Σάββατο 5 Απριλίου 2008

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ


Τη στιγμή που η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, τη στιγμή που η αναλογία πράσινου για τους κατοίκους του Πειραιά είναι μόλις 1,5 τμ ανά κάτοικο, ενώ το όριο ασφαλείας είναι 5-8 τμ ανά κάτοικο, την ίδια ακριβώς στιγμή η δημοτική αρχή του δήμου Δραπετσώνας εθελοτυφλεί μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης.

Η απάντησή της είναι η διοργάνωση ημερίδας με θέμα την “ανάπλαση” της Λιμενοβιομηχανικής ζώνης. Η συγκεκριμένη ημερίδα έχει σαν στόχο τη συσπείρωση των αναπλαστών, για να υπάρξει σύμπνοια μεταξύ τοπικών παραγόντων και κομμάτων. Ζητάνε την νομιμοποίηση για την “ανάπλαση” ώστε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να αρχίσουν να δρομολογούν τα σχέδιά τους στην πράξη πια.

Σήμερα, 9 χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου των λιπασμάτων και ενώ παραμένουν ζωντανές οι μνήμες των διαρροών θειικού οξέος και αμμωνίας, οι απανταχού αναπλαστές και διαχειριστές των ζωών μας, συνεχίζουν την τσιμεντοποίηση στο όνομα της “ανάπλασης” (εφοπλιστικό security city, ναυτιλιακά γραφεία, εμπορικά κέντρα, πολυτελείς μαρίνες ελλιμενισμού, κτλ).

Η τσιμεντοποίηση της περιοχής είναι προ των πυλών. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε και να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει.

Δε θα παζαρέψουμε την ποιότητα της ζωής μας για τα συμφέροντα των μεγαλοιδιοκτητών, των πολυεθνικών εταιρειών και τα μικροοφέλη των τοπικών παραγόντων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· Ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα – Η παραλία μας ανήκει.
· Ούτε μια σπιθαμή γης στο κεφάλαιο – Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλη την περιοχή της σχεδιαζόμενης ανάπλασης.
· Ενιαίο άλσος τώρα!

Σάββατο 12 Απρίλη 2008
Να είμαστε όλοι στην ημερίδα για να σταματήσουμε τα σχέδια της δημοτικής αρχής, του κράτους, του τραπεζικού και του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Κυριακή 13 Απρίλη 2008
Πορεία προς τη θάλασσα στα Λιπάσματα.
Συνάντηση στο Δημαρχείο στις 12:00

Πάνω στα ερείπια της βιομηχανίας θα χτίσουμε
νέους χώρους ελευθερίας


ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ
ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
30/3/2008

Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος
www.eniaioalsos.gr – email: eniaioalsos@gmail.com

ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΥΚΗΣ . ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ

ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΥΚΗΣ . ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ

ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ

Και όμως το ζήσαμε και αυτό. Στις 24 Μαρτίου 2007 Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε στο Δήμο Πεύκης την καταβολή ποσού αποζημίωσης 1.290.276 ? και επιπλέον 42.000? για δικαστικά έξοδα, στην οικογένεια Καρδαρά που διεκδικεί παράνομα εδώ και πολλά χρόνια τμήματα, στο νότιο εκτός περίφραξης χώρο, του Δάσους Μορέλα.

Το τραγικό του χρονικού αυτού είναι ότι η εν λόγω υπόθεση εκδικάσθηκε

Ε Ρ Η Μ Η Ν των Δημοτικών Αρχών.

Ζητήσαμε εξηγήσεις στα Δ.Σ. που ακολούθησαν από τη Δημοτική Αρχή και οι απαντήσεις του Δημάρχου κ. Θεοδωρακόπουλου είναι ότι δεν ενημερώθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για το επίμαχο θέμα και ότι το δικόγραφο χρεώθηκε μεν στο Πρωτόκολλο του Δήμου στις 24/11/2006, με αποδέκτες τους κ.κ. Εξαρχόπουλο, Περέϊρα και Μπαμπά, αλλά από εκεί και πλέον το δικόγραφο εξαϋλώθηκε. Οι κ.κ. Εξαρχόπουλος και Μπαμπάς αρνούνται κατηγορηματικά ότι έλαβαν γνώση του εγγράφου η δε Κα Περέϊρα δηλώνει (βλ. επιστολή της στο Δήμο Πεύκης με ημερομηνία 5/10/2007 που δημοσιεύεται και στο 300ο φύλλο του Παρατηρητή Πεύκης της 13/10/2007), ότι κατέχει το συγκεκριμένο δικόγραφο, όπως και πλήθος άλλων που διατηρεί στο προσωπικό της αρχείο ως κοινοποιήσεις εγγράφων σαν υπεύθυνη Δασών κατά περιόδους στις προηγούμενες Δημοτικές θητείες αλλά σε καμία περίπτωση συνιστούν χρέωση σε εκείνη αφού η χρέωση γίνεται σε υπηρεσιακούς παράγοντες παράλληλα με την πρωτοκόλληση των εγγράφων.

Η υπόθεση του δικογράφου παραπέμπεται από τον Άννα στο Καϊάφα και όλοι νίπτουν τας χείρας τους σαν νέοι Πόντιοι Πιλάτοι λες και το Δάσος Μορέλα δεν ανήκει στους πολίτες της Πεύκης αλλά αποτελεί τιμάριο διεκδίκησης από τους κάθε λογής φερόμενους ιδιοκτήτες και διεκδικητές.

Η παράταξη «Συσπείρωση Πολιτών Πεύκης» τόνισε, δια του εκπροσώπου της κ.Ι.Βογιατζάκη στο Δ.Σ., την πλήρη αναγκαιότητα της προάσπισης του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του δάσους Μορέλα από την επιβουλή οποιουδήποτε, αλλά και την σοβαρή ανάγκη για την σε βάθος διερεύνηση και διαλεύκανση των θεμάτων της ερημοδικίας και της απώλειας εγγράφου, με τον πλήρη έλεγχο των παραπάνω από ελεγκτή της Δημόσιας Διοίκησης ή Εισαγγελικό Λειτουργό, θέση που έγινε ομόφωνα δεκτή από όλους τους δημοτικούς συμβούλους.

Και πρόκειται για τα δάση της Πεύκης που λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα που δεσμεύουν τους ρύπους της ατμόσφαιρας. Η δυνατότητά τους αυτή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την Πόλη μας που είναι αντιμέτωπη με έντονα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που κατευθύνεται από τους όμορους Δήμους του Αμαρουσίου και της Λυκόβρυσης (βλ. μετρήσεις ΠΕΡΠΑ). Τα δάση Μορέλα και Κάσδαγλη που παρεμβάλλονται νότια και ανατολικά στο Δ.Αμαρουσίου και δυτικά στο Ηράκλειο και Λυκόβρυση συμβάλλουν τόσο στη μείωση του θορύβου, όσο και στη μείωση της συγκέντρωσης των ρυπογόνων αερίων.

Αυτό συμβαίνει γιατί το δάσος με τη φυλλώδη επιφάνειά του δρα ως μέσο απορρόφησης των ήχων και προκαλεί ισχυρότερο στροβιλισμό των αερίων ρευμάτων, με αποτέλεσμα την μείωση της συγκέντρωσης των ρύπων. Πολύ μεγαλύτερη όμως και σημαντικότερη είναι η επίδραση του δάσους στην περιεκτικότητα του αέρα σε αιωρούμενα σωματίδια γιατί μπορεί να συγκρατήσει σκόνη πολλαπλάσια του βάρους του φυλλώματός του.

Η συγκράτηση αυτή υπολογίζεται σε 48 τόνους σκόνης ανά εκτάριο δάσους.

Η Συσπείρωση Πολιτών Πεύκης, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, έχει θέσει την προστασία των Δασών της Πεύκης πρωταρχικό της σκοπό και έχει προβεί σε σειρά ενεργειών, εγγράφων σε Δασαρχεία, ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Αγρ.Αν. και Τροφ., διατύπωση θέσεων και προτάσεων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, οργανώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους, κινήματα, κ.α., παρεμβάσεις, ομιλίες και διαβουλεύσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί η ακεραιότητα και ο αμιγής χαρακτήρας των δασών της Πεύκης.

Στην παρούσα φάση θεωρούμε ότι οι 6 Προτάσεις της Δημοτικής μας Παράταξης, που διανεμήθηκαν στην προεκλογική περίοδο του Οκτωβρίου 2006 για την διάσωση των δασών της Πεύκης είναι επίκαιρες και συμπυκνώνουν τη δράση για τις επόμενες ενέργειες.

1. Ο Δήμος να υιοθετήσει τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και Δασών και κληροδοτημάτων, που θα συν-αποτελείται και από φορείς, ειδικούς και πολίτες. Ευτυχώς η νέα Δημοτική Αρχή υιοθέτησε την πρότασή μας και η εν λόγω Επιτροπή ήδη λειτουργεί.

2. Να δημιουργήσει μόνιμη Νομική Υπηρεσία στον Δήμο.

3. Να κινητοποιήσει τις δημόσιες αρχές και υπηρεσίες ώστε από κοινού να οριστικοποιήσουν τον δημόσιο ιδιοκτησιακό χαρακτήρα του νότιου τμήματος του δάσους Μορέλα.

4. Να κινηθεί διοικητικά (ΥΠΕΧΩΔΕ) με μοναδικό άξονα την απένταξη του επίμαχου τμήματος από το σχέδιο πόλεως σε εκτός σχεδίου αλλά και δικαστικά, ώστε να κλείσει το δρόμο στους ιδιώτες φερόμενους ως ιδιοκτήτες.

5. Να σταματήσει την οποιαδήποτε παρέμβαση μεταβολής του αμιγούς φυτικού χαρακτήρα των δασών-πευκώνων και την μετατροπή τους σε πάρκα περιαστικού χαρακτήρα.

6. Να κινητοποιήσει αγωνιστικά το σύνολο των δημοτών για τη λύση του μεγαλύτερου προβλήματος της πόλης. Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι η γραφειοκρατία και η προχειρότητα δεν βοηθούν.







Τα δάση της Πεύκης είναι δημόσιο-δημοτικό αγαθό και είναι αδιαπραγμάτευτα



ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΥΚΗΣ

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο sispeirosi@yahoo.gr

Όχι λιμάνι στο Σκαραμαγκά – Διεκδικούμε:

Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Δικτύου «Φίλοι της Φύσης» (Friends of Nature)

και του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης

www.xpolis.blogspot.com / E-mail: xpolis@gmail.com


Όχι λιμάνι στο Σκαραμαγκά – Διεκδικούμε:
ü Από την άμυνα να περάσουμε στην επίθεση.

ü Ο χώρος που δεν χρησιμοποιείται για ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, 114 στρέμματα, να επιστρέψει στο Δήμο Χαϊδαρίου.

ü Άμεσα αισθητικές παρεμβάσεις από το Δήμο Χαϊδαρίου - ήπια αξιοποίηση και ανάδειξη της υπάρχουσας ακτής Σκαραμαγκά.

ü Στη Δυτική Αθήνα, στο Θριάσιο και στο λεκανοπέδιο δεν θα «φάμε τη ρύπανση».



ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ , 9:30, ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ



Το Χαϊδάρι είναι παραθαλάσσιος δήμος. Κάποιοι το έχουν ξεχάσει, οι νεώτεροι κάτοικοι δεν το γνωρίζουν, εμείς όμως το θυμόμαστε και δεν παραιτούμαστε από το όραμα, ο Σκαραμαγκάς να ξαναζωντανέψει και να γίνει η ακτή της Δυτικής Αθήνας.

Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας δικαιούνται και οφείλουν να διεκδικήσουν την ακτή του Σκαραμαγκά γιατί τους ανήκει. Το ναυπηγείο Σκαραμαγκά επεκτάθηκε προς την ακτή με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις το 1957 και κατά την διάρκεια της χούντας, με μπαζώματα βορειοδυτικά προς την ακτή κάνοντας κατάληψη της περιουσίας του ελληνικού λαού, δηλαδή στη θάλασσα και στον αιγιαλό. Ας δούμε το ιστορικό:

Τον Ιούνιο του 1937 ξεκινάει το Πολεμικό Ναυτικό να διαμορφώνει έναν μικρό χώρο για την συντήρηση και κατασκευή των πλοίων του.

Το 1956 ο χώρος αυτός «αγοράστηκε» (κατ΄ άλλους παραχωρήθηκε) από τον εφοπλιστή Σταύρο Νιάρχο, ο οποίος έκανε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και μπαζώματα και επέκτεινε το ναυπηγείο σε βάρος των μικρών ιδιοκτητών αλλά και του δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα οικόπεδα των μικροϊδιοκτητών αποζημιώθηκαν το 1957 από 25-65 δραχμές τον πήχη, το δημόσιο παραχώρησε την περιουσία του ελληνικού λαού έναντι του ευτελούς ποσού των 6 δραχμών τον πήχη. Φυσικά τα μπαζώματα και οι προσχώσεις προς τη θάλασσα που δημιούργησαν νέα οικόπεδα δεν πληρώθηκαν από τον Νιάρχο, στο όνομα της ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και της εξασφάλισης νέων θέσεων εργασίας.

Βασικά τα «νέα οικόπεδα» που δημιουργήθηκαν με μπαζώματα της θάλασσας, χωρίς να καταβληθούν χρήματα στο ελληνικό δημόσιο ή αντισταθμιστικά οφέλη, ήταν η θαυμάσια ακτή του Σκαραμαγκά οποία συγκέντρωνε το καλοκαίρι ημερησίως 15.000 λουόμενους, κατοίκους κυρίως της Δυτικής Αθήνας.

Τα χρόνια πέρασαν, η ακτή περιορίστηκε στο ελάχιστο και ευτυχώς ότι απέμεινε απ΄ αυτήν την κράτησαν ζωντανή οι χειμερινοί κολυμβητές.

Την περίοδο 1960 - 1980 η Ελλάδα αποτελούσε, λόγω των χαμηλών ημερομισθίων και την έλλειψη περιβαλλοντικής νομοθεσίας, τον μαγνήτη για τις επισκευές της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ο Νιάρχος προβλέποντας ότι η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία δεν είχε καμία προοπτική στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αφού νέοι και πολυάριθμοι «μαγνήτες» με ακόμα χαμηλότερες αμοιβές και χωρίς καμία περιβαλλοντική προστασία είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στον ορίζοντα (Κορέα, Κίνα), πούλησε το 1985 (κατ΄ άλλους τα κοινωνικοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) τα ναυπηγεία στο Ελληνικό Δημόσιο (ανέλαβε η κρατική ΕΤΒΑ και στη συνέχεια η Τράπεζα Πειραιώς). Μάλιστα στα νέα Διοικητικά Συμβούλια του Ναυπηγείoυ Σκαραμαγκά συμμετείχαν για ένα διάστημα εναλλάξ και εκπρόσωποι του Δήμου Χαϊδαρίου.

Τα ναυπηγεία όμως άλλαξαν πάλι χέρια και πέρασαν το 2002 από τις τράπεζες στην γερμανική εταιρεία HDW. Η HDW (συγχωνεύτηκε αργότερα με την Thyssen Krupp) άλλαξε προσανατολισμό, ενδιαφέρθηκε κυρίως για την ολοκλήρωση της κατασκευής των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, οι ναυπηγοεπι -σκευαστικές εργασίες μειώθηκαν και έτσι προέκυψε ένας μεγάλος ανεκμετάλλευτος χώρος, στο σημείο που έγιναν τα μπαζώματα προς τη θάλασσα. Αυτόν τον ανεκμετάλλευτο χώρο η νέα ιδιοκτησία τον υπενοικίασε στη εταιρεία Depots η οποία τον χρησιμοποίησε αρχικά ως προσωρινό χώρο στάθμευσης νέων αυτοκινήτων και στη συνέχεια ως χώρο μεταφόρτωσης container.

Έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Η εταιρεία Depots εκμεταλλευόμενη τη νομοθεσία που εισήγαγε αρχικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που την ολοκλήρωσε η Νέα Δημοκρατία, υπενοικίασε με τη σειρά της στον Οργανισμό Λιμένα Λαυρίου για εμπορικό λιμάνι.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η τραγική ιστορία του Σκαραμαγκά.

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. διεκδικεί και προτείνει:

· Από την Άμυνα να περάσουμε στην επίθεση. Να διεκδικήσουμε τον χώρο που προορίζεται να λειτουργήσει σαν λιμάνι, γιατί είναι ο χώρος εκείνος που μπαζώθηκε για ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, δεν πληρώθηκε από κανέναν παλιό ή νέο «φερόμενο» ιδιοκτήτη και δεν χρησιμοποιείται για τον αρχικό του σκοπό. Αυτός ο χώρος είναι περιουσία του Ελληνικού Λαού.

· Η μικρή ακτή που παρέμεινε ανέπαφη να ζωντανέψει με ευθύνη του Δήμου και των πολιτών. Άμεσα και ως πρώτη ενέργεια να γίνουν αισθητικές παρεμβάσεις, να συντηρηθεί το γήπεδο μπάσκετ, να δημιουργηθεί στέγαστρο και μια δημοτική καντίνα, να καθαρίζεται τακτικά η ακτή. Αισθητικές παρεμβάσεις έχουν ήδη γίνει σε όλους τους παραθαλάσσιους δήμους του κόλπου της Ελευσίνας (Πέραμα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μεγάλο Πεύκο, Πάχη). Στο Χαϊδάρι?.

· Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στηρίζει και συμμετέχει στις συλλογικές διαδικασίες αποτροπής της λειτουργίας του λιμανιού και προτείνει να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα με τη συμμετοχή του Δήμου και μαζικών φορέων για την απομάκρυνση του λιμανιού και του χώρου στάθμευσης container. Παράλληλα όμως αναπτύσσει αυτόνομη δράση και παίρνει πρωτοβουλίες για το ζωντάνεμα της υπάρχουσας ακτής και της προβολής του αιτήματος «Να επιστρέψει η έκταση που μπαζώθηκε, στον πραγματικό ιδιοκτήτη του, δηλαδή στον ελληνικό λαό γιατί η μπαζωμένη θάλασσα είναι περιουσία του».



Η Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό βιομηχανιών και άλλων χρήσεων που λειτουργούν σχεδόν ανεξέλεγκτα, επιβαρύνουν το περιβάλλον και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των δυτικών δήμων. Δυτικά της Αθήνας λειτουργούν: 2 ναυπηγεία, 2 διυλιστήρια, 2 χαλυβουργία, τσιμεντοβιομηχανίες, χωματερές, logistics κτλ. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα χιλιάδες αυτοκίνητα που διέρχονται την Εθνική Οδό δημιουργούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ ρύπων» που ανιχνεύονται ακόμα και στα ανατολικά της Αθήνας (Ελληνικό, Γλυφάδα).

H λειτουργία του λιμανιού στο Σκαραμαγκά θα προσελκύσει περισσότερα αυτοκίνητα στην περιοχή, θα αυξήσει την κυκλοφορία αυτοκινήτων και το συγκοινωνιακό κομφούζιο. Οι δε ρύποι θα αυξηθούν από την εκπομπή καυσαερίων όχι μόνο των αυτοκινήτων που θα προσεγγίζουν το λιμάνι αλλά και από τις κάπνες των πλοίων που θα ελλιμενίζονται στον Σκαραμαγκά.

Το νέο λιμάνι στο Σκαραμαγκά, η δημιουργία μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας Χαλυβουργικής – ΔΕΗ, η επέκταση της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ, η δημιουργία χώρου υποδοχής και επεξεργασίας βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων στη θέση Μελετάνι στη Μάνδρα, κτλ θα επιβαρύνουν με νέους ρύπους τη Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο και θα υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής του λεκανοπεδίου. Το Ποικίλο Όρος, το φυσικό φράγμα και φίλτρο στους ρύπους που προέρχονται από το Θριάσιο, θα πρέπει να δενδροφυτευτεί και να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας. Ο αγώνας για το περιβάλλον είναι σύνθετος, απαιτεί αγώνες και συντονισμό σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο.

Εμείς οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας «αρνούμαστε να φάμε την ρύπανση».



Χαϊδάρι 4/4/2008

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Σάββατο: Δεντροφύτευση στο Κουκάκι

Σάββατο: Δεντροφύτευση στο Κουκάκι
Έγινε η δενδροφύτευση στο Κουκάκι, πέντε νέα δεντράκια: περγαμοντιά, γκρέιπ-φρουτιά(!), μανταρινιά, λεμονιά, πορτοκαλιά.
Τα προηγούμενα του Δεκέμβρη (τρεις μουριές και μια μανταρινιά) έχουν πετάξει και μας έχουν συγκινήσει όλους, και όσους ακόμη κάναν τους αδιάφορους...

Φυτέψαμε ξανά, ύστερα από συζήτηση με την κηποτεχνία του Α' Διαμερίσματος Δ.Α., συγκεκριμένα τον κο Τσαγκαρόπουλο, που μας είπε συναισθηματικούς και ότι δεν καταλαβαίνουμε από επιστήμη και συμπλήρωσε:
--σε μια μεγαλούπολη σαν την Αθήνα δεν ταιριάζει οι δεντροστοιχίες να έχουν κενά (όταν του είπαμε ότι ας βάλουν δέντρα όπου παίρνει και όπου είναι πραγματικά στενά τα πεζοδρόμια ας μη βάλουν)
--σε μια μεγαλούπολη σαν την Αθήνα δεν ταιριάζει οι δεντροστοιχίες να έχουν διαφορετικά δέντρα...εμείς όμως βάλαμε αυτά που μας αρέσουν και θα έχουν ποικιλία και θα τα προσέχουμε περισσότερο γιατί τα δέντρα μας έχουν μπαμπάδες και μαμάδες και άλλους διάφορους συγγενείς και εραστές που τα χαϊδεύουν, τα κανακεύουν και τα καμαρώνουν καθημερινά...δεν ξέρω αν αυτό ταιριάζει σε μια μεγαλούπολη σαν την Αθήνα

ο Δήμος Αθηναίων σολάρει εμφανώς...να σημειώσω ότι ο αντιδήμαρχος πρασίνου κ. Μοσχονάς δεν μας δέχτηκε (325 υπογραφές από ένα δρόμο!!!) ούτε για να μας αρνηθεί την χάρη...σε μια μεγαλούπολη σαν την Αθήνα 325 δημότες δεν μπορούν να μιλήσουν με τον αντιδήμαρχο...

στην Δημητρακοπούλου επικρατεί χαρά μεγάλη και οι δενδροφυτεύσεις θα συνεχιστούν το φθινόπωρο...

Στέλλα Μαρκαντωνάτου

Φιλοπάππου: Οι καταπατήσεις του Διόνυσου

Φιλοπάππου: Οι καταπατήσεις του Διόνυσου
Διαβάστε οπωσδήποτε το πολύ σημαντικό και εμπεριστατωμένο κείμενο που δημοσιεύσαμε στο blog του Φιλοπάππου σχετικά με τις καταπατήσεις του Διονύσου και την στάση των αρμόδιων αρχών.


Το κείμενο που αποτελεί μια σύνοψη της υπόθεσης του Διονύσου/ΖΟΝΑRʼS ABEE.
Δηλαδή ένα ιστορικό:
α) των απίστευτων καταπατήσεων του αρχαιολογικού χώρου από την ΖΟΝΑRʼS ABEE
β) της προκλητικής αδιαφορίας-συγκάλυψης εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών και ειδικά της Εφορείας Ακροπόλεως και
γ) του αγώνα των κατοίκων για να μην παγιωθούν οι καταπατήσεις.

Παρακαλούμε διαδώστε το κείμενο


http://filopappou.wordpress.com

Να ποιοι είναι ο πραγματικός κίνδυνος για του Φιλοπάππου (φάκελος Διονύσου)Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια σύνοψη της υπόθεσης του Διονύσου/ΖΟΝΑR’S ABEE. Δηλαδή ένα ιστορικό: α) των απίστευτων καταπατήσεων του αρχαιολογικού χώρου από την ΖΟΝΑR’S ABEE β) της προκλητικής αδιαφορίας-συγκάλυψης εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών και ειδικά της Εφορείας Ακροπόλεως και γ) του αγώνα των κατοίκων για να μην παγιωθούν οι καταπατήσεις. Στο κείμενο (χρωματισμένες λέξεις) έχουμε προσθέσει δεκάδες συνδέσμους (links) για λόγους τεκμηρίωσης που είναι σημαντικό να επισκεφθείτε.
Στο εύλογο ερώτημα, τι είναι αυτό που έκανε κάποιους πολίτες να ξοδέψουν άπειρες ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο για να συλλέξουν στοιχεία και να καταγγείλουν τις καταπατήσεις, η απάντηση είναι… η οργή.
Πρώτον, οργή γιατί παρακολουθείς προκλητικές καταπατήσεις σε έναν αρχαιολογικό χώρο, που είναι και το πάρκο της γειτονιάς σου, παράλληλα με την εξίσου προκλητική στάση των υπευθύνων φορέων και δεύτερον, οργή γιατί βλέπεις τους ίδιους φορείς και άτομα, την ίδια στιγμή που στην καλύτερη περίπτωση κλείνουν τα μάτια στα εγκλήματα του Διονύσου, να εργάζονται πυρετωδώς για να αποκλείσουν τους πολίτες από του Φιλοπάππου με πρόσχημα την προστασία των αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντος! Γιατί κάποια υποκρισία για κάποιο καιρό μπορεί κανείς να την καταπιεί, αλλά τόση υποκρισία για τόσα χρόνια δεν χωνεύεται με τίποτα!

Το κείμενο το αφιερώνουμε στις δύο υπεύθυνες αρχαιολόγους για του Φιλοπάππου Ο. Βογιατζόγλου και Κ. Λαζαρίδη που έχουν καταθέσει πολύ κόπο στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή της αντικοινωνικής πολιτικής που αντιπαραθέτει το κοινωνικό αγαθό της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς με το κοινωνικό αγαθό της ελεύθερης αναψυχής σε έναν από τους λίγους ελεύθερους χώρους της πόλης μας. Η λογική των συγκεκριμένων αρχαιολόγων έχει φυσικό σύμμαχο την πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού για εμπορική αξιοποίηση του λόφου, γιατί και οι δύο μαζί έχουν τον ίδιο εχθρό: Τους πολίτες ελεύθερα, σε έναν ελεύθερο Φιλοπάππου.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ. ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕ ΑΜΙΑΝΤΟ

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ. ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕ ΑΜΙΑΝΤΟ



Διαβάστε στην Ελευθεροτυπία της Δευτέρας 31/3/08 το παρακάτω άρθρο:

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112

Πρόκειται για τους κάθετους δοκούς πάνω στους οποίους «κάθονται» οι σιδηροτροχιές.

Αυτοί που όλοι τους θυμόμασταν ξύλινους και αντικαταστάθηκαν ήδη σχεδόν στο 100% απο μπετονένιους (αυτούς με τον αμίαντο)

Η αλλαγή έγινε γιατί οι ταχύτητες που πρέπει να αναπτύσσει ο Προαστιακός απαιτούν και μεγαλύτερες αντοχές.

Ολοι όσοι απο μας ζουν «βλέποντας τα τρένα να περνούν» ξέρουν πολύ καλά τους κραδασμούς και τη σκόνη που σηκώνεται στον αέρα κάθε φορά που περνά συρμός.

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΚΟΝΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΝΕΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ !!!

Η έρευνα που όπως αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη και της οποίας τα αποτελέσματα παρέμειναν κρυφά μέχρι χθες, αφορούσε μόνο το εργοτάξιο κατασκευής και δοκιμών αντοχής των δοκών στον Ασπρόπυργο.

Καμία μέτρηση δεν έγινε κατά μήκος των γραμμών, εκεί δηλαδή που χρησιμοποιήται το δολοφονικό υλικό.

Απαιτούμε:

- Αμεσο σταμάτημα της διέλευσης συρμών και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που έχει αποτέλεσμα την παραγωγή και διάχυση σκόνης από τους δοκούς (στρωτήρες) με αμίαντο.

- Αμεσο ξήλωμα και απομάκρυνσή του θανατηφόρου υλικού. Οι σχετικές εργασίες ξηλώματος να γίνουν με όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του προσωπικού εργασιών και των περιοίκων.

Ενημερώνουμε ότι τα κατά τόπους κινήματα κατοίκων για τον Προαστιακό θα συνεδριάσουν σύντομα και απο κοινού για να σχεδιάσουν τις ενέργειές τους.

Επικοινωνία με συντάκτη/αποστολέα: τηλ. 210 345 3877 (Νίκος Μαρτέν)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

1/21 Απριλίου: Παρασκευή - Δευτέρα - 21.00 – 23.00 - Συνεχίζονται οι παραστάσεις του θεατρικού έργου «Αραβοϊσραηλινός τσελεμεντές». (Εκτός από Παρασκευή 18/4)

Τετάρτη 2 Απριλίου – 20.30 Προβολή ταινίας – ομάδα νέων
αγοράς
Πέμπτη 3 Απριλίου – 19.00 Λογοτεχνικές Πέμπτες
«Έρωτας-Άνοιξη»
Κυριακή 6 Απριλίου – 10.00 Τουρνουά Σκακιού
12.30 Αφήγηση παραμυθιών
Τετάρτη 9 Απριλίου – 20.30 Προβολή ταινίας «Τρέξε, Λόλα,
Τρέξε» – ομάδα νέων αγοράς
Κυριακή 13 Απριλίου – 11.00 Ετήσια γενική συνέλευση
της ΒΙΟΖΩ
Τετάρτη 16 Απριλίου – 20.30 Προβολή ταινίας «Ο εραστής της
κομμώτριας» – ομάδα νέων αγοράς
Πέμπτη 17 Απριλίου – 19.00 Λογοτεχνικές Πέμπτες
Παρασκευή 18 Απριλίου – 19.30 Αριστερά και Τέχνη – εκδήλωση
από τη Νεολαία του Συνασπισμού
Σάββατο 19 Απριλίου – 10.00 Ξενάγηση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας από την αρχαιολόγο κ. Κέντρου – Ραντεβού στις 09.45 στον σταθμό ΗΣΑΠ Μοναστηρακίου

Κυριακή 20 Απριλίου - 11.30 Ανοιχτή Συνέλευση της Αγοράς
-12.00 Εργαστήρι λαμπάδας και αυγών
για παιδιά
Τετάρτη 23 Απριλίου – 20.30 Προβολή ταινίας «Underground»
ομάδα νέων αγοράς
Τετάρτη 30 Απριλίου – 20.30 Προβολή ταινίας «Θωρηκτό
Ποτέμκιν» – ομάδα νέων αγοράς


Κάθε Πέμπτη 18.00 – 20.00: Εργαστήρι Κεραμικής
Κάθε Σάββατο 9.00 – 14.00: Αγορά Βιοκαλλιεργητών
Κάθε Σάββατο 11.00 – 3.00: Μαθήματα σκακιού για μικρούς και
μεγάλους
Κάθε Σάββατο 17.00 – 19.00: Γερμανικά για προχωρημένους
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργεί Τρίτη και Πέμπτη
19.00-21.00

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΠΟΠΟΥΛΟΥ


«Η δυσκολία στάθηκε πάντα στη ζωή μέγας ερεθισμός, ξυπνάει και κεντρίζει όλες μας τις ορμές καλές και κακές για να υπερπηδήσουμε το εμπόδιο που υψώθηκε ξαφνικά μπροστά μας και επιστρατεύοντας όλες μας τις δυνάμεις που αλλιώς θα ύπνωναν ή θα ενεργούσαν σκόρπια και ανόρεχτα, φτάνουμε κάποτε πολύ πολύ μακρύτερα από ότι ελπίζαμε..»
Ν. Καζαντζάκης


Ξημερώματα 25ης Μαρτίου, ώρα 3:30, αυτόπτες μάρτυρες βλέπουν φλόγες στον πρώτο όροφο του οικήματος της κατάληψης Πραποπούλου στο Χαλάνδρι και τρία άτομα να βγαίνουν από την είσοδο του κτήματος, κρατώντας έναν λοστό καθώς και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που είχαν αφαιρέσει από τον χώρο. Σε λίγα λεπτά η φωτιά εξαπλώνεται στα πάνω δωμάτια και η στέγη καταρρέει, ενώ μια δεύτερη εστία στο ισόγειο δεν επεκτείνεται. Οι δράστες επιβιβάζονται σε σταθμευμένο όχημα και απομακρύνονται. Γείτονες και αυτόπτες μάρτυρες ειδοποιούν την πυροσβεστική, η οποία καταφθάνει με πέντε οχήματα και την αστυνομία η οποία παίρνει καταθέσεις. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, κόσμος καταφθάνει στο χώρο για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να βοηθήσει στις εργασίες αποκατάστασης που ξεκίνησαν άμεσα.
Ο εμπρησμός αυτός έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα παρόμοιων επιθέσεων το τελευταίο διάστημα σε αυτοοργανωμένους χώρους, στέκια, καταλήψεις και πρωτοβουλίες κατοίκων και εντάσσεται στο πλαίσιο τρομοκράτησης και καταστολής οποιασδήποτε διαφορετικής φωνής και δράσης. Ενδεικτικά τους τελευταίους μήνες έχουν δεχθεί επίθεση η κατάληψη Λέλας Καραγίαννη, το στέκι Θερσίτης, η λέσχη Υπογείως στην Καλλιδρομίου, η ΠΡΩτοβουλιά Κατοίκων στα Νοτια, ο εξωραϊστικός σύλλογος “Ιλισσός”, το κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου, συνδικαλιστικοί χώροι κ.α.

Σε τί τους ενόχλησε η κατάληψη κτήματος Πραποπούλου;

Μήπως η συνεχής ενασχόληση με θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία;
Μήπως η αντίδραση μας στα σχέδια εκμετάλλευσης των τελευταίων ελεύθερων χώρων;
Μήπως η αντίθεση μας στο “καινοτόμο” τσιμεντάρισμα της ρεματιάς;
Μήπως η δράση μας ενάντια στην μεταφορά του υπουργείου οικονομικών στο νομισματοκοπείο;
Μήπως οι ενέργειές μας που εντάσσονται σε ένα πλαίσιο όξυνσης του καθημερινού κοινωνικού αγώνα;
Ή μήπως η ίδια η φύση του εγχειρήματος της κατάληψης που αντιτάσσεται στις κυρίαρχες δομές;

Η αυτοοργάνωση ενοχλεί. Η ιδέα το να συνδιαμορφώνεις, ισότιμα και αμεσοδημοκρατικά, μαζί με άλλους, παίρνοντας τη ζωή σου στα χέρια σου. Οφείλεις να ρωτάς και να παίρνεις άδεια από τους ειδικούς, τους αντιπροσώπους, το κόμμα. Η έλλειψη ιεραρχίας είναι μια προσβολή που δεν μπορεί να γίνει έτσι εύκολα δεκτή, ακόμα περισσότερο όταν αυτή η “ανήκουστη” επιλογή με όλες τις δυσκολίες της, δείχνει να λειτουργεί.
Η αλληλεγγύη ενοχλεί. Σε μια εποχή ατομικισμού και ωχαδερφισμού, είναι προβληματικό να συναντάς ανθρώπους που ενωμένα και παρά τις διαφωνίες τους συντροφικά παίρνουν αποφάσεις που απομακρύνονται απ’ τη λογική του λαϊφστάιλ και της αποχαύνωσης.
Ο αντιεμπορευματικός χαρακτήρας ενοχλεί. Σήμερα που τα πάντα πουλιούνται κι αγοράζονται και κάθε ανάγκη για επικοινωνία, συνεύρεση και δημιουργία γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος, ο χαρακτήρας αυτός αποτελεί λογική εχθρική σ’ όσους προσβλέπουν σε αυτό.

Ποιοί έχουν κάτι να κερδίσουν από την επίθεση αυτή;

Αυτοί που μη μπορώντας τόσα χρόνια να βρουν τα χρήματα για να απαλλοτριώσουν το χώρο, μαζί με όσους ξεκάθαρα επιθυμούν την εμπορική-οικιστική εκμετάλλευση του, επιδιώκουν να υλοποιήσουν τα «αναπτυξιακά» σχέδιά τους: Eμπορικό κέντρο, μεζονέτες, πάρκινγκ, «πολιτιστικό κέντρο»-νεκρός χώρος. Η κατάληψη διεκδικώντας τον χώρο ανοικτό για τους ανθρώπους και πράσινο, στέκεται εμπόδιο στις βλέψεις τους.
Υπάρχουν κι εκείνοι που δεν αντέχουν έννοιες όπως αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη, αντιιεραρχία, αντιεμπορευματική λειτουργία, οριζόντια οργάνωση. Όλοι εκείνοι που τους παράχωσαν στο κεφάλι «εθνοσωτήριους» μύθους και ψεύδη, και οποιονδήποτε τολμά να αρθρώσει έναν άλλο λόγο, τον κατατάσσουν στα μιάσματα και του συμπεριφέρονται με το δόγμα «Ελλάς ή τέφρα». Άλλωστε, συχνά, όπως και πρόσφατα, μέσω του τύπου και ηλεκτρονικών μέσων, καταδεικνύεται η άριστη συνεργασία Ασφάλειας και Νεοναζιστικών συμμοριών. Συμπορεύονται στους δρόμους για να χτυπήσουν τις πορείες και συνεργάζονται άψογα όταν πρόκειται για «κοινούς εχθρούς». Μαχαιρώνουν μετανάστες και αγωνιζόμενους ανθρώπους και συμπληρώνουν την δουλειά της αστυνομίας. Συγκοινωνούντα δοχεία που η εγγύτητα τους δεν επιτρέπει ακριβώς να διακρίνεις πού αρχίζει το παρακράτος και που αρχίζει το κράτος και η Ασφάλεια.
Το σίγουρο είναι ότι δεν κάψανε τίποτα που δε φτιάχνεται. Δεν κάηκε ούτε ένα απ’ τα σημαντικά που μας αναγκάζουν να συνεχίσουμε. Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην κατάληψη και η αποφασιστικότητά τους να ξαναρχίσουν απ’ το μηδέν και να την κάνουν ακόμα καλύτερη. Η διάθεση στήριξης απ’ τους περιοίκους, από άλλα στέκια που έχουν δεχτεί επιθέσεις, από πάρα πολλούς ανθρώπους που κινούνται στον ευρύτερο ριζοσπαστικό - κινηματικό χώρο και έσπευσαν να βοηθήσουν όπως μπορούν. Όλα αυτά έμειναν ανέπαφα και απαγορεύουν κάθε σκέψη για υποχώρηση. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ. Ενάντια σε κάθε φασιστική λογική, ενάντια σε κάθε «αναπτυξιακή» τσιμεντοποίηση, ενάντια σε κάθε αυτολογοκριμένο ή και αγορασμένο δημοσιοκάφρο που παρουσιάζει τάχα τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα σαν τη μόνη δυνατή, ενάντια σε κάθε κρατική και παρακρατική επίθεση. Περνάμε στην αντεπίθεση. Για την πραγματική ελευθερία, για την κοινωνική απελευθέρωση, για τη ζωή μας.


Η ΦΩΤΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ !
Η ΦΩΤΙΑ ΚΑΙΕΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ !







Kατάληψη Κτήματος Πραποπούλου

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΕΖΩΝ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙΑΔΑΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΕΖΩΝ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ

Πορεία πεζών με καροτσάκια για να πάρουμε την πόλη μας πίσω!

Να σταματήσουμε επιτέλους την καθημερινή υποβάθμιση της ζωής μας



Ελάτε με καροτσάκια παιδιών
Ελάτε με καροτσάκια αναπηρικά
Ελάτε με καροτσάκια για ψώνια
Ελάτε χωρίς καροτσάκια
Ελάτε πεζοί




ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΩΡΑ 12.00

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 50


Η πορεία θα ακολουθήσει τη διαδρομή: Πνευματικό Κέντρο - Ασκληπιού - Σόλωνος
Χαριλάου Τρικούπη - Διδότου (πεζόδρομος) - Πλατεία Εξαρχείων
Στην πλατεία Εξαρχείων θα γίνει μικρή γιορτή σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών Εξαρχείων




Έχουμε το δικαίωμα να περπατάμε σαν ΑΝΘΡΩΠΟΙ



Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε πληροφορία
και ιδέα για την επιτυχία της εκδήλωσης
τηλ. 6972608067

ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ!

Παρακαλούμε προωθήστε αυτό το κείμενο σε όσους περισσότερους παραλήπτες μπορείτε.




* Επειδή η κατάσταση με τα αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα δεν πάει άλλο
* Επειδή δεν παζαρεύουμε ούτε τη ζωή μας ούτε την ποιότητα ζωής μας
* Επειδή απλά αγαπάμε το ποδήλατο και τον ποδηλατικό τρόπο ζωής
* Επειδή βαρεθήκαμε να ακούμε όλο σχέδια και κούφιες υποσχέσεις
* Αποφασίσαμε να βγούμε στους δρόμους και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: το δικαίωμά μας στην ποιότητα ζωής, στην υγεία, στην ελευθερία, στην ασφαλή μετακίνηση, στην καθαρή ατμόσφαιρα, στην αξιοπρέπεια

ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ!

Τοπικές ομάδες και κινήματα ποδηλατών από όλη τη χώρα οργανώνουν Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας την Κυριακή 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι με αίτημα τη ένταξη του ποδηλάτου σε 21 ελληνικές πόλεις.

Τα ποδήλατα θα κατέβουν στους δρόμους ταυτόχρονα σε Αθήνα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βέροια, Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο, Καμένα Βούρλα, Μυτιλήνη, Καρπενήσι, Χίο, Πάτρα, Κόρινθο, Αθήνα, Πόρτο Ράφτη, Καλαμάτα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Σπάρτη, Κομοτηνή … και σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας που αγαπάει το ποδήλατο.

Λεπτομέρειες για τα αιτήματα των ποδηλατών και πληροφορίες για τα σημεία συνάντησης σε κάθε πόλη www.podilates.gr

Video-πρόσκληση στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία

http://www.youtube.com/watch?v=eSvk2H2FHYS

ΤΟ ΙΧ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΛΛΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΠΙΑ!

ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ – ΠΟΛΗ ΔΙΧΩΣ ΜΕΛΛΟΝ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΗΣ
13 Απρίλη: δίνουμε τη μάχη του Ελαιώνα
Φυτεύουμε ελιές εκεί που οι άλλοι θέλουν να φυτέψουν μπετόν.
Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για το μοναδικό αδόμητο χώρο στο κέντρο της Αθήνας
Ο Ελαιώνας βρίσκεται μόλις σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το κέντρο της Αθήνας κι έχει έκταση 9.500 στρεμμάτων περίπου, εκ των οποίων τα 3.500 στρέμματα (δηλαδή πολύ μεγάλη έκταση, περίπου όσο 10 φορές το Πεδίον Άρεως) έχουν χαρακτηριστεί σαν χώροι κοινόχρηστου πρασίνου. Κι ενώ στην υπόλοιπη έκταση προωθούνται διάφορες κατασκευές, σ’ αυτά τα τρεισήμισι χιλιάδες στρέμματα δεν έχει γίνει τίποτα απ’ όσα όφειλαν να γίνουν (απαλλοτριώσεις, πολεοδομικές μελέτες, πάρκα). Αντίθετα έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία αλλοίωσης αυτού του σχεδιασμού και το πρώτο μεγάλο βήμα σ’ αυτήν κατεύθυνση είναι το φαρωνικό εμπορικο-αθλητικό συγκρότημα που προωθούν Δήμος Αθηναίων, Βωβός και ΠΑΟ και καταλαμβάνει 220 στρέμματα κοινόχρηστου πρασίνου. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση, που αν πετύχει θα ανοίξει το δρόμο για να τσιμεντοποιηθεί το σύνολο των τρεισήμισι χιλιάδων στρεμμάτων.
Βρισκόμαστε, αυτές τις εβδομάδες, στο πιο κρίσιμο σημείο. Γιατί και το «μπλοκ της τσιμεντοποίησης» επιχειρεί να λάβει τις κρίσιμες άδειες και να ξεκινήσει το έργο αλλά και το κίνημα των πολιτών κορυφώνει την αντίσταση του. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Και πρέπει να τους σταματήσουμε ΤΩΡΑ.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε;
Κατηγορηματικά ναι, συνδυάζοντας την κινηματική δράση, την πλατιά ευαισθητοποίηση και τις νομικές ενέργειες.
Γιατί πρώτον αυτό που προωθείται είναι εγκληματικό, ειδικά μετά την καταστροφή της Πάρνηθας. Όσο ο κόσμος ενημερώνεται –κι ξεπερνιέται η μεθοδευμένη παραπληροφόρηση τύπου «μα εκεί θα γίνει το γήπεδο του ΠΑΟ που θα αναβαθμίσει την περιοχή» -τόσο ευαισθητοποιείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη «ημέρα δράσης», που διοργάνωσε με ελάχιστα μέσα η Επιτροπή Πολιτών, πήραν μέρος πάνω από 400 πολίτες.
Γιατί δεύτερον, αυτό που προωθείται είναι μια αλυσίδα σκανδάλων, με ληστρικές για το Δημόσιο συμφέρον συμβάσεις και σκανδαλώδεις, χαριστικές (!!!) παροχές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους: 67,5 ευρώ στον Βαρδινογιάννη, 49 εκατ ευρώ στο Γιαννακόπουλο, 13 εκατ ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, από τα δημόσιο Ταμείο –κι όλ’ αυτά με δάνεια, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο την αφαίμαξη.
Γιατί τρίτον, είναι απλή, ρεαλιστική και πειστική η εναλλακτική μας πρόταση: αν αυτά τα ποσά δεν χαρίζονταν στους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά δινόντουσαν για να γίνει πάρκο, τότε μέσα σε 12 μήνες θα μπορούσε να υπάρξει στην περιοχή ένας θαυμάσιος πνεύμονας υψηλού πρασίνου.
Γιατί τέταρτον, για την υπεράσπιση του Ελαιώνα οικοδομείται ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης (από κόσμο και δημοτικούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον αντεξουσιαστικό χώρο κι από κινήματα πόλης μέχρι συνδικαλιστές και καλλιτέχνες).

Σας καλούμε,
να συμμετέχετε δραστήρια και πρωταγωνιστικά, όπως μέχρι σήμερα, σε δύο μεγάλες πρωτοβουλίες:
 Δενδροφύτευση αντίστασης στις 13 Απρίλη. Φυτεύουμε ελιές εκεί που οι άλλοι θέλουν να φυτέψουν μπετόν. Πρέπει όλες και όλοι, να είμαστε εκεί, μαζί με τα παιδιά μας και τις παρέες μας. Η μαζική συμμετοχή θα φέρει αποτέλεσμα και είναι πιο αναγκαία από ποτέ!!!
 Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Χρειάζεται να υπογραφούν από πολλές δεκάδες πολίτες και ειδικά από όσες/όσους έχουν επίσημη και θεσμική θέση.

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα
Ελασιδών 21 - Ρουφ – Αθήνα Τηλ.: 210. 3459882 e-mail: elaionas@yahoo.gr, http://elaionas.wordpress.com