Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ……. ΔΑΝΕΙΚΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ……. ΔΑΝΕΙΚΑ
( και χωρίς … πρόγραμμα αποπληρωμής ! )

Εγκρίθηκε στις 7/2/2008 από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και τους συμμάχους της (κ. Ραγκούσης, κ. Καλογρίδης, κα Λέκκα και κα Ιωάννου) η σύναψη δανείου 200 εκατομμυρίων ευρώ από το Δήμο Αμαρουσίου για την αναχρηματοδότηση δανείων και χρηματοδότηση νέων επενδύσεων.
Επισφραγίστηκε με αυτό τον τρόπο η χρεοκοπία της πολιτικής Τζανίκου που στο παρελθόν υποστηρίχθηκε από πολλές πλευρές, ακόμα και από μερικούς που σήμερα παρουσιάζονται τιμητές του σε όποια παράταξη και αν ανήκουν. Περιμέναμε από ορισμένους μια αυστηρή αυτοκριτική για τις επιλογές τους στο παρελθόν, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Περιμέναμε η Δημοτική Αρχή, για την ικανοποίηση του δημόσιου αισθήματος, να είχε προχωρήσει σε συγκεκριμένες αποκαλύψεις για την κακοδιαχείριση και να μην αρκεστεί στις γενικόλογες και πλέον βαρετές, καταγγελίες. Περιμένουμε να μάθουμε επίσης, πόσο επιτέλους στοίχισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην πόλη.
Η Διοίκηση Πατούλη υποτάχθηκε στις «αγορές» και δεν διεκδίκησε πολιτική λύση όπως έγκαιρα είχε προτείνει δημόσια η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ».
Δεν διεκδίκησε ανάληψη μέρους των χρεών από το κράτος και σύναψη δανείου ή μέρους αυτού με κρατική εγγύηση. Είχε κάθε ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να το κάνει αφού μεγάλο μέρος των χρημάτων κατασπαταλήθηκε σε «έργα» και φιέστες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν και με την ενθάρρυνση των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και της Ν.Δ.
Αποτέλεσμα οι όροι του δανείου να είναι επαχθείς σε σχέση με αντίστοιχους που ισχύουν για τις επιχειρήσεις. Οι Μαρουσιώτες χρεώνονται μέχρι το 2033 να πληρώνουν τα σπασμένα του παρελθόντος. Στην καλύτερη περίπτωση – αν δεν αυξηθούν τα επιτόκια στο μέλλον– οι δόσεις θα φθάσουν το 2010 τα 19 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, όταν τα έσοδα του Δήμου δεν θα είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ. Ο χορός των εκατομμυρίων καλά κρατεί αφού, νόμιμα βεβαίως, τα έξοδα «εξυπηρέτησης» του δανείου πέρα από τους τόκους θα είναι τουλάχιστον 500.000 ευρώ (!)
Η Δημοτική Κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» είναι αντίθετη με τη σύναψη του δανείου των 50 εκατομμυρίων ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η λεγόμενη «ανάπτυξη».
Καλλιεργείται μεθοδικά η αντίληψη ότι η ανάπτυξη πρέπει να προκύψει από δανεισμό προλειαίνοντας το έδαφος για τις Σ.Δ.Ι.Τ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) που θα ακολουθήσουν.

Η ανάπτυξη πρέπει να χρηματοδοτηθεί σταδιακά από τους ίδιους πόρους του Δήμου που θα προκύψουν :

Ø Από την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών, την κατάργηση των περισσοτέρων δημοτικών επιχειρήσεων και τον περιορισμό των υπέρογκων και περιττών δαπανών της διοίκησης
Ø Από την απόδοση από το κράτος των οφειλομένων προς την Τ.Α
Ø Από τη μη ανάληψη από το Δήμο των υποχρεώσεων που μεταβιβάζει η κεντρική διοίκηση χωρίς να μεταβιβάζονται τα απαραίτητα κονδύλια

Η Διοίκηση του Δήμου προχωρά στο δανεισμό χωρίς ουσιαστική χρηματοοικονομική μελέτη. Δεν έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου.
Από τη μια μεριά ισχυρίζεται πως δεν διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό για τη διεκπεραίωση των τρεχουσών υποθέσεων του Δήμου, και από την άλλη δανείζεται 50 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις.
Είναι φανερό πως ούτε θα μπορέσει να διαχειριστεί ούτε και γνωρίζει ακριβώς πως θα μπορέσει να ξεπληρώσει. Εφαρμόζει δηλαδή, την ίδια ακριβώς πολιτική της διοίκησης Τζανίκου που οδήγησε στα σημερινά χάλια.
Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον κύριο Δήμαρχο πως ο δρόμος προς την κόλαση περνά μέσα από τις καλύτερες προθέσεις. Η πόλη δεν αντέχει ακόμη μια αποτυχία . Φτάνουν πια τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τις προσδοκίες των πολιτών. ΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: