Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος


Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Καλλιδρομίου 30 & Ζωοδόχου Πηγής, Εξάρχεια 11473 ΑΘΗΝΑ, 1ος όρ., Τηλ/φαξ 210-3823.850
decleris@environ-sustain.gr * www.environ-sustain.gr
Πρόσκληση
Ημερίδα
«Επιστημονική Κριτική του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου»
Παρασκευή 18 Απριλίου, 7μμ-9μμ.
Εν’ όψει της επικειμένης εγκρίσεως και εφαρμογής του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Χώρας, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος κρίνει αναγκαίο να υποβληθεί το Σχέδιο αυτό στον προσήκοντα ειδικό επιστημονικό έλεγχο, ώστε να γίνουν φανερές οι ελλείψεις και αδυναμίες του που πρέπει να διορθωθούν.
Για τον σκοπό αυτό, το Επιμελητήριο, στα πλαίσια του Διαρκούς Σεμιναρίου για την καλλιέργεια και διάδοση των Αρχών και Αξιών της Βιωσίμου Αναπτύξεως, οργανώνει ειδική Ημερίδα με θέμα την «Επιστημονική Κριτική του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου», που θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών του Λαϊκού Πανεπιστημίου της Εταιρείας των Φίλων του Λαού (Ευριπίδου 12, Αθήνα), την Παρασκευή 18 Απριλίου και ώρα 7μμ-9μμ.

Συμμετέχουν:
Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ)
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)


Θα μιλήσουν:
Μιχαήλ Δεκλερής Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ., Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Μαρία Καραμανώφ Σύμβουλος Επικρατείας, Μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Ιωσήφ Στεφάνου Καθηγητής Χωροταξίας – Πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Γεώργιος Στουρνάρας Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας
Δημήτριος Αθανασούλης Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Νικόλαος Μπόκαρης Δασολόγος, Πρόεδρος ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημ. Υπαλλήλων)
Ηλίας Φρυτζαλάς Χωροτάκτης, Εκπρόσωπος ΠΑΝΔΟΙΚΟ (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων)
Θα ακολουθήσει Συζήτηση
Η παρακολούθηση της Ημερίδας είναι ελεύθερη


Και πάλι αμμουδιά Φλοίσβος και Φάληρο

EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 16-04-08
Και πάλι αμμουδιά Φλοίσβος και Φάληρο
Θα αναδιαμορφωθεί όλο το θαλάσσιο μέτωπο ώστε οι πολίτες να έχουν επαφή με την παραλία, σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ
Του Σπυρου Καραλη
Η διευθέτηση των παραλιακών μετώπων υπήρξε πρωτεύον ζήτημα στις αστικές πολιτικές αρκετών ευρωπαϊκών πόλεων. Είναι ενδεικτικές οι περιπτώσεις του Λίβερπουλ, της Λισσαβώνας, της Αμβέρσας, της Γένοβας, του Μπιλμπάο, κυρίως όμως της Βαρκελώνης όπου με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 η πόλη και οι κάτοικοί της επαναπροσδιόρισαν τη σχέση τους με τη θάλασσα. Δυστυχώς στην Αθήνα, αν και οι ευκαιρίες υπήρξαν, έγινε το αντίθετο και η πόλη αντί να ωφεληθεί αποκόπηκε ακόμη περισσότερο από τον Σαρωνικό. Ωστόσο, μελέτη του Εργαστηρίου Λιμενικών Εργων του ΕΜΠ που εκπονήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς έρχεται να επαναφέρει το αίτημα της επανάκτησης του θαλάσσιου μετώπου της και ειδικότερα του τμήματος που δέχτηκε την τελευταία 40ετία τα ισχυρότερα πλήγματα. Ο λόγος για το τμήμα από τον Φλοίσβο μέχρι και το Νέο Φάληρο που σήμερα τείνει να μετατραπεί σ’ έναν από τους μεγαλύτερους σκουπιδότοπους της Αττικής. Στα σχέδια του ΕΜΠ περιλαμβάνεται η συνολική αναδιαμόρφωση της παραλίας με τη μεταφορά νέας άμμου. «Με την τεχνητή παραλία στο υποβαθμισμένο μέτωπο του Φαλήρου, στην εκβολή του Ιλισού, επιχειρούμε να αποκατασταθεί η επαφή και η πρόσβαση των κατοίκων με τη θάλασσα. Πρόκειται για τομή σε θέματα ποιότητας ζωής με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» σημειώνει ο πρύτανης του ΕΜΠ και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Λιμενικών Εργων κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Η μελέτη που εκπονήθηκε στο πλαίσιο των ΠΚΣΑ (Πρότυπα Καινοτόμα Σχέδια Ανάπτυξης) υποβλήθηκε ήδη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προκειμένου να ενταχθεί στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου.
Ο Απρίλιος που διανύουμε έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιος μήνας αρχιτεκτονικής τοπίου, της τέχνης ή επιστήμης που ασχολείται με τον αστικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, δηλαδή αυτό που τόσο ανάγκη έχει μια πόλη σαν την Αθήνα. Ο Φαληρικός όρμος αποτελούσε έναν σπάνιο πόλο αναψυχής και περιπάτου μέχρι και τα μέσα του ’60. Η καταστροφή άρχισε με την κατασκευή του Σταδίου Καραϊσκάκη καθώς και της νέας, πάνω σε προσχώσεις, παραλιακής λεωφόρου, συνεχίστηκε με το Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας και ολοκληρώθηκε με τα γήπεδα Μπιτς Βόλεϊ και Τάε Κβον Ντο. Καλλιθέα, Μοσχάτο και Ν. Φάληρο είναι οι περιοχές που πλήρωσαν το βαρύ τίμημα αυτών των επιλογών και μιας γενικότερης αστικής πολιτικής που προτίμησε τσιμεντένιες περιφράξεις από γιγαντιαίους υπερυψωμένους οδικούς κόμβους που απέκοψαν την άλλοτε πανέμορφη παραθαλάσσια περιοχή από τον αστικό χώρο. Και όπως καταγγέλλουν πολίτες-μέλη τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων «η παραλία όχι μόνον δεν συνιστά χώρο περιπάτου και αναψυχής, αλλά περιοχή παράνομων συναλλαγών και υψηλού κίνδυνου για την ασφάλεια των ανυποψίαστων πολιτών, καθώς έχουν καταγραφεί επιθέσεις, κυρίως σε βάρος νεαρών γυναικών, ληστείες και ξυλοδαρμοί από τύπους του υποκόσμου που συχνάζουν εκεί. «Χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει τοπικό αλλά υπερτοπικό χαρακτήρα. Δεν αφορά το Μοσχάτο, την Καλλιθέα και το Φάληρο. Αφορά συνολικά την πρωτεύουσα. Εστω και την ύστατη ώρα θα πρέπει να διασώσουμε τη διαχρονική επαφή της Αθήνας με τον Σαρωνικό» σημειώνει ο κ. Απόστολος Αλωνιάτης και καταλήγει. «Για τους κατοίκους των παραλιακών δήμων η πρόταση του ΕΜΠ είναι ελπιδοφόρα. Χρόνια αγωνιζόμαστε για να διασώσουμε τις παραλίες της πρωτεύουσας».

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

« ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»

Στην ημερίδα με θέμα « ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ», που έγινε στο Δημαρχείο της πόλης μας και διοργάνωσε ο σύλλογος «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» Λευτέρης Μαγιάκης, έκανε στον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Πατούλη, μέσω του παριστάμενου στην εκδήλωση αντιδημάρχου κ. Επαμ. Γαρδέλη, την εξής πρόταση:
Στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει ο κ. Δήμαρχος στη μεγάλη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στις 16/04/08, με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, να καταστήσει σαφή την αντίθεση του Δήμου:

α) στην δημιουργία του MALL Νο 2 στη θέση του προσωρινού κτιρίου του I.B.C.,
β) στην ανέγερση του Παγοδρομίου στο Πολύδρασο
γ) στην ανέγερση κτιρίου στο πρώην κτήμα Παναγόπουλου στη συμβολή των οδών Ράλλη και Χατζηαντωνίου
δ) στην ανέγερση super market στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Πλαστήρα, 28ης Οκτωβρίου και Π.Κυριακού
ε) στην ανέγερση του Αστυνομικού Τμήματος στο οικόπεδο του Δήμου της οδού Σουρρή.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό πως ο αντιδήμαρχος κύριος Πουλόπουλος που επίσης παρευρίσκετο στην ημερίδα, στην ομιλία του που ακολούθησε στη συνέχεια, δεσμεύτηκε απέναντι στο σύλλογο και τους παρευρισκόμενους κατοίκους, πως ο Δήμος θα απαλλοτριώσει το πρώην κτήμα Παναγοπούλου στη συμβολή των οδών Ράλλη και Χατζηαντωνίου, προκειμένου να κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης και υπέργειος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ

Πειραιάς, 14 Μαρτίου 2008





ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΗΣ VODAFONE ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΟΡΑΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΪ



Μετά από έναν πολύχρονο αγώνα οι γονείς της Ιωννιδείου Σχολής Πειραιά μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για τις Κεραίες, το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και άλλους πολίτες, κατόρθωσαν το ακατόρθωτο . Διέκοψαν τη λειτουργία του παράνομου κεραιοσυστήματος και επικοινωνιακού κέντρου της Vodafone στο κέντρο της πόλης.

Είχε προηγηθεί ένας πολυμέτωπος αγώνας, αποφάσεις δικαστηρίων, αποφάσεις της πολεοδομικής υπηρεσίας κ.α. Αλλά η εταιρεία συνέχιζε ακάθεκτη τη λειτουργία του κέντρου.

Σήμερα το πρωί μετά από συντονισμένη κινητοποίηση δεκάδες πολίτες και εκπρόσωποι των φορέων της πόλης, μαζί με τα συνεργεία της Πολεοδομίας και της ΔΕΗ έκοψαν τη ρευματοδότηση και προκάλεσαν την πλήρη διακοπή λειτουργίας του κέντρου και των κεραιών.



Το Λιμάνι της Αγωνίας χαιρετίζει την μεγάλη επιτυχία των πολιτών του Πειραιά που στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη τη χώρα: Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν είναι ανίκητες.



Παράλληλα θέλει να ευχαριστήσει όσους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Πειραιά και στη ΔΕΗ Πειραιά συνέβαλλαν με τον τρόπο τους σε αυτή τη σημαντική νίκη.

Συνεχίζουμε, στον Πειραιά, στην Αθήνα, παντού. Για να τελειώνουμε με τις ακτινοβολίες θανάτου των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Κι όμως υπάρχει ελπίδα για τη διάσωση του Ελαιώνα!

Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα
www.elaionas.wordpress.com, e-mail: elaionas@yahoo.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κυριακή 13 Απριλίου 2008-04-13

