Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2007

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
κινήματα πόλης, περιβαλλοντικές – οικολογικές συλλογικότητες, συνδικάτα, επιστημονικές οργανώσεις

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ (1.00 Μ.Μ.),
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ η συνέντευξη τύπου των συνεργαζόμενων φορέων για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση των παρεμβάσεων των φορέων που έλαβαν μέρος.

Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών – Μήτση Βρασιβανοπούλου
Η καμπάνια για την κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να θεωρηθεί στιγμιαία , μια μέρα διαμαρτυρίας που ολοκληρώνεται με το συλλαλητήριο. Χρειάζονται καθημερινές δράσεις, διαμαρτυρίες και συγκρούσεις ώστε η αντίθεση στην κλιματική αλλαγή να αποτελέσει βίωμα κάθε πολίτη. Ο αγώνας ξεκινά από τη γειτονιά – γι’ αυτό και τα κινήματα πόλης πήραν την υπόθεση του κλίματος στα χέρια τους – και διευρύνεται στο εθνικό και το παγκόσμιο επίπεδο.

WWF Ελλάς - Αχιλλέας Πλιθάρας
Η Ελλάδα εκπέμπει 15% παραπάνω ρύπους από τον μέσο όρο της ΕΕ και έχει μεγάλη εξάρτηση από τα ρυπογόνα καύσιμα. Στο Μπαλί θα χτυπά η καρδιά όλων όσων σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και παλεύουν να την σταματήσουν. Δεν περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα από τη σύνοδο αλλά με συντονισμένες προσπάθειες και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς ώστε να αποφύγουμε τεράστια καταστροφή του πλανήτη. Στο Μπαλί η Ελλάδα πηγαίνει χωρίς θέσεις και μόνο με ένα εκπρόσωπο.

Χριστίνα Θεοχάρη – ΕΚΑ και Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος ΤΕΕ
Τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Βαλένθια αλλά και με όσα θα συζητηθούν στο Μπαλί, θα αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντικές αλλαγές στο κλίμα. Γι’ αυτό οι μηχανικοί θα πρέπει να αναπροσανατολίσουν τον προβληματισμό στο αντικείμενό τους ώστε να αντιστρέψουν τα κλιματικά δεδομένα.
Το ΕΚΑ ενδιαφέρεται από τη σκοπιά των εργαζομένων και επιδιώκει την προώθηση θέσεων εργασίας επωφελών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Νίκος Μπόκαρης – Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων
Οι πυρκαγιές και οι καταστροφές των δασών είναι μέρος του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, η συρρίκνωσή τους συμβάλλει σε αυτήν . Σήμερα κινδυνεύουν πολύ περισσότερο τα δάση από πυρκαγιά λόγω της συσσώρευσης θερμότητας, που προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας, στη βιομάζα τους. Είναι δύσκολο να λύσουν τα συντεταγμένα κράτη το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να προωθήσουμε την οικολογική ανάπτυξη μέσα από την ενδυνάμωση της φωνής των ενεργών πολιτών.

Κούτιας Νίκος – ΟΤΟΕ
Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας σε όλες τις κινητοποιήσεις κατά της κλιματικής αλλαγής. Θα προσπαθήσουμε να αφυπνίσουμε την ευαισθησία των συναδέλφων μας και ήδη έχουμε συστήσει οικολογική επιτροπή της ΟΤΟΕ που αναλαμβάνει δράσεις.Καλομοίρης Γρηγόρης - ΟΛΜΕ
Υποστηρίζουμε την ανάγκη και μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα να προωθηθούν οι αξίες υπεράσπισης του περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας. Ζητήσαμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να διατεθεί μία ώρα από το πρόγραμμα διδασκαλίας , την Παρασκευή 7/12, για να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Υπήρξε θετική ανταπόκριση και η πρωτοβουλία μας αυτή θα πραγματοποιηθεί .

Οικονόμου Ουρανία – ΣΑΔΑΣ , ΠΕΑ
Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι μακριά από κάθε περιβαλλοντική διάσταση. Αφήνει ανεξέλεγκτη την ανάπτυξη σε βάρος της οικολογικής προσέγγισης, γι’ αυτό και θα επιδιώξουμε να μη γίνει νόμος.
Στόχος μας είναι να προβάλλουμε τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, γι’ αυτό παρουσιάζουμε στην ιστοσελίδα του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ μέτρα για φιλικές στην εξοικονόμηση ενέργειας κατασκευές.

Βλάχος Γιώργος- Σύλλογος Φοιτητών Νομικής
Η κλιματική αλλαγή είναι το πιο σοβαρό αποτέλεσμα της περιβαλλοντοκτόνας πολιτικής του συνόλου σχεδόν των κρατών. Η Ελλάδα βίωσε φέτος τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής , η οποία προκύπτει από επιλογές καταστροφής των δασών, δυσμενών για το περιβάλλον χωροταξικών ρυθμίσεων κ.λ.π.
Σε πολλές σχολές της Αθήνας έχουν ληφθεί αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 8/12. Πρέπει να ισχυροποιήσουμε τα εθνικά και παγκόσμια κινήματα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Καλόγηρος Νίκος – ΑΔΕΔΥ
Η κλιματική αλλαγή παραπέμπει ταυτόχρονα στη σωτηρία του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Το συλλαλητήριο είναι μια αρχή, όχι το τέλος του αγώνα.

Θανάσης Κούρκουλας -Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ
Οι πολυεθνικές είναι υπεύθυνες για το 91% των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Ο ρυπαίνων πληρώνει και το χρηματιστήριο ρύπων δεν απαντούν στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Δεν εφαρμόζονται σωστά στην Ελλάδα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γιατί προωθούνται με κριτήριο τα κέρδη των εταιρειών

Το συντονισμό της συνέντευξης των συνεργαζομένων φορέων είχε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Πρωτοβουλία Γένοβα 2001

Υπενθυμίζουμε ότι την εκδήλωση στο Σύνταγμα, που θα συνοδεύεται από καλλιτεχνικά δρώμενα, συνδιοργανώνουν :
Α. ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (46)
Β. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (12)
Γ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ & ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ(9)
Δ. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ (23)

Η λίστα είναι ανοιχτή και συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχώνΔιευθύνσεις επικοινωνίας :
Αλωνιάτης Αποστόλης 6944243094 aloniati@hol.gr, Βρασιβανοπούλου Μήτση 6945853523 mvrasi@yahoo.gr, Καφαντάρη Χαρά, 6974775279 harla@in.gr, Κορωνάκης Τάσος 6944740587 tkoronakis@gmail.com, Κωνσταντίνου Πέτρος 6932828964 jspg@otenet.gr, Μαρτέν Νίκος 2103453877 nikmarten@yahoo.gr, Πορτάλιου Ελένη 2107512560 portel@central.ntua.gr, Τότσικας Πάνος 6979145366 ptots@tee.gr, Χαλάτσης Δημήτρης, 6948034131 halatsisd@yahoo.gr, Φωτεινάκης Κώστας 6932638523 prosanatolismoi@hotmail.com

Πλανητική υπερθέρμανση, το μεγάλο πρόβλημα του αιώνα μας;

Πλανητική υπερθέρμανση,
το μεγάλο πρόβλημα του αιώνα μας;

Όπως είναι γνωστό, από τις 4 Δεκέμβρη πραγματοποιείται στο Μπαλί της Ινδονησίας, με τη συμμετοχή 10.000 περίπου συνέδρων, η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Το γεγονός καθεαυτό, και ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που είχαν παρόμοιες διασκέψεις στο παρελθόν, είναι μια ακόμη θετική πρόκληση και δυνατότητα για την παγκόσμια κοινότητα, ώστε να αξιολογήσει τη διαμορφούμενη κατάσταση με πραγματική ευαισθησία και υπευθυνότητα απέναντι κυρίως στις νεότερες γενιές και το δικό τους μέλλον.
Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη διεθνής διάσκεψη για το κλίμα στη Γη έγινε στη Γενεύη το 1979. Ακολούθησαν η συνάντηση κορυφής στο Ρίο το 1992, με την υπογραφή σύμβασης-πλαισίου του ΟΗΕ και το πολυσυζητημένο Πρωτόκολλο του Κιότο το 1997. Ειδικότερα, στο τελευταίο αυτό ντοκουμέντο γίνονται δικαιολογημένα συχνές αναφορές, γιατί η άρνηση ισχυρών οικονομικά και πολιτικά δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ, να το «υπογράψουν» (πρόσφατα το υπέγραψε η Αυστραλιανή κυβέρνηση) συνιστά στάση και πολιτική επιλογή που είναι ικανή να ερμηνεύσει και να αποκαλύψει τα σημαντικότερα ανθρωπογενή αίτια της συντελούμενης και ραγδαία επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής.
Αυτή η επισήμανση έχει κρίσιμη σημασία για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρότι τον προηγούμενο αιώνα το περιβάλλον υπέστη πολλά σοκ από ανθρώπινες δραστηριότητες (μεγάλη αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού, που οδήγησε μεταξύ άλλων σε τεράστια αύξηση των καλλιεργήσιμων εδαφών σε βάρος των δασών, ιδιαίτερα των τροπικών, και σε εκρηκτική επέκταση «πολεοδομικών συμπλεγμάτων και βιομηχανικών ζωνών» κ.λ.π.), οι κλιματικές αλλαγές προοιωνίζονταν μεν τις επερχόμενες, περισσότερο αρνητικές, εξελίξεις, συγκριτικά όμως βάρυναν λιγότερο και επηρέασαν σε μικρότερο βαθμό τη ζωή μας και τις ανθρώπινες υποθέσεις γενικότερα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στις μέρες μας εμείς που φιλοξενούμαστε σ’ αυτόν τον πλανήτη με τη συμπεριφορά μας, με πράξεις και παραλείψεις μας, με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε -στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης- παρεμβαίνουμε καθοριστικά στη σύνθεση της ατμόσφαιρας σε ολόκληρη τη Γη, οδηγώντας αναπόφευκτα στην υπερθέρμανση της επιφάνειάς της.
Η Διακυβερνητική επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή κάνει λόγο για «αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης, μέχρι το έτος 2100, μεταξύ 1,4ο C και 5,7ο C ». Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει, πιθανότατα και λόγω της τήξης των πάγων, τεράστιες αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη! Φαίνεται λοιπόν πως κατά κυριολεξία η τύχη μας, η τύχη κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη μας, εξαρτάται, σχεδόν αποκλειστικά, από εμάς, τα έλλογα δηλαδή όντα, που, ωστόσο και μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ή δεν έχουμε συνειδητοποιήσει αυτόν τον ρόλο μας ή αρνούμαστε να ασκήσουμε αυτή την ευθύνη μας. Κι ας είναι αυτοκαταστροφική αυτή η στάση μας, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς! Οι πρωτοφανούς έκτασης φυσικές και παρεπόμενες καταστροφές, η ένταση και συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων στη χώρα μας, καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο, τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας και κατήγορός μας.
Επομένως, απαιτείται δυναμική αντίδραση, τώρα και παντού!
Τώρα, γιατί δεν υπάρχουν ούτε ελάχιστα, πλέον, περιθώρια απώλειας χρόνου. Γιατί η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Γιατί η κατάσταση μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη, αν δεν είναι ήδη.
Παντού, γιατί οι επιπτώσεις του προβλήματος είναι οικουμενικές και πλανητικές. Παρά το γεγονός ότι πρέπει να ενοχοποιούνται κυρίως η ιδεολογία του κέρδους (για τους λίγους και ισχυρούς) και της «ανάπτυξης», που αναγορεύεται από τις δυνάμεις εξουσίας ως υπέρτατη αξία, καθώς και το δόγμα του ανταγωνισμού, η λυτρωτική δήθεν απάντηση στην καταπίεση των πολλών και στη συνεχώς διευρυνόμενη κοινωνική αδικία. Γιατί το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν κάνει …διακρίσεις. Δεν πλήττει μόνο τους ενόχους.
Θα ήταν, ωστόσο, ελλιπής και μυωπική μια λίστα ενόχων από την οποία θα απουσίαζαν, με ελαφρύτερο βεβαίως κατηγορητήριο, και όσοι αγνοούν «ασυγγνώστως» ή ανέχονται, μέχρι συνυπαιτιότητας, τις συνέπειες των πολιτικών που το προοίμιό τους βιώνουμε, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, όλοι και όλες.
Γι’ αυτό η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλιματικής Αλλαγής ας αποτελέσει το έναυσμα για την αφύπνισή όλων μας, για τη βαθύτερη συνειδητοποίηση του προβλήματος με το οποίο πρέπει να αναμετρηθούμε έχοντας μόνο μία επιλογή, να μην ηττηθούμε.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για μια ακόμη ήττα !!
Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντική μπορεί να είναι και η συμβολή των εκπαιδευτικών πολιτικών, μέσω των οποίων διαπαιδαγωγούνται οι νέοι άνθρωποι και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις των αυριανών πολιτών.-Αθήνα, 6.12.07/ Κώστας Μπόικος/ Γ. Γραμματέας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

Ανακοινώσεις της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ 2001

1. Οι διαδηλώσεις για την Παγκόσμια μέρα κατά της κλιματικής αλλαγής στις 8 Δεκέμβρη απλώθηκαν πέρα από την Αθήνα, Σύνταγμα 1μμ και στις παρακάτω πόλεις

-Θεσσαλονίκη Καμάρα 1μμ

Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ, Οικολόγοι-Πράσινοι, Οικολογία Αλληλεγγύη, Greenattack, Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών, ΟΛΜΕ

-Γιάννενα, Νομαρχία 12μες.

Σύλλογοι φοιτητών Φ.Π.Ψ., Ιατρικής, Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ, ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α

-Χανιά , Αγορά 12μες.

Σύλλογος Δασκάλων-νηπιαγωγών, ΕΛΜΕ, ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α, Οικολογική πρωτοβουλία Χανίων, Οικολόγοι-Πράσινοι, Ποδηλάτρεις, Επιτροπή ενάντια στο ξεπούλημα παραλίας Αγ. Αποστόλων, Στέκι Μεταναστών-Κοινωνικό Στέκι, κινήσεις για την σωτηρία φαραγγιού Κανδάνου, Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών, Επιτροπή για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

-Ρέθυμνο, Δημαρχείο, 1μμ

Φοιτητικοί σύλλογοι Κοινωνιολογίας, ΠΤΔΕ, Ψυχολογίας, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ

-Ηράκλειο, Λιοντάρια, 1μμ

ΕΛΜΕ, Τμήμα ΑΔΕΔΥ, Φοιτητικοί σύλλογοι Επιστήμης Υπολογιστών, Χημικού, Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ

-Γιαννιτσά, Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, Επιτροπή για τον προαστιακό σιδηρόδρομο στην Πέλλα, Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ

-Βόλος με κάλεσμα της Greenattcak κα.2.Επίσης στην Αθήνα οι παρακάτω φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συμμετοχή στην διαδήλωση στο Σύνταγμα στις 1μμ και οργανώνουν δικό τους φοιτητικό μπλόκ που θα βαδίσει με πορεία προς ΕΕ και πρεσβεία ΗΠΑ: ΑΣΟΕΕ, Φιλοσοφική, Νομική, Οικονομικό ΝΟΠΕ, Σύλλογοι φοιτητών ΕΜΠ3. Η παγκόσμια συμμετοχή με βάση ενημέρωση από την Προπαρασκευαστική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη φτάνει τις 90 χώρες! Στο επίκεντρο η αντιπαράθεση με την δημιουργία πυρηνικών σταθμών από τα κινήματα στα Βαλκάνια(πχ Βουλγαρία) και την Τουρκία.

4. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

- Δημόσιο έλεγχο σε όλο το κύκλωμα της ενέργειας για να επιβάλουμε λύσεις σύμφωνα με τις ανάγκες του περιβάλλοντος και όχι των πολυεθνικών

- Δημόσιες συγκοινωνίες και μεταφορές για να σώσουμε τις πόλεις και το περιβάλλον από την ρύπανση που επιβάλλει το λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας

- Δημόσιο πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών για ποιοτική κατοικία με εξοικονόμιση ενέργειας και διάσωση των χώρων πρασίνου

- Κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των δασών και των υδάτινων πόρων με ενίσχυση της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης

Απαιτείται διεθνής συντονισμός του κινήματος για να επιβάλουμε λύσεις για να σώσουμε τον Πλανήτη και τις ζωές μας.Επικοινωνία με: Πέτρο Κωνσταντίνου, 6932828964

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2007

ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΕΣΒΗΣΑΝ... ΟΙ ΠΛΥΜΜΗΡΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ...ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΕΣΒΗΣΑΝ... ΟΙ ΠΛΥΜΜΗΡΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ...
ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ...
Σας καλούμε με την ευκαιρία της παγκόσμια μέρας κατά των κλιματικών αλλαγών σε ενημερωτική συζήτηση και προγραμματισμό δράσης για τις πλημμύρες που έρχονται στο σπίτι τη Μεσοποταμίας την Κυριακή 16 Δεκέμβρη, ώρα 19.30
Εισηγητής ο μηχανικός Ρουσέτος Λειβαδάρος

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2007

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

κινήματα πόλης, περιβαλλοντικές – οικολογικές συλλογικότητες, συνδικάτα, επιστημονικές οργανώσεις

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ (1.00 Μ.Μ.),
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 5/12 ΩΡΑ 1.00Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
( ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ , 1ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ)


Με μεγάλη ευχαρίστηση σας ανακοινώνουμε ότι η δίμηνη προετοιμασία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών ώστε να αναπτυχθεί μια μαζική και πολύπλευρη παρέμβαση για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η συσπείρωση των φορέων που μετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια είναι πολύ μεγάλη. Καλούμε σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, το Σάββατο 8/12 και ώρα 1.00 μ.μ. , μετέχοντας στην παγκόσμια καμπάνια κατά της κλιματικής αλλαγής (STOP CLIMATE CHANGE)
Την εκδήλωση στο Σύνταγμα , που θα συνοδεύεται από καλλιτεχνικά δρώμενα, συνδιοργανώνουν

Α. ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (46)
Β. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ &
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (12)
Γ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ &
ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ(9)
Δ. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ (23)

Σας καλούμε την Τετάρτη 5/12, ώρα 1.00 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας, 1ος όροφος ) σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία μεγάλου αριθμού εκπροσώπων από τους φορείς που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα .
Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή μας ώστε να έχετε όλα τα στοιχεία ενημέρωσης των αναγνωστών, ακροατών και θεατών σας για το σημαντικότερο θέμα της εποχής μας που αφορά στην κλιματική αλλαγή.

Διευθύνσεις επικοινωνίας :
Αλωνιάτης Αποστόλης 6944243094 aloniati@hol.gr, Βρασιβανοπούλου Μήτση 6945853523 mvrasi@yahoo.gr, Καφαντάρη Χαρά, 6974775279 harla@in.gr, Κορωνάκης Τάσος 6944740587 tkoronakis@gmail.com, Κωνσταντίνου Πέτρος 6932828964 jspg@otenet.gr, Μαρτέν Νίκος 2103453877 nikmarten@yahoo.gr, Πορτάλιου Ελένη 2107512560 portel@central.ntua.gr, Τότσικας Πάνος 6979145366 ptots@tee.gr, Χαλάτσης Δημήτρης, 6948034131 halatsisd@yahoo.gr, Φωτεινάκης Κώστας 6932638523 prosanatolismoi@hotmail.com

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2007

ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ (1.00 Μ.Μ.),ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
κινήματα πόλης, περιβαλλοντικές – οικολογικές συλλογικότητες, συνδικάτα, επιστημονικές οργανώσεις

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ (1.00 Μ.Μ.),
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ
Α. ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Αγορά Πολιτών Κυψέλης, Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ηλιούπολης, Αχελώου Ρούς, ΒΙΟΖΩ, GREEN ATTACK, Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού, Διαρκής Κίνηση Πολιτών Χαΐδαρίου, Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής, Δίκτυο Οργανώσεων για μία Εναλλακτική Αγροτική Πολιτική, Δίκτυο Πολιτών Χολαργού, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων Petrola και μονάδων ηλ/γής Χαλυβουργικής, Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για τον Προαστιακό στον Ταύρο, Επιτροπή Κατοίκων Ζέας, Επιτροπή Κατοίκων Κερατέας κατά του ΧΥΤΑ, Επιτροπή Πολιτών 4ου Διαμερίσματος, Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα, Ιστοσελίδα Ενουρανοίς, Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ηλιούπολης, Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS, Κίνηση πολιτών Μοσχάτου ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ, Κοινότητα Ανοικοδόμησης, MOnuMENTA ηλεκτρονικό περιοδικό, Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου, Πανελλαδική Κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κατοίκων Θησείου Πετραλώνων Φιλοπάππου Κουκακίου, Περιβαλλοντικός Όμιλος Πετρούπολης, Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου, Πευκίτες - περιβαλλοντική ομάδα Σταμάτας, ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ –ΙΣΣΕΣ, Πολίτες για Προστασία Υγείας & Περιβάλλοντος από Νέες Τεχνολογίες, Πολιτιστικός Σύλλογος Πετραλώνων, Πρωτοβουλία για τη διάσωση και αξιοποίηση της Columbia, Πρωτοβουλία για τις ΚΕΡΑΙΕΣ κινητής τηλεφωνίας, Πρωτοβουλία Κατοίκων 3ου Διαμερίσματος για υπόγειο Προαστιακό, Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού, Πρωτοβουλία Πολιτών Παλλήνης ενάντια στην υποβάθμιση του Περιβάλλοντος, Πρωτοβουλία Κατοίκων & Φορέων Γαλατσίου – Ν. Ιωνίας, Ρομπέν των Δασών – Σύλλογος Δασοπροστασίας, Σύμπραξη Ναρκών Συστοιχίας (CMC), Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας, Συντονιστική Επιτροπή Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου, Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Ν. Σμύρνης για τον χώρο του Πανιωνίου, FRIENDS OF NATURE,
Β. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΑΔΕΔΥ, ΔΣΑ, ΔΟΕ, ΕΚΑ, ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, ΟΛΜΕ, ΟΤΟΕ, Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας, ΤΕΕ,
Γ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δίκτυο για την Υπεράσπιση Κοινωνικών & Πολιτικών Δικαιωμάτων, Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, Ένωση Ερασιτεχνικών Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθήνας και Α.Ο Αστέρας Καισαριανής, ΚΕΘΕΑ-ΔΙΑΒΑΣΗ, Οικοσοσιαλιστικό Ελληνικό Δίκτυο, Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, Φοιτητικοί σύλλογοι. διάφορων σχολών, WWF – Ελλάς,.
Β. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ
Ανθρώπινη πόλη (Κερατσίνι), Ανθρώπινη Πόλη (Νίκαιας), Ανθρώπινη Πόλη με Ενεργούς Πολίτες (Γλυφάδας), Ανοιχτή Πόλη (Αθήνας), Ανοιχτή Πορεία Δράσης (Αγίων Αναργύρων), Αντίσταση με τους Πολίτες (Χαλανδρίου), Άνω Κάτω στο Καλαμάκι (Αλίμου), Αριστερή Όχθη (Νέας Ιωνίας), Δημοτική Κίνηση Πολιτών (Καλλιθέας), Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό (Δημ. Κορτζίδης), ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ (Ν. Αττικής), Ενεργοί Πολίτες Αρτέμιδος (Λούτσα), Ηράκλειο η επόμενη μέρα (Ν. Ηρακλείου), Κόντρα στον Καιρό (Μαρούσι), Λιμάνι της Αγωνίας (Πειραιάς), Μαχόμενη Αριστερή Δάφνη (Δάφνη), Μιά πόλη για όλους (Νίκαιας), Οικολογική Αθήνα (Αθήνας), Πάμε Αλλιώς (Κορυδαλλού), Πόλη να ζείς (Ταύρος), Πολίτες σε Δράση (Χαΐδάρι), Πολίτες σε Κίνηση (Υμηττός), Συμμαχία για την Υπερνομαρχία (Ν. Αττικής),

Σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιούνται καθημερινά εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης (ομιλίες, δενδροφυτεύσεις, περιβαλλοντικές ξεναγήσεις κ.λ.π.) σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΟΛΜΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για παρουσίαση του θέματος της κλιματικής αλλαγής στους μαθητές / μαθήτριες σε όλα τα σχολεία της χώρας και το ίδιο θα γίνει σε αρκετά δημοτικά σχολεία.
Κάθε συλλογικότητα χρειάζεται να προβάλει στην περιοχή της ή τον χώρο δράσης της την εκδήλωση: αξιοποιώντας την ιστοσελίδα, τη λίστα ηλεκτρονικών διευθύνσεων , με διανομή έντυπου υλικού και αφισοκόλληση ( υλικά υπάρχουν στην Αγορά Κυψέλης , εφημερίδα Εποχή – Ακαδημίας 62 , Στέκι Μεταναστών - Τσαμαδού 13 ).

Διευθύνσεις επικοινωνίας :
Αλωνιάτης Αποστόλης 6944243094 aloniati@hol.gr, Βρασιβανοπούλου Μήτση 6945853523 mvrasi@yahoo.gr, Καφαντάρη Χαρά, 6974775279 harla@in.gr, Κορωνάκης Τάσος 6944740587 tkoronakis@gmail.com, Κωνσταντίνου Πέτρος 6932828964 jspg@otenet.gr, Μαρτέν Νίκος 2103453877 nikmarten@yahoo.gr, Πορτάλιου Ελένη 2107512560 portel@central.ntua.gr, Τότσικας Πάνος 6979145366 ptots@tee.gr, Χαλάτσης Δημήτρης, 6948034131 halatsisd@yahoo.gr, Φωτεινάκης Κώστας 6932638523 prosanatolismoi@hotmail.com

Επισυνάπτουμε το κοινό κείμενο των συνεργαζόμενων φορέων
http://apoalo.blogspot.com/2007/11/blog-post_28.html

«Από ποιους απειλείται ο Υμηττός;

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007, Δημαρχείο Καισαριανής

«Από ποιους απειλείται ο Υμηττός;
Σημερινή κατάσταση - Δράσεις για την προστασία του»

Πάνος Τότσικας, μέλος της οργανωτικής επιτροπής

Η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού», συγκροτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Το αρχικό κείμενο-διακήρυξη υπεγράφη από 20 τοπικούς φορείς (δημοτικές παρατάξεις, κινήσεις πολιτών, οικολογικές οργανώσεις, περιβαλλοντικούς συλλόγους), που δραστηριοποιούνται σε 9 δήμους της νοτιοανατολικής Αθήνας. Σήμερα, στην «Διαδημοτική» συσπειρώνονται πολίτες από 30 και άνω τοπικούς φορείς από 15 δήμους γειτονικούς στον Υμηττό. Πιο συγκεκριμένα από: Αγία Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Ζωγράφου, Καισαριανή Βύρωνα, Υμηττό, Δάφνη, Ηλιούπολη, Άλιμο, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα, Βάρη.

Το αρχικό κείμενο-διακήρυξη, μεταξύ των άλλων επισημαίνει τα ακόλουθα: «…Η Αθήνα επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο Υμηττός που αποτελεί ανάσα ζωής, δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση και κινδυνεύει άμεσα. Πέρα των υφισταμένων εδώ και δεκαετίες στρατιωτικών, εκπαιδευτικών, νοσηλευτικών εγκαταστάσεων, πέρα των ραδιοτηλεοπτικών κεραιών που ξεφύτρωσαν σχετικά πρόσφατα, πέρα των νομότυπων και αυθαίρετων οικιστικών επεκτάσεων, νέα σχέδια εξυφαίνονται και προωθούνται με αποδέκτη τον Υμηττό…». Ακόμα, το αρχικό κείμενο αναφέρει κάποια από αυτά τα σχέδια, από τα οποία προκύπτει ότι «…ο Υμηττός από πνεύμονας ζωής, σχεδιάζεται να μετατραπεί άμεσα σε ένα χώρο «κοινωφελών» (;) κτιριακών εγκαταστάσεων και διερχόμενων αυτοκινήτων…».

Το κείμενο-διακήρυξη της «Διαδημοτικής» καταλήγει: «…Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τη σημασία του Υμηττού ως μνημείου της φύσης και της ιστορίας και πιστεύοντας πως έχουμε χρέος στις επόμενες γενιές να διαφυλάξουμε αυτή την μοναδική κληρονομιά που απέμεινε στην περιοχή μας, κρίνουμε αναγκαία την σύσταση μιας «Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού», η οποία θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες συσπείρωσης και αγωνιστικής κινητοποίησης των κατοίκων της περιοχής -και όχι μόνο…».

Παρεμβάσεις της «Διαδημοτικής»
Το διάστημα που μεσολάβησε, η «Διαδημοτική» συμμετείχε σε κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από τους Δήμους Αργυρούπολης και Ελληνικού, ενάντια στα σχέδια επέκτασης της «Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού» (Δ.Π.Λ.Υ.).

Εξ’ άλλου, με κεντρικό σύνθημα «Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ S.O.S. - ΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ», διοργανώθηκε στις 20 Μαΐου από τη «Διαδημοτική» ένα «Οδοιπορικό στον Υμηττό», που ξεκίνησε από δύο σημεία, τον Αγ. Ιωάννη Καρέα (Βύρωνας) και την Αγ. Ειρήνη (Αργυρούπολη) και κατέληξε στον Προφήτη Ηλία (Ηλιούπολη), όπου πραγματοποιήθηκε Συνέλευση των συμμετεχόντων στο «Οδοιπορικό» και κατοίκων της περιοχής.

Ακόμη, μέλη της «Διαδημοτικής» συμμετείχαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στις προσπάθειες δασοπροστασίας και αντιμετώπισης των πυρκαγιών-εμπρησμών που εκδηλώθηκαν σε διάφορα σημεία του Υμηττού (Βύρωνας-Καισαριανή, Παπάγου-Χολαργός κ.α.), καθώς και σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν από διάφορους τοπικούς φορείς και την «Διαδημοτική», αναθεωρήθηκαν τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής Βύρωνα για τη δημιουργία «διοικητικού κέντρου» και άλλων εγκαταστάσεων στο δασικό χώρο του Υμηττού, στην περιοχή του στρατοπέδου Σακέττα και πολυδύναμου βρεφονηπιακού σταθμού, στον δασικό χώρο της Ζωοδόχου Πηγής.

Επισημαίνουμε ακόμη, ότι η «Διαδημοτική» στήριξε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Καισαριανής, ώστε να αποτραπούν τα σχέδια της εκκλησίας για επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Μονής Αγ. Ιωάννη Προδρόμου στον δασικό χώρο του Υμηττού, συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις (δενδροφύτευση κ.α.).

Τέλος, με τη συμμετοχή της «Διαδημοτικής», το «Δίκτυο Πολιτών Χολαργού» διοργάνωσε ενημερωτική συγκέντρωση στο Δημαρχείο Χολαργού (14 Οκτώβρη), θέτοντας δημόσια μια σειρά ζητήματα. Από την συγκέντρωση αυτή αναδείχθηκαν τα συνολικότερα προβλήματα που αφορούν την περιοχή Χολαργού-Παπάγου. Στη συνέχεια δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, έγινε ερώτηση στη Βουλή, έπεσαν τα συρματοπλέγματα γύρω από το εκκλησάκι της Αγ. Ελεούσας, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από πολίτες συμβολική δενδροφύτευση στο Κορακοβούνι (25 Νοέμβρη).

Από ποιους απειλείται ο Υμηττός;
Όπως αναφέρεται και στην αφίσα της σημερινής συνάντησης, ο Υμηττός απειλείται από τις πυρκαγιές και τους εμπρησμούς, από την καταπάτηση της δημόσιας γης, τις οικιστικές επεκτάσεις, τους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, τις «κοινωφελείς» εγκαταστάσεις, τους αυτοκινητόδρομους. Για τα ζητήματα αυτά, καθώς και για κάποια ακόμα, θα γίνουν στη συνέχεια ειδικές τοποθετήσεις. Επιγραμματικά επισημαίνουμε:

· Πυρκαγιές - Εμπρησμοί
Οι πυρκαγιές στον Υμηττό τα τελευταία 25 χρόνια είναι πολύ συχνές και μερικές ιδιαίτερα καταστροφικές (1995, 1998 κ.α.). Θεωρείται βέβαιο ότι ένα μεγάλο μέρος από τις πυρκαγιές αυτές οφείλονται σε εμπρησμούς και όχι σε τυχαία γεγονότα. Ιδιαίτερα, τόσο οι δύο μεγάλες φετινές πυρκαγιές, όσο και οι δεκάδες μικρότερες που ακολούθησαν, οφείλονται σε συνειδητούς εμπρηστές, οι οποίοι υποτίθεται ότι αναζητούνται…

· Καταπατήσεις
Ο Υμηττός θεωρείται στο σύνολο του δημόσιος δασικός χώρος. Εκτός από κάποια τμήματα του, που έχουν παραχωρηθεί νομότυπα σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς κατά κυριότητα ή κατά χρήση, υπάρχουν και κάποιες διακατεχόμενες εκτάσεις τις οποίες διεκδικούν ή έχουν σφετεριστεί διάφοροι ιδιώτες. Σε κάποιες περιοχές (Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Βύρωνας–Καισαριανή, Παπάγου–Χολαργός κ.α.) το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο και θεωρείται αναγκαίο να ξεκαθαριστεί άμεσα το δασικό κτηματολόγιο, προκειμένου να αποτραπούν εκτεταμένες καταπατήσεις δημόσιων δασικών χώρων, από ιδιώτες και την εκκλησία, η οποία διεκδικεί πάνω από 14.000 στρέμματα στον Υμηττό.

· Αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων - οικιστικές επεκτάσεις -
«κοινωφελείς» εγκαταστάσεις
Πέραν των εγκεκριμένων Σχεδίων Πόλεων των Δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό, μέσα από μια σειρά διοικητικές πράξεις (τοπικά Ρυμοτομικά Σχέδια κ.α.) προωθούνται από δημόσιους φορείς, αλλά και από τους Δήμους της περιοχής, οικιστικές επεκτάσεις σε διάφορες δασικές περιοχές του Υμηττού, εντός της Β’ Ζώνης προστασίας, με στόχο την δημιουργία «κοινωφελών» κτιριακών εγκαταστάσεων (Κέντρα Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ, εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, εκπαιδευτικά συγκροτήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις κ.α.).
Παράλληλα, επεκτείνονται νομότυπα ή παράνομα Νεκροταφεία (Ζωγράφου, Παπάγου, Χολαργός κ.α.), σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, γκαράζ απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων των Δήμων κ.λ.π.
Για όλα τα παραπάνω, συνήθως εξασφαλίζονται από το αρμόδιο Δασαρχείο οι αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των δασικών χαρακτηριστικών από εκτεταμένα τμήματα του Υμηττού, με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται.
Πρόσφατα, ο «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), ως όργανο των 15 Δήμων γύρω από τον Υμηττό, σε ανακοίνωση του με αφορμή τις απαιτήσεις της εκκλησίας να επεκτείνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής Αγ. Ιωάννη Προδρόμου, «…εκφράζει για μία άλλη φορά την πάγια και διαχρονική θέση για απαγόρευση ανέγερσης οιουδήποτε κτίσματος, στην δασική ζώνη του Υμηττού…». (αρ. πρωτ. 856/21.9.07)
Θεωρώντας ως θετική την θέση αυτή του Σ.Π.Α.Υ. (η οποία βέβαια έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα, αλλά και τωρινά σχέδια διαφόρων Δημοτικών Αρχών που συμμετέχουν στον Σ.Π.Α.Υ.), ελπίζουμε ότι θα εφαρμοσθεί και στην πράξη…
Επισημαίνουμε ότι το 1999, ύστερα από αντιδράσεις Δήμων, δεν υλοποιήθηκε η εισήγηση του «Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας» (Ο.Ρ.Σ.Α.), να τροποποιηθεί το ισχύον Π.Δ. (ΦΕΚ 544Δ’/1978) για την προστασία του Υμηττού, ώστε να αποτραπεί η δυνατότητα δόμησης στον δασικό χώρο «κοινωφελών» εγκαταστάσεων, πλην αναψυχής-πολιτισμού. Δηλαδή ουσιαστικά δεν έγινε δυνατό να καταργηθεί η Β’ Ζώνη και να επεκταθεί η Α’ Ζώνη μέχρι τα όρια του Σχεδίου Πόλεως των Δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό.

· Αυτοκινητόδρομοι
Στο αρχικό, αλλά και σε επόμενο κείμενό της (Μάιος 2007), η «Διαδημοτική» ανέφερε μεταξύ άλλων: «…Το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί τα σχέδια του για την κατασκευή του νότιου τμήματος της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, πάνω από τον Καρέα, την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη. Δηλαδή ενός αυτοκινητόδρομου αντίστοιχου της Εθνικής και της Αττικής Οδού, ο οποίος προβλέπεται να συνδεθεί και με το νέο οδικό άξονα που θα ενώνει διαμέσου του Υμηττού, το αεροδρόμιο των Σπάτων με τον χώρο του φερόμενου ως «Μητροπολιτικού Πάρκου» στο Ελληνικό, όπου προγραμματίζεται η κατασκευή ενός νέου οικιστικού συγκροτήματος τουλάχιστον 10.000 κατοίκων…».
Αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε, το ΥΠΕΧΩΔΕ εξακολουθεί να μην δημοσιοποιεί τα οριστικά σχέδια του για την επέκταση της Αττικής Οδού στο νότιο τμήμα του Υμηττού. Απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ο νέος αυτοκινητόδρομος (στον οποίο θα κινείται κανείς πληρώνοντας διόδια), προβλέπεται να διαθέτει εκτεταμένα υπόγεια τμήματα πάνω από την Καισαριανή, τον Βύρωνα και την Ηλιούπολη, αλλά και επιφανειακά τμήματα πάνω από την Αργυρούπολη, καθώς και μεταξύ της Λεωφ. Βουλιαγμένης και της παραλιακής Λεωφ. Ποσειδώνος.
Επίσης προβλέπεται να διαθέτει ένα τεράστιο επιφανειακό ανισόπεδο κόμβο σύνδεσης με το τοπικό δίκτυο του Βύρωνα και την υφιστάμενη Περιφερειακή Λεωφόρο, στο ύψος του στρατοπέδου Σακέττα, ένα δεύτερο επιφανειακό ανισόπεδο κόμβο σύνδεσης με την Ηλιούπολη (στην περιοχή Αγ. Μαύρας - Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου), έναν τρίτο με την Αργυρούπολη (Νεκροταφείο) και έναν τέταρτο με την Λεωφ. Βουλιαγμένης (πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού). Στα σημεία των προαναφερόμενων ανισόπεδων κόμβων, προβλέπονται επίσης και μεγάλοι ή μικροί σταθμοί διοδίων.
Πρέπει λοιπόν να θεωρείται δεδομένο, ότι στον βαθμό που θα υλοποιηθούν τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για την επέκταση της Αττικής Οδού στον Υμηττό, θα υπάρξει μεταβολή του δασικού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες περιοχές του Υμηττού (Βύρωνας - Ηλιούπολη - Αργυρούπολη) και ταυτόχρονα θα προκύψουν σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα στο υπάρχον οδικό δίκτυο των Δήμων αυτών προς και από τους προβλεπόμενους κόμβους.
Δηλαδή, θα υπάρξει κυκλοφοριακή επιβάρυνσή τους από τα διερχόμενα οχήματα, όπως συμβαίνει σήμερα στην Λεωφ. Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Καισαριανής, όπου μετά από πολύχρονους αγώνες των κατοίκων και της δημοτικής αρχής, το ΥΠΕΧΩΔΕ προγραμματίζει τη δημιουργία υπόγειας σύνδεσης μεταξύ της Αττικής οδού και της περιοχής Hilton.
Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η προγραμματιζόμενη επέκταση της Αττικής οδού στον Υμηττό δεν συνεπάγεται την «κατάργηση» της λειτουργίας του σημερινού οδικού άξονα Λεωφ. Κατεχάκη - Λεωφ. Αλίμου (όπως ισχυρίζονται ή φαντάζονται κάποιοι). Απλώς θα υπάρξει μια πρόσκαιρη ανακούφιση σε επιβαρημένες σήμερα περιοχές (Ηλιούπολη-Αργυρούπολη) η οποία πολύ σύντομα θα εξουδετερωθεί από την κυκλοφορία εκατοντάδων χιλιάδων νέων Ι.Χ. αυτοκινήτων στην Αττική και την δημιουργία ενός νέου πολεοδομικού συγκροτήματος στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Με βάση όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της «Διαδημοτικής» πιστεύει ότι σήμερα δεν μπορεί να έχει προτεραιότητα η κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου στον Υμηττό, αλλά η διαφορετική διαχείριση του υφιστάμενου οδικού δικτύου της περιοχής, η ενίσχυση των δημόσιων μεταφορικών μέσων και κυρίως των μέσων σταθερής τροχιάς, η δημιουργία εκτεταμένων λεωφορειολωρίδων και ποδηλατοδρόμων κ.α.

Δηλαδή, αυτό που έχει προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση μιας διαφορετικής πολιτικής από την σημερινή για τις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα, η οποία θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και θα σέβεται την ιστορική κληρονομιά. Μιας πολιτικής η οποία δεν θα προωθεί την εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων της περιοχής (πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, παραλία Σαρωνικού κ.α.) και δεν θα παραχωρεί τους δημόσιους δρόμους σε ιδιώτες για πολύχρονη εκμετάλλευση, όπως συμβαίνει με την υφιστάμενη Αττική Οδό, στην οποία πέραν των άλλων, ο νόμος 2445/1996 προβλέπει στην προστατευόμενη Α’ Ζώνη Υμηττού, την δυνατότητα κατασκευής Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (Σ.Ε.Α.), καθώς και Χώρων Εμπορικής Υποστήριξης (Χ.Ε.Υ.).

Επίλογος
Συνοψίζοντας, επισημαίνουμε ότι ο Υμηττός είναι ένα «δημόσιο αγαθό» που ανήκει σε όλους μας. Ο συντονισμός των σημερινών υπαρκτών κοινωνικών αντιστάσεων είναι αναγκαίος, προκειμένου να ανατρέψουμε τα σχέδια των εν γένει κερδοσκόπων και να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, την ιστορική μνήμη, το φυσικό περιβάλλον, τη ζωή μας.