Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2009

Όχι στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Στη συνάντηση την Πέμπτη 18/6 στο Δημαρχείο Ηλιούπολης μεταξύ άλλων συζητήσαμε: Την παρέμβαση της «Διαδημοτικής» ενάντια στην κατασκευή στρατιωτικού «Ξενώνα» στον δασικό χώρο του στρατοπέδου αεροπορίας(Σακέττα-Βύρωνας).
Μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε το θέμα, αποτελεί η διοργάνωση ποτίσματος των δεντροφυτεμένων δένδρων στο Σακέττα που προγραμματίζει ο ΣΚΑΪ, την Κυριακή 5 Ιουλίου στις 09.00 το πρωί.

Σας στέλνουμε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Ηλεκτρονικής Έκδοσης του Πρώτου Θέματος στις 2 Ιουλίου 2009 με τίτλο:
"Φυτεύουν κτίριο-μεγαθήριο μέσα στον Υμηττό"

Σας στέλνουμε Δελτίο Τύπου από την Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση του Υμηττού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 1.7. 09
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Όχι στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό

«Το δάσος τώρα μας χρειάζεται», μας πληροφορεί μια ολοσέλιδη καταχώρηση του ΣΚΑΪ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της περασμένης Κυριακής και μας καλεί να συμμετάσχουμε στο πότισμα των χιλιάδων δέντρων που φυτεύτηκαν τον περασμένο χειμώνα στον «πολύπαθο Υμηττό», δίπλα στο Στρατόπεδο Σακέτα, απέναντι από το φυλάκιο δασοπροστασίας του Δήμου Βύρωνα.

Η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στον νού είναι: « Καλά, δεν υπάρχει καμμιά αρμόδια κρατική υπηρεσία, για να ποτίσει τα δεντράκια που φυτέψαμε; Κανένας τοπικός φορέας; Τι κάνει ο καθ’ύλην αρμόδιος «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού» (ΣΠΑΥ), που είχε και την πρωτοβουλία μαζί με τον ΣΚΑΪ για το φύτεμα των δέντρων στον Υμηττό;»

Η δεύτερη σκέψη μας πάει πιο μακριά: Για ποιόν «πολύπαθο Υμηττό» μιλάμε; Για τον σημερινό ή γι’αυτόν που σχεδιάζουν; Γι’αυτόν που ετοιμάζονται να γεμίσουν μέ υπέργειους και υπόγειους αυτοκινητόδρομους, με τούνελ, διόδια, ανισόπεδους κόμβους και Ζώνες «κοινωφελών εγκαταστάσεων»; Για τον Υμηττό που σχεδιάζουν να μετατρέψουν από δασικό χώρο σε περιαστικό πάρκο;

Νομίζουμε ότι εδώ έχει χαθεί κάθε όριο. Στην περιοχή που δεντροφυτεύσαμε τον περασμένο Νοέμβρη, το ΥΠΕΧΩΔΕ προγραμματίζει ένα τεράστιο ανισόπεδο κόμβο που θα καταστρέψει υφιστάμενη δασική έκταση 127 στρεμμάτων (λίγο μικρότερη από τον Εθνικό Κήπο). Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ, εδώ πρόκειται να κοπούν 3.800 πεύκα και άλλα δένδρα. Οι επιπτώσεις από αυτή την καταστροφή θα είναι μή αναστρέψιμες, αναφέρει η ΜΠΕ.

Ενστάσεις για τον συγκεκριμένο κόμβο έχει και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), γιατί πολύ κοντά βρίσκονται μνημεία ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας (αρχαία λατομεία, Μοναστήρι Αγ.Γεωργίου Κουταλά) και ζητά να μετατοπιστεί ο κόμβος, βορειοδυτικά. Ομως εκεί βρίσκεται το «Αισθητικό Δάσος Καισαριανής» και τα δέντρα που φυτεύσαμε πρόσφατα. Οπότε, που θα πάει ο ανισόπεδος κόμβος;

Όμως δεν φτάνουν όλα αυτά. Στον δασικό χώρο δίπλα στο στρατόπεδο Σακέτα, στο υπό εκκένωση στρατόπεδο της Αεροπορίας, χτίζεται αυτές τις μέρες ένα κτιριακό συγκρότημα, χωρίς καμμιά άδεια από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο. «Ξενώνας» θα γίνει λένε κάποιες πληροφορίες. Ξενώνας για ποιόν; Και γιατί αυτή ή ένοχη σιωπή των αρμόδιων κρατικών και τοπικών αρχών;

Μέσα σ’αυτό το ζοφερό κλίμα, καλούμαστε να ποτίσουμε τα δεντράκια που φυτέψαμε τον χειμώνα.
Εμείς λέμε να πάμε. Για να αναδείξουμε όλα όσα αναφέραμε παραπάνω. Για να απαιτήσουμε να μην κατασκευαστεί κανένας νέος αυτοκινητόδρομος, κανένας οδικός κόμβος στον Υμηττό.
Για να απαιτήσουμε να καταργηθούν οι Ζώνες κοινωφελών εγκαταστάσεων και κάθε δόμηση στον Υμηττό, να προστατευθεί ο δασικός χώρος ως δημόσια περιουσία και δημόσιο αγαθό, και να μην μετατραπεί ο Υμηττός σε «περιαστικό πάρκο» όπως προβλέπει το νέο ΠΔ του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Κυριακή 5 Ιουλίου, 9πμ, ραντεβού στού Σακέτα
Τηλεφ. Επικοινωνίας : 210 9954362 6979145366Φυτεύουν κτίριο-μεγαθήριο μέσα στον Υμηττό
2 Ιουλίου 2009, 00:02

της Μαριάννας Τζάννε (Πρώτο Θέμα)

Τόνους μπετόν ρίχνουν και πάλι στον Υμηττό αυτή τη φορά με την επίκληση ότι οι κτιριακές υποδομές αφορούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο λόγος για τη θηριώδη οικοδομή που χτίζεται στις παλιές εγκαταστάσεις της αεροπορίας στον στρατόπεδο Σακέτα για τις οποίες η Πολεοδομία Αθηνών νίπτει τα χείρας της και το Δασαρχείο τηρεί σιγή ασυρμάτου.
Οι πληροφορίες θέλουν το κτίριο να προορίζεται για την εγκατάσταση της 129ης Πτέρυγας και για γραφεία της Αερονομίας.
Τα νέα κτιριακά μεγαθήρια εντοπίστηκαν από τον Σύνδεσμο Προστασίας Υμηττού (ΣΠΑΥ), ο οποίος με απανωτά ερωτήματα από τις 29 Μαϊου στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας και του Δασαρχείου προσπάθησε να ελέγξει την νομιμότητά τους.
Η Πολεοδομία Αθηνών εδέησε να απαντήσει στην δεύτερη επιστολή του ΣΠΑΥ που εστάλη στις 5 Ιουνίου με διφορούμενο όμως τρόπο, υποστηρίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.
Η Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ κυρία Γωγώ Φιλίππου μας αποκαλύπτει ότι έχει ζητήσει συνάντηση με την στρατιωτική ηγεσία του στρατοπέδου, προκειμένου να ενημερωθεί για τον χαρακτήρα του ξενώνα χωρίς προς το παρόν το αίτημα να έχει ικανοποιηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από τη στιγμή που είναι εντός του στρατοπέδου υπάρχουν άλλοι κανόνες και νόμοι!
Η περιοχή βρίσκεται δίπλα στο στρατόπεδο Σακέτα και πλησίον της έκτασης όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει να εγκαταστήσει τον νέο κόμβο της Αττικής Οδού (κόμβος Σακέτα) σε έκταση 127 στρεμμάτων όπου σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υπουργείου θα κοπούν 3.800 δένδρα.
Για τις εγκαταστάσεις της αεροπορίας υπήρχε προεκλογική πρόταση του νυν δημάρχου Βύρωνα και Προέδρου του ΣΠΑΥ κ. Νίκου Χαρδαλιά τμήμα τους να παραχωρηθεί για τις υπηρεσίες του δημαρχείου και το 50% των υφιστάμενων υποδομών (χώροι καυσίμων κ.α) να αποδοθεί για κοινόχρηστο πράσινο.
Η πρόταση όμως γρήγορα αποσύρθηκε μετά τις καταγγελίες κατοίκων και συλλόγων της περιοχής, οι οποίες κατηγόρησαν τον κ. Χαρδαλιά ότι επιδίωκε να χτίσει δημαρχιακό μέγαρο μέσα στον Υμηττό. Τώρα έρχονται να …φυτεύσουν τις νέες εγκαταστάσεις!
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι χρήσεις μέσα στο στρατόπεδο δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής του Υμηττού. Όπως παρατηρεί ο Πολεοδόμος κ. Πάνος Τότσικας, εμπορική επιχείρηση ηλεκτρικών ειδών έχει εκδώσει και μοιράσει διαφημιστικά φυλλάδια που πλασάρουν το κατάστημά της στο στρατόπεδο ως υποκατάστημα!
Εντός του στρατοπέδου λειτουργούν super market και βενζινάδικο που είναι για αποκλειστική χρήση του στρατού αλλά σύμφωνα με τον κ. Τότσικα είναι τόσο χαλαρά τα μέτρα ελέγχου που αν κάποιος διαθέτει στρατιωτική ταυτότητα μπορεί με ευκολία να κάνει τα ψώνια του μέσα στο Σακέτα.
Στρατιωτικές πηγές, πάντως, υποστηρίζουν στο protothema.gr ότι δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε παράβαση της νομοθεσίας με την έγερση των νέων εγκαταστάσεων καθώς και ότι τόσο με τις τοπικές αρχές όσο και με συλλόγους πολιτών έχουν γίνει ενημερωτικές συναντήσεις με την παρουσίαση αεροφωτογραφιών, σχεδίων κλπ που αποδεικνύουν ότι δεν παραβιάζεται ο χαρακτήρας και το περιβάλλον της περιοχής.

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2009

«ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ!»

Να σταματήσουμε τα ρατσιστικά μέτρα της κυβέρνησης!
Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της ρατσιστικής επίθεσης σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων. Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. ευθυγραμμίζονται στην αντιμετώπιση ότι η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί με στρατόπεδα συγκέντρωσης, μαζικές απελάσεις, ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα, μακρόχρονες φυλακίσεις των αιτούντων άσυλο.
Θέλουν να μετατρέψουν τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους για την φτώχεια, την υποβάθμιση της ζωής στις γειτονιές, την ανεργία, την διάλυση του κράτους πρόνοιας και της δημόσιας Παιδείας και Υγείας.
Θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα κατατρεγμένοι από τους πολέμους και την κατοχή που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η κατοχή στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία... Έρχονται, γιατί δικτάτορες - με την στήριξη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. - καταδικάζουν στην πείνα εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική και στον Τρίτο Κόσμο προκειμένου να ξεπληρώσουν τα δάνεια του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αντί για ανθρώπινη υποδοχή και αλληλεγγύη σε διωκόμενους ανθρώπους, πέφτουν πάνω στην σιδερόφρακτη πολιτική της Ευρώπης-φρούριο, πνίγονται στα κύματα του Αιγαίου, ακρωτηριάζονται στις νάρκες του Έβρου. Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει την ΕΕ ακόμη πιο ρατσιστική, με θωράκιση των συνόρων μέσω κοινών περιπολιών Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και «πλωτές φυλακές».
Η «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση» που υποστήριξε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συνάδει με τις παραδόσεις αγώνων των συνδικάτων και των κινημάτων για νομιμοποίηση των μεταναστών και ένταξη στη κοινωνία με πλήρη δικαιώματα.
Να κλείσουμε το δρόμο στην απειλή των φασιστών του ΛΑ.Ο.Σ.!
Χέρι- χέρι με την βάρβαρη αστυνομική καταστολή, τους εξευτελισμούς στα αστυνομικά τμήματα και στους δρόμους, σηκώνει το ανάστημά της στις γειτονιές η φασιστική δράση «αγανακτισμένων πολιτών» με την καθοδήγηση του ΛΑ.Ο.Σ. μαζί με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Προωθούν «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» κατά των μεταναστών, όπως στην Πάτρα και τον Άγιο Παντελεήμονα.
Θέλουν εθνοκάθαρση ναζιστικής έμπνευσης. Ο Χίτλερ στοχοποιούσε τους Εβραίους και κατέληξε στο Oλοκαύτωμα, σήμερα οι νεοφασίστες στοχοποιούν τους μετανάστες κι οραματίζονται μια «καθαρή» Ευρώπη. Αποτελούν απειλή για τις ελευθερίες όλων μας.
Για την ενότητα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό!
Είναι ώρα να ενώσουμε τις γραμμές μας για να τους σταματήσουμε!
Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κοινότητες μεταναστών, την Αριστερά, τα κινήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, να ενωθούμε σε ένα ισχυρό μέτωπο για να βάλουμε φρένο στις ρατσιστικές επιθέσεις και τις φασιστικές προκλήσεις.
-Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι ρατσιστικές επιχειρήσεις - σκούπα και οι απελάσεις.
-Να μην φτιαχτεί κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.
-Διεκδικούμε τη νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.
-Απαιτούμε την απόδοση ασύλου σε κάθε κατατρεγμένο πρόσφυγα.
-Υποστηρίζουμε την συμμετοχή όλων στα συνδικάτα, πρόσβαση στην δημόσια Παιδεία και Υγεία.
-Να σταματήσουν οι θρησκευτικές διακρίσεις και η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Ο αγώνας για να σταματήσουμε το άπλωμα της ρατσιστικής δημαγωγίας που δαιμονοποιεί την παρουσία των μεταναστών είναι δεμένος με τον αγώνα ενάντια στη ανεργία, για καλύτερες συνθήκες στις γειτονιές, για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και πρόνοιας, για δημόσια παιδεία και κοινωνική ασφάλιση για όλους, για το δικαίωμα στην κατοικία ενάντια στη τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.
Ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή, για μια καλύτερη κοινωνία απαλλαγμένη από την φτώχεια, τους πολέμους και την καταπίεση είναι αναγκαίος και εφικτός. Σ’ αυτόν τον αγώνα οι μετανάστες όχι μόνο δεν περισσεύουν, αλλά, όπως έδειξε και το παράδειγμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα, είναι διατεθειμένοι να παλέψουν με απίστευτες θυσίες.
Καλούμε στην συγκρότηση της κίνησης «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ!» για να συντονίσουμε την δράση μας ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και του ΛΑ.Ο.Σ.
Στηρίζουμε το συλλαλητήριο στις 9 Ιούλη, στην Ομόνοια 7μμ, το πρώτο κοινό βήμα συντονισμένης δράσης κατά των ρατσιστικών μέτρων της κυβέρνησης και καλούμε σε ανοικτή εκδήλωση στις 13 Ιούλη στη Νομική 7μμ για να δώσουμε την συνέχεια στην ενωτική δράση.

Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας
Ζάχερ Μοχαμάντ, πρόεδρος Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας
Λορέτα Μακόλευ, Ένωση Αφρικανών Γυναικών
Μαΐστρος Γιάννης, πανεπιστημιακός
Καβουριάρης Μάκης, πανεπιστημιακός
Θεοχαράκης Νίκος, πανεπιστημιακός
Λιβιεράτος Δημήτρης, ιστορικός
Παπαχρήστος Δημήτρης, συγγραφέας
Μαούνης Αντώνης, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων
Κότσιας Σπύρος, πρώην πρόεδρος ΠΟΣ
Σαββάκης Χρίστος, πρώην πρόεδρος ΟΣΠΑ
Νησιώτης Θανάσης, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ
Πηλιχός Δημήτρης, μέλος ΕΕ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Φωτέλλη Ειρήνη, Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Προσωπικού ΕΡΤ
Θεοχάρης Γιάννης, αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Ανδρέου Τιάνα, αντιπρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Κεφαλαιαγοράς
Κατημερτζή Ολγα, πρώην Δημ. Σύμβουλος Ν.Ιωνία
Βήχου Μαρίνα, κάτοικος Αγίου Παντελεήμονα
Ρουμπάνης Χρήστος, κάτοικος Αγίου Παντελεήμονα
Μάλαμα Αφροδίτη, πρόεδρος Συλλόγου Εργατικών Πολυκατοικιών Ρέντη
Αλωνιάτης Αποστόλης, Κίνηση Πολιτών Κηφι-SOS
Παπαϊωάννου Βασίλης, Πολιτιστικός Σύλλογος Ιλισός
Θεοδωρόπουλος Βαγγέλης, σκηνοθέτης
Μπέη Εύα, ζωγράφος
Δημητριάδη Μαρία, Κέντρο Μελέτης και Αντιπληροφόρησης για τη Μέση Ανατολή
Δημητριάδη Τάνια, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό
Παπαδοπούλου Χριστίνα, διεθνολόγος
Ζώτος Δημήτρης, δικηγόρος

Ο Ιππόδρομος και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας

Ο Ιππόδρομος και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας

Μετά την παρουσίαση από το ίδρυμα Νιάρχου των σχεδίων για το χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου είχαμε τοποθετηθεί ως Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας.
Mε αφορμή την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Καλλιθέας και την αλλαγή των χρήσεων που ψήφισαν ουσιαστικά η διοίκηση του δήμου και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, πρέπει να επαναδιατυπώσουμε οτι λέμε τα τελευταία χρόνια για το θέμα.
Εμμένουμε στην άποψη μας ότι ο χώρος θα έπρεπε να διαμορφωθεί εξ ολοκλήρου σε πάρκο υψηλού πρασίνου με ήπιες χρήσεις αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, όπως προέβλεπε το αρχικό ρυθμιστικό της Αθήνας (Ν.1515/1985).
Τώρα αν κάποιος επιμένει ότι η αύξηση του Σ.Δ. από 0.1 που ήταν στο ρυμοτομικό σχέδιο της Καλλιθέας ΦΕΚ-369Δ/89 Σ σε 0.3 στο ΦΕΚ-131Α/05 θεωρείται θετική εξέλιξη για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η πόλη μας νομίζουμε ότι τουλάχιστον παραποιεί την αλήθεια. Δηλαδή, ήπιες χρήσεις είναι τα τουλάχιστον 55.000 τ.μ. ή ο χώρος στάθμευσης 1000αυτοκινήτων;
Ήπιες χρήσεις είναι τα κτήρια ύψους 96μ ή τα τσιμεντένια τοιχία 19μ;
Να λάβουμε υπ όψιν μας βεβαίως, ότι αυτά που μας παρουσιάζονται στην εισήγηση είναι σχέδια και εξαγγελίες και το παράδειγμα της παραλίας και των σχεδίων που μας παρουσίαζαν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες μας κάνει επιφυλακτικούς ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι χειρότερα. Μας παρουσίαζαν πράσινο και παραλίες και λάβαμε τσιμέντο, λιμάνι και γραμμικό κτίριο τετρακοσίων μέτρων. Εξακολουθούμε και έχουμε επιφυλάξεις για το προτεινόμενο πάρκο το οποίο αναφέρετε ως πολιτιστικό-εκπαιδευτικό χωρίς να παρουσιάζονται συγκεκριμένα σχέδια. Εχουμε σχέδια των κτιρίων αλλά δεν έχουμε σχέδια του πάρκου, ενώ αναφέρονται αόριστα κάποια κτίρια μέσα σε αυτό. Επίσης το συνολικό ύψος των κτιρίων δεν διευκρινίζεται απο ποιό σημείο ξεκινάει, απο το ύψος της θάλασσας η απο το ύψος του λόφου που θα γίνει ;
Διαβάσαμε και την κυκλοφοριακή και την περιβαλλοντική μελέτη. Δεν ξέρουμε αν όσοι τις διάβασαν κατάλαβαν τα συμπεράσματα. Εμείς χωρίς να είμαστε περιβαλλοντολόγοι, με τη κοινή μας λογική θεωρούμε αυτονόητο ότι θα επιβαρυνθεί η περιοχή από τη λειτουργία σε απόσταση 300-500μέτρων τριών δραστηριοτήτων που μαζεύουν κόσμο. Δηλαδή
- Συνεδριακό κέντρο 4000 ατόμων στο Τε-κβο-ντο
-Λυρική σκηνή- Βιβλιοθήκη
-Εμπορικές χρήσεις γραμμικού κτηρίου στην παραλία
- Συναυλιακός χώρος Beach Volley.
Να επισημάνουμε επίσης ότι στην παρουσίαση του σχεδίου υπάρχει μνεία για αντιπλημμυρικό κανάλι μόνο για προστασία της Λυρικής Σκηνής. Το αντιπλημμυρικό κανάλι που θα προστατεύει τους κατοίκους των Τζιτζιφιών και το ζητάμε χρόνια τώρα από την πολιτεία, δεν υπάρχει πουθενά.
Το κύριο επιχείρημα Υπουργείου-Ιδρύματος Νιάρχου και Δήμου για να προχωρήσουν αυτά τα σχέδια είναι η εξαιρετική αρχιτεκτονική όπως λένε του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano.
Πιστεύετε πραγματικά ότι σε μια πόλη που το μοναδικό πράσινο είναι δέκα στρέμματα στην πλατεία Δαβάκη και που περιβάλλεται από 3 λεωφόρους μεγάλης κυκλοφορίας, αρκεί η ωραία αρχιτεκτονική για να μας πείσει ότι η υγεία μας έρχεται σε δεύτερη μοίρα;
Και αν η διοίκηση του Δήμου το πιστεύει, γιατί δεν έκανε το αυτονόητο; Γιατί δεν ρώτησε τους κατοίκους.
Εγκαίρως της ζητήσαμε να κάνει δημοψήφισμα. Ο Δημοτικός κώδικας το επιτρέπει και το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφού ουσιαστικά θα διαμορφώσει το περιβάλλον της πόλης τον επόμενο αιώνα, ενώ από την άλλη δεν ήταν στην ατζέντα των προηγούμενων εκλογών.
Συνοψίζοντας για την Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας είναι σαφές οτι:
-διαφωνούμε με τον τρόπο που ΥΠΕΧΩΔΕ και Δήμος Καλλιθέας χωροθετούν αυθαίρετα, αλλάζοντας χρήσεις στο χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου.
-διαφωνούμε επίσης με τον τρόπο που ιεραρχούνται οι ανάγκες των κατοίκων, χωρίς μάλιστα να τους ρωτήσουν.
-πιστεύουμε ότι αυτή η συσσώρευση χρήσεων στο Δέλτα δηλαδή Συνεδριακό κέντρο, Λυρική Σκηνή, Βιβλιοθήκη, Beach volley, Καταστήματα παραλίας, θα επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την περιοχή.
- θεωρούμε τον χώρο Ιπποδρόμου –Παραλίας ενιαίο και ζητάμε
Πάρκο υψηλού Πρασίνου-υψηλής βλάστησης στον Ιππόδρομο με ήπιες χρήσεις όπως προέβλεπε το Ρυθμιστικό του 1985.
Κατεδάφιση του Γραμμικού κτηρίου στην Παραλία, καταβύθιση της υπερυψωμένης λεωφόρου, αντιπλημμυρικό κανάλι και απόδοση όλης της παραλίας στο Δήμο.
Καλλιθέα 30-6-09
Παναγιώτης Μακρίδης

14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Nα είμαστε όλοι και όλες στο Πάρκο Ειρήνης στο Ρέντη, στις 3, 4 και 5 Ιουλίου 2009


3, 4, 5 Ιούλη Πάρκο Ειρήνης-Ρέντη (Αγ. Άννης και Πέτρου Ράλλη)
περισσότερες πληροφορίες

Πως θα έρθετε
Συζητήσεις
Στο 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα διεξαχθούν δώδεκα ανοιχτές συζητήσεις για θέματα που η επίσημη πολιτική αποσιωπά, αλλά είναι σημαντικά για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και την προοπτική των κοινωνικών κινημάτων. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: Παρασκευή 3 Ιουλίου, 7:30 μ.μ.: Ενάντια στη δράση της Ακροδεξιάς - Αγώνας για τα κοινωνικά, πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων.Ομιλητές:Γιώργος Μανιάτης (Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών), Δημήτρης Μπελαντής δικηγόροςΘανάσης Κούρκουλας (κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό)Νασίμ Μοχαμέντι (Πολιτιστικός Σύλλογος Αφγανών)Πέτρος Τασούλας (Κόκκινο)Πέτρος Κωνσταντίνου (Επιτροπή κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε.)Σάββατο 4 Ιουλίου, 7:30 μ.μ.: Αντίσταση στη θωράκιση των συνόρων, την κατάργηση του ασύλου και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης - No Border camp Λέσβος 26-31 Αυγούστου.άρα Πρεστιάνι (Μigreurop, Γαλλία)Βασίλης Λαδάς (δικηγόρος, Κίνηση Πάτρας)Όλγα Λαφαζάνη (Συνέλευση NoBorder Αθήνας) Μελίνα Παρασκευοπούλου (Συνέλευση NoBorder, Μυτιλήνης)Μοχαμεντί Ναΐμ (Αφγανός Πρόσφυγας)Ιωαννα Σιούπουλη (Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών) Κυριακή 5 Ιουλίου, 7:30 μ.μ.: Αγώνας ενάντια στην υπερεκμετάλλευση και την καταπίεση των μεταναστριών - Στο δρόμο της Κωνσταντίνας Κούνεβα.Βάσω Τσούνη (Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού)Αποστόλης Καψάλης (Ινστιτούτο Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε.)Σίσσυ Βωβού (Επιτροπή Αλληλεγγύης στην Κ.Κούνεβα)Παναγιώτης Σωτήρης (Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών)Δήμητρα Μάλλιου (Δίκτυο Γυναικών Μεταναστριών, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών)
ΕΝΝΕΑ ΑΚΟΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ...
Παρασκευή 3/7, 7:30 μ.μ.:
Ένα Σχολείο για τη Γάζα, Πρωτοβουλία εκπαιδευτικών σωματείων για το χτίσιμο ενός σχολείου στη Γάζα. Ισμάτ Σάμπρι (καμπάνια «ένα σχολείο για τη Γάζα») Βίκυ Λαγοπούλου (παιδαγωγικός ομιλος Παρεμβάσεων Π.Ε.) Χρυσούλα Ψιμούλη (Ε.Λ.Μ.Ε. Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής
Δικαστικός αυταρχισμός και σωφρονιστική καταστολή - Αντιστάσεις και αγώνες των φυλακισμένωνΑπό την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
Πόλη, μετανάστευση, αποκλεισμός: φαινόμενα κρίσης, κοινωνικές και πολιτικές απαντήσεις.Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, (Συντον. Γραμματεία Ανοιχτής Πόλης)Ντίνα Βαΐου, (Αν. Καθηγήτρια Τομέα Πολεοδομίας Σχολής Αρχιτεκτόνων) Κατερίνα Πούτου, (Διευθύντρια Κοινων. Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ)Ανδρέας Τάκης, (Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου)
Σάββατο 4/7, 7:30 μ.μ.:
Αντίρρηση συνείδησης στην Ελλάδα, την Τουρκία και την ΚύπροΜουράτ Κανατλί (Πρωτοβουλία για την αντίρρηση συνείδησης στην Κύπρο)Τζίνα Τσάπα (Πρωτοβουλία για την αντίρρηση συνείδησης στην Κύπρο)Caner Yιlmaz (Τουρκία)Λάζαρος Πετρομελίδης (Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης)Κλώκας Κώστας (Κόσμος χωρίς Πολέμους)
Δεύτερη γενιά μεταναστών: Από το πιστοποιητικό γέννησης στην υπηκοότητα - Παρεμβάσεις στην εκπαίδευση και την τοπική αυτοδιοίκηση.Βάσω Νικολάου (Πίσω Θρανία)Πέτρος Χαραβιτσίδης (132 Δημοτικό Σχολείο Γκράβας)Λορέτα Μακόλεϊ (καμπάνια «Όχι στο Ρατσισμό από την Κούνια»)Παρεμβάσεις από Νεολαία Kasapi, Στέκι Αλβανών Μεταναστών, YRE-Καμπάνια «Έχουμε ένα Όνειρο»
Ατένκο και Οαχάκα, εξέγερση και πολιτικοί κρατούμενοι στο ΜεξικόΤρίνι Ραμίρεζ (Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης, Ατένκο)Καταλίνα Γονζάλες (Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης, Ατένκο)Ρουμπέν Βαλένσια (Vocal - Λαϊκή Συνέλευση των Λαών της Οαχάκα -APPO)
Κυριακή 5/7, 7:30 μ.μ.:
Οικονομική κρίση, ανεργία και ρατσισμός - Αγώνας για ίσα δικαιώματα ελλήνων και αλλοδαπών εργαζόμενων.Τσακαλώτος Ευκλείδης (πανελπστημιακός)Παντελής Αυθηνός (ΟΚΔΕ-Σπάρτακος)Αϊμάν Λαχμάντ (οικοδόμος, Κυριακάτικο Σχολείο Μετανστών)Τάκης Γιαννόπουλος (Ξεκίνημα, εργατικη επιτρ. ΣΥΡΙΖΑ)
Ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση και διάλυση του Γ' ΚόσμουΙσαβέλλα Μπερτράν, (περ. Resistencias)Μουμπάρακ Σαχ (Πολιτιστικός Σύλλογος Αφγανών)Άνταμς Ζιάντ (Σύνδεσμός Σουδανών Προσφύγων) Άχμεντ Χαμπές (Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν)Ίρατζ (Ιρανός πρόσφυγας)
Σεξισμός και ομοφοβία στο κίνημαΕργαστήριο από την ομάδα «στην πρίζα»
---ΚΥΡΙΑΚΗ 5/7, 18.00: Σύσκεψη για το Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης.(ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα των συζητήσεων: 29/6/2009)
Συναυλίες
Παρασκευή 3 Ιουλίου, 9.30 μ.μ.:* The Last Drive* Victory Collapse* Big Fat Lips* Sancturia* The DogvillesΣάββατο 4 Ιουλίου, 9.30 μ.μ.:* Βilbomatiks (ska, Χώρα των Βάσκων)* Dorretta Carter & Band (funk, Τζαμάικα, Αυστρία)* Melody Vice* Pink Tank ProjectΤην Παρασκευή και το Σάββατο στο χώρο της σκηνής o Βασίλης Βασιλάτος και η ομάδα κρουστών του Ε.Μ.Π.Κυριακή 5 Ιουλίου, 9.30 μ.μ.:Η Μάρθα Φριντζήλα,ο Φοίβος Δεληβοριάςκαι η Ματούλατραγουδούν Μάνο Χατζιδάκι σε ενορχήστρωση Παναγιώτη Τσεβά.Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς,είναι έξω από τα κράτη κι έξω απ' τους θεσμούς.Έχει απ' τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούςΜ.Χ.Σκηνή μεταναστώνΠαρασκευή 3 Ιουλίου, 10 μ.μ.:* Χορευτικό Συγκρότημα - Γουινέα* Συγκρότημα από τη «Γη του Πελαργού» - Ουκρανία* Dodona - Αλβανία* Συγκρότημα από το Πακιστάν* Renas - Συρία* MC YincaΣάββατο 4 Ιουλίου, 10 μ.μ.:* Αφιέρωμα στη δεύτερη γενιά μεταναστών με τους:* Χορευτικό από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών* Who's Next - Φιλιππίνες* Minus One - Φιλιππίνες* Renovatio - Αλβανία* Άκης - Αλβανία* Τe ver8et - Αλβανία* Black Jack - Κένυα* NeoyorubapeopleΚυριακή 5 Ιουλίου, 10 μ.μ.:* Rodina - Πολυφωνικό βουλγαρικό συγκρότημα* Al Mahaba* Συγκρότημα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπανγκλαντές (DOEL)* Συγκρότημα από τη Μαροκινή Κοινότητα* Rajbir group -Ινδία* Συγκρότημα Πολιτιστικού Κέντρου Κ ουρδιστάν
Ρεμπέτικα
Παρασκευή 3 Ιουλίου,11 μ.μ.:Η κομπανία του ΜάνιΣάββατο 4 Ιουλίου, 11 μ.μ.:Ρεμπέτικη ΚομπανίαΚυριακή 5 Ιουλίου, 11 μ.μ.:Ο Θανάσης Γκέκας και το συγκρότημά του....... και μετά δημοτικά και ρεμπέτικα χωρίς μικρόφωνο
Θεατρικά δρώμενα, εργαστήρια, προβολές, εκθέσεις
Θεατρικά δρώμενα , 7:00 μ.μ.
.. Παρασκευή 3/7: «Οι Αδέσποτοι» από το Θέατρο Κούκλας (ΔΙΚΑΝΟ).. Σάββατο 4/7: «Χώρος Άμλετ» από την ομάδα Ίσον Ένα.. Κυριακή 5/7: «Ασανσέρ», από την Ομάδα Μαύρο Πρόβατο (ΔΙΚΑΝΟ)
Εργαστήρια, 7:30 μ.μ.
.. Παρασκευή 3/7: Εργαστήρι πάνινης κούκλας από την 'Αρσις.. Σάββατο 4/7: -«Το σήμερα της παράδοσης και το αύριο του διαχρονικού» με τον Ross Daly-«Οι μετανάστες φτιάχνουν blog», στήνουμε επιτόπου blog σε όσους μετανάστες και μεταναστευτικές οργανώσεις το ζητήσουν.
Εικαστικά
.. Έκθεση σκίτσου με θέμα «Διαδρομές της Μετανάστευσης» του S. Said... «Ό,τι συμβαίνει γύρω μας συμβαίνει σε μας»: εικαστική εγκατάσταση με αφορμή τον εμπρησμό στην Καλοσκοπή (Γκιώνα), της Άννας Γκίκα... «Οι άνθρωποι είναι όλα τα χρώματα», εργαστήρι με σκιές και ζωγραφική. .. Προβολές φωτογραφιών για τη μετανάστευση, τα σύνορα, τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στην πόλη και την ύπαιθρο. Στην έκθεση θα συμμετέχουν οι: Λεωνίδας Δημακόπουλος, Γιάννης Λιάκος, Μάριος Λώλος, Ορέστης Παναγιώτου, Νίκος Πηλός, Μάκης Πουλιάσης, Σαντιάγο Ρομάν, Φανή Σαρρή, Αλεξία Τσαγκάρη, Σλαβιάνα Τσεκίροβα, Ιάκωβος Χατζησταύρου, Ομάδα F21 (Αθηνά Κατσιμπάρδη, Αλέξανδρος Δαμουλιάνος, AlexiaMcconnell, Aντώνης Δαυίδ, Άρης Καμαρωτός, Βασίλης Κανελλόπουλος, Βασίλης Παΐσιος, Γεωργία Πανάκια, Γιώργος Νικολαΐδης, Γρηγόρης Θανόπουλος, Ελένη Γαλάνη, Εμμανουέλλα Ψωμαδάκη, Εύα Μπόγρη, Κωνσταντίνα Ζέρβα, Μαρίζα Κατσιώτη, Νικόλας Χρυσός, Περικλής Αντωνίου, Σπύρος Τσακίρης, Στέλλα Βαρδάκη, Τέτα Πανοπούλου).
Προβολές, 9 μ.μ.
.. Παρασκευή 3/7: Βίντεο και φωτογραφίες για την εξέγερση του Δεκέμβρη... Σάββατο 4/7: «Μια σταλιά από τόση αλήθεια: Ένα χρονικό της εξέγερσης και της Κομμούνας της Οαχάκα», παραγωγή Mal de Ojo - TV. «Ελευθερία της συνείδησης», του Αντρέα Μελά, Alfalfa Productions. .. Κυριακή 5/7: Ταινίες μικρού μήκους με θέμα τη μετανάστευση «Ένας λαμπερός ήλιος» του Βασίλη Λουλέ.«Ισμαήλ» του Γιώργου Ζαφείρη.«Partners »της Ιωσηφίνας Μαρκαριάν«Κατώι» του Μπουγιάρ Αλιμάνι. Βίντεο από το Ανοιχτό Σχολείο για Μετανάστες της Αγοράς της Κυψέλης.
Για παιδιά
·Παρασκευή 3/7, .00μ.μ.: «Μια φάρμα για τα ζώα», θεατρική παράσταση από την Ομάδα Αστροναύτες και εικαστικό παιχνίδι από τον Σπύρο Καβακόπουλο. ·Σάββατο 4/7:, 7.00μ.μ.: Εργαστήρι από την Ορνιθολογική Εταιρεία και κουκλοθέατρο από τον Παύλο Καββαδία.·Κυριακή 5/7, 7.00μ.μ.: Τα Πίσω Θρανία ζωντανεύουν ένα παραμύθι και μουσική παράσταση από την Εύα Ιεροπούλου & Family Sound Machine. Και τις τρεις μέρες: Εργαστήρι Κρουστών από την Ομάδα Batuca και το δάσκαλο Βασίλη Λιώση. Εργαστήρι και έκθεση ζωγραφικής από την ομάδα ζωγραφικής του Στεκιού Μεταναστών. Έκθεση με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα από τα Πίσω Θρανία.
Θεματικοί χώροι
·Μεταναστευτικές κοινότητες, προσφυγικοί σύλλογοι, «δεύτερη γενιά».·Κινήματα πόλης και δημοτικές κινήσεις.·Αντιρατσιστικές οργανώσεις.·Συλλογικότητες και υποστηρικτικές δομές για τους ψυχικά πάσχοντες και τους τοξικοεξαρτημένους.·Φεμινιστικές και LGBTQ (λεσβιών, γκέι, μπαϊσέξουαλ, τρανσέξουαλ και κουήρ) οργανώσεις.·Εκπαιδευτικές συλλογικότητες.·Οργανώσεις κατά του εθνικισμού, του μιλιταρισμού και της παγκοσμιοποίησης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ανακοίνωση
της συνέλευσης των εκπροσώπων της 29-6-2009

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, που αγωνίζεται σταθερά, επί 13 χρόνια για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη, πραγματοποίησε την τακτική της συνάντηση στις 29/6/09, στη φιλόξενη αίθουσα του συλλόγου «Λυκαβηττός».
Η Συντονιστική Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι επιθέσεις ενάντια στους ελεύθερους χώρους στο Δήμο Αθηναίων και στους γύρω Δήμους εντείνονται. Αντίστοιχα, διαπιστώνει ότι τα κινήματα για τους ελεύθερους χώρους πολλαπλασιάζονται, ως κοινωνική αντίδραση σε αυτή την επίθεση.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ με διάφορες παρεμβάσεις και κατασκευές κτηρίων, ιδιαίτερα με την Ολυμπιάδα του 2004, αφού ανέτρεψε και κατέστησε άχρηστο το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας του 1985, επιχειρεί να παγιώσει το αρνητικό ισοζύγιο πρασίνου και να ανοίξει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ελεύθερων χώρων με τα νέα σχέδια ΠΔ για τον Υμηττό και την Πάρνηθα, με τα σχεδιαζόμενα 91 χλμ. νέων αυτοκινητόδρομων στην Αττική, εκ των οποίων τα 61 χλμ είναι στον Υμηττό, και με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη,. Η Συντονιστική Επιτροπή Θεωρεί ως ανεπαρκή την εξαγγελία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για 26 χλμ ποδηλατόδρομους κόστους 8 εκατομ. ευρώ, ιδιαίτερα σε σύγκριση με το κόστος των νέων αυτοκινητοδρόμων που ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια.
Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι η πρωτεύουσα χρειάζεται μια σταθερή πολιτική αναβάθμισης με στόχο την αύξηση των όρων για τη βιωσιμότητά της, με πολιτικές για αύξηση των 2,5 τετραγωνικών μέτρων ανά κάτοικο σε τουλάχιστον 7 έως 10, με πολιτικές για δίκτυο χώρων πρασίνου και με μετακίνηση που να μην στηρίζεται στο ΙΧ αλλά σε Μέσα Μαζικής μεταφοράς και στην εναλλακτική μετακίνηση (πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι). Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει διδαχθεί τίποτε από τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Υμηττό, που είναι συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών των προηγούμενων ετών (Πάρνηθα, Υμηττός, Πεντέλη) και αδιαφορεί για την αύξηση της τρωτότητας του Λεκανοπεδίου σε καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες σοβαρές επιπτώσεις.
Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις και ημερίδες που διοργανώνονται στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής και θα εξετάσει την δυνατότητα να διοργανώσει μια εκδήλωση ειδικά για το ΡΣΑ, για την καλύτερη ενημέρωση των μελών της, στις αρχές Σεπτέμβρη.

Η Συντονιστική Επιτροπή:
· Χαιρετίζει το ξήλωμα της παράνομης Ολυμπιακής Περίφραξης στην Καλλιθέα από την ΜΚΟ ΙΛΙΣΟΣ με ίδια μέσα και μετά από άδεια που εξασφάλισε από την Περιφέρεια, με αποτέλεσμα η παραλία από 25/6/09 να είναι ανοικτή στους πολίτες του Λεκανοπεδίου. Καλεί τις συλλογικότητες να μελετήσουν την πολύτιμη αυτή εμπειρία για αντίστοιχες δράσεις σε περιπτώσεις και άλλων παράνομων περιφράξεων και κτισμάτων.
· Εκφράζει τη συμπαράστασή της στο αγώνα των πολιτών του Μοσχάτου για να μετατραπεί η παραλία Μοσχάτου σε κοινόχρηστο πάρκο με ελεύθερη πρόσβαση, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και το τσιμέντωμα. Καλεί τους πολίτες του Λεκανοπεδίου στην ανοιχτή συνέλευση/συζήτηση για την μελετητική πρόταση των Ολυμπιακών Ακινήτων Α.Ε. την Τετάρτη 1-7-09 στις 8.00 το βράδυ στην Πλατεία Μεταμόρφωσης του Μοσχάτου.
· Χαιρετίζει την επιτυχία της Επιτροπής Αγώνα για τον Ελαιώνα, που πέτυχε, μέσω της απόφασης του ΣτΕ να ακυρώσει το χτίσιμο της περιοχής γύρω από το γήπεδο του ΠΑΟ, δηλαδή, το Εμπορικό Κέντρο του Βωβού, το Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων καθώς και ένα δεύτερο Εμπορικό Κέντρο που σχεδίαζε ο Δήμος Αθηναίων. Με αυτή την απόφαση επιτρέπεται μόνον η κατασκευή του γηπέδου, η οποία άλλωστε επιτρεπόταν και από το προηγούμενο πολεοδομικό καθεστώς (ΠΔ του 1995). Η Συντονιστική Επιτροπή ενημερώθηκε ότι στις 25/9 υπάρχει μια νέα και ιδιαίτερα σημαντική δίκη που αφορά τη Σύμβαση για την κατασκευή του γηπέδου μεταξύ της ΠΑΕ ΠΑΟ και του Δήμου Αθηναίων, που, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα, είναι υπερτιμολογημένη κατά περίπου 60 εκατ ευρώ, και εκφράζει την αλληλεγγύη της.
· Εκφράζει την συμπαράστασή της στην κατάληψη Πάτμου και Καραβία στα Πατήσια, που συμπλήρωσε φέτος 20 χρόνια αγώνα, διατηρώντας μια όαση υψηλού πρασίνου στα πυκνοδομημένα Πατήσια.
· Συμπαραστέκεται στον αγώνα του Συλλόγου «Μ. Αλέξανδρος» Κεραμεικό Γκάζι Ρούφ για δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στο απαράδεκτο και παράνομο καθεστώς που επικρατεί στην περιοχή και που τείνει να γίνει το διασκεδαστήριο της Αθήνας, ένα διασκεδαστήριο βαρβαρότητας και παρανομίας, των κυκλωμάτων, της κοκαΐνης, της πορνείας, και της εκδίωξης των κατοίκων. Οι κάτοικοι διεκδικούν μια γειτονιά δημιουργίας και πολιτισμού, φιλική στους κατοίκους, στα παιδιά και στους επισκέπτες της ενάντια στην κατάληψη των πάντων από τραπεζοκαθίσματα που καταπατούν τα δικαιώματα των πεζών, παράνομα κέντρα (κτισμένα χωρίς κάν πολεοδομική άδεια) και παράνομα πάρκινγκ με μπράβους και παρκαδόρους, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα παγκάκι στην πλατεία. Την Πέμπτη 25 Ιούνη μια μαχητική πορεία των κατοίκων, έφερε το ζήτημα στο προσκήνιο και ξήλωσε ακόμη και παράνομα τραπεζοκαθίσματα, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων καταστηματαρχών, που λειτουργούν με μπράβους, και δεν είναι απλοί μικρο-επαγγελματίες. Η Συντονιστική Επιτροπή θα συμπαρασταθεί στις προγραμματιζόμενες νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων.
· Χαιρετίζει τον αγώνα των κατοίκων στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, οι οποίοι με δενδροφυτεύσεις και την κατασκευή νέας παιδικής χαράς έχουν μετατρέψει το χώρο σε φιλικό και επισκέψιμο, μετά την αναστολή εργασιών που πέτυχε η τοπική επιτροπή αγώνα για την κατασκευή γκαράζ. Καταγγέλλουν το Δήμο Αθηναίων που, αντί να φροντίσει το πάρκο, επέλεξε να υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της κατοίκου Μαρίνας Βήχου που υπερασπίστηκε μαζί με τους άλλους κατοίκους το πάρκο.
· Συμπαραστέκεται και συμμετέχει ενεργά στο διήμερο Φεστιβάλ που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για το Κτήμα Ζωγράφου στις 10 και 11 Ιουλίου 2009, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων στον αγώνα για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου πάρκο υψηλού και πυκνού πρασίνου.
· Καταδικάζει την απόφαση της δημοτικής αρχής του Δήμου Ζωγράφου για την καταστροφή των δενδρόφυτων πλατειών Άνοιξη, Μερκάτι, Ελευθερίας και Πλαστήρα, και τη μετατροπή τους σε γκαράζ.
· Εκφράζει την αγανάκτησή της γιατί στο υποτιθέμενο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ο ένας μετά τον άλλον κτίζονται πολλοί χώροι του πάρκου, η κυβέρνηση προωθεί το κτίσιμο του περιβάλλοντα χώρου του Μπάντμιντον, η προσφυγή κατά του ίδιου του Μπάντμιντον έχει αναβληθεί για 4η φορά, ενώ παράλληλα ούτε η ΚΕΔ ούτε η Νομική Υπηρεσία της ΤΕΘΑ ούτε άλλη κρατική υπηρεσία μπορούν να βεβαιώσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Στρατοπέδου Βαρύτη.
· Συμπαραστέκεται στο δίκαιο αίτημα να καταργηθεί η διάταξη Ολυμπιακού Νόμου (επί υπουργίας του κ. Βενιζέλου) που παραχωρούσε το Πάρκο Ριζάρη για να κτιστεί το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Η Συντονιστική Επιτροπή ενημερώθηκε ότι ο Δ. Αθηναίων μεθοδεύει τον ευπρεπισμό του Πάρκου Ριζάρη με χρηματοδότηση από το ίδρυμα Πατέρα.
· Συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες πολιτών στα Εξάρχεια, για την μετατροπή του πρώην πάρκινγκ στη Ναυαρίνου και Χ. Τρικούπη σε Πάρκο, για φροντίδα στο Λόφο του Στρέφη και για κοινωνικές εκδηλώσεις οικειοποίησης της Πλατείας Εξαρχείων και άρσης της αποξένωσης μεταξύ των κατοίκων.
· Εκφράζει την συμπαράστασή της στην προσπάθεια της Επιτροπής Αγώνα του Λόφου «Αλεπότρυπα» στην Άνω Κυψέλη να αναδείξει τα προβλήματα του λόφου, όπως καταπατήσεις που σήμερα γίνονται βίλες, αλλά και ειδικότερα τον κίνδυνο πυρκαγιάς στα πεύκα που υπάρχει από ξερόχορτα, τα οποία ο Δήμος ισχυρίζεται ότι έχει καθαρίσει, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες για το αντίθετο. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλους λόφους της πρωτεύουσας, όπου η φροντίδα και η καθαριότητα από το Δ. Αθηναίων είναι πλημμελείς.
· Επισημαίνει την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή Γκύζη-Πολυγώνου. Στο Λόφο Φινόπουλου, ενώ το κτίσμα που προυπάρχει πάνω στο λόφο είναι παράνομο και τα αναψυκτήρια έχουν κλείσει, γίνονται νέες δημοπρατήσεις, και η Υπερνομαρχία δεν υπολογίζει ούτε τις γνωμοδοτήσεις της δασικής υπηρεσίας. Παράλληλα, στην παρακείμενη Πλατεία Πρωτομαγιάς το κέντρο ΔΕΛΕΑΡ έχει κλείσει με έξωση μετά από μη πληρωμή και για πολεοδομικές παραβάσεις. Επίσης, στο Άλσος Ευελπίδων το ΣτΕ σταμάτησε το σχέδιο του Δ. Αθηναίων για περισσότερα τραπεζοκαθίσματα. Τέλος, μετά από μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες απενεργοποιήθηκαν από τους κατοίκους και τελικά απομακρύνθηκαν από το Δήμο 3 από τις 4 κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην οδό Κυπριανού, αλλά στην οδό Βαρβάκη δεν υπήρξε αντίστοιχο αποτέλεσμα. Για τα προβλήματα της περιοχής Γκύζη-Πολυγώνου η Συντονιστική Επιτροπή συμπαραστέκεται στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Συντονιστικό κατοίκων Γκύζη-Πολυγώνου στις 7/7/09 (περισσότερα στο katoikoi_gizi_poligono@yahoo.gr)
· Συμπαραστέκεται στο αίτημα του Συλλόγου «Λυκαβηττός» να φύγει το παράνομο κτίσμα που χρησιμοποιείται ως εστιατόριο στο Παρκάκι του Ευαγγελισμού και να μη νομιμοποιηθεί.
· Θεωρεί ότι αποτελεί θετική εξέλιξη ο χαρακτηρισμός 7 εκ των 14 κτηρίων ως διατηρητέων στο πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στο Λυκαβηττό και απαιτεί ο χώρος να αποκτήσει κοινόχρηστο χαρακτήρα αναψυχής και πολιτισμού.
· Η Συντονιστική Επιτροπή είναι αλληλέγγυη στον αγώνα της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως για να τηρηθούν οι όροι και η ανάπλαση αυτή (τρίτη κατά σειρά-οι προηγούμενες δυο είχαν ακυρωθεί ως μη-αποδεκτές) να είναι σε σωστή κατεύθυνση, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εμπορευματικές χρήσεις, να αυξηθεί το πράσινο, να μην προστεθεί τίποτε καινούργιο από ό,τι υπήρχε προηγουμένως, να αντικατασταθεί ο ασφαλτοτάπητας με χώμα και τελικά η προγραμματισμένη πίστα skateboard να κατασκευαστεί εκτός του Πεδίου του Άρεως, στην Πλατεία Πρωτομαγιάς. Εκφράζει την ανησυχία της, μετά από ειδική ενημέρωση που έγινε στη συνάντηση, για την διασφάλιση της νομιμότητας από τη Νομαρχία στη μελέτη και υλοποίηση της πολυέξοδης ανάπλασης στο Πεδίο του Άρεως. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της πύκνωσης του υψηλού πράσινου και στον κοινόχρηστο χαρακτήρα του Πάρκου ως υπερτοπικού πόλου πρασίνου.
· Εκφράζει την ανησυχία της για τον κίνδυνο και τις μεθοδεύσεις να μετατραπεί το ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα, με ιστορικά κτήρια και υψηλό πράσινο, σε άλλο ένα εμπορικό κέντρο.
· Συμπαραστέκεται στη σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική περικύκλωση του Δημαρχείου Αθήνας από 15 φορείς για τη διάσωση του ιστορικού τριγώνου στις 30/6/09 και ώρες 3:00-3:30 μ.μ.
· Εκφράζει την ανησυχία της για την έκταση που έχουν πάρει τα γεγονότα στην Πλατεία Αγ. Παντελεήμονα με αφορμή το υπαρκτό πρόβλημα της υψηλής συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, και για τον κίνδυνο να επεκταθούν παρόμοια γεγονότα και σε άλλες περιοχές. Υποστηρίζει ότι η καλλιέργεια ξενοφοβίας και η άσκηση τυφλής βίας κατά όποιου μοιάζει με ξένο, σχετίζονται με την παντελή απουσία του Δήμου, της Νομαρχίας και του κράτους (υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, εκδηλώσεις πολιτισμού, καλή λειτουργία και φύλαξη της πλατείας και της παιδικής χαράς, αντιμετώπιση παράνομων πράξεων των διαφόρων κυκλωμάτων). Είναι ανησυχητικό ότι οι απειλές και η τυφλή βία επεκτείνεται σήμερα και κατά Ελλήνων, όπως κατά μελών της Επιτροπής Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος, που είχαν προγραμματίσει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πλατεία, και κατά του παπά του Αγ. Παντελεήμονα, ο οποίος απειλήθηκε και τελικά σταμάτησε το συσσίτιο που προσέφερε σε απόρους.
Καλεί τα μέλη της να είναι σε εγρήγορση και να συμβάλουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε κατασβέσεις πυρκαγιών, σε ανακύκλωση και σε εθελοντικούς καθαρισμούς των ακτών.
Τέλος, ανακοινώνεται ότι η έκδοση των υλικών της Ημερίδας με θέμα «Αθήνα: Ελεύθεροι Χώροι και Χώροι Στάθμευσης» που διοργανώθηκε τον Μάρτη 09, αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στον Ιούλιο.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) &
ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
Επικοινωνία : τηλ : 210-5542217, Κιν. 6977180196
Email: epitropiagona@gmail.com Ιστολόγιο : epitropiagona.blogspot.com
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ελευσίνα 30/6/2009

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Κύριε Νομάρχη,

Στις 17/9/08 καταθέσαμε αίτημα αυτοψίας στην Πολεοδομία της Νομαρχίας για παράνομες και αυθαίρετες εργασίες στο διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ (τοποθέτηση αντιδραστήρα). Χρειάστηκαν 2 επιπλέον αιτήσεις μας, για να γίνει τελικά η αυτοψία 140 ημέρες μετά την καταγγελία μας ! Η Πολεοδομία , μάλιστα, διέταξε διακοπή εργασιών, την οποία απέστειλε και στο Αστυνομικό Τμήμα με ένα μήνα καθυστέρηση, όταν οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί ! Μόνο θυμηδία προκαλεί το πρόστιμο 900.000 € που επέβαλαν στην ΠΕΤΡΟΛΑ - κατόπιν εορτής - οι υπηρεσίες σας. Η καταγγέλλουσα τις παράνομες πράξεις ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ενημερώθηκε 175 ημέρες μετά !

Με την από 9/6/2009 κατεπείγουσα επιστολή μας προς εσάς , την οποία κοινοποιήσαμε και στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΝΑΔΑ, καταγγείλαμε παράνομες εργασίες χωρίς άδεια, τόσο στον χώρο επέκτασης του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ, όσο και σε παρακείμενη του Διυλιστηρίου έκταση, στον Λόφο της Βλύχας. Προσκομίζοντας πλήθος φωτογραφιών σας ζητήσαμε να διατάξετε χωρίς χρονοτριβή την διενέργεια αυτοψίας, να προχωρήσετε σε άμεση διακοπή εργασιών και να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας .
Οι υπηρεσίες σας προσήλθαν για αυτοψία με καθυστέρηση 15 ολόκληρων ημερών και συγκεκριμένα στις 23/6/09 με αποτέλεσμα, όχι μόνο να συνεχίζονται οι παράνομες εργασίες, αλλά η ΠΕΤΡΟΛΑ, κατά το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουνίου, όταν δηλαδή οι ελεγκτικές υπηρεσίες αργούσαν, να υλοποιεί γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς χιλιάδων τόνων μπαζών και χωμάτων κάθε είδους από τον χώρο της επέκτασης στον Λόφο της Βλύχας. Μάλιστα , η αυτοψία της Υπηρεσίας σας περιορίστηκε μόνο σε μικρό τμήμα της έκτασης βόρεια των δεξαμενών 49,50,51 !
Χωματουργικά μηχανήματα (εκσκαφής και οδοστρωσίας) επενέβησαν και ισοπεδώνοντας πλήρως το ανάγλυφο τμήματος του Λόφου της Βλύχας και προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες το μετέβαλαν μέσα σε λίγες ώρες σε Κρανίου Τόπο!
Όλα τα ανωτέρω σάς τα γνωστοποιήσαμε με δεύτερη κατεπείγουσα καταγγελία μας στις 22/6/09. Σημειωτέον ότι οι δύο ανωτέρω καταγγελίες μας είχαν κοινοποιηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα της Ελευσίνας, το οποίο με εισαγγελική εντολή εγκαίρως και μάλιστα 2 φορές είχε ζητήσει από τις υπηρεσίες να διαπιστώσουν αν γίνονται παράνομες εργασίες.
Στις 23/6/09 και αφού είχαν λάβει χώρα όλες οι προαναφερόμενες ανεπανόρθωτες βλάβες οι υπηρεσίες σας πραγματοποίησαν αυτοψία και πάλι … κατόπιν εορτής , διαπίστωσαν την βασιμότητα των καταγγελιών μας, συνέταξαν Έκθεση Αυτοψίας , επέβαλαν πρόστιμο 110.000 €, τοιχοκόλλησαν την έκθεση αυτοψίας στην ΠΕΤΡΟΛΑ, χωρίς , όμως , να κοινοποιήσουν αυθημερόν στο Α.Τ Ελευσίνας την παραγγελλόμενη ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ!
Το μεσημέρι του Σαββάτου 27/6/09 και αφού η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ διαπίστωσε την συνέχιση των παράνομων εργασιών στον χώρο της επέκτασης , κατέθεσε εκείνη, αντί για τις υπηρεσίες σας, την Διακοπή Εργασιών στο Αστυνομικό Τμήμα ! Με την συνοδεία μας τα αστυνομικά όργανα διαπίστωσαν την συνέχιση των παράνομων εργασιών ( επισυνάπτεται φωτογραφία), ενώ το απόγευμα του Σαββάτου κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία κατά του Δ/ντή Νέων Έργων της ΠΕΤΡΟΛΑ και ενός στελέχους των ΕΛΠΕ που εμφανίστηκε ως υπεύθυνος.
Για όλα τα ανωτέρω παρακαλούμε - εκ νέου - να διατάξετε αυθημερόν ή το πολύ αύριο Τετάρτη 1/7/09 νέα αυτοψία των υπηρεσιών σας παρουσία εκπροσώπων μας , εκπροσώπων των Δήμων Ελευσίνας και Μάνδρας καθώς και του Αστυνομικού Τμήματος για την διαπίστωση της συνέχισης των αυθαίρετων και παράνομων ενεργειών που έλαβαν χώρα το περασμένο Σάββατο αλλά και όλων των παράνομων εργασιών που εκτελούνται σε εκτάσεις του Λόφου της Βλύχας και τις οποίες εγκαίρως σας έχουμε καταγγείλει .
Ήδη σας έχουμε εγκαίρως ενημερώσει ότι - εκτός των άλλων - οι εργασίες στον Λόφο της Βλύχας εκτελούνται σε περιοχές όπου τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Ελευσίνας και Μάνδρας καθορίζουν χώρο πρασίνου. Επιπρόσθετα σας υπενθυμίζουμε ότι οι επεμβάσεις αυτές στον Λόφο της Βλύχας δεν περιλαμβάνονται στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους της επέκτασης του Διυλιστηρίου.

Κύριε Νομάρχη,
Εγκαίρως σας έχουμε αποδώσει ευθέως την πολιτική ευθύνη για την προκλητική εύνοια που επιδεικνύετε όσον αφορά στις επιδιώξεις της ΠΕΤΡΟΛΑ που εγγίζει τα όρια της παράβασης καθήκοντος. Σώστε τουλάχιστον τα προσχήματα ενεργώντας άμεσα τα νόμιμα.
Παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε άμεσα για τις ενέργειές σας .

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

Για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ


Βαμβακάς Κώστας

Βασιλείου Γιάννης

Δημομελέτης Δήμος

Δημόπουλος Βασίλης

Λάμπρου Μελέτης

Ρεπούσκου Μιχαλία

Χρηστάκης Χρήστος

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗ

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Τα κινήματα για την πόλη, το περιβάλλον και την οικολογία, με τη στήριξη επιστημόνων, αναλύουν κριτικά το ΡΣΑ, με στόχο να παρέμβουν στη διαβούλευση, που μέχρι τώρα από πλευρά ΥΠΕΧΩΔΕ παραμένει ζητούμενο.
Μετά τη συνάντηση στη Δυτική Αττική και την ημερίδα που οργάνωσε η Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ προγραμματίζονται δύο συζητήσεις:

1. Δευτέρα 6 Ιουλίου, στην πλατεία Σουρμένων, ώρα 7:30 μ.μ.
Οργάνωση: Δήμος Ελληνικού, Συντονιστική για τη διάσωση του Υμηττού, Παναττικό Δίκτυο
Παρέμβαση: Χρήστος Κορτζίδης, δήμαρχος Ελληνικού
Εισηγήσεις: Γενική κριτική του ΡΣΑ (Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ)
ΡΣΑ και μεταφορές
ΡΣΑ και ακτές (μέλη του Εργαστηρίου Αστικού
Περιβάλλοντος ΕΜΠ)

2. Τετάρτη 8 Ιουλίου, πλατεία Αγίας Παρασκευής, 8:00 μ.μ.
Οργάνωση: Συνεργασία Πολιτών Αγίας Παρασκευής, Παναττικό Δίκτυο
Παρέμβαση: Γιάννης Σταθόπουλος, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής
της Συνεργασίας Πολιτών Αγίας Παρασκευής
Εισηγήσεις: Γενική κριτική του ΡΣΑ (Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια
Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ)
ΡΣΑ και Υμηττός (Χαρά Καφαντάρη, γεωλόγος)
Ο Υμηττός πάρκο ή δάσος; (Γιάννης Σχίζας, εκδότης του
περιοδικού «Οικολογείν»)

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΜΗΤΤΟΣ

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΜΗΤΤΟΣ


Το Παννατικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών και η Δημοτική Κίνηση Συνεργασία Πολιτών Αγίας Παρασκευής διοργανώνουν δημόσια συζήτηση την Τετάρτη 8 Ιουλίου, στις 8 μ.μ., στο θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας στην Αγ. Παρασκευή με θέμα :

Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο ΑΤΤΙΚΗΣ και ο Υμηττός

Εισηγήσεις :

Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Ε.Μ.Π.
Χαρά Καφαντάρη, γεωλόγος
Γιάννης Σταθόπουλος, Δημ. Σύμβουλος Αγ. Παρασκευής
Γιάννης Σχίζας, περιοδικό Οικολογείν


Θα ακολουθήσει συζήτηση. Καλούμε όλες τις συλλογικότητες των περιοχών γύρω από τον Υμηττό και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

29/06/09

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

«Το δάσος τώρα μας χρειάζεται», μας πληροφορεί μια ολοσέλιδη καταχώρηση του ΣΚΑΪ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της περασμένης Κυριακής και μας καλεί να συμμετάσχουμε στο πότισμα των χιλιάδων δέντρων που φυτεύτηκαν τον περασμένο χειμώνα στον «πολύπαθο Υμηττό», δίπλα στο Στρατόπεδο Σακέτα, απέναντι από το φυλάκιο δασοπροστασίας του Δήμου Βύρωνα.

Η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στον νού είναι: « Καλά, δεν υπάρχει καμμιά αρμόδια κρατική υπηρεσία, για να ποτίσει τα δεντράκια που φυτέψαμε; Κανένας τοπικός φορέας; Τι κάνει ο καθ’ύλην αρμόδιος «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού» (ΣΠΑΥ), που είχε και την πρωτοβουλία μαζί με τον ΣΚΑΪ για το φύτεμα των δέντρων στον Υμηττό;»

Η δεύτερη σκέψη μας πάει πιο μακριά: Για ποιόν «πολύπαθο Υμηττό» μιλάμε; Για τον σημερινό ή γι’αυτόν που σχεδιάζουν; Γι’αυτόν που ετοιμάζονται να γεμίσουν μέ υπέργειους και υπόγειους αυτοκινητόδρομους, με τούνελ, διόδια, ανισόπεδους κόμβους και Ζώνες «κοινωφελών εγκαταστάσεων»; Για τον Υμηττό που σχεδιάζουν να μετατρέψουν από δασικό χώρο σε περιαστικό πάρκο;

Νομίζουμε ότι εδώ έχει χαθεί κάθε όριο. Στην περιοχή που δεντροφυτεύσαμε τον περασμένο Νοέμβρη, το ΥΠΕΧΩΔΕ προγραμματίζει ένα τεράστιο ανισόπεδο κόμβο που θα καταστρέψει υφιστάμενη δασική έκταση 127 στρεμμάτων (λίγο μικρότερη από τον Εθνικό Κήπο). Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ, εδώ πρόκειται να κοπούν 3.800 πεύκα και άλλα δένδρα. Οι επιπτώσεις από αυτή την καταστροφή θα είναι μή αναστρέψιμες, αναφέρει η ΜΠΕ.

Ενστάσεις για τον συγκεκριμένο κόμβο έχει και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), γιατί πολύ κοντά βρίσκονται μνημεία ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας (αρχαία λατομεία, Μοναστήρι Αγ.Γεωργίου Κουταλά) και ζητά να μετατοπιστεί ο κόμβος, βορειοδυτικά. Ομως εκεί βρίσκεται το «Αισθητικό Δάσος Καισαριανής» και τα δέντρα που φυτεύσαμε πρόσφατα. Οπότε, που θα πάει ο ανισόπεδος κόμβος;

Όμως δεν φτάνουν όλα αυτά. Στον δασικό χώρο δίπλα στο στρατόπεδο Σακέτα, στο υπό εκκένωση στρατόπεδο της Αεροπορίας, χτίζεται αυτές τις μέρες ένα κτιριακό συγκρότημα, χωρίς καμμιά άδεια από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο. «Ξενώνας» θα γίνει λένε κάποιες πληροφορίες. Ξενώνας για ποιόν; Και γιατί αυτή ή ένοχη σιωπή των αρμόδιων κρατικών και τοπικών αρχών;

Μέσα σ’αυτό το ζοφερό κλίμα, καλούμαστε να ποτίσουμε τα δεντράκια που φυτέψαμε τον χειμώνα.
Εμείς λέμε να πάμε. Για να αναδείξουμε όλα όσα αναφέραμε παραπάνω. Για να απαιτήσουμε να μην κατασκευαστεί κανένας νέος αυτοκινητόδρομος, κανένας οδικός κόμβος στον Υμηττό.
Για να απαιτήσουμε να καταργηθούν οι Ζώνες κοινωφελών εγκαταστάσεων και κάθε δόμηση στον Υμηττό, να προστατευθεί ο δασικός χώρος ως δημόσια περιουσία και δημόσιο αγαθό, και να μην μετατραπεί ο Υμηττός σε «περιαστικό πάρκο» όπως προβλέπει το νέο ΠΔ του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
Κυριακή 5 Ιουλίου, 9πμ, ραντεβού στού Σακέτα

30.6.09

Η έκθεση του Μιχ. Δεκλερή που εκδόθηκε μετά από αίτηση του Δήμου Μοσχάτου για το θέμα της παραλίας

Η έκθεση του Μιχ. Δεκλερή που εκδόθηκε μετά από αίτηση του Δήμου Μοσχάτου για το θέμα της παραλίας
Παραλία Μοσχάτου:
Η αποκατάστασις και βιώσιμη διαχείρισις του ιστορικού Φαληρικού Όρμου.

1.
Ιστορικόν
Μεταξύ της ανωνύμου εταιρείας «Ολυμπιακό Ακίνητα» και του Δήμου Μοσχάτου ανεφύη διαφορά ως προς το νομικό καθεστώς και την προσήκουσα διαχείριση του τμήματος εκείνου του Φαληρικού Όρμου που αποτελεί το θαλάσσιον μέτωπον του δευτέρου (Δήμου Μοσχάτου), ήτοι την παραλία μεταξύ των ιστορικών ποταμών Ιλισού και Κηφισού:
Η πρώτη (Α.Ε. Ολυμπιακά Ακίνητα), επικαλούμενη, αφ' ενός μεν τις διατάξεις των αρθρ. 16 και επ, του ν.3016/2002, που αφορούν στην διαχείριση και αξιοποίηση (μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004) των περιουσιακών στοιχείων από την εκτέλεση και λειτουργία Ολυμπιακών Έργων, αφ' ετέρου δε τις διατάξεις του Π.Δ, της 22/26.3,2002 (ΦΕΚ Δ' 233) περί της εγκρίσεως Ειδικού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αναπτύξεως και Αναπλάσεως της περιοχής των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στον Φαληρικό Όρμο, όπως οι ανωτέρω διατάξεις ετροποποιήθησαν και αντικατεστάθησαν δια των διατάξεων του Νόμου 3207/2003, αναφέρεται πράγματι στο κατ' Απρίλιον του 2005 καταρτισθέν Σχέδιον Αναπλάσεως του Φαληρικού Όρμου. Υπό του Σχεδίου τούτου προβλέπεται κυρίως η κατασκευή και λειτουργία υπερτοπικών αθλητικών εγκαταστάσεων (γηπέδων ποδοσφαίρου) υπό ιδιωτικήν διαχείρισιν, ενώ εις τον Δήμον παραχωρείται «οικολογικόν παρκον» 240 περίπου στρεμμάτων προς οριστικήν διαμόρφωσιν και διαχείρισιν.
Από της πλευράς του, ο Δήμος Μοσχάτου, επικαλούμενος την ανέκαθεν υφισταμένη κοινοχρησία των κατοίκων του επί του αντιστοιχούντος εις το θαλάσσιον μέτωπον αυτού παρακτίου συστήματος, επιθυμεί την συνέχισιν της κοινοχρησίας αυτής, υποστηριζόμενης υπό των αναγκαιούντων εγκαταστάσεων αναψυχής (αναψυκτηρίων κ.λπ.)-
Επί του ανωτέρω αντικειμένου, ο Δήμος Μοσχάτου εζήτησε την Γνωμοδότησιν του Επιμελητηρίου με την από 12/6/07 αίτησίν του.
2. Η δόμησις του αληθούς προβλήματος
Η ως άνω περιγραφόμενη διένεξις αποτελεί πράγματι την κορυφήν ενός παγόβουνου, το οποίον είναι και το μείζον και θεμελιώδες πρόβλημα εν προκειμένω, δηλ. το πρόβλημα της βιώσιμου αναπτύξεως και διαχειρίσεως του ιστορικού Φαληρικού Όρμου, το οποίον εγεννήθη μεν προ πολλών δεκαετιών, επεδεινώθη κατά την εποχήν της αγρίας αναπτύξεως (δεκαετίες '60 και 70), προσέλαβεν νέαν διάστασιν μετά την ισχύν του αρθ.24 του Συντάγματος του 1975, επεδεινώθη και πάλιν με την κατασκευήν Ολυμπιακών Έργων, διό να δεχθεί το τελικόν πλήγμα με το ειρημένον Σχέδιον ριζικής αναπλάσεως του Φαληρικού Όρμου.
Η πρόσφατη αυτή ιστορία του Φαληρικού Όρμου πρέπει να αποτελεί και την αφετηρία του νομικού και επιστημονικού προβληματισμού για την βιώσιμη διαχείριση του όρμου αυτού σήμερον και εις το μέλλον. Και η ιστορία αυτή αποκαλύπτει ότι η Φαληρικός Όρμος, ο οποίος Παρέμεινε άθικτος εις την φυσικήν του κατάστασιν επί αιώνες, υπέστη' σειράν ατυχών τεχνικών παρεμβάσεων κυρίως κατά το β' ήμισυ του 20 αι, χωρίς καμμιάν αρμοδίαν επιστημονική μελέτη και κανένα στρατηγικό προγραμματισμό και, κυρίως, χωρίς καμμίαν απολύτως επίγνωσιν του τεραστίου οικολογικού προβλήματος που εδημιουργείτο εκ των παρεμβάσεων αυτών για την βιωσιμότητα του. Κατ' αποτέλεσμα, ο Φαληρικός Όρμος ουσιαστικώς έχει καταστραφεί και η νυν διαφημιζόμενη ανάπλασίς του δεν είναι άλλο τι ειμή η τελευταία απόπειρα νομιμοποιήσεως και παγιώσεως των αυθαιρέτων τεχνικών έργων επί του Φαληρικού Όρμου, δηλ. των έργων εκείνων τα οποία αντιστρατεύονται των βιωσιμότητα του, ακριβώς διότι αντιβαίνουν εις θεμελιώδεις κανόνες διαχειρίσεως των παρακτίων φυσικών οικοσυστημάτων.
Εκ της μελέτης των στοιχείων που ετέθησαν υπ' όψιν του, το Επιμελητήριον έχει αποκομίσει την εντύπωσιν ότι δεν υπάρχει συνείδηση του προβλήματος αυτού στην Δημόσια Διοίκηση, η οποία υπολαμβάνει ότι έχει πλήρη ελευθερία να διαμορφώσει δια τεχνικών έργων και κατά το δοκούν τον Φαληρικό Όρμο, συνεχίζουσα ούτω και επεκτείνουσα τις μέχρι τούδε καταστροφικές παρεμβάσεις εις τον Όρμον αυτό. Για λόγους καθαρά μεθοδικούς η παρούσα Γνωμοδότησις εντοπίζει το αντικείμενο του αμέσου ενδιαφέροντος της στο τμήμα εκείνο του Φαληρικού Όρμου που αποτελεί την παραλία του Δήμου Μοσχάτου, διό το οποίον άλλωστε έχει ζητηθεί η αύτη. Στοιχούσα, όμως, η Γνωμοδότησις αυτή, προς την προεκτεθείσα βασικήν δόμησιν του προβλήματος, είναι υποχρεωμένη να συνδέει πάντοτε τα αφορώντα εις την παραλίαν Μοσχάτου με την γενικήν προβληματικην του Φαληρικού Όρμου.
3.
Ο Φαληρικός Όρμος; εξ επόψεως μεν της περιβαλλοντικής επιστήμης είναι το σπουδαιότερον παρόκτιον σύστημα των Αθηνών, εξ επόψεως δε πολιτιστικού περιβάλλοντος έχει επίσης υψηλήν αξίαν, αφ' ενός μεν διότι το Φάληρον υπήρξεν ο πρώτος λιμήν των Αθηνών, προτού δηλ. ο λιμήν του . Πειραιώς αποκτήσει μείζονα σπουδαιότητα, αφ' ετέρου δε διότι ο Φαληρικός Όρμος είναι και ιστορικός τόπος εφόσον εκεί έλαβαν χώρα γεγονότα σημαντικά για την ιστορία της Χώρας, ως είναι ιδίως η τελευταία εκστρατεία και ο θάνατος του στρατηγού Γ. Καραϊσκάκη κατά την επιχείρησιν διασπάσεως της πολιορκίας της Ακροπόλεως υπό των Τούρκων (1827). Εις τον Φαληρικόν Όρμον υπάρχουν ακόμα οι εκβολές των δύο ιστορικών ποταμών των Αθηνών, δηλ, του Κηφισού και του Ιλισού, τους οποίους η ακηδία της νεοελληνικής Δημοσίας Διοικήσεως μετέβαλε δυστυχώς εις απλούν μέρος του αποχετευτικού συστήματος της πρωτευούσης. Εις την ευρυτέραν περιοχήν, τέλος, και πλησίον του Μοσχάτου κατέληγεν ο περίφημος Ελαιών των Αθηνών -άλλο μέγα, κατά

την παράδοσιν οικοσύστημα των Αθηνών από φυσικής και πολιτιστικής απόψεως- ο οποίος εφυτεύθη δια χειρός της πολιούχου θεάς Αθηνάς, εθαυμασθη ανέκαθεν από όλους τους ξένους περιηγητάς δια να καταστραφεί εν τέλει δια χειρών των νεοελλήνων!
Όλες οι αυθαίρετες επεμβάσεις εις βάρος του παρακτίου συστήματος του Φαληρικού Όρμου και ο τελικός εγκιβωτισμός των ειρημένων ιστορικών ποταμών των Αθηνών είχαν ως σοβαράν παρενέργειαν την γένεσιν πλημμυρικού προβλήματος εις την περιοχήν του Δήμου Μοσχάτου, οικισμού με ιστορικό παρελθόν και συνεχή παρουσίαν εις την νεώτερη εποχή των Αθηνών. Είναι αξιοσημείωτον, ότι η καταστροφή του Φαληρικού Όρμου και ειδικώς της παραλίας του Μοσχάτου . έγινε και συνεχίζεται εν ονόματι της «αναπτύξεως»!. Η παραλία του Δήμου Μοσχάτου επλήγη διττώς: αφ' ενός μεν εκ των ευνόητων επιπτώσεων της εκτεταμένης ρυπάνσεως των δύο ιστορικών ποταμών, αφ' ετέρου δε εκ της κατασκευής υπερυψωμένης οδού κατά μήκος της παραλίας του Δήμου Μοσχάτου, η οποία ουσιαστικώς τού απεστέρησεν το θαλάσσιον μέτωπον εφ' όσον διέκοψεν την συνέχειαν του παρακτίου συστήματος. Όλα αυτά ελάμβαναν χώραν κατά την εποχήν της αγρίας αναπτύξεως, οπότε, κατά τα προειρημένα, δεν υπήρχε καν συνείδησις του περιβαλλοντικού προβλήματος.
4.
Το πρόβλημα βιωσιμότητος του Φαληρικού Όρμου πρέπει να θεωρηθεί ότι νομικώς γεννάται με την θέσπισιν της περιβαλλοντικής προστασίας δια του αρθ.24 του Συντάγματος του 1975. Διότι, κατά την έννοιαν του άρθρου αυτού, ως τούτο ερμηνεύθη διά της Νομολογίας του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, εις την περιβαλλοντικών προοτασίαν υπήχθησαν έκτοτε και τα παράκτια συστήματα, τα οποία μάλιστα, κατά την νομολογίαν αυτήν, ακολουθούσαν εν τούτω τις αρχές και Οδηγίες της Agenda '21, δηλ. του Παγκοσμίου Στρατηγικού Σχεδίου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη το οποίον εψηφίσθη στην Διάσκεψη του Ρίο (1992), δέον να έχουν προτεραιότητα εις ηυξημένην περιβαλλοντικήν προστασίαν ως κατ' εξοχήν ευαίσθητα οικοσυστήματα (fragile ecosystems), υποκείμενα και επιρρεπή ευχερώς εις αποσταθεροποίησιν.
Επομένως, μετά το 1975 ο Φαληρικός Όρμος τελεί υπό συνταγματικήν προστασίαν, τόσον ως ευπαθές παράκτιον οικοσύστημα όσον και ως ιστορικός τόπος (καίτοι και κακώς μη κεκηρυγμένος ως τοιούτος δυνάμει ρητών διατάξεων). Τούτο πρακτικώς εσήμαινε ότι δεν επετρέποντο πλέον τεχνικές παρεμβάσεις εις τον Όρμον αλλοιουσαι την φυσικήν του καταστασιν και λειτουργίαν, χωρίς να υποστηρίζονται υπό της αρμοδίας επιστήμης των παρακτίων οικοσυστημάτων, και, αντιθέτως, επεβάλλετο η αποκατάστασις αυτών. Και τούτο διότι η θεμελιώδης Αρχή της Βιωσιμότητος (ή Αειφορίας κατά τον αδόκιμον ελληνικόν όρο) από την οποίαν απερρεεν η περιβαλλοντική προστασία, είχεν, κατά την νομολογΐαν του Ε' Τμήματος, τις ακόλουθες ειδικές εκφάνσεις:
1. Την Αρχή της Προφυλάξεως, καθ' ήν προέχει απολύτως η διαφύλαξις των φυσικών οικοσυστημάτων παντός τεχνικού έργου, οσονδήποτε σημαντικού για το δημόσιο συμφέρον και το τελευταίον αυτό επιτρέπεται μόνον εφόσον είναι συμβατό με τη λειτουργία του οικείου οικοσυστήματος, εν προκειμένω του παρακτίου, οπότε και δύναται να επιτραπεί μόνον εφόσον εντάσσεται εις την ηπίαν διαχείρισιν. . .
2. Την Αρχή της Προλήψεως,-καθ'- ήν προ της εκτελέσεως παντός έργου και πόσης παρεμβάσεως πρέπει να ερευνώνται δι' αρμοδίας επιστημονικής μελέτης όλες οι πιθανές και δυνατές επιπτώσεις της παρεμβάσεως εις το θιγομενον οικοσύστημα και να επιτρέπονται, μόνον εκείνες οι παρεμβάσεις που δεν έχουν σοβαράν επϊδρασιν εις την μελλοντικήν καταστασιν και λειτουργίαν του οικοσυστήματος, λαμβανομένων εν ανάγκη και όλων των αναγκαίων αντισταθμιστικών μέτρων.
Η Αρχή αυτή της Προλήψεως δεν πρέπει να συγχέεται με τη προναφερθείσα Αρχή της Προφυλάξεως. Η πρώτη αρχή τονίζει ότι η διατήρηση του οικοσυστήματος προέχει των τεχνικών έργων, έστω και εκτελουμένων υπό την επίκλησιν δημοσίου συμφέροντος. Με άλλους λόγους, τα φυσικά οικοσυστήματα και ιδίως τα ευαίσθητα πρέπει να παραμένουν κατ' αρχήν άθικτα, και να επιτελούν την ζωτική λειτουργία των για τη ζωή αυτών και των ανθρώπων. Τεχνικά έργα εκτελούνται μόνον κατ' εξαίρεσιν και μόνον εφόσον είναι συμβατό με την λειτουργία των ως φυσικών οικοσυστημάτων και εφόσον επιβάλλονται υπό σοβαρού δημοσίου συμφέροντος συναφούς προς την λειτουργία των.
Κατ’ εφαρμογήν της αρχής αυτής επί των παρακτίων οικοσυστημάτων, η νομολογία του Ε' Τμήματος του ΣτΕ έκρινε παγίως ότι λιμένες και άλλα λιμενικά έργα εκτελούνται μετά φειδούς και μόνον εφόσον εντάσσονται εις συνολικώς σχεδιασθέν δίκτυο λιμένων και έργων, του οποίου έχει τεκμηριωθεί η ανάγκη, και όχι εική και ως έτυχεν (βλ. ΣΤΕ5168/1997, 1454/1998, 1507/2000, 2506/2002, 1340/2007 κ.ά.) Τοιουτοτρόπως, η τάσις παραλίων δήμων διά την καταχρηστικήν κατασκευήν αλιευτικών καταφυγίων ηλέγχθη αποφασιοτικώς. Είναι φανερόν άτι οι δύο πρώτες αυτές αρχές αποκλείουν την μέχρι τούδε ακολουθηθεισαν άκριτον κατασκευήν λιμένων και διαφόρων λιμενικών έργων στις ακτές της Χώρας αναλώμασι σπουδαίων παρακτίων οικοσυστημάτων. Είναι αυτόχρημα θλιβερόν και επικυρούται εκ των στοιχείων του φακέλου της υποθέσεως ότι η Δημοσία Διοίκησις και οι υποβοηθούντες το έργον της αρχιτέκτονες υπολαμβάνουν ότι είναι παντελώς ελεύθεροι να μεταμορφώνουν κατά το δοκούν την άκρως ευαίσθητην ακτογραμμήν δι' έργων ασύμβατων προς την φύσιν και αποοτολήν των παρακτίων συστημάτων, ως λ.χ. συνέβη με τα διαβόητα Ολυμπιακό Έργα, ως θα ίδομεν περαιτέρω.
3. Την Αρχή της Φερούσης Ικανότητος, η οποία προσδιορίζει την σχέση των ανθρωπογενών συστημάτων προς τα φυσικά οικοσυστήματα, και θέτει τα όρια των ανθρωπίνων παρεμβάσεων εις την φύσιν. Η συνύπαρξις ανθρωπογενών συστημάτων και φυσικών οικοσυστημάτων οφείλεται στην ελαστικότητα των τελευταίων τα οποία αποδέχονται την ανθρωπίνην επέμβασιν και χειραγώγηση μέχρις ωρισμένου ανελαστικού ορίου που προσδιορίζει την φέρουσαν ικανότητα αυτών, Η φέρουσα ικανότης των οικοσυστημάτων που δέχονται την ανθρωπίνων παρεμβασιν πρέπει να εξευρίσκεται και να προσδιορίζεται επακριβώς προ πάσης παρεμβάσεως. Ειδικώς, όμως, για τα παράκτια οικοσυστήματα, η Agenda '21 και η νομολογία δέχονται ότι αύτη είναι εξ ορισμού λίαν περιωρισμένη, πράγμα που συνεπάγεται την γενικήν ισχΰν της αμέσως επομένης αρχής, ήτοι,
4, Την Αρχήν της Ηπίας Διαχειρίσεως των ευαίσθητων και δη των παρακτίων οικοσυστημάτων. Εξ ορισμού, τα πάσης φύσεως λιμενικά έργα είναι καταστροφικά για τα παράκτια οικοσυστήματα, διά τούτο οι πάσης φύσεως λιμένες επιτρέπονται μόνον εκεί που υπάρχει φυσικό όρμος διά την προσόρμισιν και αγκυροβολίαν πάσης φύσεως σκαφών. Αυθαίρετα λιμενικά έργα, αντιβαίνοντα δηλ, προς την υδροδυναμικήν των ακτών, είναι εκ κατασκευής καταστροφικά και μη βιώσιμα έργα, διότι, οσοδήποτε και αν η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει την κατασκευήν των, συνεπάγεται εκτεταμένην καταστροφην θαλασσιάς ζωής και είναι πράγματι θνησιγενή καθ' ό ασύμβατα προς την ακώλυτον λείτουργίαν των παρακτίων οικοσυστημάτων, και υποκείμενα μοιραίως εις την διηνεκήν διαβρωτικήν δράσιν του θαλασσίου στοιχείου, το οποίον αναδεικνύεται πάντοτε ως το επικρατέατερον στοιχείον ως προς την διάδρασιν θαλάσσης και ακριτών λιμενικών έργων.
5. Την Αρχήν της Αποκαταστάσεως, η οποία ορίζει ότι η αποκατάστασις βλαβέντων φυσικών οικοσυστημάτων εκ φυσικών λόγων ή τεχνικών έργων είναι υποχρεωτική, και ως τοιαύτη δεν υπόκειται εις την ελευθέραν κρίσιν της Δημοσίας Διοικήσεως. Η Αρχή αυτή έχει ευνόητον βαρύτητα εκεί όπου η θέσπισις της περιβαλλοντικής προστασίας και η προστασία της βιωσιμότητος έγιναν «κατόπιν εορτής», δηλ. επί των ερειπίων της αγρίας αναπτύξεως ως συνέβη εις την Χώρα μας.
6, Την Αρχήν της Ανακτήσεως Περιβάλλοντος.
Εάν διά την πλήρη εφαρμογήν της Αρχής της Αποκαταστάσεως καθίσταται αναγκαία η ανάκτησις του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίον είτε ενεσωματωθη καθ' οιονδήποτε τρόπον εις ανθρωπογενες σύστημα, είτε, υποστάν εντροπίαν, μετέβαλε χαρακτήρα, επιβάλλεται η επαναφορά του στην κατάσταση φυσικής ισορροπίας διό της προσηκούσης επιστημονικής παρεμβάσεως.
Κατά ταύτα, οι αρχές αποκαταστάσεως και ανακτήσεως περιβάλλοντος σημαίνουν πρακτικά ότι στο Δίκαιο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος δεν ισχύει η πρακτική των τετελεσμένων γεγονότων, καθ' ήν η χρονική διάρκεια πραγματικών καταστάσεων είναι γενεσιουργός, εν τέλει, δικαιωμάτων και δικαίου (λ.χ. χρησικτησία, παραγραφή, αμετάκλητον κ.λπ.), διότι στο ειρημένο Δίκαιο επικρατεί η υπέρτερα αρχή του Δημοσίου Συμφέροντος και της Δημοσίας Τάξεως και, εν προκειμένω, της περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιμότητος.Εκ του συνδυασμού των ανωτέρω αρχών, προκύπτει ότι:
• Παύει η μετά το 1975 επιδείνωσις της προσβολής οικοσυστήματος, η οποία είχε αρχίσει προ της θεσπίσεως της περιβαλλοντικής προστασίας στο Σύνταγμα. Υπό την έννοιαν αυτή, εκρίθη υπό του Δικαστηρίου ότι η αρξαμένη προ του 1975 ρύπανσις του Παγασητικού Κόλπου δεν αποτελεί άλλοθι διά την συνέχισϊν της μετά την ισχύ του άρθ.24 του Συντόγματος, αλλά αντιθέτως, το άρθρον τούτο επιβάλλει την αποκατάστασίν του.
• Αποκαθίσταται υποχρεωτικώς η επελθούσα βλάβη εις το οικοσύστημα και επαναφέρεται εν ζωή και αυτό τούτο το καταστραφέν οικοσύστημα, εφόσον τούτο είναι βεβαίως ακόμη εφικτόν. Τοιουτοτρόπως, η νομολογία διέταξε την αποκατάοτασιν των επιχωθέντων ρεμάτων εις την Αττικήν, του αποστραγγίσθέντος υγροτόπου της λίμνης Κάρλας κ.λπ.
Επί μεγάλης κλίμακος καταστροφών, οία δέον να θεωρηθεί η καταστροφή του Φαληρικού "Ορμου, καταρτίζεται μακρόπνοος στρατηγική αποκαταστάσεως και επαναφοράς εν ζωή των καταστραφέντων οικοσυστημάτων, Το Επιμελητήριον ησχολήθη με το μείζον αυτό θέμα στην υπ' αρ. 100/2007 Γνωμοδότηση του για την Αποκατάσταση του Κόλπου της Ελευσίνος: «...Η Ελληνική Διοίκησις έχει εκ του Συντάγματος την υποχρέωσιν να απομακρύνει την βαρείαν βιομηχανίαν από το Θριάσιον Πεδίον και να απελευθερώσει όλο το παράκτιο σύστημα του Δυτικού Σαρωνικού από πάσαν άλλη δραστηριότητα που δεν δύναται να θεωρηθεί ως ηπία διαχείρισις των ακτών. Οι ακτές αυτές δέον να αποδοθούν εις την κατά προορισμόν κοινοχρησιαν, ήτοι εις την ελευθέραν και ακώλυτον πρόσβασιν και χρήσιν της θαλάσσης. ... Εξ άλλου, εκ του άρθρου 24 παρ. 6 του Συντάγματος περί της προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντ, η Διοίκησις οφείλει να αποκαταστήσει τον πνευματικό χαρακτήρα των αξιών τον πολιτισμού μας και δη να δώσει την υπεροχή και προτεραιότητα στην έμπρακτη προστασία και ανάδειξη των μνημείων της -πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Αττική. Τα μνημεία αυτά (και όχι η -βιομηχανία) πρέπει να δεσπόζουν στην χωροταξία και πολεοδομία της Αττικής και των Αθηνών. Τα Ιερά της Ελευσίνος δεν είναι νοητό να επισκιάζονται, ούτε να συνυπάρχουν, με την de facto κατισχύσασα μέχρι τούδε βιομηχανική βαρβαρότητα. Εις το παρελθόν, η περιστασιακή ανάγκη (κακώς) υπερίσχυσε του ελλόγου σχεδιασμού. Σήμερα δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία να νομιμοποιηθούν τα εν ονόματι τοιαύτης ανάγκης διαπραχθέντα ολέθρια λάθη........... Δια να πραγματοποιήσει η Διοίκησις τον ανωτέρω σκοπόν, ο οποίος δέον να θεωρηθεί ως μείζων εις την εθνικήν στρατηγικήν βιώσιμου αναπτύξεως και χωροταξίας, δέον να καταρτίσει μαιψόπνοον στρατηγικόν σχέδιον με ορίζοντα ευλόγου χρόνου, ώστε να υπάρξει σταδιακή και ομαλή μετάβασις από την σημερινήν παράνομον κατάστασιν πραγμάτων εις την επιβαλλομένην οικολογικήν ευταξίαν. ...
Εις την κατάρτισιν της στρατηγικής αυτής δέον να συμπράξουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι παράλιοι Δήμοι, εις τους οποίους και δέον να ανήκει η βιώσιμος διαχείρισις των οικείων ακτών. Εντός της στρατηγικής αυτής δέον να μελετηθεί συνολικώς και το θέμα της βιώσιμου διαχειρίσεως των υγρών αποβλήτων της Αττικής, εις το οποίον ανήκει και το επίμαχον θέμα των αποβλήτων του Θριασίου Πεδίου...»
Η Αρχή αυτή είναι εντελώς αντίθετος προς τα συμβάντα εις τον Φαληρικόν Όρμον, ένθα, ως θα ίδωμεν, την μίαν καταστροφικήν επέμβασιν διεδέχετο άλλη βαρύτερα, έως ότου εφθάσαμεν εις την νυν σχεδιαζομένην «ριζικήν ανάπλασιν» του Φαληρικού Όρμου. Με το θέμα τούτο θα ασχοληθούμε εκτενέστερον περαιτέρω, αλλά ειρήσθω από τούδε ότι αποτελεί βαρείαν πλάνην της Διοικήσεως να υπολαμβάνει ότι έχει την ελευθερίαν να προβαίνει εις ανάπλασιν παρακτίων οικοσυστημάτων, ως πράττει προκειμένου περί της αναπλάσεως πόλεων ή τμημάτων αυτών, Η Διοίκησις δύναται και ενίοτε οφείλει να προβαίνει εις την ανάπλασιν των ανθρωπογενών οικισμών της, αλλά δεν έχει καμμίαν απολύτως εξουσίαν να προβαίνει εις ανάπλασιν οικοσυστημάτων επί τα χείρω (!), προκαλούσα την επιδείνωσιν της καταστάσεως των και την καταστροφήν των. Βλαβέντα παράκτια οικοσυστήματα δεν αναπλάθονται, αλλά μόνον αποκαθίστανται. Ανάπλασις τεχνικών έργων του παρελθόντος εκτελεσθέντων επί παρακτίων οικοσυστημάτων νοείται και επιτρέπεται μόνον προκειμένου περί της αποκαταστάσεως των τελευταίων, η οποία νοείται βεβαίως ως απελευθέρωσίς των από τα τεχνικά εκείνα έργα που είναι ασύμβατα προς την λειτουργίαν των. Επί του θέματος τούτου δέον να λεχθεί ευθύς εξ αρχής ότι η φυσική ακτογραμμή δέον να γίνεται σεβαστή ως ένδειξις σταθεράς ισορροπίας εις την διηνεκή αλληλεπίδρασιν ξηράς και θαλάσσης η οποία δέον να χωρεί ακώλυτος. Πρώτη αποστολή των παρακτίων οικοσυστημάτων είναι η διευκόλυνσις ασκήσεως του ατομικού δικαιώματος των πολιτών προς ελευθέραν και ευχερή πρόσβασιν εις την θάλασσαν. Αυτός είναι και ο ιστορικός λόγος της αναγνωρίσεως της κοινοχρησίας των ακτών από αρχαιοτάτων χρόνων. Η κοινοχρησία αυτή είναι η πρώτη νομική αρχή που διέπει την λειτουργϊαν των παρακτίων οικοσυστημάτων. Η κατασκευή λιμένων χάριν της θαλασσιάς επικοινωνίας είναι εξαιρετικός και αληθής λόγος δημοσίου συμφέροντος, επιτρέποντος τα αντίστοιχα λιμενικά έργα, όπου υπάρχει, κατ' αρχήν, φυσικός όρμος, αλλ' εν ονόματι αυτής δεν δύναται να δικαιολογηθούν και άλλα τεχνικά έργα, ως είναι αυθαίρετες προκυμαίες, μαρίνες και παντοειδείς επιχώσεις και κατασκευές κατασκευές στην ακτή, που παρακωλύουν το ειρημένον ατομικό δικαίωμα, που είναι και το μόνο συμβατό με την φυσική λειτουργία των παρακτίων οικοσυστημάτων. Η νομολογία του Ε' Τμήματος του ΣτΕ είναι αυστηρά εν προκειμένω. Λιμένες σκαφώναναψυχής (μαρίνες) δεν νομιμοποιούνται ουδέ ρητώς προβλεπόμενες υπό του νόμου, εκτός εάν υπάρχει λελογισμένον συστημικον σχέδιον οικείου δικτύου. Τα δίκτυα λιμένων πρέπει να ερευνώνται από της πλευράς της αναγκαιότητος και της λειτουργίας των, εις τρόπον ώστε να περιορίζεται η ανθρώπινη τεχνική παρέμβασις στην ακτογραμμή, η οποία κατ' αρχήν είναιαπηγορευμένη, ως και άλλα συναφή έργα, ως λ.χ. κυματοθραύστες, τεχνητοί νήσοι, αχρείαστοι λιμενοβραχίονες, εσκεμμένες προσχώσεις προς επαύξησιν της ξηράς κ.λπ. Είναι αυτόχρημα θλιβερόν ότι η Ελλάς, χώρα κατ' εξοχήν νησιωτική, με μέγα ανάπτυγμα ακτών, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αγνοεί την θεμελιώδη αυτήν αρχή, ενδιαφερόμενος πρωτίστως διό. την εμπορικήν εκμετάλλευσιν του θεσμού ως προσοδοφόρου δημοσίου θεάματος (βλ. Γνωμοδότησιν Επιμελητηρίου υπ' αρ. 26/2003 «Η Αθήνα και τα Ολυμπιακά Έργα»). Είχαμε τονίσει τότε ότι η τέλεσις των Ολυμπιακών Αγώνων εις τον γενέθλιον τόπον της Χώρας μας έθετεν επί τάπητος το ζήτημα της συμμορφώσεως των προς τις αρχές προστασίας της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της οποίας οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πολύτιμον και αναπόσπαστον τμήμα. Επρόκειτο δε όχι περί απλής φιλοσοφικής θεωρήσεως του προβλήματος, αλλά περί της νομικής υποχρεώσεως όπως η τέλεσις των Ολυμπιακών Αγώνων επανέλθει εις την σεμνήν πνευματικότητα την οποίαν ο θεσμός αυτός είχε κατά την μακραίωνα εφαρμογήν του στην Ελλάδα. Παραλλήλως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήτο μία σημαντική ευκαιρία για την εξυγίανση του αθλίου πολεοδομικού καθεστώτος της μεγαπόλεως των Αθηνών.
Δυστυχώς ουδέν τούτων εγένετο. Όλως αντιθέτως δε, ο ειδικός νόμος που κατηρτίσθη δια τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα Ολυμπιακά έργα (νόμος 2730/1999), διέλαβε κατάφωρον αντισυνταγματικήν διάταξιν (άρθ.1), καθ' ήν σκοπός της τελέσεως των Αγώνων ήτο η «οικονομική ανάπτυξις» -όρος ευφημισπκός σημαίνων πράγματι την εμπορικήν εκμετάλλευσιν των Αγώνων. Το στίγμα αυτό παρηκολούθησε και τα Ολυμπιακά έργα στην λεγομένη «μεταολυμπιακή αξιοποϊησϊν» των, καθ' ήν πλείστα -των. έργων τούτων,-κατασκευασθέντα διά του δημοσίου χρήματος, παρεδόθησαν εν συνεχεία εις την ιδιωτικήν κερδοσκοπίαν. Το Επιμελητήριον είχεν τότε προειδοποιήσει επίσης ότι εκ της εκτελέσεως των Ολυμπιακών έργων απειλούντο οι τελευταίοι εναπομείναντες ελεύθεροι και κοινόχρηστοι χώροι, απειλούντο δε ιδίως τα παράκτια οικοσυστήματα του Σαρωνικού, τα οποία είχαν ήδη υποστεί και το βάρος άλλων «πολιτιστικών» έργων, ως ήταν λ.χ. και το επιλεγόμενον «Στάδιον Ειρήνης και Φιλίας» (1985) το οποίον κατεσκευάσθη κυριολεκτικώς επί «μπαζωθέντος» παρακτίου συστήματος. Όπερ δε και χείριοτον, αντί να απαλλαγεί το θαλάσσιον μέτωπον των παρακτίων δήμων από την υπερυψωμένην οδό ταχείας κυκλοφορίας που εχρονολογείτο από την εποχήν της αγρίας αναπτύξεως, επεβαρύνθη περαιτέρω διά της κατασκευής φαραωνικών οδικών έργων, ως είναι εναέριες γέφυρες κυκλοφορίας και άλλα οικοδομικά έργα τα οποία απέκλεισαν τελικώς την ελευθέραν και ακΐνδυνον προσβασιν των κατοίκων εις την θάλασσαν. Εκ των «Ολυμπιακών» τούτων έργων, η εναπόθεσις οικοδομικών απορριμμάτων ευθύνεται για την εσκεμμένην προώθησιν της ακτογραμμής μέχρι ικανού βάθους του θαλασσίου όρμου. Εννοείται ότι κατόπιν αυτών, προέκυψεν προκυμαία εκ σκυροδέματος (!) εις μήκος τουλάχιστον 2,5 χλμ. προκειμένου περί του Δήμου Μοσχάτου, πολύ δε περισσοτέρων χιλιομέτρων προκειμένου περί του Φαληρικού Όρμου εν τω συνόλω αυτού. Πάντα τα έργα ταύτα εοτερούντο εκ κατασκευής βιωσιμότητος και νομιμότητος, διότι:
1. Εκτελεσθέντα μετά την ισχΰν του άρθ.24 του Συντάγματος, παραβιάζουν την θεμελιώδη αρχήν της αποκαταστάσεως, της οποίας την υποχρέωσιν τηρήσεως υπεΐχεν η δημοσία διοίκησίς αυτομάτως ευθύς ως απεφασισεν την εκτελεσιν έργων εις το παράκτιον σύστημα. Με άλλους λόγους, ευθύς ως αύτη απεφασισεν την εκτελεσιν έργων εις το παράκτιον σύστημα, αυτά δεν ηδύνατο να είναι άλλο τι ειμή έργα αποκαταστάσεως του φυσικού παρακτίου οικοσυστήματος.
2. Πέραν αυτού, όμως, η εκτέλεσις Ολυμπιακών έργων εις το ευπαθές παράκτιον σύστημα του Φαληρικού Όρμου με κανένα τρόπο δεν δύναται να θεωρηθεί ως ηπία διαχέίρισις αυτού, η οποία είναι και η μόνη επιτρεπτή προκειμένου περί των ευαίσθητων ή ευπαθών οικοσυστημάτων ως ο Φαληρικός Όρμος.
6.
Ειδικώς προκειμένου περί της παραλίας του Δήμου Μοσχάτου, το «Ειδικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιοχής» (ΕΣΟΑΠ) οριοθετεί την Ζώνην Α1 ως τμήμα του ευρύτερου Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου με επιφάνεια 240.300τ.μ. Η ζώνη αυτή εκτείνεται δυτικώς της εκβολής του Ιλισού και μέχρι της εκβολής του Κηφισού, βορείως δε συνορεύει με την «Λεωφόρο Ταχείας Κυκλοφορίας Ποσειδώνος». Εντός της ζώνης αυτής προβλέπεται η λειτουργία «οικολογικού πάρκου και ηπίων αθλητικών εγκαταστάσεων» συνοδευόμενων από τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις υποστηρίξεως. Οι «ήπιες» αυτές αθλητικές εγκαταστάσεις περιγράφονται ως εξής:
«α. ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
α.1. Στίβος 8 διαδρομών με γήπεδο ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα και εγκαταστάσεις ρίψεων (σφαίρας, σφύρας, δίσκου και ακοντίου), σκαμμάτων αλμάτων μήκους και διαδρόμους φοράς ύψους και άλματος επί κοντώ.
α.2. Δύο κτίρια αποδυτηρίων
α.3. Κερκίδες χωρητικότητας περίπου 3.000 θεατών με χώρους υγιεινής κοινού, αποθήκες και γραφεία στο ισόγειο.
α.4. Δύο (2) γήπεδα ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα διαστάσεων 68.00X105.ΟΟμ.
α.5. Τέσσερα (4) γήπεδα ποδοσφαίρου 5X5 με συνθετικό χλοοτάπητα χωροθετημένα σε δύο ζεύγη με κερκίδες χωρητικότητας περίπου 250 θεατών σε κάθε ζεύγους γηπέδων.
α.6. Δύο κτίρια αποδυτηρίων εξυπηρέτησης γηπέδων 5X5.
α.7. Δύο συγκροτήματα δεξαμενών νερού με αντίστοιχους οικίσκους αντλιοστασίων.
β. εγκαταστάσεις υποστήριξης
β1. Ζώνες διαμορφωμένου πρασίνου με χώρους ξεκούρασης επισκεπτών όπου τοποθετούνται καθιστικά, σκίαστρα και κρουνοί πόσιμου νερού.
β2. Κατασκευή πεζοδρόμου με λωρίδα ποδηλατοδρόμου.
β3. Φωτιστικά περιβάλλοντος χώρου
β4. Περιφράξεις
β5. Δίκτυα
Β6. Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις» "
Πέραν των ανωτέρω αθλητικών εγκαταστάσεων, εις την Ζώνην Α1 προβλέπεται και η δημιουργία «οικολογικού πάρκου» παραχωρουμένου εις τον Δήμον Μοσχάτου και αποτελούντος πράγματι λοφώδη έξαρσιν του εδάφους εκ της εναποθέσεως οικοδομικών απορριμμάτων, το οποίον ο Δήμος καλείται να μεταβάλει εις πάρκον (!).
7.
Την διοϊκησιν και διαχεϊρισιν ολοκλήρου της Ζώνης ΑΙ ισχυρίζεται ότι έχει η Α.Ε. «Ολυμπιακά Ακίνητα», στην οποίαν ο νόμος 3207/2003 ανέθεσεν την διαχεϊρισιν και αξιοποιησιν όλων των Ολυμπιακών έργων και συναφών εγκαταστάσεων. Ως συνέβη δε και με τα άλλα Ολυμπιακά έργα, η ανώνυμος αυτή εταιρεία σχεδιάζει την μεταολυμπιακήν αξιοποιησιν και εκμεταλλευσιν των δια της παραχωρήσεως των εις ιδιώτες. Η ίδια βεβαίως τύχη επιφυλάσσεται και για τις αθλητικές και λοιπές εγκαταστάσεις της Ζώνης ΑΙ. Τοιουτοτρόπως,-εγείρεται το έτερον μέγα θέμα της υποθέσεως, εάν η ιδιωτική αυτή εταιρεία δύναται να αναλάβει την διαχείρισιν κοινοχρήστων χώρων και εάν δύναται περαιτέρω να εκχωρήσει την αποκλειστικήν χρήσιν των εις ιδιώτες. 'Το θέμα τούτο συνδέεται αμέσως και αρρήκτώς με την διευκρϊνισιν του νομικού καθεστώτος της παραλίας Μοσχάτου, και δη τόσον του αρχικού πυρήνος αυτής όσον και των αυθαιρέτως και παρανόμως γενομένων προσχώσεων εις βάρος του θαλασσίου μετώπου, οι οποίες έχουν την σημαντικήν έκτασιν των 800 περίπου στρεμμάτων.
Όπως προείπαμε, εις την θέσιν της αρχικής ωραίας και αμμώδους ακτής του ■ -. Μοσχάτου, την οποίαν μπορεί να θαυμάσει κανείς σε. παλαιές φωτογραφίες, . ανεπτυγμένην ολίγα μέτρα έμπροσθεν της ρυμοτομικής γραμμής, υπάρχει σήμερον μία τεραστία έκτασις εκατοντάδων μέτρων προς την θάλασσα, διαμορφωθείσα δια της συσσωρεύσεως οικοδομικών απορριμμάτων και τερματιζομένη δια προκυμαίας εκ σκυροδέματος. Το ενδιαφέρον νομικόν ερώτημα είναι τις η φύσις αυτής της μεγάλης ανθρωπογενούς προσχώσεως που εδημιουργήθη εις την θέσιν της παλαιάς αμμώδους ακτής. Παρόμοιον ερώτημα ετέθη ενώπιον του Επιμελητηρίου εις την περίπτωσιν της χερσαίας ζώνης του λιμένος Βόλου, η οποία προέκυψε παρομοίως διά της αποθέσεως οικοδομικών απορριμμάτων. Κατά την Γνωμοδότησιν του Επιμελητηρίου εις την υπόθεσιν εκείνην, οι ανθρωπογενείς προσχώσεις των ακτών δεν παράγουν ιδιωτικήν κτήσιν και χρήσιν του Δημοσίου, αλλ' αντιθέτως προεκτείνουν και επ' αυτών την δημόσιον κτήσιν που υφίοτατο επί της παλαιάς ακτής και την κοίνοχρησίαν της (βλ. Γνωμοδότησιν Επιμελητηρίου υπ' αρ. 101/2007, «Κοινοχρησϊα χερσαίας ζώνης λιμένος προκύψασα εξ επιχώσεως αυτής»). Άλλως, θα ηδΰνατα εκ κοινοχρήστου γης να παραχθεί ιδιοκτησία και εκ της ελευθέρας διαθέσεως της ιδιωτικής αυτής κτήσεως του Δημοσίου, να παρεμβληθούν μεταξύ της παλαιάς ρυμοτομικής γραμμής και της οριογραμμής του νέου αιγιαλού παντός είδους χρήσεις διακόπτουσαι και παρακωλύουσαι την άμεσον πρόσβασιν εις την ακτήν, η οποία όμως αποτελεί το θεμελιώδες ατομικόν δικαίωμα των κατοίκων του παρακτίου Δήμου, αλλά και όλων των επιθυμούντων να ασκήσουν το δικαίωμα της ακώλυτου και ελευθέρας προσβάσεως των εις την θάλασσα. Διά της επιχώσεως, λοιπόν, των κοινοχρήστων ακτών και της 'κοινής τοις πόσιν θαλάσσης', ουδέποτε παράγεται ιδιωτική ιδιοκτησία του Δημοσίου, αλλ' αντιθέτως, η εντεύθεν προκύπτουσα παραλιακή έκτασις παρακολουθείται με το βάρος της κοινοχρησίας το οποίον είχεν αρχήθεν η προεκτεΐνομένη εις βάρος της θαλάσσης νέα ακτή. Όθεν, υπέρ του αντιθέτου διατάξεις του άρθρου 5 του Π.Δ. της 22/26.3.2002, που επιτρέπουν την επίχωσιν 208.490 μ2 θαλασσιάς εκτάσεως του Φαληρικού Όρμου (!!!), περιερχομένων εις την πλήρη κυριότητα του Δημοσίου (!!!), είναι ανίσχυρες ως αντισυνταγματικές, Οίκοθεν νοείται ότι η κοινοχρησία αυτή διαρκεί ενόσω διαρκεί και η παράνομος αυτή δημιουργία του παλαιού αιγιαλού, διότι, κατά τα προειρημένα, η παράνομος πρόσχωσις αποτελεί αυτόδηλον παραβίασιν του άρθ.24 του Συντάγματος, προσβάλλουσαν το ευαίσθητον οικοσύστημα των ακτών και ως τοιαύτη παρακολουθείται από την υποχρέωσιν αποκαταστάσεως του. Κατά τούτα δηλ., ενόσω διατηρείται η παράνομος πρόσχωσις ωρισμένης ακτής, διατηρείται παραλλήλως και η κοινοχρησΐα αυτής, η οποία ούτω δεν δύναται να τεθεί υπό ιδιωτικήν ιδιοκτησίαν, αλλά δέον πάντοτε να χρησιμεύει για την ελευθέραν και ακώλυτον πρόσβασιν προς την νέαν ακτήν. Αλλά και γενικώς ειπείν, η κοινοχρησία γης είτε εις την πόλιν είτε εις την ύπαιθρον, αποτελεί στοιχείον του συνταγματικώς προστατευομένου φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, και της επίσης συνταγματικώς προστατευόμενης ποιότητος ζωής. Σημειωτέον ότι, επί προσχωσιγενούς ακτής δεν δύνανται να οικοδομηθούν ούτε κοινωφελή έργα, ως συνέβη προκειμένου περί των Ολυμπιακών έργων του Φαληρικού Όρμου. Διότι τα κοινωφελή έργα δεν είναι νόμιμον υποκατάστατον της κοινοχρησίας, ούτε δύναται να εξισωθούν προς αυτήν. Ανωτέρω δε ετονίσαμε ότι η κατασκευή κοινωφελών έργων επί των ακτών, και ειδικώς τα Ολυμπιακά έργα που εκατασκευάσθησαν εις τον Φαληρικόν Όρμον, δεν αποτελούν προδήλως ηπίαν διαχείρισιν των ακτών, αφού .αντιστρατεύονται ευθέως την κυρίαν λειτουργίαν αυτών και των συναφών παρακτίων οικοσυστημάτων.
Το συμπέρασμα της αναλύσεως αυτής είναι ότι, εφ' όσον επί των εξ επιχώσεως της ακτής δημιουργηθεισών νέων εκτάσεων του Φαληρικού Όρμου δεν υφίσταται ιδιωτική κτήσις του Δημοσίου, δεν υφίσταται βεβαίως και το δικαίωμα της αποκαλούμενης «Α.Ε. Ολυμπιακά Ακίνητα» προς διοίκησιν και διαχείρισιν αυτής, Εφόσον δε περαιτέρω, υπό την κειμένην νομοθεσία, η διοίκησις και διαχείρισις των ακτών ανήκει εις τους οικείους δήμους των οποίων αποτελούν το θαλάσσιον μέτωπον, η διοίκησις και διαχεΐρισις των κοινοχρήστων προσχωσίγενών εκτάσεων ανήκει επίσης εις τους οικείους Δήμους, Τούτο, άλλωστε, είναι σύμφωνον και προς ετέραν γενικήν αρχήν του Δικαίου της Δημοσίας Κτήσεως, καθ' ήν οι κοινόχρηστες ακτές της Χώρας ανήκουν εις την δημοσίαν κτήσιν η οποία δεν έχει καμμία σχέση με ένα δήθεν δικαίωμα δημοσίας, ούτως ειπείν, κυριότητος του κράτους, αλλά συνιστά απλώς υποχρέωσιν αποκλειστικής διαχειρίσεως του δημοσίου χάριν της κοινοχρησίας των πολιτών, η οποία ουδέποτε δύναται να ανατεθεί εις την διοίκησιν και διαχείρισιν ιδιωτικού φορέως. Οι θεμελιώδεις αυτές αρχές που πηγάζουν από το Αρχαίον Ελληνικόν και Ρωμαϊκόν Δίκαιον και έτυχαν περαιτέρω αναπτύξεως εις το Γαλλικόν Δημόσιον Δίκαιον, αποτελούν έκτοτεσυστατικόν της εννοίας του Κράτους Δικαίου και δεν δύνανται να παραβιάζονται αμέσως ή εμμέσως, ως συμβαίνει δυστυχώς μετά περισσής ελαφρότητος εις την Χώραν, ένθα απετολμήθησαν διατάξεις νόμου παρέχουσαι την αποκλειστικήν χρήσιν ακτών εις ιδιώτες (ιδίως παράκτιες τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις), ως επίσης και άλλες διατάξεις αναθέτουσαι την διαχείρισιν κοινοχρήστων πραγμάτων εις ιδιωτικούς φορείς, ο\α εν προκειμένω η Α.Ε. Ολυμπιακά Ακίνητα. Κατά ταύτα, οι παράλιοι Δήμοι οφείλουν να επαγρυπνούν για την υπεράσπισιν των δικαιωμάτων διαχειρίσεως που έχουν επί των παρακτίων συστημάτων που αποτελούν το θαλάσσιον μέτωπόν των.
Ειδικώς προκειμένου περί της παραλίας του Δήμου Μοσχάτου, πρέπει να υπογραμμισθεί ότι τα προγραμματισθέντα εις αυτήν Ολυμπιακό έργα ουδέποτε εξετελέσθησαν. Συνεπώς, παρανόμως και κατόπιν εορτής η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» διεκδικεί σήμερον την αρμοδιότητα διοικήσεως κοινοχρήστου εκτάσεως για την καθυστερημένη και αλυσιτελή κατασκευήν δήθεν ολυμπιακών έργων χάριν της ιδιωτικής εκμεταλλεύσεως των. Εδώ δηλ. δεν πρόκειται περί της μεταολυμπιακής εμπορικής εκμεταλλεύσεως ολυμπιακών έργων, η οποία είναι επίσης παράνομος, αλλά περί της διοικήσεως και διαχειρίσεως ακινήτων απλώς εκτάσεων που αποτελούν πράγματι τον πάλαιαν αιγιαλόν του Δήμου Μοσχάτου και ο οποίος φυσικό υπόκειται εις την διοίκησιν και διαχείρισιν του Δήμου αυτού.
8.
Πρέπει να προστεθεί ότι η κοινοχρησία των παρακτίων οικοσυστημάτων του Φαληρικού Όρμου και ειδικώς της παραλίας Μοσχάτου είναι συμβατή μόνον με μικρές εγκαταστάσεις υποστηρίξεως χάριν αναψυχής, ως λ.χ. αναψυκτήρια κ.λπ., ως επίσης και με ανοικτές εις όλο το φίλαθλο κοινόν αθλητικές εγκαταστάσεις, ήτοι με την δημιουργία ανοικτών χώρων αθλήσεως με στοιχειώδεις εγκαταστάσεις, που δεν είναι βεβαίως τα οργανωμένα γήπεδα ποδοσφαίρου με κερκίδες θεατών.;? Κυρία, αν μη αποκλειστική, αποστολή των παρακτίων συστημάτων είναι η άμεσος και ακώλυτος επαφή των ανθρώπων με την θάλασσα.: Εξ άλλου, η διατήρησις των παρακτίων συστημάτων περιλαμβάνει και την υποχρέωσιν αποκαταστάσεως και διατηρήσεως της οικείας χλωρίδος και πανίδος. Κατά ταύτα, το καταρτισθέν «Ειδικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιοχής» (ΕΣΟΑΠ) και την δη στην περιοχή των Δήμων Φαλήρου, Καλλιθέας και Μοσχάτου, δεν είναι νόμιμον και δεν πρέπει να επιχειρηθεί. Διότι δεν αποβλέπει εις την αποκατάστασιν του Φαληρικού Όρμου, αλλά στην παγίωση, νομιμοποίηση και περαιτέρω επέκτασιν των καταστροφικών επεμβάσεων, οι οποίες: -
• Δεν κατατείνουν, ως έδει, εις την αποκατάστασιν των παρακτίων οικοσυστημάτων, τα οποία αντιθέτως θυσιάζουν χάριν φαραωνικών τεχνικών έργων, οίον δέον να θεωρηθεί και η μετατροπή της παραλίας του Μοσχάτου εις τεχνητήν νήσον (!), ούτως ώστε να παρέχεται η ψευδαίσθησις δημιουργίας θαλασσίου μετώπου..
• Προοιωνίζονται ασφαλώς νέες και βαρύτερες επεμβάσεις εις το μέλλον, εκ της διηνεκούς αντιστάσεως των φυσικών στοιχείων εις τα αυθαιρέτως σχεδιασθέντα έργα.
• Παραβιάζουν τα δικαιώματα των παρακτίων οικισμών και των παραλίων Δήμων.
9.
Εν συμπεράσματι, το Επιμελητήριον φρονεί ότι δέον η Δημοσία Διοίκησις, .
1. Να απόσχει της υλοποιήσεως του ειρημένου Ειδικού Σχεδϊου Ολοκληρωμένης Αναπτύξεως κ.λπ. του Φαληρικού Όρμου, το οποίον αντίκειται ευθέως εις την υποχρέωσιν αποκαταστάσεως του Φαληρικού Όρμου, ήν η Διοϊκησις υπέχει ευθέως εκ του άρθ.24 του Συντάγματος. Ο Φαληρικός Όρμος πρέπει να αποκατασταθεί, όχι να αναπλασθεί.
2. Να παραχωρήσει την διοϊκησιν και διαχείρισιν των παρακτίων οικοσυστημάτων εις τους οικείους παράλιους δήμους.
3. Να συμπράξει με τους παραλίους δήμους εις την κατάρτισιν γνησίου και μακροχρονίου προγράμματος σταδιακής αποκαταστάσεως των παρακτίων οικοσυστημάτων του Φαληρικού Όρμου, εκπονουμένου υπό των εν προκειμένων αρμοδίων επιστημόνων, που δεν είναι αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί, αλλ' ειδήμονες των παρακτίων οικοσυστημάτων.
4. Εις το πλαίσιον της μελέτης αυτής δέον να μελετηθεί επίσης η αποκατόστασις των ιστορικών ποταμών των Αθηνών Κηφισού και Ιλισού, και ιδίως του Δέλτα αυτών εις τον Φαληρικόν Όρμον. Είναι εθνικώς απαράδεκτον να έχουν όλες οι ιστορικές ευρωπαϊκές πόλεις διατηρήσει τους ιστορικούς ποταμούς των, οίον η Ρώμη τον Τίβερη, το Παρίσι τον Σηκουάνα κ.λπ., και αι Αθήναι να έχουν απολέσει τους ιστορικούς ποταμούς των οι οποίοι είναι και αναπόσπαοτον μέρος της Ελληνικής Γραμματείας. Πώς είναι δυνατόν η ανάγνωσις του Πλάτωνος σήμερον να γίνεται με τον Ιλισόν μετατραπέντα εις υπόνομον οδού ταχείας κυκλοφορίας;
5. Οίκοθεν νοείται ότι προέχει η απόκρουσις των αβασίμων αξιώσεων της επί του επιμάχου χώρου
Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2007
Ο Πρόεδρος
Μιχαήλ Δεκλερής