Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Σταθμός μετρό Συγγρού-Φιξ

22.05.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δράση της ομάδας «άστυ να λέει»


Το Σάββατο 23.05.2009, στις 12 το μεσημέρι, η ομάδα ακτιβισμού «Άστυ να λέει» θα πραγματοποιήσει δράση στο μετρό Συγγρού-Φιξ, διεκδικώντας τη διασφάλιση ασφαλών συνθηκών διάβασης για τους πεζούς.

Υπενθυμίζεται ότι στη δυτική έξοδο του σταθμού του μετρό Συγγρού-Φιξ δεν υπάρχει ούτε κυλιόμενη κλίμακα ούτε ανελκυστήρας, με αποτέλεσμα όσοι δεν μπορούν να ανέβουν τα σκαλιά (ηλικιωμένοι, γονείς με καροτσάκια, άτομα με αναπηρίες ή τραυματισμούς) να χρησιμοποιούν την ανατολική έξοδο του Μετρό και στη συνέχεια για να προσεγγίσουν την απέναντι πλευρά να διασχίζουν τη λεωφόρο Συγγρού, όπου στο συγκεκριμένο ύψος παρά την ύπαρξη του σταθμού του Μετρό, στάσεων λεωφορείων, τρόλεϊ, τραμ και σταθμού ταξί δεν υπάρχει ούτε φανάρι ούτε διάβαση. Στο συγκεκριμένο σημείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν σημειωθεί περισσότερα από 80 τροχαία ατυχήματα, έξι από αυτά θανατηφόρα.

«Άστυ να λέει»

Σταθμός μετρό Συγγρού-Φιξ

Στη δυτική έξοδο του σταθμού του μετρό Συγγρού Φιξ δεν υπάρχει ούτε κυλιόμενη κλίμακα ούτε ανελκυστήρας, με αποτέλεσμα όσοι δεν μπορούν να ανέβουν τα σκαλιά (ηλικιωμένοι, γονείς με καροτσάκια, άτομα με αναπηρίες ή τραυματισμούς) να χρησιμοποιούν την ανατολική έξοδο του Μετρό και στη συνέχεια για να προσεγγίσουν την απέναντι πλευρά να διασχίζουν τη λεωφόρο Συγγρού, όπου στο συγκεκριμένο ύψος παρά την ύπαρξη του σταθμού του Μετρό, στάσεων λεωφορείων, τρόλεϊ, τραμ και σταθμού ταξί δεν υπάρχει ούτε φανάρι ούτε διάβαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας, όπως κατατέθηκαν μετά από ερώτηση της Άννας Φιλίνη στη Βουλή, από τις 11.02.2004 μέχρι τις 25.11.2008, στο συγκεκριμένο σημείο καταγράφονται 86 τροχαία ατυχήματα, από τα οποία έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί (οι πέντε παρασυρμένοι από αυτοκίνητα) και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Παρά τα συνεχή αιτήματα και τα θανατηφόρα τροχαία το ΥΠΕΧΩΔΕ ακόμη δεν έχει τοποθετήσει φανάρι και διάβαση για τους πεζούς, και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία κυλιόμενης κλίμακας ή ανελκυστήρα.

21 Μαρτίου 2007
Μετά από παρέμβαση της διαμερισματικής συμβούλου της Ανοιχτής Πόλης, Ελ. Παπουτσάκη, στο συμβούλιο του 1ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, στάλθηκε επιστολή (28.06.2007, ΑΠ 362) από τον πρόεδρο του 1ου διαμερίσματος του Δήμου, στον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών, με την οποία ζητούσε να «εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής ανελκυστήρα στην έξοδο του μετρό στον πεζόδρομο της οδού Δράκου (σταθμός μέτρο Συγγρού-Φιξ)».

9 Ιουλίου 2007
Το θέμα τέθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο από τον -τότε- δημοτικό σύμβουλο της Ανοιχτής Πόλης Γρ. Ψαριανό. Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέθεσε στον κ. Τεντόμα (τότε αντιδήμαρχο πολεοδομίας) να χειριστεί το θέμα σε συνεργασία με τον κ. Ακριτίδη (αντιδήμαρχο τεχνικών έργων) και να ενημερώσουν τον δήμαρχο.

25 Ιουλίου 2007
Σε απάντηση του προς το 1ο διαμέρισμα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό ΑΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«δεδομένου ότι η τοποθέτηση ανελκυστήρα στην δυτική πλευρά είναι πρακτικώς ανέφικτη, η μόνη δυνατότητα βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης για τα ΑμΕΑ είναι η τοποθέτηση μελλοντικά από την Αττικό Μετρό ΑΕ κυλιόμενης κλίμακας (σε αντικατάσταση μέρους της σταθερής) για το τελευταίο τμήμα της δυτικής εξόδου, καθώς και η τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη για πεζούς επί της Λεωφ. Συγγρού, στην περιοχή του σταθμού, εφόσον φυσικά κριθεί σκόπιμο και εφικτό από την από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Για τα ανωτέρω έχουμε ήδη ενημερώσει και το Τμήμα συντονισμού Θεμάτων Ατόμων με Αναπηρίες του ΥΜΕ»



20 Δεκεμβρίου 2007
Με νεότερη επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΔΣ της Αττικό Μετρό η διαμερισματική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, Ελ. Παπουτσάκη, ζητά να ενημερωθεί για την πρόοδο του θέματος. Η απάντηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (29.01.2008), αναφέρει ότι η κυλιόμενη κλίμακα θα κατασκευαστεί όταν δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία για την ένταξη του έργου σε μελλοντική εργολαβία και σχετικά με την τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη παραπέμπει στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

25 Νοεμβρίου 2008

Ερώτηση της Άννας Φιλίνη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας, σχετικά με το θέμα στους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ και ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μεταξύ άλλων στην απάντηση (18.12.2008) του αναφέρει:
«Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΔΜΕΟ) θα μελετήσει άμεσα την δημιουργία σηματοδοτούμενης διάβασης πεζών στη θέση αυτή με κριτήριο την ασφαλή διακίνηση τους»

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, στην απάντηση του (17.12.2008), μεταξύ άλλων αναφέρει:
«το τμήμα τροχαίας Καλλιθέας, με έγγραφο της, την 26-06-2007, ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο της εν λόγω οδού, προτείνοντας παράλληλα τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, κυρίως αυτές που αφορούν τις παρασύρσεις πεζών» και παραθέτει πίνακα που αναφέρονται τα τροχαία ατυχήματα που έλαβαν χώρα στο σημείο από τις 11-02-2004 μέχρι τις 30-11-2008.

08 Απριλίου 2009
Με νεότερες επιστολές της η σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης στο 1ο διαμέρισμα, Ελευθερία Παπουτσάκη προς τον αντιδήμαρχο πολεοδομίας κ. Ακριτίδη και αναπληρωτή δημάρχου κ. Ακριτίδη, ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες του Δήμου για το θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: