Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Όχι στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Στη συνάντηση την Πέμπτη 18/6 στο Δημαρχείο Ηλιούπολης μεταξύ άλλων συζητήσαμε: Την παρέμβαση της «Διαδημοτικής» ενάντια στην κατασκευή στρατιωτικού «Ξενώνα» στον δασικό χώρο του στρατοπέδου αεροπορίας(Σακέττα-Βύρωνας).
Μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε το θέμα, αποτελεί η διοργάνωση ποτίσματος των δεντροφυτεμένων δένδρων στο Σακέττα που προγραμματίζει ο ΣΚΑΪ, την Κυριακή 5 Ιουλίου στις 09.00 το πρωί.

Σας στέλνουμε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Ηλεκτρονικής Έκδοσης του Πρώτου Θέματος στις 2 Ιουλίου 2009 με τίτλο:
"Φυτεύουν κτίριο-μεγαθήριο μέσα στον Υμηττό"

Σας στέλνουμε Δελτίο Τύπου από την Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση του Υμηττού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 1.7. 09
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Όχι στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό

«Το δάσος τώρα μας χρειάζεται», μας πληροφορεί μια ολοσέλιδη καταχώρηση του ΣΚΑΪ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της περασμένης Κυριακής και μας καλεί να συμμετάσχουμε στο πότισμα των χιλιάδων δέντρων που φυτεύτηκαν τον περασμένο χειμώνα στον «πολύπαθο Υμηττό», δίπλα στο Στρατόπεδο Σακέτα, απέναντι από το φυλάκιο δασοπροστασίας του Δήμου Βύρωνα.

Η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στον νού είναι: « Καλά, δεν υπάρχει καμμιά αρμόδια κρατική υπηρεσία, για να ποτίσει τα δεντράκια που φυτέψαμε; Κανένας τοπικός φορέας; Τι κάνει ο καθ’ύλην αρμόδιος «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού» (ΣΠΑΥ), που είχε και την πρωτοβουλία μαζί με τον ΣΚΑΪ για το φύτεμα των δέντρων στον Υμηττό;»

Η δεύτερη σκέψη μας πάει πιο μακριά: Για ποιόν «πολύπαθο Υμηττό» μιλάμε; Για τον σημερινό ή γι’αυτόν που σχεδιάζουν; Γι’αυτόν που ετοιμάζονται να γεμίσουν μέ υπέργειους και υπόγειους αυτοκινητόδρομους, με τούνελ, διόδια, ανισόπεδους κόμβους και Ζώνες «κοινωφελών εγκαταστάσεων»; Για τον Υμηττό που σχεδιάζουν να μετατρέψουν από δασικό χώρο σε περιαστικό πάρκο;

Νομίζουμε ότι εδώ έχει χαθεί κάθε όριο. Στην περιοχή που δεντροφυτεύσαμε τον περασμένο Νοέμβρη, το ΥΠΕΧΩΔΕ προγραμματίζει ένα τεράστιο ανισόπεδο κόμβο που θα καταστρέψει υφιστάμενη δασική έκταση 127 στρεμμάτων (λίγο μικρότερη από τον Εθνικό Κήπο). Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ, εδώ πρόκειται να κοπούν 3.800 πεύκα και άλλα δένδρα. Οι επιπτώσεις από αυτή την καταστροφή θα είναι μή αναστρέψιμες, αναφέρει η ΜΠΕ.

Ενστάσεις για τον συγκεκριμένο κόμβο έχει και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), γιατί πολύ κοντά βρίσκονται μνημεία ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας (αρχαία λατομεία, Μοναστήρι Αγ.Γεωργίου Κουταλά) και ζητά να μετατοπιστεί ο κόμβος, βορειοδυτικά. Ομως εκεί βρίσκεται το «Αισθητικό Δάσος Καισαριανής» και τα δέντρα που φυτεύσαμε πρόσφατα. Οπότε, που θα πάει ο ανισόπεδος κόμβος;

Όμως δεν φτάνουν όλα αυτά. Στον δασικό χώρο δίπλα στο στρατόπεδο Σακέτα, στο υπό εκκένωση στρατόπεδο της Αεροπορίας, χτίζεται αυτές τις μέρες ένα κτιριακό συγκρότημα, χωρίς καμμιά άδεια από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο. «Ξενώνας» θα γίνει λένε κάποιες πληροφορίες. Ξενώνας για ποιόν; Και γιατί αυτή ή ένοχη σιωπή των αρμόδιων κρατικών και τοπικών αρχών;

Μέσα σ’αυτό το ζοφερό κλίμα, καλούμαστε να ποτίσουμε τα δεντράκια που φυτέψαμε τον χειμώνα.
Εμείς λέμε να πάμε. Για να αναδείξουμε όλα όσα αναφέραμε παραπάνω. Για να απαιτήσουμε να μην κατασκευαστεί κανένας νέος αυτοκινητόδρομος, κανένας οδικός κόμβος στον Υμηττό.
Για να απαιτήσουμε να καταργηθούν οι Ζώνες κοινωφελών εγκαταστάσεων και κάθε δόμηση στον Υμηττό, να προστατευθεί ο δασικός χώρος ως δημόσια περιουσία και δημόσιο αγαθό, και να μην μετατραπεί ο Υμηττός σε «περιαστικό πάρκο» όπως προβλέπει το νέο ΠΔ του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Κυριακή 5 Ιουλίου, 9πμ, ραντεβού στού Σακέτα
Τηλεφ. Επικοινωνίας : 210 9954362 6979145366



Φυτεύουν κτίριο-μεγαθήριο μέσα στον Υμηττό
2 Ιουλίου 2009, 00:02

της Μαριάννας Τζάννε (Πρώτο Θέμα)

Τόνους μπετόν ρίχνουν και πάλι στον Υμηττό αυτή τη φορά με την επίκληση ότι οι κτιριακές υποδομές αφορούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο λόγος για τη θηριώδη οικοδομή που χτίζεται στις παλιές εγκαταστάσεις της αεροπορίας στον στρατόπεδο Σακέτα για τις οποίες η Πολεοδομία Αθηνών νίπτει τα χείρας της και το Δασαρχείο τηρεί σιγή ασυρμάτου.
Οι πληροφορίες θέλουν το κτίριο να προορίζεται για την εγκατάσταση της 129ης Πτέρυγας και για γραφεία της Αερονομίας.
Τα νέα κτιριακά μεγαθήρια εντοπίστηκαν από τον Σύνδεσμο Προστασίας Υμηττού (ΣΠΑΥ), ο οποίος με απανωτά ερωτήματα από τις 29 Μαϊου στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας και του Δασαρχείου προσπάθησε να ελέγξει την νομιμότητά τους.
Η Πολεοδομία Αθηνών εδέησε να απαντήσει στην δεύτερη επιστολή του ΣΠΑΥ που εστάλη στις 5 Ιουνίου με διφορούμενο όμως τρόπο, υποστηρίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.
Η Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ κυρία Γωγώ Φιλίππου μας αποκαλύπτει ότι έχει ζητήσει συνάντηση με την στρατιωτική ηγεσία του στρατοπέδου, προκειμένου να ενημερωθεί για τον χαρακτήρα του ξενώνα χωρίς προς το παρόν το αίτημα να έχει ικανοποιηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από τη στιγμή που είναι εντός του στρατοπέδου υπάρχουν άλλοι κανόνες και νόμοι!
Η περιοχή βρίσκεται δίπλα στο στρατόπεδο Σακέτα και πλησίον της έκτασης όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει να εγκαταστήσει τον νέο κόμβο της Αττικής Οδού (κόμβος Σακέτα) σε έκταση 127 στρεμμάτων όπου σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υπουργείου θα κοπούν 3.800 δένδρα.
Για τις εγκαταστάσεις της αεροπορίας υπήρχε προεκλογική πρόταση του νυν δημάρχου Βύρωνα και Προέδρου του ΣΠΑΥ κ. Νίκου Χαρδαλιά τμήμα τους να παραχωρηθεί για τις υπηρεσίες του δημαρχείου και το 50% των υφιστάμενων υποδομών (χώροι καυσίμων κ.α) να αποδοθεί για κοινόχρηστο πράσινο.
Η πρόταση όμως γρήγορα αποσύρθηκε μετά τις καταγγελίες κατοίκων και συλλόγων της περιοχής, οι οποίες κατηγόρησαν τον κ. Χαρδαλιά ότι επιδίωκε να χτίσει δημαρχιακό μέγαρο μέσα στον Υμηττό. Τώρα έρχονται να …φυτεύσουν τις νέες εγκαταστάσεις!
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι χρήσεις μέσα στο στρατόπεδο δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής του Υμηττού. Όπως παρατηρεί ο Πολεοδόμος κ. Πάνος Τότσικας, εμπορική επιχείρηση ηλεκτρικών ειδών έχει εκδώσει και μοιράσει διαφημιστικά φυλλάδια που πλασάρουν το κατάστημά της στο στρατόπεδο ως υποκατάστημα!
Εντός του στρατοπέδου λειτουργούν super market και βενζινάδικο που είναι για αποκλειστική χρήση του στρατού αλλά σύμφωνα με τον κ. Τότσικα είναι τόσο χαλαρά τα μέτρα ελέγχου που αν κάποιος διαθέτει στρατιωτική ταυτότητα μπορεί με ευκολία να κάνει τα ψώνια του μέσα στο Σακέτα.
Στρατιωτικές πηγές, πάντως, υποστηρίζουν στο protothema.gr ότι δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε παράβαση της νομοθεσίας με την έγερση των νέων εγκαταστάσεων καθώς και ότι τόσο με τις τοπικές αρχές όσο και με συλλόγους πολιτών έχουν γίνει ενημερωτικές συναντήσεις με την παρουσίαση αεροφωτογραφιών, σχεδίων κλπ που αποδεικνύουν ότι δεν παραβιάζεται ο χαρακτήρας και το περιβάλλον της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: