Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ

Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου, συνάντηση επικοινωνίας και συντονισμού δράσης επτά οικολογικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού, στην οποία συζητήθηκαν τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, που απειλούν με ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση τον Κορινθιακό Κόλπο.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ», η οποία εκπροσωπεί 15 συλλόγους του Κορινθιακού, και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία του Κορινθιακού (ν. Κορινθίας), του Παναιτωλοακαρνανικού Μετώπου, της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον, της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, και της κίνησης "Πολίτες της Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό".

Στο γόνιμο διάλογο που έγινε αναδείχθηκαν, για μια ακόμη φορά, τα κρίσιμα προβλήματα της λεκάνης του Κορινθιακού, που εκπορεύονται από την έλλειψη κοινής διοικητικής δομής και αντίληψης, την ανυπαρξία καθεστώτος προστατευόμενης κλειστής θάλασσας, την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη πλήθους βιομηχανικών δραστηριοτήτων, με αιχμή αυτές του ενεργειακού τομέα, την υπεραλίευση, τη δραματική έλλειψη βιολογικών καθαρισμών και τη θαλάσσια ρύπανση, την παράνομη αμμοληψία και την αλλοίωση των εκβολών ρεμάτων και μικροποτάμων, τη διαρκή οικιστική ανάπτυξη κλπ.

Διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, για την προώθηση του αιτήματος δημιουργίας θαλάσσιων καταφυγίων και προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, για τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του Κορινθιακού και των μεταβολών που συντελούνται, για την επιστημονική στήριξη και τεκμηρίωση των δράσεων και για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής για την περιοχή.

Η, κατά γενική συμφωνία, θετική αποτίμηση των μέχρι τώρα κοινών δράσεων του τελευταίου χρόνου μας επιβάλλει τη συνεχή εγρήγορση και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της θάλασσας που μας ενώνει, απέναντι στην επέλαση της «άγριας» ανάπτυξης, που θα εντείνει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση δικτύου των οργανώσεων και κινήσεων πολιτών του Κορινθιακού, που σε σύντομο χρόνο θα δώσει στη δημοσιότητα πρόγραμμα δράσεων για το προσεχές διάστημα. Το σχήμα θα είναι ανοιχτό σε νέες συμμετοχές, θα λειτουργεί με τακτικές ανοιχτές συναντήσεις και θα συντονίζεται από ολιγομελές συντονιστικό όργανο.


ΑΙΓΙΟ 10/1/2009


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΛΛΙΑ


κάτοικο Καλοσκοπής Φωκίδας, ενεργό πολίτη, αφοσιωμένο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ο οποίος, την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου, έγινε θύμα εκφοβιστικής απόπειρας εμπρησμού της οικίας του. Δράστες είναι, πιθανότατα, άγνωστοι συμπαθούντες των μεταλλευτικών εταιρειών της περιοχής, οι οποίες με τις επιφανειακές εξορυκτικές τους δραστηριότητες στη Γκιώνα, έχουν μετατρέψει προστατευόμενες περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου “Natura” σε σεληνιακά τοπία.

Σε πρόσφατη εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο χωριό Αποστολιά, εμφανίστηκαν «αγανακτισμένοι πολίτες», που εργάζονται στις μεταλλευτικές εταιρείες και με την προκλητική τους στάση απείλησαν επεισόδια. Συνέχεια αυτής της πρώτης απειλητικής παρέμβασης υπήρξε η άνανδρη απόπειρα εμπρησμού της οικίας του Στέφανου Κόλλια.

Εμείς, οι συμμετέχοντες στην σημερινή συνάντηση των οργανώσεων και κινήσεων πολιτών του Κορινθιακού, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ αποφασιστικά κάθε εκφοβιστική πράξη βίας ενάντια σε δημοκρατικούς συμπολίτες μας, από οποιονδήποτε κι αν αυτή προέρχεται.

Καλούμε κάθε αρμόδια κρατική υπηρεσία της περιοχής να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της περιουσίας και της σωματικής ακεραιότητας πολιτών που έχουν δώσει έμπρακτα δείγματα της αγάπης και του ενδιαφέροντός τους για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του όρους Γκιώνα του Νομού Φωκίδας.ΑΙΓΙΟ 10/01/2009Οικολογική Κίνηση Πάτρας

Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ»

Παναιτωλοακαρνανικό Μέτωπο

Πολίτες της Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό

Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού

Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια: