Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

«Γιατί αυτή η κοινή συνέντευξη τύπου;»

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ για τις υποθέσεις
1. ΓΟΥΔΗ
2. ΕΛΑΙΩΝΑΣ
3. υπογειοποίηση του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ
4. ΑΧΕΛΩΟΣ
5. ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ
που θα εξετάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 2-11-2007
Τρίτη 30-10-2007 στις 13:00, αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 60.

«Γιατί αυτή η κοινή συνέντευξη τύπου;»
Ηλίας Γιαννίρης, Συντονιστής
εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα,
υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας www.asda.gr/elxoroi/elxoroi.htm

Βρισκόμαστε λίγους μήνες μετά τις πυρκαγιές της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού.
Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας είχε υποστηρίξει σε Συνέντευξη Τύπου στις αρχές Ιούλη 2007 ότι πρέπει να υπάρχει μορατόριουμ και άρση των πολιτικών για τους ελεύθερους χώρους με στόχο τη φύτευση των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει.
Αντί αυτού βλέπουμε τι συνέχιση των ίδιων πολιτικών για τις πόλεις, σαν να μη συνέβη τίποτε.

Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ:
Είναι γνωστό ότι η σημερινή Βουλή είναι αναθεωρητική, και ότι τα άρθρα 24, 117 και 100 είναι αναθεωρητέα.
Πληροφοριακά η αναθεώρηση του άρθρου 24 αφορά τον αποχαρακτηρισμό περίπου 40 εκατ. στρ. που σήμερα προστατεύονται. Επίσης, αφορά και τα άλση και πάρκα που βρίσκονται μέσα σε αστικές περιοχές. Το άρθρο 117 αφορά την υποχρεωτική κήρυξη αναδάσωσης σε δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που κάηκαν ή αποψιλώθηκαν μ' άλλον τρόπο. Το άρθρο 100 αφορά το «καπέλωμα» του ΣτΕ από ένα Συνταγματικό Δικαστήριο, προοπτική στην οποία μεταξύ άλλων έχει αντιδράσει το ίδιο το ΣτΕ, αλλά και πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ κ. Στ Δήμας.
Για εμάς η περικοπή των όποιων αρμοδιοτήτων έχει σήμερα το ΣτΕ κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επιδιώκουν οι αγωνιζόμενοι πολίτες.
Είναι γνωστό επίσης ότι με τη διακοπή της Επιτροπής Αναθεώρησης της προηγούμενης Βουλής σήμερα χρειάζονται 180 ψήφοι και όχι 151.
Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η σημερινή ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού. Οι διεργασίες που γίνονται στα 2 κόμματα εξουσίας μπορεί να οδηγήσει συγκυριακά και με τη συνεπικουρία του ΛΑΟΣ σε 180 ψήφους και αναθεώρηση του Συντάγματος.
Δύο πράγματα χρειάζονται τα δάση στην Ελλάδα: να τα αφήσουμε ήσυχα και να τα χαρτογραφήσουμε, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα του 1975 και που μετά από 37 χρόνια καμιά κυβέρνηση δεν υλοποίησε.

Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ:
Διάφορα τοπικά κινήματα σήμερα βλέπουν καθαρά ότι οι πολιτικές που δρομολογήθηκαν με την Ολυμπιάδα του 2004, σήμερα αφαιρούν πολύτιμες εκτάσεις αστικής γης δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα, τις μετατρέπουν σε εμπόρευμα και σε ιδιωτική χρήση. Βασικός άξονας αυτών των πολιτκών ήταν η μη υλοποίηση του έργου ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ, που για φυτεύσεις δέντρων υλοποιήθηκε κατά μόλις 5%. Έτσι οι ιδιώτες θα έπαιρναν ελεύθερες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
Ένας σημαντικός πολιτικός προσανατολισμός σήμερα περιγράφεται από τις αναλύσεις για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού, που στοχεύει στην επέκταση του κατασκευαστικού και του κτηματομεσιτικού τομέα και των μονάδων σταθερού παραθερισμού με γήπεδα γκόλφ κλπ και όχι στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.
Ένας τρίτος άξονας πολιτικών αφορά τις ΣΔΙΤ.
Τέλος, συνεχίζονται οι πολιτικές που υποβαθμίζουν τους βιοτόπους, τις ακτές, τα νερά, τα ποτάμια, τις περιοχές NATURA τις περιοχές προστασίας RAMSAR κλπ. Φτάσαμε στο σημείο πολλές περιοχές όχι μόνο να πίνουν καρκινογόνο νερό αλλά και να παράγουν τρόφιμα με καρκινογόνο νερό που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες χώρες.
Όλο και περισσότερο διαμορφώνεται η κοινή άποψη μεταξύ των ενεργών πολιτών αυτής της χώρας ότι οι υποθέσεις που εξετάζονται την Παρασκευή 2-11-07, δεν είναι ξεχωριστές και μεμονωμένες, αλλά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που υλοποιούνται και των πολιτικών που δεν υλοποιούνται.

ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

Οι 5 υποθέσεις που συμπτωματικά εξετάζονται την Παρασκευή 2-11-07 από το ΣτΕ δεν είναι οι μόνες.
Έχουν προηγηθεί πάρα πολλές προσφυγές στο ανώτατο δικαστήριο από κινήσεις πολιτών, συλλόγους και φορείς για θέματα ποιότητας ζωής στο παρελθόν.
Γενικό συμπέρασμα είναι ότι, ακόμη και αν κερδηθούν ορισμένες υποθέσεις, οι πολιτικές που εφαρμόζονται επιδιώκουν να αναιρούν τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Ακολουθώντας αυτό τον προσανατολισμό τα κόμματα εξουσίας έφτασαν στο σημείο να εκδώσουν πολεοδομικές άδειες και όρους δόμησης από την ίδια τη Βουλή (περίπτωση Mall).
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις διαβλέπουμε σημαντικές σημερινές εντάσεις. Ας αναφέρουμε μερικές από τις πάνω από 80 που έχουμε καταγράψει σε όλο το λεκανοπέδιο:
Η απόφαση του ΚΑΣ για τουριστικοποίηση του Φιλοπάππου και την απώλεια ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών.
Η επιδίωξη να γκρεμίσουν τα διατηρητέα Δ. Αρεοπαγίτου για να έχει θέα το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης
Η επιδίωξη του Δήμου Ζωγράφου να παραδώσει τη Βίλα Ζωγράφου σε ιδιώτες.
Το γκαράζ στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων (προχτές εκδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα και δεν παρέστη ο Δήμος αλλά η εργολήπτρια εταιρεία)
Η επιδίωξη να χτιστεί η Πράσινη Ζώνη του Ολυμπιακού Χωριού.
Για πολλές περιπτώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλη την Ελλάδα επίκεινται και νέες προσφυγές στο ΣτΕ.
Οι ενεργοί και δραστήριοι πολίτες και συλλογικότητες που αντιστέκονται, αντιμετωπίζουν καθημερινά ένα εχθρικό κράτος, μια εχθρική δημόσια διοίκηση, εχθρικές αυτοδιοικήσεις.
Απαιτούν δημόσια έγγραφα με εισαγγελικές παραγγελίες, βλέπουν τα δημοτικά συμβούλια να είναι κλειστά για αυτούς, πληρώνουν καθημερινά από την τσέπη τους τεράστια ποσά για δικαστήρια και προσφυγές. Υφίστανται μηνύσεις από τους ιδιώτες που θίγονται τα συμφέροντά τους από τον αγώνα για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, π.χ. για διαφυγόντα κέρδη (π.χ. Μαρίνα Ζέας, περίπτωση Θων κλπ) ή για προσβολή της προσωπικότητάς τους και της εταιρείας τους (Περίπτωση Πόρτο Καρρά, εκβραχισμών στην Άνω Κυψέλη κλπ). Συχνά αντιμετωπίζουν και τραμπούκους (π.χ. Προαστιακός, Ελληνικό, Σχολείο Πολυγώνου, κλπ). Φτάσαμε στο σημείο να γίνονται ακόμη και συλλήψεις για δενδροφύτευση σε νομαρχιακό χώρο (Π. Άρεως)

Για όλα αυτά αποφασίσαμε να δώσουμε αυτή την κοινή συνέντευξη τύπου.

Γιατί οι αγώνες των ενεργών πολιτών, όσων αντιστέκονται, έχουν κοινά χαρακτηριστικά
Γιατί οι πολίτες είναι στη γωνία και δεν υπάρχει διαβούλευση
Γιατί οι πολιτικές κατά των βιοτόπων, των ελεύθερων χώρων και κατά της ποιότητας ζωής είναι διαχρονικές και συγκεκριμένου προσανατολισμού που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την προοπτική της βιωσιμότητας.
Πιστεύω ότι με την παρουσίαση της καθεμιάς υπόθεσης που θα ακολουθήσει, θα πειστείτε ότι και οι 5 υποθέσεις αποτελούν διαφορετικές πλευρές του ίδιου προβλήματος. Των πολιτικών που επι δεκαετίες εφαρμόζονται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, και των τοπικών κινημάτων που αντιστέκονται αλλά και πληθαίνουν, βλέποντας τα αδιέξοδα αυτών των πολιτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: