Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Ο Δήμος Καισαριανής και η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής διοργανώνουν συγκέντρωση και συναυλία για την ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ του Υμηττού την Δευτέρα 15/06/2009 και ώρα 19:30 στο χώρο του πυροφυλακίου της Καισαριανής.
Για να βάλουμε τέλος στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και το Π.Δ. για την υποβάθμιση του τελευταίου όρθιου δάσους της Αττικής.
Για να υπερασπίσουμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των παιδιών μας & αυτών που θα γεννηθούν μετά.
Για να γίνει ο Υμηττός Εθνικός Δρυμός, μνημείο της ιστορίας της φύσης και του πολιτισμού με απόλυτη προστασία και απαγόρευση κάθε οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας στον πυρήνα και τα όρια του.
Για να μην περάσει κανένας αυτοκινητόδρομος από προστατευόμενες περιοχές.
Για την ζωή και την αξιοπρέπεια μας που απειλούνται από τους μεγάλο-εργολάβους, τα οικοδομικά συμφέροντα, τους άφρονες, επιλήσμονες πολιτικούς και τις πολιτικές τους που περιφρονούν τη ζωή, τη φύση και την υγεία μας.

ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ. ΠΟΛΙΤΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ, ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ.

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ & ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ.

ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΑΣΗ.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΨΙΣΤΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
και:
. « Όταν η διοίκησις βιάζει, αθετεί και καταφρονεί τα δίκαια του λαού, το να κάνει ο λαός ή μέρος του λαού επανάστασιν είναι το πλέον ιερό από τα χρέη του και το πλέον απαραίτητον από τα δικαιώματα του. » (Ρήγας Φεραίος)

Εκδηλώσεις του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου/ "Κατά μήκος της Ιεράς Οδού"/ 12-14 Ιουνίου στο Δαφνί Χαϊδαρίου




Εκδηλώσεις του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου/ "Κατά μήκος της Ιεράς Οδού"/ 12-14 Ιουνίου στο Δαφνί Χαϊδαρίου


ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Εκθέσεις - Προβολές - Χορός - Μουσική - Παιχνίδι - Βιβλία - Οικολογικά Περιοδικά

Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους!!!!

Το Σάββατο θα έχουμε μαζί μας το συγκρότημα Antidotum Tarantulae http://www.youtube.com/watch?v=o9HaIkXzElc

Διαβάστε το πρόγραμμα - Δείτε την αφίσα μας - Προσανατολιστείτε με το χάρτη

Στο τέλος της Ιεράς Οδού - λίγο πριν τη Μονή Δαφνίου.

Περισσότερες πληροφορίες στα blogs του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
http://www.ieraodo.blogspot.com/
http://www.xpolis.blogspot.com/

Τηλ. Επικοινωνίας 6977 816622

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΡΕΤΣΙΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δελτίο Τύπου

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΡΕΤΣΙΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ


Με επείγον σημερινό σήμα τους προς την Εθνική Τράπεζα και την Πολεοδομία Πειραιά, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ απαγορεύουν οποιαδήποτε κατεδάφιση στο ιστορικό εργοστάσιο Ρετσίνα χωρίς την έγκριση τους. Η απαγόρευση αυτή ουσιαστικά εμποδίζει την Εθνική Τράπεζα να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις παρακάμπτοντας την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Η θετική αυτή εξέλιξη προέκυψε μετά την κινητοποίηση του «Λιμανιού της Αγωνίας» και των κατοίκων του Δ’ και Ε’ Διαμερίσματος. Μόλις πριν λίγες ημέρες, εν μέσω προεκλογικής το «Λιμάνι της Αγωνίας» με κείμενο του προς το ΥΠΠΟ ειδοποιούσε για τις προετοιμασίες καταστροφής του ιστορικού εργοστασίου και απαιτούσε την επέμβαση του. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε και από επιστημονικές οργανώσεις. Παράλληλα κατατέθηκε η απαραίτητη για τη διατήρηση του συγκροτήματος ιστορική τεκμηρίωση του χώρου από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.
Μετά από αυτή την πρώτη μικρή επιτυχία απαιτούμε να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία χαρακτηρισμού ως διατηρητέων των κτιρίων. Απαιτούμε από τον Δήμο Πειραιά να παρέμβει για να μην καταστραφεί άλλο ένα μνημείο, αλλά και για μην ορθωθεί άλλο ένα εμπορικό κέντρο στον Πειραιά.
Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την αρχαιότερη, μεγαλύτερη και μοναδική σωζόμενη κλωστοϋφαντουργία του 19ου αιώνα στον Πειραιά. Το «Λιμάνι της Αγωνίας» διεκδικεί εκεί τη δημιουργία ενός μεγάλου ιστορικού και πράσινου πάρκου στο συγκρότημα των εργοστασίων Δηλαβέρη, Ρετσίνα, ΟΣΕ Λεύκας και ΚΥΔΕΠ. Με επανάχρηση των διατηρητέων, με χώρους πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής, με χώρους κοινωνικής πρόνοιας και υψηλό πράσινο. Και πιστεύει ότι μαζί με τους κατοίκους των πιο υποβαθμισμένων συνοικιών του Πειραιά, αυτό μπορεί να πετύχει.

Πειραιάς, 9 Ιουνίου 2009
Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο
Το Λιμάνι της Αγωνίας

Οι φύλακες άγγελοι του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως κινδυνεύουν

Οι φύλακες άγγελοι του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως κινδυνεύουν

Τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως πλησιάζουν και οι μοναδικοί θησαυροί θα είναι και πάλι επισκέψιμοι σε ένα σύγχρονο πλέον μουσείο. Οι εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ξεκαθάρισαν το τοπίο και έδειξαν ότι τα παλαιά κτήρια που περιβάλλουν το Μουσείο είναι σε απόλυτη αρμονία μαζί του, το ενσωματώνουν στο υψηλής ποιότητας τοπίο που διαμορφώνει ο ιερός βράχος, οι αρχαιότητες της νοτίου κλιτύος και ο αστικός ιστός της ευρύτερης περιοχής της Ακροπόλεως.

Ιστορικό κτηρίων

Θυμίζουμε ότι γύρω από το νέο μουσείο υπάρχουν πια επτά κτήρια. Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου στον αριθμό 17 βρίσκεται η πολυκατοικία, έργο του 1930, του ηπειρώτη αρχιτέκτονα, Βασίλη Κουρεμένου, ακαδημαϊκού, καθηγητού του Ε.Μ.Π. γλύπτη και ζωγράφου με πολλά διεθνή βραβεία που αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της Art-Deco στην Αθήνα, αλλά και με παγκόσμια αναγνώριση.

Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου στον αριθμό 19 βρίσκεται κτήριο, το κύριο μέρος του οποίου, κατασκευής περίπου το 1910, είναι ιδιαιτέρου κάλλους νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με στοιχεία εκλεκτισμού με εντυπωσιακή είσοδο σε σχήμα τόξου, και η μεταγενέστερη προσθήκη του, με την οποία αποτελεί σήμερα ενιαίο σύνολο, είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος, κατασκευής της εποχής του μεσοπολέμου. Η προσθήκη αυτή μάλιστα πάντρεψε με μοναδική επιτυχία το νεοκλασικό κυρίως κτήριο με το γειτονικό Art-Deco της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17. Και τα δύο κτήρια είναι ιδιόκτητα, και δεν ανήκουν στο οικοδομικό τετράγωνο του Μουσείου.

Το πρώτο από τα πιο πάνω κτήρια έχει κριθεί ως μνημείο-έργο τέχνης στο σύνολό του από το ΥΠ.ΠΟ., ενώ και τα δύο κτήρια μαζί με όλα τα παλαιά κτήρια της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο τμήμα μεταξύ των οδών Αποστόλου Παύλου και Μακρυγιάννη (μέτωπο Διονυσίου Αρεοπαγίτου) έχουν κριθεί διατηρητέα ως προς την εξωτερική τους μορφή από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Το δεύτερο δε κτήριο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 19 έχει κριθεί διατηρητέο από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και ως προς τις δύο πίσω όψεις του.

Στις γωνίες των οδών Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου και Χατζηχρήστου και Μητσαίων βρίσκονται δύο άλλα πολύ ενδιαφέροντα κτήρια, το πρώτο του τέλους του 19ου αιώνα, τυπικό δείγμα της ακμής του αθηναϊκού νεοκλασικισμού, και το δεύτερο των αρχών του 20ού αιώνα, τυπικό δείγμα του όψιμου νεοκλασικισμού με στοιχεία εκλεκτισμού, τα οποία έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΥΠ.ΠΟ. ύστερα από απαλλοτρίωση. Στο μέσο της οδού Μητσαίων (Μητσαίων 18) βρίσκεται επίσης ένα ιδιόκτητο κτήριο, των αρχών του 20ου αιώνα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οποίου εκκρεμεί προς επίλυση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, δείγμα και αυτό του όψιμου αστικού νεοκλασικισμού, με στοιχεία εκλεκτισμού, διατηρητέο από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ενώ μπροστά από το νέο μουσείο βρίσκονται το νεοκλασικό κτήριο Βάιλερ που κτίστηκε το 1835-1836, ανήκει στο ΥΠ.ΠΟ. και φιλοξενεί υπηρεσίες του και το νεοκλασικό κτήριο, γνωστό ως οικία Μακρυγιάννη, ιδιοκτησίας επίσης του ΥΠΠΟ.

Ενεργός δράση πολιτών για την προστασία των κτηρίων
Είναι αλήθεια ότι τα δύο πρώτα κτήρια της Διονυσίου Αρεοπαγίου 17 και 19 παραμένουν στη θέση τους λόγω της δυναμικής αντίδρασης πολιτών και φορέων ενάντια στην προσπάθεια του ΥΠ.ΠΟ. να τα κατεδαφίσει. Η απόφαση του ΥΠ.ΠΟ. το 2007 για αποχαρακτηρισμό της οικίας Κουρεμένου από μνημείο του ΥΠ.ΠΟ. (ενώ παραμένει διατηρητέο από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) παρά τις προδιαγραφές για διατήρηση των κτηρίων στη Δ. Αρεοπαγίτου που έθετε ο διαγωνισμός για την ανέγερση του νέου μουσείου, προκάλεσε την κινητοποίηση των ιδιοκτητών, φορέων και πολιτών. 45.000 πολίτες απ’ όλο τον κόσμο, υπέγραψαν υπέρ της διατήρησης των ακινήτων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 και 19. Έγιναν μάλιστα αιτήσεις ακυρώσεως στο ΣτΕ από περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και άλλους πολίτες και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.
Όσον αφορά τα άλλα δύο κτήρια στις γωνίες των οδών Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου και Χατζηχρήστου και Μητσαίων, το ΥΠ.ΠΟ. αποφάσισε, παρά την εισήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής για τη διατήρηση του κελύφους τους «λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής και καλλιτεχνικής σημασίας τους», τον μη χαρακτηρισμό τους προκειμένου να κατεδαφιστούν. Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία MOnuMENTA (www.monumenta.org) και πολίτες κατέθεσαν αιτήσεις αναστολής και ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ, τόσο κατά της απόφασης του ΥΠ.ΠΟ., όσο και κατά της σχετικής απόφασης του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και των σχετικών αδειών κατεδάφισης. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αποφάσισε για την αναστολή της κατεδάφισης, ενώ η αρμόδια εισηγήτρια Σύμβουλος Επικρατείας κ. Α. Σακελλαροπούλου έχει εισηγηθεί ακύρωση των αποφάσεων του ΥΠ.ΠΟ. και του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Μετά τις θετικές αυτές εξελίξεις αναμένεται η τελική απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και για τα δύο αυτά κτήρια.
Ο κίνδυνος μεγαλώνει
Ωστόσο παρά την ενεργό δράση των πολιτών για τη διατήρηση της νεότερης αρχιτεκτονικής της πόλης, οι αρμόδιοι φορείς, ΥΠ.ΠΟ. και Οργανισμός για την Ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, εμμένουν στην κατεδάφιση των διατηρητέων κτηρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 και 19 για την «δήθεν» απρόσκοπτη θέα του Μουσείου προς την Ακρόπολη. Η θέα όμως είναι απρόσκοπτη και μόνο από τον πρόβολο του εστιατορίου, όπου κατασκευάζεται και μάλιστα άνευ πολεοδομικής άδειας στέγαστρο, δεν είναι ορατό το θέατρο του Διονύσου. Για να είναι όμως και αυτό ορατό θα πρέπει να κοπούν και τα μπροστά από τα συγκεκριμένα κτήρια πλατάνια καθώς και τα κυπαρίσσια στον προαύλιο χώρο του θεάτρου. Στην πρόσφατη συνέντευξη του ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς μιλά για μεταφορά των διατηρητέων όψεων των δύο διατηρητέων αυτών κτηρίων σε άλλη θέση. Κατά τον Υπουργό με αυτή τη λύση «θα διατηρηθεί η αξία - η πράγματι σημαντική - των κτηρίων αυτών και θα υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξει από το Μουσείο η θέα της Ακρόπολης προς το Θέατρο του Διονύσου».
Η μεταφορά των όψεων δεν σημαίνει και σεβασμό στις αξίες αυτών των κτηρίων, την αρχιτεκτονική -τα κτήρια δεν είναι μόνο όψεις- την πολεοδομική, την ιστορική. Η ανέγερση ενός μουσείου που θέλει να συνδιαλέγεται με τον Παρθενώνα δεν συνεπάγεται την «κατεδάφιση» της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Απορίας άξιον είναι ότι ο Υπουργός Πολιτισμού ανακοινώνει τη μεταφορά των όψεων, ενώ εκκρεμεί η έκδοση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, πράγμα θεσμικά απαράδεκτο. Επίσης, να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε εγκρίνει την κατασκευή του μουσείου υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της διατήρησης των κτηρίων της Διον. Αρεοπαγίτου, ώστε να παραμένει αδιατάρακτο το μοναδικής αξίας για την πόλη και την ιστορική μνήμη μέτωπο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η ενδεχόμενη μεταφορά, ανεξαρτήτως του εάν είναι νομικά (παραβιάζει το αρθρο 24 του Συντάγματος και τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς καθώς και την απορρέουσα από το αρθρο 24 του Συντάγματος αρχή της βιωσιμότητας) και πραγματικά εφικτή, θα καταστρέψει όχι μόνο τα ίδια τα κτήρια, αλλά και αυτό το ίδιο το ιδιαίτερης σπουδαιότητας μέτωπο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Κανείς βέβαια δεν ξεχνά, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ότι όλοι οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για την ανέγερση του νέου μουσείου συμπεριλάμβαναν τη διατήρηση των δύο διατηρητέων κτηρίων Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 και 19.
Όλα τα κτήρια, όπως περιβάλλουν το νέο μουσείο, καταδεικνύουν ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ξεχωριστής περιοχής της Αθήνας, συνδιαλέγονται με τον ιερό βράχο και τις αρχαιότητες και απαλύνουν την παρουσία του σύγχρονου μεγάλων διαστάσεων μουσείου σε μια περιοχή που τα μνημεία καθορίζουν το μέτρο. Πραγματικά δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αυτή η επιμονή για την κατεδάφιση των κτηρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 και 19. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ανάπλαση των πίσω όψεων των κτηρίων αυτών (οι οποίες πλέον μετά την κατεδάφιση των γειτονικών κτηρίων, από πίσω όψεις έχουν πάρει θέση προσόψεων), πράγμα ευχερέστατο να γίνει, εάν βεβαίως ήθελε το ΥΠ.ΠΟ. με την αρχιτεκτονική ανάπλασή τους.
Επίσης για τα δύο κτήρια στις γωνίες των οδών Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου και Χατζηχρήστου και Μητσαίων, ιδιοκτησίας του ΥΠ.ΠΟ., που με παρέμβαση, όπως προαναφέρθηκε, της MOnuMENTA έχει μέχρι σήμερα αποφευχθεί η κατεδάφισή τους, το μόνο που χρειάζεται είναι η διατήρηση και η χρήση τους.

www.monumenta.org
MOnuMENTA, Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου,
Ελ. Βενιζέλου 25-27, Ν. Χαλκηδόνα,
e- mail: info@monumenta.org,
τηλ. επικοινωνίας: 6973308857

EΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ Π.Δ. "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ" ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ







Σας καλούμε στην πολύμορφη εκδήλωση ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΔΙΑΛΟΓΟΥ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12/06/09 στην Καισαριανή, στο Πάρκο δίπλα από το δρόμο της Παν/πολης (Τσάφου και τέρμα Φιλαδελφείας). Συνημμένο θα βρείτε αφισάκι με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και κείμενο της Επιτροπής.
-- EΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ Π.Δ. "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ" ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥepitropikaisarianis@gmail.com

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΚΙΟΥΡΚΑ
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ερυθραίας πιστεύει ότι η επανόρθωση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2007 στην Πάρνηθα και η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος του συνόλου του ορεινού όγκου, αφορά την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της πόλης μας αλλά και όλου του λεκανοπεδίου.
Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε ριζικά αντίθετοι στην δημιουργία ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ κοντά στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας σε έκταση της Κοινότητας Αφιδνών που περιλαμβάνεται στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας .
Το ΔΣ θεωρεί ότι το ΠΔ με το οποίο 495.000 τ.μ. της Κοινότητας Αφιδνών, κοντά στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, εξαιρούνται από καθεστώς προστασίας της Πάρνηθας και μετατρέπονται σε Βιομηχανική Επιχειρηματική Περιοχή (ΒΕΠΕ) καθώς και η έγκριση της οικοδόμησης τμήματος της έκτασης 216 στρεμμάτων για τη δημιουργία «Τεχνολογικού Πάρκου» από ιδιωτική εταιρεία θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση το περιαστικό φυσικό περιβάλλον.
Οι λόγοι για τους οποίους οι παραπάνω παρέμβαση οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι :
· Η εν λόγω περιοχή αποτελεί τον μοναδικό φυσικό διάδρομο των βόρειων ανέμων, που προέρχονται από τον ν. Ευβοϊκό, προς το λεκανοπέδιο, προσφέροντας πολύτιμη ανάσα στην ρυπασμένη μεγαλούπολη των Αθηνών. Οι άνεμοι αυτοί αποτελούν το 65% των ανέμων που πνέουν στο λεκανοπέδιο (όπως επισημαίνεται και σε σχετική μελέτη του 2003 του Οργανισμού Αθήνας).
· Προβλέπεται να κατασκευαστούν νέα κτίρια με επιφάνεια 110.000 τετραγωνικών μέτρων και ύψος έως 11 μέτρα, ενώ ο όγκος του τσιμέντου θα ξεπεράσει τα 495.000 κυβικά μέτρα.
· Στις εγκαταστάσεις θα έχουμε προσέλκυση νέας κυκλοφορίας οχημάτων πάνω στο βουνό, που θα φτάνει τα 4.000 αυτοκίνητα την ημέρα.

Το ΔΣ θεωρεί πως η Πάρνηθα θα πρέπει να αποτελεί τόπο απόλυτης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και δηλώνει την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συνεργαστεί με όλους του όμορους Δήμους και Συνδέσμους σε αυτή την κατεύθυνση.

ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ 2009

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ

ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ 2009
ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009, 17:00-21:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 318, ΚΤΙΡΙΟ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ Ε.Μ.Π.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Άνοιγμα ημερίδας από τον Πρόεδρο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Καθηγητή κ. Σπ. Ραυτόπουλο
και τη Διευθύντρια του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας, Καθηγήτρια κα Π. Κοσμάκη


Εισαγωγή: Προς τη νέα Αθηναϊκή Μητρόπολη;
Ι. Πολύζος, Καθηγητής ΕΜΠ

1. Το ΡΣΑ μετά το 1983
Κ. Γεράρδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ

2. Χωρικές ενότητες και πολεοδομικά κέντρα
Ρ. Κλαμπατσέα, Εντ. Λέκτορας ΕΜΠ, Π. Σαμαρίνης, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ

3. Οικιστική πολιτική και αστική διάχυση
Μ. Ζήφου, Εντ. Λέκτορας Παν. Θεσσαλίας, Μ. Μαυρίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Ν. Γεωργακόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ

4. Μέσα σταθερής τροχιάς & αστικοί αυτοκινητόδρομοι
Μ. Καλαντζοπούλου, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΜΠ, Θ. Βλαστός, Καθηγητής ΕΜΠ,
Γ. Σαρηγιάννης, Καθηγητής ΕΜΠ

5. Ζητήματα φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου (πράσινο, ελεύθεροι χώροι, ορεινοί όγκοι)
Γ. Πατρίκιος, Επίκουρος Καθηγητής ΔΠΘ, Ε. Χατζηκωνσταντίνου, Υποψήφια
Διδάκτωρ ΕΜΠ

6. Mητροπολιτικό μέτωπο Σαρωνικού
Ν. Μπελαβίλας, Λέκτορας ΕΜΠ, Φ. Βαταβάλη, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΜΠ

7. Το ΡΣΑ ως εργαλείο διαχείρισης της αστικής ανάπτυξης
Μ. Μαντουβάλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Θ. Παγώνης, Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος


Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση
ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ

ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ 2009
ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009, 17:00-21:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 318, ΚΤΙΡΙΟ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ Ε.Μ.Π.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Άνοιγμα ημερίδας από τον Πρόεδρο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Καθηγητή κ. Σπ. Ραυτόπουλο
και τη Διευθύντρια του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας, Καθηγήτρια κα Π. Κοσμάκη


Εισαγωγή: Προς τη νέα Αθηναϊκή Μητρόπολη;
Ι. Πολύζος, Καθηγητής ΕΜΠ

1. Το ΡΣΑ μετά το 1983
Κ. Γεράρδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ

2. Χωρικές ενότητες και πολεοδομικά κέντρα
Ρ. Κλαμπατσέα, Εντ. Λέκτορας ΕΜΠ, Π. Σαμαρίνης, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ

3. Οικιστική πολιτική και αστική διάχυση
Μ. Ζήφου, Εντ. Λέκτορας Παν. Θεσσαλίας, Μ. Μαυρίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Ν. Γεωργακόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ

4. Μέσα σταθερής τροχιάς & αστικοί αυτοκινητόδρομοι
Μ. Καλαντζοπούλου, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΜΠ, Θ. Βλαστός, Καθηγητής ΕΜΠ,
Γ. Σαρηγιάννης, Καθηγητής ΕΜΠ

5. Ζητήματα φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου (πράσινο, ελεύθεροι χώροι, ορεινοί όγκοι)
Γ. Πατρίκιος, Επίκουρος Καθηγητής ΔΠΘ, Ε. Χατζηκωνσταντίνου, Υποψήφια
Διδάκτωρ ΕΜΠ

6. Mητροπολιτικό μέτωπο Σαρωνικού
Ν. Μπελαβίλας, Λέκτορας ΕΜΠ, Φ. Βαταβάλη, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΜΠ

7. Το ΡΣΑ ως εργαλείο διαχείρισης της αστικής ανάπτυξης
Μ. Μαντουβάλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Θ. Παγώνης, Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος


Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση

ΤΟ ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ-ΑΤΤΙΚΗΣ




«ΒΙΟ.ΖΩ» - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών

«ΒΙΟ.ΖΩ» - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών
"ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ"
ΜακΜίλλαν 10, Πατήσια, 11144 Αθήνα
Τηλ/Φαξ: 210 522 23 23, Κινητό: 697-9734591
Ηλ.Ταχ: email@biozo.org Ιστοσελίδα: www.biozo.gr












Στην ΒΙΟΖΩ ψηφίζουμε αυτοπροσώπως ή με επιστολή
Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!
Την Κυριακή και την Δευτέρα, 14 και 15 Ιουνίου, ψηφίζουμε για να εκλέξουμε την νέα διοίκηση της ΒΙΟΖΩ, την νέα επιτροπή ελέγχου της διοίκησης, τους εκπροσώπους της στην Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση» και στα περιβαλλοντικά κινήματα. Και αυτό είναι μια πολιτική πράξη ουσίας, ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών(*).
Η ΒΙΟΖΩ δεν είναι μια οργάνωση σφραγίδα, είναι μια υγιής συλλογικότητα με αρχές, που καθημερινά αντιμετωπίζει τα... ερπετά και τους... γύπες της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας.
Με βασικό κίνητρο την ανάγκη για προσιτή, αγνή τροφή από ντόπιες ποιοτικές πρώτες ύλες, επιμένουμε και απαιτούμε από τους ισχυρούς της αγοράς να σεβαστούν επιτέλους τους καταναλωτές.
Γνωρίζοντας πως η λαχτάρα των μεγάλων παγκόσμιων εταιριών τροφίμων -και όχι μόνο- για κέρδος δεν γνωρίζει ηθικές αναστολές, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως ο αγώνας μας χρειάζεται ενίσχυση και την «χείρα μας κίνει» !
Τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν επιτυγχάνεται με αδράνεια ακόμα και αν έχεις επιλέξει τον καλύτερο αντιπρόσωπο.
Χρειάζεται προσωπική παρέμβαση του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί...
Για να σταματήσει το χαράτσωμα των καταναλωτών.
Για να έρχεται στο τραπέζι μας φαγητό και όχι σκουπίδια.
Για να έχουμε ζωή και όχι επιβίωση.
Ας ψηφίσουμε όλοι στις εκλογές της ΒΙΟΖΩ, στις 14 και 15 Ιουνίου.
Όσο μακριά κι αν είμαστε, όσες δουλειές κι αν έχουμε, τώρα μπορούμε να ενισχύσουμε με την «χείρα» μας την ΒΙΟΖΩ, ψηφίζοντας με επιστολική ψήφο(**).
...Με την λογική του πρώτου βήματος σε μια διαρκή προσωπική συμμετοχή στο συγκεκριμένο καταναλωτικό κίνημα, που έβαλε στοίχημα να σταματήσει την ληστρική επιδρομή των λίγων στην τσέπη και στην ζωή των πολλών.
Αυτή τη φορά με την επιστολική ψήφο μπορούμε να προτιμήσουμε το μπάνιο και την παραλία, παράλληλα με την συμμετοχή μας στις εκλογές της ΒΙΟΖΩ, αν θέλουμε να γλιτώσουμε την... ψυχρολουσία, που μας ετοιμάζουν οι παγκοσμιοποιητές.
Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ
(*) Πατήστε εδώ για την ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής
(**) Πατήστε εδώ για λεπτομέρειες στην επιστολική ψήφο
Πατήστε εδώ για δείτε τους υποψήφιους για τα όργανα της ΒΙΟΖΩ
Τα νέα μας γραφεία βρίσκονται πολύ κοντά στο σταθμό του ηλεκτρικού «ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ» και πολύ κοντά στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στην οδό:
ΜακΜίλλαν 10, στο τέρμα της οδού Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), στην Αθήνα
Πως θα έρθετε:
Πατήστε εδώ για τον χάρτη
Με τον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ), στάση «ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ»
Με τρόλεϊ και λεωφορεία, στάση «ΑΛΥΣΙΔΑ»:
Τρολ
3
Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ - ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ - ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
Τρολ
5
ΛΑΜΠΡΙΝΗ - ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ - ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ
Λεω
500
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΚΗΦΙΣΙΑ
Λεω
Α8
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - Ν. ΙΩΝΙΑ - ΜΑΡΟΥΣΙ
Λεω
Β8
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ - ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Λεω
Γ8
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - Ν. ΙΩΝΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ


«ΒΙΟΖΩ» - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών "ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ", ΜακΜίλλαν 10, Πατήσια, 11144 Αθήνα. Τηλ/Φαξ: 210 522 23 23, 697-9734591, Ηλ.Ταχ: email@biozo.org Ιστοσελίδα: www.biozo.gr
Στείλτε την γνώμη σας στην ΒΙΟ.ΖΩ

Αρχαία Ιερά Οδός. Και όμως αντιστέκεται...

1000 περ. μέτρα του δημοφιλέστερου αρχαίου δρόμου, μεταξύ του ιερού της Αφροδίτης στην Αφαία Σκαραμαγκά και της Λίμνης των αρχαίων Ρειτών (σημ. Λίμνη Κουμουνδούρου), στα διοικητικά όρια του Δήμου Χαϊδαρίου, είναι ορατά και αντιστέκονται στη Λήθη και την ποικιλόμορφη «Ανάπτυξη» της Δυτικής Πύλης της Αθήνας και των παρυφών του πολύπαθου Θριασίου Πεδίου.
Αρχαία Ιερά Οδός. Και όμως αντιστέκεται…

ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ από το ΧΑΙΔΑΡΙ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η ( OPEN CALL )
*English translation followsΟι ομάδες Αστικό Κενό, Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής, Flux factory και Koharchitects προσκαλούν το κοινό σε πλεύσεις στον Φαληρικό όρμο από τον Φλοίσβο έως την Ψυττάλεια, σε περπάτημα στην ακτή και κατά μήκος του ποταμού Κηφισού εντός και εκτός της κοίτης. Οι πλεύσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον σύλλογο ΣΕΑΝΑΤΚ (Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Τζιτζιφιών Καλλιθέας) στις 13 Ιουνίου, ώρα 10 πμ.Τα ιστιοπλοϊκά θα ξεκινήσουν από την μαρίνα δίπλα στα γραφεία του Συλλόγου (Ολυμπιακά ακίνητα, Ναυταθλητική Μαρίνα Τζιτζιφιών Καλλιθέας).Οι περιπατητικές διαδρομές θα πραγματοποιηθούν στις 14 Ιουνίου ξεκινώντας από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Φάληρο έως τον Φλοίσβο καθώς και για δύο χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού Κηφισού.Στις 14 Ιουνίου το απόγευμα θα έχουμε συνάντηση στον Φλοίσβο (21:00).Οι χαρτογραφήσεις, οι εικόνες, τα κείμενα και οι ιστορίες που θα παραχθούν από τους συμμετέχοντες θα αποτελέσουν υλικό για έναν "ταξιδιωτικό οδηγό". Στις εγκαταστάσεις του συλλόγου που ευγενώς τις παραχωρεί, θα οργανωθεί συζήτηση πάνω στα παραπάνω θέματα.Οι δράσεις ταξίδια-διαδρομές έχουν σκοπό την επαφή μας με τα κομμάτια της χαμένης φύσης μέσα στην πόλη, με τα ίχνη δραστηριοτήτων, με υποκειμενικότητες, με την ανάγνωση μιας βαθιάς καταστροφής που σχετίζεται με τους τρόπους ύπαρξης και κοινής ζωής στην Αθήνα, με μια πρόταση για ένα νέο γίγνεσθαι.Επικοινωνία για συμμετοχή στο falironbayathens@gmail.com

OPEN CALL
The groups Urban Void, Nomadic Architecture Network, Flux factory and Koharchitects, invite you on a voyage across Phaliron bay to the island of Psyttaleia and on organised walks along the shore and on river Kifissos– we should be able to get to the riverbed too!The sailing expeditions will take place on 13th June, 10:00 am, courtesy of the amateur fishing association of Kallithea and Tzitzifies.The vessels will start from the dock nearest to the association's office (Olympic complex, Marina of Tzitzifies-Kallithea).The walking will take place late afternoon on 14th June; the Phaliron train station (HSAP) has been set as the starting point. We will head towards Floisvos and for a couple of kms along river Kifissos.Finally, on June 14th, we will hold a meeting/discussion in Floisvos (21:00).All the materials produced by participants -maps, photos, notes and stories- will be included in a bilingual "travel guide" for the area to be published later in cooperation with our partners.The expeditions we are proposing, aim at encouraging contact with the remaining fragments of our city's lost landscape, with traces of activity and subjectivities. Instead of turning away from the deeper loss that relates to how we exist and construct public life in Athens, we are proposing a new collective relationship of care and responsibility.To sail or walk with us, write to falironbayathens@gmail.com

PARTNER PROJECT:ΟΔΗΓΟΣ ΚΗΦΙΣΟΥ - KIFISSOS GUIDE
http://kifissosguide.wordpress.com/

διαδρομές/itineraries
Με ιστιοπλοϊκά στον Φαληρικό όρμο:13 Ιουνίου 2009, 10:00 π.μΣημείο συνάντησης: Γραφεία ΣΕΑΝΑΤΚ (στα Ολυμπιακά ακίνητα, μαρίνα Τζιτζιφιών Καλλιθέας).Περπάτημα κατά μήκος του Κηφισού:14 Ιουνίου 2009, 16:00Σημείο συνάντησης: οδοί Σμολένσκυ & Κηφισού.Περπάτημα στη φαληρική ακτή:14 Ιουνίου 2009, 18:30Σημείο συνάντησης: Γέφυρα στις εκβολές του Κηφισού.Δείτε τον σχετικό χάρτη πιο κάτω στη σελίδα!Δηλώσεις συμμετοχών:falironbayathens@gmail.comτηλ: 6975926478 / 210-3312930Sailing in Phaliron Bay:13 June 2009, 10:00amMeet at the office of the amateur fishermen’s association (SEANATK),olympic complex, marina of Tzitzifies-Kallithea;Walk along river Kifissos:14 June 2009, 16:00Meet at the corner of Smolensky St. and Kifissou St.Walk the coast of Phaliron14 June 2009, 18:30Meet on the bridge, at the mouth of river Kifissos.See the relevant Google map further below!Please confirm your participation (limited places on sailing boats):falironbayathens@gmail.comtel. 6975926478 / 2103312930