Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Μπορεί και πρέπει η Τ.Α. να ασχολείται με την υγεία ;

Θα προσπαθήσω να απαντήσω στο ερώτημα

Μπορεί και πρέπει η Τ.Α. να ασχολείται με την υγεία ;

Αν πρέπει να ασχολείται με ποιό τρόπο να το κάνει, πώς δηλαδή μπορεί να προστατεύσει την υγεία των πολιτών ;
Θα ξεκινήσω απο τον ορισμό της υγείας, γιατι δεν είναι τόσο αυτονόητο οσο φαίνεται. Τι είναι η υγεία , απο τι εξαρτάται και ποιές είναι πράγματι οι υπηρεσίες υγείας.
Γιατροί , νοσηλευτές, νοσοκομεία, φάρμακα, θεραπείες, όλα αυτά είναι υπηρεσίες αντιμετώπισης της ασθένειας.
Η μεγαλύτερη ισότητα στην ασθένεια είναι να χρειαζόμαστε όλο και λιγότερο τις υπηρεσίες που αναφέραμε.
Η μεγαλύτερη ισότητα στην ασθένεια είναι η υγεία.
Λοιπόν σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.
Ως υγεία ορίζεται η δυναμική κατάσταση που περιλαμβάνει την φυσική, πνευματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία.
Οι προυποθέσεις της καλής υγείας λοιπόν σύμφωνα με τον ΠΟΥ( Aλμα-Ατα 1978) είναι :
- απελευθέρωση απο τον φόβο του πολέμου
- ίσες ευκαιρίες για όλους
- ικανοποίηση βασικών αναγκών όπως καλή διατροφή, βασική εκπαίδευση, νερό και εγκαταστάσεις υγειινής, αξιοπρεπής κατοικία και περιβάλλον, ασφαλής εργασία.

Είναι φανερό οτι η υγεία δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους ειδικούς και τους τεχνοκράτες υγείας, ούτε μόνο την πολιτική του υπουργείου υγείας.
Η υγεία εξαρτάται απο απο τις γενικότερες πολιτικές που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται.







Ενα παράδειγμα
Ερευνητές απέδειξαν οτι μόλις το 8-10% του διπλασιασμού του προσδόκιμου επιβίωσης τον τελευταίο αιώνα, οφείλεται στην ιατρική πρόοδο. Το υπόλοιπο 90% οφείλεται σε άλλους λόγους. Παράδειγμα η φυματίωση. Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα απο φυματίωση, έπεφτε ραγδαία στην Ευρώπη πολύ πριν την ανακάλυψη του εμβολίου και των φαρμάκων και οφείλεται στην βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.
Το χρήμα , λόγω κέρδους σπαταλιέται στο 10%. Πολλά δις στα φάρμακα και στα νοσοκομεία και ελάχιστα σε αυτό το 90% που αφορά την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την πρόληψη.

Δεν μπορούμε λοιπον να μιλάμε για υγεία σε μια κοινωνία που γίνεται ολοένα και πιο άνιση, με ανεργία και ανασφάλιστη εργασία..
Δεν μπορούμε να μιλάμε για υγεία θεοποιώντας την «ανάπτυξη» τα κέρδη και τους καταναλωτικούς παραδείσους.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για υγεία με τέτοια περιβαλλοντική πολιτική, με ατμοσφαιρική ρύπανση και αδιαφορία για των έλεγχο των βλαπτικών αερίων, με απελευθέρωση των μεταλλαγμένων καλλιεργειών, ούτε με αυτο το μοντέλο ανάπτυξης των πόλεων χωρίς πράσινο και ελεύθερους χώρους.

Με λίγα λόγια η ανισότητα που παράγει ο καπιταλισμός εχει ως παράγωγο την ανισότητα στην υγεία, γι’ αυτό και η μεγαλύτερη συνισφορά στην υγεία την δική μας και των γύρω είναι ο αγώνας για την ανατροπή αυτού του συστήματος.
Είναι ο αγώνας για αξιοπρεπή κατοικία για όλους, για εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές και ασφάλιση, αλλά και για αξιοπρεπείς συντάξεις με ανθρώπινα όρια ηλικίας.
Ειναι ο αγώνας για περισσότερους ελεύθερους δημόσιους χώρους και για την προστασία τους απο την επιδρομή των επιχειρηματιών-επενδυτών.






Η Τ.Α. πώς μπορεί να παρέμβει στο θέμα της υγείας ;
Εχοντας υπ’οψιν τα παραπάνω ο δρόμος είναι συγκεκριμένος.
Οι δήμοι πρέπει να προσπαθούν να εξασφαλίσουν για τους κατοίκους τους, όλες εκείνες τις συνθήκες που προάγουν την καλή υγεία. Στα θέματα γενικότερης πολιτικής πρέπει να διεκδικούν μαζί με τους πολίτες μια άλλη κοινωνία, χωρίς ανισότητες και με κοινωνική φροντίδα του κράτους. Ενός κράτους που θα διασφαλίζει ίση, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία χωρίς ανεργία και με ασφαλή δουλειά.
Στα θέματα δε που αφορούν τη γειτονιά τους η παρέμβαση των δήμων μπορεί να είναι σπουδαία για την υγεία, με πεδίο δόξης λαμπρό.
Θα πολεμά όσα βλάπτουν την υγεία και δυστυχώς στις πόλεις που ζούμε αυτά είναι πολλά, ενω θα προασπίζεται οσα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και άρα την καλή υγεία.
Να φέρω λίγα παραδείγματα
-στην πυκνή δόμηση μπορεί να απαντήσει με μείωση του Σ.Δ.
-προάσπιση των ελεύθερων δημόσιων χώρων πρασίνου που βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής
-παρεμβάσεις στον αστικό ιστό που διευκολύνουν την βάδιση, την φυσική άσκηση όλων των ηλικιών, την χρηση ποδηλάτου κλπ.
-απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που αποδεδειγμένα πλέον ασκούν βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία
Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολλά σημεία παρέμβασης και δράσης για την Τ.Α. στο θέμα της υγείας, οσον αφορά την πρόληψη και την αγωγή υγείας.













Αυτό το πεδίο, της πρόληψης και της αγωγής υγείας είναι και το πεδίο που πρέπει να ασχολείται η Τ.Α. και όχι τα δημοτικά ιατρεία όπως στήνονται σε όλους τους δήμους με ενα πιεσόμετρο και ενα στηθοσκόπιο, χωρίς σχέδιο και χωρίς αποτελεματικότητα αφου δεν συνδέονται με νοσοκομείο. Στήθηκαν για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις πόλεις αλλά ουσιαστικά δεν προσφέρουν. Αυτο είναι αντικείμενο των κέντρων υγείας αστικού τύπου συνδεδεμένων με το ΕΣΥ.
Οι δήμοι πρέπει με οργανωμένο σχέδιο, ενιαίο στις πόλεις,τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικών ενώσεων δήμων να παρέμβουν στην υγεία με ΝΠΔΔ που το Δ.Σ. και το ανθρώπινο δυναμικό τους θα αποτελείται οχι μόνο απο τεχνοκράτες της υγείας αλλά και απο όλες εκείνες τις ειδικότητες που το αντικείμενό τους σχετίζεται με την υγεία μας, όπως πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, βιολόγοι, γεωπόνοι κλπ.
Στόχος η συντονισμένη και με σχέδιο διαμόρφωση όλων εκείνων των συνθηκών σε τοπικό επίπεδο που θα εξασφαλίσουν την υγεία των κατοίκων.


Νίκαια 20/2/08


Παναγιώτης Μακρίδης Ιατρός Βιοπαθολόγος
Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας
( Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας)

Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη και λιθάνθρακα

Φίλοι-ες,σας επισυνάπτουμε ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις εξελίξεις για τα εργοστάσια λιθάνθρακα που θέλει να δημιουργήσει η ΔΕΗ μαζί με την γερμανική εταιρεία RWE. Στο σημείωμα θα βρείτε άρθρα και στοιχεία για τα εργοστάσια λιθάνθρακα και τις αντιδράσεις κατοίκων και εργαζομένων

Green Attack [greenattack2007@gmail.com]

Περιεχόμενα:

1. Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη και λιθάνθρακα

2. Ο αγώνας των κατοίκων του Αλμυρού Μαγνησίας ενάντια στα σχέδια της διοίκησης της ΔΕΗ για την δημιουργία νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που θα καίει λιθάνθρακα.

3. Τ. Αθανασόπουλος (διοικητής της ΔΕΗ): Είναι τόσο άσχετος ή μας κοροϊδεύει τόσο προκλητικά;

4. Άρθρο από την Καθημερινή 28/2/2008: «Ισχυρό μήνυμα προς τη ΔΕΗ: Στην Καβάλα 12.000 πολίτες διαδήλωσαν κατά του νέου εργοστασίου καύσης λιθάνθρακα»

5. Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα εγκατασταθούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα και πόσο θα αυξηθούν οι εκπομπές CO2







1. Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη και λιθάνθρακα


Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με την καύση λιγνίτη ή λιθάνθρακα προκαλούν αλόγιστη ρύπανση, στον αέρα, το έδαφος, το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και στην υγεία των πολιτών.

Η τεχνολογία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα μπορούσε να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία στη χώρα – καθώς υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις π.χ. μεγάλη ηλιοφάνεια, δυνατοί άνεμοι κοκ - αν η κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να επενδύσει σ’ αυτές τις τεχνολογίες. Ωστόσο η λογική που βάζει τα κέρδη πάνω από το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων υπαγορεύει και την πολιτική που σχετίζεται με την ενέργεια. Έτσι η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί όλους τους παλιούς λιγνιτικούς σταθμούς (Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, Κοζάνη κοκ) αλλά σχεδιάζει και τη δημιουργία καινούριων σταθμών που θα λειτουργούν με λιθάνθρακα – ένα στερεό ορυκτό καύσιμο εξίσου κακής ποιότητας με τον λιγνίτη – στη Μαγνησία (Δήμος Αλμυρού), στην Εύβοια (Μαντούδι), στη Βοιωτία (Άσπρα Σπίτια) και αλλού.

Για να καταλάβουμε καλύτερα όμως τις επιπτώσεις των νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στη λειτουργία των υπαρχόντων λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ.

Η ελληνική ΔΕΗ, είναι η 5η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής λιγνίτη στον κόσμο, ενώ οι πιο ρυπογόνοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στην Ευρώπη είναι αυτοί του Αγίου Δημητρίου και της Καρδιάς στην Κοζάνη (σύμφωνα με έκθεση της WWF).

Οι συνέπειες στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστες:

- Οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ εκλύουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2)στην ατμόσφαιρα, το οποίο ως γνωστόν είναι η βασική αιτία για την υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (Ιός 14/01/2007) οι σταθμοί της ΔΕΗ στην Ελλάδα εκλύουν κάθε χρόνο 43 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ποσό που αποτελεί το 40% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας.

- Οι σταθμοί της ΔΕΗ εκπέμπουν υψηλές ποσότητες μικροσωματιδίων, τα οποία σύμφωνα με έρευνες σχετίζονται με ασθένειες, όπως αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες ακόμη και καρκινογενέσεις. Ακόμη εκπέμπουν μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θείου, αρσενικό, κάδμιο, νικέλιο, όλα πολύ επικίνδυνοι ρύποι .

- Η εξόρυξη λιγνίτη έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση ολόκληρων καλλιεργήσιμων εκτάσεων (που υπολογίζεται ότι ήδη ξεπερνούν τα 100.000 στρέμματα και το κόστος των 100 εκατ. ευρώ), αφού στις εκτάσεις αυτές υπάρχουν μεγάλες ποσότητες κάρβουνου, τέφρας και άλλων αδρανών υλικών.

- Δραματικές είναι και οι επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα. Καταρχάς γιατί τα ορυχεία μολύνουν τα επιφανειακά νερά, κι επιπλέον γιατί τα εργοστάσια της ΔΕΗ προχωρούν σε υπεράντληση νερού.

- Τα επικίνδυνα μικροσωματίδια στην περιοχή της Κοζάνης ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια σχεδόν κάθε στιγμή της ημέρας, ενώ η μέση ετήσια τιμή είναι σχεδόν διπλάσια της επιτρεπόμενης. Ο μέσος όρος τιμών στην Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα είναι επίσης πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Τα στοιχεία για τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών είναι ενδεικτικά:

- Έρευνα της Μονάδας Αιμοστατικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την Πτολεμαΐδα (που βασίστηκε στη μελέτη 6.457 πιστοποιητικών θανάτων, από το 1950 έως το 2005) δείχνει ότι τα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή αυξάνονται κάθε δεκαετία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Σήμερα τα κρούσματα καρκίνου φτάνουν στο 30,5 %, που πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους τρεις θανάτους που σημειώνονται στην περιοχή προκαλείται από καρκίνο! Επιπλέον, μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου στην περιοχή.

- Μελέτη που έχει γίνει σε παιδιά ηλικίας 9-12 ετών στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έδειξε ότι παρατηρούνται ιδιαίτερα υψηλές συχνότητες ρινίτιδας και βρογχίτιδας στην Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη και τη Φλώρινα.

- Σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας, το 80% των μαθητών της Πτολεμαΐδας εμφανίζει κάποιου είδους βλάβη στο αναπνευστικό.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, αποτελούν τρανταχτή απόδειξη ότι η δημιουργία νέων συμβατικών εργαστασίων ηλεκτροπαραγωγής σε οποιαδήποτε περιοχή θα έχει εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες, οι οποίες μάλιστα μεγιστοποιούνται από την έλλειψη συντήρησης και ανανέωσης των φίλτρων τους. Είναι ενδεικτικό ότι το 2006 ο τότε δήμαρχος της Μεγαλόπολης είχε καταγγείλει ότι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή δεν είχε αλλάξει τα φίλτρα του από το 1970 (!), οπότε και δημιουργήθηκε. Η απάντηση της διοίκησης της ΔΕΗ ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν τη συμφέρει οικονομικά!

Απαιτούμε:
n Να αντικασταθούν σταδιακά όλοι οι συμβατικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί της ΔΕΗ με σταθμούς που να λειτουργούν με τεχνολογίες που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
n Μέχρι την αντικατάστασή τους, οι συμβατικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ να συντηρούνται και να αλλάζουν τακτικά τα φίλτρα τους. Είναι εγκληματικό το κόστος αυτών των εργασιών να λειτουργεί ως δικαιολογία για την μη τέλεσή τους. Δεν ανεχόμαστε τα κέρδη να μπαίνουν πάνω από τις ζωές μας και την προστασία του περιβάλλοντος

Προφανώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτε από τα παραπάνω από μόνη της. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αγωνιστούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και τελικά για την ίδια μας τη ζωή.

Μαρία Καπαράκη, GreenAttack Βόλου





2. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΙΕΙ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ


Στις αρχές της χρονιάς ο διοικητής της ΔΕΗ κ. Παν. Αθανασόπουλος ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της βουλής κ. Γ. Σούρλα ότι υπάρχει ενδεχόμενο στο Δήμο Αλμυρού Μανγησίας, να εγκατασταθεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα της ΔΕΗ, με τη σύμπραξη της ιδιωτικής Γερμανικής εταιρίας RWE.

Ειδικά εάν κάτι τέτοιο γίνει στον Αλμυρό, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Ήδη ο Βόλος και η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα αέριας ρύπανσης, που οφείλεται κυρίως στη λειτουργία τεράστιων βιομηχανικών μονάδων (όπως λ.χ. της ΑΓΕΤ που είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο).

Οι τοπικές αρχές (κυρίως η Νομαρχία που θεωρείται αρμόδια για την προστασία του περιβάλλοντος), το ΥΠΕΧΩΔΕ και η κυβέρνηση δεν έχουν λάβει εδώ και χρόνια κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο για τη μείωση της ρύπανσης στην περιοχή, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται. Η δημιουργία ενός εργοστασίου της ΔΕΗ θα αποτελέσει πραγματικό σκάνδαλο, και θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι οι παντός είδους υπεύθυνοι είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν για άλλη μια φορά με τον πιο ωμό τρόπο την υγεία των πολιτών στο βωμό του κέρδους.

Ο Δήμος Αλμυρού έχει δείξει από την πρώτη στιγμή την πλήρη αντίθεσή του στα σχέδια της ΔΕΗ. Με ανακοίνωση που είχε βγάλει, αμέσως μετά τις δηλώσεις του διοικητή της ΔΕΗ, είχε δηλώσει την αποφασιστικότητά του να μην επιτρέψει τη δημιουργία εργοστασίου, καλώντας όλους τους φορείς (από το Βόλο και τον Αλμυρό) που ενδιαφέρονται να στηρίξουν τον αγώνα των κατοίκων.

Στα τέλη Γενάρη, οι κάτοικοι του Αλμυρού και των τριγύρω χωριών προχώρησαν σε ένα εξαιρετικά μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο, δηλώνοντας έτσι την αποφασιστική αντίθεσή τους στα σχέδια της διοίκησης της ΔΕΗ. Τα πάντα εκείνη την ημέρα στο Δήμο του Αλμυρού παρέμειναν κλειστά (μαγαζιά, σχολεία, κλπ) και οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν κάτοικοι όλων των ηλικιών- από μαθητές μέχρι ηλικιωμένοι- κρατώντας μαύρες σημαίες, πανό και πλακάτ.

Τα συνθήματα που έγραφαν είναι χαρακτηριστικά:
- «όχι την υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας»
- «όχι στη μονάδα λιθάνθρακα, όχι στο θάνατο»
- «όχι στη μονάδα λιθάνθρακα στον Αλμυρό και πουθενά στην Ελλάδα»
- «θέλουμε ανάπτυξη, όχι θάνατο»

Στη συνέχεια, οι χιλιάδες του κόσμου που συμμετείχαν στη συγκέντρωση κατευθύνθηκαν στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης, όπου έκλεισαν για περίπου μισή ώρα και τα 2 ρεύματα κυκλοφορίας.

Οι αντιδράσεις αυτές αποτέλεσαν το πιο δυναμικό «ΟΧΙ» στα σχέδια της ΔΕΗ, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι σκοπεύει να κάνει. Την επόμενη μέρα της κινητοποίησης ο διοικητής της ΔΕΗ δήλωσε ότι πρόκειται για «αντιδράσεις που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα»!

Και πράγματι παίζονται συμφέροντα... Τί είδους συμφέροντα όμως... Η γερμανική εταιρία ηλεκτροπαραγωγής RWE επρόκειτο να εγκαταστήσει μια ανάλογη μονάδα στην περιοχή Ensdorf στη Γερμανία. Μετά από διαμαρτυρίες και κινητοποήσεις των κατοίκων της περιοχής, η δημιουργία αυτής της μονάδας στο Ensdorf απαγορεύτηκε. Έτσι η RWE άρχισε να ψάχνει πιο φιλικά εδάφη και «αρχές» για τις επενδύσεις της. Κάπως έτσι κατέληξε σε συμφωνίες με την διοίκηση της ΔΕΗ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ που συνεδρίασε στις αρχές του Φλεβάρη τελικά δεν συζήτησε καθόλου το μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική εταιρία - και κατ’ επέκταση το ενδεχόμενο δημιουργίας του εργοστασίου. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται σίγουρα με την αντίδραση των κατοίκων του Αλμυρού - και άλλων «υποψήφιων» περιοχών - και των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, και έχει εκληφθεί ως νίκη από τους κατοίκους του Αλμυρού. Παρόλα αυτά – και παρότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι δεν θα πάρει καμιά απόφαση χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας – οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για συνέχεια και δυνάμωμα των κινητοποιήσεών τους αν χρειαστεί. Τον αγώνα τους πρέπει να στηρίξουμε όλοι οι κάτοικοι του Βόλου και των τριγύρω περιοχών, αφού ένα εργοστάσιο λιγνίτη στον Αλμυρό θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τη δική μας υγεία.

Πέρα από τα παραπάνω, αυτό που μπορεί να βάλει πραγματικά φρένο στα σχέδια της ΔΕΗ, την υποβάθμιση της ζωής και της υγείας μας και την καταστροφή του περιβάλλοντος στην περιοχή, είναι ένα συντονισμένο κίνημα ενάντια στη ρύπανση. Ένα κίνημα στο οποίο θα συμμετέχουν οι κάτοικοι του Αλμυρού, του Βόλου αλλά και των τριγύρω περιοχών που βιώνουν καθημερινά το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης, για να ληφθούν άμεσα μέτρα για το θέμα και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί συντονισμένα το δικαίωμά μας στη ζωή και το καθαρό περιβάλλον.

Μαρία Καπαράκη, GreenAttack Bόλου





3. Είναι τόσο άσχετος ή μας κοροϊδεύει τόσο προκλητικά;


Σε μια απίστευτη δήλωσε προέβη ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος κατά την διάρκεια διαπληκτισμού του με συνδικαλιστές στα γραφεία της ΔΕΗ στις 26/2.

Οι συνδικαλιστές (μαζί με εκατοντάδες εργαζόμενους και βουλευτές της αντιπολίτευσης) βρίσκονταν εκεί για να διαμαρτυρηθούν για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της γερμανικής εταιρείας RWE. Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει να εγκατασταθούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα καίνε ένα εξαιρετικά ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, τον λιθάνθρακα (βλ. Άρθρο «σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη και λιθάνθρακα»), ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας.

Ο κος Αθανασόπουλος προσπαθώντας να αντικρούσει τις κατηγορίες για τις τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκκρίνουν αυτού του τύπου τα εργοστάσια είχε το θράσος να εξισώσει το διοξείδιο του άνθρακα με το ανθρακικό των αναψυκτικών!

«το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπος, αλλά αέριο του θερμοκηπίου»! Το πίνουμε μαζί με την πορτοκαλάδα, την μπίρα και την Coca-Cola»! είπε ο κ. Αθανασόπουλος-

Προφανώς ο κος Αθανασόπουλος δεν γνωρίζει (;;;) ότι το ανθρακικό οξύ που βρίσκεται στα αναψυκτικά δεν έχει καμία σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα. Το πρώτο είναι αέριο που απλώς προκαλεί φούσκωμα στο στομάχι ενώ το δεύτερο όχι μόνο είναι πολύ επιβλαβές για την υγεία αλλά ευθύνεται και για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Προφανώς ο κος Αθανασόπουλος δεν έχει μάθει(;;;) ότι το 80% των μαθητών της Πτολεμαΐδας (όπου υπάρχει εργοστάσιο που καίει λιγνίτη, ένα παρόμοιο με τον λιθάνθρακα υλικό) εμφανίζει έστω κάποιου είδους βλάβη στο αναπνευστικό. Ούτε για το γεγονός ότι στην ίδια πόλη (σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ) ένας στους τρεις θανάτους προκαλείται από καρκίνο. Δεν ξέρει (;;;) ότι σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ οι συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων είναι πολύ μεγάλες.

Αυτά που «δεν ξέρει» όμως ο κος Αθανασόπουλος, φαίνεται πάντως ότι τα ξέρουν χιλιάδες πολίτες. 12.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις 27/2 στην Καβάλα ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα. Παρόμοια κινητοποίηση είχαν κάνει πριν από λίγο καιρό και οι κάτοικοι του Αλμυρού στη Μαγνησία και οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο, καθώς και σε αυτές τις περιοχές σχεδιάζονται εγκατάστάσεις με λιθάνθρακα.
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ από την πλευρά τους έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής με τις κινητοποιήσεις τους να αποτρέψουν 3 φορές την επικύρωση του μνημονίου συνεργασίας.

Οι τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και το περιβαλλοντικό κίνημα πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια σ’ αυτές τις πολιτικές, που αδιαφορούν προκλητικά για την υγεία μας και το περιβάλλον και βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.

Αλέξανδρος Πραντούνας, GreenAttack Πατησίων

Πηγές:
Ελευθεροτυπία 27/2/2008, Τα Νέα 27&28/2/2008, Καθημερινή 28/2/2008

Χρήσιμα Links
http://lithanthrakas.wordpress.com/





4. Άρθρο από την Καθημερινή 28/2/2008: «Ισχυρό μήνυμα προς τη ΔΕΗ: Στην Καβάλα 12.000 πολίτες διαδήλωσαν κατά του νέου εργοστασίου καύσης λιθάνθρακα»


Ισχυρό μήνυμα προς ΔΕΗ
Στην Καβάλα 12.000 πολίτες διαδήλωσαν κατά του νέου εργοστασίου καύσης λιθάνθρακα»
Του Γιαννη Ελαφρου

Πάνω από 25 χρόνια είχε να δει τόσο κόσμο η Καβάλα στους δρόμους. Περίπου 12.000 πολίτες, πολλοί νέοι, συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση ενάντια στην πρόθεση της ΔΕΗ να εγκαταστήσει στη Νέα Καρβάλη εργοστάσιο καύσης λιθάνθρακα. «Ο άνθρακας κατάφερε και έβγαλε τον κόσμο από το σπίτι του. Ηταν μια συγκλονιστική κινητοποίηση, που έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα στη ΔΕΗ και στο υπουργείο Ανάπτυξης: δεν πρόκειται να γίνει εργοστάσιο άνθρακα στην περιοχή μας», τόνισε στην «Κ» η κ. Σίσσυ Ακοκκαλίδου, εκπρόσωπος Τύπου των τοπικών φορέων που διοργάνωσαν την κινητοποίηση, με πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας. Το «παρών» έδωσαν οι νομάρχες Καβάλας, Ξάνθης, Δράμας, το τμήμα του ΤΕΕ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλ. Τσίπρας και οι βουλευτές Ν. Παναγιωτόπουλος (Ν.Δ.), Σπ. Κουβέλης (ΠΑΣΟΚ), Η. Πολατίδης (ΛΑΟΣ). Το ΚΚΕ διοργάνωσε συγκέντρωση σε παρακείμενη πλατεία.
«Είναι βέβαιο ότι τέτοιες εξαιρετικά ρυπογόνες μονάδες υποθηκεύουν και ναρκοθετούν το μέλλον μιας ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή μας, ενώ ταυτόχρονα εκθέτουν τη χώρα μας απέναντι στις διεθνείς δεσμεύσεις της για συγκράτηση των ρύπων και των αερίων του θερμοκηπίου», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης.
Η Καβάλα δεν είναι η μόνη πόλη που αντιδρά. Στην Ελλάδα σχεδιάζονται έξι(!) εργοστάσια άνθρακα. Ενα από τη ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία RWE, με πιθανή τοποθεσία ή τον Αλμυρό Μαγνησίας ή τη Ν. Καρβάλη. Πρόκειται για εργοστάσιο, την εγκατάσταση του οποίου απέρριψε με δημοψήφισμα η γερμανική πόλη Ενσντορφ. Πώς να μη νιώθει η Καβάλα «ενεργειακή χωματερή» της Ευρώπης; Δύο ιδιωτικές μονάδες, σε Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας και Μαντούδι Εύβοιας έχουν πάρει ήδη έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ έχει κατατεθεί μία ακόμα αίτηση ιδιώτη για τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Ακόμα, η ΔΕΗ σχεδιάζει ανθρακικές μονάδες σε Αλιβέρι και Λάρυμνα. Οι συγκεκριμένοι δήμοι έχουν συγκροτήσει Συμμαχία κατά του Λιθάνθρακα, ενώ κινήσεις πολιτών έχουν δημιουργήσει ανάλογη πανελλαδική ενεργοποίηση. Λογικό, καθώς οι μονάδες άνθρακα «βομβαρδίζουν» τη γύρω περιοχή με μικροσωματίδια, όξινη βροχή και ραδιενεργή ιπτάμενη τέφρα.
Ενα από τα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει ότι το 21% του ηλεκτρικού το 2020 θα προέρχεται από άνθρακα. Ο λιθάνθρακας όμως εκπέμπει διπλάσιο διοξείδιο του άνθρακα από το φυσικό αέριο. Με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν υπάρχει σύγκριση. Υπολογίζεται ότι η λειτουργία και των έξι μονάδων άνθρακα θα αυξήσει τις εκπομπές CO2 στον τομέα της ενέργειας 20% - 25%! Με την εισαγωγή του (εισαγόμενου) λιθάνθρακα η Ελλάδα θα επιβαρύνει το κλίμα του πλανήτη και θα υποχρεωθεί να αγοράσει πανάκριβα «δικαιώματα ρύπων». Μέσα σε αυτές τις συνθήκες απαιτείται να επανεξεταστεί το ενεργειακό μοντέλο της χώρας.





5. Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα εγκατασταθούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα και πόσο θα αυξηθούν οι εκπομπές CO2


f
Εταιρεία
Ισχύς
Περιοχή
ΔΕΗ - RWE
1600 MW
Σε μια από τις παρακάτω:
Αλμυρός Βόλους, Αλεξανδρούπολη, Νέα Καρνάβαλη Καβάλας
Enolesa Hellas
600 MW
Αγ. Νικόλαος Βοιωτίας
ΤΕΡΝΑ
420 MW
Μαντούδι Εύβοιας
Edison
600 MW
Αστακός Αιτωλοακαρνανίας
ΔΕΗ
700-800 MW
Αλιβέρι Εύβοιας

Η συνολική ετήσια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα είναι 139 εκ. τόνοι
Από τις 5 σχεδιαζόμενες μονάδες θα εκπέμπονται 16,8 εκ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα επιπλέον, κάθε χρόνο.

Πηγή: Τα Νέα 28/2/2008

Πρόσκληση σε Θεατρική Παράσταση για τις Γυναίκες Πρόσφυγες

Πρόσκληση σε Θεατρική Παράσταση για τις Γυναίκες Πρόσφυγες


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα σας προσκαλεί
στη θεατρική παράσταση «Παράπλευρες Απώλειες»
της Υβ ‘Ενσλερ, σε μετάφραση Μίνας Χειμώνα και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου,
την Πέμπτη , 6 Μαρτίου και ώρα 21.30
στον Πολυχώρο ΑLTERA PARS, (Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός),
σε μια ξεχωριστή βραδιά, αφιερωμένη στις γυναίκες πρόσφυγες.

Το έργο «Παράπλευρες Απώλειες», που τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας, βασίζεται σε αληθινές μαρτυρίες γυναικών προσφύγων, θυμάτων του εμφυλίου στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, και αποτελεί ένα μάθημα ζωής από τις γυναίκες πρόσφυγες της Βοσνίας που ζώντας σε προσφυγικούς καταυλισμούς, χτίζουν κήπους και όνειρα στα συντρίμμια και βρίσκουν τρόπους
να θεραπεύσουν τα τραύματα του πολέμου.

Τα έσοδα από την παράσταση θα διατεθούν στον Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων Προσφύγων ‘ΗΩΣ’, της Εθελοντικής Εργασίας Αθήνας, που στηρίζεται
αποκλειστικά από εθελοντές πολίτες.
Σας καλούμε να στηρίξετε αυτή μας την προσπάθεια.


Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, φοιτητικό: 12 ευρώ

Για προπώληση εισιτηρίων μπορείτε να απευθυνθείτε στον πολυχώρο ALTERA PARS, τηλ. 2103410011 και ώρες 6-9μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: kehayioy@unhcr.org
Σοφία Κουτσού, Αναπληρώτρια Βοηθός Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: koutsou@unhcr.org

Πως θα κάνουμε την Δευτέρα πιο καθαρή?

Πως θα κάνουμε την Δευτέρα πιο καθαρή?

ΣΧΟΙΝΙΑΣ / Κυριακή 16 Μαρτίου

Την Κυριακή 16 Μαρτίου 2008, ομάδες εθελοντών διοργανώνουν έναν καθαρισμό του δάσους και της παραλίας του Σχοινιά. Οι Διοργανωτές περιλαμβάνουν την ΜΙΑΦΥΣΗ, Hellada group , NAVIGATOR και άλλους. Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε την παραλία και το δάσος του σχοινιά από όσα σκουπίδια γίνεται. Τώρα που αρχίζουν οι ζέστες και οι επισκέπτες στο ευαίσθητο οικοσύστημα του σχοινιά αυξάνονται, πρέπει να μαζευτούν πλαστικά, γυαλιά και πολλά άλλα απορρίμματα που βρίσκονται στο Δάσος. Ας θυμηθούμε ότι το δάσος το καλοκαίρι θα κινδυνέψει από την φωτιά και ότι τα σκουπίδια είναι συχνά μια από τις αιτίες ανάφλεξης.

Για επικοινωνία / συμμετοχήPhilip Ammermanemail: http://www.blogger.com/Skype: philipammermanGSM: 6977-662-450Office: 210-640-3098

Πρόγραμμα ημέραςΣημείο ΣυνάντησηςΑθήνα: 09.00 Σταθμός μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας-- Σχοινιάς: Ταβέρνα «Ο Γλάρος» στην παραλία 10.15- 10-30
Καθαρισμός από τις 10.30 ως τις 13.00Τι να φέρετε
Νερό και αναψυκτικά για δική σας κατανάλωσηΣακούλες σκουπιδιών Άνετα ρούχα εργασίαςΦαγητά και ποτά για να συμβάλετε στο υπαίθριο γεύμα στις 13.00

Λεπτομέρειες

http://www.blogger.com/

Philip Dragoumis00306977231983http://www.blogger.com/http://www.blogger.com/ http://www.blogger.com/http://www.blogger.com/

1η Επιστημονική Διημερίδα με θέμα τον Κηφισό

Καλώς ήρθατε στον Κηφισό
Ο Κηφισός ποταμός πηγάζει κυρίως από την Πάρνηθα και την Πεντέλη συλλέγει όμως ύδατα και από το όρος Αιγάλεω καθώς και από μέρος του Υμηττού. Το μήκος του από το Κρυονέρι μέχρι το Φάληρο είναι περίπου 30 χιλιόμετρα αλλά το συνολικό μήκος των πολλών παραχειμμάρων του υπερβαίνει τα 150 χιλιόμετρα. Δίνει έτσι διέξοδο προς το Φαληρικό όρμο, όπου είναι οι εκβολές του, στο μεγαλύτερο μέρος των υδάτων του λεκανοπεδίου και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία από υδραυλική άποψη για την Πρωτεύουσα, αποτελεί όμως ταυτόχρονα ένα φυσικό ποτάμιο οικοσύστημα και το 1994 θεσπίσθηκε ειδικό Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του.
Σύμφωνα με αυτό ορίσθηκε Α΄ Ζώνη Προστασίας με πλάτος 50 μέτρων εκατέρωθεν της μέσης γραμμής, όπου απαγορεύεται κάθε δόμηση και Β΄ Ζώνη Προστασίας που εκτείνεται πέραν της Α΄ Ζώνης, σε διαφορετικό κατά περιοχές πλάτος, όπου επιτρέπεται δόμηση με πολύ μικρό συντελεστή και ήπιες χρήσεις. Το Προεδρικό Διάταγμα έδωσε επίσης δεκαετή προθεσμία για την απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων που βρίσκονται μέσα στη Ζώνη Προστασίας, σήμερα όμως αυτές εξακολουθούν να παραμένουν ύστερα από παράταση της προθεσμίας. Το σύνολο των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στις Ζώνες Προστασίας είναι 12.000 στρέμματα και αυτά αποτελούν εν δυνάμει, ένα μεγάλο φυσικό πάρκο με ελάχιστη δόμηση που συνδέει το περιαστικό πράσινο με την Πρωτεύουσα.
Το 1996 αποφασίστηκε να καλυφθεί στα τελευταία δέκα χιλιόμετρα, από τις Τρείς Γέφυρες μέχρι τις εκβολές του και να μετατραπεί σε αυτοκινητόδρομο που θα συμπλήρωνε τον Ολυμπιακό δακτύλιο, τη σημερινή λεωφόρο Κηφισού.
Το 2002 με Προεδρικό Διάταγμα ιδρύθηκε ο «Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού Αττικής και των παραχειμμάρων» (ΦΔΑΚ) με σκοπό την εφαρμογή του Π.Δ. του 1994 και το συντονισμό όλων των συναρμοδίων Υπηρεσιών για την προστασία και τη διαχείρισή του.
Παρά τη θεσμική προστασία του όμως ο Κηφισός υφίσταται συνεχώς προσβολές που επιδεινώνουν και το φυσικό του περιβάλλον και την ποιότητα των νερών. Αν και το Προεδρικό Διάταγμα του 1994 απαγορεύει ρητά η ρύπανση των Ζωνών Προστασίας και του ποταμού, ο Κηφισός εξακολουθεί να δέχεται μεγάλο φορτίο ρύπων με αποτέλεσμα αφ’ ενός τη δυσοσμία και την ενόχληση των κατοίκων των παρακηφίσιων περιοχών αφ’ ετέρου τη ρύπανση του Σαρωνικού.
Η απόρριψη μπάζων και στερεών απορριμμάτων κάθε φύσεως αποτελεί ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθώς μειώνεται η διατομή του ποταμού, αλλοιώνεται η μορφολογία του και δημιουργούνται κίνδυνοι απόφραξης.
Μια τρίτη «πληγή» αποτελεί η αυθαίρετη δόμηση. Αυθαίρετα κτίσματα, επεκτάσεις υπαρχόντων καθώς και περιφράξεις μέσα στην Α Ζώνη εξακολουθούν να γίνονται, κατά παράβαση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Κηφισού, καθώς οι μηχανισμοί ελέγχου δεν είναι επαρκείς ενώ τα πρόστιμα και οι κατεδαφίσεις εφαρμόζονται σε μικρό, αναλογικά, ποσοστό.
Παρ’ όλα αυτά ο Κηφισός και πολλοί παραχείμμαροί του εξακολουθούν να διατηρούν πλούσια βλάστηση και σπάνια φυσική ομορφιά, ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα. Η κατάσταση εντός των Ζωνών Προστασίας είναι αναστρέψιμη και στόχος του ΦΔΑΚ είναι να αναδείξει τη μεγάλη οικολογική και ιστορική σημασία που έχει ο Κηφισός για την Πρωτεύουσα, να καταγράψει τα προβλήματα, να βοηθήσει στην επίλυσή τους και να προχωρήσει, σύμφωνα και με τις επιταγές του Προεδρικού Διατάγματος ίδρυσής του (346/2002) στη διαχείρισή του και στην ανάπλαση τμημάτων του έτσι ώστε αφ’ ενός μεν να γίνει επισκέψιμος και να τον απολαμβάνουν οι πολίτες, αφ’ ετέρου δε να παροχετεύει με επάρκεια και ασφάλεια τα όμβρια ύδατα προς τη θάλασσα.
http://www.itia.ntua.gr/kephisos

1η Επιστημονική Διημερίδα με θέμα τον Κηφισό

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής και με τον Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού Αττικής και των Παραχειμάρρων οργανώνει την πρώτη Επιστημονική Διημερίδα με θέμα τον Κηφισό ποταμό και με τίτλο:
«Ολοκληρωμένη προσέγγιση στα προβλήματα του Κηφισού»
Η Διημερίδα θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτηρίου Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου στις 13 & 14 Μαρτίου 2008.
Κεντρικός άξονας της Διημερίδας είναι η ολοκληρωμένη επιστημονική καταγραφή και προσέγγιση των πολυδιάστατων προβλημάτων του Κηφισού και η διατύπωση προτάσεων για την επίλυσή τους.
Η Διημερίδα περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
Ιστορική αναδρομή
Οικολογική - Περιβαλλοντική διάσταση
Θεσμικό καθεστώς προστασίας - Αυθαίρετες δραστηριότητες
Υδραυλικά προβλήματα
Προβλήματα ρύπανσης
Αναπλάσεις - Διεθνείς τάσεις
Η παρακολούθηση της Διημερίδας είναι δωρεάν.

Πρόγραμμα Διημερίδας

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε ημέρας της Διημερίδας επιλέξτε τους παρακάτω συνδέσμους:
Πρόγραμμα Πέμπτης 13 Μαρτίου
Πρόγραμμα Παρασκευής 14 Μαρτίου
Μπορείτε να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα της Διημερίδας σε μορφή αρχείου PDF επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
Πρόγραμμα Διημερίδας (αρχείο PDF 166 KB)
Ημέρα Πρώτη
από sp Τελευταία τροποποίηση 04/03/2008 13:42
Αναλυτικό πρόγραμμα Πέμπτης 13 Μαρτίου
09:00-09:30
Προσέλευση
09:30-11:30
Πρώτη Συνεδρία: Χαιρετισμοί
09:30-09:40
Έναρξη – Εισαγωγή εκπροσώπου Οργανωτικής Επιτροπής
09:40-09:50
Χαιρετισμός Πρύτανη Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρη
09:50-10:00
Χαιρετισμός Νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Λ. Κουρή
10:00-10:10
Χαιρετισμός αν. Πρόεδρου Φ.Δ.Α.Κ. κ. Ευτ. Παναγιωτοπούλου
10:10-11:30
Χαιρετισμοί εκπροσώπων Κοινοβουλίου, Κεντρικής Διοίκησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων Φορέων
11:30-12:00
Διάλειμμα - Καφές
12:00-13:30
Δεύτερη Συνεδρία: Εισαγωγή - Ιστορική αναδρομή
12:00-12:20
Κηφισός ποταμός: Από τα προβλήματα στις προοπτικές
Περίληψη
Κ. Λάσκαρης
Γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού (ΦΔΑΚ)
12:20-12:40
Η εικόνα της περιοχής του κάτω ρου του Κηφισού όπως αναδύεται μέσα από τις αρχαίες πηγές και τα μνημεία
Περίληψη
Μ. Πετριτάκη
Αρχαιολόγος, ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ΥΠΠΟ
12:40-13:00
Αρχαία μνημεία και καθεστώς θεσμικής προστασίας
Περίληψη
Ν. Βαλάκου
Δ/ντρια της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ΥΠΠΟ
13:00-13:20
Το Αδριάνειο υδραγωγείο, ο Κηφισός ποταμός και η υδρογεωλογική τους συνάφεια
Περίληψη
Σ. Χιώτης
Δρ. Μεταλλειολόγος Μηχανικός, πρ. Διευθυντής & Σύμβουλος ΙΓΜΕ
13:20-13:30
Ερωτήσεις - Συζήτηση
13:30-15:00
Γεύμα
15:00-16:30
Τρίτη Συνεδρία: Οικολογική - Περιβαλλοντική διάσταση
15:00-15:20
Η οικολογική διάσταση των αστικών ρεμάτων - Η περίπτωση του Κηφισού
Περίληψη
Κ. Χατζημπίρος
Αν. Καθηγητής Σχ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠ
15:20-15:40
Το φυσικό οικοσύστημα του Κηφισού Ποταμού
Περίληψη
Η. ΑποστολίδηςΘ. Αδαμόπουλος
ΔασολόγοςΔασολόγος
15:40-16:00
Τα υπόγεια νερά της λεκάνης του Κηφισού
Περίληψη
Π. ΜαρίνοςΔ. ΠαπούληΜ. Παντελιάδου
Καθηγητής Σχ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠΓεωλόγος, MSc Υδ. ΠόρωνΓεωλόγος, MSc Υδ. Πόρων
16:00-16:20
Εκβολή του Κηφισού στον Φαληρικό Όρμο: Οικολογική ποιότητα του θαλάσσιου αποδέκτη και προοπτικές για το μέλλον
Περίληψη
Π. Παναγιωτίδης
Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών
16:20-16:30
Ερωτήσεις - Συζήτηση
16:30-17:00
Διάλειμμα - Καφές
17:00-18:15
Τέταρτη Συνεδρία: Θεσμικό καθεστώς προστασίας - Αυθαίρετες δραστηριότητες
17:00-17:20
Το νομικό καθεστώς προστασίας του Κηφισού (αδυναμίες, αντιφάσεις, προτάσεις)
Περίληψη
Μ. Χαϊνταρλής
Δικηγόρος, Δρ. Νομικής
17:20-17:40
Από τη νομική αντιμετώπιση της προστασίας στη διαχείριση
Περίληψη
Α. Χαροκόπου
Δικηγόρος
17:40-18:00
Η δράση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
Περίληψη
Γ. Δερμιτζάκης
Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), ΥΠΕΧΩΔΕ
18:00-18:15
Ερωτήσεις - Συζήτηση
18:15-19:30
Προβολή Ντοκιμαντέρ με θέμα τον Κηφισό