Κι όμως υπάρχει ελπίδα για τη διάσωση του Ελαιώνα! Απόδειξη η κινητοποίηση πεντακοσίων και πλέον πολιτών που συμμετείχαν στη σημερινή δεντροφύτευση. Συναντηθήκαμε πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι, χαρούμενοι και αισιόδοξοι, ειρηνικά δυναμικοί και αποφασισμένοι να επιμείνουμε και να νικήσουμε.
Σκάψαμε τους λάκκους στο καταπονημένο περιβάλλον του Ελαιώνα, φυτέψαμε 100 ελιές, τις ποτίσαμε, τις καμαρώσαμε… Και βέβαια θα τις προστατέψουμε με νύχια και με δόντια.
Η δεντροφύτευση αντίστασης είναι μια απάντηση στην πολιτική εγκατάλειψης και τσιμεντοποίησης του Ελαιώνα από το Δήμο Αθηναίων. Είναι μια απάντηση στα μεγάλα εργολαβικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, που αγνοούν το σήμα SOS για το περιβάλλον, ειδικά στο λεκανοπέδιο και αντιμετωπίζουν τον Ελαιώνα σαν άγρια δύση της κερδοφορίας.
Παράλληλα, οι πολίτες που συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε και να διεκδικούμε έχουμε ήδη αποκαλύψει 2(!) φορές τις παράνομες εργασίες του Μπάμπη Βωβού με την ανοχή της πολεοδομίας. Θα συνεχίσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους και στους δρόμους και στα δικαστήρια για να μην χαθούν 220 στρέμματα χαρακτηρισμένα κοινόχρηστο πράσινο, για το αυτονόητο και την ελπίδα.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΜΠΕΤΟΝ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΜΠΕΤΟΝ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ



Σήμερα 13 Απριλίου 2008, μαζί με εκατοντάδες Πειραιώτες και Πειραιώτισσες μπήκαμε στο οικόπεδο των Λιπασμάτων, στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά και συνειδητοποιήσαμε πόσο κοντά είναι η θάλασσα στην πόλη. Συνειδητοποιήσαμε ακόμη πόσο μακριά θα μείνει από αυτή σε περίπτωση που ο χώρος θα οικοδομηθεί. Μετά την κατεδάφιση του εργοστασίου, το παλιό ανάγλυφο και η ακτογραμμή του Πειραιά αποκαλύφθηκαν και στέκουν εκεί κατάφυτα από τα αγριολούλουδα και το χορτάρι. Αυτόν τον τόπο απολαύσαμε σήμερα διαδηλώνοντας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για Ενιαίο Άλσος.



Το οικόπεδο των Λιπασμάτων είναι ένα πολύτιμο περιβαλλοντικό κεφάλαιο όχι μόνο για τη Δραπετσώνα, αλλά και για τον Πειραιά, το Κερατσίνι, το Πέραμα. Είναι η μοναδική αδόμητη και ανοιχτή ακτή του δυτικού Πειραιά.



Καλούμε:

Τη Δημοτική Αρχή Δραπετσώνας να αναθεωρήσει επειγόντως τη στάση της. Να συμπορευθεί με το αίτημα των κατοίκων του Πειραιά για δημόσιο μητροπολιτικό πάρκο σε όλη την έκταση και για ελεύθερη ανοιχτή ακτή.
Τη Δημοτική Αρχή Πειραιά να πάψει να χαριεντίζεται με διάφορες εταιρείες (Carrefour, Κωτσόβολος) που αναλαμβάνουν δήθεν κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του διαφημιστικού τους προφίλ, και να συστρατευθεί στο μέτωπο για τη διάσωση του χώρου των Λιπασμάτων και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Πειραιά.


Συμμετέχουμε στον αγώνα για να μην κτιστεί ούτε ένα μέτρο μπετόν στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας. Αγωνιζόμαστε μαζί με την Παμπειραϊκή Επιτροπή για τα Λιπάσματα και τις άλλες κινήσεις πολιτών για τη διακοπή των σχεδίων οικοδόμησης που έχουν δρομολογηθεί από την κατασκευαστική κοινοπραξία ΥΠΕΧΩΔΕ-Εθνικής Τράπεζας και ΟΛΠ.











ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ



* Τα Δελτία Τύπου και τις ανακοινώσεις του Λιμανιού της Αγωνίας μπορείτε να τα βρείτε και στο δικτυακό του τόπο www.tolimanitisagonias.gr



Γραφείο Τύπου: Θεοδόσης Παπανδρέου. Τηλ. Επικοινωνίας 6945104174