Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

«ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΔΑΣΟΥΣ-ΔΑΦΝΙΟΥ»:

«ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΔΑΣΟΥΣ-ΔΑΦΝΙΟΥ»:
ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 14ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Στο χρονικό διάστημα από 20 Δεκεμβρίου μέχρι 14 Ιανουαρίου εξελίχθηκε μια σημαντική δραστηριότητα των κατοίκων του Χαϊδαρίου για την αποτροπή ενός έργου που προσβάλλει για μια ακόμη φορά το Ποικίλον όρος και που αποτελεί μια ‘μικρή’ κίνηση ενός ευρύτερου σχεδίου για τη μετατροπή του βουνού και του εναπομείναντος δάσους σε πεδίο δράσης μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό μέσα στον γενικότερο σχεδιασμό για την Δυτική Αττική, που προβλέπει λιμάνι στον Σκαραμαγκά και ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στη Χαλυβουργική, που έχει προχωρήσει σε δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής διερχόμενης από το Ποικίλον με θυσία 2500 περίπου δέντρα, που προσφέρει χιλιάδες στρέμματα των πρώην στρατοπέδων ΚΕΔΒ και ΚΕΒΟΠ για οικοδομική χρήση.
Η δραστηριότητα των κατοίκων του Χαϊδαρίου είχε για στόχο την ακύρωση του έργου διάνοιξης της Περιφερειακής οδού Δάσους-Δαφνίου. Την πρωτοβουλία ξεκίνησαν ο σύλλογος «Οικόπολις», ο υπό ανασύσταση σύλλογος Δαφνίου, ο σύλλογος της Αφαίας, μέλη του συλλόγου Άνω Δάσους και η Διαρκής Κίνηση Πολιτών για την Υπεράσπιση των Δασών και των Αλσών του Χαϊδαρίου. Για να πετύχουμε το στόχο θεωρήσαμε απαραίτητη την ενημέρωση των κατοίκων του Χαϊδαρίου, αλλά και άλλων περιοχών, και τη συλλογή υπογραφών που θα αποδείκνυαν στη δημοτική αρχή την αντίθεση των πολιτών στο έργο. Συγκεντρώθηκαν περίπου 2000 υπογραφές.
Αυτή καθαυτή η κινητοποίηση των πολιτών είναι η πιο μεγάλη νίκη για την υπόθεση που υπερασπιζόμαστε. Η θέρμη, η αποφασιστικότητα, ο αυθορμητισμός, τα σχόλια των 2000 πολιτών που υπογράψαμε, όλα αυτά δείχνουν ότι η κοινωνία (όχι μόνο Έλληνες, αλλά και -λίγοι- μετανάστες) αγωνιά και είναι έτοιμη να αντιδράσει στα συμφέροντα που χωρίς προσχήματα πλέον επιδιώκουν την ‘αξιοποίηση’ των κοινωνικών αγαθών. Κινητοποίηση τέτοιου μεγέθους και τέτοιας ποιότητας δεν υπήρξε ξανά στο Χαϊδάρι!
Δεύτερη νίκη ήταν η συνεργασία διαφορετικών συλλογικοτήτων του δήμου μας, όπως και η αλληλεγγύη πολλών συλλογικοτήτων και απλών πολιτών της Αττικής. Η ενότητα αυτή έδωσε τη δυνατότητα κάλυψης διαφορετικών πτυχών του προβλήματος και τη διεύρυνση της ακτίνας παρέμβασής μας: αναντικάταστατη ήταν η δραστηριοποίηση μελών του Συλλόγου Άνω Δάσους για τη συλλογή υπογραφών σ’ αυτή τη ‘δύσκολη’ περιοχή∙ ο Σύλλογος Αφαίας έφερε τις εκατοντάδες υπογραφές από την Αφαία∙ η συμμετοχή του «Οικόπολις» εμπλούτισε την κινητοποίηση από νομική, κυρίως, πλευρά∙ ο Σύλλογος Δαφνίου και ενεργοί πολίτες του Δαφνιού που έδρασαν αυτόβουλα έβαλαν στο παιχνίδι την περιοχή που θίγεται περισσότερο από το έργο∙ η Διαρκής Κίνηση έδωσε πανδημοτική διάσταση στην κινητοποίηση, συλλέγοντας υπογραφές στη λαϊκή αγορά της 12ης Ιανουαρίου και καλώντας, με αφίσες και φέιγ-βολάν τους πολίτες στη μαζική συμμετοχή της 13ης Ιανουαρίου∙ με την ευρηματικότητα, τη ζωντάνια και το πρωτοβουλιακό πνεύμα των μελών της έδωσε στην κινητοποίηση τη θεαματική απογείωση που καθόρισε το παιχνίδι στο 89΄.
Στις 14 Ιανουαρίου έγινε το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου προ ημερησίας διατάξεως συζητήθηκε το θέμα. Η πρόταση του δημάρχου (η οποία, πάντως, δε μας έχει ακόμη δοθεί γραπτώς, παρά τη ρητή δέσμευση της γραμματείας του δημοτικού συμβουλίου ότι αυτό θα γινόταν το μεσημέρι της 15ης Ιανουαρίου) υπερψηφίστηκε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις πλην της «Δημοτικής Ενωτικής Κϊνησης» και του εκπροσώπου της δημοτικής κίνησης «Πολίτες Εν Δράσει», και προβλέπει:
α) αίτηση προς το Υπουργείο Γεωργίας για αλλαγή της ονομασίας του έργου από «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΔΑΣΟΥΣ-ΔΑΦΝΙΟΥ» σε «Δασοτεχνικές εργασίες για την ανάδειξη…».
β) Όχι δημιουργία πολεοδομικού κατεστημένου, υψόμετρα κ.λπ.
γ) Μη αποδοχή παραχώρησης έκτασης από ιδιώτες για διαπλάτυνση
δ) Πλάτος 2,5 μέτρα
ε) Μη ηλεκτροφωτισμό.
Αποτελεί νίκη αυτή η απόφαση; Η απάντηση της Διαρκούς Κίνησης είναι: Μπορεί να αποτελέσει νίκη. Λέμε μπορεί, γιατί, εκτός των άλλων, παρόμοιες αποφάσεις για το ίδιο θέμα έχουν ληφθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως ποτέ να υλοποιηθούν, όπως μας ενημέρωσαν δημοτικοί σύμβουλοι.
Έτσι, ούτε να ξεγελιόμαστε πρέπει ούτε να μείνουμε αδρανείς.
Πρώτον, η ομολογία του ίδιου του δημάρχου ότι δεν βλέπει καμία ωφελιμότητα του έργου προβάλλει με τόση γελοιότητα που μας βάζει σε υποψίες. Πώς, αφού το έργο δεν είναι ωφέλιμο, το συνεχίζουν; Θέλουν κάτι να συγκαλύψουν από το παρελθόν; Αυτό λίγο μας ενδιαφέρει, είναι περισσότερο αντικείμενο έρευνας των δημοτικών παρατάξεων. Μήπως, όμως, πίσω από ένα μη ωφέλιμο για τον δήμο έργο κρύβονται μελλοντικές ωφέλειες συμφερόντων που καιροφυλακτούν; Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα. Δεν πετύχαμε την ολοκληρωτική ακύρωση του έργου, όμως η παραπάνω πιθανότητα ίσως είναι ένας λόγος να συνεχίσουμε τον αγώνα και να προσπαθήσουμε να την πετύχουμε με άλλα μέσα.
Έπειτα, σε σκέψεις πρέπει να μας βάλει και η σαθρότητα του επιχειρήματος του δημάρχου, με το οποίο υποτίθεται ότι απέρριψε τη διεκδίκηση των πολιτών για την ακύρωση του έργου. Είπε ότι είναι αδύνατη η μεταφορά σε άλλο έργο των κονδυλίων που η Ε.Ε, έχει διαθέσει για το έργο. Όμως εμείς ξέρουμε ότι είναι δυνατή! Για το Άλσος Νεολαίας, παραδείγματος χάριν, η Ε.Ε. εμφανίζεται να συμμετέχει κατά 80% για αποκατάσταση ζημιών από το σεισμό του 1999 σε ποσό 1.029.000 Ευρώ (!). Πηγαίνετε να δείτε τα κτήρια που αποκαταστάθηκαν! Αλλά, πέρα από το συγκεκριμένο παράδειγμα, είναι πολύ συνηθισμένη η μεταφορά κονδυλίων, όπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο από τη «Δημοτική Ενωτική Κίνηση» και τον εκπρόσωπο της δημοτικής κίνησης «Πολίτες Εν Δράσει»
Επομένως, θα μπορούμε πράγματι να μιλάμε για νίκη, μόνο αν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υλοποιηθεί. Αλλιώς δεν θα έχει λειτουργήσει παρά σαν στάχτη στα μάτια των πολιτών. Και η υλοποίησή της ή όχι δοκιμάζει την αξιοπιστία του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων που υπερψήφισαν την πρόταση, κυρίως όμως εξαρτάται από την εγρήγορση και τη δράση των ίδιων των πολιτών και των συλλογικοτήτων.
Ακόμη κι έτσι, πάντως, δε θα πρόκειται παρά για μια μικρή μόνο νίκη. Οπωσδήποτε θα προσπαθήσουμε να τη σιγουρέψουμε. Παράλληλα, όμως θα συνεχίσουμε, με βάση τις δυνάμεις που θα είναι διαθέσιμες, να πετύχουμε τον αρχικό μας στόχο: την ακύρωση του όλου έργου, να σταματήσει δηλαδή οποιαδήποτε παρέμβαση στο βουνό και στο δάσος. Γιατί τα ‘επιχειρήματα’ και ο τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου μας έχουν πείσει ότι υπάρχουν δόλια συμφέροντα και διάθεση εξαπάτησης. Την προσπάθειά μας αυτή θα την εντάξουμε σε ένα γενικότερο αγώνα για την υπεράσπιση του Ποικίλου.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΣΩΝ ΤΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: