Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ Αθήνας-ΑττικήςΕνημερωτικό Δελτίο 3

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ Αθήνας-Αττικής
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.asda.gr/elxoroi

Ενημερωτικό Δελτίο 3

Εξελίξεις στο δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2008 που αφορούν τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα-Αττική.
Περιληπτική αποδελτίωση των δημοσιευμάτων της ιστοσελίδας

Πολιτικές
Από 10 Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητείται η απόσυρση-παρωδία του Εθνικού Χωροταξικού. Κατάργηση 3 εγκυκλίων του δασονόμου μετά από προσφυγές. Μόλις 11,5% των κοινοτικών πόρων απορροφήθηκαν για δασοπροστασία. Πώς κτίζονται οι βίλες μέσα στα δάση. Πρώτο πρόβλημα για τους Έλληνες το περιβάλλον και τα αυθαίρετα. Στην αυτοδιοίκηση περνά η αρμοδιότητα συντήρησης δρόμων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Το κτηματολόγιο βρίσκεται εν υπνώσει. Οι δήμαρχοι της Αττικής υπέρ του γκρεμίσματος των αυθαιρέτων. Η Ελλάδα ουραγός στην απορρόφηση περιβαλλοντικών κονδυλίων της ΕΕ. Ο Επίτροπος περιβάλλοντος υπέρ της προστασίας των ελεύθερων χώρων-Σκληρή κριτική στον Υπ. ΠΕΧΩΔΕ.
Συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα το σκάνδαλο Siemens για τις μίζες της Ολυμπιάδας-10 εκατ ευρώ δόθηκαν για την ασφάλεια των Αγώνων. Μετά την Ολυμπιάδα μειώθηκε το ΑΕΠ στην Ελλάδα.
Επίθεση του Υπ. Δικαιοσύνης προς το ΣτΕ για ευνοϊκές συνθέσεις δικαστών και παράκαμψη της περιβαλλοντικής νομολογίας. Το ΣτΕ ζητά κατεδάφιση των προ του 1983 αυθαιρέτων. Καταδίκη της Ελλάδας για την μη εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια. Έγινε διεθνής διάσκεψη δικαστών για το περιβάλλον.
Προτάσεις για μια μεσογειακή πόλη χαμηλού άνθρακα. Πράσινες ταράτσες σε ορισμένα δημόσια κτήρια. Καμπάνια ΣΑΔΑΣ για τη διάσωση των Ξενία.
Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον στις κατασκευές και το real estate παρά την υπερπροσφορά στον τομέα της κατοικίας στην Αττική και τη μείωση κατά 70% των νέων οικοδομικών αδειών. Αντί για πράσινα ταμεία κινείται από την κυβέρνηση κρυφό χρήμα 4 δισεκ. ευρώ. Οι ΣΔΙΤ ξεπερνούν τα 4 δισεκ. ευρώ. Σε εφαρμογή η πολιτική πώλησης-επαναμίσθωσης ακινήτων του Δημοσίου. Το Υπ. Οικονομικών χαρίζει δισεκατομμύρια στις ΠΑΕ-Κίνηση να μην πληρώνεται η ΕΡΤ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ για τα ακριβά δικαιώματα μετάδωσης αγώνων.
Χαμηλό το περιβαλλοντικό προφίλ των δημοτών με ευθύνη του Δ. Αθηναίων. Προγραμματίζεται η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ.

Ελεύθεροι Χώροι
Περιαστικά βουνά-Μεσόγεια: 4 δήμοι ζητούν να χτίσουν στην Πάρνηθα. Θα φυτευτούν 125.000 δέντρα στην Πάρνηθα σε ένα μήνα; Αθώωση συλληφθέντων της πορείας του Καζίνο Πάρνηθας. Απλήρωτοι οι πρώην ιδιοκτήτες της γης στο Ολυμπιακό Χωριό. Ρύπανση προκαλεί το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Σα μανιτάρια φυτρώνουν τα αυθαίρετα στη Β ζώνη προστασίας του Υμηττού. Εντόπισαν και άλλα «αναψυκτήρια» στον Υμηττό. Αναστολή αδειών στην Αν. Αττική ζητά ο Νομάρχης. Ως γκαράζ καλύπτει ο Σουφλιάς την παρανομία της βίλλας του. Έγινε αναδάσωση στην Πεντέλη. Προσφυγές στο ΣτΕ για να μην αναδασωθεί η Πεντέλη. Να σωθεί το δάσος Μορέλα-Πεύκης. Δεν αναδασώνεται καμένη έκταση στο Παπάγου. Να ακυρωθεί η περιφερειακή οδός Δαφνίου-Δάσους Χαϊδαρίου. Δίκη οικολόγου γιατί υπερασπίστηκε το Ποικίλο Όρος. Να μην χτιστεί το στρατόπεδο Λάμπρου στην Παλλήνη. Ξεπουλιέται δάσος 80 στρ. στην Παλλήνη. Μειώθηκαν σημαντικά τα περιαστικά δάση. Έριξαν την περίφραξη στο αισθητικό δάσος Καισαριανής.
Λεκανοπέδιο Αθήνας: Ζημιά 106 εκατ. ευρώ θα έχει ο Δ. Αθηναίων από το νέο γήπεδο ΠΑΟ. Ελαιώνας το νέο Ελντοράντο. Ο Δ. Αθηναίων συγκαλύπτει τα αυθαίρετα του Πανελληνίου. Φυτοτεχνικά έργα στο Λυκαβηττό από το Δ. Αθηναίων. Καμπάνια καθαριότητας από το Δ. Αθηναίων. Καταγραφή οικοπέδων από το Δ. Αθηναίων. Ανακοίνωση του Δ. Αθηναίων για τη Χάρτα Πρασίνου-Απάντηση του Παρατηρητηρίου. Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στις 40 πόλεις για …προστασία του περιβάλλοντος. Νέα κτίρια τρώνε το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Αποφασισμένοι οι κάτοικοι να μπλοκάρουν τις μπουλτόζες στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Δηλητηριάζουν δέντρα στη Διοχάρους για υπόγειο γκαράζ. Έγινε δενδροφύτευση στο Νταμάρι Φιλοπάππου. Οι αυθαιρεσίες στο Διόνυσο αμαυρώνουν τον αρχαιολογικό χώρο-Το ΚΑΣ να κάνει αυτοψία. Κάτοικοι ζητούν 1,2 στρ. από την εκκλησία για το Πάρκο Λαγουμιτζή. Καθυστερήσεις στο Φιξ λόγω αμιάντου. Αναστολή εργασιών για το υπέργειο γκαράζ Βύρωνα. Να λάβει μέτρα το ΥΠΕΧΩΔΕ για τα Κουντουριώτικα. Ο ζωγράφος Τέτσης προτείνει το χτίσιμο των Κουντουριώτικαν και του Ελαιώνα. Να μη γίνει νέος ναός στην κρύπτη της Αγ. Φιλοθέης. Αντιδράσεις στην οδό Κανάρη για το κόψιμο των νερατζιών. Οι ΣΔΙΤ στο Δ. Ζωγράφου για το 2008 ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ-Δημοψήφισμα για τη Βίλλα Ζωγράφου; Έγινε εκκένωση κατάληψης της Θεοτοκοπούλου στα Πατήσια. Το ΥΠΠΟ να υλοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ για την Κολούμπια. Επιμένει το ΥΠΠΟ στην κατεδάφιση των διατηρητέων της Αρεοπαγίτου. Κίνδυνος ολοσχερους αφανισμού του Ναού Αγροτέρας Αρτέμιδος. Διατηρητέα σε εγκατάλειψη. Διαμαρτυρίες για το αναψυκτήριο στον Ιερό Βράχο Ακρόπολης. Να κηρυχθούν διατηρητέα τα σπίτια γύρω από την πλ. Αυδή. Το Θέατρο ΑΜΟΡΕ κλείνει η πολιτική επιχορηγήσεων του ΥΠΠΟ. Αδιαφορία 8 χρόνων για τη σεισμόπληκτη καθολική μητρόπολη από το ΥΠΠΟ. Κατεδαφίζουν το ΠΑΛΑΙ Βεϊκου για εμπορικό μεγαθήριο. Ξηλώνονται τα αυθαίρετα στις πλατείες του Μαρουσιού. Επιτρέπει το ΣτΕ το Παγοδρόμιο στο Μαρούσι. Να μην γίνει το IBC νέο Mall. Στην Ολεμέλεια του ΣτΕ η νομιμότητα του MALL.Το ΟΑΚΑ είναι απομονωμένο 4 χρόνια μετά. Σε ιδιώτη το κτήμα Καρέλα στο Μαρούσι. Αγώνας για να μη χτιστεί το Νομισματοκοπείο.
Ελληνικό: Δήμας, ΣΑΔΑΣ και ΤΕΕ κατά ΥΠΕΧΩΔΕ για το Ελληνικό. Επιτυχές το τριήμερο Ελληνικού-Εκτεταμένη δενδροφύτευση. Αποκρύπτει στοιχεία το ΥΠΕΧΩΔΕ για το Ελληνικό. Εμπρηστική επίθεση στο στέκι της ΠΡΟΚΑΤ, Αίρονται οι περιορισμοί δόμησης γύρω από το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Κοπή δέντρων στον Άλιμο.
Πειραιάς: Όχι επιχειρήσεις αλλά πάρκο στα Λιπάσματα. Συμμαχίες επιχειρήσεων για τη λεία του ΣΕΜΠΟ στον Πειραιά. Σε ιδιώτες η μαρίνα Ν. Φαλήρου. Πάρκο …τσιμέντου στο Φλοίσβο. Επιλέγουν αναδόχους για το ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ. Μάχη για να σωθεί το Πάρκο της Αγάπης στη Δραπετσώνα. ΧΡΩΠΕΙ: Να γίνει πάρκο και όχι εμπορικό κέντρο. Να γκρεμιστεί η υπερυψωμένη λ. Κηφισού. Θα πνιγούν από τις εκβολές Μοσχάτου. Ξεράθηκαν τα δέντρα που φυτεύτηκαν στο Πέραμα.
Θριάσιο-Μέγαρα: Έγκλημα διαρκείας η σχέση ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ. Παράνομη διάθεση τοξικών στην Ελευσίνα (Στρίφι). Ρύπανση 1,8 εκατ. αυτοκινήτων στο Θριάσιο θα επιφέρουν τα σχέδια της ΔΕΗ. Κινδυνεύει ο βιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων.

Ποιότητα Ζωής
Προωθούνται διόδια στις πόλεις με κάμερες. Εγκαταλειμμένα τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής. Επάκταση του ωραρίου στο Μετρό. Τα ΙΧ εξαφανίζουν σταδιακά ηλικιωμένους, πεζούς και παιδιά. Επέκταση Προαστιακού στο Λαύριο. Ποδηλατόδρομους σχεδιάζουν οι ποδηλάτες. Παράνομες τοποθετήσεις διαφημιστικών πινακίδων. Νέα πάρκινγκ στους σταθμούς ΗΣΑΠ και Μετρό από ιδιώτες. Αποσύρθηκαν 90.000 εγκαταλειμμένα ΙΧ σε 4 χρόνια. Αποτυχία των μέτρων ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών. Απόλυτη προτεραιότητα του ΟΣΕ η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Νέα παρκόμετρα σε Θησείο, Μέγαρο Μουσικής και Γήπεδο ΠΑΟ Αλεξάνδρας. Ενεργειακά σπάταλο το Μετρό.
Έρευνα της ΕΕ για τον Ασωπό. Παράπονα ΣΕΒ για πρόστιμα στον Ασωπό. Ανεξέλεγκη η διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων. Νοσοκομειακά απορρίμματα στη χωματερή; Δ. Αθηναίων και σουπερμάρκετ κατά πλαστικής σακούλας. Καπέλο στο νερό λόγω Ψυττάλειας. Φάμπρικα απ’ ευθείας αναθέσεων η Ψυττάλεια. Θα μείνει μόνιμα η λυματολάσπη στην Ψυττάλεια. Ακατάλληλο το νερό στο Θριάσιο. Λείπουν κάδοι ανακύκλωσης. Ναυαγεί η ανακύκλωση στην Ελευσίνα. Επικίνδυνοι μετασχηματιστές της ΔΕΗ. Ζούμε σε ηλεκτρομαγνητικό νέφος. Τα κινητά βλάπτουν το DNA. Κάμερες και δικαιώματα.

Ημερολόγιο
Καταγράφτηκαν 37 εκδηλώσεις στο δίμηνο Ιαν-Φεβ 2008 (Νοέ.-Δεκ. 2007 56 εκδηλώσεις. Οκτ.-Νοε 36 εκδηλώσεις).

Δράση του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας
• 16-3-08, συνέντευξη με δημοσιογράφο Ελεύθερου Τύπου για τον Αρδητό, Καλλιμάρμαρο
• Συνέντευξη στο SKY TV 10-2-08
• Περίπτερο στο τριήμερο για το Ελληνικό 18-20/1/2008.
• Παρεμβάσεις σε εκδηλώσεις σε Ελληνικό και Ελαιώνα.
• Εκπόνηση και εκτύπωση του Χάρτη Κοινωνικών Αντιστάσεων
• Δημοσίευση άρθρου στο περιοδικό ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ
• Αξιολόγηση της ιστοσελίδας http://www.athinapoli.gr μέσα από την ταξινόμηση των συνδέσμων της
• Συνεργασία με ομάδα φοιτητών ΕΜΠ (μάθημα Πολεοδομία ΙΙ) (28-2-08)
• Συμμετοχή σε δενδροφύτευση Κύπρου και Πατησίων
• Συμμετοχή στο Συντονιστικό Ελεύθερων Χώρων Αθήνας
• Συμμετοχή στην εκπομπή Green Team της Ρίκας Βαγιάνη, ΕΤ1.
• Συμμετοχή στην έκτακτη βραδινή κινητοποίηση για την κοπή νερατζιών στην Κανάρη από το Δ. Αθηναίων, 29-2-08
• Ανακοίνωση-απάντηση του Παρατηρητηρίου για τη Χάρτα Πρασίνου που εξήγγειλε ο Δ. Αθηναίων.
• Ανανέωση της ιστοσελίδας με συχνότητα 2 φορές την εβδομάδα, σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών υποστήριξης του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων.

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ: Ηλίας Γιαννίρης igiann@tee.gr , (τηλ. 210-8237397)
Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής, 21-3-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: