Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Το Θριάσιο δεν γυρίζει πίσω στην δεκαετία του ’60!


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) &
ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
Τηλ : 210-5537308-9 -10. fax: 5537220. Κιν. 6977180196 -6944306700. Email: epitropiagona@gmail.com
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Συνεχίζουμε πιο δυναμικά και αποφασιστικά
μέχρι την τελική νίκη !


Τα σχέδια
της ΠΕΤΡΟΛΑ
της Χαλυβουργικής &
της MANDRECO
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
Το Θριάσιο δεν γυρίζει πίσω στην δεκαετία του ’60!

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ
Πούλμαν θα αναχωρήσουν
από το Δημοτικό Parking Ελευσίνας
την ΤΕΤΑΡΤΗ 16 Απριλίου
στις 5 το απόγευμα.


Παρακαλούμε προωθείστε το μήνυμα σε γνωστούς και φίλους

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ....

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ....Η Διαρκής Κίνηση (xaidari.blogspot.com) συμπαραστέκεται στην επιτροπή αγώνα του Θριάσιου:
Επικοινωνία : τηλ : 210-5537308-9 -10. fax: 5537220. Κιν. 6977180196 Email: epitropiagona@gmail.comΟΙ ΡΥΠΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ (για εξαγωγή ρεύματος στην Ιταλία)ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΡΥΠΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ!ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ,ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ
μιλαμε πλεον πραγματικά για τη
ΔΥΤΙΚΗ ΚΟΛΑΣΗ!
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΜΕ.

Ευωνύμος Οικολογική Βιβλιοθήκη

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS σαν καλεί να εκφράσετε την συμπαράσταση σας στο δίκαιο αίτημα της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης για την παραχώρηση του διατηρητέου κτηρίου επί της οδού ΑΣΩΜΑΤΩΝ 9 ΑΘΗΝΑ για την στέγασή της.
Στην έκκληση αυτή θα ήθελα να προσθέσω και την προσωπική μου έκκληση, ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης, αλλά και πρώην Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (1987-1991), της οργάνωσης που είχε την παραχώρηση του συγκεκριμένου κτηρίου, παραχώρηση που επιτευχθεί επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη και Προεδρίας της ΕΕΕΠΠ, του αείμνηστου καθ. Βασίλη Μεταξά.

Τόσο η ΚΙΝΗΣΗ μας, όσο και προσωπικά σας καλούμε να υπογράψετε την έκκληση της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης.


ΑΛΩΝΙΑΤΗΣ Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
Α ΤΑΞΗΣ

ΤΗΛ:210-3322700

FAX:210-3322799

ΚΙΝ:6944243094-6934243094

EMAIL:

aloniati@hol.gr

a.aloniatis@prosvasis.com

www.prosvasis.com

www.anazitisis.net

www.taxhaeven.gr

http://apoalo.blogspot.com/

http://khfi-sos.blogspot..com/


Αγαπητοί φίλοι,

Ξεκινήσαμε τη συλλογή υπογραφών για να ζητήσουμε από τον Μ. Λιάπη να μας παραχωρήσει τη χρήση του κτιρίου που στεγαζόμαστε εδώ και 14 χρόνια.

Γενικά, απευθυνόμαστε σε ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου (συγγραφείς, λογοτέχνες, εκδότες, βιβλιοθηκονόμους, βιβλιοθήκες), του πολιτισμού, της οικολογίας, της ΠΕ, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς-ερευνητές, συλλέκτες, πολιτιστικούς φορείς, οικολογικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, έντυπα κλπ.

Σας ζητούμε να το υπογράψετε και να το διακινήσετε.

για την Ευώνυμο
Σάκης Κουρουζίδης


Απαντήσεις ή με e mail στο evonymos@tee.gr ή στο m.kour@gein.noa.gr, γράφοντας απλώς "προσυπογράφω την έκκληση προς τον κ. Λιάπη"ή με φαξ στο 210 3256221, υπογράφοντας στη σχετική στήλη κάτω από την έκκληση.Σε κάθε περίπτωση συμπληρώστε τα πλήρη στοιχεία και την ιδιότητά σας.


Έκκληση
Προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη


Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1994 και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς με σκοπό τη συγκέντρωση, κωδικοποίηση, τεκμηρίωση, καταλογογράφηση και κατάταξη σε εύχρηστες βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων βιβλίων, περιοδικών, φυλλαδίων, CD ROM, εικονογραφικού υλικού, χαρτών κ.α., που αναφέρονται στην οικολογία, με την ευρύτερη έννοια: περιβάλλον, φυσιολατρεία, παραδοσιακή και οικολογική γεωργία, ορειβασία, οικογεωγραφία, πολιτική οικολογία, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, λαογραφία, προστασία καταναλωτών, πολεοδομία, χωροταξία, οικολογική δόμηση, εργασιακό περιβάλλον, περιβαλλοντική εκπαίδευση, πολιτιστικό περιβάλλον, αρχαιολογία, περιβαλλοντική τεχνολογία, κλπ. στην ελληνική ή άλλες γλώσσες. Επίσης, η Ευώνυμος σχεδιάζει και υλοποιεί πολύμορφες δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με το ειδικό βάρος να δίνεται σε νέες εκδόσεις σημαντικών οικολογικών τίτλων τους οποίους διστάζει να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό η τρέχουσα εκδοτική αγορά. Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει η Ευώνυμος τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζουν τα επιστημονικά έργα και διατριβές νέων Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με την περιβαλλοντική θεματική καθώς και η καθιερωμένη διεθνώς ετήσια έκδοση της Κατάστασης του Κόσμου του Ινστιτούτου Worldwatch.

Η Ευώνυμος, η οποία είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχει εγκατασταθεί από την αρχή της λειτουργίας της σε τμήμα διατηρητέου κτιρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, που βρίσκεται επί της οδού Ασωμάτων 9 στο Θησείο, ύστερα από άδεια νομίμως εγκατεστημένου φορέα, ο οποίος στη συνέχεια έπαψε να λειτουργεί. Το κτίριο παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα, θα είχε δε υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές ή και μερική κατάρρευση, εάν δεν είχε δεχτεί την φροντίδα των ανθρώπων της Ευωνύμου, παρά το γεγονός ότι δεν της έχει γίνει επίσημη παραχώρηση της χρήσης από το Υπουργείο.

Η Ευώνυμος, προχώρησε με πρωτοβουλίες της, σε επισκευές (σε συνεννόηση με την αντίστοιχη διεύθυνση του ΥΠΠΟ), ορισμένες από τις οποίες κρίθηκαν ως επιλέξιμες από ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακαίνισης δημόσιων κτιρίων με χρήση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Μέχρι σήμερα έχει επισκευαστεί και μονωθεί η πρόσοψη και το δώμα, ενώ έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάνελς που θα παρέχουν στο κτίριο υψηλό βαθμό ενεργειακής αυτονομίας.

Πολλές επεμβάσεις, έστω και χωρίς την χρηματοδότηση της πολιτείας, με εθελοντική εργασία και αγορά των απαιτούμενων υλικών από ίδιους πόρους θα μπορούσαν να έχουν γίνει ακόμη, αν η Ευώνυμος είχε επισήμως τη χρήση του χώρου.

Όλοι οι χώροι του κτιρίου θα μπορούσαν να έχουν ανακαινισθεί για τη διενέργεια εκδηλώσεων σχετικών με το περιβάλλον, το βιβλίο, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τον πολιτισμό. Κτιριακά, θα μπορούσαμε να αναδιοργανώσουμε τα λειτουργικά στοιχεία του κτίσματος, με απόλυτο πάντοτε σεβασμό στην εξαίρετη διατηρητέα αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, προς την κατεύθυνση του οικολογικού κτιρίου, προσφέροντας ένα ζωντανό παράδειγμα ανακαίνισης υφιστάμενου δημόσιου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, ανακύκλωσης νερού και απορριμμάτων, φιλικών στο περιβάλλον οικοδομικών υλικών, διαμορφώνοντας ένα κτίριο που θα εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό της ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εφόσον θα είχαμε στη διάθεσή μας τον χώρο αυτόν, πλήρως ανακαινισμένο και ικανό να φιλοξενεί διάφορα γεγονότα, θα μπορούσαμε να οργανώνουμε πολυσύνθετα πολιτιστικά γεγονότα, με άξονα αναφοράς την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση περί το περιβάλλον, όπως: εργαστήρια ανακύκλωσης, φωτογραφίας, βιβλιοδεσίας, εκθέσεις, προβολές, σεμινάρια, οργανωμένη ξενάγηση στα συστήματα και τις τεχνικές της οικολογικής δόμησης.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η ευχέρεια επισκευής και οργάνωσης όλων αυτών από την Ευώνυμο, λόγω της μη παραχώρησης της χρήσης του κτιρίου από το ΥΠΠΟ στην Ευώνυμο.

Μετά από πολλές, πλην άκαρπες προσπάθειες, σας απευθύνουμε έκκληση προκειμένου να παραχωρήσετε τη χρήση του κτιρίου της οδού Αγ. Ασωμάτων 9 στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη.

Η οικολογία, το βιβλίο, ο πολιτισμός, χρειάζονται χώρους ζωντανούς, ανοιχτούς σε δημιουργικές πρωτοβουλίες κάθε προέλευσης, χρειάζονται μια Στέγη της Οικολογικής Σκέψης.

Ελπίζουμε πως με την κατανόησή σας θα επιβραβεύσετε και θα δώσετε διάρκεια στο μεγάλο συλλεκτικό και δημιουργικό έργο που έχει ως τώρα πραγματοποιηθεί στον συγκεκριμένο χώρο.



Υπογραφές

Ονοματεπώνυμο
Ιδιότητα

e-mail
Τηλέφωνο
Υπογραφή





























































Απαντήστε με e mail στο evonymos@tee.gr ή με φαξ στο 210 3256221




Ευώνυμος Οικολογική ΒιβλιοθήκηΑγίων Ασωμάτων 9, Θησείο10553 Αθήναwww.evonymos.orgτηλ. 210 3316516φαξ 210 3231557Evonymos Ecological Library

Κουρελόχαρτο το μνημόνιο ΔΕΗ–ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) &
ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
Επικοινωνία : τηλ : 210-5537308-9 -10. fax: 5537220. Κιν. 6977180196 -6944306700
Email: epitropiagona@gmail.com
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ελευσίνα 9/04/2008


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κουρελόχαρτο το μνημόνιο
ΔΕΗ–ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
Πιάνει τόπο ο πάνδημος ξεσηκωμός του Θριασίου

Η εν κρυπτώ και παραβύστω έγκριση από το Δ.Σ της ΔΕΗ του Μνημονίου συνεργασίας με την ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ και μάλιστα την επομένη ημέρα της μεγάλης κινητοποίησης των πολιτών του Θριασίου αποτελεί ευτελή κίνηση εντυπωσιασμού, επίδειξης πυγμής και προδίδει πανικό.
Το Μνημόνιο δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα αφού, όπως ομολογείται από το ίδιο το κείμενό του, αποσκοπεί « στην διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας »…
Έκθετη και μόνη η Διοίκηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας έχει μεταβληθεί σε εκπρόσωπο της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, η οποία σιωπά επιμελώς . Προσφέρθηκε να φέρει σε πέρας την τελματωμένη από το 2006 περιβαλλοντοκτόνα επένδυση της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, βάζει σε περιπέτειες την αξιοπιστία της και εισπράττει την γενική κατακραυγή .
Ιδού οι 12 λόγοι για του οποίους το μνημόνιο θα καταλήξει απλό κουρελόχαρτο και η ρυπογόνα και παράνομη επένδυση τελεί ήδη υπό δικαστική εμπλοκή και δεν θα γίνει :

· Οι 2 άδειες παραγωγής έχουν προσβληθεί ενώπιον του ΣτΕ και η δικάσιμος ύστερα από αναβολή έχει προσδιοριστεί για τις 20/5/2009 .
· Η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων προσβλήθηκε στις 20/3/2008 με Αίτηση Ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ.
· Η Μελέτη Υγρών Αποβλήτων απορρίφθηκε πρόσφατα από την Νομαρχία Δυτικής Αττικής .
· Δεν προηγήθηκε η επιβαλλόμενη από τον νόμο Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (άρθρο 2 του ν. 3010/2002) του σχεδίου.
· Η σαθρή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν καλύπτει την δεύτερη τροποποιητική άδεια παραγωγής : δεν εξετάζονται οι επιπτώσεις από την πρόσθετη ισχύ 56 ΜW !
· Δεν έχει προηγηθεί η λήψη σχετικής γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας πριν την έκδοση της Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων όπως απαιτεί το άρθρο 77 παρ. 1 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.


· Δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η χάραξη του Αγωγού Τροφοδοσίας με Φυσικό Αέριο αφού η περιοχή από την οποία σχεδιάζεται να διέλθει τελεί υπό πολεοδόμηση . Τέτοια μελέτη δεν έχει υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και απαιτείται ξεχωριστή περιβαλλοντική αδειοδότηση . Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας έχει από τώρα προειδοποιήσει ότι θα παρεμποδίσει με κάθε τρόπο την τροφοδοσία της μονάδας.
· το Δημ. Συμβούλιο της Ελευσίνας στις 5/2/2008 ενέκρινε ομόφωνα την Μελέτη Πολεοδόμησης της ευρύτερης περιοχής της Χαλυβουργικής η οποία καθορίζει ως χώρο πρασίνου τον χώρο που προορίζεται για την εγκατάσταση του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού.
· το ΥΠΑΝ απαντώντας σε πιεστικά ερωτήματα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ παραδέχτηκε ότι δεν βρίσκεται σε ισχύ η άδεια παραγωγής ενέργειας ισχύος 2Χ50 MVA που είχε δοθεί από το 1974 στην Χαλυβουργική.
· Τόσο για την άδεια αυτή όσο για την άδεια των 880 ΜW δεν έχει κατατεθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η σχετική αίτηση από το επενδυτικό σχήμα ΔΕΗ – ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ για την χορήγηση άδειας. Έχει δηλωθεί κατηγορηματικά ότι οι αυτοδιοικητικοί φορείς του Θριασίου θα προσβάλλουν κάθε διοικητική πράξη νέας αδειοδότησης του Θερμοηλεκτρικού από το Υπουργείο Ανάπτυξης .
· Σύμφωνα με το Εθνικό Κτηματολόγιο ιδιοκτήτης του γηπέδου (μπαζωμένη έκταση) δεν είναι η Χαλυβουργική αλλά το Ελληνικό Δημόσιο ! Είναι προφανές ότι ακόμα και όλες τις άδειες να εξασφαλίσει το σχήμα ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ – ΔΕΗ δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια για την υλοποίηση του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού διότι δεν είναι σύμφωνα με το Κτηματολόγιο κύρια της έκτασης !
· Το σχέδιο δεν έχει εξασφαλίσει την παραμικρότερη κοινωνική συναίνεση , πυροδοτεί πάνδημες αντιδράσεις και λαϊκό ξεσηκωμό. θα έχει την ίδια τύχη με τα σχέδια γιγάντωσης του Διυλιστήριου της ΠΕΤΡΟΛΑ και της εγκατάστασης χωματερής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας .

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ πληροφορεί υπεύθυνα τους πολίτες του Θριασίου ότι είναι ανυπόστατες κι αποτελούν άθλια προπαγάνδα οι φήμες και διαδόσεις των τελευταίων ημερών ότι δήθεν τα έργα τόσο στην ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ όσο και στην ΠΕΤΡΟΛΑ έχουν ξεκινήσει…
Ο σκοπός είναι προφανής : να δημιουργηθεί ηττοπάθεια και αμφιβολία στους πολίτες ώστε να καμφθούν οι κινητοποιήσεις.
Κανένα σχέδιο δεν έχει ξεκινήσει ούτε μπορεί να ξεκινήσει! Ακόμα κι αν δοθούν οι άδειες κανένα έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει!
Προσκαλούνται οι πολίτες του Θριασίου να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στην επόμενη κινητοποίηση που θα γίνει στο κέντρο των αποφάσεων, στο ΥΠΕΧΩΔΕ , την προσεχή Τετάρτη 16 Απριλίου το απόγευμα.
Για να απαιτήσουμε δυναμικά την απόσυρση των σχεδίων :
· ΓΙΓΑΝΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ
· ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ - ΔΕΗ
· ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΕΤΑΝΙ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ
με εντολή Συνέλευσης η συντονιστική γραμματεία

12 αλήθειες για την γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ

12
αλήθειες
για την γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ


ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ !



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Απρίλιος 2008
Ο Όμιλος ΕΛΠΕ, επιχειρεί απατηλά να παρουσιάσει ως «πράσινη επένδυση» και σωτήρια λύση για το περιβάλλον της Ελευσίνας, της Μάνδρας, της Μαγούλας, της Ν. Περάμου, του Θριάσιου ολόκληρου το χειρότερο, όλων των εποχών, επεκτατικό σχέδιο του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ!
Θορυβημένος από το κύμα αντιδράσεων δεν διστάζει να «αγιάσει τα μέσα » για να πετύχει το σκοπό του.
Ξαναθυμάται τους ανέργους, τα σχολεία και την τοπική οικονομία, ασκεί παραπληροφόρηση και εκβιασμό για τα τέλη των Δήμων, αυτοανακηρύσσεται εγγυητής της ασφάλειάς μας και μας υπόσχεται ένα χαρούμενο, ευτυχισμένο και καταπράσινο μέλλον …. γεμάτο κέρδη !
Ένας ολόκληρος προπαγανδιστικός μηχανισμός έχει στηθεί για να «δελεάσει» την κοινή γνώμη και να την καταστήσει συνυπεύθυνη για τις συνέπειες που θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές !

Όμως, ποιος πιστεύει την ΠΕΤΡΟΛΑ ;
Χρειάζονται πολλά μεγάλα ψέματα για να σκεπάσουν τις αλήθειες μας.
Αλήθεια 1η:1,1 εκ. € για να στηθεί ένα δεύτερο γιγάντιο διυλιστήριο στο Θριάσιο.
Οι μάσκες έπεσαν! Η μελέτη κατατέθηκε και με τα νέα σχέδια :
· 21 νέες μονάδες θα προστεθούν στις ήδη λειτουργούσες. Δηλαδή διπλασιάζονται οι μονάδες και οι δραστηριότητες μεταξύ των οποίων και 6 καθαρά παραγωγικές:

Απόσταξης κενού 46.000 βαρελίων την ημέρα ►Θερμικής πυρόλυσης ασφάλτου 20.000 βαρελίων την ημέρα ► Υδρογονοπυρόλυσης 39.000 βαρελίων την ημέρα ►Υδραποθείωσης νάφθας και αεριελαίων 14.000 βαρελίων την ημέρα ►Υδρογόνου 120.500 κ.μ την ώρα
► Γλύκανσης με αμίνη στην μονάδα κλασματικής απόσταξης ΙΙΙ

· Υπερτετραπλασιάζεται ο χώρος που καταλαμβάνουν οι παραγωγικές μονάδες.

Αλήθεια 2η: Εδαφική επέκταση πιο κοντά στην ΠΥΡΚΑΛ και στους οικισμούς.
Οι νέες μονάδες θα καταλάβουν έκταση 140 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή είναι σήμερα παντελώς κενή από μονάδες και εγκαταστάσεις. Αποτελεί την Ζώνη Ασφαλείας μεταξύ του διυλιστηρίου και της ΠΥΡΚΑΛ. Το 1990 ο τότε Υπουργός Βιομηχανίας κ. Πεπονής είχε δεσμευτεί δημοσίως κι εγγράφως: «Η Πολιτική Διοίκηση του Υπουργείου ουδεμία θα επιτρέψει επέκταση εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ στους χώρους της OWENS παρά μόνο εάν αφορά σε κατασκευές γραφείων για στέγαση προσωπικού».
Δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να δεχτεί την εγκατάσταση 140 στρ. νέων μονάδων ακριβώς πάνω στη Ζώνη Ασφαλείας. Αν υλοποιηθεί η γιγάντωση, οι παραγωγικές μονάδες του διυλιστηρίου θα έρθουν ακόμα πιο κοντά στην Ελευσίνα και τις Εργατικές Κατοικίες της Μάνδρας, ενώ η επικινδυνότητα θα αυξηθεί κατακόρυφα!
Είναι σκόπιμα ψευδής και παραπλανητικός ο χάρτης που δημοσιεύει η εταιρία στο προπαγανδιστικό της φυλλάδιο προς τους κατοίκους του Θριασίου.

Αλήθεια 3η : Επένδυση για υψηλή κερδοφορία και όχι για το περιβάλλον .
Θέλουν να φτιάξουν ένα διυλιστήριο 5 φορές πιο σύνθετο για να διυλίζει φθηνότερο και πιο βρώμικο σε θειάφι αργό πετρέλαιο. Για να διπλασιάσει την παραγωγή στα ακριβά λευκά προϊόντα ντήζελ, νάφθα και υγραέρια. Για να κατεργάζεται ετησίως 100.000 τόνους περισσότερο αργό πετρέλαιο και 200.000 τόνους πρώτη ύλη από το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης! Είναι σίγουρο πως αμέσως μετά θα θελήσει να παράγει και βενζίνες .
· Η εγκατεστημένη ισχύς του θα αυξηθεί 6 φορές !
· Η θερμική του ισχύς θα αυξηθεί 5,5 φορές !
· Η κατανάλωση ισχύος θα αυξηθεί 7 φορές !
· Η κατανάλωση ενέργειας θα ανέλθει στις 780 Γιγαβατώρες !
Κάθε 5 χρόνια εξαγγέλλουν νέα σχέδια επεκτάσεων. Πιέζουν για την εκβάθυνση των δύο διαύλων του Κόλπου της Ελευσίνας για να εισέρχονται μεγαλύτερα πετρελαιοφόρα στον Κόλπο. Θέλουν να βάλλουν τώρα τις βάσεις για μελλοντικές απρόβλεπτες επεκτάσεις, τις οποίες κανένας μας δε θα μπορέσει τότε να σταματήσει…
Όπως στον Ασπρόπυργο! Βάζουν σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλειά μας και το περιβάλλον μας μόνο για να πετύχουν υψηλή κερδοφορία. Δεν θα τους αφήσουμε !
«Εκτιμούμε πως από την Ελευσίνα μόνο θα προστεθούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ στα κέρδη μας προ φόρων τόκων και αποσβέσεων » …! Δήλωση του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΠΕ Πάνου Καβουλάκου ( Λονδίνο 3/10/2007 – Αναμετάδοση Βloomberg).

Αλήθεια 4η : Επενδύουν στο πετρέλαιο όταν όλος ο πλανήτης θέλει να απαλλαγεί από αυτό.
Είναι ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει την γιγάντωση του Διυλιστηρίου. Είναι πρωτοφανές ψεύδος να χαρακτηρίζονται το ντήζελ και η νάφθα « 100% καθαρά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα». Αντίθετα, η Ε.Ε δεν ευνοεί την αύξηση της παραγωγής του ντήζελ και της νάφθας, επιβάλλει την αποθείωση μόνο στο ήδη παραγόμενο ντήζελ, την σταδιακή στροφή στα βιοκαύσιμα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο. Η διαδικασία αποθείωσης του ντήζελ δημιουργεί σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία έχουμε ήδη υποστεί ενώ η κατανάλωσή του ευθύνεται για πιο καρκινογόνες εκπομπές από τη βενζίνη.

Αλήθεια 5η: Δεν χωράει δεύτερο γιγαντωμένο διυλιστήριο στο Θριάσιο.
Το Θριάσιο είναι βιομηχανικά και περιβαλλοντικά κορεσμένο. Αποτελεί Διακεκαυμένη Ζώνη και χρειάζεται Ειδικές Περιβαλλοντικές Ενισχύσεις. Έχει πληρώσει ακριβό τίμημα. Δεν μπορεί να φορτωθεί στις πλάτες του ένα δεύτερο - μετά τον Ασπρόπυργο - γιγάντιο διυλιστήριο, ούτε την κολοσσιαία μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στην Χαλυβουργική, ούτε τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα μέσα στο περιαστικό του πράσινο (Μελετάνι). 16 δραστηριότητες που υπάγονται στην Κοινοτική Οδηγία SEVESO II εδρεύουν στο Θριάσιο. Ούτε ένας Επιθεωρητής Περιβάλλοντος δεν σταθμευει στο Θριάσιο. Φτάνει πια !

Αλήθεια 6η : η μείωση των ρύπων και της επικινδυνότητας είναι μόνο στα χαρτιά !
20 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία επέκταση του ΄87 η ΠΕΤΡΟΛΑ δε μπόρεσε να μειώσει τους ρύπους, τη δυσοσμία και τα ατυχήματα, παρότι στις μελέτες υποσχόταν το αντίθετο. Οι δυσοσμίες από τις διαφυγές του διυλιστηρίου αυξήθηκαν κατακόρυφα τα τελευταία 10 χρόνια. Η Ελευσίνα, οι Εργατικές Κατοικίες και η Μάνδρα, καθώς και η Μαγούλα πνίγονται από την χαρακτηριστική «μυρωδιά αερίου», το όζον, τους Υδρογονάνθρακες κ.α.
Από το 2004 τόνοι πετρελαιοειδών διαρρέουν από το διυλιστήριο μπροστά στις ακτές τις ΠΥΡΚΑΛ , με συνέπεια το έδαφος και το υπέδαφος να έχουν υποστεί μόνιμες βλάβες.
Οι διαδοχικές επεκτάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο αύξησαν τους ρύπους, τις διαρροές Υδροθείου, τα επεισόδια ρύπανσης, τα ατυχήματα και την επικινδυνότητα.
Πάντα στις μελέτες και στα χαρτιά εμφάνιζαν μείωση των ρύπων και στην πράξη είχαμε αύξηση…
Αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα :

· Γιατί πρέπει να γιγαντωθεί η ΠΕΤΡΟΛΑ για να μειώσει τους ρύπους ;
· Ποιος τους εμπόδισε μετά την τελευταία επέκταση του ‘87 να μειώσουν τους ρύπους, να καίνε καλύτερα καύσιμα, να επενδύσουν σε τεχνολογίες αντιρρύπανσης;
· Ό,τι δεν μπόρεσαν να πετύχουν στο γιγαντωμένο διυλιστήριο του Ασπροπύργου θα μπορέσουν να το πετύχουν στην γιγαντωμένη ΠΕΤΡΟΛΑ; Όταν, μάλιστα, οι ίδιοι ομολογούν ότι :
ü Το διυλιστήριο θα καίει 11 φορές περισσότερα καύσιμα .
ü Οι διαφυγές μόνο από τις νέες μονάδες θα διπλασιαστούν όπως ομολογείται από τα ίδια τα ΕΛΠΕ : μόνο από τον νέο εξοπλισμό οι διαφυγές μη πτητικών υδρογονανθράκων ( VOCs) θα αυξηθούν (υπολογιστικά ) κατά 450 τόνους το έτος !
ü Όμως, οι πραγματικές εκπομπές αυτών των υδρογονανθράκων ισοδυναμούν με τους ημερήσιους ρύπους 60.000 αυτοκινήτων και θα τροφοδοτήσουν με την φωτοχημική παραγωγή όζοντος όχι μόνο το Θριάσιο αλλά ολόκληρη την Αττική!
ü Νέες καύσεις θα προστεθούν με την προσθήκη 8 επιπλέον φούρνων και 3 επιπλέον λεβήτων.
ü Τα αέρια απόβλητα θα αυξηθούν 9 φορές.
ü 5 νέες καμινάδες των 60 μέτρων και 2 νέοι πυρσοί των 130 μέτρων θα υψωθούν για να εκπέμπουν 1.500.000 κυβ. μέτρα απαέρια την ώρα πάνω από τα κεφάλια μας !




· Γιατί αποκρύβουν ότι από τη γιγαντωμένη ΠΕΤΡΟΛΑ θα εκλύονται 950.000 τόνοι τον χρόνο ( δηλαδή αύξηση 350%) Διοξειδίου του Άνθρακα που αποτελεί το επονομαζόμενο «αέριο του Θερμοκηπίου» και ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή και ότι θα χρειαστεί μάλιστα να αγοράσουν επιπλέον δικαιώματα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου;
Γιατί πρέπει το διυλιστήριο στο οποίο συνέβη το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα της χώρας με 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες να γίνει 5 φορές συνθετότερο για να γίνει ασφαλέστερο; Όταν μάλιστα επεκτείνεται δίπλα στην ΠΥΡΚΑΛ και βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής που συγκλονίστηκε από καταστροφικό σεισμό.

Δε θέλουμε να ζούμε πάνω σε μια βραδυφλεγή βόμβα. Δε θέλουμε να ζούμε με επιπλέον 1,5 εκ. κυβικά μέτρα απαέρια την ώρα πάνω από τα κεφάλια μας. Δεν θα τους αφήσουμε!

Αλήθεια 7η : Παιχνίδια με τους ανέργους. Τους θυμούνται «πριν» και τους ξεχνούν «μετά»…
Την περίοδο"87-"91 η ΠΕΤΡΟΛΑ υποσχέθηκε απατηλά 150 νέες θέσεις εργασίας, επεκτάθηκε και αμέσως μετά απέλυσε το 50% του προσωπικού ! Τα τελευταία χρόνια μείωσε το προσωπικό κατά 100 θέσεις, δεν αναπλήρωσαν ούτε τους συνταξιοδοτηθέντες . Στη LAMDA ( πρώην ΗΦΑΙΣΤΟΣ ) , μέσα στο 2006, ο Λάτσης πέταξε στον δρόμο 180 εργαζόμενους ! Τώρα υπόσχονται 120 θέσεις εάν γιγαντωθεί. Οι εργαζόμενοι απεργούν και καταγγέλλουν την Διοίκηση των ΕΛΠΕ γιατί δεν προσλαμβάνει το αναγκαίο προσωπικό για την ασφαλή λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα. Παραδίδουν τον κρίσιμο τομέα της συντήρησης στους εργολάβους ενώ ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ μεθοδεύει μειωμένες αποδοχές σε κάθε νεοπροσλαμβανόμενο!
Ποιος άνεργος παίρνει στα σοβαρά την ΠΕΤΡΟΛΑ όταν αυτή απατηλά "παίζει παιχνίδια" με την ανεργία κάθε φορά που θέλει να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να πετύχει τους σκοπούς της ;
Τέρμα η παραπληροφόρηση των ανέργων και των λιγοστών συμβασιούχων που κρατά σε ομηρία .

Αλήθεια 8η : Η Ειδική Εισφορά Πετρελαιοειδών είναι κατάκτηση και όχι δώρο!

Με το πρόσφατο προπαγανδιστικό της φυλλάδιο προς τους κατοίκους του Θριασίου, η εταιρία ΕΛΠΕ, με απαράδεκτο και παραπλανητικό τρόπο συνδέει την Ειδική Εισφορά των πετρελαιοειδών, τους Δημοτικούς Φόρους και τα Τέλη, ωσάν να ήταν προσφορά της, με το νέο επεκτατικό σχέδιο αποκρύβοντας την αλήθεια:
· Η επιχορήγηση, από το Υπουργείο Ανάπτυξης , των Δήμων Ελευσίνας και Μάνδρας - και άλλων 5 Δήμων της χώρας που πλήττονται από τα διυλιστήρια -με το 15% της ειδικής εισφοράς των πετρελαιοειδών, αποτελεί κατάκτηση της αυτοδιοίκησης και αποτέλεσμα μακροχρόνιων αγώνων που ξεκίνησαν το 1995.
· Η επιχορήγηση αυτή δεν χάνεται για τους Δήμους αν δεν υλοποιηθεί η επέκταση.
· Κανένας Δήμος της χώρας δεν επιθυμεί την εγκατάσταση διυλιστηρίου στα όριά του προκειμένου να εισπράττει την Ειδική Εισφορά …
· Η ΠΕΤΡΟΛΑ, βασιζόμενη στην Χουντική Σύμβαση του 1972, επιδιώκει από το 1995 με διαδοχικές προσφυγές στα Δικαστήρια να πληρώνει μειωμένα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας, να μην πληρώνει τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων και τα τέλη ρύπανσης, κολυμβητηρίου, κοινοχρήστων χώρων και εγγράφει στους ισολογισμούς της απαιτήσεις 1,5 εκ. € για την επιστροφή των ποσών που της έχει επιβάλλει ο Δήμος! Πρόσφατα αρνήθηκε να καταβάλλει τέλη χρήσης υπεδάφους για τους διερχόμενους μέσα από την πόλη αγωγούς της. Τέρμα η κινδυνολογία, η παραπλάνηση και τα εκβιαστικά διλλήματα !

Αλήθεια 9η: Από το 2008 η ΠΕΤΡΟΛΑ επιστρέφεται στον Λάτση !
Από το 2008 η διοίκηση όλου του Ομίλου περιέρχεται ξανά στον Λάτση. Με την βοήθεια του κράτους και της Κυβέρνησης πρέπει να του επιστραφεί η ΠΕΤΡΟΛΑ με τις άδειες της γιγάντωσης στο χέρι. Ό,τι δεν πέτυχε στο παρελθόν μόνος του πρέπει τώρα να του το εξασφαλίσει το κράτος: την δυνατότητα να γιγαντώσει το διυλιστήριο για να επιτύχει ασύλληπτα επίπεδα κερδοφορίας.




Αλήθεια 10η: Πάντα είχαν τις Κυβερνήσεις με το μέρος τους…
Έχουν την Κυβέρνηση με το μέρος τους . Πάντα είχαν τις Κυβερνήσεις με το μέρος τους. Όμως μέσα στα τελευταία 16 χρόνια δεν μπόρεσαν να γιγαντώσουν το διυλιστήριο. Υποκύπτουν διαρκώς στις πιέσεις του ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΤΣΗ και συγκαλύπτουν το πρόβλημα που πάνε να δημιουργήσουν στην περιοχή μας. Αντί να συμμορφωθούν με τους νόμους, τους αλλάζουν !
Την ευθύνη έχει πλέον ο Πρωθυπουργός. Ήρθε η ώρα να υλοποιήσει την δέσμευσή του ενώπιον των πολιτών της Ελευσίνας στις 16/3/03 : « Ζητώ συγνώμη από τους κατοίκους της Ελευσίνας που πληρώνουν την βιομηχανική ανάπτυξη και την ανεργία και δεσμεύομαι να αποδείξω έμπρακτα την ανάληψη της ευθύνης που βαραίνει την πολιτεία ».

Αλήθεια 11η: Όμως για άλλη μια φορά ο λαός και το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνουν…
Αν δοθούν οι άδειες θα ξεσπάσει νέο κύμα απρόβλεπτων κινητοποιήσεων που αναγκαστικά θα πάρουν πιο δυναμικό χαρακτήρα.Το Θριάσιο βρίσκεται ήδη σε διαρκή επαγρύπνηση.
Οι κινητοποιήσεις των πολιτών, των μαζικών φορέων, των Δήμων και της Νομαρχίας θα αποτρέψουν, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, τα νέα σχέδια. Παρότι από το 2005 άλλαξαν τον νόμο που προστάτευε την περιοχή ώστε να μπορούν να επεκταθούν. Όμως δεν θα αδρανήσουμε! Αν δοθεί άδεια, αυτή θα προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την Νομαρχία και τους Δήμους. Το Σ.τ.Ε θα κρίνει την αντισυνταγματικότητα αυτού του νόμου που αντιστρατεύεται την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας. Πρόσφατα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία, γύρισε την πλάτη στα σχέδιά τους απορρίπτοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αλήθεια 12η: Αγώνας υπέρ βωμών και εστιών. Τώρα !
Οι πολίτες του Θριασίου ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥΣ στις σειρήνες του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΠΕΤΡΟΛΑ και ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ … για να προασπίσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ζούν χωρίς κινδύνους σε ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον !
Οι κατακτήσεις μας δε θα ακυρωθούν ! Το Θριάσιο δε γυρίζει 30 χρόνια πίσω!
Υψώνουμε δίκαιη φωνή διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση των πολυτιμότερων αγαθών της υγείας και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο εργαζόμαστε, κατοικούμε, αθλούμαστε, αναπνέουμε, μεγαλώνουμε παιδιά, διατηρούμε τα περιουσιακά μας στοιχεία και δεν δεχόμαστε ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ να διακυβευτεί ή να απαξιωθεί για χάρη της ΠΕΤΡΟΛΑ!
Θα τα καταφέρουμε! ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.



ü ΤΑ ΕΛΠΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗΣ
ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ
ü Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΩΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ
ü ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ (ΕΛΠΕ ΒΕΕ) ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΥΡΙΤΙΔΟΠΟΙΕΙΟΥ ΚΑΛΥΚΟΠΟΙΕΙΟΥ (ΠΥΡΚΑΛ)




















ΟΛΑ ΕΔΩ;
Βιομηχανικά Απόβλητα
στο καταπράσινο
Μελετάνι της Μάνδρας ;


Μέσα στην καρδιά του περιαστικού μας πρασίνου, στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας, η MANDRECO ορέγεται την εγκατάσταση της πρώτης χωματερής επικινδύνων αποβλήτων στην χώρα! Μέσα στα λαγούμια ενός εξαντλημένου μεταλλείου επιχειρείται να στηθεί μια νέα τριτοκοσμική και αφάνταστα ρυπογόνα δραστηριότητα .

ü 900 στρ δασικής έκτασης θα καταληφθούν και θα την μετατραπούν σε σεληνιακό τοπίο.
ü Η χωματερή επικινδύνων θα υποδεχτεί τους 100.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων από τις 2 Χαλυβουργίες που βρίσκονται στην Δυτ. Αττική και τα απόβλητα από άλλες βιομηχανίες της χώρας .
ü Επιπλέον θα υποδεχτεί σε ημερήσια βάση 50 τόνους σκόνης από σακκόφιλτρα.
ü Θα δημιουργήσει μόνιμες βλάβες στο οικοσύστημα της περιοχής , στο έδαφος , το υπέδαφος , τον υδροφόρο ορίζοντα !
ü Θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο Θριάσιο που τροφοδοτεί με οξυγόνο όλη την περιοχή !
ü Θα απαξιώσει τις περιουσίες των πολιτών και θα ανακόψει όλη την προσπάθεια αναβάθμισης του Θριάσιου !
ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ !


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Απρίλιος 2008
ΟΛΑ ΕΔΩ;
Κολοσσιαία μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής 880 ΜW
στην ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ;

Με το μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ- ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ επιχειρείται να βγουν από το τέλμα τα σχέδια από το 2001 της Χαλυβουργικής για την εγκατάσταση θερμοηλεκτρικού σταθμού 880 MW στην Ελευσίνα. Με τα δεκανίκια της ΔΕΗ καταβάλλεται απεγνωσμένη προσπάθεια να «σωθεί»το σχέδιο . Για να χρυσωθεί το χάπι συγκρίνεται με τα πολύ χειρότερα λιθανθρακικά σχέδια . Ξεθάβεται επίσης ανενεργή άδεια της Χαλυβουργικής από το 1974 για να προστεθούν κι άλλα 100 ΜW ισχύος!
Κανένας αρμόδιος δεν μπορεί να απαντήσει ευθέως και ειλικρινώς στο ερώτημα : γιατί επελέγη ως τόπος εγκατάστασης πάλι το Θριάσιο ;
Αντί για πολιτικές ενίσχυσης της περιβαλλοντικής αποσυμφόρησης του Θριάσιου επιλέγονται πολιτικές αύξησης των δραστηριοτήτων και της ρύπανσης .
ü Αποτελούν κολοσσιαία εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα εξάγεται στην Ιταλία. Από πλευράς ισχύος είναι η μεγαλύτερη άδεια ιδιωτικής Ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα η οποία θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 30 χρόνια !
ü Οι μονάδες θα αναπτυχθούν σε μπαζωμένη με σκουριές και απόβλητα της Χαλυβουργικής θαλάσσια έκταση 102 στρ.
ü Θα προσθέσουν στην ατμόσφαιρά μας τόσα καυσαέρια όσα εκπέμπονται από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και τουλάχιστον 2.000- 2.300 τόνους Οξειδίων του Αζώτου τον χρόνο ενώ σήμερα σε όλο το Θριάσιο Πεδίο παράγονται περίπου 2.700 τόνοι το χρόνο! Θα υπάρξει δηλ. αύξηση της ρύπανσης ως προς τα Οξείδια του αζώτου τουλάχιστον κατά 75% !
ü Θα οδηγήσουν σε βέβαιη αύξηση του όζοντος σε όλη την περιοχή της Πρωτεύουσας αφού έχει αποδειχθεί ότι η ρύπανση της περιοχής μας μεταφέρεται με δύο μηχανισμούς στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών
ü Θα εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα 2,6 – 3 εκ. τόνους Διοξείδιου του Άνθρακα (CO2), ετησίως , καθώς και άλλους επικίνδυνους αέριους ρύπους όπως Μεθάνιο, Σωματίδια, Διοξείδιο του Θείου κ.α. Από αυτούς το Διοξείδιο του Άνθρακα , το μεθάνιο και μέρος των οξειδίων του Αζώτου ευθύνονται για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Αυτές οι εκπομπές CO2 ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές τουλάχιστον 80.000 – 100.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων !
ü Τέλος, θα εκπέμπεται και σημαντική ποσότητα ( 4,4 – 5 Κg /y) υδραργύρου , που θεωρείται από τα πιο τοξικά βαρέα μέταλλα.
ü Θα υπάρξει περαιτέρω ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τις διαδικασίες ψύξης των μονάδων
Ήδη, η Νομαρχία Δυτ. Αττικής και ο Δήμος Ελευσίνας έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση τόσο της άδειας παραγωγής όσο και της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ενώ διαμηνύθηκε στην ΔΕΠΑ ότι θα παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο η κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης από το Πάτημα έως την Χαλυβουργική για την τροφοδοσία της Μονάδας με Φυσικό Αέριο.
ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ! ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Απρίλιος 2008

Προς τον υπουργό Πολιτισμού έκκληση προκειμένου να παραχωρήσετε τη χρήση του κτιρίου της οδού Αγ. Ασωμάτων 9 στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη.

Έκκληση
Προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη
Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1994 και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς με σκοπό τη συγκέντρωση, κωδικοποίηση, τεκμηρίωση, καταλογογράφηση και κατάταξη σε εύχρηστες βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων βιβλίων, περιοδικών, φυλλαδίων, CD ROM, εικονογραφικού υλικού, χαρτών κ.α., που αναφέρονται στην οικολογία, με την ευρύτερη έννοια: περιβάλλον, φυσιολατρεία, παραδοσιακή και οικολογική γεωργία, ορειβασία, οικογεωγραφία, πολιτική οικολογία, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, λαογραφία, προστασία καταναλωτών, πολεοδομία, χωροταξία, οικολογική δόμηση, εργασιακό περιβάλλον, περιβαλλοντική εκπαίδευση, πολιτιστικό περιβάλλον, αρχαιολογία, περιβαλλοντική τεχνολογία, κλπ. στην ελληνική ή άλλες γλώσσες. Επίσης, η Ευώνυμος σχεδιάζει και υλοποιεί πολύμορφες δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με το ειδικό βάρος να δίνεται σε νέες εκδόσεις σημαντικών οικολογικών τίτλων τους οποίους διστάζει να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό η τρέχουσα εκδοτική αγορά. Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει η Ευώνυμος τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζουν τα επιστημονικά έργα και διατριβές νέων Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με την περιβαλλοντική θεματική καθώς και η καθιερωμένη διεθνώς ετήσια έκδοση της Κατάστασης του Κόσμου του Ινστιτούτου
Worldwatch.
Η Ευώνυμος, η οποία είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχει εγκατασταθεί από την αρχή της λειτουργίας της σε τμήμα διατηρητέου κτιρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, που βρίσκεται επί της οδού Ασωμάτων 9 στο Θησείο, ύστερα από άδεια νομίμως εγκατεστημένου φορέα, ο οποίος στη συνέχεια έπαψε να λειτουργεί. Το κτίριο παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα, θα είχε δε υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές ή και μερική κατάρρευση, εάν δεν είχε δεχτεί την φροντίδα των ανθρώπων της Ευωνύμου, παρά το γεγονός ότι δεν της έχει γίνει επίσημη παραχώρηση της χρήσης από το Υπουργείο.
Η Ευώνυμος, προχώρησε με πρωτοβουλίες της, σε επισκευές (σε συνεννόηση με την αντίστοιχη διεύθυνση του ΥΠΠΟ), ορισμένες από τις οποίες κρίθηκαν ως επιλέξιμες από ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακαίνισης δημόσιων κτιρίων με χρήση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Μέχρι σήμερα έχει επισκευαστεί και μονωθεί η πρόσοψη και το δώμα, ενώ έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάνελς που θα παρέχουν στο κτίριο υψηλό βαθμό ενεργειακής αυτονομίας.
Πολλές επεμβάσεις, έστω και χωρίς την χρηματοδότηση της πολιτείας, με εθελοντική εργασία και αγορά των απαιτούμενων υλικών από ίδιους πόρους θα μπορούσαν να έχουν γίνει ακόμη, αν η Ευώνυμος είχε επισήμως τη χρήση του χώρου.

Όλοι οι χώροι του κτιρίου θα μπορούσαν να έχουν ανακαινισθεί για τη διενέργεια εκδηλώσεων σχετικών με το περιβάλλον, το βιβλίο, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τον πολιτισμό. Κτιριακά, θα μπορούσαμε να αναδιοργανώσουμε τα λειτουργικά στοιχεία του κτίσματος, με απόλυτο πάντοτε σεβασμό στην εξαίρετη διατηρητέα αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, προς την κατεύθυνση του οικολογικού κτιρίου, προσφέροντας ένα ζωντανό παράδειγμα ανακαίνισης υφιστάμενου δημόσιου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, ανακύκλωσης νερού και απορριμμάτων, φιλικών στο περιβάλλον οικοδομικών υλικών, διαμορφώνοντας ένα κτίριο που θα εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό της ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εφόσον θα είχαμε στη διάθεσή μας τον χώρο αυτόν, πλήρως ανακαινισμένο και ικανό να φιλοξενεί διάφορα γεγονότα, θα μπορούσαμε να οργανώνουμε πολυσύνθετα πολιτιστικά γεγονότα, με άξονα αναφοράς την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση περί το περιβάλλον, όπως: εργαστήρια ανακύκλωσης, φωτογραφίας, βιβλιοδεσίας, εκθέσεις, προβολές, σεμινάρια, οργανωμένη ξενάγηση στα συστήματα και τις τεχνικές της οικολογικής δόμησης.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η ευχέρεια επισκευής και οργάνωσης όλων αυτών από την Ευώνυμο, λόγω της μη παραχώρησης της χρήσης του κτιρίου από το ΥΠΠΟ στην Ευώνυμο.

Μετά από πολλές, πλην άκαρπες προσπάθειες, σας απευθύνουμε έκκληση προκειμένου να παραχωρήσετε τη χρήση του κτιρίου της οδού Αγ. Ασωμάτων 9 στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη.
Η οικολογία, το βιβλίο, ο πολιτισμός, χρειάζονται χώρους ζωντανούς, ανοιχτούς σε δημιουργικές πρωτοβουλίες κάθε προέλευσης, χρειάζονται μια Στέγη της Οικολογικής Σκέψης.
Ελπίζουμε πως με την κατανόησή σας θα επιβραβεύσετε και θα δώσετε διάρκεια στο μεγάλο συλλεκτικό και δημιουργικό έργο που έχει ως τώρα πραγματοποιηθεί στον συγκεκριμένο χώρο.
Απαντήστε ή με
e mail στο evonymos@tee.gr ή στο m.kour@gein.noa.gr, γράφοντας απλώς "προσυπογράφω την έκκληση προς τον κ. Λιάπη"ή με φαξ στο 210 3256221, υπογράφοντας στη σχετική στήλη κάτω από την έκκληση.Σε κάθε περίπτωση συμπληρώστε τα πλήρη στοιχεία και την ιδιότητά σας.Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ EYΩNYMOY OIKOΛOΓIKHΣ BIBΛIOΘHKHΣ EINAI :www.evonymos.org
Υπογραφές
Ονοματεπώνυμο
Ιδιότητα
e-mail
Τηλέφωνο
Υπογραφή
ΔραστηριότητεςΕνδεικτικά αναφέρουμε τις σημαντικότερες δραστηριότητες της Ευωνύμου στοδιάστημα της λειτουργίας της:Οργανωτικά λειτουργικά• Επί 14 συνεχή χρόνια ανοίγει καθημερινά 4 - 8 κάθε απόγευμα για τουςεπισκέπτες-αναγνώστες.• Τη Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν, στο διάστημα αυτό, δεκάδες ομάδες μαθητώνπεριβαλλοντικής εκπαίδευσης από σχολεία της Αττικής, με τους καθηγητέςτους, φοιτητές, σπουδαστές, μελετητές, ξένες αντιπροσωπείες, μέληοικολογικών οργανώσεων, κλπ.• Στην Ευώνυμο πραγματοποίησαν πτυχιακές και άλλες εργασίες τους σταπλαίσια εκπαιδευτικών εργαστηρίων, φοιτητές από την Πάντειο και το ΤμήμαΒιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ, αποδελτιώνοντας εκατοντάδες περιοδικά.• Στην αποδελτίωση, όπως και σε πολλές άλλες δραστηριότητες, μετέχουν κατάκαιρούς και πολλοί εθελοντέςΔιοργάνωση - συμμετοχή σε εκδηλώσειςα. Έκθεση της συλλογής περιοδικών οικολογικού περιεχομένου της Ευωνύμου έχειγίνει/οργανωθεί 6 φορές μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο ισάριθμων εκδηλώσεων για τοκοινό. Ενδεικτικά αναφέρουμε:• Ιούνιος του 1995, για 4 ημέρες, στο Κατράκειο Θέατρο, σε συνεργασία με τοΥΠΕΧΩΔΕ., στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα τουπεριβάλλοντος.• Ιούλιος του 1995, για 10 ημέρες, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου τηςΑθήνας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καιτων τμημάτων ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίουτης Αθήνας, στα πλαίσια συνεδρίου με θέμα: "ΜΜΕ και περιβάλλον".• Ιανουάριος του 1996, για 7 ημέρες, στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο του 6ουΣυνεδρίου των Ελληνικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.β. «Βραδιά Λόγου και Μουσικής», με θέμα: «Τοπία και Ουτοπία», 19/11/2001, στοΑμφιθέατρο του Κέντρου ΓΑΙΑ, του Μουσείου Γουλανδρή, σε συνεργασία με τους«Φίλους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας». Ποιήματα διάβασαν οιΓιάννης Φέρτης και Κώστας Καστανάς, τραγούδησαν ο Κώστας Θωμαΐδης και τοοκταμελές Χορωδιακό Εργαστήρι Αθηνών.γ. Έκθεση για το τραμ στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα (31/3-6/4 2003), μεχορηγία της ΤΡΑΜ ΑΕ. Η ίδια έκθεση στη Νέα Σμύρνη σε συνεργασία με το ΔήμοΝ. Σμύρνης (8-15/5/2003), στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στο πλαίσιο διεθνούςσυνεδρίου για το τραμ (19&20/5/2003) και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος),στο πλαίσιο συνεδρίου για το τραμ (23 & 24 /6 / 2005).δ. Διοργάνωση εκδηλώσεων για παρουσιάσεις βιβλίων• Βιβλίο: Εξώφυλλα περιοδικών (1995)• Βιβλίο: Περί της Χρησιμότητος των Πτηνών (1995)• Βιβλίο: Εξώφυλλα Βιβλίων (1996)• Συνολικό έργο συγγραφέα Γιώργου Σφήκα (1998)• Βιβλίο: Κτίρια για έναν πράσινο κόσμο (2000)• Βιβλίο: Η κατάσταση του κόσμου 2005 (2005)• Βιβλίο: Η παράνομη διακίνηση των κατοικίδιων ζώων(2005)• Βιβλίο: Τα μεταλλαγμένα: το παρελθόν, το παρόν και το άγνωστο μέλλον (4εκδηλώσεις, 2006-2007)• Βιβλίο: Η κατάσταση του κόσμου 2007 (4 εκδηλώσεις, 2007)• Βιβλίο: Ο Νταβέλης στο Σικάγο (2 εκδηλώσεις, 2007-2008)ε. Κύκλος εκδηλώσεων σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη με τίτλο: «Πλατείαςεγκώμιον» (Μάιος-Ιούνιος 2006)στ. Συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός κατά των ναρκωτικών) στο πλαίσιοσεμιναρίων που οργάνωσε για την επιμόρφωση νέων επιστημόνων (γιατρών,κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, κλπ.) στον τομέα της πρόληψηςκατά των ναρκωτικών. Στα γραφεία της Ευωνύμου έγιναν ορισμένα από τα μαθήματαοικολογικού περιεχομένου που περιλαμβάνονταν στα σεμινάρια, στα οποία δίδαξανκαι μέλη της Βιβλιοθήκης.Η Ευώνυμος στα ΜΜΕΤηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες συνεργάστηκε η Ευώνυμος:• Αθήνα – Πάρνηθα (ημίωρη εκπομπή στη ΝΕΤ, 1998)• Τραμ (ημίωρη εκπομπή στη ΝΕΤ, 2003)• Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, 2002 (ωριαία εκπομπή στη ΝΕΤ,συμμετοχή)• Τα βότανα στην ιατρική (εκπομπή Παρασκήνιο, ΝΕΤ, 1999)• Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος της Αθήνας (υλικό για δύο παραγωγές σχετικά μετα εγκαίνια του Σταθμού του Μοναστηρακίου και τις άλλες ανακαινίσειςσταθμών, 2003)• Όλυμπος (υλικό για ημίωρη παραγωγή της ΝΕΤ, 2000 και σειρά εκπομπώνστο ΣΚΑΙ, 2007)• Πόλεμος και Πυρηνικά (ΜΕΓΑ, 1996)• Σεισμοί και Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Πυρηνικά (Σκάι, 1999)• Τεχνολογία για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (εκπομπή στο Business Channel(NOVA) &TV Magic, 2003)• Εκπομπή Green team ΕΤ1 (Ιανουάριος 2008)• Παρουσίαση της Ευωνύμου (περίπου 15 φορές σε διάφορους τηλεοπτικούςσταθμούς, 1995-2008)Ραδιοφωνικές εκπομπές στις οποίες συνεργάστηκε η Ευώνυμος:• Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Ευωνύμου με τίτλο«Εξώφυλλα Περιοδικών» (2 συνεχόμενες εκπομπές στο 3ο πρόγραμμα με όλεςτις ομιλίες, 1995)• Εκπομπή με θέμα «Βιβλία και περιοδικά με φυσιολατρικό περιεχόμενο στηνπερίοδο της κατοχής» (Σκάι, 1996)• Η σχέση Οικολογίας και Εκκλησίας (Σκάι, 2ο πρόγραμμα, 1996)• Τραμ (Ράδιο Παρατηρητής-Θεσσαλονίκη, Άλφα, 9.84, 2003)• Για το βιβλίο που εξέδωσε η Ευώνυμος με τίτλο «Όλυμπος, κείμενα καιεικόνες δύο αιώνων» (9.84, Σκάι, Φλας, 2002)• Για τα βιβλία που εξέδωσε η Ευώνυμος με τίτλο «Η Κατάσταση του Κόσμου2005, 2006, 2007» (σε πολλούς ραδιοσταθμούς, 2005-2007)• Για τα βιβλία που εξέδωσε η Ευώνυμος με τίτλο «Ο Νταβέλης στο Σικάγο: ΤοΓουέστερν της Ανάπτυξης» (σε πολλούς ραδιοσταθμούς 2007-2008)• Συμμετοχή σε δεκάδες ακόμη εκπομπές σε ραδιοσταθμούς από όλη τηνΕλλάδαΚείμενα για την Ευώνυμο έχουν φιλοξενηθεί σε δεκάδες έντυπα (ημερήσιος καιπεριοδικός τύπος, οικολογικά, πολιτιστικά, τοπικά έντυπα κ.ά. (μικρή ανθολόγησηστην ιστοσελίδα μας: http://www.evonymos.org/greek/eidikathemata.asp?parentid=335)Επισκέπτες στην ΕυώνυμοΕπισκέπτες στην Ευώνυμο στα χρόνια λειτουργίας της (1994 έως σήμερα):Ομαδικές επισκέψεις: 65 σχολεία από όλη την Ελλάδα (κυρίως Αττική), ομάδες απόΟρειβατικούς Συλλόγους, μεταπτυχιακούς φοιτητές: 2.800 άτομα συνολικά.Μεμονωμένοι επισκέπτες: 9.500 άτομαΟρισμένα από τα σχολεία που επισκέφθηκαν την Ευώνυμο3ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής, 1ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών, 4ο Λύκειο Αιγάλεω, 15οΔημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης, 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας, 5ο Λύκειο Νίκαιας, 3οΛύκειο Αχαρνών, 2ο (Ομήρειο) Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης (9 επισκέψεις), 2ο ΛύκειοΆνω Λιοσίων.(17 σχολεία από όλη την Ελλάδα επισκέφθηκαν την έκθεση για το τραμ στο Σταθμότου Μετρό στο Σύνταγμα και στη Νέα Σμύρνη, Απρίλιος – Μάιος 2003)Κατανομή επισκεπτών:• Φοιτητές, 3.300• Μαθητές, 2.500• Μεταπτυχιακοί, 1.600• Ερευνητές – μελετητές, 900• Δημοσιογράφοι, 400• Μέλη Οικολογικών Οργανώσεων, 1.300• Εκπαιδευτικοί, 800• Διάφοροι, 1.500Ειδικότητες – ιδιότητες επισκεπτών στην Ευώνυμο που έχουν καταχωρηθεί στοΒιβλίο Επισκεπτών:Φοιτητής, Μαθητής, Μεταπτυχιακός, Περιβαλλοντολόγος, Αρχιτέκτων –Χωροτάκτης, Φιλόλογος, Ζωγράφος, Γιατρός, Βιολόγος, Δημοσιογράφος, Ιστορικός,Φυσικός, Θεολόγος, Γυμναστής, Καθηγητής ΑΕΙ, Καθηγητής ΤΕΙ, Καθηγητής ΜΕ,Χημικός Μηχανικός, Δικηγόρος, Συγκοινωνιολόγος, Δάσκαλος, ΠολιτικόςΜηχανικός, Κινηματογραφιστής, Εισαγωγέας φωτοβολταϊκών, Γεωλόγος,Βιοκαλλιεργητής, Ποιητής, Οικονομολόγος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γεωπόνος,Ερευνητής, Ναυπηγός, Τραπεζικός, Χημικός, Βιβλιοθηκονόμος, Γραφίστας,Σκηνοθέτης, Λογοτέχνης, Συνταξιούχος, Μελισσοκόμος, Υδρογεωλόγος, Αρχιτέκτων– Πολεοδόμος, Τεχνολόγος τροφίμων, Φωτογράφος...(μια ειδική κατηγορία χρηστών του αρχείου της Ευωνύμου είναι οι δημοσιογράφοι.Πολύ συχνά τα αιτήματα για παροχή βιβλιογραφικής συνδρομής γίνονται τηλεφωνικά ήηλεκτρονικά και έτσι δεν καταγράφονται στο βιβλίο επισκεπτών της Βιβλιοθήκης)Εργασίες για την Ευώνυμο1. Πτυχιακή εργασία στο ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, με θέμα: ΕΥΩΝΥΜΟΣΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Μάθημα: Ψηφιακές Βιβλιοθήκες, ΥπεύθυνοςΚαθηγητής: Σαράντος Καπιδάκης Ομαδική εργασία: Υπεύθυνοι φοιτητές: ΜόλτσαΑθηνά, Παπαγιάννη Ανδρονίκη, Έτος 2006(http://www.evonymos.org/greek/viewarticle.asp?id=3057)2. Εργασία στο μάθημα Ψηφιακές Βιβλιοθήκες, στο ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ,ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ «Διοίκηση και Οργάνωση Βιβλιοθηκών με έμφαση στιςνέες τεχνολογίες». Θέμα εργασίας: Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ArcEcology Library, Everglades Digital Library, ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΓΙΑΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: Μελέτες περίπτωσης, Νατάσσα Τσουμπρακάκου, 2005(http://www.evonymos.org/greek/viewarticle.asp?id=3056)3. ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ –ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη τηςΠληροφορίας, "Διοίκηση & Οργάνωση Βιβλιοθηκών με έμφαση στις ΝέεςΤεχνολογίες της Πληροφορίας". Μεταπτυχιακή εργασία. Επιβλέπων καθηγητής: κ.Τοράκη, Τίτλος Εργασίας: Ψηφιακές Βιβλιοθήκες για Άτομα με Αναπηρίες(ΑμεΑ), Άννα Κουλικούρδη, Αθήνα 2004 – 2005 (Παρουσίαση του συστήματος πουδιαθέτει η Ευώνυμος για τα άτομα με προβλήματα όρασης)(http://www.evonymos.org/greek/viewarticle.asp?id=4254)Συμμετοχή σε προγράμματαΗ Ευώνυμος ήταν υπεύθυνη ή συμμετείχε σε πολλά προγράμματα, εθνικά ήδιακρατικά. Ενδεικτικά αναφέρονται τα σημαντικότερα.• Συμμετείχε στο πρόγραμμα κινητικότητας που αφορούσε την "Καταγραφήτων ομαδικών παιδικών παιχνιδιών που παίζονται στο χώρο" και στοοποίο μετείχαν 14 σχολεία από όλη την Ελλάδα με ισάριθμες ομάδες Π.Ε., ηΕυώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, τοΠελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, κλπ. (υπεβλήθη από το 3ο ΛύκειοΑχαρνών, για τα έτη 1998-2000-ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την έκδοση ενόςτόμου)• Συμμετείχε στο πρόγραμμα που υπέβαλε το Πάντειο Πανεπιστήμιο καιαφορούσε τη δημιουργία Βάσης Δεδομένων με θέματα περιβάλλοντος, τουλικό του οποίου συγκεντρώθηκε από δεκάδες φοιτητές του Παντείου πουαποδελτίωσαν οικολογικά, φυσιολατρικά και άλλα περιοδικά και εφημερίδεςστην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκεκατά τα έτη 1998-2000 (ολοκληρώθηκε επιτυχώς με τη δημιουργία βάσηςδεδομένων με 12.000 εγγραφές).• Συμμετείχε στο πρόγραμμα που υπέβαλε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνώνκαι αφορούσε την προετοιμασία εκπαιδευτικού υλικού για τηνΠεριβαλλοντική Εκπαίδευση, με θέμα το "Σχολικό Κήπο". Το πρόγραμμαπραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 1999-2000 (ολοκληρώθηκε επιτυχώς με τηνσυγγραφή 11 βιβλίων και φυλλαδίων, 600 συνολικά σελίδων).• Υπεύθυνη ενός διακρατικού προγράμματος (συμμετείχαν επίσης μίαοικολογική οργάνωση από τη Ρουμανία και μία από την Τουρκία, όπως και τοΕΚΚΕ), με τίτλο: "Σχήμα επικοινωνίας για την οικολογική πληροφόρησηκαι την περιβαλλοντική εκπαίδευση", και σκοπό είχε τη δημιουργίαηλεκτρονικής ιστοσελίδας στο διαδίκτυο που περιλαμβάνει αξιολογημένα καιταξινομημένα θέματα για το σύνολο της οικολογικής ύλης από όλο τον κόσμο.Το πρόγραμμα, διάρκειας 18 μηνών, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2002).• Υπεύθυνη ενός διακρατικού προγράμματος με τίτλο «Αίμος» με συμμετοχήφορέων από τη Ρουμανία και τη Σερβία (και το ΕΚΚΕ) και με αντικείμενο τονΟικοτουρισμό, τον Αγροτουρισμό και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στιςσυμμετέχουσες χώρες. Χρηματοδότηση: Υπουργείο Εξωτερικών, διάρκεια2002-2004.• Υπεύθυνη ενός προγράμματος για την εκπόνηση δράσεων σεπροστατευόμενες περιοχές με τίτλο «Αειφόρος Όλυμπος», το οποίοχρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ (2003-2004) και στο οποίο συμμετείχανο Δήμος Λιτοχώρου και Η Πιερική Αναπτυξιακή ΑΕ. Από το πρόγραμμα έχειπαραχθεί μία ιστοσελίδα για τον Όλυμπο, εξοπλίστηκε ένα ΟικολογικόΣχολείο στο Λιτόχωρο που θα ενημερώνει του επισκέπτες του Όλυμπο καιτυπώθηκε ένα φυλλάδιο για τον λογική της ήπιας ανάπτυξης σεπροστατευόμενες περιοχές και ειδικά στον Όλυμπο.• Υπεύθυνη του προγράμματος «Φύση και Νεοελληνικός Πολιτισμός», στοπλαίσιο της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», Σεπτέμβριος 2004-Ιούλιος 2006.Αφορά την αποδελτίωση 6.000 τευχών περιοδικών από όπου θα προκύψουν60.000 άρθρα, τα οποία θα καταχωρηθούν στη βιβλιογραφική βάσηδεδομένων.• Υπεύθυνη του προγράμματος (στο οποίο συνεργάζεται το Εθνικό ΜετσόβειοΠολυτεχνείο και το Μελετητικό Γραφείο «EUDITI») «Εφαρμογή τηςΤεχνολογικής Καινοτομίας στον Ενεργειακό Ανασχεδιασμό ΔημοσίωνΚτιρίων - “Bringing Retrofit Innovation to Application in PublicBuildings-BRITA in Pubs»), με προτάσεις για την ενσωμάτωση καινοτόμωντεχνολογιών οικολογικής δόμησης στο κτίριο της Ευωνύμου ΟικολογικήςΒιβλιοθήκης. Συνολικά, στην κοινή πρόταση που κατατέθηκε, συμμετείχανΠανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και άλλοι εξειδικευμένοι στο θέμα φορείς,από εννέα χώρες (Γερμανία, Βρετανία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία,Ελλάδα, Τσεχία και Λιθουανία) με συντονιστή το φημισμένο FraunhoferInstitute of Building Physics από τη Γερμανία.Η Ιστοσελίδα της Ευωνύμου στα ελληνικά(www.evonymos.org)(Η βασική πληροφόρηση στην ιστοσελίδα της Ευωνύμου παρέχεται σε τέσσεριςγλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά και ρουμανικά, όπως προέκυψε από έναδιακρατικό πρόγραμμα με οικολογικές οργανώσεις από την Τουρκία, τη Ρουμανία καιτην Ευώνυμο. Πολύ σύντομα η πληροφόρηση αυτή θα επεκταθεί και στις εξής γλώσσες:γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά και ιαπωνικά.)Η ιστοσελίδα της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης έχει ανανεωθεί! Στο πλαίσιοαυτό θα βρείτε ειδικές -αυτόνομες- ιστοσελίδες, εντός της ιστοσελίδας τηςΕυωνύμου, για τα παρακάτω θέματα:Βιβλιογραφικές Βάσεις Δεδομένων (Α’ βάση, κυρίως με βιβλία -16.500 εγγραφές-,Β’ βάση με άρθρα περιοδικών- 76.000 εγγραφές)Οικολογικά Κτίρια σε Αειφόρες Πόλεις (ένα πλήρες site για την οικολογικήδόμηση)Εγκυκλοπαίδεια της ελληνικής οικολογικής σκέψης (τα πλήρη κείμενα από 130περίπου αρθρογράφους χωρισμένα σε θεματικές κατηγορίες –εργασία σε εξέλιξη, ήδημε περισσότερα από 1.000 άρθρα σε πλήρη μορφή)Εμείς με Τραμ (τα πάντα για το τραμ, το παλιό, το σύγχρονο, στον κόσμο, στηνΕλλάδα)Όλυμπος (ένα πλήρες site για το μυθικό βουνό, σε εξέλιξη: κείμενα, χάρτες,φωτογραφικό υλικό, βιβλιογραφία...)Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (υπό διαμόρφωση)Ζώα συντροφιάς (κείμενα, νομοθεσία, φωτογραφικό άλμπουμ, οδηγίες, βιβλία...)Βιογραφίες (βιογραφίες διανοητών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη τωνιδεών στο χώρο της οικολογίας και των φυσικών επιστημών ευρύτερα)Μεταλλαγμένα (υπό διαμόρφωση)Βότανα - Μαντζούνια - Συνταγές (εκατοντάδες φυσικές συνταγές, που προέκυψανμέσα από μια εκτεταμένη βιβλιογραφική αναζήτηση)Περιοδικό ‘Δαίμων της Οικολογίας’ (Όλα τα –πλήρη- κείμενα καταχωρούνταιπροοδευτικά στην παρούσα σελίδα.Χλωρίδα (άλμπουμ) (τα βασικότερα είδη που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν σεέναν κήπο και ιδιαίτερα σε ένα σχολικό κήπο, με οδηγίες για τις καλλιεργητικέςπρακτικές, όπως και εικόνες από πολλά άλλα είδη χλωρίδας)Πανίδα (άλμπουμ) (ειδικό εικονογραφικό υλικό με αισθητικό ενδιαφέρον)Μουσεία - Κέντρα Πληροφόρησης για το Περιβάλλον (υπό διαμόρφωση)Στατιστικές περιβάλλοντος (πίνακες, χάρτες, διαγράμματα που αποτυπώνουν τηνεικόνα του περιβάλλοντος)Περιβαλλοντική Νομοθεσία (τα σημαντικότερα κείμενα νομοθετημάτων για τοπεριβάλλον)Ανακύκλωση - διαχείριση απορριμμάτων (παρουσίαση του θέματος, οδηγίες,στοιχεία...)Επικαιρότητα (Επίκαιρα θέματα, Ανακοινώσεις – Εκδηλώσεις, Μόλιςκυκλοφόρησε, Οικολογικός τύπος, Προτεινόμενα άρθρα, Η ιδέα του μήνα, Ηφωτογραφία της εβδομάδας)Φυσικοί ...αφορισμοί (φιλοσοφούμεν μετ’ ευτελείας...)Γεωλογική - γεωμορφολογική κληρονομιά (η νέα κατηγορία προστασίας)Αντρέ ΓκορτζΔιακοσμητικά μοτίβαΠαγκόσμια ΚληρονομιάΗλεκτρονικές πωλήσεις των εκδόσεων της ΕυωνύμουΕπίσης,• «Βάση Δεδομένων Περιβάλλοντος». Αξιολογημένες και ταξινομημένες 500ιστοσελίδες από όλο το διαδίκτυο σε ειδική βάση δεδομένων, στα ελληνικά,αγγλικά, τουρκικά και ρουμανικά. Θεματικά, έχουν δημιουργηθεί 13 βασικέςκατηγορίες και περίπου 300 υποκατηγορίες, οι οποίες καλύπτουν το σύνολο τηςοικολογικής – περιβαλλοντικής ύλης. Επίσης, γίνεται κατηγοριοποίηση των Siteκατά πηγή προέλευσης (ΑΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Βιβλιοθήκες, ΕκδοτικοίΟίκοι, Οικολογικές Οργανώσεις, Διεθνείς Οργανισμοί, Κυβερνήσεις, ιδιώτες,κλπ), κατηγοριοποίηση του υλικού με βάση το είδος της πληροφορίας (άρθρο,εικόνα, λογισμικό, μαγνητικά μέσα, διδακτορική διατριβή, βίντεο, δελτίοοικολογικής οργάνωσης, νομοθετικό κείμενο, επίσημο κείμενο Ε.Ε., κλπ),καταγράφεται η γλώσσα/ες στην οποία είναι γραμμένο το Site, η διαθεσιμότητατου υλικού (αν το διαθέσιμο υλικό είναι μόνο για μέλη, αν κυκλοφορεί στοεμπόριο, αν χρειάζεται ειδική παραγγελία, συνδρομή, αν υπάρχει ελεύθερηπρόσβαση, αν είναι Demo, κλπ) και, τέλος, αξιολογείται η ποιότητα του Siteπου θα καταχωρείται στη Βάση Δεδομένων (Βαθμολόγηση από 1 έως 5, με βάσητα εξής κριτήρια: Ευκολία πλοήγησης στο Site, πληρότητα σε σχέση με αυτό πουδηλώνεται και ποιότητα – αισθητική του Site). Για κάθε Site καταχωρείται,επίσης, εκτός από τον τίτλο του και μια περιγραφή του, όπως τη δηλώνει οδημιουργός του ή μια σύντομη φράση από εμάς, εφ’ όσον δεν υπάρχει.• Στήλη: «Κίνηση ιδεών». Βιβλιοπαρουσίαση (νέες κυκλοφορίες, σύντομηπαρουσίαση εκατοντάδων βιβλίων, παλαιότερων και νέων), Περιοδικά (νέεςκυκλοφορίες, εξώφυλλο και περιεχόμενα όλων των τευχών από 48 οικολογικάέντυπα που φτάνουν τακτικά στην Ευώνυμο), Πρόσφατα δημοσιεύματα(επιλογή δημοσιευμάτων από εφημερίδες και περιοδικά και εμφάνισηολόκληρων των κειμένων), Βιβλιοθήκες (κατάλογος βιβλιοθηκών που έχουνυλικό οικολογικού ενδιαφέροντος, σε μορφή link), Ex libris (αναπαραγωγήκειμένων και εικόνων από παλιά βιβλία και περιοδικά που διατηρούν και σήμερατην αξία τους).• Στήλη: «Φορείς Περιβάλλοντος». Παρουσιάζονται όλες οι ΟικολογικέςΟργανώσεις της χώρας, οι Υπηρεσίες Περιβάλλοντος και οι ΟρειβατικοίΣύλλογοι.• Στήλη: «Ρώτα τον ειδικό», μέσω της οποίας εκατοντάδες επισκέπτες τηςιστοσελίδας απευθύνονται στην Ευώνυμο για διάφορες πληροφορίες,

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Μητροπολιτικό πάρκο απο τις πηγές έως τις εκβολές ο Κηφισος



Πρώτο θέμα στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ (Νο 2483/7.4.2008), έγινε η 1η Επιστημονική Διημερίδα για τον Κηφισό
Ολόκληρο το τευχος στην διευθυνση
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PRESS/ENHMEROTIKO_DELTIO/ED-YEAR-2008/ED2483/2483_ALL.pdf
Το "Θέμα"
KHΦIΣOΣ: Aπό ποτάμι έγινε οχετός
στην διευθυνση
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PRESS/ENHMEROTIKO_DELTIO/ED-YEAR-2008/ED2483/2483_THEMA.pdf

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΗ, 18.30, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝAΡΓΥΡΩΝ


Η σωτηρία του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον είναι υπόθεση όλων μας. Ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στην Δυτική Αθήνα κινδυνεύει από την κακοδιαχείριση των 3 δήμων (Ιλίου, Καματερού, Αγίων Αναργύρων) και την υποχρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Οι ελλείψεις του πάρκου είναι πολλές:
- η πυρασφάλεια είναι μηδαμινή
- οι τεχνητές λίμνες είναι πλέον εστία μόλυνσης
- τα σκουπίδια κυριαρχούν
- οι υπάλληλοι που εργάζονται για τη συντήρηση του πάρκου είναι ελάχιστοι
- τα κονδύλια που δίνονται στο πάρκο είναι ανύπαρκτα

Ζητάμε:
- επαρκές υπαλληλικό προσωπικό (καθαριστές, φύλακες, πυροπροστασία, επιστημονικό προσωπικό)
- δραστική αύξηση της χρηματοδότησης του πάρκου
- την απαγόρευση δημιουργίας και άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων καθώς και άλλων κτισμάτων που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του
- κατασκευή δομών πυρασφάλειας
- ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης και προστασίας του πάρκου

Την Δευτέρα, 14 Απρίλη, στις 18,30, στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, οι δημοτικές παρατάξεις ΑΠΟΔΡΑΣΗ Αγίων Αναργύρων, Αριστερό Σχήμα Ιλίου και ΈΞΟΔΟΣ Καματερού διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη του πάρκου. Η GREEN ATTACK της περιοχής θα είναι εκεί, μαζί με όλους όσους θέλουν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ζωντανό, καθαρό, δημόσιο περιβαλλοντικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».


GreenAttack Δυτικής Αθήνας

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου στον
Υμηττό, γιατί:
Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα τα σημερινά κυκλοφοριακά προβλήματα στον Δήμο μας
Θα προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στον δασικό χώρο του Υμηττού και ιδιαίτερα στην περιοχή του προβλεπόμενου κόμβου (Αγία Μαύρα).
Θα δημιουργήσει νέα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και ειδικότερα στην Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου, ακόμη και αν υπογειοποιηθεί ένα τμήμα της.
Θα συμβάλλει στην πριμοδότηση της χρήσης του Ι.Χ και όχι στην προώθηση των δημόσιων και μαζικών μεταφορικών μέσων, που δεν επιβαρύνουν τις γειτονιές μας.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 7.00 μμ-Τέρμα Λεωφορείων 206 (Αγία Μαύρα)
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΜΑΣ

Αν και για αρκετούς το ζήτημα της επέκτασης της Περιφερειακής Υμηττού αποτελεί κάτι που έχουμε λίγο έως πολύ ακούσει, για τον περισσότερο κόσμο εξακολουθεί να υφίσταται μια θολή εικόνα γύρω από το ποιους θα αφορά, πώς θα αλλάξει την καθημερινότητα στην πόλη, πόσο τελικά θα επηρεάσει τον καθένα από εμάς.
Το νότιο τμήμα της Δυτικής λεωφόρου Υμηττού προβλέπεται να κατασκευαστεί ως συνέχεια της υφιστάμενης «Αττικής οδού» από το ύψος της Καισαριανής μέχρι τα όρια των δήμων Αργυρούπολης - Γλυφάδας και να συνδεθεί με το νέο οδικό άξονα Σπάτων - Ελληνικού μέχρι την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Ένα άλλο κομμάτι μέσω σήραγγας, θα συνδεθεί με το Κορωπί. Η συνολική έκταση του έργου θα φτάνει περίπου τα 30 χλμ εκ των οποίων τα μισά πρόκειται να είναι επιφανειακά στον Υμηττό. Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι του έργου (Καισαριανή - Αργυρούπολη), η πιο πρόσφατη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ που έχουμε υπόψη μας -η οποία σκοπίμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί σε κανέναν Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης- προβλέπει τα εξής: Κατασκευή οδικού άξονα συνολικού μήκους 8100 μέτρων, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας (σε κάποια σημεία θα γίνονται τρεις), δύο λωρίδες έκτακτης ανάγκης και νησίδα τριών μέτρων. Μιλάμε δηλαδή για έναν κανονικό αυτοκινητόδρομο του οποίου το πλάτος θα φτάνει τα 25 μέτρα. Η λεωφόρος θα διέρχεται από τον ορεινό όγκο του Υμηττού σε υψόμετρο 150 - 300 μέτρα και η προβλεπόμενη ταχύτητα θα είναι 120χλμ. την ώρα. Για την διασύνδεση του αυτοκινητοδρόμου με το υφιστάμενο τοπικό δίκτυο προβλέπονται τέσσερις (4) κόμβοι σύνδεσης: Βύρωνας (Σακέτα), Ηλιούπολη (Σοφοκλή Βενιζέλου), Αργυρούπολη (Κύπρου-Γούναρη) και τέλος στην λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Επίσης προβλέπονται δύο υπογειοποιημένα τμήματα, ένα που συνδέει την Περιφερειακή με την λεωφόρο Βουλιαγμένης και την Λ. Ποσειδώνος, το οποίο εν μέρει θα είναι υπογειοποιημένο και ένα ακόμα στην Καισαριανή που θα συνδέει την περιφερειακή Υμηττού με το κέντρο της Αθήνας (περιοχή Hilton). Πριν λοιπόν πούμε οτιδήποτε είναι προφανές ότι μιλάμε για ένα έργο που αποτελεί τμήμα ενός συνολικότερου, που θα αναμορφώσει ολοκληρωτικά τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας.
Όσο και αν το ζήτημα στην παρούσα περίοδο είναι στην αφάνεια, δρομολογείται αθόρυβα η δημοπράτηση του έργου. Στο ενημερωτικό δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (3/3/08) αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και αναμένεται να δημοπρατηθούν τα έργα που σχετίζονται με τους νέους οδικούς άξονες στον Υμηττό.
Με βάση τα παραπάνω διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα τόσο στην Ηλιούπολη όσο και στους όμορους δήμους η οποία μικρή σχέση έχει με αυτό που βιώνουμε σήμερα. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου αγγίζουν αρκετές πτυχές τόσο σχετικά με την διάρθρωση και την χρήση του χώρου όσο και σχετικά με την καθημερινότητα. Είναι πραγματικό ότι αρκετός κόσμος στην Ηλιούπολη αντιμετωπίζει το έργο αυτό σαν μια λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας. Ωστόσο μια τέτοια προσέγγιση του ζητήματος εκτός του ότι είναι μερική, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αποτελεί μια σύγχυση η οποία σκόπιμα διαχέεται από όσους προωθούν το έργο αυτό.
Το πρώτο ζήτημα είναι
η περιβαλλοντική υποβάθμιση του Υμηττού
Η κατασκευή ενός τέτοιου δρόμου θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή στον Υμηττό που είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αττική.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση (λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου), η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της εκτεταμένης τσιμεντοποίησης, η μόλυνση του εδάφους, των ρεμάτων και του αέρα θα είναι σημαντική. Μια τέτοια διάσταση δεν μπορεί να αγνοηθεί λίγους μήνες μετά τις εκτεταμένες πυρκαγιές του τελευταίου καλοκαιριού γιατί σχετίζεται με στοιχειώδεις όρους διαβίωσης και υγείας για τον καθένα μας.
Το δεύτερο ζήτημα είναι το γεγονός ότι ένα τέτοιο έργο
αλλοιώνει το χαρακτήρα του βουνού
Ο Υμηττός από ένας χώρος ελεύθερος - ανοιχτός σε όλους τους κατοίκους της περιοχής γίνεται μια υπό «οικονομική αξιοποίηση» έκταση. Είναι γνωστό ότι η κατασκευή δρόμων ταχείας κυκλοφορία συνοδεύεται από νέες οικιστικές επεκτάσεις και αλλαγές στην χρήση γης. Με άλλα λόγια, ο Υμηττός από έναν χώρο κοινωνικής συνεύρεσης και αναψυχής θα μετατραπεί σε ένα χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Το τρίτο ζήτημα αφορά τις επιπτώσεις στον πολεοδομικό ιστό της πόλης μας και την κυκλοφορία
(Μια διάσταση στην οποία κατά την άποψή μας υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση στους κατοίκους της Ηλιούπολης) Το μεγάλο και πραγματικό κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο κυρίαρχα οφείλεται στην διερχόμενη υπερτοπική κυκλοφορία χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την προώθηση του νέου αυτοκινητόδρομου. Όσο όμως είναι σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί την υπάρχουσα κατάσταση άλλο τόσο σαφές θα πρέπει να είναι ότι η αναπαραγωγή της λογικής που δημιούργησε το σημερινό πήξιμο και τις ακίνητες κάποιες ώρες Ελ. Βενιζέλου και Πρωτόπαπα δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα.
Ένα βασικό στοιχείο το οποίο προκύπτει από την διεθνή εμπειρία, όσο και από τις μελέτες των συγκοινωνιολόγων είναι ότι περισσότερος χώρος για τα αυτοκίνητα οδηγεί σε αύξηση των αυτοκινήτων και της κυκλοφορίας και ότι η λύση των αυτοκινητόδρομων δεν είναι παρά κάτι προσωρινό. Ήδη η Αττική οδός παρά το μεγάλο αντίτιμο το οποίο έχει για διόδια, λίγα χρόνια μετά την κατασκευή της, έχει αρχίσει να μπλοκάρει και οι συγκοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι σε δυο χρόνια θα έχει κορεστεί. Από την άλλη πλευρά η κατασκευή του έργου αυτού δεν λύνει το πρόβλημα (δεδομένου ότι ο υφιστάμενος οδικός άξονας δεν καταργείται), ενώ παράλληλα προσελκύει υπερτοπική κίνηση, κάνει δηλαδή τον δήμο Ηλιούπολης και τους όμορους δήμους «πέρασμα» για τις μετακινήσεις όλων των νοτίων προαστίων προς κάθε σημείο της Αττικής και των Μεσογείων. Το γεγονός αυτό προφανώς και δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την πόλη μας. Ο κάθε αυτοκινητόδρομος απαιτεί μεγάλους οδικούς άξονες που καταλήγουν στις εισόδους και τις εξόδους του. Οι κόμβοι αυτοί που θα δημιουργηθούν θα υποβαθμίσουν τόσο τον Υμηττό όσο και τις γειτονιές που συνορεύουν. Αργά η γρήγορα αυτοί που προπαγανδίζουν την Περιφερειακή Υμηττού θα αρχίσουν να μιλάνε για διαπλατύνσεις ή για νέους οδικούς άξονες για να εξυπηρετείται όλη η υπερτοπική κίνηση που θα περνά μέσα από την πόλη.
Στο σημείο αυτό ανακύπτουν ζητήματα υποβάθμισης της ζωής καθώς και ζητήματα υγείας για τους κατοίκους.
Ένα τέταρτο ζήτημα έχει να κάνει με τη διαχείριση των κοινωνικών υποδομών
Αν και το στοιχείο αυτό δεν είναι το κυρίαρχο, απογυμνώνει τους όποιους ισχυρισμούς έχουν επικαλεστεί κατά καιρούς δημοτικές αρχές και υπουργεία για την κατασκευή αυτού του έργου. Το έργο αυτό θα κατασκευαστεί με καθεστώς Σύμπραξης ∆ημόσιου-Ιδιωτικού τομέα (Σ∆ΙΤ) το οποίο σημαίνει ότι τον δρόμο θα εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία εταιριών που θα τον κατασκευάσουν.
Με άλλα λόγια ο δρόμος δεν θα αποτελεί μια δημόσια υποδομή αλλά μια ακόμη κερδοφόρα επένδυση (όπως η Αττική οδός) όπου ο κάθε εργαζόμενος θα καλείται να αποδίδει ένα διόλου ευκαταφρόνητο αντίτιμο για να τον χρησιμοποιήσει.
Τελικά η κατασκευή αυτού του αυτοκινητόδρομου δεν γίνεται για να επιλυθούν τα ήδη υπάρχοντα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στην Ηλιούπολη γιατί ούτε οι δημοτικές αρχές ούτε οι κυβερνήσεις ασχολήθηκαν ουσιαστικά με αυτά. Και δεν θα επιλύσουν τα κυκλοφοριακά προβλήματα διότι αυτά διογκώνονται λόγω της πολιτικής -που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες- ενίσχυσης και πριμοδότησης του Ι.Χ. αυτοκινήτου σε σχέση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν πραγματικά θέλαμε να σκιαγραφήσουμε μια λύση για τα κυκλοφοριακά προβλήματα, η κατεύθυνση προφανώς θα έπρεπε να είναι στην ενίσχυση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους κατοίκους, η ανάπτυξη πιο αξιόπιστου και μεγάλου δικτύου ΜΜΜ και όχι μια «λύση» που το μόνο πρόβλημα που λύνει είναι αυτό της αποδοτικής επένδυσης κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις.
Συμπερασματικά οι λόγοι που ένα έργο τέτοιας εμβέλειας βρίσκεται στα σκαριά είναι καταρχήν ένας σχεδιασμός συνολικά για την περιοχή των νοτίων προαστίων από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ. Η πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια είναι η μετατροπή της Αθήνας και της περιοχής των Μεσογείων σε κόμβο μεταφορών και εμπορίου και στην περιοχή μας ο ορεινός όγκος του Υμηττού θεωρείται εμπόδιο. Η υλική αποτύπωση της πολιτικής αυτής είναι η εκτεταμένη τσιμεντοποίηση, η κατασκευή τεράστιων οδικών αξόνων, η εξαφάνιση-«αξιοποίηση» των ελεύθερων χώρων, η εμπορευματοποίηση κάθε μορφής δασικών ή προστατευόμενων χώρων. Για τον Υμηττό, η στόχευσή τους, είναι η μετατροπή του από μια «άχρηστη» επιχειρηματικά ζώνη σε ένα κερδοφόρο πεδίο εκμετάλλευσης, καθώς και η ευρύτερη ανάπτυξη επιχειρηματικών-εμπορικών δραστηριοτήτων γύρω από τον δρόμο και τον κόσμο που θα διέρχεται από αυτόν. Επιπλέον σχετίζεται με την «αξιοποίηση» του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού με εμπορικά κέντρα-εκθεσιακούς χώρους κλπ, την επέκταση της Αθήνας στα Μεσόγεια (Παιανία, Κάντζα κλπ).
Το ζήτημα για εμάς είναι ότι όλα αυτά καμία σχέση δεν έχουν να κάνουν με την βελτίωση της ζωής των κατοίκων, αλλά ότι αντίθετα καταστρέφουν τους όποιους στοιχειώδεις όρους διαβίωσης, που περιοχές σαν τις δική μας ακόμη διατηρούν. Στο όνομα της ανάπτυξης υποβαθμίζουν την ζωή μας, την υγεία και την καθημερινότητας μας.
Απέναντι σε μια τέτοια πραγματικότητα οι κάτοικοι δεν μπορούν παρά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, για να διαφυλάξουν τόσο τον Υμηττό όσο και τις συνθήκες ζωής τους μέσα στην πόλη.
Για να αναστραφεί όμως η επερχόμενη πραγματικότητα είναι απαραίτητο οι όποιες διεργασίες να εκκινούν από αυτούς που πλήττονται, που δεν είναι άλλοι από τους κατοίκους. Η εμπειρία μας από τα κινήματα έχει δείξει ότι μόνο όταν ο κόσμος αδιαμεσολάβητα διεκδικεί, τότε μόνο οικοδομούνται οι όροι νίκης. Όταν ο κάθε κάτοικος που πλήττεται δεν αναθέτει στους φορείς, τους εκπροσώπους να μιλήσουν για αυτόν, αλλά βγαίνει ο ίδιος στο προσκήνιο και διεκδικεί τότε μπορεί και να πετύχει πολλαπλά αποτελέσματα. Η ιστορία του ΚΥΤ και των πρόσφατων κινήσεων που αναπτύχθηκαν σε γειτονιές αυτό αποδεικνύει.
Για τον λόγο αυτό συγκροτήσαμε την Επιτροπή αυτή η οποία είναι ανοιχτή και επιδιώκει την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων με έναν ισότιμο τρόπο, προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις μας για το ζήτημα αυτό.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 7.00 μμ-Τέρμα Λεωφορείων 206 (Αγία Μαύρα)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟΥ
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 99 54 362 - 6973 030 061 - 6974 760178
210 99 56191 - 6939 084 861 - 6973 019 446

Θα μείνουμε για πάντα ζωντανοί..!

«ΒΙΟ.ΖΩ» - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών
"ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ"
Αγ. Κωνσταντίνου 12, Ομόνοια, 10431 Αθήνα
Τηλ/Φαξ: 210 522 23 23, Κινητό: 697-9734591
Ηλ.Ταχ: email@biozo.org Ιστοσελίδα: www.biozo.org




Κερδοσκοπικά συμφέροντα με την ενορχήστρωση ανώνυμης εταιρείας, προσπαθούν να φιμώσουν την ΒΙΟΖΩ
Θα μείνουμε για πάντα ζωντανοί..!
Μας απειλούν πλέον ανοικτά. Η κερδοσκοπική ανώνυμη εταιρεία «ΒΙΟΕΛΛΑΣ», που πιστοποιεί βιολογικά προϊόντα εκβιάζει την διοίκηση της ΒΙΟΖΩ και ειδικά τον πρόεδρό της, με εξώδικη δήλωση.
Απαιτεί, εντός 5 ημερών να σταματήσουν να «συκοφαντούν» την εταιρεία, ενώ παράλληλα παραδέχεται ότι πράγματι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006 πιστοποιούσε ντομάτες και πιπεριές και λοιπά κηπευτικά όχι σαν συγκεκριμένο προϊόν, αλλά σαν κηπευτικά!!
Έδινε έτσι την δυνατότητα στους παραγωγούς να εμπορεύονται όσα κηπευτικά ήθελαν!!
Αν η «ΒΙΟΕΛΛΑΣ» παραδέχεται το γεγονός, τότε εμείς τί πρέπει να κάνουμε;
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όσοι αποκαλούν τα στελέχη της ΒΙΟΖΩ «συκοφάντες» είναι δυο σταράτες κουβέντες, που τους τις χρωστάμε:
Πρώτον, ότι όσο και να μας κουνούν απειλητικά το δάκτυλο και να μας φοβερίζουν με διώξεις και φυλακίσεις, όσο κι αν μας σέρνουν στα δικαστήρια, εμείς δεν τρέμουμε από τον φόβο μας, αλλά αντίθετα δυναμώνουμε τη φωνή μας ορθώνοντας το ανάστημά μας στα κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Δεύτερον, ότι η ΒΙΟΖΩ δεν αποτελείται από έναν και μόνο άνθρωπο -τον πρόεδρό της Γιωργάκη Κωστή- αλλά από το Διοικητικό της Συμβούλιο τα χιλιάδες μέλη της και ακόμα τις δεκάδες χιλιάδες των υποστηρικτών των δράσεών της. Συνδετικός κρίκος όλων η ανάγκη για σωστή διατροφή, για καταπολέμηση της ακρίβειας και την ανάπτυξη ενός υγιούς και στιβαρού Καταναλωτικού Κινήματος.
Ας ξέρουν ότι η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» σε βάρος μας δεν περνάει
Αλήθεια...
Την «ΒΙΟΕΛΛΑΣ Α.Ε.» δεν την ενόχλησαν οι παραβάσεις των παραγωγών, που πιστοποιεί, αλλά το ενδεχόμενο να τις πληροφορηθούν οι καταναλωτές ;
Ας ξέρουν ότι τα εξώδικά τους δεν μας τρομάζουν... μας οργίζουν!
Τα κέρδη, δεν μπορεί να είναι η μόνη πυξίδα που θα χαράζει τη ρότα των παραγωγών και των πιστοποιητικών οργανισμών. Τελεία και παύλα.
Οι καταναλωτές, κύριοι, βλέπουν ως όαση τον κλάδο των βιολογικών... Μην τους διαψεύσετε!
Η Γενική Συνέλευση της ΒΙΟΖΩ την ερχόμενη Κυριακή (πατήστε εδώ), θα αποφασίσει την απάντηση της ΒΙΟΖΩ στην «ΒΙΟΕΛΛΑΣ Α.Ε.». Εν τω μεταξύ συνεχίζουμε να μαζεύουμε υπογραφές υποστήριξης στην πολιτική της ΒΙΟΖΩ και στον Γιωργάκη Κωστή. Για συμπαράσταση (πατήστε εδώ)
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ

Υ.Γ. Σαν άνθρωποι δεν φορέσαμε φίμωτρο σε δυσκολότερες εποχές, σαν Καταναλωτικό Κίνημα σήμερα θα φωνάξουμε δυνατότερα ώσπου να δικαιωθούμε.
Και όσο θα λαμβάνουμε συγχαρητήρια μηνύματα συμπαράστασης από αγανακτισμένους καταναλωτές θα συνεχίζουμε.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!
«ΒΙΟΖΩ» - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών "ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ", Αγ. Κωνσταντίνου 12, 10431 Ομόνοια, Αθήνα. Τηλ/Φαξ: 210 522 23 23, 697-9734591, Ηλ.Ταχ: email@biozo.org Ιστοσελίδα: www.biozo.org

Φυτεύουμε ελιές εκεί που οι άλλοι θέλουν να φυτέψουν μπετόν



ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ KAI TOYΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

13 Απρίλη: δίνουμε τη μάχη του Ελαιώνα
Φυτεύουμε ελιές εκεί που οι άλλοι θέλουν να φυτέψουν μπετόν

Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για το μοναδικό αδόμητο χώρο στο κέντρο της Αθήνας
Βρισκόμαστε, αυτές τις εβδομάδες, στο πιο κρίσιμο σημείο. Γιατί και το «μπλοκ της τσιμεντοποίησης» επιχειρεί να λάβει τις κρίσιμες άδειες και να ξεκινήσει το έργο αλλά και το κίνημα των πολιτών κορυφώνει την αντίσταση του. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Και πρέπει να τους σταματήσουμε ΤΩΡΑ.
Σας καλούμε
να συμμετέχετε δραστήρια και πρωταγωνιστικά, όπως μέχρι σήμερα, στη
Ø Δενδροφύτευση αντίστασης στις 13 Απρίλη, στις 11.00 π.μ. στο σταθμό μετρό Ελαιώνας. Φυτεύουμε ελιές εκεί που οι άλλοι θέλουν να φυτέψουν μπετόν. Πρέπει όλες και όλοι, να είμαστε εκεί, μαζί με τα παιδιά μας και τις παρέες μας. Η μαζική συμμετοχή θα φέρει αποτέλεσμα και είναι πιο αναγκαία από ποτέ!!!

Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα

Αναλυτικά για τον Ελαιώνα και τις εξελίξεις από το μέτωπο αυτό δείτε στο http://www.elaionas.wordpress.com/



Προωθήστε την πρόσκληση όπου νομίζετε ότι θα ενδιαφέρει και συγγνώμη για τις τυχόν πολλαπλές λήψεις.

Δενδροφύτευση στον Ελαιώνα

Green Attack [greenattack2007@gmail.com]

Δενδροφύτευση στον Ελαιώνα
Κυριακή 13/4/08


Την Κυριακή 13/4, έχει προγραμματιστεί δενδροφύτευση στο χώρο του Ελαιώνα, άλλον ένα ελεύθερο χώρο που προορίζεται για τσιμεντοποίηση.

Την κινητοποίηση οργανώνει η «Επιτροπή κατοίκων για τη διάσωση του Ελαιώνα», και συμμετέχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήματα πόλης, δημοτικά σχήματα, άλλες οργανώσεις κοκ.

H Green Attack Ταύρου – Καλλιθέας, αλλά και μέλη της GreenAttack από άλλες περιοχές, θα συμμετέχουμε στη δενδροφύτευση και θα μοιράσουμε και τα υλικά μας.

Επίσης, η Green Attack Ταύρου – Καλλιθέας, που έχει δημιουργήσει μια «ομάδα εναλλακτικής παρέμβασης» έχει στα σκαριά και ένα θεατρικό δρώμενο το οποίο θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων που θα καλούν τον κόσμο στην δενδροφύτευση του Ελαιώνα και πιθανά και την μέρα της δενδροφύτευσης.

Το ραντεβού για την δενδροφύτευση είναι
στις 11.00 το πρωί της Κυριακής (13/4) στη στάση του Μετρό «Ελαιώνας».




Λίγα λόγια για τον Ελαιώνα



· Ο Ελαιώνας, αποτελεί έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους της Αθήνας. Μόνο η έκταση που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων έχει έκταση 2.000 στρεμμάτων1.
· Αυτό το «φιλέτο» πρόκειται να φαγωθεί από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, δυο εμπορικά μεγαθήρια τύπου "The Mall", υπέργεια πάρκινγκ, άλλες εμπορικές χρήσεις, κοκ.
· Το πράσινο που χάνεται ΔΕΝ αντισταθμίζεται σε άλλα σημεία του Ελαιώνα, ΧΑΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα του 1995, το μεγαλύτερο μέρος του Ελαιώνα θα μετατρεπόταν σε κοινόχρηστο πάρκο πρασίνου. Στην προκειμένη περίπτωση, το διάταγμα καταπατάται, όπως όλα τα διατάγματα που αφορούν το περιβάλλον, όπως και το άρθρο 24 του Συντάγματος...

Ο δήμαρχος-τσιμεντάρχης κος Ν. Κακλαμάνης, στην κυριολεξία χαρίζει στους μεγαλοεργολάβους και τους επιχειρηματίες έναν ακόμα χώρο που ήταν προορισμένος για πράσινο!

Να μην ξεχνάμε: το καλοκαίρι που μας πέρασε κάηκε το μεγαλύτερο μέρος της Πάρνηθας και αρκετά τμήματα του Υμηττού...! Σαν αποτέλεσμα η θερμοκρασία της πόλης αναμένεται να αυξηθεί 1-2 βαθμούς στα επόμενα χρόνια, κάνοντας τη ζωή μας κόλαση! Πρέπει να αντισταθούμε στην τσιμεντοποίηση χώρων που θα μπορούσαν να μας δώσουν μια ανάσα οξυγόνου και δροσιάς, χώρων που θα μπορούσαμε να περπατήσουμε και να χαλαρώσουμε χωρίς να βλέπουμε συνεχώς γύρω μας τσιμέντο.

Απαιτούμε:
- Να γίνει ο χώρος του Ελαιώνας κοινόχρηστος χώρος υψηλού πρασίνου!
- Να μην χτιστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο χώρο του Ελαιώνα (για γήπεδο του Παναθηναϊκού μπορεί να αξιοποιηθεί κάποιο από τα ολυμπιακά ακίνητα)
- Να μην δοθεί για εμπορική χρήση κανένα τμήμα του Ελαιώνα, αντιθέτως να απομακρυνθούν και όλες οι υπάρχουσες ρυπογόνες βιομηχανίες απ' την περιοχή!
- Να αναδειχθεί η αρχαιολογική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής (κάτω από τον Αθηναϊκό Ελαιώνα, βρίσκεται ένας μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός).


1Ο Ελαιώνας είναι ένα διαδημοτικό «παζλ» 9.000 στρεμμάτων γης, αποτελούμενο από πέντε κομμάτια, τα οποία κατέχουν οι δήμοι: Αγίου Ιωάννου Ρέντη (3.450 στρέμματα), Αθηνών (2.000 στρ.), Αιγάλεω (1.550 στρ.) Ταύρου (1.200 στρ.) και Περιστερίου (500 στρ.) - Ελευθεροτυπία 1/1/2005