Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Αισιοδοξία για τη διάσωση του Ελαιώνα


Αισιοδοξία για τη διάσωση του Ελαιώνα
δημοσιεύτηκε σήμερα από anonymous
Από την Αυγή
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε, την Τρίτη, την αναστολή της κατασκευής του νέου “Mall” στο Βοτανικό, μέχρι τις 6 Μαρτίου, κάνοντας δεκτή την προσφυγή της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα και 130 πολιτών. Ο Χρίστος Καραμάνος, μέλος της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα και στέλεχος της Ανοιχτής Πόλης, μίλησε στην “Αυγή”, δίνοντας πλήθος πληροφοριών για την υπόθεση της προσφυγής.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί πραγματικό πρόκριμα για την τελική έκβαση της υπόθεσης, ο Χρ. Καραμάνος απάντησε ότι: “Είναι διαφορετικό το διακύβευμα. Η χθεσινή απόφαση συγκρίνει τη βλάβη που θα υποστούν οι προσφεύγοντες αν δεν δοθεί αναστολή εργασιών, αλλά στο τέλος δικαιωθούν, με τη βλάβη του Βωβού, στην αντίστροφη περίπτωση. Στην πρώτη, θα προσβληθεί το περιβάλλον και θα δαπανηθούν πολλά χρήματα για την κατεδάφιση του "Mall". Στο δεύτερο σενάριο, ο Βωβός θα υποστεί οικονομική ζημία”. Έτσι, κρίθηκε ότι η βλάβη που θα υποστεί το περιβάλλον είναι σοβαρότερη και άρα αποφασίσθηκε η αναστολή της ανέγερσης του μεγάλου εμπορικού κέντρου.
Και συνέχισε: “Το ΣτΕ δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης. Η απόφαση προέκυψε από τη σύγκριση των δύο βλαβών. Αυτή είναι μια πολύ πιο δύσκολη απόφαση, κάτι υποκειμενικό, σε σχέση με εκείνη του δικαστηρίου, που θα βασίζεται στην ουσία της υπόθεσης, όπου υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για να δικαιωθούμε”.
"Μία από τις κύριες αιτίες", είπε αμέσως μετά, "είναι ότι θίγεται το άρθρο 24 του Συντάγματος, αφού ο εν λόγω χώρος από το 1995 έχει χαρακτηρισθεί ως “χώρος κοινόχρηστου πρασίνου” και με την ανέγερση του "Mall" ουσιαστικά αποχαρακτηρίζεται. Ως δικαιολογία προβάλλεται ότι το δημόσιο δεν έχει χρήματα για να προβεί σε απαλλοτρίωση". Ο Χ. Καραμάνος, ωστόσο, σημειώνει ότι "αυτό το επιχείρημα δεν είναι καθόλου τεκμηριωμένο, καθώς το κόστος είναι σχετικά μικρό, αφού ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ".
Πέραν αυτού, ο κ. Καραμάνος υπογράμμισε ότι “είναι αντισυνταγματικό το ότι ο Βωβός λαμβάνει ως εισφορά διπλάσιο συντελεστή δόμησης”, αφού ο νόμος “απαγορεύει η αποζημίωση για τα ρυμοτομούμενα να γίνεται με μεγαλύτερο-επιπρόσθετο συντελεστή δόμησης”.
Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι “το οικόπεδο, το οποίο ανήκει στον Βωβό, μπαίνει τώρα στο σχέδιο και άρα είναι υποχρεωμένος να δώσει ένα ποσοστό του οικοπέδου. Η μόνη εισφορά που δικαιούται, είναι για τα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτού. Αυτό όμως σε λεφτά και όχι σε επιπρόσθετο συντελεστή δόμησης, στα διπλανά οικόπεδα, με το άλλοθι ότι πρέπει να αποζημιωθεί για τα κτίρια".
Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, ο Χρ. Καραμάνος, θεωρεί ότι είναι πάρα πολύ πιθανό ότι η τελική απόφαση θα είναι θετική.
Όσον αφορά στις φήμες που διαδίδονται το τελευταίο διάστημα, ότι εκτός από το πρόσωπο του Μπάμπη Βωβού, προσφυγή έχει κατατεθεί και κατά του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αυτού καθεαυτού, είπε κατηγορηματικά ότι δεν έχει συμβεί ποτέ. Και εξήγησε ότι η προσφυγή έχει κατατεθεί “κατά της οικονομικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της “ΠΑΕ Παναθηναϊκός”, η οποία δεν στρέφεται ενάντια στην κατασκευή αλλά στο οικονομικό τίμημα, το οποίο ο δήμος θα πληρώσει στην ΠΑΕ, η οποία έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση του γηπέδου”.
Για την ακρίβεια και όπως ο Χ. Καραμάνος μάς ενημέρωσε, “το ύψος του είχε καθοριστεί, επί δημαρχίας Μπακογιάννη και Μπεχράκη, στα 82 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, με τη νέα σύμβαση Κακλαμάνη, το ύψος αυτό εκτινάχθηκε στα 192 εκατ. ευρώ”. Για να είναι τα ποσά συγκρίσιμα, "στα 82 εκατομ. ευρώ, πρέπει να προσθέσουμε τους τόκους του κεφαλαίου χρηματοδότησης, που δεν ξεπερνούν τα 40 εκατομ. ευρώ", όπως επεσήμανε ο κ. Καραμάνος. Και συνέχισε: “Συνεπώς, ενώ με την αρχική σύμβαση, το συνολικό τίμημα θα έφτανε τα 122 εκατ. ευρώ, ο κ. Κακλαμάνης τα ανέβασε στα 192,5 εκατ. ευρώ! Υπερτιμολόγηση σε βάρος του Δήμου Αθηναίων και υπέρ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ούτε λίγο ούτε πολύ, ύψους 70 εκατομ. ευρώ. Ενάντια σε αυτήν την υπερτιμολόγηση έχει στραφεί η προσφυγή και όχι στο γήπεδο".
Όσο για τον Παναθηναϊκό, ο Χ. Καραμάνος είπε πως δεν χάνει τίποτε, διότι δεν έχει καμία σχέση. Σημείωσε μάλιστα ότι ίσως κερδίζει, “ότι το γήπεδο μπορεί να υλοποιηθεί πιο άνετα, γιατί το "Mall" έχει καταβροχθίσει το γήπεδο, έτσι όπως το έχουν σχεδιάσει”. Επίσης, ο Χρ. Καραμάνος υπογράμμισε ότι: “Αν η Ανοιχτή Πόλη αναλάμβανε στην 1η Φεβρουαρίου την πολιτική ευθύνη για το συντονισμό των διαδικασιών για την κατασκευή του γηπέδου, τότε σε 19 μήνες από εκείνη τη στιγμή, δηλαδή την 1η Αυγούστου του 2010, θα το παρέδιδε. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα για να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του νέου γηπέδου. Εκτός αν κάποιοι, για τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα, θέλουν να παντρέψουν το γήπεδο σώνει και καλά με την τύχη του 'Mall'”.
Σε διαδήλωση κατά του ΣτΕ καλεί ο Κακλαμάνης
Το ίδιο μονότονο τροπάρι των ύβρεων επαναλαμβάνει ο δήμαρχος Αθηναίων για το θέμα του Ελαιώνα, πάντα πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον μεγαλοεργολάβο Μπ. Βωβό. Σε χθεσινές του δηλώσεις με αφορμή το "πάγωμα" από το Συμβούλιο της Επικρατείας των εργασιών για την κατασκευή του "Mall" του Βωβού στην περιοχή, ο Νικ. Κακλαμάνης συνεχίζει να προκαλεί, απειλώντας θεούς και δαίμονες, κατασυκοφαντώντας όσους μάχονται κατά της τσιμεντοποίησης του Ελαιώνα και διαστρεβλώνοντας εσκεμμένα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Δεν παραλείπει όμως να επιτεθεί και κατά του ΣτΕ.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά, ο Νικ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι ούτε ο δήμος Αθηναίων ούτε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχουν λάβει επισήμως ενημέρωση για την απόφαση του ΣτΕ. "Εάν ισχύουν αυτά τα οποία γράφονται στον Τύπο και τα οποία οφείλονται σε διαρροές που έγιναν από το Συμβούλιο της Επικρατείας -κάτι το οποίο μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση εάν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα -όταν θα έρθει επισήμως η απόφαση και δούμε το σκεπτικό και το αιτιολογικό της, τότε θα υπάρξει και η αντίδραση του Δήμου της Αθήνας. Και θα είναι αντίδραση που πρέπει να γίνει όχι σαν Δήμος, αλλά σαν πόλις και σαν ένα εκατομμύριο κάτοικοι αυτής της πόλης", ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ, ότι το γήπεδο του ΠΑΟ θα χτιστεί σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος Αθηναίων "θυμήθηκε" την πρόσφατη συνέντευξη που είχε δώσει στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας μαζί με τον Αλ. Αλαβάνο και τον Φ. Κουβέλη, μόνο και μόνο για να ισχυριστεί ότι όσα είχε πει εκεί "ήταν κατά τα δύο τρίτα υβρεολόγιο εναντίον του δημάρχου της Αθήνας και κατά το ένα τρίτο παντελώς ανακρίβειες και ψέματα". "Δεν μας απασχολεί τι κάνει ο κύριος Τσίπρας" συμπλήρωσε.
Τέλος, αφού υποστήριξε ότι η λεγόμενη "διπλή ανάπλαση" θα γίνει, ο Νικ. Κακλαμάνης δήλωσε, ξεφεύγοντας από κάθε μέτρο: "Και όταν θα έρθει η ώρα που θα εγκαινιαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα στηθούν δύο στήλες. Στη μία στήλη θα αναγράφονται αυτοί που βοήθησαν για να γίνει η διπλή ανάπλαση και στην άλλη θα αναγράφονται αυτοί που την πολέμησαν. Και αυτή η δεύτερη στήλη θα είναι χωρισμένη στα δύο. Στο ένα μέρος θα είναι οι φυσικοί αυτουργοί που πολέμησαν την ανάπλαση και τους ξέρουμε -αυτός ο περιοδεύων θίασος που κάνει ενστάσεις επί παντός επιστητού - και οι ηθικοί αυτουργοί, που κρύβονται πίσω από τους φυσικούς αυτουργούς, και για τους οποίους όταν έρθει η ώρα θα μιλήσουμε και για αυτούς".
ΛΑΟΣ: "Βραχνάς για τη Δημοκρατία έχει καταντήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας"
Ο ΛΑΟΣ, παίρνει το μέρος Βωβού και Κακλαμάνη, δια στόματος Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε “βραχνά” το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ δεν δίστασε να ζητήσει και “νομοθετική πρωτοβουλία”, ώστε... το ΣτΕ να μην “ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ”!
“Νομίζω λοιπόν ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτό που εγώ γενικά έχω πει και που δυστυχώς έχει φτάσει να διαβρώσει ακόμη και τους χώρους της ελληνικής δικαιοσύνης, αυτήν την ιδεολογική “τύφλωση” της αριστεράς όπου οποτεδήποτε πάει να γίνει οποιαδήποτε κίνηση με σκοπό το κέρδος πρέπει να αναστέλλεται”.
Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μια “σοβαρή πρωτοβουλία για να δούμε στο Κοινοβούλιο ποιος κυβερνά την Ελλάδα, η Βουλή, δηλαδή οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, ή οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν ξέρω ποιος τους έχει διορίσει και από πού κρατά η σκούφια τους;”
Και όλα αυτά, για να καταλήξει στο πρωτάκουστο: “Κλείνω με το Συμβούλιο της Επικρατείας, που νομίζω ότι είναι το μεγάλο θέμα. Έχει καταντήσει βραχνάς στην πρόοδο της ελληνικής δημοκρατίας”!
Προς υπεράσπιση του συναδέλφου του, ο Μ. Βορίδης είπε ότι “πράγματι, δεν είναι δυνατόν να έχουμε αναγάγει σε κεντρικό θεσμό και σε κεντρική διαδικασία της λειτουργίας του πολιτεύματός μας τον συνεχή διάλογο” και συνέχισε “Έχει πολύ μεγάλη σημασία η κυβέρνηση να παίρνει νομοθετική πρωτοβουλία, να κινεί τη διοικητική μηχανή”.
Οικολόγοι Πράσινοι: Ευχάριστο νέο
Μια πρώτη νότα αισιοδοξίας για την προστασία αυτού του τόσο σημαντικού για τη βιωσιμότητα της πόλης χώρου αποτελεί η απόφαση του ΣτΕ, όπως επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε ανακοίνωσή τους. Καταδικάζουν τις πιέσεις του Δημάρχου Αθηναίων και ζητούν να προχωρήσει η ανάπλαση του Ελαιώνα με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 1995, "ως ελάχιστος συμβιβασμός για τη δημιουργία ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου υπερτοπικής σημασίας στην πολύπαθη Αττική". Θεωρούν επείγουσα και αναγκαία την εφαρμογή ενός σχεδίου περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της πρωτεύουσας και όχι αποσπασματικές και χαριστικές πολιτικές που καταστρατηγούν τη βιωσιμότητά της. -->--> -->-->

http://indy.gr/other-press/aisiodoksia-gia-ti-diasosi-toy-elaina

Δεν υπάρχουν σχόλια: