσή τους. Ενώ ο νόμος υποχρεώνει τους Δήμους να συμμετέχουν στην ανακύκλωση, το κράτος δεν προχώρησε στη σύσταση Δημόσιου Φορέα. Αντίθετα, με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων Ελλάδας) συμμετέχει με ποσοστό 35% στην ΕΕΑΑ. Στo πλαίσιο της «συνεργασίας» της Ε.Ε.Α.Α. με τους Δήμους, στο Δήμο μας καταρτίστηκε σύμβαση σύμφωνα με την οποία η εταιρεία συμμετέχει οικονομικά παρέχοντας μπλε κάδους για συλλογή όλων μαζί των ανακυκλώσιμων συσκευασιών και ειδικό απορριμματοφόρο, ενώ υποδεικνύει και τον τόπο συλλογής των ανακυκλώσιμων με σκοπό τη διαλογή τους από κέντρα διαλογής, τα Κ.Δ.Α.Υ. Στη συνέχεια διαχειρίζεται την παραπέρα αξιοποίησή τους. Απαιτεί από το Δήμο τα λειτουργικά έξοδα του απορριμματοφόρου και προσωπικό για τη λειτουργία του, τη συλλογή και τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων στον υποδειχθέντα τόπο διαλογής τους. Ο Δήμος αναλαμβάνει την «ευαισθητοποίηση» και την «πληροφόρηση» των δημοτών με υλικό που του παρέχει η εταιρεία. Όμως κατά πόσο η ΕΕΑΑ συμμετέχει οικονομικά στο σύστημα ανακύκλωσης;
Ø Οι πολυεθνικές εταίροι της έχουν φροντίσει ήδη ώστε τα τέλη ανακύκλωσης της συσκευασίας των προϊόντων τους (έσοδα ΕΕΑΑ), να πληρώνονται από τους πολίτες-καταναλωτές, όταν τα αγοράζουν λόγω της γνωστής μεθόδου μετακύλισης του τέλους στην τιμή του προϊόντος.
Ø Όταν ο Δήμος υποχρεώνεται από τη σύμβαση να πληρώσει σημαίνει ότι πληρώνουν οι δημότες γιατί αυτοί επιβαρύνονται με τα δημοτικά τέλη (στο γνωστό σε όλους μας λογαριασμό της ΔΕΗ που όλο φουσκώνει και φουσκώνει…).
Ø Όταν η ΕΕΑΑ αναλαμβάνει τη διαλογή και την ανακύκλωση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων σημαίνει ότι διαλέγει εκείνα τα ανακυκλώσιμα (κυρίως τα κουτιά αλουμινίου) που χρειάζονται οι πολυεθνικές εταίροι της για επαναχρησιμοποίησή τους ως πρώτη ύλη στις συσκευασίες των προϊόντων τους μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής.

Τελικά γίνεται ανακύκλωση; Σύμφωνα με επίσημη απάντηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής στο Δήμαρχο Καισαριανής, (01-10-07) είναι υπερβολικά πενιχρές οι επιδόσεις του φορέα ανακύκλωσης που έχει ήδη συσταθεί (Ε.Ε.Α.Α.). Εξάλλου, μαρτυρίες δημοτών όπου εφαρμόζεται το σύστημα, εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων, αλλά και έρευνες ραδιοσταθμών και άλλες που δημοσιεύτηκαν στον γραπτό τύπο (Καθημερινή 12/10, Ελευθεροτυπία κ.ά.) απέδειξαν ότι η ανακύκλωση της ΕΕΑΑ είναι παραμύθι. Τα ανακυκλώσιμα υλικά των μπλε κάδων καταλήγουν χωρίς καμιά διαλογή (αν γίνει, γίνεται μόνο για το αλουμίνιο) στα κοινά απορριμματοφόρα και στη χωματερή στους ήδη επιβαρυμένους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
Και ενώ από το παραμύθι της ανακύκλωσης στους πολίτες μένει η βρωμιά του εμπαιγμού: «Βάσει του νόμου της Πολιτικοαλχημείας η υπόθεση της ανακύκλωσης λέγεται εμπαιγμός, χαμένα λεφτά, χαμένη τιμή…» (Παντελής Μπουκάλας, εφημερίδα Καθημερινή) για τις εταιρείες ανοίγει μια κερδοφόρα αγορά που πατάει στις επιθυμίες και τις ευαισθησίες των πολιτών: Θέσεις «μάχης» λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι που έχουν ήδη ξεκινήσει να τοποθετούνται στην αγορά της διαχείρισης απορριμμάτων. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που συγκεντρώνει τεράστιες προοπτικές στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται ότι ως το 2015 ο ετήσιος τζίρος θα ανέρχεται στα 500 εκατ. Ευρώ (13-5-07 οικον. σελ. εφημ. Καθημερινή).

Όμως το πρόβλημα των σκουπιδιών καθώς και η μόλυνση που προκαλεί στο υπέδαφος η «υγειονομική» ταφή στους ΧΥΤΑ αφορά τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να ανατεθεί στους ιδιώτες που μοναδικός τους σκοπός είναι το κέρδος και η εκμετάλλευση και όχι η απορρύπανση και η πραγματική ανακύκλωση. Εξάλλου η μόλυνση του Ασωπού από τα λύματα των τοπικών εργοστασίων είναι πρόσφατο παράδειγμα στη μνήμη μας, ενδεικτικό της «ευαισθησίας» που έχουν οι ιδιώτες για το φυσικό περιβάλλον.
Επιτέλους ας σταματήσει το παραμύθι
Ανακύκλωση σημαίνει τοποθέτηση ξεχωριστών κάδων για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό ώστε να είναι δυνατή η διαλογή στην πηγή. Στη συνέχεια διακίνηση του υλικού σε ΚΔΑΥ και σύγχρονα Εργοστάσια Επεξεργασίας ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και προπάντων ελέγχονται από δημόσιο φορέα ώστε να μπει φραγμός στην ασυδοσία των ιδιωτικών εταιρειών. Μόνο τα αδρανή πια υπολείμματα της επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων εναποτίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ώστε να απορρυπανθεί το υπέδαφος. Τα κοινά οικιακά απορρίμματα συλλέγονται σε διαφορετικούς κάδους, προωθούνται για κομποστοποίηση και το προϊόν αξιοποιείται αναλόγως (κυρίως για λίπασμα).
Η πλειοψηφία των παρατάξεων του Δήμου μας (προσκείμενες σε ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) αποδέχονται την ψεύτικη μορφή της ανακύκλωσης που εφαρμόζει η ΕΕΑΑ. Άλλος προσωρινά για «λόγους διαπαιδαγώγησης των παιδιών» και μέχρι να υπάρξουν κρατικοί φορείς (Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής), άλλοι μόνιμα με το πρόσχημα ότι έτσι και αλλιώς ιδιωτικές εταιρείες έχουν αναλάβει υπηρεσίες του Δήμου (Καισαριανή Δημιουργία, Νέα Καισαριανή). Σε μια προσπάθεια απενοχοποίησης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου μεταθέτουν την ευθύνη. Ζητούν από τους κατοίκους με δημοψήφισμα να αποδεχτούν με τη ψήφο τους να πληρώνουν δυο φορές για την ανακύκλωση που δε γίνεται.
Στο δημοψήφισμα αλλά και μετά η απάντησή μας είναι:


Ø Να ανακληθεί αμέσως η απόφαση της πλειοψηφίας του Δήμου και να ακυρωθεί η συμφωνία με τις πολυεθνικές, όπως μετά την αντίδραση των κατοίκων της Καισαριανής ανακλήθηκε η απόφαση η οποία στήριζε την οικοδόμηση του δάσους του Αϊ Γιάννη (ναι στην οικοδόμηση γηροκομείου στο δάσος) και σήμερα ο Δήμος συμμετέχει στις κινήσεις ενάντια στα σχέδια του Δανιήλ και της εταιρείας του να τσιμεντοποιήσει τον Υμηττό.
Ø Μαζί με άλλους δήμους και τα σωματεία των εργαζομένων που αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης να δημιουργήσουμε δημόσιο φορέα, Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Απαντάμε στην ανακύκλωση-απάτη των εταιρειών με διαλογή για ανακύκλωση στην πηγή, τοποθετούμε χωριστούς κάδους για τα υλικά (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο) στα σχολεία, στους χώρους άθλησης, στα πάρκα και στις υπηρεσίες του Δήμου. Μέχρι να δημιουργηθεί το ΚΔΑΥ συγκεντρώνει ο Δήμος τα υλικά και τα προωθεί απευθείας στο εμπόριο. Με αυτόν τον τρόπο και τα παιδιά βιώνουν την ανακύκλωση και ο Δήμος ενισχύεται οικονομικά από τα έσοδα της ανακύκλωσης.