Ημέρα Δεύτερη
από sp Τελευταία τροποποίηση 04/03/2008 13:28
Αναλυτικό πρόγραμμα Παρασκευής 14 Μαρτίου
09:00-09:30
Προσέλευση
09:30-11:30
Πέμπτη Συνεδρία: Υδραυλικά προβλήματα
09:30-09:55
Κριτική επισκόπηση του υδραυλικού σχεδιασμού του Κηφισού
Περίληψη
Σ. Δάλλας
Πολιτικός Μηχανικός, Μελετητής Υδραυλικών Έργων
09:55-10:15
Τα έργα αναδιευθέτησης του κάτω ρου του Κηφισού
Περίληψη
Λ. Λαζαρίδης
Πολιτικός Μηχανικός, Μελετητής Υδραυλικών Έργων
10:15-10:35
Ποταμός Κηφισός - Αντιπλημμυρική προστασία Λεκανοπεδίου
Περίληψη
Α. Νικολόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός, Μελετητής Υδραυλικών Έργων
10:35-10:55
Εκτροπή Κυκλοβόρου - Ιλισού (μερική) - Πρ. Δανιήλ στον Κηφισό
Περίληψη
Ν. Μαυρομιχάλης
Πολιτικός Μηχανικός, Μελετητής Υδραυλικών Έργων
10:55-11:15
Εργαλεία διαχείρισης του υδροσυστήματος του Κηφισού ποταμού: Υδρομετρικό δίκτυο και δίκτυο παρακολούθησης ποιότητος ύδατος
Περίληψη
Α. Κούσης
Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
11:15-11:30
Ερωτήσεις - Συζήτηση
11:30-12:00
Διάλειμμα - Καφές
12:00-13:30
Έκτη Συνεδρία: Προβλήματα ρύπανσης
12:00-12:20
Προτάσεις για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης της ποιοτικής κατάστασης του Αττικού Κηφισού
Περίληψη
Α. Ανδρεαδάκης Κ. Νουτσόπουλος Δ. Μαμάης Ν. Μαμάσης
Καθηγητής Σχ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠ Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Επίκ. Καθηγητής Σχ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠΛέκτορας Σχ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠ
12:20-12:40
Τοξικές χημικές ουσίες στο νερό του Κηφισού
Περίληψη
Λ. Εβρένογλου
Πολιτικός Μηχανικός, Υγιεινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
12:40-13:00
Παρουσίαση ερευνητικού προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων του ποταμού Κηφισού
Περίληψη
Β. Τσελέντης
Αν. Καθηγητής Θαλασσίου Περιβάλλοντος Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστήμιου Πειραιά
13:00-13:20
Ο μύθος των τοξικών ορίων
Περίληψη
Π. Νικολοπούλου
Αν. Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
13:20-13:30
Ερωτήσεις - Συζήτηση
13:30-15:00
Γεύμα
15:00-16:50
Έβδομη Συνεδρία: Αναπλάσεις - Διεθνείς τάσεις
15:00-15:20
Δυνατότητες αισθητικής και αρχιτεκτονικής παρέμβασης στις παραρρευμάτιες εκτάσεις του ποταμού Κηφισού
Περίληψη
Θ. Λώλης
Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δ/νση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών, ΥΠΕΧΩΔΕ
15:20-15:40
Ο σχεδιασμός του Κηφισού στα πλαίσια των θεσμικών ρυθμίσεων του φυσικού περιβάλλοντος της πρωτεύουσας
Περίληψη
Θ. Ψυχογιός
Τοπογράφος Μηχανικός, Οργανισμός Αθήνας, ΥΠΕΧΩΔΕ
15:40-16:00
Οι αστικοί χείμαρροι ως δίκτυα δημόσιων χώρων: Επισκόπηση των διεθνών τάσεων στον αστικό σχεδιασμό και διερεύνηση των δυνατοτήτων εφαρμογής τους στην Αθήνα
Περίληψη
Π. Δραγώνας
Επίκ. Καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών
16:00-16:20
Δυνατότητες παρέμβασης της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση και στην προστασία των ποταμών
Περίληψη
Δ. Αντωνάκου
Αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών & μέλος του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ
16:20-16:40
Κηφισός: Τα σφάλματα του παρελθόντος μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον
Περίληψη
Ι. Πολύζος
Αντιπρύτανης ΕΜΠ, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
16:40-16:50
Ερωτήσεις - Συζήτηση
16:50-17:20
Διάλειμμα - Καφές
17:20-19:00
Όγδοη Συνεδρία: Συζήτηση-Συμπεράσματα
17:20-19:00
Συμμετέχουν: Από ΕΜΠ: Ι. Πολύζος, Γ. Χριστοδούλου, Κ. Χατζημπίρος, από ΕΜΠ/ΦΔΑΚ: Δ. Κουτσογιάννης, από Νομ. Αν. Αττ.: Νομάρχης Λ. Κουρής, από ΦΔΑΚ/Νομ. Αθηνών: Αντινομάρχης Δ. Αντωνάκου. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις εκπροσώπων Φορέων και πολιτών.

Τόπος-Πρόσβαση
από sp Τελευταία τροποποίηση 04/03/2008 18:00
Τόπος
Η Διημερίδα θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτηρίου Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.
Πρόσβαση
Για την πρόσβασή σας στην Πολυτεχνειούπολη Zωγράφου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αστική συγκοινωνία.
Σχετική ιστοσελίδα:
Αστική συγκοινωνία
Η πρόσβαση στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου μπορεί να γίνει επίσης με Ι.Χ., καθώς υπάρχει δωρεάν χώρος παρκιν δίπλα στο Κτήριο Διοίκησης όπου θα πραγματοποιηθεί η Διημερίδα.
Σχετικές ιστοσελίδες:
Ηλεκτρονικός χάρτης εύρεσης διαδρομής (Driveme.gr)
Χάρτης Πολυτεχνειούπολης (Google map)
Χάρτες Πολυτεχνειούπολης (PDF, JPEG, DWF)
Κυκλοφοριακός χάρτης Αθήνας
Οργανωτική-Επιστημονική επιτροπή
από sp Τελευταία τροποποίηση 04/03/2008 13:45
Δ. Κουτσογιάννης, Αν. Καθηγ., Σχ. Πολ. Μηχ., ΕΜΠ, μέλος του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ
Γ. Χριστοδούλου, Καθηγ., Σχ. Πολ. Μηχ., ΕΜΠ
Κ. Χατζημπίρος, Αν. Καθηγ., Σχ. Πολ. Μηχ., ΕΜΠ
Δ. Μαμάης, Επ. Καθηγ., Σχ. Πολ. Μηχ., ΕΜΠ
Σ. Αζοράκος, Λέκτ., Σχ. Πολ. Μηχ., ΕΜΠ
Κ. Λάσκαρης, Γραμματέας του ΦΔΑΚ
Δ. Αντωνάκου, Αντινομάρχης Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ
Χ. Δαμάσκος, Αντινομάρχης Χωροταξ. & Περιβάλλ., Νομ. Αυτοδ. Ανατολ. Αττικής
Τεχνικός οργανωτικός υπεύθυνος
Σ.Μ. Παπαλεξίου, Υποψ. Δρ., Τομ. Υδατ. Πόρων & Περιβάλ., Σχ. Πολ. Μηχ., ΕΜΠ
Γραμματειακή υποστήριξη
Κ. Σούλιου
Επικοινωνία
από sp Τελευταία τροποποίηση 04/03/2008 18:36
Επικοινωνία με την Οργανωτική Επιτροπή στο e-mail: kephisos@itia.ntua.gr
Υπεύθυνος ιστοσελίδας και τεχνικών θεμάτων: Σ.Μ. Παπαλεξίου, e-mail: sp@itia.ntua.gr, τηλ.: 210 7722838
Γραμματέας: Κ. Σούλιου, e-mail: kephisos@itia.ntua.gr, τηλ.: 210 7721592, 6934 221271