Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ
ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΗΠΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Με την ευκαιρία της «Ημέρας Δράσης για Ελεύθερες Ακτές» και της γενικότερης προσπάθειας που κάνουμε για την προστασία και ήπια ανάπτυξη στο Σαρωνικό, θα πραγματοποιήσουμε Επιστημονική Ημερίδα στην οποία θα συμμετέχουν οι εξής εισηγητές :

- Πολύζος Ιωάννης, Αντιπρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα : Αστικός χώρος και Παραλιακό Μέτωπο του Σαρωνικού.
- Καραμανώφ Μαρία, Σύμβουλος του Συμβουλίου Επικρατείας και του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος με θέμα: Το νομικό καθεστώς για τις παραλίες και τον αιγιαλό και η αναγκαιότητα της εφαρμογής του.
- Δελαπόρτα Αικατερίνη, Αρχαιολόγος Διευθύντρια Β’ Εφορίας Αρχαιοτήτων με θέμα: Ο Σαρωνικός στην Αρχαιότητα από την Ελευσίνα μέχρι το Σούνιο.
- Ευαγγελίδου Μάρω, Αρχιτέκτων Σύμβουλος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας με θέμα: Το Προεδρικό Διάταγμα για τις παραλίες του Σαρωνικού και η συμβολή του στην προστασία και ήπια διαχείριση της παραλιακής ζώνης.
- Τότσικας Πάνος, Πολεοδόμος με θέμα: Το Σχέδιο του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής και οι επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό και το περιβάλλον.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιουνίου και ώρα 18.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βάρης (Θέατρο) – Δημοτικό Σχολείο Βάρης οδός Άττιδος.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Επικοινωνία:
Σταύρου Μάκης:6977990887
Κουρουπάκη Δέσποινα:6972846606
ΚοραλήΑλέκα:6944585219
Μπουκουβάλα ΄Αννα: 6944913003

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ
14/04/09
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά από πολλές συναντήσεις φορέων και πολιτών της παραλίας του Σαρωνικού, στις οποίες διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για δράση, με στόχο την προστασία των ακτών και γενικότερα του θαλάσσιου χώρου του Σαρωνικού και την αξιοποίησή τους μόνο για ήπιες χρήσεις (άθληση, κολύμβηση, αναψυχή κ.α.) σε όφελος όλων των πολιτών, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κεντρικών και επιμέρους εκδηλώσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Θέλουμε να τονίσουμε για μια ακόμη φορά, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Σαρωνικό αποτελεί το γεγονός πως μεγάλα τμήματα της παραλίας έχουν κατακλυστεί από ποικίλες εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία, νυκτερινά κέντρα, πολυτελείς κατοικίες, καφετέριες, εργοστάσια, κ.α., οι οποίες εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν μεγάλο αντίτιμο για να κολυμπήσουν, όταν οι νόμοι και το σύνταγμα ορίζουν με σαφήνεια ότι η πρόσβαση σε όλες τις ακτές πρέπει να είναι ελεύθερη.
Εκτός όμως από τον αποκλεισμό των πολιτών από τις ακτές, οι εγκαταστάσεις αυτές προκαλούν σωρεία προβλημάτων, όπως ρύπανση και μόλυνση της θάλασσας και της παραλίας, ηχορρύπανση, έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ δεν λείπουν και τα κρούσματα ποικίλων μορφών εγκληματικότητας.
Επίσης, εκτιμήσαμε ότι ο σχεδιασμός των νέων οδικών αξόνων στον Υμηττό θα επιδεινώσει το ήδη υπάρχον κυκλοφοριακό πρόβλημα της παραλιακής λεωφόρου πέραν των άλλων επιπτώσεων (περιβαλλοντικών και κοινωνικών) που θα επιφέρει.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:
- Όλες οι ακτές στο παραλιακό μέτωπο να είναι ανοικτές στο λαό.
- Να μην κλείσει άλλη ελεύθερη ακτή.
- Να κλείσουν τα παράνομα νυκτερινά κέντρα και όλα τα αυθαίρετα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, καφετέριες κλπ.).
- Μέχρι να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ να λειτουργούν μόνο σαν ακτές κολύμβησης και όχι σαν νυκτερινά κέντρα.
- Να επεκταθεί το αποχετευτικό δίκτυο σε όλες τις παραλίες

- Να κατεδαφισθούν τα αυθαίρετα στις παραλίες και κυρίως αυτά που κρίθηκαν κατεδαφιστέα με δικαστικές αποφάσεις σαν κατεδαφιστέα.
- Να μην επεκταθούν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και να τηρηθεί αυστηρά η νομοθεσία για τη διαχείριση των αποβλήτων.
- Να μη κατασκευασθούν οι νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό και η συγκοινωνία να γίνεται με μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως με Προαστιακό, Μετρό και Τραμ.
- Στις όποιες τελικές αποφάσεις για το χωροταξικό σχεδιασμό του Σαρωνικού, να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΟΤΑ και των τοπικών φορέων.
Για να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας αυτά, αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε σε όλο το Σαρωνικό οργανώνοντας κινητοποιήσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Οι πρώτες εκδηλώσεις που οργανώνουμε είναι :
Κυριακή 31 Μαϊου
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Β’ Πλαζ Βούλας
- Καθαρισμός της ακτής
- Διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικών, οικολογικών, αθλητικών
- Εκδήλωση διεκδίκησης ελεύθερης εισόδου όλων των πολιτών στην ακτή
Κυριακή 21 Ιουνίου :
- Ποδηλατική διαδρομή Άλιμος – Αλυκές Αναβύσσου
- Εκδηλώσεις στη διαδρομή σε επιλεγμένα σημεία για ενημέρωση των πολιτών
- Καθαρισμός ορισμένων τμημάτων της παραλίας
- Διοργάνωση αγώνων surfing
- Εκδήλωση και συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στην παραχώρηση των αλυκών για τουριστικές επιχειρήσεις
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
- Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας
- «Ανάφλυστος Νέος» Ανάβυσσος
- Εξωραϊστικός Σύλλογος Λάκκας
- Όμιλος Θυμαρίου «Αίολος»
- Ναυταθλητικός Όμιλος Π. Φώκαιας ο «Πυθέας»
- Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Νηπιαγωγείου Σαρωνίδας
- Επιμορφωτικός Σύλλογος Βάρης
- Εξωραϊστικός Σύλλογος «Προφήτης Ηλίας» Βάρης
- Σύλλογος Περιβάλλοντος Βούλας
- Εξωραϊστικός Σύλλογος Βούλας «Θέα»
- Εξωραϊστικός Σύλλογος Βούλας «Εξοχή»
- Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Βούλας
- Εξωραϊστικός Σύλλογος «Πολιτεία»
- Νέος Όλυμπος Καλυβίων
- Ένωση Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Λαγονησίου
- Ναυταθλητικός Όμιλος Σαρωνίδας
- Δήμος Βάρης
- Δήμος Καλυβίων
- Δήμος Ελληνικού
- ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ FRIENDS OF NATURE

Δεν υπάρχουν σχόλια: