Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ
ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΗΠΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Με την ευκαιρία της «Ημέρας Δράσης για Ελεύθερες Ακτές» και της γενικότερης προσπάθειας που κάνουμε για την προστασία και ήπια ανάπτυξη στο Σαρωνικό, θα πραγματοποιήσουμε Επιστημονική Ημερίδα στην οποία θα συμμετέχουν οι εξής εισηγητές :

- Πολύζος Ιωάννης, Αντιπρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα : Αστικός χώρος και Παραλιακό Μέτωπο του Σαρωνικού.
- Καραμανώφ Μαρία, Σύμβουλος του Συμβουλίου Επικρατείας και του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος με θέμα: Το νομικό καθεστώς για τις παραλίες και τον αιγιαλό και η αναγκαιότητα της εφαρμογής του.
- Δελαπόρτα Αικατερίνη, Αρχαιολόγος Διευθύντρια Β’ Εφορίας Αρχαιοτήτων με θέμα: Ο Σαρωνικός στην Αρχαιότητα από την Ελευσίνα μέχρι το Σούνιο.
- Ευαγγελίδου Μάρω, Αρχιτέκτων Σύμβουλος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας με θέμα: Το Προεδρικό Διάταγμα για τις παραλίες του Σαρωνικού και η συμβολή του στην προστασία και ήπια διαχείριση της παραλιακής ζώνης.
- Τότσικας Πάνος, Πολεοδόμος με θέμα: Το Σχέδιο του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής και οι επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό και το περιβάλλον.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιουνίου και ώρα 18.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βάρης (Θέατρο) – Δημοτικό Σχολείο Βάρης οδός Άττιδος.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Επικοινωνία:
Σταύρου Μάκης:6977990887
Κουρουπάκη Δέσποινα:6972846606
ΚοραλήΑλέκα:6944585219
Μπουκουβάλα ΄Αννα: 6944913003

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ
14/04/09
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά από πολλές συναντήσεις φορέων και πολιτών της παραλίας του Σαρωνικού, στις οποίες διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για δράση, με στόχο την προστασία των ακτών και γενικότερα του θαλάσσιου χώρου του Σαρωνικού και την αξιοποίησή τους μόνο για ήπιες χρήσεις (άθληση, κολύμβηση, αναψυχή κ.α.) σε όφελος όλων των πολιτών, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κεντρικών και επιμέρους εκδηλώσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Θέλουμε να τονίσουμε για μια ακόμη φορά, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Σαρωνικό αποτελεί το γεγονός πως μεγάλα τμήματα της παραλίας έχουν κατακλυστεί από ποικίλες εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία, νυκτερινά κέντρα, πολυτελείς κατοικίες, καφετέριες, εργοστάσια, κ.α., οι οποίες εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν μεγάλο αντίτιμο για να κολυμπήσουν, όταν οι νόμοι και το σύνταγμα ορίζουν με σαφήνεια ότι η πρόσβαση σε όλες τις ακτές πρέπει να είναι ελεύθερη.
Εκτός όμως από τον αποκλεισμό των πολιτών από τις ακτές, οι εγκαταστάσεις αυτές προκαλούν σωρεία προβλημάτων, όπως ρύπανση και μόλυνση της θάλασσας και της παραλίας, ηχορρύπανση, έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ δεν λείπουν και τα κρούσματα ποικίλων μορφών εγκληματικότητας.
Επίσης, εκτιμήσαμε ότι ο σχεδιασμός των νέων οδικών αξόνων στον Υμηττό θα επιδεινώσει το ήδη υπάρχον κυκλοφοριακό πρόβλημα της παραλιακής λεωφόρου πέραν των άλλων επιπτώσεων (περιβαλλοντικών και κοινωνικών) που θα επιφέρει.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:
- Όλες οι ακτές στο παραλιακό μέτωπο να είναι ανοικτές στο λαό.
- Να μην κλείσει άλλη ελεύθερη ακτή.
- Να κλείσουν τα παράνομα νυκτερινά κέντρα και όλα τα αυθαίρετα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, καφετέριες κλπ.).
- Μέχρι να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ να λειτουργούν μόνο σαν ακτές κολύμβησης και όχι σαν νυκτερινά κέντρα.
- Να επεκταθεί το αποχετευτικό δίκτυο σε όλες τις παραλίες

- Να κατεδαφισθούν τα αυθαίρετα στις παραλίες και κυρίως αυτά που κρίθηκαν κατεδαφιστέα με δικαστικές αποφάσεις σαν κατεδαφιστέα.
- Να μην επεκταθούν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και να τηρηθεί αυστηρά η νομοθεσία για τη διαχείριση των αποβλήτων.
- Να μη κατασκευασθούν οι νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό και η συγκοινωνία να γίνεται με μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως με Προαστιακό, Μετρό και Τραμ.
- Στις όποιες τελικές αποφάσεις για το χωροταξικό σχεδιασμό του Σαρωνικού, να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΟΤΑ και των τοπικών φορέων.
Για να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας αυτά, αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε σε όλο το Σαρωνικό οργανώνοντας κινητοποιήσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Οι πρώτες εκδηλώσεις που οργανώνουμε είναι :
Κυριακή 31 Μαϊου
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Β’ Πλαζ Βούλας
- Καθαρισμός της ακτής
- Διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικών, οικολογικών, αθλητικών
- Εκδήλωση διεκδίκησης ελεύθερης εισόδου όλων των πολιτών στην ακτή
Κυριακή 21 Ιουνίου :
- Ποδηλατική διαδρομή Άλιμος – Αλυκές Αναβύσσου
- Εκδηλώσεις στη διαδρομή σε επιλεγμένα σημεία για ενημέρωση των πολιτών
- Καθαρισμός ορισμένων τμημάτων της παραλίας
- Διοργάνωση αγώνων surfing
- Εκδήλωση και συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στην παραχώρηση των αλυκών για τουριστικές επιχειρήσεις
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
- Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας
- «Ανάφλυστος Νέος» Ανάβυσσος
- Εξωραϊστικός Σύλλογος Λάκκας
- Όμιλος Θυμαρίου «Αίολος»
- Ναυταθλητικός Όμιλος Π. Φώκαιας ο «Πυθέας»
- Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Νηπιαγωγείου Σαρωνίδας
- Επιμορφωτικός Σύλλογος Βάρης
- Εξωραϊστικός Σύλλογος «Προφήτης Ηλίας» Βάρης
- Σύλλογος Περιβάλλοντος Βούλας
- Εξωραϊστικός Σύλλογος Βούλας «Θέα»
- Εξωραϊστικός Σύλλογος Βούλας «Εξοχή»
- Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Βούλας
- Εξωραϊστικός Σύλλογος «Πολιτεία»
- Νέος Όλυμπος Καλυβίων
- Ένωση Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Λαγονησίου
- Ναυταθλητικός Όμιλος Σαρωνίδας
- Δήμος Βάρης
- Δήμος Καλυβίων
- Δήμος Ελληνικού
- ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ FRIENDS OF NATURE

Σταθμός μετρό Συγγρού-Φιξ

22.05.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δράση της ομάδας «άστυ να λέει»


Το Σάββατο 23.05.2009, στις 12 το μεσημέρι, η ομάδα ακτιβισμού «Άστυ να λέει» θα πραγματοποιήσει δράση στο μετρό Συγγρού-Φιξ, διεκδικώντας τη διασφάλιση ασφαλών συνθηκών διάβασης για τους πεζούς.

Υπενθυμίζεται ότι στη δυτική έξοδο του σταθμού του μετρό Συγγρού-Φιξ δεν υπάρχει ούτε κυλιόμενη κλίμακα ούτε ανελκυστήρας, με αποτέλεσμα όσοι δεν μπορούν να ανέβουν τα σκαλιά (ηλικιωμένοι, γονείς με καροτσάκια, άτομα με αναπηρίες ή τραυματισμούς) να χρησιμοποιούν την ανατολική έξοδο του Μετρό και στη συνέχεια για να προσεγγίσουν την απέναντι πλευρά να διασχίζουν τη λεωφόρο Συγγρού, όπου στο συγκεκριμένο ύψος παρά την ύπαρξη του σταθμού του Μετρό, στάσεων λεωφορείων, τρόλεϊ, τραμ και σταθμού ταξί δεν υπάρχει ούτε φανάρι ούτε διάβαση. Στο συγκεκριμένο σημείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν σημειωθεί περισσότερα από 80 τροχαία ατυχήματα, έξι από αυτά θανατηφόρα.

«Άστυ να λέει»

Σταθμός μετρό Συγγρού-Φιξ

Στη δυτική έξοδο του σταθμού του μετρό Συγγρού Φιξ δεν υπάρχει ούτε κυλιόμενη κλίμακα ούτε ανελκυστήρας, με αποτέλεσμα όσοι δεν μπορούν να ανέβουν τα σκαλιά (ηλικιωμένοι, γονείς με καροτσάκια, άτομα με αναπηρίες ή τραυματισμούς) να χρησιμοποιούν την ανατολική έξοδο του Μετρό και στη συνέχεια για να προσεγγίσουν την απέναντι πλευρά να διασχίζουν τη λεωφόρο Συγγρού, όπου στο συγκεκριμένο ύψος παρά την ύπαρξη του σταθμού του Μετρό, στάσεων λεωφορείων, τρόλεϊ, τραμ και σταθμού ταξί δεν υπάρχει ούτε φανάρι ούτε διάβαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας, όπως κατατέθηκαν μετά από ερώτηση της Άννας Φιλίνη στη Βουλή, από τις 11.02.2004 μέχρι τις 25.11.2008, στο συγκεκριμένο σημείο καταγράφονται 86 τροχαία ατυχήματα, από τα οποία έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί (οι πέντε παρασυρμένοι από αυτοκίνητα) και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Παρά τα συνεχή αιτήματα και τα θανατηφόρα τροχαία το ΥΠΕΧΩΔΕ ακόμη δεν έχει τοποθετήσει φανάρι και διάβαση για τους πεζούς, και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία κυλιόμενης κλίμακας ή ανελκυστήρα.

21 Μαρτίου 2007
Μετά από παρέμβαση της διαμερισματικής συμβούλου της Ανοιχτής Πόλης, Ελ. Παπουτσάκη, στο συμβούλιο του 1ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, στάλθηκε επιστολή (28.06.2007, ΑΠ 362) από τον πρόεδρο του 1ου διαμερίσματος του Δήμου, στον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών, με την οποία ζητούσε να «εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής ανελκυστήρα στην έξοδο του μετρό στον πεζόδρομο της οδού Δράκου (σταθμός μέτρο Συγγρού-Φιξ)».

9 Ιουλίου 2007
Το θέμα τέθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο από τον -τότε- δημοτικό σύμβουλο της Ανοιχτής Πόλης Γρ. Ψαριανό. Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέθεσε στον κ. Τεντόμα (τότε αντιδήμαρχο πολεοδομίας) να χειριστεί το θέμα σε συνεργασία με τον κ. Ακριτίδη (αντιδήμαρχο τεχνικών έργων) και να ενημερώσουν τον δήμαρχο.

25 Ιουλίου 2007
Σε απάντηση του προς το 1ο διαμέρισμα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό ΑΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«δεδομένου ότι η τοποθέτηση ανελκυστήρα στην δυτική πλευρά είναι πρακτικώς ανέφικτη, η μόνη δυνατότητα βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης για τα ΑμΕΑ είναι η τοποθέτηση μελλοντικά από την Αττικό Μετρό ΑΕ κυλιόμενης κλίμακας (σε αντικατάσταση μέρους της σταθερής) για το τελευταίο τμήμα της δυτικής εξόδου, καθώς και η τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη για πεζούς επί της Λεωφ. Συγγρού, στην περιοχή του σταθμού, εφόσον φυσικά κριθεί σκόπιμο και εφικτό από την από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Για τα ανωτέρω έχουμε ήδη ενημερώσει και το Τμήμα συντονισμού Θεμάτων Ατόμων με Αναπηρίες του ΥΜΕ»



20 Δεκεμβρίου 2007
Με νεότερη επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΔΣ της Αττικό Μετρό η διαμερισματική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, Ελ. Παπουτσάκη, ζητά να ενημερωθεί για την πρόοδο του θέματος. Η απάντηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (29.01.2008), αναφέρει ότι η κυλιόμενη κλίμακα θα κατασκευαστεί όταν δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία για την ένταξη του έργου σε μελλοντική εργολαβία και σχετικά με την τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη παραπέμπει στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

25 Νοεμβρίου 2008

Ερώτηση της Άννας Φιλίνη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας, σχετικά με το θέμα στους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ και ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μεταξύ άλλων στην απάντηση (18.12.2008) του αναφέρει:
«Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΔΜΕΟ) θα μελετήσει άμεσα την δημιουργία σηματοδοτούμενης διάβασης πεζών στη θέση αυτή με κριτήριο την ασφαλή διακίνηση τους»

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, στην απάντηση του (17.12.2008), μεταξύ άλλων αναφέρει:
«το τμήμα τροχαίας Καλλιθέας, με έγγραφο της, την 26-06-2007, ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο της εν λόγω οδού, προτείνοντας παράλληλα τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, κυρίως αυτές που αφορούν τις παρασύρσεις πεζών» και παραθέτει πίνακα που αναφέρονται τα τροχαία ατυχήματα που έλαβαν χώρα στο σημείο από τις 11-02-2004 μέχρι τις 30-11-2008.

08 Απριλίου 2009
Με νεότερες επιστολές της η σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης στο 1ο διαμέρισμα, Ελευθερία Παπουτσάκη προς τον αντιδήμαρχο πολεοδομίας κ. Ακριτίδη και αναπληρωτή δημάρχου κ. Ακριτίδη, ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες του Δήμου για το θέμα

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Ποδηλατοπορεία για τη διάσωση του Υμηττού

Ποδηλατοπορεία για τη διάσωση του Υμηττού

Προσυγκεντρώσεις για την ποδηλατοπορεία του Σαββάτου
Κεντρική
Σύνταγμα 11:00
Βόρεια
- 1 0 : 0 0 ΜΑΡΟΥΣΙ (στα εκδοτήρια του ΗΣΑΠ)- 1 0 : 3 0 ΧΑΛΑΝΔΡΙ (στην κεντρική πλατεία μπροστά από την εθνική τράπεζα)- 1 1 : 0 0 ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (στη Μεσογείων στο ύψος της πλατείας Αγ Παρασκευής μπροστά στην "Ηλεκτρονική Αθηνών")- 1 1 : 3 0 ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (στην είσοδο του σταθμού μετρό στο ρεύμα προς Αθήνα)
Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η: Οι παραπάνω αναγραφόμενες ώρες είναι ΩΡΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΩΝ!
Δυτικά
Μετρό Αγ. Αντώνιος 10:15
Ανατολικά
Μετρό Αγ. Δημήτριος-Παναγούλης, 11:00
Πειραιάς
Πλατεία Δημαρχείου, στο σκάκι, 10:00
Αν υπάρξουν και άλλες προσυγκεντρώσεις, ανεβάστε τις εδώ: http://www.podilates.gr/node/4556
Όποιος αποφασίσει ότι θα έρθει και δεν υπάρχει προσυγκέντρωση στην περιοχή του, ας δώσει απλά ένα ραντεβού… Το πιο πιθανό είναι να έρθουν κι άλλοι!

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣΈχετε προσέξει το χάρτη της Αττικής; Τον Υμηττό που ορθώνεται ως ‘’μέγα παραβάν χωρίζον την κοιλάδα του πνεύματος από την πεδιάδα του οινοπνεύματος’’; Που χωρίζει δηλαδή, την αφύσικα διογκωμένη Αθήνα στα δυτικά του, από τα αναπτυσσόμενα Μεσόγεια στα ανατολικά του, με το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο και τις παραθεριστικές περιοχές;Δεν το έχετε προσέξει; Μην ανησυχείτε, το πρόσεξε το Υ(ΠΕ)ΧΩΔΕ! Και δηλώνει ξεκάθαρα: ‘’Δε θα επιτρέψουμε πλέον οι πέτρες, τα δέντρα, τα λουλούδια, τα πουλιά να αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη! Δώσαμε κίνητρα για την αγορά ακινήτων και αυτοκινήτων… τα μεν πρώτα πρέπει να χτιστούν (αφού όλο το λεκανοπέδιο έχει ήδη οικοδομηθεί), τα δε δεύτερα χρειάζονται δρόμους να κυκλοφορήσουν (αφού οι υπάρχοντες οδικοί άξονες είναι μποτιλιαρισμένοι). Ο Υμηττός πρέπει να θυσιαστεί!’’
ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ, ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!ΚΑΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ!
Οι ποδηλάτισσες και οι ποδηλάτες της Αθήνας, μαζί με όλους τους συνειδητοποιημένους πολίτες θα αγωνιστούμε, ώστε να μην επιτρέψουμε άλλη υποβάθμιση της πόλης μαςΘα αγωνιστούμε για να παραμείνει ο Υμηττός ένα φυσικό καταφύγιο και να μη μετατραπεί σε ‘’περιαστικό πάρκο’’Θα αγωνιστούμε ώστε αυτός ο ιδανικός για τους Αθηναίους προορισμός απόλαυσης, με την ποικιλομορφία και τον πλούτο της δασικής έκτασης που τον χαρακτηρίζει, να μη μετατραπεί σε συγκοινωνιακό κόμβοΘα αγωνιζόμαστε συνεχώς ώστε η πόλη μας να μην εξελιχθεί αμετάκλητα σε ένα απέραντο αυτοκινητοδρόμιο αλλά να γίνει πιο ανθρώπινη, πιο φιλική στους πεζούς, στα παιδιά, στα ποδήλατα, στους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ!ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ!
ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣαπό τα ΙΛΙΣΙΑ μέχρι το ΕΛΛΗΝΙΚΟΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΙΟΥ, 12:00Είσοδος Πανεπιστημιούπολης Ούλωφ Πάλμε, ΙλίσιαΠροσυγκέντρωση: Σύνταγμα 11:00

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΡΕΤΣΙΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΡΕΤΣΙΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στην οδό Θηβών σώζεται ακόμη η μεγαλύτερη και αρχαιότερη κλωστοϋφαντουργία του Πειραιά. Είναι το εργοστάσιο των Αφων Ρετσίνα. Η πρώτη εγκατάσταση χρονολογείται από το 1871. Το εργοστάσιο ήταν ένα από τα πέντε της ίδιας επιχείρησης που υπήρχαν στην πόλη μας. Τα άλλα έχουν κατεδαφιστεί. Ο ιδρυτής του εργοστασίου, ο Θεόδωρος Ρετσίνας ήταν ο γνωστός δήμαρχος του τέλους του 19ου αιώνα. Αυτό το εργοστάσιο βάλθηκε να κατεδαφίσει, η Εθνική Τράπεζα για να χτίσει άλλο ένα mall. Το εργοστάσιο έχει κηρυχθεί χώρος πρασίνου και διατηρητέο μνημείο εδώ και 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αποχαρακτηρίστηκε από πράσινο ως δήθεν «ολυμπιακό έργο» για να στεγάσει το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Όμως το ΠαΠει πήγε στη Νίκαια! Και τώρα η Εθνική Τράπεζα θέλει να κάνει το μνημείο οικόπεδο για οικοδόμηση, όπως έκανε και με τα Λιπάσματα Δραπετσώνας. Ζητά να κατεδαφίσει την ιστορική καμινάδα και τα κτίρια, να κόψει τους αιωνόβιους ευκαλύπτους και να οικοδομήσει μερικές δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χρήσεων.
Το «Λιμάνι της Αγωνίας» από το 2006 διεκδικεί τη δημιουργία ενός μεγάλου ιστορικού και πράσινου πάρκου στο συγκρότημα των εργοστασίων Δηλαβέρη, Ρετσίνα, ΟΣΕ Λεύκας και ΚΥΔΕΠ. Με επανάχρηση των διατηρητέων, με χώρους πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής, με χώρους κοινωνικής πρόνοιας και υψηλό πράσινο. Ο Δήμαρχος μας κ.Π.Φασούλας, τότε παραμονή εκλογών έβρισκε την ιδέα «πολύ ενδιαφέρουσα». Τώρα περί άλλα τυρβάζει.

Το «Λιμάνι της Αγωνίας» σκοπεύει, με όλες του τις δυνάμεις να εμποδίσει την καταστροφή του ιστορικού εργοστασίου Ρετσίνα, να μην αφήσει να κατασκευαστεί άλλο ένα εμπορικό κέντρο εις βάρος του πρασίνου, της ιστορικής μνήμης, εις βάρος του περιβάλλοντος της Παλιάς Κοκκινιάς και των Καμινίων, όπως και της τοπικής αγοράς του Πειραιά την οποία καταστρέφουν τα νέα εμπορικά μεγαθήρια.

Πειραιάς, 22 Μαΐου 2009
Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο
Το Λιμάνι της Αγωνίας

Δράσεις Σάββατο και Κυριακή 23-24/5

Η Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας μετά την επιτυχημένη παρέμαβασή της στο δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας και την πορεία στο Σακέτα την Κυριακή συνεχίζει τις δράσεις της:
Το Σάββατο 23/5 12.00 στην πλατεία της Αργυρούπολης περιμένουμε με ή χωρίς τα ποδήλατά μας τους Ανατολικούς Ποδηλάτες που διοργανώνουν ποδηλατοπορεία από την Πανεπιστημιούπολη εώς το Ελληνικό ενάντια στους αυτοκινητόδρομους.
Περισσότερα εδω:
http://www.podilates.gr/node/4557
Την Κυριακή 24/5 με προσυγκέντρωση στις 10.30 στην πλατεία της Αργυρούπολης, συμμετέχουμε στη συγκέντρωση του δήμου Ελληνικού για να ανοίξει στο κοινό η 129 Π.Υ και να σωθούν τα δέντρα και το πράσινο από την επίθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ που σχεδιάζει την κατασκευή 2 τεράστιων κόμβων.
Περισσότερα και χάρτης εδω:
http://www.elliniko.gr/article.php?id=6149--
Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας
τηλ 6936838922
email: epitropi@gmail.com

παρέμβαση πολιτών για τα ζητήματα ενέργειας

Αγαπητοί φίλοι,

σας κάνουμε γνωστή την πρωτοβουλία παρέμβασης για τα ζητήματα της ενέργειας,
από φορείς και κινήσεις πολιτών, που έχουν δραστηριοποιηθεί τοπικά ή θεματικά,
για μια σειρά ενεργειακές δραστηριότητες, σε διάφορες περιοχές της χώρας.



Σας παρακαλούμε να δημοσιοποιήσετε το κείμενο αυτό.
Όσοι από εσάς επιθυμείτε να συνυπογράψετε το κείμενο, παρακαλούμε να μας
το γνωστοποιήσετε, σε αυτήν τη διεύθυνση: lithanthrakas@gmail.com

Φιλικά

Τάσος Κεφαλάς



--
Πολίτες κατά του λιθάνθρακα
lithanthrakas.wordpress.com
lithanthrakas@gmail.com

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης' «ΣΩΤΗΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ» και ο Διαδημοτικός Οικολογικός Σύλλογος «Πολίτες για την Προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις νέες Τεχνολογίες» σας προσκαλούν στην Συναυλία που διοργανώνουν με τα μουσικά συγκροτήματα, 'ΤΡΙΤΗ. ΕΠΟΧΗ" και' ΈΚΛΕΙΨΗ" το Σάββατο 23 Μάιου 2009 και ώρα 18:00 μ.μ. στην πλατειά "ΣΩΤΉΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ" και. είναι αφιερωμένη στον "πόλεμο" ενάντια στις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας.

Θα ήταν ιδιαίτερη τιμή η παρουσία σας.



Για τα Δ. Σ.
Οι Πρόεδροι

Δελλής Ιωάννης
Μακαρώνης Χρήστος

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Βαρκάδα" στον κόλπο της Ελευσίνας

Σε μια ιδιότυπη βαρκάδα μας προσκαλούν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα του Θριασίου και άλλοι φορείς της περιοχής. Επισκεφθήκαμε δια θαλάσσης τις “απαγορευμένες” ακτές του κόλπου της Ελευσίνας και πήραμε εικόνες που λίγες φορές έχουν καταγραφεί από την τηλεοπτική κάμερα. Από τα 11 χιλιόμετρα της διαδρομής μόλις 700 μέτρα είναι προσβάσιμα για τους πολίτες από τη στεριά. Σε όλη την υπόλοιπη έκταση βασιλεύουν η Πετρόλα, η Χαλυβουργική, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, τα διαλυτήρια πλοίων, η ΠΥΡΚΑΛ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, οι νέες δεξαμενές της Aegean συμφερόντων Μελισσανίδη, το νέο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων και φυσικά η πλήρης εγκατάλειψη. Η “βαρκάδα” έγινε στο πλαίσιο της συνέλευσης του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων την Κυριακή 17 Μαϊου και ήταν άκρως αποκαλυπτική… Κάμερα: Αλέξανδρος Αριστόπουλος

ΑΛΛΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ

Σχετικές αναρτήσεις για το θέμα :

http://xaidari.blogspot.com/
Magoulaonline
salamina-press
Οικολόγιο
Αυγή
ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ
Βουρκάρι
Αιγιαλός
salamispress
Λίμνη Κουμουνδούρου
Πολίτες σε Δράση
Πάμε Αλλιώς
Κορυδαλλός
Διαρκής Κίνηση
http://indy.gr/newswire/egine-i-syneleysi-toy-panattikoy-diktyoy-kinimaton-polis-kai-energn-politn-stin-eleysina
κι άλλες φωτό

Έγινε η συνέλευση του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών στην Ελευσίνα

















Έγινε η συνέλευση του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών στην Ελευσίνα

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μάη η ανοιχτή συνέλευση του Παναττικού Δικτύου κινημάτων πόλης και ενεργών πολιτών στην Ελευσίνα.
­­Όπως είναι ήδη γνωστό από τα καλέσματα, η συνέλευση έγινε στην Ελευσίνα γιατί όλοι και όλες εδώ και καιρό έχουμε διαπιστώσει ότι η σημερινή κατάσταση περιβαλλοντικής υποβάθμισης του Θριασίου, αλλά και το επαπειλούμενο νέο περιβαλλοντικό έγκλημα των νέων βιομηχανικών επεκτάσεων, μας αφορά όλους και όλες. [Είχε προηγηθεί και σχετική εκδήλωση στην Αθήνα] Οι συνέπειες αφορούν όλο το λεκανοπέδιο. Δεν πρόκειται απλά για θέμα αλληλεγγύης. Είμαστε όλοι Ελευσινιώτες, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.
Το πρωί πριν τη συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρέμβαση-περιήγηση από θαλάσσης με δύο λάτζες. Από την μία για να διαπιστώσει ο κόσμος ότι η μόλυνση δεν είναι ούτε ντοκιμαντέρ του Σκάι, ούτε εικόνα στις ειδήσεις, αλλά μια ζοφερή καθημερινή πραγματικότητα για χιλιάδες ανθρώπους με επιπτώσεις σε όλους μας. Από την άλλη για να δείξουμε στα βιομηχανικά τέρατα, ότι οι πολίτες είναι εδώ! Βλέπουμε και αντιστεκόμαστε.

Στη συνέλευση συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό ενεργοί πολίτες από κινήματα πόλης και κινήσεις της ανατολικής και δυτικής Αττικής και του Λεκανοπεδίου. Βόρεια και Νότια.
Η συζήτηση αρχικά περιστράφηκε γύρω από μια ατζέντα μεγάλων υπερτοπικών θεμάτων, ενώ προς το τέλος ακούστηκαν και πιο τοπικά, ή και θέματα οργανωτικά του Παναττικού.
Τα μεγάλα θέματα που θίχτηκαν περισσότερο ή λιγότερο ήταν αυτό των νέων αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό, με μια συνολικότερη κριτική για το αυτοκίνητο και πως τελικά αυτό μας επιβάλει μοντέλο «ανάπτυξης» ή καλύτερα υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Φυσικά το τεράστιο θέμα του Θριασίου και του νέου επαπειλούμενου περιβαλλοντικού εγκλήματος. Τονίστηκε ότι οι χιλιάδες τόνοι νέων ρίπων που θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα από τις βιομηχανικές επεκτάσεις θα επιβαρύνουν καθοριστικά τον ήδη μολυσμένο αέρα όλου του λεκανοπεδίου. Μάλιστα ρίπου του Θριασίου ήδη έχουν ανιχνευτεί στο Ελληνικό!
Άλλο θέμα αφορούσε την ποιότητα των νερών και στο υπέδαφος αλλά και τα επίπεδα μόλυνσης του Σαρωνικού. Και εκεί διαπιστώθηκε η ανάγκη κοινής δράσης κινήσεων παρά τον Σρωνικό.
Σημαντικό μέρος της κουβέντας, από το οποίο προέκυψε και η ανάγκη μιας ημερίδας ήταν το νέο ρυθμιστικό, καθώς όπως διαπιστώνεται αντί να λύνει προβλήματα, τα εξάγει σε ολόκληρη την Αττική, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερο υδροκεφαλισμό την πόλη. Στην ουσία αντί να προσαρμόζει την πόλη στις ανάγκες των πολιτών, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μοντέλο πολίτη συμβατού με την επιχειρηματική πόλη.
Από ομιλητές της δυτικής Αθήνας τονίστηκε, ότι ακόμα και τα κινήματα πόλης ξεχνάμε το ένα εκατομμύριο ανθρώπων που ζουν δυτικά του Κηφισού. Του κόσμου που δεν αγωνίζεται «για να», αλλά «για να μην».Υπάρχει ανάγκη να δούμε τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές στα δυτικά του λεκανοπεδίου και την δυτική έξοδο, ή αν το πάρουμε ανάποδα την δυτική πύλη της κολάσεως, όπως αναφέρουν για το Θριάσιο.
Μεγάλο θέμα αποτέλεσε και το ζήτημα της ενέργειας καθώς τονίστηκε από ομιλητές και ομιλήτριες αν δεν προωθήσουμε ένα άλλο μοντέλο ζωής, κατανάλωσης, λιγότερο ενεργοβόρο θα αναπαράγουμε τα ίδια προβλήματα. Θα χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια, περισσότερα εργοστάσια και αναπόφευκτα θα έχουμε περισσότερες από τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη όλα τα κινήματα πόλης, να εντάξουν αυτό το θέμα στην προβληματική τους, να το κάνουν παράμετρο της πολιτικής τους.
Στην συνέλευση παρουσιάστηκαν επίσης τα συμπεράσματα της ημερίδας που είχε γίνει στο πολυτεχνείο σχετικά με τους υπόγειους χώρους στάθμευσης και το αυτοκίνητο. Διαπιστώθηκε πως το αυτοκίνητο έχει φτάσει να είναι ο μεγάλος εχθρός των ελεύθερων χώρων.
Επίσης από την επιτροπή πολιτών του Ελαιώνα έγινε αναφορά στα τελευταία γεγονότα με την απόφαση του ΣτΕ και τονίστηκε ότι αυτό που μας βοήθησε ήταν η γνώση. Ότι χρειάστηκε μεγάλη εμβάθυνση για να χτιστούν τα στέρεα νομικά επιχειρήματα που αποτέλεσαν την επιχειρηματολογία μας και προς την κοινωνία και προς το ΣτΕ.
Ο Δήμαρχος του Ελληνικού ζήτησε με έμφαση να είμαστε όσοι και όσες μπορούμε την άλλη Κυριακή στην συγκέντρωση διεκδίκηση ενός νέου πάρκου στο Ελληνικό στον χώρο της παλιάς βάσης.
Υπήρξαν αναφορές και σε διάφορα άλλα ζητήματα και αγώνες, όπως πχ στις περιοχές του Πειραιά, Νίκαιας, Κορυδαλλού, ή τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους μετανάστες στον Άγιο Παντελεήμονα, για τους αγώνες των πολιτών σχετικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και πολλά ακόμά.
Τέλος συζητήθηκαν διάφορες οργανωτικές προτάσεις και πρωτοβουλίες. Κάποιες από αυτές αφορούν την ανάδειξη του θέματος του Θριασίου, μια ημερίδα για το νέο ρυθμιστικό, την επεξεργασία μιας διακήρυξης για την Αττική.

Το σημαντικό, είναι ότι σιγά σιγά, ο κόσμος των κινημάτων πόλης και με τη συμβολή του Παναττικού, αντιλαμβανόμαστε ότι το τοπικό πρόβλημα που μας έβγαλε στο δρόμο, είναι άρρηκτα συνδεμένο με συνολικότερα ζητήματα και ταυτόχρονα αντίστοιχα θέματα απασχολούν και άλλους ανθρώπους σε άλλες περιοχές. Από την πρώτη συνέλευση του Παναττικού, με τα δεκάδες μικρά θέματα, έχουμε περάσει σε νέες πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για θέματα που επηρεάζουν συνολικά και τοπικά όλους μας. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, συνθέτουμε το παζλ!
Panattiko.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Eλληνικό 20-5-2009
Οδός 25η & Αγ.Τριάδας
16777 Ελληνικό
Τηλ.: 213-2026000, fax:210-9636310
Γραφείο Δημάρχου
Πληρ.: Καραγιάννη Κλεοπ. 6002





Αγαπητές φίλες και φίλοι,


Ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί την ευρύτερη περιοχή μας, ανατολικά και δυτικά του Υμηττού, την περίοδο αυτή, είναι οι νέοι οδικοί άξονες που σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ήδη συζητιέται ευρέως στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων, συλλόγων και οργανώσεων πολιτών.

Στην πλειοψηφία των περιοχών από όπου σχεδιάζεται να περάσουν οι νέοι αυτοκινητόδρομοι εκδηλώνονται αντιδράσεις, που έχουν να κάνουν είτε με μια συνολική αντίθεση στη φιλοσοφία του έργου και στον τρόπο που έγινε η σχετική διαβούλευση, είτε με επιμέρους πλευρές του που θα δημιουργήσουν προβλήματα σοβαρής όχλησης στον οικιστικό ιστό, καταστροφής κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου κλπ.

Ο δήμος μας έχει εκφράσει με απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου που λήφθηκε με διευρυμένη πλειοψηφία, την αντίθεσή του συνολικά στο έργο αυτό. Ταυτόχρονα με πλήρη ομοφωνία δεσμεύτηκε απέναντι στους πολίτες ότι θα αποτρέψει με κάθε μέσο την υλοποίηση της πρότασης του ΥΠΕΧΩΔΕ στις περιπτώσεις που με άμεσο και δραματικό τρόπο υποβαθμίζει τη ποιότητα ζωής χιλιάδων κατοίκων της πόλης μας και καταστρέφει κοινόχρηστους χώρους πρασίνου που ήδη υπάρχουν.

Στα πλαίσια αυτά οργανώνουμε, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και κατοίκους, κινητοποίηση την Κυριακή 24 Μαΐου στις 11:00 πμ στο χώρο της 129 Π.Υ. (αεροπορική βάση). Η μονάδα αυτή έχει ήδη απομακρυνθεί και ο χώρος που καταλάμβανε είναι ήδη ένα έτοιμο πάρκο με πολλά ψηλά δέντρα τα οποία θα καταστραφούν αν από εκεί περάσει ο νέος αυτοκινητόδρομος που σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η απόφασή μας είναι να υπερασπιστούμε το χώρο αυτό, να μην επιτρέψουμε την καταστροφή του και να τον αποδώσουμε με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες ως ένα κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.

Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για να πετύχουμε το στόχο αυτό, που πιστεύουμε ότι και εσείς θα κρίνετε ως δίκαιο, να έχουμε την παρουσία και την συμπαράστασή σας στην κινητοποίηση αυτή.



Ο δήμαρχος Ελληνικού


Χρήστος Κορτζίδης

Όλοι στην Πλ. Γαρδένιας στις 7. Διαδήλωση ενάντια στην φασιστική επίθεση του Δημάρχου.


Όλοι στην Πλ. Γαρδένιας στις 7. Διαδήλωση ενάντια στην φασιστική επίθεση του Δημάρχου.


Ο φασίστας δήμαρχος Ζωγράφου Καζάκος, έκανε ντου στο Info-Cafe στην πλατεία Γαρδένιας σήμερα Τετάρτη στις 5 το πρωί με κάτι τσιράκια του και πήρανε όλα τα έπιπλα κόψανε νερό και ρεύμα και αδειάσανε το χώρο ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους.Η προσπάθεια, που έκλεινε σήμερα 4 μήνες και είχε αγκαλιαστεί από τους κατοίκους και την μεγάλη φοιτητική κοινότητα της περιοχής, για μην εμπορευματοποίηση του χώρου συνεχίζεται. Οι φασιστηκές πρακτικές του Καζάκου δεν θα περάσουν. Δεν πρόκειται το Info να παραδωθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα! Δεν πρόκειται η επίθεση στους ελεύθερους χώρους να περάσει χωρίς απάντηση.ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 7 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ INFO-CAFE ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΑΡΔΕΝΙΑΣ. αλληλεγγύη όλων στους αγώνες για ελεύθερους χώρους.

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

Τηλ.: 6932 424547 6976 266387 e-mail: elaionas@yahoo.gr, http://elaionas.wordpress.com

19-05-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απαντώντας στην ανακοίνωση της εταιρίας «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική», ότι αν γίνει δεκτή από το ΣτΕ η προσφυγή των 130 πολιτών, τότε «θα αναζητήσει άμεσα τη ζημία της εταιρίας για την κατεδάφιση των βιομηχανικών κτιρίων και την αξία του υπάρχοντος οικοπέδου της, που υπερβαίνει το ποσόν των 280 εκατομμυρίων ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης του κατασκευασθέντος έργου» (Δελτίο Τύπου 18.05.2009), σημειώνουμε:

Ί Η εταιρία «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» αγόρασε τον Οκτώβριο του 2006 το σύνολο των 100 στρεμμάτων του οικοπέδου της ΕΤΜΑ αντί 50 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το σχετικό συμβόλαιο

Ί Η εταιρία «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» μεταβίβασε το Δεκέμβρη του 2007 στο Δήμο Αθηναίων την έκταση των 56 στρεμμάτων από το οικόπεδο της ΕΤΜΑ, η αξία της οποίας («δωρεά» υποτίθεται προκειμένου να λάβει διπλάσιο συντελεστή) αναφέρεται στο σχετικό συμβόλαιο ως 26 εκατ ευρώ.

Ί Η δαπάνη της κατεδάφισης των κτιρίων ανέρχεται κατά το μέγιστο σε 10 εκατ ευρώ.

Κατά συνέπεια το ενδεχόμενο αίτημα που αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» είναι αυθαίρετο, εντελώς ατεκμηρίωτο και υπερπολλαπλάσιο κάθε εύλογης αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας αυτής.

Ο κ. Βωβός μπορεί να έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει ό,τι θέλει. Πιθανόν ακόμη, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης να θεωρεί ως εύλογο ό,τι του ζητήσει ο κ. Βωβός.
Όμως, οι νόμιμες διαδικασίες προφανώς και δεν επιτρέπουν σε κανένα να πληρώσει «κερατιάτικα» από το Δημόσιο ταμείο.

Θα ήταν πρόκληση να χρησιμοποιηθεί κάθε ενδεχόμενο αίτημα της εταιρίας «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» ως ένα ακόμη μέσο πίεσης και εκβιασμού. Αρκετά με τις συκοφαντίες, τις απειλές, τους εκβιασμούς

Ας το πάρουν απόφαση: έχασαν.

Ο Ελαιώνας δεν θα γίνει βορά στα κερδοσκοπικά και περιβαλλοντοκτόνα σχέδια τους. Ο Ελαιώνας δεν είναι Βατοπέδι.

Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία Βωβού πρέπει αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ να απαλλοτριωθεί -φυσικά με εύλογο τίμημα, που θα προσδιοριστεί με βάση τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες- σύμφωνα με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα του 1995, προκειμένου να γίνει κοινόχρηστο πράσινο. Ο εν μέρει οικοδομημένος υπόγειος χώρος στάθμευσης μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί με στρώση χώματος επαρκούς πάχους και να δεχθεί υψηλό πράσινο

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κεραία Τερπάνδρου: Και νέα επιδρομή εταιρίας αστυνομίας







Διαβάστε γιατί γίνεται χαμός στην Τερπάνδρου και χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων όσων μπορούν την Πέμπτη.
http://indy.gr/newswire/keraia-terpandroy-kai-nea-epidrom-etairias-astynomias-oloi-tin-pempti-sti-sygkentrosi

Όλοι και όλες την Πέμπτη στην Τερπάνδρου, Νέος Κόσμος 7μμ



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ & ΤΟ Π.Δ. ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ & ΤΟ Π.Δ. ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

http://protovoulia-agona.blogspot.com/
protovoulia.agona.gia.imitto@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 3

Το Σάββατο 16 Μάη 2009 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η συγκέντρωση – πορεία με αφετηρία τον Κουταλά του Βύρωνα την οποία κάλεσε Πρωτοβουλία Αγώνα ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους και το Σχέδιο Π.Δ. Λεηλασίας του Υμηττού. Οι συμμετέχοντες διατράνωσαν τη θέληση τους να υπερασπιστούν τον Υμηττό και να μην επιτρέψουν να περάσουν τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για την καταστροφή του.
Η συγκέντρωση ήταν μόνο η αρχή ενός πολύμορφου αγώνα για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των κατοίκων.
Στη συγκέντρωση συνεχίστηκε η συλλογή υπογραφών και αναγγέλθηκαν οι εξής επόμενες δράσεις:
- Tο Σάββατο 23 Μάη στις 12.00 οι Ανατολικοί Ποδηλάτες καλούν σε ποδηλατοπορεία με αφετηρία τα Ιλίσια (Είσοδος Πανεπιστημιούπολης- Ούλοφ Πάλμε) μέχρι το Ελληνικό.
- Tο Σάββατο 23 Μάη στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον Υμηττό και τους νέους αυτοκινητοδρόμους στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ πολιτιστικών ομάδων των Φοιτητικών Εστιών της Πανεπιστημιούπολης.
- Το Σάββατο 23 Μάη στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση: "Καταστροφή του Υμηττού", στο Παλαιό Άλσος Χολαργού (θεατράκι), 25ης Μαρτίου και Αετιδέων, από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Χολαργού
- Την εβδομάδα 18-23/5 θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις των επιτροπών κατοίκων σε διάφορες περιοχές.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Κορτζίδης, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματική αντίθεση στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και ανακοίνωσε συγκέντρωση για την Κυριακή 24/5, 11 π.μ., έξω από την 129 Π.Υ. στη συνοικία της Αγ. Παρασκευής του Δ. Ελληνικού για να αποδοθεί ο χώρος στους κατοίκους.
Στη συνέχεια, έγινε δυναμική και μαζική πορεία στη Λ. Κατεχάκη, η οποία στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε κεντρικούς δρόμους των περιοχών Καισαριανής, Παγκρατίου και Βύρωνα, και τερματίστηκε στην πλατεία Αγ. Λαζάρου. Στη διαδρομή μοιράστηκε η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αγώνα στους κατοίκους, η ανταπόκριση των οποίων ήταν πολύ θετική. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν : «Κάτω τα χεριά από τον Υμηττό – το δάσος ανήκει σε όλο το λαό. Αν δεν αντισταθούμε σ΄ όλες τις γειτονιές - η άσφαλτος θα φτάσει ως τις βουνοκορφές. Τα σχέδια Σουφλιά – θα μείνουν στα χαρτιά. Το βουνό δεν είναι για μίζες και μπετόν – κάτω τα χεριά από τον Υμηττό. Ούτε στο βουνό, ούτε στη γειτονιά – κάντε ανισόπεδο στη βίλα του Σουφλιά. Κάτω τα χεριά απ’ το βουνό – ποτέ δε θα περάσει το σχέδιο αυτό. Η υπογειοποιηση κορόιδα δεν μας πιάνει – καταλάβετε το δημάρχοι εργολάβοι. Φωτιές το καλοκαίρι – μπουλντόζες το χειμώνα – ο Υμηττός πεθαίνει, μα σώζεται μ’ αγώνα. Με πρόσχημα την κρίση διαλύουν τις ζωές μας – κάτω τα χεριά από τις γειτονιές μας – κάτω τα χεριά από τις γειτονιές. Απ’ του Ζωγράφου ως το Ελληνικό – εμείς θα υπερασπίσουμε τον Υμηττό. Μ’ επιτροπές κατοίκων σε κάθε γειτονιά - εμείς θα ανατρέψουμε τα σχέδια Σουφλιά»
Από την Πρωτοβουλία Αγώνα επισημάνθηκε ότι: “O αγώνας θα είναι δύσκολος γιατί έχουμε να κάνουμε με μεγάλα συμφέροντα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι το τέλος, που είναι η ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν αποδεχόμαστε καμιά εμπλοκή σε διαδικασίες προτάσεων βελτίωσης και εξωραϊσμού των σχεδίων τους γιατί θέλουμε ολοκληρωτική προστασία του Υμηττού και δεν πιστεύουμε ότι οι νέοι δρόμοι λύνουν το προβλήματα των μετακινήσεων των κατοίκων ή το κυκλοφοριακό. Μόνη διέξοδος σε αυτό είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς με δωρεάν, τακτικά και γρήγορα δρομολόγια”.
Φωτογραφίες από την πορεία μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιό μας.

Η Πρωτοβουλία Αγώνα συγκροτείται από Επιτροπές και αγωνιζόμενους κατοίκους από τις περιοχές Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Καρέα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Χολαργού, Αγ. Παρασκευής, Δάφνης, Υμηττού, Παγκρατίου, Ιλισίων, Εστίας Πανεπιστημιούπολης και των Μεσογείων.

19/5/2009

ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ - ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

Σε συνάντηση φορέων και κομάτων την Κυριακή το βράδυ μετά απο δική μας πρόταση αποφασίστηκε συμβολικός αποκλεισμός του Δημοτικού Μεγάρου με στόχο ματαίωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.Ζητάμε πλατιά ενημέρωση των κατοίκων ,παρουσίαση διαφορετικών προτάσεων ανάπτυξης της περιοχής μας (Νέο Ρυθμιστικό-Αυτοκινητόδρομοι)και επανάχρησης του εροστασίου Καμπά ,και τέλος έγκριση απο την τοπική κοινωνία προκειμένου να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην οποιαδήποτε απόφαση .Η βοηθειά σας είναι πολύτιμη .
Ζέλα Φυκούρα

ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ - ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

Αναφερόμαστε σε μια έκταση 350 στρεμμάτων, στην οποία βρίσκεται ένα από τα πρώτα εργοστάσια οινοποιίας, κατασκευής 1879, μοναδικό για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Χαρακτηρισμένο διατηρητέο, με περιβάλλοντα χώρο 23,5 στρ. σε άμεση επαφή με άλλα διατηρητέα κτίρια της περιοχής, Βίλα Καμπά, Αρχοντικό Μάτσα, Σιδηροδρομικός Σταθμός, με τα οποία αποτελεί μια ενότητα. Ενταγμένο σε ζώνη προστασίας τοπίου, στο οποίο παραγόταν το ομώνυμο φημισμένο κρασί των Μεσογείων.
Το 1997 η εταιρεία των Μπόμπολα, Καλλιτσάντση αγόρασε ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ, αφού πρώτα φρόντισε μια μέρα πριν, να παρθεί απόφαση αποχαρακτηρισμού της από τον Οργανισμό Αθήνας (ΥΠΕΧΩΔΕ) για δημιουργία σ΄ αυτήν εμπορικού κέντρου. Ο δρόμος ήταν ανοικτός για να πραγματοποιηθούν και τα υπόλοιπα σχέδια που είχαν ήδη συμφωνηθεί από καιρό… Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η χάραξη της Αττικής Οδού, που κάνει μια φαινομενικά ανεξήγητη παράκαμψη μέσα στα χωράφια και τους αγρούς της Κάντζας, η ύπαρξη 6 ( ΕΞΗ!!!!) λωρίδων εισόδου από την Κάντζα στην Αττική Οδό, σε μια περιοχή 3μιση χιλιάδων κατοίκων, ή η στάση του Προαστιακού ακριβώς δίπλα στο χώρο που σχεδιάζουν να κτίσουν το τερατούργημά τους;
Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από το ΣΤΕ μετά από προσφυγή. Σαν απάντηση στο ΣΤΕ και στους κατοίκους, η εταιρεία “Καμπάς Α.Ε.”, εκδικητικά κατέστρεψε 100 χρόνων αμπελώνες με την ανοχή του Δήμου και μετέτρεψε το χώρο σε χωματερή για τις ανάγκες κατασκευής της Αττικής οδού και όχι μόνο. Γι αυτό το λόγο μετονόμασαν την εταιρία από εταιρία ανάπτυξης ακινήτων (REAL ESTATE) σε οικοδομικών υλικών και κηπευτικών προϊόντων. Θα θέλαμε να ξέραμε πόσα κέρδισαν από αυτές τις αλλαγές ονομασίας και τις παράλληλες εργασίες κατασκευής της Αττικής οδού και αν είχαν το δικαίωμα να κάνουν τέτοιες αλλαγές σε εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο με πλήθος απελπισμένων μετόχων.
Τώρα η εταιρεία επανήλθε και ο οργανισμός Αθήνας από πίσω (γιατί άραγε;) με μια νέα πρόταση την δημιουργία ΠΟΑΠΔ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων!!!!!!!!!!!!!!), γιατί στη χώρα μας των εργολάβων και του νεοπλουτισμού παραγωγικές δραστηριότητες είναι μόνο τα MALL.

Ποια ήταν η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής ;
Με καθυστέρηση 6 μηνών, η απόφαση του Δ.Σ τον Οκτώβρη του 2007, απορρίπτει την δημιουργία του τερατώδους εμπορικού κέντρου, επισημαίνει τις διαφωνίες του στην προτεινόμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, άλλά δεν αποφασίζει με ποιες ενέργειες η παραπάνω απόφαση θα διεκδικηθεί.
Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι διαφορετικό. Ο κ. Κωνσταντάς ακόμα νοσταλγεί τη «χαμένη ευκαιρία» του 1998-99. Από την άλλη η αντιπολίτευση, εγκλωβισμένη στις αντίθετες απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της, δεν αποσαφήνισε την αντίθεσή της, δεν δραστηριοποίησε τους κατοίκους.
Έτσι οδηγηθήκαμε σε μια σειρά άτυπων συναντήσεων κεκλεισμένων των θυρών, με τον Οργανισμό Αθήνας και την εταιρεία, οι οποίες προετοίμασαν την αλλαγή της θέσης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τον Δεκέμβριο του 2008 το Δ. Σ. κατά πλειοψηφία, αποδέχεται την κατασκευή του εμπορικού κέντρου και διεκδικεί περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων. Οι κάτοικοι, οι φορείς, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αγνοούνται. Ο Δήμος προχωρά στην αλλαγή της θέσης του χωρίς αυτή να υποστηρίζεται από μελέτη, σχέδιο, χωρίς να έχει υπάρξει συζήτηση εναλλακτικών προτάσεων ανάπτυξης του Κτήματος Καμπά (π.χ. θεματικό πάρκο), χωρίς καν να έχει αποσαφηνιστεί τι πραγματικά σχεδιάζει να κατασκευάσει η εταιρεία, μετατρέποντας με την απόφασή του την περιοχή μας σε «ανοχύρωτη πόλη».
Οι «βάρβαροι» υπόσχονται!!! έργα που θα πληρωθούν από το ελληνικό δημόσιο και τους κατοίκους!!! τα οποία πολλές φορές έχουν ανέβει στο τραπέζι των υποσχέσεων (η διάνοιξη της οδού Σολωμού ως παράπλευρος οδικός άξονας της Αττικής Οδού, η αποχέτευση κ.α.), τα οποία θα έπρεπε να έχουν ήδη προ πολλού εκτελεστεί.
Με την τελευταία όμως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκύπτει σοβαρό ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου. Η θέληση των κατοίκων για την τύχη του Κτήματος Καμπά, όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια, δεν μεταβάλλεται με αυξομειούμενες πλειοψηφίες σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου. Χρειάζεται πλατιά ενημέρωση και ενεργοποίηση των κατοίκων, έγκριση σε λαϊκές συνελεύσεις, έτσι ώστε η απόφαση της τοπικής κοινωνίας να είναι αυτή που θα επικυρώσει ή θα αναιρέσει προηγούμενες αποφάσεις .

Είναι όπως παρουσιάζεται «μοιραίο» να γίνει το mall στο κτήμα Καμπά ? Όχι βέβαια !!

Η εταιρεία αγόρασε αγροτική γη. Από τότε χρησιμοποιεί όλες τις διασυνδέσεις της προκειμένου να μεταβάλει την χρήση της από αγροτική σε εμπορικό κέντρο.
Νομιμοποιείται να το διεκδικεί και το ΥΠΕΧΩΔΕ να προστρέχει;
Μα στην Παλλήνη, εντάσσεται στο σχέδιο περιοχή με χρήση πολεοδομικού κέντρου, σύμφωνη με τον σχεδιασμό της πόλης και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, στην οποία είναι ιδιοκτήτες γης πλήθος συμπολιτών μας. Πόσες περιοχές με ίδια χρήση θα χωρέσει η πόλη μας; και σε τι αγοραστικό κοινό απευθύνονται; Η μία δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά της άλλης; το μεγάλο ψάρι δεν θα φάει το μικρό;
Έχει υπερτοπικό χαρακτήρα (με τοπικές επιπτώσεις !) και προωθείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ;
Μήπως καλύπτει ανάγκες της ευρύτερης περιοχής; Μα σε απόσταση 5 - 10 χιλιομέτρων λειτουργούν ή κατασκευάζονται πολλά εμπορικά κέντρα. Αυτά δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής των Μεσογείων; Ποιος είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ; «Κάθε χωριό και εμπορικό κέντρο κάθε γωνιά και mall?»
Και αυτά προωθούνται ενώ βρισκόμαστε στη αρχή πολυδιάστατης, δομικής, παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η οποία απειλεί τη δουλειά, την επιβίωση, τις κοινωνικές κατακτήσεις της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας μας. Ενώ παγκόσμια αναθεωρούνται μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης θεοποίησης της ελευθερίας της αγοράς, ενώ επανέρχεται η απαίτηση για κρατικό σχεδιασμό, υπάρχει κανείς που ειλικρινά υποστηρίζει ότι η δημιουργία εμπορικών κέντρων είναι λύση σε κατεύθυνση παραγωγικής ανάπτυξης; ή αντίθετα, η οικονομική αντίληψη στην οποία στηρίζεται η λειτουργία τους, ωθεί τον κόσμο σε υπερκατανάλωση και υπερδανεισμό, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, τις οποίες σήμερα βιώνουμε.

Εμείς υποστηρίζουμε, ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αποκλείσει κάθε συζήτηση για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στη περιοχή Καμπά.

Υπάρχουν ανοιχτά προβλήματα στην πόλη για τη λύση των οποίων οφείλει να πιέσει τον Οργανισμό της Αθήνας, το ΥΠΕΧΩΔΕ, την Κεντρική εξουσία γενικότερα, αντί να αναλώνεται σε εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων.
Είναι οι εντάξεις στο σχέδιο, που αφορούν χιλιάδες συνδημότες μας και συνδέονται με την ποιότητα ζωής και τις κοινωνικές ανάγκες της πόλης μας. Είναι η αποχέτευση και άλλα έργα υποδομής.
Είναι η νεολαία που οφείλουμε να την προστατέψουμε, να της δώσουμε όραμα και προοπτική, αντί να την εκπαιδεύσουμε στην κατανάλωση και στη διασκέδαση κονσέρβα των MALL.

Συνηθίζεται, όσοι έχουν διαφορετική άποψη, όπως και εμείς, να χαρακτηρίζονται γραφικοί έως και επικίνδυνοι. Γιατί όπως λένε, η απόρριψη της συγκεκριμένης πρότασης, θα μας οδηγήσει σε άλλη δυσμενέστερη. Οι προηγούμενες όμως απορρίψεις δεν οδήγησαν σε δυσμενέστερες εξελίξεις.
Παραμένει το κτήμα Καμπά ως ένας από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους στην περιοχή μας. Παραμένει σαν ανάσα ζωής, προστασίας απέναντι στις μεγάλες κλιματικές αλλαγές, αντιστάθμισμα στη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί η Αττική.
Παραμένει προς διεκδίκηση από τους κατοίκους με εναλλακτικές προτάσεις για τη χρήση του συμβατές με την ιστορία του και το μέλλον μας.
Η κοινωνία ευαισθητοποιείται, το κέρδος δεν είναι αυτοσκοπός, το περιβάλλον διεκδικείται, το κοινωνικό κόστος υπολογίζεται.
Ας διεκδικήσουμε σήμερα το απόλυτο για να μην κυνηγάμε αύριο το αυτονόητο.
Σημείωση τελευταία

Ο δήμαρχος Σ. Κωνσταντάς κάλεσε σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης για την δημιουργία Π.Ο.Α.Π.Δ στην περιοχή μας , Δεν κρατά ούτε τα προσχήματα .Η εταιρεία επέδωσε στον Δήμο 15/5/2009 τις προτάσεις της και την ίδια μέρα έγινε η πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συνεδριάσει στις 20/5/2009 χωρίς να υπάρχει καν εισήγηση της πλειοψηφίας . Στην ουσία η REDS καλεί το Δ.Σ να συνεδριάσει και είναι αυτή που κάνει την εισήγηση .Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι διακοσμητικό .Χρειάζεται μόνο για να ψηφίσει .
Θα επιδιώξουν το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει οριστική απόφαση κατά πλειοψηφία και να υπογράψει μνημόνιο με την εταιρεία για την κατασκευή του πάρκου παρουσιάζοντας διορθώσεις όπως μείωση των τμ. δομημένου χώρου από 118 χιλ σε 98 χιλ.
Σε συνάντηση τους ,φορείς της περιοχής που αντιδρούν , η πρωτοβουλία πολιτών Παλλήνης ,οι ενεργοί πολίτες των Μεσογείων ,οι τοπικές οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του Δημαρχείου την Τετάρτη 20/5/2009 και ώρα 18.15 με στόχο την ματαίωση της συνεδρίασης .

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ
Ένα Βήμα Μπρος… Πέντε Βήματα Πίσω, από την Νομαρχία Φωκίδας
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας κάτω από την ισχυρή πίεση των κατοίκων όλης της Φωκίδας και ιδιαίτερα των χωριών της Γκιώνας, προχώρησε σε εξαγγελίες διαγωνισμών για μελέτες, δίνοντας μάλιστα υπερβολικά μεγάλα χρονικά διαστήματα στους μελετητές. Η νομαρχία δεν γνωρίζει ότι οι μεταλλευτικές εταιρείες οφείλουν να αποκαταστήσουν το περιβάλλον; Γιατί δεν λέει κουβέντα για το «μάρμαρο» δηλαδή για τις επιφανειακές εξορύξεις που συνεχίζονται τα τελευταία χρόνια παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας; Γιατί δεν αφουγκράζεται τις διαμαρτυρίες και τις ανησυχίες των πολιτών, που μιλάνε για συνέχιση της πολιτικής της πλήρους καταστροφής των περιοχών «NATURA»; Γιατί αγνόησε πλήρως τις απόψεις των Κίνησης, που της κοινοποιήθηκαν στις αρχές του χρόνου, με το ψήφισμα (πατήστε εδώ) στον Αποστολιά.
Ύστερα από τις κινητοποιήσεις μας και τους δυο τρομοκρατικούς εμπρησμούς, με την ολοκληρωτική καταστροφή του σπιτιού του μέλους μας Στέφανου Κόλλια, η Νομαρχία Φωκίδας αποφάσισε, χωρίς την διαβούλευση των πολιτών και κάνοντας επίδειξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας με χρήματα των φορολογουμένων, να χρηματοδοτήσει τις μελέτες αποκατάστασης παλαιών επιφανειακών εξορύξεων, κάτι που σκανδαλωδώς απέφυγαν να το πληρώσουν οι μεταλλευτικές εταιρίες.
Γι αυτό ενέκρινε ποσό 288.432 ευρώ για τις μελέτες. Συνήθως το κόστος των μελετών είναι το 5% του προϋπολογισμού του έργου. Άρα ένα προβλεπόμενο κόστος αποκατάστασης μπορεί να υπολογιστεί σε 5.768.640 ευρώ. Δηλαδή συνολικά 6 εκατομμύρια ευρώ για μελέτη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος των παλιών εκμεταλλεύσεων, που μας άφησαν «δώρο» οι κερδοσκοπικές εταιρείες. Η Νομαρχία δεν λέει κουβέντα για το που θα βρεί ένα τόσο μεγάλο ποσό χωρίς να βάλει βαθιά το χέρι στις τσέπες των μεταλλευτικών εταιρειών.
Γιατί λοιπόν η Νομαρχία ενέκρινε περιβαλλοντική μελέτη μεταλλευτικής εταιρείας για μελέτη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος προϋπολογισμού 25.000 ευρώ !! 240 φορές λιγότερα από τον προϋπολογισμό της Νομαρχίας. Δηλαδή οι μελέτες των εταιρειών ρίχνουν στάχτη στα μάτια μας, ότι δήθεν θα αποκαταστήσουν το περιβάλλον. Η Νομαρχία με ποιόν είναι, με τους πολίτες και το περιβάλλον ή με τα κέρδη των μεταλλευτικών εταιρειών;
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι απλός παρατηρητής των κερδοσκοπικών εταιρειών, αλλά επιβάλλεται να ασχοληθεί με τα εν λειτουργία μεταλλεία και με τις καταστροφές που συμβαίνουν σήμερα. Σύμφωνα με το νόμο 1650/1986 είναι ο υπεύθυνος θεσμικός φορέας για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, με δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις, ακόμα και να διατάξει παύση λειτουργίας επιχείρησης.
Αν οι εταιρείες χρηματοδοτούσαν την πραγματική αποκατάσταση του περιβάλλοντος εκατοντάδες πολίτες της Φωκίδας θα εύρισκαν εργασία, οι επαγγελματίες θα είχαν περισσότερο κίνηση και γενικότερα θα υπήρχε πραγματική ανάπτυξη του νομού.
Εκείνο που χρειάζεται ο νομός μας είναι η ήπια αξιοποίηση του πλούτου του, των βουνών και των θαλασσών του και γενικότερα η μη κερδοσκοπική ανάπτυξή του, προς όφελος των κατοίκων του και της χώρας μας.
Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την Κίνηση μας να αποδίδει καρπούς έστω και με εξαγγελίες. Μαζί μας έχουμε την πλειοψηφία των πολιτών και των συλλογικοτήτων της Φωκίδας (δείτε την ανακοίνωση συλλόγων πατώντας εδώ). Συνεχίζουμε ολοένα και δυνατότεροι...
Την Παρασκευή 29 Μαΐου 2009 θα γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για την Σωτηρία της Γκιώνας στο Πολυτεχνείο (Στουρνάρη & Πατησίων), για τους κατοίκους της Αθήνας.
Γκιώνα, 7 Μαΐου 2009
Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ
http://gionaoros.wordpress.com

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Στέφανος Κόλλιας, 6981310556
Τάσος Αφέντης, 6947838347
Γιώργος Μανούκος, 6944450016
Γιώργος Κόλλιας, 6944604531
Γιωργάκης Κωστής, 6979734591

Συλλογική Δράση για Επιτυχίες

«ΒΙΟ.ΖΩ» - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών
"ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ"
ΜακΜίλλαν 10, Πατήσια, 11144 Αθήνα
Τηλ/Φαξ: 210 522 23 23, Κινητό: 697-9734591
Ηλ.Ταχ: email@biozo.org Ιστοσελίδα: www.biozo.gr

Συλλογική Δράση για Επιτυχίες
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Οι «παράλογες» αυξήσεις των τιμών, η καθημερινή μείωση της ποιότητας των τροφών είναι αλλεπάλληλες και καλά μελετημένες. Μέρα με την ημέρα γίνονται πιο σκληρές και πιο ανήθικες.
Οι αντιστάσεις μας μοιάζουν άνισες και το αποτέλεσμα είναι άδειες τσέπες και διατροφικά σκάνδαλα. Ενώ για τους πολύ λίγους γεμάτες τσέπες και οικονομικά κομματικά σκάνδαλα.
Κανένας ενδοιασμός δεν σταματά το δρόμο τους προς το κέρδος!
Γνωρίζουν θαρρείς πως οι καταναλωτές νιώθουν εξ’ αρχής ηττημένοι και παραιτημένοι.
Το μόνο που δεν αντέχουν είναι οι συλλογικότητες. Οι σημαντικές δράσεις, που προκύπτουν από το «όλοι μαζί», από τις συγκεντρώσεις, από τα μποϋκοτάζ, από την συνειδητή δράση μας.
...Γιατί οι αντιστάσεις μας μοιάζουν αλλά δεν είναι άνισες!
Θυμόμαστε οι περισσότεροι πως είναι η αγνή τροφή... Κι αυτή απαιτούμε!
Υποψιαζόμαστε πια με ποιο τρόπο θα χαμηλώσουν οι τιμές των αγαθών... Και δεν θέλουμε κερδοσκόπους!
Ας τους βγάλουμε το «καπέλο» χτυπώντας οι ίδιοι την πόρτα των παραδοσιακών παραγωγών!
Γι' αυτό ας συμμετάσχουμε στις εκλογές και ας δραστηριοποιηθούμε στην ΒΙΟΖΩ
Παίρνοντας μέρος... παίρνεις πίσω ότι σου αρπάζουν τα μεγάλα κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Εξάσκησε το δημοκρατικό σου δικαίωμά της εκλογής νέας Διοίκησης στην ΒΙΟΖΩ.
Απέναντί μας έχουμε αρπακτικά και ερπετά. Και το πλέον ακατάλληλο μέρος για να προφυλαχτούμε από αυτά είναι ο καναπές.
Για λεπτομέρειες της συμμετοχής σας πατήστε εδώ
Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ
Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!

Συνέλευση Παναττικου Η παρέμβαση δια θαλάσσης

















Η παρέμβαση δια θαλάσσης

Η Αττική αρχίζει να μαθαίνει τι γίνεται στη Δυτική Πύλη της Κολάσεως!
Από τα 11 χιλιόμετρα της διαδρομής μόλις 700 μέτρα είναι προσβάσιμα για τους πολίτες από τη στεριά. Σε όλη την υπόλοιπη έκταση βασιλεύουν η Πετρόλα, η Χαλυβουργική, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, τα διαλυτήρια πλοίων, η ΠΥΡΚΑΛ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, οι νέες δεξαμενές της Aegean συμφερόντων Μελισσανίδη, το νέο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων και φυσικά η πλήρης εγκατάλειψη