Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Επιτροπή Κατοίκων 3ου Διαμερίσματος

Από: Επιτροπή Κατοίκων 3ου Διαμερίσματος

Σήμερα Πέμπτη 4 Οκτ. στις 4 τα ξημερώματα, ο καταυλισμός των Ρομά που βρίσκεται στην οδό Θεσσαλίας της συνοικίας Μαρκόνι (μεταξύ των Δήμων Αθήνας και Αιγάλεω), δεχτηκε την «επίσκεψη» του Ελληνικού κράτους με τη μορφή εκατοντάδων αστυνομικών που αφού απέκλεισαν περιμετρικά το χώρο, εισέβαλαν στις παράγκες και πραγματοποίησαν νυκτερινές κατ οίκον έρευνες χωρίς ένταλμα και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα. Εγιναν κατασχέσεις διαφόρων υλικών χωρίς να δωθεί στα θύματα κανενός είδους έγγραφο.
Κατα τη διάρκεια της επιδρομής όλοι οι κάτοικοί του είχαν αποκλειστεί μέσα στις παράγκες χωρίς να τους επιτρέπεται η έξοδος ή η επικοινωνία είτε μεταξύ τους είτε με τον έξω κόσμο.
Μέσα από τα καταλύματά τους συνελήφθησαν και έντεκα άτομα που μεταφέρθηκαν σε άγνωστο σημείο και κρατούνται τουλάχιστον μέχρι τώρα. Δεν υπήρχαν εντάλματα σύλληψης, οι απαγωγές έγιναν κυριολεκτικά «στο σωρό». Δεν είναι γνωστό επίσης το αν κατηγορούνται για κάτι.
Ο αποκλεισμός του καταυλισμού και των κατοίκων μέσα στις παράγκες κράτησε περίπου μέχρι τις 9 το πρωϊ, οπότε και οι αστυνομικές δυνάμεις απεχώρησαν, εκτοξεύοντας την απειλή: «Μέχρι τις 12 το μεσημέρι να έχετε φύγει όλοι γιατί θα ξανάρθουμε και θα σας πλακώσουμε στο ξύλο».
Τότε στάθηκε δυνατό να ειδοποιηθούν κάτοικοι συμπαραστάτες που πήγαν εκεί. Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από τους κατοίκους του καταυλισμού.
Πρόσθετες πληροφορίες:
Ο καταυλισμός αυτός είναι φτιαγμένος από υλικά κατεδαφίσεων. Εκεί κατοικούν περίπου 40 οικογένειες Ρομά, μεταξύ των οποίων και 100 περίπου παιδιά.
Οι κάτοικοι είναι όλοι πρόσφυγες από Κόσοβο ή Αλβανία.
Είναι εγκατεστημένος σε ιδιωτικό οικόπεδο του οποίου ο ιδιοκτήτης φαίνεται να συμφωνεί και δεν έχει προβάλει μέχρι τώρα αξιώσεις έξωσής τους.
Είναι σχετικά καινούριος και έχει ιστορία ενός χρόνου.
Οι κάτοικοί του προέρχονται κυρίως από άλλον καταυλισμό που υπήρχε στην οδό Πολυκάρπου και από τον οποίο εκδιώχτηκαν όταν αυτός πέρασε πρόσφατα στην ιδιοκτησία Βωβού (η γνωστή υπόθεση της Βωβούπολης του Βοτανικού και του γηπέδου Παναθηναϊκού).
Μεχρι πριν λίγο καιρό υπήρχε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Πριν μερικές μέρες τους έκοψαν τις παροχές και οι κάτοικοι φέρνουν νερό με δικές τους (και επισφαλείς για την υγεία τους) αυτοσχέδιες υδροφόρες και για ρεύμα εγκατέστησαν γεννήτριες. Πολλές από τις γεννήτριες αυτές τις κατέσχεσαν οι αστυνομικοί σήμερα.
Φυσικά δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης.
Τα παιδιά που μένουν εκεί δεν πάνε σχολείο (το κοντινότερο είναι στο Αιγάλεω μετά την Εθνική οδό και σε μεγάλη απόσταση).
Οι κάτοικοι του καταυλισμού ζητούν τη συμπαράσταση μας. Υπόκεινται συνεχώς σε κάθε είδους καταπίεση σαν τη σημερινή. Φοβούνται κυρίως μήπως το σκηνικό επαναληφθεί και ζητούν να μάθουν για την τύχη αυτών που απήχθησαν.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επικοινωνία με την «Επιτροπή Κατοίκων 3ου Διαμερίσματος»
στο 210 3453877, 6995 822 923, (Νίκος Μαρτέν)

Δεν υπάρχουν σχόλια: