Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της κλιματικής


Πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος το συλλαλητήριο για το περιβάλλον με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Ελαβαν μέρος 54 περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνδικάτα, σχήματα της Αυτοδιοίκησης και επιστημονικοί φορείς με βασικό αίτημα να υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο παγκόσμιο πρότυπο ανάπτυξης και να συμμορφωθεί άμεσα η Ελλάδα με το Πρωτόκολλο του Κιότο.

http://www.skai.gr/master_avod.php?id=103085&cid=1485&bc=1485&lsc=1

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗN ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ











ΚΑΛΕΣΜΑ
Από τη Διαρκή Κίνηση και τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 12:00
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗN ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ
ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ













Σας καλούμε στη συγκέντρωση – παρέμβαση για την σωτηρία της Λίμνης Κουμουνδούρου και για την απόκρουση των σχεδίων που προβλέπουν την μεταφορά των δεξαμενών από το Πέραμα στο γειτονικό στρατόπεδο Ξηρογιάννη.
Η επιβάρυνση της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής με νέους ρύπους, νέες χρήσεις - λιμενικές εγκαταστάσεις στο Σκαραμαγκά, μεταφορά δεξαμενών πετρελαιοειδών, επέκταση των ΕΛΠΕ Ελευσίνας (ΠΕΤΡΟΛΑ), διανοίξεις νέων οδικών αξόνων - επιβαρύνουν ταυτόχρονα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Με τη συγκέντρωση - παρέμβαση την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου για την «Οικολογική και Ιστορική ανάδειξη της Λίμνης Κουμουνδούρου» κάνουμε ακόμα ένα βήμα για να γνωρίσουμε και να προβάλουμε την ιστορική Λίμνη των Ρειτών (Λίμνη Κουμουνδούρου), τον σημαντικό αυτό υγροβιότοπο με την πλούσια χλωρίδα και ορνιθοπανίδα.
Το ραντεβού είναι επί της Λ.Αθηνών – Κορίνθου, ερχόμενοι από Αθήνα με κατεύθυνση Κόρινθο, μετά τη γέφυρα και ακριβώς όταν δείτε στα αριστερά σας την θάλασσα θα μπείτε στο δρόμο δεξιά με τα βαρέλια.
Πληροφορίες στα τηλ. 6932 638523, 6946779538
Την συγκέντρωση, παρέμβαση διοργανώνουν:
ü Διαρκής Κίνηση για την προστασία των δασών και αλσών Χαϊδαρίου http://xaidari.blogspot.com/
ü Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. http://xpolis.blogspot.com/
Συμμετέχουν και στηρίζουν:
Δημοτική Κίνηση Χαϊδαρίου «Πολίτες σε δράση» http://politessedrasi.wordpress.com/
«ΑΠΟΔΡΑΣΗ» Αγίων Αναργύρων http://www.a-po-drasi.gr/
Περιοδικό «ΠΥΡΙΤΙΔΟΠΟΙΕΙΟΝ» Αιγάλεω
Ανάπλαση – Ενεργοί Πολίτες Περιστερίου
Εφημερίδα ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ Αγία Βαρβάρα
Δημοτικός Συνδυασμός Ανάπλαση – Αιγάλεω
Δείτε το φωτογραφικό blog της λίμνης
http://limnik.blogspot.com/

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS Καλεσμα στο Συλλαλητήριο Σάββατο 6 Δεκέμβρη 12:00 Στο Συνταγμα ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΡΑ


54 Κινήσεις Πολιτών για την Πόλη και το Περιβάλλον, 37 Αυτοδιοικητικά Σχήματα, 13 Συνδικαλιστικοί και Επιστημονικοί Φορείς, 10 Οικολογικές και Κοινωνικές Οργανώσεις, συνεργαζόμαστε για ένα μαζικό, πολύχρωμο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου , ώρα 12.00 μ.μ.
Εκπέμπουμε S.O.S για τη σωτηρία του πλανήτη
Ενώνουμε τη φωνή μας με το παγκόσμιο κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ζητάμε να ληφθούν μέτρα τώρα. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τις ευρωπαϊκές και διεθνείς περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και να σταματήσει την πολιτική – ενεργειακή, χωροταξική, περιβαλλοντική – που ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή
Διεκδικούμε δραστικές αλλαγές στο παγκόσμιο πρότυπο ανάπτυξης (παραγωγής και κατανάλωσης). Η διέξοδος από την οικονομική κρίση πρέπει να βασιστεί στις πολιτικές που εγγυώνται τη σωτηρία του πλανήτη

Νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ


Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τον κ. υπουργό ΠΕΧΩΔΕ


Θέμα: Νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό

Στις 2 Ιουνίου 2008 ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός 83,5 χιλιομέτρων νέων αυτοκινητόδρομων στην Αττική, εκ των οποίων τα 33,5 χλμ προβλέπεται να κατασκευασθούν στον Ορεινό όγκο του Υμηττού. (Νότιο τμήμα Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, Νότιο τμήμα Ανατολικής Περιφερειακής Λεωφόρου και συνδετήριος άξονας των προαναφερόμενων τμημάτων μέσω σήραγγας στον Υμηττό).
Με ερώτησή μου προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ζήτησα να πληροφορηθώ, σύμφωνα με ποια μελέτη σκοπιμότητας προκύπτει η ανάγκη να κατασκευασθεί το Νότιο τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου με 3 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, ενώ η μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ (2006) προέβλεπε 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.
Στην απάντησή του ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ (Αρ. Πρωτ. 1195/31-7-08) αναφέρει ότι η επέκταση της Ν.Δ. Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, μέχρι την παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος «…σχεδιάστηκε σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη που εκπονήθηκε από την «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» για τα «Νέα Οδικά Αστικά Έργα» εξετάζοντας διαφορετικά κυκλοφοριακά σενάρια, με τις αντίστοιχες προς εξυπηρέτηση μετακινήσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψη ιστορικά στοιχεία φόρτων στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο (Αττική οδός και λοιπό κύριο οδικό δίκτυο)».
Όπως αναφέρει στη συνέχεια ο υφ. ΠΕΧΩΔΕ «…Η αναφορά σε δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση, ίσως ανάγεται στην περιγραφή των έργων της διακήρυξης της 1ης φάσης του διαγωνισμού του 2001, όπου όμως δεν είχαν ληφθεί υπ’ όψη έργα που κατασκευάσθηκαν μεταγενέστερα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων (Λ. Κορωπίου-Βάρης, Λ.Μαραθώνος, προαστιακός σιδηρόδρομος, τραμ, μετρό) καθώς επίσης και την αστικοποίηση της Αν. Αττικής μετά τη λειτουργία της Αττικής Οδού και του αεροδρομίου…»

Επί της απάντησης αυτής του υφ. ΠΕΧΩΔΕ, επανέρχομαι και ερωτώ τα ακόλουθα:
Έχει εξετασθεί ως «διαφορετικό κυκλοφοριακό σενάριο», η διαφορετική διαχείριση του υφιστάμενου οδικού άξονα Κατεχάκη-Αλίμου,αντί της κατασκευής μιας νέας Δυτικής Περιφερειακής λεωφόρου στον Υμηττό και ο διαχωρισμός της Τοπικής από την Υπερτοπική κυκλοφορία, όπως προτείνεται από κάποιους φορείς;
Ποια «ιστορικά στοιχεία φόρτων» στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο λήφθηκαν υπ΄ όψιν με τα οποία θεωρείται επιβεβλημένη η κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου προδιαγραφών ΠΑΘΕ (Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης) στη Νότια απόληξη της Αττικής;
Γιατί παρά τα νέα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή αυτή (Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου, τραμ κατά μήκος της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος) και την επικείμενη επέκταση του Μετρό μέχρι το Δήμο Ελληνικού, θεωρείται αναγκαία η αύξηση των λωρίδων κυκλοφορίας στη Δυτική Περιφ. Λεωφ. Υμηττού από 2 σε 3 ανά κατεύθυνση;
Τι ρόλο παίζουν τα εργολαβικά συμφέροντα στις επιλογές σας, δεδομένου ότι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι προγραμματίζονται να κατασκευασθούν με ΣΔΙΤ και να παραχωρηθούν στους ιδιώτες για πολύχρονη εκμετάλλευση;
Γιατί δεν δίνεται προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της πρωτεύουσας με ενίσχυση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς (μετρό, τραμ, λεωφορείων) και εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης (δημιουργία εκτεταμένου δικτύου λεωφορειολωρίδων, ποδηλατόδρομων, πεζόδρομων);


Με βάση τα παραπάνω, ζητούνται να κατατεθούν:

Οι οριστικές τεχνικές μελέτες των προαναφερόμενων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Η μελέτη που εκπονήθηκε από την «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ» για τα «ΝΕΑ ΟΔΙΚΑ ΑΤΤΙΚΑ ΕΡΓΑ»
Η Μελέτη Σκοπιμότητας των συγκεκριμένων έργων.


ΑΘΗΝΑ 2/12/2008


Ο ερωτών βουλευτής


Περικλής Κοροβέσης

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ


Και ξαφνικά, όλα άρχισαν να πρασινίζουν: πράσινα κτίρια, πράσινες στέγες, πράσινη ενέργεια, πράσινες τεχνολογίες, πράσινα αυτοκίνητα, πράσινος δακτύλιος, πράσινα τέλη κυκλοφορίας, πράσινα εμπορεύματα, πράσινες υπηρεσίες, πράσινη οικονομία, πράσινη ανάπτυξη.

Στην Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη».
Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ, 50 δήμαρχοι από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου έχουν υπογράψει μια «Διακήρυξη για Πράσινες Πόλεις» και έχουν αναλάβει τη δέσμευση για μια σειρά δράσεις μέχρι το 2012, με κύριους άξονες τα προγράμματα για πράσινες κατοικίες, πράσινες επιχειρήσεις, πράσινη ενέργεια, πράσινη συγκοινωνία.

Στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της παγκόσμιας οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, κάποιοι ισχυρίζονται ότι η μοναδική διέξοδος βρίσκεται στην δημιουργία προϋποθέσεων όχι απλώς για την κατανάλωση των εμπορευμάτων που συσσωρεύονται και παραμένουν απούλητα αλλά και για την προώθηση μιάς «πράσινης επιχειρηματικότητας». Δηλαδή για ένα νέο, «πράσινο new deal» κατά το πρότυπο του αντίστοιχου της δεκαετίας του ’30 στις ΗΠΑ. Οι άνεργοι, όχι απλώς πρέπει να βρούνε δουλειά, ώστε να έχουν λεφτά (όπως και οι εργαζόμενοι) να καταναλώνουν, αλλά η δουλειά που θα κάνουν και για την οποία θα επιδοτείται η επιχείρηση πού τους προσλαμβάνει, θα πρέπει να συμβάλει στην αποτροπή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των πόλεων. Ετσι, από τη ζοφερή σημερινή οικονομική και περιβαλλοντική κατάσταση θα ξεπηδήσει, λένε, κάτι θετικό. Από τον άγριο καπιταλισμό θα περάσουμε στον «πράσινο καπιταλισμό». Ουδέν κακόν αμιγές καλού, πού λέγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη άποψη: Είναι γεγονός ότι η αλματώδης ανάπτυξη του καπιταλισμού κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, είχε ως συνέπεια τη ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την εκτεταμένη καταστροφή της φύσης. Αρκετοί πιστεύουν ότι η ανασυγκρότηση του καπιταλισμού και μια κατάλληλη στρατηγική περιβαλλοντικής διαχείρισης, μπορούν να διασφαλίσουν έστω και με κάποιο κόστος τη βιωσιμότητα του συστήματος(1).
Ωστόσο, η «οικολογικοποίηση» της ανάπτυξης, το «πρασίνισμα» του καπιταλισμού, μπορεί σε ορισμένους παραγωγικούς τομείς και λόγω κοινωνικής πίεσης, να επιφέρει ορισμένες περιβαλλοντικές βελτιώσεις, αλλά οι όποιες περιβαλλοντικές απαγορεύσεις στη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας, το μοντέλο μιάς αγοράς με οικολογικές ευαισθησίες, δεν παύουν να αποτελούν μια διαδικασία κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης. Ο οικο-καπιταλισμός συνιστά εν τέλει ένα μοντέλο επιτρεπτής καταστροφής της φύσης με εργαλείο την τεχνολογία, που επιδιώκει να μετριάσει τις ακρότητες του μοντέλου εκβιομηχάνισης που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, εξάγοντας ταυτόχρονα κέρδη από τις συνέπειες του μοντέλου αυτού. Ο οικο-καπιταλισμός αποτελεί τελικά μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις ώστε να επεκτείνουν με νέες «οικολογικές» επενδύσεις τη συσσώρευση του κεφαλαίου τους.
Η όποια οικολογική ρύθμιση της ανάπτυξης δεν αντιστρατεύεται τον οικονομικό επεκτατισμό, την αυξανόμενη δηλαδή κατανάλωση της φύσης. Η φύση δεν προστατεύεται αναγόμενη σε εμπόρευμα(2).

Ο «πράσινος καπιταλισμός» μπορεί προσωρινά μόνο να αμβλύνει ή να μεταθέσει τα σημερινά περιβαλλοντικά προβλήματα, δεν μπορεί όμως να διασφαλίσει μια πλήρη αναγνώριση της σημασίας του περιβάλλοντος και της φύσης καθώς και μια πραγματική συμφιλίωση του ανθρώπου με τη φύση.
Aς μην έχουμε «πράσινες» αυταπάτες. O καπιταλισμός, πράσινος, μαύρος, γαλάζιος , ή ρόζ, ταυτίζει την ανάπτυξη και την πρόοδο με την «ελεύθερη αγορά», με την κυριαρχία πάνω στη φύση, με τον ανθρώπινο ανταγωνισμό με τη φύση.
Ας αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις υπερβαίνοντας τά όρια της «πράσινης οικονομίας», της πράσινης ανάπτυξης. Ας προσανατολιστούμε πέρα από την κυριαρχία της οικονομίας της αγοράς. Ας αναζητήσουμε λύσεις οι οποίες θα βασίζονται σε μια μη ιεραρχική κοινωνία, σε μια κοινωνία που θα βασίζεται περισσότερο στη συμπληρωματικότητα παρά στην αντιπαλότητα, σε μια νέα αποκεντρωμένη δημόσια σφαίρα με νέες μορφές ατομικότητας και αμεσοδημοκρατικές μορφές κοινωνικής διαχείρισης(3).

Πάνος Τότσικας

Σημειώσεις
(1) Βλ. Γ. Λιοδάκης, περιοδικό «Ουτοπία» Νο 26
(2) Βλ. Χ. Ναξάκης,στο ίδιο.
(3) Βλ. Μάραιη Μπούκσιν « Τι είναι η κοινωνική οικολογία», εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος


( ANAΔΗΜΟΣΙΕYΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΓΑΛΕΡΑ» Νο 39)

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

6 Δεκεμβρη 2008 ραδιοφωνικο spot

http://fs09n3.sendspace.com/dl/c0bbcf260d52a696f409e9f91bd0c63e/4934660f51047a6f/eo7z60/spot.wav

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ 114 ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ 114 ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 3 / 12 , ΩΡΑ 12.30 Μ.Μ. , ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΣΗΕΑ ( ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ )




















54 Κινήσεις Πολιτών για την Πόλη και το Περιβάλλον, 36 Αυτοδιοικητικά Σχήματα, 14 Συνδικαλιστικοί και Επιστημονικοί Φορείς, 10 Οικολογικές και Κοινωνικές Οργανώσεις, σας καλούν σε κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τη διοργάνωση Κοινού Συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα στις 6/12 , Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλιματικής Αλλαγής.
Θα εισηγηθούν εκπρόσωποι του ΕΚΑ, της ΟΤΟΕ, της ΟΛΜΕ, του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών, του WWF, των Πολιτών κατά του Λιθάνθρακα, του ΔΣΑ και του ΤΕΕ.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Καφαντάρη Χαρά harakafantari@yahoo.gr , 6974775279
Πορτάλιου Ελένη portel@central.ntua.gr, 2107512560
Χαλάτσης Δημήτρης halatsisd@yahoo.gr , 6948034131

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΚΛΙΜΑ Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ; ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΡΑ

ΤΟ ΚΛΙΜΑ Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ; ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΡΑ
STOP CLIMATE CHANGE

6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ , 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Εκατοντάδες περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών και κινήματα πόλης συνεργαζόμαστε με μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνδικάτα και επιστημονικούς φορείς για ένα μαζικό, πολύχρωμο συλλαλητήριο.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να συμμορφωθεί τώρα η χώρα μας με το πρωτόκολλο του Κιότο και να πάρει μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Διεκδικούμε δραστικές αλλαγές στο παγκόσμιο πρότυπο ανάπτυξης
Η διέξοδος από την οικονομική κρίση πρέπει να βασιστεί στις πολιτικές που θα σταματήσουν την κλιματική αλλαγή.

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
Σύμφωνα με την Έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2008» - των οργανώσεων WWF, Ζωολογική Εταιρεία Λονδίνου και Global Footprint Network – η παγκόσμια κατανάλωση ξεπερνά κατά 30% την ικανότητα της γης να αναπληρώνει τους φυσικούς της πόρους. Η Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει άνοδο των θερμοκρασιών από 1,4 έως 5,9 βαθμούς στα επόμενα 50 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ήδη, εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα και τη δίψα. Τα σημερινά ακραία φαινόμενα, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες θα ενισχυθούν, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα επιβίωσης σε πολλά μέρη του κόσμου. Η Ελλάδα, ευάλωτη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές , θα πλησιάσει τις επόμενες δεκαετίες κλιματολογικά την Αφρική. Η ζωή μας θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, που στηρίζεται στην οικοδομή, τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και τον τουρισμό, σπαταλώντας αλόγιστα τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον, θα οδηγηθεί σε κατάρρευση.

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής : το ενεργειακό πρότυπο που στηρίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων και η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και η συρρίκνωση του αστικού και περιαστικού πράσινου.
Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο σημερινό πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να γίνει συμβατό με την οικολογική αειφορία, την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Αλλά γι αυτό πρέπει να δούμε τον πλανήτη και τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη. Η δομική οικονομική κρίση, που οδήγησε σε κατάρρευση το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μεγάλες δημόσιες παρεμβάσεις που θα αφορούν ταυτόχρονα την παραγωγική αναδιάρθρωση, την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικολογική αειφορία.

ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Μπορούμε να επιβάλλουμε σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής αν ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας. Υπάρχει ελπίδα.
Στην Ελλάδα πολύ σημαντικοί μαζικοί αγώνες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και πρωτ’ απ’ όλα για την αποτροπή εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα. Επιστημονικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις κινητοποιούνται με κοινούς στόχους. Τα κινήματα πόλης, που δώσαμε αγώνες για το περιβάλλον στη γειτονιά και τον Δήμο μας, έχουμε ενσωματώσει στην κοινωνική και πολιτική μας δράση το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Όλοι μαζί μπορούμε ν’ ανατρέψουμε την κυρίαρχη πολιτική.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Να συμμορφωθεί επιτέλους η Ελλάδα με τους στόχους του Κιότο και να συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας που θα επιβάλλει δραστική μείωση των εκπομπών αερίων φαινομένου θερμοκηπίου.
Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευαστούν οι σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα. Όχι στην επέκταση των εγκαταστάσεων της Petrola και στη δημιουργία ηλεκτοπαραγωγικής μονάδας στην Χαλυβουργική. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και στα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.
Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.
Να καλύψουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικής, ηλιακής, γεωθερμικής κ.λπ.) άμεσα το 20% και στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας.
Ναι στα φωτοβολταϊκά, όχι όμως σε βάρος της αγροτικής γης και των δασικών εκτάσεων.
Όχι στα βιοκαύσιμα που καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή και οδηγούν σε επισιτιστική κρίση
Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση.
Να εφαρμοστούν σε παλιά και νέα κτίρια σύγχρονοι κανόνες και προδιαγραφές με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης.
Να αλλάξει ριζικά το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο και να αποσυρθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό.
Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο. Όχι σε αυτοκινητόδρομους που καταστρέφουν το περιβάλλον.
Να γίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό, να καταπολεμηθεί η σπατάλη και να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για όλους. Όχι στην εκτροπή του Αχελώου. Ναι στα μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα.
Να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να προστατευτούν τα δάση της χώρας χωρίς εξαιρέσεις. Όχι στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι.
Να σωθούν όλοι οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι. Κανένα τετραγωνικό μέτρο νέας δόμησης στους δημόσιους και ελεύθερους χώρους.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, η οποία προωθείται από ορισμένες κυβερνήσεις ως εναλλακτική μορφή στο σημερινό κυρίαρχο ενεργειακό πρότυπο.
Απάντηση στην οικονομική κρίση αποτελούν οι δημόσιες επενδύσεις που προωθούν την οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας, σταματούν την κλιματική αλλαγή και δημιουργούν πράσινες θέσεις εργασίας.

6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ , 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ



Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών








ΤΟ ΚΛΙΜΑ Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ;


ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΡΑ


STOP CLIMATE CHANGE


6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ,


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ , 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ




Κατάστασης του Κόσμου 2008 - Καινοτομίες για μία Πράσινη Οικονομία

ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Παρουσίαση της

Κατάστασης του Κόσμου 2008 - Καινοτομίες για μία Πράσινη Οικονομία

Αθήνα, Στοά του Βιβλίου, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008, 12.30 μμ

Η ΔΗΩ, Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων και η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη παρουσιάζουν την ελληνική έκδοση της Κατάστασης του Κόσμου 2008, Καινοτομίες για μία Πράσινη Οικονομία, την ετήσια έκθεση ¶του Worldwatch Institute στην Στοά του Βιβλίου, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008, στις 12.30μμ.

«Η κατάσταση του Κόσμου 2008: Καινοτομίες για μία Πράσινη Οικονομία», ασχολείται με τις καινοτομίες που αναπτύσσονται σε ολόκληρη τη γη με στόχο τη μετάβαση της ανθρωπότητας σε ένα μοντέλο αειφόρου οικονομίας. Οι συγγραφείς του τόμου δείχνουν πώς η κλιματική αλλαγή και η διεθνής εντεινόμενη οικολογική κρίση ωθούν σε υποχρεωτικό ανασχεδιασμό τις οικονομικές δραστηριότητες προς την κατεύθυνση της αειφορίας, με κύριο γνώρισμα την εισαγωγή νέων φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών και πώς η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει νέες πραγματικότητες όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα των πόρων, αλλά και για τις σύγχρονες κοινωνίες, μέσα από τις διαφοροποιήσεις που οι οικονομικές αλλαγές φέρνουν ως προς τον τρόπο ζωής και τα μοντέλα διαβίωσης.
Οι μελετητές του Ινστιτούτου Worldwatch, το οποίο εκδίδει τις ετήσιες εκθέσεις του ανελλιπώς από το 1984, έχοντας επιτύχει το State of the World να είναι η περισσότερο αναγνώσιμη έκδοση στο χώρο της περιβαλλοντικής βιβλιοπαραγωγής διεθνώς, και με την φετινή έκδοση επιμένουν να θέτουν επί της τράπεζας της δημόσιας συζήτησης τα μεγάλα και επείγοντα θέματα του κόσμου μας, υποστηρίζοντας ότι η ανθρωπότητα έχει ακόμη το χρόνο να αλλάξει πορεία. Ταυτόχρονα το Ινστιτούτο καταθέτει βιώσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις για πολιτικές σε μεγάλη και μικρή κλίμακα.

«Η ώρα για δράση είναι τώρα», τονίζουν οι καταξιωμένοι στη διεθνή επιστημονική κοινότητα συγγραφείς του τόμου και παρουσιάζουν τις τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις τους στο αναγνωστικό κοινό.

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι:
Σπύρος Δανέλλης, Δήμαρχος Χερσονήσου, συγγραφέας του προλόγου στην ελληνική έκδοση,
Σάκης Κουρουζίδης, πρόεδρος Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης,
Μιχάλης Προμπονάς, επιμελητής της ελληνικής έκδοσης,
Σπύρος Σγούρος, πρόεδρος της ΔΗΩ.
Τη συζήτηση συντονίζει ο Γιάννης Σακιώτης, συντονιστής της φετινής έκδοσης.
Θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Πληροφορίες: ΔΗΩ, τηλ. 210 – 8224384, e-mail:info@dionet.gr

Ενημερωτικό Δελτίο 2/2008

Ενημερωτικό Δελτίο 2/2008
του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών
http://www.panattiko.gr
ΤΟ ΚΛΙΜΑ Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ;
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΡΑ
STOP CLIMATE CHANGE
6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ , 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Κάλεσμα της Ανοικτής Οργανωτικής Επιτροπής
ü Δηλώνουμε συμμετοχή ως συλλογικότητες, επιτροπές πολιτών κ.λπ.
ü Διοργανώνουμε τοπικές παρεμβάσεις
Αγαπητοί εταίροι του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών πολιτών, όπως και πέρσι έτσι και φέτος διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, παρεμβάσεις για την Κλιματική αλλαγή.
Για την προετοιμασία της συγκέντρωσης έχει συσταθεί ανοικτή οργανωτική επιτροπή η οποία έχει συνεδριάσει τρεις φορές και έχει δρομολογήσει αρκετά θέματα για την επιτυχία του συλλαλητηρίου.
Οι επόμενες συνεδριάσεις της Ανοικτής Οργανωτικής Επιτροπή θα γίνονται κάθε Τετάρτη στις 8:00 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ, 3ος όροφος, Ακαδημίας 20, Αθήνα.
Σας καλούμε α) να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στους φορείς που συμμετέχουν στην συγκέντρωση και να πάρετε μέρος στις συναντήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής β) να εξετάσετε το ενδεχόμενο για εκδηλώσεις ή παρεμβάσεις για το κλίμα σε τοπικό επίπεδο (αρθρογραφία, ανακοίνωση, συζήτηση, προβολή κ.λπ)

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ

Ως γνωστόν...
- Ο Υμηττός έχει απομείνει ένας από τους τελευταίους δημόσιους, ελεύθερους, δασικούς χώρους στην Αττική.
- Ο Υμηττός «διεκδικείται» από ιδιώτες καταπατητές, από την εκκλησία, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από κρατικούς φορείς.
- Στον Υμηττό έχουν χτιστεί αυθαίρετα ή νομότυπα: στρατιωτικά κτίρια και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, «αναψυκτήρια», Νεκροταφεία, σταθμοί μεταφόρτωσης αποριμάτων, γκαράζ αποριματοφόρων των όμορων Δήμων, εγκαταστάσεις κεραιών τηλεοπτικών – ραδιοφωνικών σταθμών και κινητής τηλεφωνίας, λατομεία.
- Στον Υμηττό, νομότυπα ή αυθαίρετα, έχουν ήδη δομηθεί οικισμοί και έχει διανοιχθεί ένα εκτενές οδικό δίκτυο.
...και τώρα…
…Νέοι αυτοκινητόδρομοι…
Τα σχέδια του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για το δίκτυο των “Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής” προβλέπουν την κατασκευή στον Υμηττό 33,5 χιλιομέτρων νέων αυτοκινητοδρόμων, επέκταση στης Αττικής Οδού, από την Καισαριανή ως και τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Επιπλέον μια μεγάλη σήραγγα θα διαπερνά το βουνό κάθετα, ώστε να ενώσει το νότιο Λεκανοπέδιο Αττικής με τα Μεσόγεια. Οι προδιαγραφές του νέου δρόμου θα είναι αντίστοιχες της Εθνικής Οδού Πάτρας – Αθήνας - Θεσσαλονίκης, με τμήματα υπογειοποιημένα αλλά και επιφανειακά.
Σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή δεντροφύτευσης του ΣΚΑΪ και του Σ.Π.Α.Υ, στο στρατόπεδο Σακέτα, προβλέπεται η κατασκευή ενός τεράστιου ανισόπεδου κόμβου που θα καταστρέψει τον δασικό χώρο πού απέμεινε από τις πυρκαγιές και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την «ανάπτυξη» εμπορικών κέντρων. (Ας μην ξεχνάμε ότι ο δήμαρχος Βύρωνα στο προεκλογικό του πρόγραμμα υπόσχονταν τη μεταφορά του Δημαρχείου και των διοικητικών υπηρεσιών του δήμου στη περιοχή αυτή).
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ!
γιατί θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το οικοσύστημα και την πλούσια σήμερα βιοποικιλότητα του βουνού (επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα, καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα και αποξήρανση του εδάφους) χωρίς να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα σημερινά κυκλοφοριακά προβλήματα της Αθήνας. Επιπλέον θα ανοίξουν “δρόμοι” όχι μόνο για τα αυτοκίνητα, αλλά και για νέες οικιστικές επεκτάσεις, εμπορικές εκμεταλλεύσεις και αλλαγές στη χρήση γης.

Αντί να “λύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα”, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα στους όμορους Δήμους (Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού), εφ’ όσον οι προβλεπόμενοι ανισόπεδοι κόμβοι θα συνδέονται με τα τοπικά οδικά δίκτυα επιφέροντας νέα κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Δε μπορούμε εξάλλου να παραβλέψουμε ότι οι αυτοκινητόδρομοι αποτελούν μόνο προσωρινή λύση, όσο συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων. Η νεότατη Αττική Οδός μπλοκάρει όλο και συχνότερα...

Ζητάμε να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημόσιων μεταφορικών μέσων, στην επέκταση του ΜΕΤΡΟ του ΤΡΑΜ, των λεωφορειολωρίδων, στους ποδηλατόδρομους και τους πεζόδρομους.

Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού
Tο ραντεβού της «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ» την Κυριακή, είναι στις 9.οο π.μ στο πυροφυλάκειο της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Βύρωνα. Εκεί φτάνουμε από την Κατεχάκη – Αλίμου και στρίβουμε προς ΣΑΚΕΤΑ


Το (προσωρινό) Συντονιστικό της Διαδημοτικής

Πάνος Τότσικας, Ηλιούπολη, 6979 145366 – ptots@tee,gr

Κωστής Σπηλιώτης , Βύρωνας, 6932 885664 – elkisaran@yahoo.gr

Ζωή Πιστόλη, Βύρωνας, 6978 620332

Τάσος Ταστάνης, Γλυφάδα, 6977 749011 – anatastanis@yahoo.gr

Νίκος Τζιγκουνάκης, Αργυρούπολη 6977 703857 – tzigunas@otenet.gr

Ακης Μπαδογιάννης, Ελληνικό, 6932 254161 – badogiannis@otenet.gr

Χαρά Καφαντάρη, Χολαργός, 6974 775279 - harakafantari@yahoo.gr

Πώλ Μπέϊλι, Παπάγου, 6973 214771 - paulebailey@gmail.com

Δέσποινα Κουρουπάκη, Βούλα- Βάρη, 6972 846606 - d.kouroupaki@gmail.com

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ 2002 – 2008

Πάνος Τότσικας, «Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού»
( Ομιλία στο «Τριήμερο για την Ενέργεια», ΑΣΟΕΕ 21-22-23 /11/ 2008 )

Παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος
Η ηλεκτρική ενέργεια , ως γνωστόν, μεταφέρεται από τα εργοστάσια παραγωγής στους τόπους κατανάλωσης με τη μορφή τριφασικού ρεύματος υπερυψηλής τάσης.
Tόσο τα εργοστάσια παραγωγής όσο και οι εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και στο φυσικό περιβάλλον.
Είναι αρκετά γνωστές οι επιπτώσεις από την λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Κοζάνη - Πτολεμαϊδα, στη Μεγαλόπολη κ.ά . Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στις επιπτώσεις από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, σε μια περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στην περιοχή Ηλιούπολης – Αργυρούπολης, στους πρόποδες του Υμηττού.

O Yμηττός
Ο Ορεινός όγκος του Υμηττού συνολικής έκτασης 81.230 στρεμμάτων, προστατεύεται θεσμικά από Προεδρικό Διάταγμα ( 544 Δ’ / 1978) και είναι ενταγμένος στο Δίκτυο Περιοχών της Ε.Ε με ιδιαίτερη οικολογική αξία (ΝΑΤURA 2000). Ως οικοσύστημα παρουσιάζει υψηλή βιοποικιλότητα, φιλοξενώντας ενδημικά και προστατεύομενα είδη φυτών και ζώων. Στα όρια του Υμηττού περιλαμβάνεται μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων, «αισθητικό δάσος» γύρω από το Μοναστήρι της Καισαριανής καθώς και περιοχές με σημαντικές αρχαιολογικές ζώνες.

Υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό
Τον δασικό χώρο του Υμηττού διασχίζουν δύο γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος Υψηλής Τάσης (150 kv): Η γραμμή μεταφοράς Παλλήνης – Αργυρούπολης και η γραμμή Λαυρίου – Αργυρούπολης. Η πρώτη υφίσταται εδώ και αρκετές δεκαετίες, η δεύτερη κατασκευάστηκε χωρίς νόμιμη αδειοδότηση το 2002 – 2003 και κρίθηκε παράνομη με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ,το 2005.
Άλλες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό υπάρχουν στη περιοχή των Δήμων Γλυφάδας, Βάρης, Γλυκών Νερών. Μέχρι το 2002 υπήρχε μια εγκατάσταση «Ζεύξης» στη περιοχή Ηλιούπολης - Αργυρούπολης, η οποία μετεξελίχθηκε παράνομα από τη ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια σε Κέντρο Υψηλής Τάσης 150 / 20 kv.

Νομοθετικές ρυθμίσεις και κρατική αυθαιρεσία
Με αποφάσεις του Νομάρχη και της Διεύθυνσης Δασών (1985, 1992),αίρεται η αναδάσωση στην προστατεύομενη Β’ Ζώνη του Υμηττού προκειμένου να κατασκευαστεί Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης,

Με τον Ν.2516 / 1997 περί «Ιδρυσης και λειτουργίας βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων» προεγκρίθηκε η κατασκευή Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ στην Β’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης – Αργυρούπολης, δίπλα σε κατοικίες, σχολεία, αθλητικούς και εργασιακούς χώρους, καθώς και η διέλευση εντός της Α’ και Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Με την απόφαση 67 / 11.2.1998 του ΣτΕ, η κατασκευή ΚΥΤ στον Υμηττό θεωρείται «χρήσις ασυμβίβαστος προς την προστασία και αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του Υμηττού» και ότι οι διατάξεις του ν. 2516 / 1997 «είναι ανίσχυροι ως παραβιάζουσες το περί προστασίας του περιβάλλοντος άρθρο 24 του Συντάγματος».

Με την ΚΥΑ 115990 / 12.11.1998, εγκρίνονται περιβαλλοντικοί όροι «επέκτασης του ΚΥΤ 400 / 150 kv» . Το ΣτΕ με την απόφασή του 2275 / 2000 ακυρώνει την προαναφερόμενη ΚΥΑ. Με την απόφαση 70 / 2000 της Ε.Ε του Οργανισμού Αθήνας εγκρίνονται νέοι περιβαλλοντικοί όροι.

Mε τον N.2947 / 2001 περί «Ολυμπιακών Εργων υποδομής», χωροθετείται ξανά το ΚΥΤ 400 / 150 kv στο ίδιο σημείο, καθώς και η γραμμή Λαυρίου – Αργυρούπολης, με τους ίδιους περιβαλλοντικούς όρους της ΚΥΑ 11590 / 1998, που είχαν αποριφθεί από το ΣτΕ …
Όπως ανέφερε η «Αθήνα 2004 Α.Ε», το έργο θεωρείται αναγκαίο «για λόγους υπέρτατου Δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας… και επιβάλλεται η κατασκευή του προκειμένου να υπερισχύσει ο δημόσιος και εθνικός σκοπός…»

Tέλος,με την ΚΥΑ 88547 / 26.11.2002 επανεγκρίνονται οι ίδιοι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκεύη του ΚΥΤ 400 / 150 kv.

Επιπτώσεις στη υγεία των κατοίκων – Οι απόψεις των ειδικών επιστημόνων.
Σύμφωνα με οκταετή έρευνα Αμερικανών ειδικών (2002), εκατομμύρια κάτοικοι χωρών που ζούν κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες, καρκινογένεση, ή εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα (ΗΠΑ) Μ. Σούκαλης, επισημαίνει ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορούν να αλλάξουν τη χημεία του εγκεφάλου, να προκαλέσουν βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα και λευχαιμία σε παιδιά που ζουν κοντά σε πυλώνες και καλώδια υψηλής τάσης.

Όπως αναφέρει ο Ταξ. Παπαδόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, οι επιδράσεις γραμμών μεταφοράς υψηλής ή υπερυψηλής τάσης και των ΚΥΤ, που εκπέμπουν μη ιονίζουσες ακτινοβολίες, είναι πρωτογενείς και δευτερογενείς. Οι δευτερογενείς επιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν πολλές φορές σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων πού κατοικούν σε αποστάσεις μικρότερες των 500 μέτρων από τις γραμμές μεταφοράς και τα ΚΥΤ. Οι τιμές των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στα πλησιέστερα σημεία πρόσβασης των ανθρώπων, είναι συνήθως οριακά εντός των «ορίων επιτρεπόμενης έκθεσης», αλλά και συχνά τα ξεπερνούν. Τά όρια πού έχουν τεθεί σε Δ. Ευρώπη και Β. Αμερική αναφέρονται σε τιμές έντασης «αδιατάρακτων πεδίων». Οι τιμές όμως του αδιατάρακτου ηλεκτρικού πεδίου μπορούν να αυξηθούν σημαντικά με την παρουσία αγώγιμων αντικειμένων.
Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν ένα πεδίο ή ακτινοβολία δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να προκαλέσει αύξηση θερμοκρασίας σε ένα ζωντανό οργανισμό, τότε δεν μπορεί να προκαλέσει καμμία επίδραση σ’αυτόν. Αποκλείουν δηλαδή τις λεγόμενες «μη θερμικές επιδράσεις» σε ζώντες οργανισμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκά Μαργαρίτη, είναι δυνατή η δράση ακόμη και πολύ ασθενών ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στα κύτταρα με μη θερμικό μηχανισμό.

Εξ άλλου ο επίκουρος καθηγητής Κ. Λιολιούσης επισημαίνει ότι «όλο και περισσότεροι Επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι υπάρχει πρόβλημα με τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης …Είναι ενδεικτικό ότι πριν πέντε χρόνια η απόσταση ασφαλείας από γραμμές υψηλής τάσης ήταν 50 μέτρα και τώρα ορίζεται στα 200 μέτρα…». Ενώ ο Ν. Κατσαρός, ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Ερευνών «Δημόκριτος» επισημαίνει ότι «…είναι γνωστό ότι οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σέ όλο τον κόσμο χρηματοδοτούσαν κατευθυνόμενες έρευνες πού έδειχναν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα για όσους ζούν κοντά σε πυλώνες…».

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων 2002 – 2008
Το Νοέμβριο του 2002, κάτοικοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης, συσπειρωμένοι γύρω από τη «Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα», αυτό- οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις τους και προχώρησαν στην κατάληψη του χώρου που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, διακόπτοντας τις εργασίες που είχαν ξεκινήσει την άνοιξη της ίδιας χρονιάς γιά την κατασκευή ΚΥΤ 400 / 150 kv και 150 / 20 kv .
Με την συνεργασία, στη συνέχεια, των δημοτικών αρχών Ηλιούπολης – Αργυρούπολης και πολλών τοπικών κοινωνικών και πολιτικών φορέων, οι κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις (Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες, δεντροφύτευσεις), τόσο στον χώρο των παράνομων εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, όσο και στο κέντρο της Αθήνας ( έξω από τη Βουλή, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΣτΕ, κ.ά). Παράλληλα, αναπτύχθηκε ένα ευρύτατο μέτωπο αλληλεγγύης και ο αγώνας των κατοίκων της Ηλιούπολης – Αργυρούπολης έγινε ευρύτερα γνωστός.
Τους επόμενους 6 μήνες , με ευθύνη της «Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα» συνεχίστηκε η κατάληψη του χώρου μπροστά από την είσοδο των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, αποτρέποντας την υπονόμευση των κινητοποιήσεων από κάθε φορέα τοπικής ή κεντρικής εξουσίας και την διαστρεύλωσή του από κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ως αποτέλεσμα της αδιάλλακτης στάσης των κατοίκων της περιοχής , η τότε κυβέρνηση Σημίτη αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να ανακοινώσει τη ματαίωση της κατασκευής της πτέρυγας του ΚΥΤ των 400 / 150 kv το οποίο, μέχρι τότε ισχυρίζονταν ότι ήταν εντελώς απαραίτητο για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τον Μάϊο του 2003 η εξουσία περνά στην αντεπίθεση. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ κλπ), εισέβαλλαν στη περιοχή και ανακατέλαβαν το χώρο της εισόδου των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, για να δώσουν τη δυνατότητα στους εργολάβους να προχωρήσουν οι εργασίες που είχαν διακοπεί από την παρέμβαση των κατοίκων και να κατασκευαστεί τελικά, αυθαίρετα, η πτέρυγα του ΚΥΤ των 150/ 20 kv. Οι κάτοικοι, αντιδρώντας στην κρατική αυθαιρεσία, συγκρούστηκαν το επόμενο διάστημα επανειλημμένα με τους μηχανισμούς καταστολής των αγώνων τους χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αποτρέψουν την συνέχιση των παράνομων εργασιών. Παρά τη σθεναρή αντίστασή των κατοίκων, η κάμψη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ήταν αναπόφευκτη.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ και ο σχεδιασμός της ΔΕΣΜΗΕ
ΟΙ κινητοποιήσεις των κατοίκων επανέρχονται στο προσκήνιο το 2005.Το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν και καθυστερημένα, (δηλαδή μετά την ολοκλήρωση από την ΔΕΗ των παράνομων εγκαταστάσεων του ΚΥΤ 150 / 20 kv και μετά την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων), δικαιώνει τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής:

- Με την απόφαση 1672 / 2005 του ΣτΕ, ακυρώθηκε η ΚΥΑ 88547/26.11.2002 με την οποία είχαν εγκριθεί οι Περιβαλλοντικοί Οροι για το έργο επέκτασης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 400/150 kv στη Β’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης – Αργυρούπολης.
- Με την απόφαση 1678 / 2005 του ΣτΕ ακυρώθηκε η απόφαση 8800 / 27.2.2002 του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία καθορίστηκαν όροι και περιορισμοί δόμησης για το προαναφερόμενο ΚΥΤ
- Με την απόφαση 1676 / 2005, ακυρώθηκε η ΚΥΑ 130575 / 28.1.2003 με την οποία εγκριθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο της κατασκευής της Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 400 / 150 kv από το Λαύριο στην Αργυρούπολη.

Οι λόγοι για τους οποίους το ΣτΕ ακύρωσε τις προαναφερόμενες υπουργικές αποφάσεις, συνοψίζονται στο ότι «το ΚΥΤ επετράπη να κατασκευαστεί εντός της Β’ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού, με συνέπεια την κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 24 του Συντάγματος υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την επιδείνωση της κατάστασης αυτού» και ότι «η εγκατάσταση του ΚΥΤ εντός της Β’ Ζώνης του Υμηττού κρίθηκε ως ασυμβίβαστη με την προστασία της οικολογικής ισορροπίας του βουνού».

Η ΔΕΗ μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά θεωρεί επιτακτική ανάγκη την κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στον συγκεκριμένο χώρο. Όπως αναφέρει η μελέτη ανάπτυξης συστήματος μεταφοράς 2006 – 2010 που εκπονήθηκε από τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) «…το ΚΥΤ Αργυρούπολης είναι το κρισιμότερο έργο για την ασφάλεια τροφοδότησης του Νότιου Συστήματος και κυρίως του Λεκανοπεδίου Αττικής…Η κατασκευή του ΚΥΤ Αργυρούπολης αποτελεί στρατηγικό στόχο για ολόκληρο το Νότιο Σύστημα από πλευράς ευστάθειας τάσεων, αλλά και ειδικότερα για την περιοχή Αττικής. Η εξεύρεση άλλου χώρου για την ανάπτυξη ΚΥΤ στη Ν.Α Αττική είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά έστω και αν αυτό επιτευχθεί, θα είναι εξαιρετικά αμφίβολη έως αδύνατη η εξασφάλιση νέων οδεύσεων Γραμμών Μεταφοράς για τη σύνδεσή του. Για το λόγο αυτό ο ΔΕΣΜΗΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ταχύτατη υλοποίησή του έργου. Εχει υιοθετηθεί η κατασκευή της πλευράς 400 kv με τεχνολογία GIS (κλειστού τύπου) που θα μειώσει δραστικά την αισθητική όχληση…»

Επίλογος
Την άνοιξη του 2008 γίνεται μια ακόμη απόπειρα να ανασυγκροτηθεί η «Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα Ηλιούπολης – Αργυρούπολης ενάντια στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό». Πραγματοποιείται μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας και γκρεμίζονται κάποια κάγκελα της περίφραξης. Πρόσφατα, ύστερα από ενέργειες των δημοτικών αρχών Ηλιούπολης – Αργυρούπολης, πραγματοποιείται αυτοψία από την Πολεοδομία Αθηνών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού»:
“…Oι εξελίξεις που δρομολογούνται αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στον Υμηττό…Μόνο η αγωνιστικότητα των κατοίκων, όπως και στο παρελθόν μπορεί να δείξει το δρόμο, που δεν είναι άλλος από
- Την απόρριψη των σχεδίων της ΔΕΗ για τη δημιουργία ΚΥΤ 400 / 150 kv
- Την οριστική μετεγκατάσταση του υφιστάμενου παράνομου ΚΥΤ 150 / 20 kv
- Tην αναδάσωση και την απόδοση του χώρου στους πολίτες…»

23.11.2008
Πάνος Τότσικας