Σάββατο 5 Απριλίου 2008

ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΥΚΗΣ . ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ

ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΥΚΗΣ . ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ

ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ

Και όμως το ζήσαμε και αυτό. Στις 24 Μαρτίου 2007 Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε στο Δήμο Πεύκης την καταβολή ποσού αποζημίωσης 1.290.276 ? και επιπλέον 42.000? για δικαστικά έξοδα, στην οικογένεια Καρδαρά που διεκδικεί παράνομα εδώ και πολλά χρόνια τμήματα, στο νότιο εκτός περίφραξης χώρο, του Δάσους Μορέλα.

Το τραγικό του χρονικού αυτού είναι ότι η εν λόγω υπόθεση εκδικάσθηκε

Ε Ρ Η Μ Η Ν των Δημοτικών Αρχών.

Ζητήσαμε εξηγήσεις στα Δ.Σ. που ακολούθησαν από τη Δημοτική Αρχή και οι απαντήσεις του Δημάρχου κ. Θεοδωρακόπουλου είναι ότι δεν ενημερώθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για το επίμαχο θέμα και ότι το δικόγραφο χρεώθηκε μεν στο Πρωτόκολλο του Δήμου στις 24/11/2006, με αποδέκτες τους κ.κ. Εξαρχόπουλο, Περέϊρα και Μπαμπά, αλλά από εκεί και πλέον το δικόγραφο εξαϋλώθηκε. Οι κ.κ. Εξαρχόπουλος και Μπαμπάς αρνούνται κατηγορηματικά ότι έλαβαν γνώση του εγγράφου η δε Κα Περέϊρα δηλώνει (βλ. επιστολή της στο Δήμο Πεύκης με ημερομηνία 5/10/2007 που δημοσιεύεται και στο 300ο φύλλο του Παρατηρητή Πεύκης της 13/10/2007), ότι κατέχει το συγκεκριμένο δικόγραφο, όπως και πλήθος άλλων που διατηρεί στο προσωπικό της αρχείο ως κοινοποιήσεις εγγράφων σαν υπεύθυνη Δασών κατά περιόδους στις προηγούμενες Δημοτικές θητείες αλλά σε καμία περίπτωση συνιστούν χρέωση σε εκείνη αφού η χρέωση γίνεται σε υπηρεσιακούς παράγοντες παράλληλα με την πρωτοκόλληση των εγγράφων.

Η υπόθεση του δικογράφου παραπέμπεται από τον Άννα στο Καϊάφα και όλοι νίπτουν τας χείρας τους σαν νέοι Πόντιοι Πιλάτοι λες και το Δάσος Μορέλα δεν ανήκει στους πολίτες της Πεύκης αλλά αποτελεί τιμάριο διεκδίκησης από τους κάθε λογής φερόμενους ιδιοκτήτες και διεκδικητές.

Η παράταξη «Συσπείρωση Πολιτών Πεύκης» τόνισε, δια του εκπροσώπου της κ.Ι.Βογιατζάκη στο Δ.Σ., την πλήρη αναγκαιότητα της προάσπισης του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του δάσους Μορέλα από την επιβουλή οποιουδήποτε, αλλά και την σοβαρή ανάγκη για την σε βάθος διερεύνηση και διαλεύκανση των θεμάτων της ερημοδικίας και της απώλειας εγγράφου, με τον πλήρη έλεγχο των παραπάνω από ελεγκτή της Δημόσιας Διοίκησης ή Εισαγγελικό Λειτουργό, θέση που έγινε ομόφωνα δεκτή από όλους τους δημοτικούς συμβούλους.

Και πρόκειται για τα δάση της Πεύκης που λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα που δεσμεύουν τους ρύπους της ατμόσφαιρας. Η δυνατότητά τους αυτή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την Πόλη μας που είναι αντιμέτωπη με έντονα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που κατευθύνεται από τους όμορους Δήμους του Αμαρουσίου και της Λυκόβρυσης (βλ. μετρήσεις ΠΕΡΠΑ). Τα δάση Μορέλα και Κάσδαγλη που παρεμβάλλονται νότια και ανατολικά στο Δ.Αμαρουσίου και δυτικά στο Ηράκλειο και Λυκόβρυση συμβάλλουν τόσο στη μείωση του θορύβου, όσο και στη μείωση της συγκέντρωσης των ρυπογόνων αερίων.

Αυτό συμβαίνει γιατί το δάσος με τη φυλλώδη επιφάνειά του δρα ως μέσο απορρόφησης των ήχων και προκαλεί ισχυρότερο στροβιλισμό των αερίων ρευμάτων, με αποτέλεσμα την μείωση της συγκέντρωσης των ρύπων. Πολύ μεγαλύτερη όμως και σημαντικότερη είναι η επίδραση του δάσους στην περιεκτικότητα του αέρα σε αιωρούμενα σωματίδια γιατί μπορεί να συγκρατήσει σκόνη πολλαπλάσια του βάρους του φυλλώματός του.

Η συγκράτηση αυτή υπολογίζεται σε 48 τόνους σκόνης ανά εκτάριο δάσους.

Η Συσπείρωση Πολιτών Πεύκης, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, έχει θέσει την προστασία των Δασών της Πεύκης πρωταρχικό της σκοπό και έχει προβεί σε σειρά ενεργειών, εγγράφων σε Δασαρχεία, ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Αγρ.Αν. και Τροφ., διατύπωση θέσεων και προτάσεων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, οργανώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους, κινήματα, κ.α., παρεμβάσεις, ομιλίες και διαβουλεύσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί η ακεραιότητα και ο αμιγής χαρακτήρας των δασών της Πεύκης.

Στην παρούσα φάση θεωρούμε ότι οι 6 Προτάσεις της Δημοτικής μας Παράταξης, που διανεμήθηκαν στην προεκλογική περίοδο του Οκτωβρίου 2006 για την διάσωση των δασών της Πεύκης είναι επίκαιρες και συμπυκνώνουν τη δράση για τις επόμενες ενέργειες.

1. Ο Δήμος να υιοθετήσει τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και Δασών και κληροδοτημάτων, που θα συν-αποτελείται και από φορείς, ειδικούς και πολίτες. Ευτυχώς η νέα Δημοτική Αρχή υιοθέτησε την πρότασή μας και η εν λόγω Επιτροπή ήδη λειτουργεί.

2. Να δημιουργήσει μόνιμη Νομική Υπηρεσία στον Δήμο.

3. Να κινητοποιήσει τις δημόσιες αρχές και υπηρεσίες ώστε από κοινού να οριστικοποιήσουν τον δημόσιο ιδιοκτησιακό χαρακτήρα του νότιου τμήματος του δάσους Μορέλα.

4. Να κινηθεί διοικητικά (ΥΠΕΧΩΔΕ) με μοναδικό άξονα την απένταξη του επίμαχου τμήματος από το σχέδιο πόλεως σε εκτός σχεδίου αλλά και δικαστικά, ώστε να κλείσει το δρόμο στους ιδιώτες φερόμενους ως ιδιοκτήτες.

5. Να σταματήσει την οποιαδήποτε παρέμβαση μεταβολής του αμιγούς φυτικού χαρακτήρα των δασών-πευκώνων και την μετατροπή τους σε πάρκα περιαστικού χαρακτήρα.

6. Να κινητοποιήσει αγωνιστικά το σύνολο των δημοτών για τη λύση του μεγαλύτερου προβλήματος της πόλης. Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι η γραφειοκρατία και η προχειρότητα δεν βοηθούν.







Τα δάση της Πεύκης είναι δημόσιο-δημοτικό αγαθό και είναι αδιαπραγμάτευτα



ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΥΚΗΣ

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο sispeirosi@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: