Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007

Το κίνημα πολιτών άρχισε να φέρνει αποτελέσματα

Το κίνημα πολιτών άρχισε να φέρνει αποτελέσματα Δρα εκεί όπου η πολιτική αδυνατεί να δώσει λύσεις ή και καταστρέφει το περιβάλλον
Ενα νέο κίνημα γεννιέται.
Το κίνημα των ενεργών πολιτών. Ολο και πιο πολλοί, όλο και πιο δυναμικοί, συνασπίζονται αυθόρμητα σε ομάδες για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.
Είναι κάθε ηλικίας, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που αρνούνται να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις εκ του μακρόθεν, παρεμβαίνουν δυναμικά, αν χρειαστεί συγκρούονται, προασπιζόμενοι το αυτονόητο δικαίωμα στην καλή ποιότητα ζωής. Τους είδαμε στην εκστρατεία της «Κ» και του ΣΚΑΪ για τον Κηφισό, στις κινητοποιήσεις για τον Ασωπό και τα λατομεία Μαρκόπουλου, στις παρεμβάσεις για τις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στο Πεδίον του Αρεως, στου Φιλοπάππου, στη δενδροφύτευση στα Καλύβια και αλλού.
Η «Κ» δίνει σήμερα τον λόγο στους πολίτες αυτούς, επιχειρώντας να καταγράψει τις ειδικές συνθήκες που τους οδήγησαν να κάνουν τη δουλειά των -συνήθως απόντων σε αυτές τις υποθέσεις- αρμόδιων υπηρεσιών.
Πάνω από 100 κινήσεις πολιτών δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δίνοντας ένα εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα. Οι ενωμένοι και καλά οργανωμένοι πολίτες διαθέτουν μεγάλη δύναμη. Και φέρνουν αποτελέσματα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100056_02/12/2007_251137


Οι κοινωνικά ευαίσθητοι πολίτες είναι εδώ Ολο και πιο πολλοί, όλο και πιο δυναμικοί, δημιουργούν νέα κινήματα και μάχονται για το δικαίωμα να ζουν σε ανθρώπινο περιβάλλον
Των Σπυρου Καραλη - Ελενας Καρανατση

«Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες». Είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα περιβαλλοντικών κινημάτων και ομάδων πολιτών που συνασπίζονται σε νέες μορφές συλλογικής δράσης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε συμφέροντα ιδιωτών και πολιτικές που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Ο αριθμός τους αυξάνεται προοδευτικά συνιστώντας εξέλιξη με σαφείς πολιτικές διαστάσεις την ώρα μάλιστα που τα δεκάδες μικρά και μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά σε κυβερνητικές και κομματικές ατζέντες, παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί η ελληνική φύση. Οι πολίτες συνειδητοποιούν τη γενικότερη αδυναμία της πολιτικής σήμερα να αφουγκραστεί την αγωνία τους για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, συγκροτούνται σε τοπικά κινήματα υπερκομματικού χαρακτήρα και παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Είναι κάθε ηλικίας, ενεργοί και όχι του καναπέ, με κοινωνικές ευαισθησίες, πολίτες που αρνούνται να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις εκ του μακρώθεν, αλλά συμμετέχουν κι όταν χρειάζεται συγκρούονται προσπασπιζόμενοι το αυτονόητο δικαίωμα να ζουν σε καθαρό περιβάλλον.

Τους είδαμε στην εκστρατεία της «Κ» και του ΣΚΑΪ για τον Κηφισό, στις κινητοποιήσεις για τον Ασωπό και τα λατομεία Μαρκόπουλου, για τις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στο Πεδίον του Αρεως, στου Φιλοπάππου, στη δενδροφύτευση στα Καλύβια, και αλλού. Η «Κ» δίνει σήμερα το λόγο στους πολίτες αυτούς επιχειρώντας να καταγράψει την εμπειρία τους, κυρίως όμως, τις ειδικές συνθήκες που οδήγησαν ανθρώπους της διπλανής πόρτας να κάνουν τη δουλειά τών, συνήθως απόντων σε αυτές τις υποθέσεις, αρμόδιων υπηρεσιών.

Σημειώνουμε ότι, το ερχόμενο Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές κινήσεις και κινήματα πόλης, καθώς επίσης φορείς πολιτών και πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών, θα δώσουν ένα ακόμη δυναμικό παρών στην πλατεία Συντάγματος, με αίτημα να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Την ίδια ημέρα ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν παντού στον κόσμο με αφορμή την Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που διεξάγεται στο Μπαλί.

Το εξασθενές χρώμιο ένωσε τους κατοίκους στη Βοιωτία

Στα Οινόφυτα, τον Ωρωπό και την Αυλίδα εάν δεν ύψωναν το ανάστημά τους ένας ιερέας, ένας χημικός μηχανικός και ένας εκδότης τοπικής εφημερίδας τότε οι κάτοικοι θα εξακολουθούσαν να πίνουν δηλητηριασμένο νερό με το φονικό εξασθενές χρώμιο. Ο παπα-Ιωάννης Οικονομίδης, ο χημικός Θανάσης Παντελόγλου και ο εκδότης Χρήστος Παναγόπουλος ήταν οι τρεις που έκαναν την αρχή (το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις ύστερα από συνεχή δημοσιεύματα, πρώτα στην «Κ» και ακολούθως από το σύνολο των ΜΜΕ). Ο παπα-Ιωάννης άρχισε να ασχολείται με το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασωπό πριν από 7 χρόνια. Μαζί με τον Θανάση Παντελόγλου ξεκίνησε να προειδοποιεί για την απειλή του εξασθενούς χρωμίου τους κατοίκους, έγραφαν και μοίραζαν τα «Περιβαλλοντικά Στιγμιότυπα», φυλλάδια που ενημέρωναν για τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις βιομηχανίες.
Ο παπα-Γιάννης όπως τον ξέρουν στα Οινόφυτα, ένας νέος άνθρωπος καταρτισμένος, με καθαρό λόγο και απόψεις. Μιλώντας στην «Κ» επικαλείται την Ορθόδοξη Πατερική παράδοση για να υπερτονίσει ότι το φυσικό περιβάλλον και η προστασία του συνιστά πρωτίστως πνευματική υπόθεση και κατακεραυνώνει την προκλητική αδιαφορία των κρατικών υπηρεσιών «όχι μόνο στην περίπτωση του Ασωπού αλλά συνολικά στα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τις τοπικές κοινωνίες, η πολιτεία μέσω των αρμόδιων οργάνων της διαδραματίζει στην πραγματικότητα αντιδραστικό ρόλο. Είναι πλέον σαφές ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να παρουσιάζεται σαν ελεγκτής εκείνων που αυθαιρετούν διότι απλούστατα σε πάμπολλες περιπτώσεις συνεργεί, ανέχεται και καλύπτει τους αυθαιρετούντες. Εχει χάσει την αξιοπιστία του στη συνείδηση της κοινωνικής βάσης. Σε αυτό το σημείο ακριβώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών. Πολίτες ενεργοί που θα ελέγχουν την κρατική αδιαφορία και θα παρεμβαίνουν δυναμικά όπου και όταν χρειάζεται για να προασπίσουν θεμελιώδη δικαιώματα, όπως λ.χ. στην περίπτωσή μας η πρόσβαση στο καθαρό νερό».

Η Οικολογική Εξόρμηση Αττικής αγρυπνά μέρα-νύχτα για τον Κηφισό

Τον έχουν αποκαλέσει «Ρομπέν του Κηφισού», «Ρομπέν των δασών», «Ρομπέν των ρεμάτων», κ.ά. λόγω του αδιάκοπου αγώνα που δίνει εδώ και τριάντα χρόνια για το φυσικό περιβάλλον. Στα εβδομήντα πέντε του πλέον, ο Παναγιώτης Τσίτουρας δικαιούται να κατέχει τον τίτλο του «πατριάρχη» της μαχόμενης οικολογίας στην Αττική. Υπερδραστήριος, ακούραστος, με γλώσσα που τσακίζει κόκκαλα και φυσική κατάσταση που θα ζήλευαν εικοσάρηδες, ανεβαίνει πλαγιές και κατεβαίνει χαράδρες για να φωτογραφήσει αυθαιρεσίες, συγκρούεται με καταπατητές, χτυπάει πόρτες υπουργικών γραφείων, βρίσκεται μονίμως σε δικαστικές διαμάχες. Τον γνωρίζουν από την καλή και από την ανάποδη, όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί που διετέλεσαν υπουργοί Περιβάλλοντος την τελευταία τριακονταετία και άπαντες άκουσαν ουκ ολίγες φορές τα εξ αμάξης από το στόμα του. Τον συναντήσαμε σε εκδήλωση για τον Κηφισό στη Νέα Φιλαδέλφεια και τ’ ακούσαμε και εμείς. «Τι έγινε με τον Κηφισό; Καλά τα πήγατε μαζί με τον ΣΚΑΪ, αλλά το αφήσατε. Γιατί; Αφού οι καταπατητές συνεχίζουν τη δουλειά τους...».

Ο κ. Τσίτουρας πρωτοστάτησε στον αγώνα για τη διάσωση του ποταμού, ολομόναχος στην αρχή, και από το 1994 με την Οικολογική Εξόρμηση Αττικής στην οποία είναι πρόεδρος. «Εχουμε περισσότερα από 150 ενεργά μέλη και κάπου 2.000 εγεγραμμένους. Τι άνθρωποι είναι τα μέλη μας; Είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι, κάθε ηλικίας, με μόρφωση δημοτικού ή πανεπιστημίου, άλλοι ευκατάστατοι άλλοι μεροκαματιάρηδες. Ολοι όμως, αγαπούν τη φύση και μάχονται για την προστασία της. Μέρα νύχτα παλεύουμε με το παρακράτος που μπάζωσε τα ρέματα, ρύπανε τον ποταμό, καταπάτησε τις όχθες του. Διότι περί παρακράτους πρόκειται και είναι όλοι χωμένοι σε αυτό. Δημαρχαίοι, κοινοτάρχες, υπάλληλοι σε πολεοδομίες. Δεν έχει τέλος η αυθαιρεσία τους. Αυτοί που αυθαιρετούν δεν καταλαβαίνουν από ευγένειες και από απλές καταγγελίες. Θέλουν κυνήγημα... Δεν γίνεται αλλιώς...».
Σύγκρουση με ΜΑΤ-καταπατητές για να σωθεί το Πεδίον του Αρεως
Οι εικόνες πολιτών, γυναικών και ανδρών που συγκρούονταν με την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας μεταδόθηκαν με αρνητική διάθεση από αρκετά τηλεοπτικά ΜΜΕ καθώς κανονικοί άνθρωποι παρουσιάστηκαν περίπου σαν κοινοί τραμπούκοι διότι τόλμησαν να απαιτήσουν το στοιχειώδες που δεν ήταν άλλο από το να σταματήσει ο γιγαντισμός των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου στο Πεδίον του Αρεως σε βάρος του πάρκου. «Η υπόθεση των αυθαιρέτων κτιρίων του Πανελληνίου είναι μια ιστορία που αναδεικνύει σε όλο το μεγαλείο της την αυθαιρεσία, τη διαπλοκή και τη διαφθορά που επικρατεί στο ελληνικό κράτος και κατεξευτελίζει κάθε έννοια νομιμότητας, διαφάνειας, κράτους δικαίου και δημοκρατίας», σημειώνει ο κ. Πάνος Τότσικας, μέλος του Παναττικού Δικτύου για την προστασία των ελεύθερων χώρων που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της επιτροπής κατοίκων της Κυψέλης και συνεχίζει: «Η παρέμβασή μας στο Πεδίον του Αρεως όπως και οι άλλες κινητοποιήσεις στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα υποδηλώνουν το εμφανές πλέον, αίσθημα ασφυξίας που αισθάνονται οι πολίτες από τη συνεχή λεηλασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην ποιότητα ζωής και τη δημόσια υγεία. Καταδεικνύουν επίσης την αδιαφορία των αρμοδίων αλλά και την αδυναμία συνολικά των πολιτικών κομμάτων να αφουγκραστούν τον ρυθμό της κοινωνίας και να παρέμβουν σε ζητήματα καθημερινότητας. Μέσα από τα διαρκώς αυξανόμενα κινήματα συλλογικότητας συμπερασματικά εξάγεται η αφερεγγυότητα των πολιτικών δυνάμεων και η γενικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος, παράλληλα όμως αναδεικνύεται ένα εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα. Η δύναμη της οργανωμένης δράσης των ενεργών πολιτών που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Είναι ένα κίνημα που επεκτείνεται προς όφελος της ποιότητας ζωής και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Οι κάτοικοι αγωνίζονται για ελεύθερη πρόσβαση στου Φιλοπάππου

Με τα μυαλά... στα κάγκελα ξεκίνησαν τη δική τους μάχη για την «ελευθερία» του λόφου του Φιλοπάππου κάποιοι ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της περιοχής. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά στη γειτονιά όταν στις δημοτικές εκλογές του 2003 υψώθηκαν τα πρώτα κάγκελα, για να περιφραχθεί ένα από τα πλέον ιστορικά σημεία της πόλης.
Το πρώτο κάλεσμα απηύθυνε ο κ. Γιάννης Γιαννατσής και ευτυχώς για την έκβαση της υπόθεσης ανταποκρίθηκαν πολλοί. «Δεν αργήσαμε να διαπιστώσουμε ότι το σχέδιο της πολιτείας ήταν να περιφραχθεί όλη η περίμετρος του λόφου και να αφεθούν μόνο επτά είσοδοι ελεγχόμενες με φύλακες», λέει στην «Κ» ο κ. Γιαννατσής.
Η δυσαρέσκεια φούντωσε όταν αποκλείστηκε η πρόσβαση των πολιτών από την πλευρά των Ανω Πετραλώνων, καθώς και όταν τσιμεντώθηκε το τμήμα από το λιθόστρωτο μονοπάτι του Δημήτρη Πικιώνη προς την Πνύκα. «Αυτό ήταν. Το θεωρήσαμε μεγάλη ιεροσυλία. Το Νοέμβριο του 2002 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη λαϊκή συνέλευση με τη συμμετοχή 500 ατόμων κάθε ηλικίας και πολιτικής πεποίθησης και ομόφωνα αποφασίστηκε να δράσουμε με μεθόδους άμεσης δημοκρατίας. Πήραμε τη γειτονιά στα χέρια μας. Ετσι γκρεμίστηκαν τα κάγκελα»...
Εκτοτε συγκλήθηκαν περισσότερες από 30 λαϊκές συνελεύσεις και πολλάκις απομακρύθηκαν τα κάγκελα. Και μολονότι το κίνημα των πολιτών του Φιλοπάππου είχε κατορθώσει να διατηρήσει ελεύθερο τον χώρο, μια πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που εισηγείται τη μετατροπή του Φιλοπάππου σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο ήρθε πριν από μερικές εβδομάδες να ταράξει και πάλι τα νερά. Η γνώση είναι δύναμη. Με αυτή την άποψη πορεύεται ως ενεργός πολίτης ο Ακης Παπασαράντης, μέλος του Κινήματος για την προστασία του Φιλοπάππου και εξηγεί ότι «σήμερα είμαστε όλοι μια γροθιά και αγωνιζόμαστε με καλύτερους όρους διότι γνωρίζουμε πολύ καλύτερα τα θέματα. Υπάρχει πλήρης σύμπνοια». Ο ίδιος αισθάνεται ως ζωτικό του χώρο τον λόφο, γι’ αυτό δηλώνει ότι «το τι θα πράξουμε, για να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του χώρου δεν έχει όρια. Θα το κάνουμε κι ας μας έχει κοστίσει χιλιάδες εργατοώρες. Ο λόφος είναι ενταγμένος στη ζωή μας κι αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε», λέει ο κ. Παπασαράντης.

Παναττική επιτροπή κατά των κεραιών κινητής

Το μόνο δάσος που δεν θέλουν να βλέπουν οι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες αυτής της χώρας είναι το δάσος των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Οχι για λόγους αισθητικής μόνο αλλά πρωτίστως για την ίδια τους την υγεία.
Οταν πριν από τρία χρόνια κατατέθηκε το σχετικό με την κινητή τηλεφωνία νομοσχέδιο, μια ομάδα 5 - 6 ανθρώπων αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Αφορμή ήταν η παράνομη τοποθέτηση μιας κεραίας στο Γαλάτσι, που πυροδότησε τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Με γνώμονα την προστασία του πλέον πολύτιμου αγαθού συστάθηκε ο πρώτος πυρήνας αντιδρώντων πολιτών, για να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στα σχέδια των μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που έδειχναν να υλοποιούνται με πολιτική συναίνεση.
Σήμερα, η παναττική επιτροπή αποτελείται από 60 - 70 τοπικές επιτροπές, εκατοντάδες μόνιμα μέλη και χιλιάδες ενεργούς πολίτες που κατά καιρούς προστρέχουν σε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις.
Για τον Αντώνη Πολυχρόνη, η δράση κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι πλέον τρόπος ζωής. «Και πού δεν πήγαμε. Στη Βουλή, στα υπουργεία, στο Πανεπιστήμιο. Αγωνιστήκαμε για να ξηλωθούν παράνομες κεραίες και σε πολλές περιπτώσεις τα καταφέραμε. Αυτό που δεν κερδίσαμε ακόμα είναι να τεθούν οι αποστάσεις ασφαλείας των 300 μέτρων από χώρους πρόσβασης του κοινού στο ίδιο ύψος με την κεραία, καθώς και από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία, ώστε η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία να μην είναι επιβλαβής», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Πολυχρόνης Ο κόσμος δείχνει να έχει πλέον αφυπνιστεί και να αναλαμβάνει ρόλο ενεργού πολίτη. Σε κάθε περιοχή που υψώνεται άλλο ένα τείχος κεραιών με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες ο κόσμος δεν περιμένει πια με σταυρωμένα χέρια αλλά τα χρησιμοποιεί για να ξηλώσει την κεραία που τοποθετήθηκε δίπλα στο σχολείο του παιδιού του.
«Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων για την απομάκρυνση κεραιών όμως εκείνο που προέχει είναι η αναθεώρηση του νομοσχεδίου», εξηγεί στην «K» ο νομικός σύμβουλος και ιδρυτικό μέλος της Παναττικής Eπιτροπής κ. Kώστας Διάκος.

Δύναμη αντίστασης στην πολιτική φθορά
Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος*
«Τα νέα κοινωνικά κινήματα, οι ενώσεις πολιτών, οι γνήσιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, που γίνονται γύρω από κρίσιμους τομείς δημοσίου ενδιαφέροντος είναι τα νέα πολιτικά υποκείμενα της αντίστασης στην πολιτική φθορά και στη λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος. Eίναι δύναμη αλλαγής και διεύρυνσης της δημοκρατίας, εμπλουτισμού της πολιτικής και ενεργοποίησης της κοινωνίας, που επιβάλλεται να αναδειχτούν σε συνταγματικής περιωπής συλλογικότητες, ως επιπρόσθετος αυτόνομος πυλώνας συμμετοχής και αντιπροσώπευσης πέραν των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού, εάν θέλουμε να σπάσουμε τον κομματισμό του κράτους, τις διαβρώσεις των θεσμών και την παραταξιοποίηση της κοινωνίας.
* Ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος είναι δικηγόρος, τέως πρόεδρος του ΣΥΝ.

Η δράση των Κινήσεων ευαισθητοποιεί τον κόσμο
Γιάννης Μπουτάρης*

«Παρατηρούμε ότι όλο και μεγαλύτερη είναι η ανταπόκριση και η διάθεση των πολιτών να συμμετέχουν και επεμβαίνουν στα συμβαίνοντα. Το σύστημα εξουσίας όμως που υπάρχει, τουλάχιστον σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι εξαιρετικά αυταρχικό, ξένο και απωθητικό για τον πολίτη. Μοιάζει σαν να υπάρχει για να υπάρχει κι όχι για να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο. Οι συναρμοδιότητες και οι συνυπευθυνότητες υπουργείων, αλλά και υπηρεσιών χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για να μην ταράζουν τα νερά. Οι τοπικοί άρχοντες έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες απ’ αυτές που εμφανίζουν στον λόγο τους. Ωστόσο, δεν έχουν αντιληφθεί τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη ζωή των πόλεων πια (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σκουπίδια, κοινωνική μέριμνα, σχολεία, περιβάλλον κ.λπ.). Η δράση των Κινήσεων, εν τέλει, ευαισθητοποιεί ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, δυστυχώς όμως το αποτελέσματα είναι ακόμη πάρα πολύ φτωχά».
* Ο κ. Γ. Μπουτάρης είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», μέλος της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.

Οι πολίτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Θάνος Μικρούτσικος*

«Κάνω σε προσωπικό επίπεδο την αυτοκριτική μου, διότι ενώ συμμετείχα παλαιότερα σε συζητήσεις σχετικά με το περιβάλλον και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, υποτίμησα τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Είναι πλέον σαφές ότι διεθνώς συνιστά το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας. Είναι επίσης σαφές ότι υπάρχουν δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν επιθυμούν την επίλυσή του. Η μόνη λύση είναι πάρουν οι πολίτες την υπόθεση στα χέρια τους. Συντάσσομαι μαζί τους...».
*Ο κ. Θ. Μικρούτσικος είναι μουσικοσυνθέτης.

Να αφήσουμε κάτι καλό στις επόμενες γενιές...

Γιάννης Ζουγανέλης*
«Επιτέλους! Καλό είναι να ξεσηκώνονται οι βολεμένοι που ασχολούνται με το προσωπικό και όχι με την προσωπικότητα, με την ιδιοκτησία και όχι με την αλληλεγγύη. Ολοι είμαστε ο άλλος του άλλου. Ο πολίτης πρέπει να είναι ενεργός γιατί όταν δεν είναι, η εξουσία, που δεν διαθέτει ανθρωπιά, βρίσκει χώρο να αυθαιρετήσει. Τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρει ο πολίτης. Οφείλει απέναντι στον εαυτό του να είναι ο ρυθμιστής της Πολιτείας, για να φωτίσει πρωτίστως τη δική του καθημερινότητα και να παραδώσει κάτι καλό στις επόμενες γενιές».
* Ο κ. Γ. Ζουγανέλης είναι ηθοποιός-μουσικός.

Νέα επιβάρυνση για τον Κηφισό

http://www.skai.gr/master_story.php?id=68998

Περαιτέρω επιβάρυνση του Κηφισού σηματοδοτεί η πρόταση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να εκτρέψει προς τον ποταμό τον αγωγό λυμάτων του κυκλοβόρου, τα νερά του Ιλισού και το ρέμα του προφήτη Δανιήλ.
Οι κάτοικοι του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου εκφράζουν το φόβο, ότι η εκτροπή του Ιλισού θα διευκολύνει τη μετατροπή του σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας. Ο Απόστολος Αλωνιάτης από την κίνηση πολιτών "Κηφι-sos" δήλωσε στην "Καθημερινή της Κυριακής" ότι τα έργα θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου.

Απαντώντας στο επιχείρημα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για ρίψη επεξεργασμένων λυμάτων διερωτήθηκε πως θα είναι επεξεργασμένα, αφού δεν θα περνούν από την Ψυττάλεια. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο δεν τους έχει ενημερώσει ακόμη.

Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι από τη νομαρχία Αθηνών δήλωσε στο σταθμό μας ο Ντίνος Λάσκαρης, γραμματέας του φορέα διαχείρισης και ανάπλασης του Κηφισού.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη εκστρατεία του ΣΚΑΪ για τον Κηφισό, κάτοικοι και φορείς των περιοχών που διέρχεται ο ποταμός, ζήτησαν από κοινού την αποκατάσταση του Κηφισού σε όλο το μήκος του.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΗΣ Σάββατο 12/1 ώρα 5:00 στο Info Cafe

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΗΣ

Ο αγώνας μας για τη διάσωση του κτήματος Ζωγράφου ενάντια στην κοινή επιδίωξη της Δημοτικής αρχής και της οικογένειας Ζωγράφου για την ανέγερση εμπορικού κέντρου
(Η δημοτική αρχή έχει χρεώσει τους δημότες του Ζωγράφου με δάνειο ύψους 20 εκ. €, ποσό το οποίο έχει ήδη καταβάλει στην οικογένεια Ζωγράφου για την αγορά της ταράτσας του εμπορικού κέντρου, αγνοώντας την απόφαση του ΣΤΕ σύμφωνα με την οποία απαιτείται έκδοση προεδρικού διατάγματος για τον χαρακτηρισμό της έκτασης από το ΥΠΕΧΩΔΕ.) επιβάλλεται να στραφεί με μεγαλύτερη ένταση και απέναντι στην κυβέρνηση που κωφεύει και δεν εκδίδει το προεδρικό διάταγμα για τον αυτονόητο χαρακτηρισμό του κτήματος ως χώρο κοινόχρηστο, υψηλού πρασίνου και μη οικοδομήσιμο.
Με την πεποίθηση ότι το ζήτημα του κτήματος Ζωγράφου αποτελεί μέρος του γενικότερου προβλήματος της οικοδόμησης και εμπορευματοποίησης των εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων, καλούμε το Συντονιστικό ελεύθερων χώρων της Αθήνας και όλες τις Επιτροπές Κατοίκων, που κινητοποιούνται σε αντίστοιχα θέματα, σε ανοικτή σύσκεψη, προκειμένου να συντονίσουμε τη δράση μας συνδιοργανώνοντας μια κοινή πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή στο αμέσως επόμενο διάστημα (με κεντρική στόχευση το συνολικό πρόβλημα των ελεύθερων χώρων, αναδεικνύοντας παράλληλα και αιτήματα των τοπικών επιτροπών, συνδέοντας το όλο με το μερικό και αντίστροφα), καθώς επίσης και ένα μεγάλο φεστιβάλ ενημέρωσης - πληροφόρησης για τους ελεύθερους χώρους την προσεχή άνοιξη.
Σάββατο 12/1 ώρα 5:00 στο Info Cafe στην πλ. Γαρδένιας, Ζωγράφου
Ανοικτή σύσκεψη συντονισμού των επιτροπών κατοίκων
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Τηλ. Επικοινωνίας: 6944557026, 6974644383, 6948119303, 6972813438

Το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει τώρα να εκτρέψει προς το ποτάμι τα νερά δύο άκρως ρυπογόνων ρεμάτων

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_972401_23/12/2007_253412


EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 23-12-07

Νέα επιβάρυνση για τον Κηφισό
Το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει τώρα να εκτρέψει προς το ποτάμι τα νερά δύο άκρως ρυπογόνων ρεμάτων

Του Σπυρου Καραλη

Σχέδιο υπήρχε. Να βυθιστούν οι γραμμές του τραμ στις εκβολές των ρεμάτων του φαληρικού όρμου, για να μην πλημμυρίζει η περιοχή. Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έγιναν και οι γραμμές του τραμ σήμερα λειτουργούν σαν «φράγμα» των όμβριων υδάτων σε έντονες βροχοπτώσεις. Ποια λύση προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ; Ο υπόγειος αγωγός λυμάτων Κυκλοβόρος, τα νερά του Ιλισού και το ρέμα Προφήτη Δανιήλ να χυθούν στον ανοιχτό ανεμπόδιστο προς τη θάλασσα Κηφισό. Τα σχέδια αυτά προκαλούν έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτών και ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι κάτοικοι του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου εκφράζουν παράλληλα τον φόβο πως η εκτροπή του Ιλισού θα διευκολύνει τη μετατροπή του σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας, απαραίτητη για την εμπορική αξιοποίηση της παραλίας από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Είναι απαράδεκτη η επιπλέον φόρτιση του Κηφισού ποταμού με νερά σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, αλλά και με επιπλέον μόλυνση. Η κατάσταση είναι ήδη βεβαρημένη. Με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έχουν υλοποιηθεί βασικοί περιβαλλοντικοί όροι του οδικού έργου, όπως λ.χ. σφράγιση των παρανόμων συνδέσεων απόρριψης λυμάτων, ανάπτυξη πρασίνου, ηχοπετάσματα» σημειώνει ο Σπύρος Πάγκαλος από την Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία» και συνεχίζει. «Η απόρριψη λυμάτων μέσω του Κηφισού στη θάλασσα συνιστά επιπλέον μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής Μοσχάτου – Νέου Φαλήρου και του ευρύτερου Σαρωνικού».

Μόλυνση

«Σήμερα η μόλυνση του Κηφισού είναι ήδη αφόρητη. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον ποταμό, τόσο από πλευράς υδάτινων φορτίων όσο και από πλευράς ρύπανσης, με την εκτροπή σε αυτόν δύο αποδειγμένα ρυπογόνων ρεμάτων» σημειώνει ο Απόστολος Αλωνιάτης από την Κίνηση Πολιτών «ΚΗΦΙ-SOS» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ποταμό της Αθήνας.
«Πρόκειται για έργα που θα εντείνουν τα προβλήματα των κατοίκων και θα υποβαθμίσουν περαιτέρω δραματικά την ποιότητα ζωής τους».

Αντίθετη στα αντιπλημμυρικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ εμφανίζεται και η νομαρχία Πειραιά. Υστερα από πρόταση του κ. Γιάννη Μίχα, το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μη δεχτεί το έργο της εκτροπής.
Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Μίχας καταλογίζει στο υπουργείο αδιαφορία και προχειρότητα. «Το ΥΠΕΧΩΔΕ αδιαφορεί για το γεγονός ότι η μόλυνση του Κηφισού είναι αφόρητη για τους κατοίκους των όμορων δήμων. Αδιαφορεί που ο ποταμός έχει μετατραπεί σε ανήλιαγο οχετό αποβλήτων, όπου ευδοκιμούν μικρόβια. Αδιαφορεί για το θαλάσσιο περιβάλλον. Δεν είμαστε αντίθετοι με την αντιπλημμυρική θωράκιση. Οχι όμως με έργα που μετατρέπουν τα ποτάμια σε αγωγούς μόλυνσης και σε λεωφόρους για επιχειρηματικά όνειρα και εργολαβικά κέρδη».

Ο άγνωστος Κυκλοβόρος

Σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο της ΕΥΔΑΠ, το 1840, για πρώτη φορά στη νεότερη Αθήνα, έγινε η πρώτη συστηματική κατασκευή παντορροϊκού συστήματος συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων. Το δίκτυο συνέλεγε ακάθαρτα ύδατα από τις οδούς Κολοκοτρώνη, Αιόλου, Ερμού και Αγίου Μάρκου, όπως επίσης και από την οδό Αδριανού ώς το Θησείο και τα έριχνε σε κάποιο ανοικτό ρέμα στην περιοχή Κεραμεικού.
Την ίδια περίοδο (1860) σκεπάστηκε το ρέμα που διέρρεε τη σημερινή οδό Σταδίου, από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια. Στη δεκαετία 1860-1870 το δίκτυο στο κέντρο επεκτάθηκε με την κατασκευή έργων στις οδούς Πειραιώς, Ζήνωνος και Δεληγιώργη - τα όμβρια χύνονταν στο ανοιχτό ακόμη τότε ρέμα του Κυκλοβόρου (στις σημερινές οδούς Μάρνη και Καρόλου). Στη δεκαετία 1880-1890 καλύφθηκε το ανοιχτό ρέμα του Κυκλοβόρου με λιθόκτιστο αγωγό διαμέτρου περίπου τριών μέτρων. Ο αγωγός κατασκευάστηκε στις οδούς Μάρνη - Καρόλου - Οδυσσέως και Αχιλλέως. Ξεκινά δίπλα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, από το Μουσείο, και καταλήγει στο Μεταξουργείο.
Την ίδια περίοδο συνδέθηκε ο αγωγός της οδού Ερμού μέσω των οδών Σαλαμίνος, Αχιλλέως και Καβάλας με τον χείμαρρο του Προφ. Δανιήλ. Τα λύματα από αυτό το στοιχειώδες παντορροϊκό δίκτυο απομακρύνονταν προς τη δυτική πλευρά της πόλης και μέσω του κεντρικού αγωγού κατέληγαν στην ύπαιθρο ή και στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ.
Σήμερα ο Κυκλοβόρος παραμένει ο αποδέκτης της απορροής ενός μεγάλου τμήματος του κέντρου της Αθήνας και χύνεται στο ρέμα Προφήτης Δανιήλ στο ύψος της λεωφόρου Αθηνών. Σύμφωνα με την προτεινόμενη εκτροπή, ο Κυκλοβόρος θα ακολουθήσει υπογείως την οδό Κωνσταντινουπόλεως για μήκος τεσσάρων χλμ. και στη συνέχεια, μαζί με το ρέμα Προφήτης Δανιήλ, θα χυθούν στον Κηφισό.

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΧΡΩΠΕΙ

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ


Πειραιάς 12/12/2007
Δημαρχείο Πειραιά 5ος όροφος
Τηλ: 2104194252-3 Φαξ: 210.4194251
Εmail: tolimanitisagonias@gmail.com


ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΧΡΩΠΕΙ

Τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2007, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στον Πολυχώρο «Απόλλων» στα Καμίνια, η εκδήλωση που οργανώθηκε από το Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο «Λιμάνι της Αγωνίας» και την Ανεξάρτητη Κίνηση Κατοίκων Πειραιά-Γειτονιές του Πειραιά ΑΚΙΚΑΠ. Θέμα της εκδήλωσης ήταν τα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ και η αναβάθμιση του Νέου Φαλήρου και των Καμινίων. Παρόντες στο κατάμεστο αμφιθέατρο, ήσαν τρεις δήμαρχοι, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Γιώργος Ιωακειμίδης του Αγίου Ιωάννη Ρέντη και ο Χρήστος Κορτζίδης του Ελληνικού, δεκάδες δημοτικοί, νομαρχιακοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων της πόλης και τοπικών συλλόγων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο βουλευτής Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας και ακολούθησαν με ομιλίες, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέου Φαλήρου Μιχάλης Γκιών, ο Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Πειραιά Γιάννης Καρδαράς, Νίκος Μπελαβίλας και Νίκος Λεγάκης.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Φιλιώ Μυρτσίδου.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν με έμφαση στην ανάγκη συστράτευσης για την επιτυχία της υπόθεσης των οικοπέδων ΧΡΩΠΕΙ. Τόνισαν τις μεγάλες ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ για την καθυστέρηση της απαλλοτρίωσης, αλλά και τους κινδύνους που κρύβει κάθε ολιγωρία από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οποιαδήποτε καθυστέρηση δυναμιτίζει τις όποιες θετικές εξελίξεις υπάρχουν. Αναγνωρίστηκε από όσους συμμετείχαν με ομιλίες ή παρεμβάσεις ότι χωρίς τον αγώνα των κατοίκων του Νέου Φαλήρου δεν θα είχαμε φτάσει αυτή τη στιγμή τόσο κοντά στον στόχο της δημιουργίας του πάρκου στη ΧΡΩΠΕΙ. Τόσο ο Θ. Δρίτσας στο άνοιγμα της εκδήλωσης όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Καρδαράς, Ν. Μπελαβίλας και Ν. Λεγάκης, στις ομιλίες τους έθεσαν επιτακτικά το θέμα μίας ενωτικής και μέγιστης κινητοποίησης δυνάμεων για να γίνει το όραμα του πάρκου πραγματικότητα. Και την ανάγκη επιφυλακής για την αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας οικοδόμησης του χώρου. Ο Μιχάλης Γκιών στη δική του τοποθέτηση θύμισε τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Νέου Φαλήρου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Π. Φασούλας στην παρέμβαση του, όπως και ο Νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας με γραπτό χαιρετισμό διαβεβαίωσαν για τη δέσμευση τους να προχωρήσουν το θέμα. Ο Νομάρχης δε, επανέλαβε παλαιότερη υπόσχεση του, για οικονομική συμβολή της Νομαρχίας στην απαλλοτρίωση του χώρου.

Το «Λιμάνι της Αγωνίας», μετά την επιτυχία της εκδήλωσης, δηλώνει ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του πάρκου. Την ίδια στιγμή όμως επισημαίνει ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ολιγωρία.

Ενωτικά, μαζί με τους κατοίκους του Νέου Φαλήρου, και όποιον άλλον αυτοδιοικητικό φορέα ή συλλογικότητα δηλώνει διαθεσιμότητα, θα προχωρήσουμε σε όσα δεσμευτήκαμε στην εκδήλωση. Στην συγκεκριμένη πρόταση που διατυπώσαμε από κοινού με την ΑΚΙΚΑΠ για δημιουργία μίας ευρείας διαπαραταξιακής πρωτοβουλίας για τα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ. Διεκδικώντας άμεσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ την υπογραφή της απαλλοτρίωσης και τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του πάρκου.


* Τα Δελτία Τύπου και τις ανακοινώσεις του Λιμανιού της Αγωνίας μπορείτε να τα βρείτε και στο δικτυακό του τόπο www.tolimanitisagonias.gr

Γραφείο Τύπου: Θεοδόσης Παπανδρέου. Τηλ. Επικοινωνίας 6945104174

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

ΠΑΝΑΤΙΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ & ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

PANATTIKO DIKTYO KINHMATWN POLHS & ENERGWN POLITWN
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 19 Δεκ. 2007

Φίλοι και φίλες, εταίροι του Παναττικού Δικτύου,
Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 15 Δεκ. 2007, στην "Δημοτική Αγορά Κυψέλης", συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του "Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών".
Σε αυτή συμμετείχαν οι παρακάτω 18 Εταίροι:
Αγγελοπούλου Ελθήνα, (Δημοτ. Κίνηση Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη»)
Βρασιβανοπούλου Μίτση, (Αγορά Πολιτών Κυψέλης)
Βωβός – Τουμπάνης Παναγιώτης, (Παρέμβαση Κατοίκων)
Δούλη Βίκυ, (Δημοτ. Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας)
Θεοχάρη Κατερίνα, (Αγορά Πολιτών Κυψέλης)
Καραμάνος Χρίστος, (Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα)
Καφαντάρη Χαρά, (Δίκτυο Πολιτών Χολαργού)
Λευκιμμιάτης Χάρης, (Δημοτ. Κινηση «Ηράκλειο η Επόμενη Μέρα»)
Μακαρώνης Χρ. («Πολίτες για της την Προστασία Υγείας & Περιβάλλοντος από Νέες Τεχν.)
Μαρκαντωνάτου Στέλλα, (Συντ. Επιτροπή Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου)
Μαρτέν Νίκος, (Πρωτοβουλία Πολιτών 3ου Διαμ/τος για Υπόγειο Προαστιακό & άλλες Κινήσεις 3ου Δ/τος)
Μπέϊλι Πωλ, (Παπάγου & μέλη Οικολογικής Ομάδας ΕΟΣ)
Παπαϊωάννου Παναγιώτης, (Αγορά Πολιτών Κυψέλης)
Πορτάλιου Ελένη, (Δημοτ. Κίνηση Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη»)
Τότσικας Πάνος, (Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού)
Τσαουσάκης Νίκος, (Δημοτ. Κίνηση Υμηττού «Πολίτες σε Κίνηση»)
Φρεζούδη (?) Ερμιόνη, (Οικοκοινωνική Ομάδα Δικτύου Πολιτικών & Κοινωνικών Δικαιωμάτων)
Χαλάτσης Δημήτρης, (ως Ενεργός Πολίτης)

Τα θέματα Η.Δ. που συζητήθηκαν ήταν:
1. Απολογισμός της διοργάνωσης της 8ης Δεκέμβρη για την "Κλιματική Αλλαγή"
2. Προγραμματισμός επόμενων Ενεργειών

Απολογισμός
Η συγκέντρωση της 8ης Δεκέμβρη στο Σύνταγμα κρίθηκε ικανοποιητική, όχι βέβαια ανάλογη της σημασίας του προβλήματος.. Ηταν όμως ένα σημαντικό βήμα συντονισμού και κοινής παρουσίας των κινημάτων πόλης, για το μεγάλο πλανητική ζήτημα της «κλιματικής αλλαγής». Η παρουσία των διαφόρων συλλογικοτήτων της γειτονιάς ήταν κυρίαρχη, ενώ η παρουσία των φορέων, συνδικάτων και των οργανώσεων που συμμετείχαν στη διοργάνωση ήταν συμβολική.
Εκτιμήθηκε, ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής και η σύνδεσή του με τα τοπικά κινήματα αποτελεί προτεραιότητα.
Ο αγώνας για διατήρηση και επέκταση του πράσινου, η προστασία των ορεινών όγκων της Αττικής και η δημιουργία μικρών και μεγάλων πνευμόνων πρασίνου μέσα στον οικιστικό ιστό της Αθήνας, είναι θέμα ζωτικής σημασίας και κύριος άξονας δράσης των κινημάτων.

Προγραμματισμός δράσης
Α . ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ο αγώνας του Δήμου Ελληνικού μετά τα σημαντικά αποτελέσματα του καλοκαιριού συνεχίζεται. Τα κινήματα θα εκφράσουν για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που γίνεται για την δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Η Δημοτική Κίνηση «Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό» (Χρ. Κορτζίδης), ζητά την συμμετοχή και συμβολή των κινημάτων στο τριήμερο που διοργανώνει 18, 19 και 20 Ιανουαρίου (ακολουθεί το κείμενο αυτούσιο)
---------------------------------------------
Αγαπητοί φίλοιΣας ενημερώνουμε οτι στρις 18, 19 & 20 Ιανουαρίου οι δήμοι Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης & Γυφάδας και η Συσπείρωση φορέων και δημοτικών παρατάξεων των 4 δήμων, με τη συμμετοχή του ΕΜΠ , του Γεωπονικού πανεπιστημίου και άλλων οργανισμών αυτοδιοίκησης διοργανώνουν σειρά πολύμορφων εκδηλώσεων μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου – συγκεκριμένα στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ που χρησιμοποιεί ο Πανιώνιος – προσπαθώντας να προβάλουν το αναγκαίο και εφικτό της διεκδίκησης για: ΠΑΡΚΟ ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ .Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, δενδροφυτεύσεις, συναυλίες, συζητήσεις, παρουσίαση της δράσης και των διεκδικήσεων των κινημάτων πόλης. Οι συλλογικότητες θα μπορούν να προβάλλουν με περίπτερα, ταμπλώ, τοποθετήσεις στις συζητήσεις τις διεκδικήσεις και τη δράση τους. Παρακαλούμε μέχρι τις 27/12/2007 να δοθούν οι συμμετοχές για να διευθετηθούν τα ζητήματα του χώρου.Οι συμμετοχές των κινημάτων μπορούν να δηλωθούν με mail στο ή στο τηλέφωνο6932 254 161
------------------------------------------------

Β.ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Εγινε ενημέρωση από εκπρόσωπο της αντίστοιχης συλλογικότητας, για την προετοιμασία δράσης για τον Ελαιώνα την 27η Ιανουαρίου 2008.
Χτες Τρ. 18/12/07 πραγματοποιήθηκε συνάντηση Κινημάτων του 3ου Διαμερίσματος, μετά από πρόσκληση της «Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα» που συζήτησε μορφές συντονισμένης δράσης για το θέμα. Σύντομα θα έχετε σχετική ενημέρωση – πρόσκληση για συμμετοχή στις δράσεις, κατευθείαν απο τους οργανωτές.
Ακολουθεί προγενέστερο κείμενο πρόσκληση της συλλογικότητας:
----------------------------------------------------------------------------
ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΗΣ
Συμπαράταξη για τον Ελαιώνα ΤΩΡΑ
Το πώς θα εξελιχθεί ο Ελαιώνας θα κριθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο . Το αν θα μετατραπεί σε μια περιβαλλοντική βόμβα και σε ένα κατασκευαστικό ελντοράντο ή αν θα γίνει ένας μεγάλος πνεύμονας υψηλού πρασίνου κρίνεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο Ελαιώνας, μια περιοχή 10.000 στρεμμάτων με θεσμοθετημένα 3.500 στρέμματα πρασίνου, δεν αφορά μόνον τους λιγοστούς κατοίκους του. Αφορά ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και ειδικά την πιο υποβαθμισμένη περιοχή του, την Δυτική Αθήνα.
Η κυβέρνηση Καραμανλή και η Δημοτική Αρχή του Νικήτα Κακλαμάνη σε αγαστή συνεργασία με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (Βαρδινογιάννη, Βωβού, Γιαννακόπουλου, Μπόμπολα, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς) και με τη στήριξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, το μπλοκ της τσιμεντοποίησης, είναι συνυπεύθυνοι για τη περιβαλλοντοκτόνα παρέμβαση στον Ελαιώνα. Οι επιπτώσεις σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο θα είναι δραματικές –ειδικά μετά την εγκληματική καταστροφή της Πάρνηθας- καθώς θα υπάρξει πολεοδομική και κυκλοφοριακή ασφυξία και δραματική χειροτέρευση της ρύπανσης.
Παράλληλα οι προκλητικές και σκανδαλώδεις επιδοτήσεις και δωρεοδοτήσεις από το δημόσιο ταμείο των επιχειρηματικών ομίλων–63 εκατ ευρώ πριν καν ξεκινήσει το έργο- θα αρκούσαν για να γίνουν τα πάρκα υψηλού πρασίνου στον Ελαιώνα. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα βομβαρδισθούμε από ένα ακόμη μεγάλο ψέμα: ότι δήθεν η ΠΑΕ ΠΑΟ θα κατασκευάσει με δικά της χρήματα το νέο γήπεδο.
Ο Ελαιώνας είναι αυτήν τη στιγμή ένα από τα πιο κρίσιμα μέτωπα αντίστασης των πολιτών στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Αν αυτή προχωρήσει τότε θα αποτελέσει μοντέλλο για όλους τους μεγάλους ελεύθερους χώρους στο Λεκανοπέδιο.
Καλούμε όλες και όλους
Να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον αγώνα για τον Ελαιώνα. Να αποτρέψουμε την τσιμεντοποίηση. Να αντισταθούμε στον πολιτιστικό εκβαρβαρισμό των εμπορικών κέντρων τύπου MALL και των γηπέδων –αρένες. Μπορούμε να τους σταματήσουμε !!!
Να κερδίσουμε πάρκα υψηλού πρασίνου στον Ελαιώνα, στο Ελληνικό, στο Γουδή, στο Ίλιο, στο Χαϊδάρι, στην παραλία Μοσχάτου και τον πρώην ιππόδρομο, στη Δραπετσώνα.
Καλούμε όλες και όλους
Να στηρίξουν και να διαδώσουν τις δράσεις της Επιτροπής πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα. Ειδικά η Κυριακή 27 Γενάρη να αφιερωθεί από όλα τα κινήματα πόλης στον Ελαιώνα –καμιά άλλη δραστηριότητα .
Κυριακή 27 Γενάρη 11 π.μ., όλες και όλοι, στη Γεωπονική: ημέρα δράσης για τον Ελαιώνα

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα
Ελασιδών 21, Ρουφ – Αθήνα Τηλ: 2103459882 e-mail: elaionas@yahoo.gr http://elaionas.wordpress.com
------------------------------------------------------------------------------------

Με θέμα τη δράση των κινημάτων για το Ελληνικό θα συγκληθεί το επόμενο Συντονιστικό του Δικτύου (πάντα ανοικτό σε συμμετοχές) την Παρασκευή 28.12.2007 στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (8.00μμ).

Ρεμπέτικο γλέντι


Σ Α Σ Π Ε Ρ Ι Μ Ε Ν Ο Υ Μ Ε . . .









Ρεμπέτικο γλέντι

ΚΥΡΙΑΚΗ 23/12 στις 3.00 το μεσημέρι

Θα παίξουν ζωντανά οι ΑΠΟΝΤΕΣ

Στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.



Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε παρέα με μουσική, φαγητό και ποτό.

Συντονιστική Επιτροπή συλλόγων και κατοίκων των περιοχών που πλήττονται από την λειτουργία του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Άρτεμις, Βάρη, Κορω

Συντονιστική Επιτροπή συλλόγων και κατοίκων των περιοχών που πλήττονται από την λειτουργία του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Άρτεμις, Βάρη, Κορωπί, Νέα Μάκρη, Ραφήνα)

Διακήρυξη

Έχουν ήδη συμπληρωθεί έξι και πλέον χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενός γεγονότος που έκτοτε έχει σηματοδοτήσει την σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής των Μεσογείων.

Στα έξι αυτά χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί με κριτήρια αμιγώς οικονομικά χωρίς να λαμβάνονται υπ’όψη οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η υγεία των κατοίκων των περιοχών που επηρεάζονται από αυτό αλλά και η ασφάλεια των κατοικημένων περιοχών.
Προτεραιότητα έχει η μεγιστοποίηση των κερδών της ιδιωτικής εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καθώς και των διαφόρων αεροπορικών εταιρειών, που συντελείται με την ανεξέλεγκτη λειτουργία του αεροδρομίου και την αποφυγή της θέσπισης και τήρησης οποιωνδήποτε περιορισμών.

Παράλληλα το ελληνικό κράτος διά των αρμοδίων φορέων του (Υπουργείο Μεταφορών/Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ΥΠΕΧΩΔΕ) δεν προστατεύει ως οφείλει τους πολίτες θέτοντας φραγμούς στην ανεξέλεγκτη λειτουργία του αεροδρομίου. Αντιθέτως έχει εγκαταλείψει τους πολίτες στο έλεος των διαχειριστών του αεροδρομίου και των αεροπορικών εταιρειών.

Ως αποτέλεσμα, εμείς οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, μιας περιοχής που πριν την λειτουργία του αεροδρομίου βρισκόταν σε υψηλό από περιβαλλοντική άποψη επίπεδο (εξαιρετικά ήσυχο ακουστικό περιβάλλον, καθαρή ατμόσφαιρα) βρισκόμαστε απροστάτευτοι απέναντι σε έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση (ρύπανση της ατμόσφαιρας – μόλυνση του εδάφους, του υδροφόρου ορίζοντα και της θάλασσας από τα απόβλητα του αεροδρομίου - έντονη ηχορύπανση) και εκτεθειμένοι στον κίνδυνο ενός ατυχήματος.

Στο διάστημα των έξι ετών της λειτουργίας του αεροδρομίου προβήκαμε σε μεμονωμένα διαβήματα προς τα αρμόδια Υπουργεία, την Δικαιοσύνη και τον Συνήγορο του Πολίτη. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας όμως μας οδήγησε στην απόφαση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε ενωμένοι τα δικαιώματά μας. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε την Συντονιστική Επιτροπή συλλόγων και κατοίκων των περιοχών που πλήττονται από την λειτουργία του Αεροδρομίου.


Το πρόβλημα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας

Όπως είναι προφανές, τα καυσαέρια τα οποία εκπέμπονται από τα αεροσκάφη προκαλούν ρύπανση της ατμόσφαιρας. Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται αναφορά για τη μεγάλη συμβολή των αεροπορικών μεταφορών στην τροφοδότηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της συνακόλουθης κλιματικής αλλαγής.
Πέραν όμως των γενικότερων επιπτώσεων που παρατηρούνται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, σημαντική είναι και η ρύπανση που σημειώνεται στην περιοχή των αεροδρομίων, στις περιοχές που γειτνιάζουν με αυτά και σε εκείνες πάνω από τις οποίες πετούν αεροσκάφη σε σχετικά χαμηλό ύψος.
Σύμφωνα δε με τελευταίες μελέτες, ιδιαίτερα επιβαρυντικές τόσο για την τροφοδότηση του φαινομένου του θερμοκηπίου όσο και για την ατμόσφαιρα στις κατοικημένες περιοχές που γειτνιάζουν με τα αεροδρόμια είναι οι νυχτερινές πτήσεις.
Στην περίπτωση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι προφανές ότι σημειώνεται επιβάρυνση της ατμόσφαιρας όλων των κατοικημένων περιοχών των Μεσογείων.
Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας του Αέρα του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της 17/11/2007. Σύμφωνα με το δημοσίευμα:
Το Κορωπί κατέχει τα πρωτεία της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ10, με μέσες συγκεντρώσεις της τάξεως των 64,7 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα! Αμέσως μετά το Κορωπί στην Ανατολική Αττική έρχονται τα Σπάτα με 47,6 μgr/m3 αιωρούμενων σωματιδίων, το Μαρκόπουλο (40,6)
και τα Γλυκά Νερά (39,3). Χαρακτηριστικό είναι ότι η Λυκόβρυση, η πλέον επιβαρημένη περιοχή στο Λεκανοπέδιο, είχε μέσες συγκεντρώσεις ΡΜ10 για το 2006 59 μgr/m3.
Πάνω από τα όρια. «Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που έχουν καταγραφεί στο Κορωπί είναι ιδιαίτερα υψηλές- ξεπερνούν κατά πολύ τα 40 μικρογραμμάρια που θέτει ως όριο η Ε.Ε. για τις μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Κλέα Κατσουγιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Υγιεινής- Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. «Όσον αφορά στις βραχυχρόνιες επιπτώσεις η αύξηση της θνησιμότητας για αύξηση συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων κατά 10 μικρογραμμάρια υπολογίζεται στο 0,5%», συμπληρώνει. Για το Κορωπί, όπου οι συγκεντρώσεις φτάνουν τα 24,7 μικρογραμμάρια ΡΜ10 πάνω από τα ετήσια όρια που έχει θέσει η Ε.Ε., η αύξηση της θνησιμότητας, ανέρχεται στο 1,25%.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην τελευταία έκδοση των οδηγιών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση δεν προτείνονται καν κατώτερα όρια για τα μικροσωματίδια διότι, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες της ΠΟΥ, δεν υπάρχουν κατώτερα όρια κάτω από τα οποία οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων δεν δημιουργούν προβλήματα στη δημόσια υγεία!
Πολλές επιδημιολογικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί την τελευταία δεκαετία σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική υποδηλώνουν την υψηλή συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα με την υγεία (εκδήλωση καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων). Μάλιστα έχει παρατηρηθεί αύξηση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας του πληθυσμού σε ημερήσια βάση
Μάλιστα τα αιωρούμενα σωματίδια κάτω από ορισμένες συνθήκες αυξάνουν την τοξικότητά τους και γίνονται θανατηφόρα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Στην Αττική οι συνθήκες αυτές (υψηλές τιμές διοξειδίου του αζώτου, μεγάλες θερμοκρασίες, γεωγραφική θέση) απαντώνται στο σύνολό τους.


Το πρόβλημα της ηχορύπανσης

Ενώ πριν την έναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου και με βάση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων οι κάτοικοι πολλών περιοχών των Μεσογείων εύλογα θεωρούσαν ότι είτε θα έχουν μικρή όχληση είτε δεν θα έχουν καθόλου όχληση, με την έναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου βρέθηκαν αντιμέτωποι με υψηλά επίπεδα ηχορύπανσης όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό διότι οι διαδικασίες μείωσης του θορύβου και ειδικότερα η πρόβλεψη για την αποφυγή πτήσεων πάνω από τις κατοικημένες περιοχές δεν εφαρμόζεται. Πιο συγκεκριμένα, οι διαδικασίες μείωσης θορύβου:
α/ ορίζουν ως κατοικημένες περιοχές αυτές της Αρτέμιδας, του Κορωπίου, των Σπάτων, του Μαρκόπουλου και της Ραφήνας
β/ προβλέπουν αποφυγή πτήσης πάνω από αυτές τις περιοχές ή πτήση για ελάχιστα χρονικά διαστήματα.
Στην πράξη όμως οι πτήσεις όχι απλώς δεν αποφεύγουν αυτές τις περιοχές, αλλά διέρχονται κατά κόρον τόσο από αυτές όσο και από άλλες, όπως αυτές της Βάρης και της Νέας Μάκρης για τις οποίες δεν προβλεπόταν καμία επίδραση σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα.

Πέραν αυτού το γεγονός ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, δηλαδή, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια, παραμένει ανοικτό κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται πολύ σοβαρή όχληση τις νυχτερινές ώρες και συνακόλουθα διατάραξη του νυχτερινού ύπνου.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο κατά τη θερινή περίοδο, καθώς αφενός ο αριθμός των πτήσεων αυξάνεται κατακόρυφα και αφετέρου οι κάτοικοι βρίσκονται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και κοιμούνται με τα παράθυρα ανοικτά.

Η ηχορύπανση η οποία προκαλείται από τα αεροσκάφη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων των πληττομένων περιοχών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Οδηγίες για τον θόρυβο, 1999)
Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα.
-Ο μη διακεκομμένος ύπνος αποτελεί προϋπόθεση της καλής οργανικής και ψυχικής λειτουργίας των υγιών ατόμων.
-Η διατάραξη του ύπνου εξαιτίας του θορύβου επιφέρει ως πρωτογενείς συνέπειες αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών, συστολή των αγγείων, αλλαγές στην αναπνοή, καρδιακή αρρυθμία και αύξηση στις σωματικές κινήσεις και ως δευτερογενείς (που εμφανίζονται την επόμενη ημέρα όταν το άτομο είναι ξύπνιο) κόπωση, κακή διάθεση και μειωμένη απόδοση.
-Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών καθώς και η συστολή των αγγείων αποτελούν γενικότερα αντιδράσεις του οργανισμού στον οξύ θόρυβο.

Ειδικότερα όσον αφορά τα παιδιά, έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο εξωτερικό έχουν επισημάνει δυσμενείς επιπτώσεις από το θόρυβο που προκαλούν τα αεροσκάφη. Συγκεκριμένα τα παιδιά τα οποία εκτίθενται στο θόρυβο των αεροσκαφών παρουσιάζουν:
Υψηλότερη αρτηριακή πίεση
Αύξηση του επιπέδου των ορμονών του στρες
Εύκολη παραίτηση από την προσπάθεια να επιτελέσουν ένα έργο
Μαθησιακές δυσκολίες
(Physiological, Motivational, and Cognitive Effects of Aircraft Noise on Children: Moving From the Laboratory to the Field. American Psychologist, Vol. 35, March 1980, pp. 231-243 Sheldon Cohen, Gary W. Evans*, David S. Krantz, and Daniel Stokols University of California, Irvine, CA
-Chronic Noise and Psychological Stress. Psychological Sciences, Vol. 6, November 1995, pp. 333-338 Gary W. Evans, Staffan Hygge, and Monika Bullinger. Department of Design and Environmental Analysis, College of Human Ecology, Cornell University, Ithaca, NY).

Το πρόβλημα των αποβλήτων του αεροδρομίου

Ως γνωστόν η περιοχή των Μεσογείων στην οποία κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο ήταν και παραμένει περιοχή αφενός αγροτική, με μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις, και αφετέρου παραθεριστική, με κύριο χαρακτηριστικό τις ακτές του Νοτίου Ευβοϊκού που αποτελούν πόλο έλξης για τους κατοίκους όχι μόνο των Μεσογείων αλλά και της Αθήνας.
Στα έξι χρόνια λειτουργίας του αεροδρομίου παρατηρήθηκε διοχέτευση των αποβλήτων του αεροδρομίου τόσο σε εκτάσεις γύρω από αυτό όσο και στη θάλασσα του Νότιου Ευβοϊκού μέσω των αγωγών ομβρίων υδάτων. Όπως είναι αυτονόητο, η πρακτική αυτή προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις αφενός στις καλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά και γενικότερα στον υδροφόρο ορίζοντα μίας αγροτικής περιοχής τα προϊόντα της οποίας τροφοδοτούν την αγορά της Αττικής και αφετέρου στα θαλάσσια ύδατα στα οποία κολυμπούν χιλιάδες άνθρωποι.
Όπως προκύπτει από πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (17/11/2007) οι υπεύθυνοι της εταιρείας του αεροδρομίου εξακολουθούν να διοχετεύουν λύματα στις εκτάσεις που περιβάλλουν το αεροδρόμιο.

Το πρόβλημα της ασφάλειας των κατοικημένων περιοχών

Όπως είναι γνωστό, οι φάσεις της απογείωσης και της προσγείωσης των αεροσκαφών ενέχουν ένα βαθμό επικινδυνότητας. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται τα αεροσκάφη κατά την απογείωση και την προσγείωση να πετούν κατά κύριο λόγο πάνω από την θάλασσα και να αποφεύγουν την πτήση πάνω από τις κατοικημένες περιοχές. καθώς και πάνω από ορεινούς όγκους.
Στην περίπτωση όμως του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρατηρείται ότι τα αεροσκάφη που απογειώνονται και προσγειώνονται διέρχονται κατά κόρον πάνω από τις κατοικημένες περιοχές, συχνά σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος, καθώς και πάνω από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης και τις κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται στους πρόποδες αυτής.
Η πρακτική αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοικημένων περιοχών, καθώς σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα κατά την απογείωση ή την προσγείωση ενός αεροσκάφους, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό να πέσει σε κατοικημένη περιοχή προκαλώντας θύματα στο έδαφος.

Το νομικό πλαίσιο

Η λειτουργία του αεροδρομίου διέπεται από τον νόμο 2338/1995 με την οποία κυρώθηκε η Σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την ανάδοχο εταιρεία (Χόχτιφ).Πρόκειται για μία σύμβαση που δικαίως έχει χαρακτηριστεί αποικιοκρατική. Είναι ενδεικτικό ότι η σύμβαση αυτή προβλέπει ότι αν το ελληνικό δημόσιο επιβάλει περιορισμούς στην λειτουργία του αεροδρομίου, τότε θα υποχρεούται να καταβάλει πρόστιμο στην ανάδοχο εταιρεία!

Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι στην ίδια την σύμβαση προβλέπεται ότι είναι δυνατόν να τεθούν περιορισμοί με βάση το κοινοτικό δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Ενδεικτικά εδώ μπορούμε να αναφέρουμε:
-Το άρθρο 174 παρ. 2 της Συνθήκης περί Ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας
«Η πολιτική της Κοινότητας στον τομέα του περιβάλλοντος αποβλέπει σε υψηλό επίπεδο προστασίας και λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των καταστάσεων στις διάφορες περιοχές της Κοινότητας. Στηρίζεται στις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης, της επανόρθωσης των καταστροφών του περιβάλλοντος, κατά προτεραιότητα στην πηγή, καθώς και στην αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει". Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα εναρμόνισης που ανταποκρίνονται σε ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος περιλαμβάνουν, όπου ενδείκνυται, ρήτρα διασφάλισης που εξουσιοδοτεί τα κράτη μέλη να λαμβάνουν, για μη οικονομικούς περιβαλλοντικούς λόγους, προσωρινά μέτρα υποκείμενα σε κοινοτική διαδικασία ελέγχου».

-Το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
«1. Παν πρόσωπον δικαιούται εις τον σεβασμόν της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του, της κατοικίας του και της αλληλογραφίας του. 2. Δεν επιτρέπεται να υπάρξη επέμβασις δημοσίας αρχής εν τη ασκήσει του δικαιώματος τούτου, εκτός εάν η επέμβασις αυτή προβλέπεται υπό του νόμου και αποτελεί μέτρον το οποίον, εις μίαν δημοκρατικήν κοινωνίαν, είναι αναγκαίον δια την εθνικήν ασφάλειαν, την δημόσιαν ασφάλειαν, την οικονομικήν ευημερίαν της χώρας, την προάσπισιν της τάξεως και την πρόληψιν ποινικών παραβάσεων την προστασίαν της υγείας ή της ηθικής, ή την προστασίαν των δικαιωμάτων και ελευθεριών άλλων».

Ειδικά σε σχέση με την ηχορύπανση από αεροσκάφη πρέπει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου
της Ευρώπης, έκρινε, στην υπόθεση Hatton και λοιποί κατά του Ηνωμένου
Βασιλείου (απόφαση της 2.10.2001), ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της
Σύμβασης “δια την προάσπισιν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών”. Στη, δε, υπόθεση Moreno Gσmez κατά Ισπανίας (απόφαση της 16.11.2004) αναφέρεται ότι προσβολή του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ συνίσταται όχι μόνο στην παραβίαση της απόλαυσης του δικαιώματος της κατοικίας, αλλά και στην αδράνεια των αρμοδίων αρχών να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή και τη μείωση του θορύβου.

-Ο επιβαλλόμενος ρυθμιστικός ρόλος των κρατών καταδεικνύεται και στις παρακάτω κοινοτικές οδηγίες:

1/ κοινοτική οδηγία 1999/30 σχετικά με τις οριακές τιμές διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου και οξειδίων του αζώτου, σωματιδίων και μολύβδου, στον αέρα του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με αυτήν τα κράτη οφείλουν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι συγκεντρώσεις των ανωτέρω στοιχείων δεν υπερβαίνουν τις οριακές τιμές.
Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι αφενός οι οριακές τιμές που καθορίζονται από την οδηγία αποτελούν ελάχιστες απαιτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα κράτη μπορούν να θεσπίσουν και αυστηρότερα όρια και αφετέρου ότι οι προβλεπόμενες οριακές τιμές είναι αυστηρότερες γα την περίοδο μετά το 2010.

2/ κοινοτική οδηγία 2002/49 για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου, η οποία πρόσφατα ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο με την Υπουργική Απόφαση 13586/2006. Σύμφωνα με αυτήν τα κράτη πρέπει να προβούν σε χαρτογράφηση του θορύβου, να καταρτίσουν σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση του θορύβου θέτοντας παράλληλα όρια θορύβου.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την οδηγία αυτή τα κράτη υποχρεούνται να προχωρήσουν σε αυτές τις ενέργειες σε στενή συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους πολίτες τους οποίους οφείλουν να ενημερώνουν και με τους οποίους οφείλουν να διαβουλεύονται.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το ελληνικό κράτος, παρά το γεγονός ότι έχει υπογράψει μία απαράδεκτη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία του αεροδρομίου, έχει βάσει του κοινοτικού δικαίου και των διεθνών συνθηκών κάθε δυνατότητα να ελέγξει την λειτουργία του αεροδρομίου και να επιβάλει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

Τα αιτήματά μας

Με βάση και τα όσα εκτέθηκαν ζητάμε από το ελληνικό κράτος να ασκήσει επιτέλους τον ρυθμιστικό του ρόλο και να προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών του. Για την άσκηση αυτού του ρυθμιστικού του ρόλου το κράτος, δια των αρμόδιων υπηρεσιών του, επιβάλλεται να επιδιώξει την διαβούλευση με τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από την λειτουργία του αεροδρομίου.


Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων που επηρεάζονται από την λειτουργία του αεροδρομίου θα επιτευχθεί ειδικότερα:


1/ Με την τήρηση της πρόβλεψης για αποφυγή πτήσεων πάνω από όλες τις κατοικημένες περιοχές που επιβαρύνονται από την λειτουργία του αεροδρομίου, δηλαδή την Αρτέμιδα, την Βάρη, το Κορωπί, το Μαρκόπουλο, την Νέα Μάκρη, την Ραφήνα και τα Σπάτα,

2/ Με το κλείσιμο του αεροδρομίου κατά τις νυχτερινές ώρες (23.00 – 07.00)


3/ Με την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 1999/30 που προϋποθέτει:
-ενδελεχή και αντικειμενική διερεύνηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας σε όλες τις περιοχές που γειτνιάζουν με το αεροδρόμιο. Η διερεύνηση αυτή δεν μπορεί να γίνει από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που είναι ο ελεγχόμενος.
-πλήρη ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών αυτών
-συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων ρύπανσης .
-λήψη άμεσων μέτρων για τον περιορισμό της ρύπανσης

4/ Με την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2002/49 που προϋποθέτει αξιόπιστη χαρτογράφηση του θορύβου, θέσπιση ορίων θορύβου και κατάρτιση σχεδίων δράσης.

Η αξιόπιστη χαρτογράφηση προϋποθέτει διενέργεια αντικειμενικής και επιστημονικά άρτιας μελέτης. Αυτό ασφαλώς δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ανάθεση της μελέτης αυτής στον ελεγχόμενο δηλαδή τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών! Απαιτούμε την διεξαγωγή νέας αξιόπιστης χαρτογράφησης θορύβου από φορέα εγνωσμένου κύρους και αντικειμενικότητας, ο οποίος να είναι κοινής αποδοχής.

Επιπλέον προκειμένου να διασφαλιστεί η συλλογή των ορθών δεδομένων θα πρέπει να διεξαχθούν πραγματικές μετρήσεις θορύβου (και όχι να αρκεστούμε στα αποτελέσματα που προκύπτουν από μοντέλα ηλεκτρονικού υπολογιστή) και να ληφθούν υπ’όψη πρόσθετοι δείκτες θορύβου (όπως αυτοί που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας και ιδίως ο δείκτης Lmax) οι οποίοι αποτυπώνουν ακριβέστερα την όχληση.
Τέλος τα όρια θορύβου που θα τεθούν θα πρέπει να στηρίζονται στα επιστημονικά δεδομένα και να λαμβάνουν υπ’όψη τις σχετικές οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

5/ Με την συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων θορύβου σε όλες τις περιοχές που επηρεάζονται από την λειτουργία του αεροδρομίου, πράγμα που προϋποθέτει επέκταση του δικτύου σταθμών μέτρησης του θορύβου.

6/ Με την θέσπιση προστίμων για τις αεροπορικές εταιρείες που υπερβαίνουν τα όρια θορύβου, τις καθορισμένες πορείες και τα καθορισμένα ύψη .

7/ Με την λήψη των απαιτούμενων μέτρων ώστε να μη μολύνεται το έδαφος, ο υδροφόρος ορίζοντας και η θάλασσα των Μεσογείων από τα απόβλητα του αεροδρομίου.



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

ΣΠΥΡΟΣ ΡΙΖΑΚΟΣ 6977280984

ΑΝΝΑ ΣΕΡΔΑΡΗ 6946691188