Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20/4/08

Συνεδρίασε στις 18-4-2008 στα γραφεία του Συλλόγου «Ιλισός» η Συντονιστική Επιτροπή Συλλογων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής της Αθήνας και αποφάσισε τα εξής:
· Εκτιμά ότι η επίθεση στους ελεύθερους χώρους της πόλης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση
· Χαιρετίζει τις νέες επιτροπές αγώνα και συλλόγους πολιτών που προστίθενται στις παλιότερες, με αποτέλεσμα οι κοινωνικές αντιστάσεις για τους ελεύθερους χώρους να έχουν ανέλθει τα τελευταία δύο χρόνια από 73 σε 115.
· Συμπαραστέκεται στον αγώνα της επιτροπής πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα. Συμμετείχε στην δενδροφύτευση που διοργάνωσε στις 13-4-08 στο χώρο όπου πρόκειται να υλοποιηθεί η σκανδαλώδης σύμβαση μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΠΑΟ ΑΕ. Η Συντονιστική Επιτροπή αποφασίζει να συμμετέχει στις προσφυγές που θα υποβάλλει η επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα και καλεί τις επιτροπές και συλλόγους που συμμετέχουν στην Συντονιστική Επιτροπή να ενισχύσουν την προσπάθεια της επιτροπής πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα.
· Χαιρετίζει την πετυχημένη και μαχητική συγκέντρωση και πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ της επιτροπής αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή που έγινε την Τετάρτη 16-4-08 και στην οποία η Συντονιστική Επιτροπή απηύθηνε χαιρετισμό. Θεωρεί θετική εξέλιξη την ομόφωνη απόφαση της υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς υπέρ της υλοποίησης της μελέτης του ΕΜΠ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή χωρίς εμπορρευματοποίηση καθώς και της απομάκρυνσης του Μπάντμιντον από το χώρο. Η Συντονιστική Επιτροπή που συμμετέχει στην προσφυγή που έχει κατατεθεί δηλώνει ότι θα ενισχύσει με κάθε τρόπο την Επιτροπή Αγώνα στις δράσεις της και θα συμπαρασταθεί στην εκδίκαση της προσφυγής που θα εκδικαστεί στο ΣτΕ στις 9-5-08.
· Χαιρετίζει τις θετικές εξελίξεις στο Πεδίον του Άρεως μετά την υλοποίηση της μελέτης διαμόρφωσής του Πάρκου από τον αρχιτέκτονα Αλ. Τομπάζη και την δρομολογημένη υλοποίηση του έργου. Εκφράζει την ανησυχία της για την διαχείριση του Πάρκου μετά την εκτέλεση των έργων και επισημαίνει ότι το Πάρκο θα πρέπει να παραμείνει ως χώρος περιπάτου, ανάπαυσης και περισυλλογής και να μην εμπορρευματοποιηθεί. Επίσης, διαμαρτύρεται για άλλη μια φορά γιατί με αφορμή την θετική εξέλιξη για το Πάρκο, οι παρακείμενοι πράσινοι χώροι (Άλσος Ευελπίδων, Πλατεία Πρωτομαγιάς, Λόφος Φιννόπουλου) δεν αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο για την αναβάθμιση συνολικά των ελεύθερων χώρων και του πράσινου της περιοχής.
· Χαιρετίζει τις εκδηλώσεις της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατοίκων Εξαρχείων για την απελευθέρωση των πεζόδρομων από τραπεζοκαθίσματα και αυτοκίνητα. Επίσης χαιρετίζει την αποτελεσματική και επιτυχή δράση του καθαρισμου του Λόφου του Στρέφη από σκουπίδια, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 60 σακούλες σκουπιδιών και μια κούτα από σύριγγες που παραδόθηκαν στο Δημαρχείο, γεγονός που αποδεικνύει την εγκατάλειψη και την πλημμελή και μη συστηματική καθαριότητα του λόφου του Στρέφη από το Δ. Αθηναίων.
· Συμπαρίσταται στα τοπικά κινήματα που ζητούν την απόδοση των ελεύθερων στρατοπέδων για δημιουργία χώρων πρασίνου.
· Χαιρετίζει την πορεία του Συλλόγου ΠΕΖΗ από την Ακαδημία μέχρι την Πλ. Εξαρχείων με καροτσάκια και την ανάδειξη του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πεζοί στα πεζοδρόμια της πόλης.
· Χαιρετίζει τις δενδροφυτεύσεις που έγιναν στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία υπόγειου ιδιωτικού γκαράζ στο χώρο και θεωρεί απαράδεκτη την έγκριση της κοπής των δέντρων από την ΕΠΑΕ και την παραπομπή σε δευτεροβάθμια επιτροπή για τελική απόφαση παρά την αντίρρηση της δασικής υπηρεσίας της Δ/νσης Δασών.
· Χαιρετίζει τη δενδροφύτευση στο Λόφο της Αλεπότρυπας από επιτροπές κατοίκων με 55 δέντρα και τον καθαρισμό του Λόφου από σκουπίδια (συγκεντρώθηκαν 15 σακούλες) που παραδόθηκαν στο Δημαρχείο.
· Χαιρετίζει την δενδροφύτευση των κατοίκων στην οδό Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι.
· Εκφράζει την ικανοποίησή της για την έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη μετονομασία του τοπωνυμίου Γουδί σε «Γουδή» (ΦΕΚ Α, φύλλο 35/29-2-08, ΠΔ 16/11-2-08), που χρησιμοποιεί τουλάχιστον από τριετίας τόσο η Συντονιστική Επιτροπή όσο και τα τοπικά κινήματα πολιτών.
· Εκφράζει την αγανάκτησή της για την απόφαση του ΣτΕ να επιτρέψει την καταστροφή της δενδροστοιχίας 95 δέντρων στην οδό Διοχάρους για τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ με παραχώρηση στην ιδιωτική εταιρεία Metropolitan Athens Park.
· Εκφράζει τη συμπαράστασή της στην Κατάληψη του Κτήματος Πραπόπουλου στο Χαλάνδρι και την αγανάκτησή της για τον εμπρησμό που προκάλεσαν άγνωστοι στο κτίριο της κατάληψης.
· Καταδικάζει την επαίσχυντη δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων και τις μειωτικές και απαξιωτικές εκφράσεις του εναντίον των κινημάτων πολιτών με αφορμή συμβολικούς καθαρισμούς, και δενδροφυτεύσεις στις οποίες προβαίνουν.
· Καλεί τον Δήμαρχο Αθηναίων να δημοσιοποιήσει όχι μόνο τους χάρτες αλλά και τους καταλόγους των χώρων πρασίνου ανά Διαμέρισμα που υποτίθεται ότι επεξεργάστηκε για να προβεί στην εξαγγελία της Χάρτας Πρασίνου.
· Αποφασίζει να προχωρήσει σε έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ 2008, που θα περιέχει ένα δισέλιδο για κάθε συλλογικότητα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και τη δράση της για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων.
· Αποφασίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος της 5-6-08.

Η Γραμματεία

(Για Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802)

Δεν υπάρχουν σχόλια: