Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ



Για δεκαετίες το εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, αποτελούσε σοβαρή εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος και επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων, όχι μόνο της Δραπετσώνας, αλλά και των γύρω περιοχών. Σήμερα, με αγαστή συνεργασία κρατικών επιτελείων, μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και δημοτικών παραγόντων, το έγκλημα συνεχίζεται με νέα μορφή. Σχέδια για εφοπλιστικό κέντρο, εμπορευματικές χρήσεις, πολυτελείς κατοικίες, μαρίνες ελιμενισμού πολυτελών θαλαμηγών , μεγάλες εκτάσεις απαγορευμένης εισόδου, περιορισμός της πρόσβασης στη θάλασσα, κάμερες παρακολούθησης …

ΠΟΙΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ;

ΚΑΛΕΣΜΑ
Η Πρωτοβουλία Αγώνα για τη δημιουργία Ενιαίου Άλσους στην ευρύτερη περιοχή των Λιπασμάτων, σας καλεί σε ένα ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ενάντια στην “ανάπλαση”.
Το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει την πρώτη μέρα προβολή ντοκιμαντέρ για την περιοχή των Λιπασμάτων, ενημέρωση για το θέμα και ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους και τη δεύτερη μέρα θα γίνει ενημέρωση από πρωτοβουλίες κατοίκων από διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για τους δημόσιους χώρους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/11 και ΚΥΡΙΑΚΗ 25/11 2007
ΣΤΙΣ 18:00, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ REX
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

Όλοι στην εκδήλωση, γιατί η ποιότητα της ζωής μας,
μας αφορά όλους.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ
ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ


Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Συναγωνιστές, Συναγωνίστριες

Για δεκαετίες το εργοστάσιο λιπασμάτων αποτελούσε σοβαρή εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος και επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων, όχι μόνο της Δραπετσώνας αλλά και όλων των γύρω περιοχών. Σήμερα με αγαστή συνεργασία κρατικών επιτελείων, μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και δημοτικών παραγόντων, το έγκλημα συνεχίζεται με νέα μορφή. Σχέδια για εφοπλιστικό κέντρο, εμπορευματικές χρήσεις, πολυτελείς κατοικίες, επιχειρηματικές δραστηριότητες, μαρίνες ελλιμενισμού πολυτελών θαλαμηγών, μεγάλες εκτάσεις απαγορευμένης εισόδου, περιορισμός στην θάλασσα, κάμερες παρακολούθησης.
Στα πλαίσια του διήμερου που θα διοργανώσουμε στη Δραπετσώνα στις 24 και 25 Νοέμβρη θα επιθυμούσαμε να παραβρεθείτε και να συμμετάσχετε καταθέτοντας τις εμπειρίες σας σε σχέση με τους τοπικούς αγώνες στην περιοχή σας, πως οργανώσατε την δράση σας, τι προβλήματα αντιμετωπίσατε. Το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει, την πρώτη μέρα προβολή ενημερωτικού υλικού (ντοκιμαντερ0 για την περιοχή των λιπασμάτων και ανοικτή συζήτηση με τους παρευρισκόμενους κάτοικους και την δεύτερη μέρα θα γίνουνε ενημερώσεις για ζητήματα δημοσίων χώρων από πρωτοβουλίες κατοίκων από διάφορες γειτονιές της Αθήνας και θα ακολουθήσει διάλογος για τους δημόσιους χώρους. Η Πρωτοβουλία Αγώνα εκτιμά: Αυτό που ονομάζεται ανάπτυξη για το κεφαλαίο και τους πολιτικούς διαχειριστές του τα τελευταία 60 χρόνια σημαίνει καταστροφή του περιβάλλοντος : αστικοποίηση, αντιπαροχή, καταστροφή δασών, εκχώρηση ελευθέρων χώρων σε ιδιώτες, τσιμεντοποίηση, μόλυνση κ.α. Η κατάσταση γίνεται σήμερα πιο δύσκολη εξαιτίας της αλλαγής κλίματος και του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η πολιτική και οικονομική εξουσία μαζί με τους εκφραστές της επιχειρεί το ίδιο σχέδιο ανάπτυξης από το Σούνιο μέχρι και το Πέραμα, όπου εντάσσεται και η περιοχή-φιλέτο της Δραπετσώνας, το καλύτερο γι’ αυτούς οικόπεδο. Υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο πολεοδομικών αναδιαρθρώσεων με την κατασκευή εμπορικών κέντρων, μαρίνων, μεζονέτων, εφοπλιστικών city κ.α αλλά και την παραπέρα εκμετάλλευση περιοχών όπως το Ελληνικό, Μοσχάτο και του λιμανιού του Πειραιά. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια τη χειροτερέψει των όρων διαβίωσης των κατοίκων και της καθημερινής μας ζωής, το κλείσιμο του αιγιαλού όπου τα σκυλάδικα έχουν αφήσει ανοιχτό, επαναχαραξη οικισμών έως και διωγμό πληθυσμού (γκρέμισμα προσφυγικών Δραπετσώνας).
Θεωρούμε ότι τέτοια σχέδια ανάπτυξης αντιμετωπίζονται μόνο από τα κάτω, δηλαδή με Πρωτοβουλίες-Συνελεύσεις κατοίκων με ξεκάθαρο αντιθεσμικο και αντιεραρχικο ρόλο και λειτουργία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου ο παραγοντισμος και τελικά η ‘’εκλογοποιηση΄΄ τέτοιων κινήσεων οδήγησαν τους αγώνες των κατοίκων σε εκφυλισμό και χάθηκαν.
Χρήσιμο θα ήταν να μας ενημερώσετε εγκαίρως αν θα μπορέσετε να συμμετάσχετε, καθώς και ότι προτάσεις έχετε για συζήτηση να μας τις γνωστοποιήσετε ώστε να τις επεξεργαστούμε.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε
Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή.
Οι Δημόσιοι Χώροι ανήκουν στον Λαό.
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΑΛΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: