Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

«Το δάσος τώρα μας χρειάζεται», μας πληροφορεί μια ολοσέλιδη καταχώρηση του ΣΚΑΪ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της περασμένης Κυριακής και μας καλεί να συμμετάσχουμε στο πότισμα των χιλιάδων δέντρων που φυτεύτηκαν τον περασμένο χειμώνα στον «πολύπαθο Υμηττό», δίπλα στο Στρατόπεδο Σακέτα, απέναντι από το φυλάκιο δασοπροστασίας του Δήμου Βύρωνα.

Η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στον νού είναι: « Καλά, δεν υπάρχει καμμιά αρμόδια κρατική υπηρεσία, για να ποτίσει τα δεντράκια που φυτέψαμε; Κανένας τοπικός φορέας; Τι κάνει ο καθ’ύλην αρμόδιος «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού» (ΣΠΑΥ), που είχε και την πρωτοβουλία μαζί με τον ΣΚΑΪ για το φύτεμα των δέντρων στον Υμηττό;»

Η δεύτερη σκέψη μας πάει πιο μακριά: Για ποιόν «πολύπαθο Υμηττό» μιλάμε; Για τον σημερινό ή γι’αυτόν που σχεδιάζουν; Γι’αυτόν που ετοιμάζονται να γεμίσουν μέ υπέργειους και υπόγειους αυτοκινητόδρομους, με τούνελ, διόδια, ανισόπεδους κόμβους και Ζώνες «κοινωφελών εγκαταστάσεων»; Για τον Υμηττό που σχεδιάζουν να μετατρέψουν από δασικό χώρο σε περιαστικό πάρκο;

Νομίζουμε ότι εδώ έχει χαθεί κάθε όριο. Στην περιοχή που δεντροφυτεύσαμε τον περασμένο Νοέμβρη, το ΥΠΕΧΩΔΕ προγραμματίζει ένα τεράστιο ανισόπεδο κόμβο που θα καταστρέψει υφιστάμενη δασική έκταση 127 στρεμμάτων (λίγο μικρότερη από τον Εθνικό Κήπο). Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ, εδώ πρόκειται να κοπούν 3.800 πεύκα και άλλα δένδρα. Οι επιπτώσεις από αυτή την καταστροφή θα είναι μή αναστρέψιμες, αναφέρει η ΜΠΕ.

Ενστάσεις για τον συγκεκριμένο κόμβο έχει και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), γιατί πολύ κοντά βρίσκονται μνημεία ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας (αρχαία λατομεία, Μοναστήρι Αγ.Γεωργίου Κουταλά) και ζητά να μετατοπιστεί ο κόμβος, βορειοδυτικά. Ομως εκεί βρίσκεται το «Αισθητικό Δάσος Καισαριανής» και τα δέντρα που φυτεύσαμε πρόσφατα. Οπότε, που θα πάει ο ανισόπεδος κόμβος;

Όμως δεν φτάνουν όλα αυτά. Στον δασικό χώρο δίπλα στο στρατόπεδο Σακέτα, στο υπό εκκένωση στρατόπεδο της Αεροπορίας, χτίζεται αυτές τις μέρες ένα κτιριακό συγκρότημα, χωρίς καμμιά άδεια από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο. «Ξενώνας» θα γίνει λένε κάποιες πληροφορίες. Ξενώνας για ποιόν; Και γιατί αυτή ή ένοχη σιωπή των αρμόδιων κρατικών και τοπικών αρχών;

Μέσα σ’αυτό το ζοφερό κλίμα, καλούμαστε να ποτίσουμε τα δεντράκια που φυτέψαμε τον χειμώνα.
Εμείς λέμε να πάμε. Για να αναδείξουμε όλα όσα αναφέραμε παραπάνω. Για να απαιτήσουμε να μην κατασκευαστεί κανένας νέος αυτοκινητόδρομος, κανένας οδικός κόμβος στον Υμηττό.
Για να απαιτήσουμε να καταργηθούν οι Ζώνες κοινωφελών εγκαταστάσεων και κάθε δόμηση στον Υμηττό, να προστατευθεί ο δασικός χώρος ως δημόσια περιουσία και δημόσιο αγαθό, και να μην μετατραπεί ο Υμηττός σε «περιαστικό πάρκο» όπως προβλέπει το νέο ΠΔ του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
Κυριακή 5 Ιουλίου, 9πμ, ραντεβού στού Σακέτα

30.6.09

Δεν υπάρχουν σχόλια: