Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη και λιθάνθρακα

Φίλοι-ες,σας επισυνάπτουμε ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις εξελίξεις για τα εργοστάσια λιθάνθρακα που θέλει να δημιουργήσει η ΔΕΗ μαζί με την γερμανική εταιρεία RWE. Στο σημείωμα θα βρείτε άρθρα και στοιχεία για τα εργοστάσια λιθάνθρακα και τις αντιδράσεις κατοίκων και εργαζομένων

Green Attack [greenattack2007@gmail.com]

Περιεχόμενα:

1. Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη και λιθάνθρακα

2. Ο αγώνας των κατοίκων του Αλμυρού Μαγνησίας ενάντια στα σχέδια της διοίκησης της ΔΕΗ για την δημιουργία νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που θα καίει λιθάνθρακα.

3. Τ. Αθανασόπουλος (διοικητής της ΔΕΗ): Είναι τόσο άσχετος ή μας κοροϊδεύει τόσο προκλητικά;

4. Άρθρο από την Καθημερινή 28/2/2008: «Ισχυρό μήνυμα προς τη ΔΕΗ: Στην Καβάλα 12.000 πολίτες διαδήλωσαν κατά του νέου εργοστασίου καύσης λιθάνθρακα»

5. Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα εγκατασταθούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα και πόσο θα αυξηθούν οι εκπομπές CO2







1. Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη και λιθάνθρακα


Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με την καύση λιγνίτη ή λιθάνθρακα προκαλούν αλόγιστη ρύπανση, στον αέρα, το έδαφος, το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και στην υγεία των πολιτών.

Η τεχνολογία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα μπορούσε να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία στη χώρα – καθώς υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις π.χ. μεγάλη ηλιοφάνεια, δυνατοί άνεμοι κοκ - αν η κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να επενδύσει σ’ αυτές τις τεχνολογίες. Ωστόσο η λογική που βάζει τα κέρδη πάνω από το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων υπαγορεύει και την πολιτική που σχετίζεται με την ενέργεια. Έτσι η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί όλους τους παλιούς λιγνιτικούς σταθμούς (Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, Κοζάνη κοκ) αλλά σχεδιάζει και τη δημιουργία καινούριων σταθμών που θα λειτουργούν με λιθάνθρακα – ένα στερεό ορυκτό καύσιμο εξίσου κακής ποιότητας με τον λιγνίτη – στη Μαγνησία (Δήμος Αλμυρού), στην Εύβοια (Μαντούδι), στη Βοιωτία (Άσπρα Σπίτια) και αλλού.

Για να καταλάβουμε καλύτερα όμως τις επιπτώσεις των νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στη λειτουργία των υπαρχόντων λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ.

Η ελληνική ΔΕΗ, είναι η 5η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής λιγνίτη στον κόσμο, ενώ οι πιο ρυπογόνοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στην Ευρώπη είναι αυτοί του Αγίου Δημητρίου και της Καρδιάς στην Κοζάνη (σύμφωνα με έκθεση της WWF).

Οι συνέπειες στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστες:

- Οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ εκλύουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2)στην ατμόσφαιρα, το οποίο ως γνωστόν είναι η βασική αιτία για την υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (Ιός 14/01/2007) οι σταθμοί της ΔΕΗ στην Ελλάδα εκλύουν κάθε χρόνο 43 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ποσό που αποτελεί το 40% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας.

- Οι σταθμοί της ΔΕΗ εκπέμπουν υψηλές ποσότητες μικροσωματιδίων, τα οποία σύμφωνα με έρευνες σχετίζονται με ασθένειες, όπως αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες ακόμη και καρκινογενέσεις. Ακόμη εκπέμπουν μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θείου, αρσενικό, κάδμιο, νικέλιο, όλα πολύ επικίνδυνοι ρύποι .

- Η εξόρυξη λιγνίτη έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση ολόκληρων καλλιεργήσιμων εκτάσεων (που υπολογίζεται ότι ήδη ξεπερνούν τα 100.000 στρέμματα και το κόστος των 100 εκατ. ευρώ), αφού στις εκτάσεις αυτές υπάρχουν μεγάλες ποσότητες κάρβουνου, τέφρας και άλλων αδρανών υλικών.

- Δραματικές είναι και οι επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα. Καταρχάς γιατί τα ορυχεία μολύνουν τα επιφανειακά νερά, κι επιπλέον γιατί τα εργοστάσια της ΔΕΗ προχωρούν σε υπεράντληση νερού.

- Τα επικίνδυνα μικροσωματίδια στην περιοχή της Κοζάνης ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια σχεδόν κάθε στιγμή της ημέρας, ενώ η μέση ετήσια τιμή είναι σχεδόν διπλάσια της επιτρεπόμενης. Ο μέσος όρος τιμών στην Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα είναι επίσης πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Τα στοιχεία για τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών είναι ενδεικτικά:

- Έρευνα της Μονάδας Αιμοστατικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την Πτολεμαΐδα (που βασίστηκε στη μελέτη 6.457 πιστοποιητικών θανάτων, από το 1950 έως το 2005) δείχνει ότι τα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή αυξάνονται κάθε δεκαετία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Σήμερα τα κρούσματα καρκίνου φτάνουν στο 30,5 %, που πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους τρεις θανάτους που σημειώνονται στην περιοχή προκαλείται από καρκίνο! Επιπλέον, μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου στην περιοχή.

- Μελέτη που έχει γίνει σε παιδιά ηλικίας 9-12 ετών στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έδειξε ότι παρατηρούνται ιδιαίτερα υψηλές συχνότητες ρινίτιδας και βρογχίτιδας στην Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη και τη Φλώρινα.

- Σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας, το 80% των μαθητών της Πτολεμαΐδας εμφανίζει κάποιου είδους βλάβη στο αναπνευστικό.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, αποτελούν τρανταχτή απόδειξη ότι η δημιουργία νέων συμβατικών εργαστασίων ηλεκτροπαραγωγής σε οποιαδήποτε περιοχή θα έχει εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες, οι οποίες μάλιστα μεγιστοποιούνται από την έλλειψη συντήρησης και ανανέωσης των φίλτρων τους. Είναι ενδεικτικό ότι το 2006 ο τότε δήμαρχος της Μεγαλόπολης είχε καταγγείλει ότι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή δεν είχε αλλάξει τα φίλτρα του από το 1970 (!), οπότε και δημιουργήθηκε. Η απάντηση της διοίκησης της ΔΕΗ ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν τη συμφέρει οικονομικά!

Απαιτούμε:
n Να αντικασταθούν σταδιακά όλοι οι συμβατικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί της ΔΕΗ με σταθμούς που να λειτουργούν με τεχνολογίες που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
n Μέχρι την αντικατάστασή τους, οι συμβατικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ να συντηρούνται και να αλλάζουν τακτικά τα φίλτρα τους. Είναι εγκληματικό το κόστος αυτών των εργασιών να λειτουργεί ως δικαιολογία για την μη τέλεσή τους. Δεν ανεχόμαστε τα κέρδη να μπαίνουν πάνω από τις ζωές μας και την προστασία του περιβάλλοντος

Προφανώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτε από τα παραπάνω από μόνη της. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αγωνιστούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και τελικά για την ίδια μας τη ζωή.

Μαρία Καπαράκη, GreenAttack Βόλου





2. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΙΕΙ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ


Στις αρχές της χρονιάς ο διοικητής της ΔΕΗ κ. Παν. Αθανασόπουλος ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της βουλής κ. Γ. Σούρλα ότι υπάρχει ενδεχόμενο στο Δήμο Αλμυρού Μανγησίας, να εγκατασταθεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα της ΔΕΗ, με τη σύμπραξη της ιδιωτικής Γερμανικής εταιρίας RWE.

Ειδικά εάν κάτι τέτοιο γίνει στον Αλμυρό, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Ήδη ο Βόλος και η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα αέριας ρύπανσης, που οφείλεται κυρίως στη λειτουργία τεράστιων βιομηχανικών μονάδων (όπως λ.χ. της ΑΓΕΤ που είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο).

Οι τοπικές αρχές (κυρίως η Νομαρχία που θεωρείται αρμόδια για την προστασία του περιβάλλοντος), το ΥΠΕΧΩΔΕ και η κυβέρνηση δεν έχουν λάβει εδώ και χρόνια κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο για τη μείωση της ρύπανσης στην περιοχή, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται. Η δημιουργία ενός εργοστασίου της ΔΕΗ θα αποτελέσει πραγματικό σκάνδαλο, και θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι οι παντός είδους υπεύθυνοι είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν για άλλη μια φορά με τον πιο ωμό τρόπο την υγεία των πολιτών στο βωμό του κέρδους.

Ο Δήμος Αλμυρού έχει δείξει από την πρώτη στιγμή την πλήρη αντίθεσή του στα σχέδια της ΔΕΗ. Με ανακοίνωση που είχε βγάλει, αμέσως μετά τις δηλώσεις του διοικητή της ΔΕΗ, είχε δηλώσει την αποφασιστικότητά του να μην επιτρέψει τη δημιουργία εργοστασίου, καλώντας όλους τους φορείς (από το Βόλο και τον Αλμυρό) που ενδιαφέρονται να στηρίξουν τον αγώνα των κατοίκων.

Στα τέλη Γενάρη, οι κάτοικοι του Αλμυρού και των τριγύρω χωριών προχώρησαν σε ένα εξαιρετικά μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο, δηλώνοντας έτσι την αποφασιστική αντίθεσή τους στα σχέδια της διοίκησης της ΔΕΗ. Τα πάντα εκείνη την ημέρα στο Δήμο του Αλμυρού παρέμειναν κλειστά (μαγαζιά, σχολεία, κλπ) και οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν κάτοικοι όλων των ηλικιών- από μαθητές μέχρι ηλικιωμένοι- κρατώντας μαύρες σημαίες, πανό και πλακάτ.

Τα συνθήματα που έγραφαν είναι χαρακτηριστικά:
- «όχι την υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας»
- «όχι στη μονάδα λιθάνθρακα, όχι στο θάνατο»
- «όχι στη μονάδα λιθάνθρακα στον Αλμυρό και πουθενά στην Ελλάδα»
- «θέλουμε ανάπτυξη, όχι θάνατο»

Στη συνέχεια, οι χιλιάδες του κόσμου που συμμετείχαν στη συγκέντρωση κατευθύνθηκαν στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης, όπου έκλεισαν για περίπου μισή ώρα και τα 2 ρεύματα κυκλοφορίας.

Οι αντιδράσεις αυτές αποτέλεσαν το πιο δυναμικό «ΟΧΙ» στα σχέδια της ΔΕΗ, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι σκοπεύει να κάνει. Την επόμενη μέρα της κινητοποίησης ο διοικητής της ΔΕΗ δήλωσε ότι πρόκειται για «αντιδράσεις που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα»!

Και πράγματι παίζονται συμφέροντα... Τί είδους συμφέροντα όμως... Η γερμανική εταιρία ηλεκτροπαραγωγής RWE επρόκειτο να εγκαταστήσει μια ανάλογη μονάδα στην περιοχή Ensdorf στη Γερμανία. Μετά από διαμαρτυρίες και κινητοποήσεις των κατοίκων της περιοχής, η δημιουργία αυτής της μονάδας στο Ensdorf απαγορεύτηκε. Έτσι η RWE άρχισε να ψάχνει πιο φιλικά εδάφη και «αρχές» για τις επενδύσεις της. Κάπως έτσι κατέληξε σε συμφωνίες με την διοίκηση της ΔΕΗ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ που συνεδρίασε στις αρχές του Φλεβάρη τελικά δεν συζήτησε καθόλου το μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική εταιρία - και κατ’ επέκταση το ενδεχόμενο δημιουργίας του εργοστασίου. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται σίγουρα με την αντίδραση των κατοίκων του Αλμυρού - και άλλων «υποψήφιων» περιοχών - και των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, και έχει εκληφθεί ως νίκη από τους κατοίκους του Αλμυρού. Παρόλα αυτά – και παρότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι δεν θα πάρει καμιά απόφαση χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας – οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για συνέχεια και δυνάμωμα των κινητοποιήσεών τους αν χρειαστεί. Τον αγώνα τους πρέπει να στηρίξουμε όλοι οι κάτοικοι του Βόλου και των τριγύρω περιοχών, αφού ένα εργοστάσιο λιγνίτη στον Αλμυρό θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τη δική μας υγεία.

Πέρα από τα παραπάνω, αυτό που μπορεί να βάλει πραγματικά φρένο στα σχέδια της ΔΕΗ, την υποβάθμιση της ζωής και της υγείας μας και την καταστροφή του περιβάλλοντος στην περιοχή, είναι ένα συντονισμένο κίνημα ενάντια στη ρύπανση. Ένα κίνημα στο οποίο θα συμμετέχουν οι κάτοικοι του Αλμυρού, του Βόλου αλλά και των τριγύρω περιοχών που βιώνουν καθημερινά το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης, για να ληφθούν άμεσα μέτρα για το θέμα και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί συντονισμένα το δικαίωμά μας στη ζωή και το καθαρό περιβάλλον.

Μαρία Καπαράκη, GreenAttack Bόλου





3. Είναι τόσο άσχετος ή μας κοροϊδεύει τόσο προκλητικά;


Σε μια απίστευτη δήλωσε προέβη ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος κατά την διάρκεια διαπληκτισμού του με συνδικαλιστές στα γραφεία της ΔΕΗ στις 26/2.

Οι συνδικαλιστές (μαζί με εκατοντάδες εργαζόμενους και βουλευτές της αντιπολίτευσης) βρίσκονταν εκεί για να διαμαρτυρηθούν για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της γερμανικής εταιρείας RWE. Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει να εγκατασταθούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα καίνε ένα εξαιρετικά ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, τον λιθάνθρακα (βλ. Άρθρο «σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη και λιθάνθρακα»), ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας.

Ο κος Αθανασόπουλος προσπαθώντας να αντικρούσει τις κατηγορίες για τις τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκκρίνουν αυτού του τύπου τα εργοστάσια είχε το θράσος να εξισώσει το διοξείδιο του άνθρακα με το ανθρακικό των αναψυκτικών!

«το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπος, αλλά αέριο του θερμοκηπίου»! Το πίνουμε μαζί με την πορτοκαλάδα, την μπίρα και την Coca-Cola»! είπε ο κ. Αθανασόπουλος-

Προφανώς ο κος Αθανασόπουλος δεν γνωρίζει (;;;) ότι το ανθρακικό οξύ που βρίσκεται στα αναψυκτικά δεν έχει καμία σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα. Το πρώτο είναι αέριο που απλώς προκαλεί φούσκωμα στο στομάχι ενώ το δεύτερο όχι μόνο είναι πολύ επιβλαβές για την υγεία αλλά ευθύνεται και για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Προφανώς ο κος Αθανασόπουλος δεν έχει μάθει(;;;) ότι το 80% των μαθητών της Πτολεμαΐδας (όπου υπάρχει εργοστάσιο που καίει λιγνίτη, ένα παρόμοιο με τον λιθάνθρακα υλικό) εμφανίζει έστω κάποιου είδους βλάβη στο αναπνευστικό. Ούτε για το γεγονός ότι στην ίδια πόλη (σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ) ένας στους τρεις θανάτους προκαλείται από καρκίνο. Δεν ξέρει (;;;) ότι σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ οι συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων είναι πολύ μεγάλες.

Αυτά που «δεν ξέρει» όμως ο κος Αθανασόπουλος, φαίνεται πάντως ότι τα ξέρουν χιλιάδες πολίτες. 12.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις 27/2 στην Καβάλα ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα. Παρόμοια κινητοποίηση είχαν κάνει πριν από λίγο καιρό και οι κάτοικοι του Αλμυρού στη Μαγνησία και οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο, καθώς και σε αυτές τις περιοχές σχεδιάζονται εγκατάστάσεις με λιθάνθρακα.
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ από την πλευρά τους έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής με τις κινητοποιήσεις τους να αποτρέψουν 3 φορές την επικύρωση του μνημονίου συνεργασίας.

Οι τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και το περιβαλλοντικό κίνημα πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια σ’ αυτές τις πολιτικές, που αδιαφορούν προκλητικά για την υγεία μας και το περιβάλλον και βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.

Αλέξανδρος Πραντούνας, GreenAttack Πατησίων

Πηγές:
Ελευθεροτυπία 27/2/2008, Τα Νέα 27&28/2/2008, Καθημερινή 28/2/2008

Χρήσιμα Links
http://lithanthrakas.wordpress.com/





4. Άρθρο από την Καθημερινή 28/2/2008: «Ισχυρό μήνυμα προς τη ΔΕΗ: Στην Καβάλα 12.000 πολίτες διαδήλωσαν κατά του νέου εργοστασίου καύσης λιθάνθρακα»


Ισχυρό μήνυμα προς ΔΕΗ
Στην Καβάλα 12.000 πολίτες διαδήλωσαν κατά του νέου εργοστασίου καύσης λιθάνθρακα»
Του Γιαννη Ελαφρου

Πάνω από 25 χρόνια είχε να δει τόσο κόσμο η Καβάλα στους δρόμους. Περίπου 12.000 πολίτες, πολλοί νέοι, συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση ενάντια στην πρόθεση της ΔΕΗ να εγκαταστήσει στη Νέα Καρβάλη εργοστάσιο καύσης λιθάνθρακα. «Ο άνθρακας κατάφερε και έβγαλε τον κόσμο από το σπίτι του. Ηταν μια συγκλονιστική κινητοποίηση, που έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα στη ΔΕΗ και στο υπουργείο Ανάπτυξης: δεν πρόκειται να γίνει εργοστάσιο άνθρακα στην περιοχή μας», τόνισε στην «Κ» η κ. Σίσσυ Ακοκκαλίδου, εκπρόσωπος Τύπου των τοπικών φορέων που διοργάνωσαν την κινητοποίηση, με πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας. Το «παρών» έδωσαν οι νομάρχες Καβάλας, Ξάνθης, Δράμας, το τμήμα του ΤΕΕ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλ. Τσίπρας και οι βουλευτές Ν. Παναγιωτόπουλος (Ν.Δ.), Σπ. Κουβέλης (ΠΑΣΟΚ), Η. Πολατίδης (ΛΑΟΣ). Το ΚΚΕ διοργάνωσε συγκέντρωση σε παρακείμενη πλατεία.
«Είναι βέβαιο ότι τέτοιες εξαιρετικά ρυπογόνες μονάδες υποθηκεύουν και ναρκοθετούν το μέλλον μιας ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή μας, ενώ ταυτόχρονα εκθέτουν τη χώρα μας απέναντι στις διεθνείς δεσμεύσεις της για συγκράτηση των ρύπων και των αερίων του θερμοκηπίου», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης.
Η Καβάλα δεν είναι η μόνη πόλη που αντιδρά. Στην Ελλάδα σχεδιάζονται έξι(!) εργοστάσια άνθρακα. Ενα από τη ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία RWE, με πιθανή τοποθεσία ή τον Αλμυρό Μαγνησίας ή τη Ν. Καρβάλη. Πρόκειται για εργοστάσιο, την εγκατάσταση του οποίου απέρριψε με δημοψήφισμα η γερμανική πόλη Ενσντορφ. Πώς να μη νιώθει η Καβάλα «ενεργειακή χωματερή» της Ευρώπης; Δύο ιδιωτικές μονάδες, σε Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας και Μαντούδι Εύβοιας έχουν πάρει ήδη έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ έχει κατατεθεί μία ακόμα αίτηση ιδιώτη για τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Ακόμα, η ΔΕΗ σχεδιάζει ανθρακικές μονάδες σε Αλιβέρι και Λάρυμνα. Οι συγκεκριμένοι δήμοι έχουν συγκροτήσει Συμμαχία κατά του Λιθάνθρακα, ενώ κινήσεις πολιτών έχουν δημιουργήσει ανάλογη πανελλαδική ενεργοποίηση. Λογικό, καθώς οι μονάδες άνθρακα «βομβαρδίζουν» τη γύρω περιοχή με μικροσωματίδια, όξινη βροχή και ραδιενεργή ιπτάμενη τέφρα.
Ενα από τα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει ότι το 21% του ηλεκτρικού το 2020 θα προέρχεται από άνθρακα. Ο λιθάνθρακας όμως εκπέμπει διπλάσιο διοξείδιο του άνθρακα από το φυσικό αέριο. Με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν υπάρχει σύγκριση. Υπολογίζεται ότι η λειτουργία και των έξι μονάδων άνθρακα θα αυξήσει τις εκπομπές CO2 στον τομέα της ενέργειας 20% - 25%! Με την εισαγωγή του (εισαγόμενου) λιθάνθρακα η Ελλάδα θα επιβαρύνει το κλίμα του πλανήτη και θα υποχρεωθεί να αγοράσει πανάκριβα «δικαιώματα ρύπων». Μέσα σε αυτές τις συνθήκες απαιτείται να επανεξεταστεί το ενεργειακό μοντέλο της χώρας.





5. Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα εγκατασταθούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα και πόσο θα αυξηθούν οι εκπομπές CO2


f
Εταιρεία
Ισχύς
Περιοχή
ΔΕΗ - RWE
1600 MW
Σε μια από τις παρακάτω:
Αλμυρός Βόλους, Αλεξανδρούπολη, Νέα Καρνάβαλη Καβάλας
Enolesa Hellas
600 MW
Αγ. Νικόλαος Βοιωτίας
ΤΕΡΝΑ
420 MW
Μαντούδι Εύβοιας
Edison
600 MW
Αστακός Αιτωλοακαρνανίας
ΔΕΗ
700-800 MW
Αλιβέρι Εύβοιας

Η συνολική ετήσια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα είναι 139 εκ. τόνοι
Από τις 5 σχεδιαζόμενες μονάδες θα εκπέμπονται 16,8 εκ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα επιπλέον, κάθε χρόνο.

Πηγή: Τα Νέα 28/2/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: