Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008


ΠΕΙΡΑΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ
Δημαρχείο Πειραιά 5ος όροφος τηλ: 2104194252-3 fax: 210.419425
e-mail: tolimanitisagonias@gmail.com




ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τα 250 στρέμματα των Λιπασμάτων Δραπετσώνας αποτελούν έναν μοναδικό χώρο, πολύτιμο για την αναβάθμιση των δυτικών συνοικιών του Πειραιά. Η κοινωνία της Δραπετσώνας πίστεψε και παλεύει για αυτό περισσότερο από μία δεκαετία, σε μία ανάπλαση του χώρου εις όφελος της πόλης, των κοινωνικών υποδομών της και του περιβάλλοντος. Οι εξελίξεις είναι αρνητικές. Η Εθνική Τράπεζα και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά κερδοσκοπώντας εις βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής της Δραπετσώνας, προχωρούν διεκδικώντας την υπερεκμετάλλευση και υπερδόμηση της έκτασης, με χιλιάδες τετραγωνικά κτιρίων, δρόμων, ασφάλτου και τσιμέντου. Αυτό για μας δεν είναι ανάπλαση.
Το Λιμάνι της Αγωνίας θεωρεί ότι η ζώνη του αιγιαλού, οι εκτάσεις του ΟΛΠ και όλες οι ήδη υπάρχουσες κοινόχρηστες εκτάσεις είναι αδιαπραγμάτευτες. Αποτελούν δημόσια ιδιοκτησία και όχι ιδιωτικά οικόπεδα. Η Εθνική Τράπεζα οφείλει να δώσει περισσότερο από το 55% του δικού της οικοπέδου της σε εισφορά σε γη βάσει της πολεοδομικής νομοθεσίας. Η υπόλοιπη έκταση της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να απαλλοτριωθεί άμεσα. Με ελληνικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το Λιμάνι της Αγωνίας συμπαρίσταται στον αγώνα των πολιτών της Δραπετσώνας και ζητά την άμεση απαλλοτρίωση και μετατροπή του χώρου των Λιπασμάτων σε πάρκο υψηλού πρασίνου, ελεύθερο από κτίρια, ανοιχτό και δημόσιο. Καλεί τις δημοτικές κινήσεις, τις ομάδες πολιτών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Πειραιά, του Κερατσινίου και των γύρω δήμων, να στηρίξουν αυτή την υπόθεση.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Λιμανιού της Αγωνίας, μετά από διεξοδικό διάλογο και με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, ολοκλήρωσε τη συζήτηση για το θέμα των Λιπασμάτων Δραπετσώνας (πρώην Λιμενοβιομηχανική Ζώνη Δραπετσώνας Κερατσινίου) στις 8 Ιανουαρίου 2008 καταλήγοντας στις παρακάτω εκτιμήσεις-προτάσεις:
Από το 1999 που έκλεισε το εργοστάσιο Λιπασμάτων, οι κάτοικοι, οι κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών, οι φορείς της Δραπετσώνας προσανατόλισαν τις αγωνιστικές και πολύπλευρες κινητοποιήσεις τους στη διεκδίκηση συνολικής ανάπλασης της περιοχής «περιβαλλοντικά ισορροπημένης, κοινωνικά δίκαιης και με κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της».
Οι πολλές και σημαντικές προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια κρατούσαν ανοικτό το ζήτημα και εμπόδισαν κερδοσκοπικά σχέδια, αλλά οι κυβερνήσεις, η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΛΠ και οι βιομηχανίες, δεν άνοιξαν «τα χαρτιά τους». Ειδικά η Εθνική Τράπεζα με αδιαφανείς διαδικασίες και παρεμβάσεις επιχείρησε συστηματικά – και τελικά τα κατάφερε – να κατεδαφίσει τα περισσότερα ιστορικά βιομηχανικά κτίρια (πλην τριών) και να μετατρέψει τον χώρο σε οικόπεδο.
Από το 2002, το κίνημα για την ανάπλαση, συγκροτήθηκε ξανά, με νέα δυναμική και με αναβαθμισμένη παμπειραϊκή συμμετοχή. Το Λιμάνι της Αγωνίας συμμετείχε από την αρχή στην «Παμπειραϊκή Επιτροπή Πολιτών, Κινήσεων, Φορέων, κλπ για την Ανάπλαση της πρώην Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου σε περιοχή δραστηριοτήτων κοινής χρήσης με κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της».
Από τότε και μέχρι πρόσφατα η «Παμπειραϊκή Επιτροπή» ένωσε όλες τις δυνάμεις της Δραπετσώνας, του Πειραιά και των γύρω δήμων που επιθυμούσαν να αγωνιστούν ενεργά για την «ανάπλαση». Κράτησε και στη νέα φάση, από το 2003 μέχρι σήμερα, ανοιχτό το θέμα με πολλές κινηματικές και θεσμικές παρεμβάσεις, ενημερώνοντας συνεχώς την ευρύτερη κοινωνία του Πειραιά.
Σύμφωνα με τις διακηρύξεις, τα έντυπα και τις παρεμβάσεις της Επιτροπής, η διεκδικούμενη «συνολική, περιβαλλοντικά ισορροπημένη, κοινωνικά δίκαιη και δημόσιου χαρακτήρα ανάπλαση της περιοχής» θα έπρεπε να εξασφαλίζει:
α. Διέξοδο στη θάλασσα της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου με ελεύθερη δημόσια χρήση της ακτής.
β. Πάρκο μητροπολιτικής εμβέλειας, ανάσα ζωής και ήπιας αναψυχής για όλους.
γ. Διατήρηση και επανάχρηση των ιστορικών βιομηχανικών κτιρίων.
δ. Εισφορά σε γη της τάξης του 60% από τους ιδιοκτήτες.
ε. Μέγιστο συντελεστή δόμησης όχι μεγαλύτερο του 0,4 συνολικά και κατά τμήμα.
Για όλα αυτά αγωνίστηκε με πάθος, ανιδιοτέλεια και πλήρη διαθεσιμότητα η «Παμπειραϊκή Επιτροπή» επί 5 χρόνια περίπου. Είχαμε εκτιμήσει όσες/όσοι συμμετέχουμε, ότι αυτή ήταν μία κοινωνικά ωφέλιμη, ριζοσπαστική και ταυτόχρονα ρεαλιστική διεκδίκηση.
Σήμερα, μετά τις εξελίξεις του 2007, και συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση των κερδοσκοπικών σχεδίων δήθεν «ανάπλασης» ΥΠΕΧΩΔΕ, ΟΛΠ και διεθνών επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και σε όλη τη χώρα, όλες και όλοι θεωρούμε πως οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τις κατευθυντήριες επιλογές στις διεκδικήσεις μας.
Εκτιμάμε, πως η «Στρατηγική της Ανάπλασης», όπως τη διεκδικήσαμε ως τώρα, δεν ανταποκρίνεται πλέον στα νέα δεδομένα.

Οι πιεστικές περιβαλλοντικές-κοινωνικές ανάγκες είναι πλέον εκρηκτικές και μη συμβατές με τα σχέδια μεγάλης δόμησης. Η κυβέρνηση και οι εταιρείες με τα συσσωρευμένα από υπερκέρδη λιμνάζοντα κεφάλαια τους, αναζητούν ευκαιρίες κερδοσκοπικών επενδύσεων στο real estate με τόσο κυνισμό, ώστε μόνο η γενικευμένη κοινωνική αντίσταση μπορεί να τους σταματήσει. Ήδη από μήνες τώρα το Λιμάνι της Αγωνίας με δελτία τύπου, άρθρα κ.α. έχει καταγγείλει δημόσια αυτούς τους καταστροφικούς σχεδιασμούς για τον Πειραιά.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις προτείνουμε και καλούμε την «Παμπειραϊκή Επιτροπή» να ξανασυζητήσουμε τη νέα πραγματικότητα και με τη διεκδικητική δράση μας να ενωθούμε με όλες τις δυνάμεις της Δραπετσώνας, των γύρω Δήμων και του Πειραιά, όπως και με τις κινήσεις της Αττικής για το περιβάλλον (Παναττικό Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών) ώστε να αναδείξουμε και να στηρίξουμε μία άλλη περιβαλλοντική πολιτική από αυτή που προωθείται σήμερα.

· ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ, ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΤΟΥ ΟΛΠ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ «ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ»
· ΟΧΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
· ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΤΗ ΤΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
· ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
· ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ


Πειραιάς, 8 Ιανουαρίου 2008

Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο
Το Λιμάνι της Αγωνίας
Συντονιστική Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: