Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

6/12/2008 «Το κλίμα άλλαξε. Εμείς;»








6/12/2008
«Το κλίμα άλλαξε. Εμείς;»
«Το κλίμα άλλαξε. Εμείς;»: Το ερώτημα πλανήθηκε πάνω από τη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος για την κλιματική αλλαγή.
54 Κινήματα πολιτών για την Πόλη και το Περιβάλλον, 27 Αυτοδιοικητικά Σχήματα, 13 Συνδικαλιστικοί και Επιστημονική Φορείς, 10 Οικολογικές και Κοινωνικές Οργανώσεις έλαβαν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο-συγκέντρωση που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή. Ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου κοινωνικές παρεμβάσεις, ενώ στο διάστημα 3-14 Δεκεμβρίου συνέρχεται στο Μπαλί η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Όπως σημειώνεται σε σειρά ανακοινώσεων, η κλιματική αλλαγή αποτελεί εδώ και χρόνια τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα. Κι όμως τα μέτρα ανάσχεσης της καταστροφής είναι ελάχιστα και ανεπαρκή. Σύμφωνα με την έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2008» των οργανώσεων WWF, Ζωολογικής Εταιρείας Λονδίνου και Global Footprint Network, η παγκόσμια κατανάλωση ξεπερνά κατά 30% την ικανότητα της γης να αναπληρώνει φυσικούς της πόρους.Η Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει άνοδο των θερμοκρασιών 1,4-5,9 βαθμούς τα επόμενα 50 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες (οι εκτιμήσεις μιλούν 250 εκατ. περιβαλλοντικούς πρόσφυγες) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το ενεργειακό πρότυπο που στηρίζεται σε μαζική παραγωγή με ρυπογόνα καύσιμα, η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς όρους με κυρίαρχο στόχο το κέρδος, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών, η συρρίκνωση του αστικού και περι-αστικού πρασίνου αποτελούν τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.
Η Ελλάδα, ευάλωτη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, θα πλησιάσει τις επόμενες δεκαετίες κλιματολογικά την Αφρική. Όπως σημειώνεται, η ζωή μας θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας που στηρίζεται στην οικοδομή, τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και τον τουρισμό, με αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων, θα οδηγηθεί στην καταστροφή.Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στη συγκέντρωση διεκδικούν:-Η Ελλάδα να συμμορφωθεί στους στόχους του Κιότο και να συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση της παγκόσμιας συμφωνίας που επιβάλλει δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.-Να περιορισθεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευασθούν άλλες μονάδες λιθάνθρακα. -Να μην δυτικοποιηθεί η ενέργεια.-Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.-Να καλύψουν σταδιακά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας.-Να αλλάξει το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο και να αποσυρθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό.-Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση κ.α.
Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, 18 μη κυβερνητικές οργανώσεις προχώρησαν στη δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας γύρω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το Τρίτο Σώμα Στρατού, με αίτημα να μετατραπούν οι συγκεκριμένοι χώροι σε χώρους πρασίνου. Σημειώνουν ότι το 77% της Θεσσαλονίκης καλύπτεται από τσιμέντο, το 19% από άσφαλτο και μόνο το 4% από πράσινο. Την Κυριακή, περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει δενδροφύτευση στο στρατόπεδο Καρατάσου.
Γιώργος Σουφλιάς
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της: «Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα: την κλιματική αλλαγή. Έχει την υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές να το αντιμετωπίσει με την ενεργό συμμετοχή όλων» σημείωσε.
Ο κ. Σουφλιάς πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα στο Πόζναν, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, είναι ανάγκη να επιτευχθεί η παγκόσμια συνεργασία: «Οφείλουν όλες οι χώρες να αναλάβουν τις αναγκαίες δεσμεύσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να θέσουν τις βάσεις για την πράσινη οικονομία, μια οικονομία με πολύ μειωμένες εκπομπές άνθρακα» συμπλήρωσε.

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης



Παγκόσμια Ημέρα ΔράσηςΣυλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τη σωτηρία του πλανήτη
ΑΠΕ
Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις στο Σύνταγμα
ΑθήναΤελευταία ενημέρωση 06/12/08 14:45

Παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή το Σάββατο και σε όλο τον κόσμο πραγματοποιείται πληθώρα εκδηλώσεων.
Στην Αθήνα, 54 κινήματα πολιτών για την πόλη και το περιβάλλον, 27 αυτοδιοικητικά σχήματα, 13 συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς, δέκα οικολογικές και κοινωνικές οργανώσεις έλαβαν μέρος σε συλλαλητήριο-συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η οικολογία και η περιβαλλοντική πολιτική «δεν είναι μια όμορφη σάλτσα, με την οποία μπορούμε να πασπαλίζουμε τις θέσεις μας, αλλά πολιτική συγκρουσιακή και έχει να κάνει με το μοντέλο ανάπτυξης».
Παρών στο συλλαλητήριο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.
Κύρια αιτήματα, η Ελλάδα να συμμορφωθεί στους στόχους του Κιότο, να περιοριστεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευασθούν άλλες μονάδες λιθάνθρακα, να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και να καλύψουν σταδιακά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας.
Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να αλλάξει το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο και να αποσυρθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό.
Στη Θεσσαλονίκη, οι πολίτες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη ΔΕΘ και το Γ΄Σώμα Στρατού, ώστε να γνωστοποιήσουν το βασικό αίτημά τους: να μετατραπεί σε μια μεγάλη ζώνη πρασίνου και να αποδοθούν οι χώροι στους κατοίκους της πόλης.Διοργανωτής της κινητοποίησης ήταν το «Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης», το οποίο απαρτίζεται από 18 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και Κινήσεις Πολιτών, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στις Κλιματικές Αλλαγές.
Συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων και φορέων - συλλόγων της πόλης.«Σήμερα περικυκλώνουμε την Έκθεση της Θεσσαλονίκης με μια ανθρώπινη αλυσίδα, διεκδικώντας δημόσιους ελεύθερους χώρους, περισσότερο πράσινο και, βέβαια, την οργανωμένη μεταφορά της Έκθεσης έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα και την ταυτόχρονη αναβάθμιση της» δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, Χρύσα Αράπογλου.
Εξάλλου, ο βουλευτής του Συνασπισμού Τάσος Κουράκης, επισήμανε πως «ο μόνος τρόπος, ώστε να μην τσιμεντοποιηθεί και ο χώρος της ΔΕΘ, είναι οι πολίτες να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν ότι σε αυτόν το χώρο δε θα πέσει ούτε ένα γραμμάριο τούβλου, ούτε ένα γραμμάριο τσιμέντου». Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν επίσης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή και Γιάννης Μαγκριώτης, αλλά και οι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Μήνυμα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ
Στο μήνυμά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.
«Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα: την κλιματική αλλαγή. Έχει την υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές να το αντιμετωπίσει με την ενεργό συμμετοχή όλων» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός υπενθυμίζει ότι την ερχόμενη εβδομάδα στο Πόζναν, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, είναι ανάγκη να επιτευχθεί η παγκόσμια συνεργασία.
«Οφείλουν όλες οι χώρες να αναλάβουν τις αναγκαίες δεσμεύσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να θέσουν τις βάσεις για την πράσινη οικονομία, μια οικονομία με πολύ μειωμένες εκπομπές άνθρακα.»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