Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30-10-2007
ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ
Παρουσιάστηκαν οι θέσεις των επιτροπών πολιτών για 5 ξεχωριστές υποθέσεις
(ΓΟΥΔΗ-ΕΛΑΙΩΝΑΣ-υπογειοποίηση του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ-ΑΧΕΛΩΟΣ-ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ)
που εξετάζονται από το ΣτΕ την Παρασκευή 2-11-2007

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ για τις υποθέσεις ΓΟΥΔΗ, ΕΛΑΙΩΝΑ, υπογειοποίηση του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ, ΑΧΕΛΩΟ και ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ
που θα εξετάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 2-11-2007, στο Δικηγορικό Συλλόγο Αθήνας, Ακαδημίας 60.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Ηλίας Γιαννίρης, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, έθεσε το γενικό πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου. Αναφερόμενος στους λόγους της κοινής συνέντευξης, διατύπωσε αρχικά τη θέση ότι «όλο και περισσότερο διαμορφώνεται η κοινή άποψη μεταξύ των ενεργών πολιτών αυτής της χώρας ότι οι υποθέσεις που εξετάζονται την Παρασκευή 2-11-07, δεν είναι ξεχωριστές και μεμονωμένες, αλλά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που υλοποιούνται και των πολιτικών που δεν υλοποιούνται».
Ο κ. Γιαννίρης επισήμανε ότι, λίγους μήνες μετά τις πυρκαγιές της Πάρνηθας και των άλλων περιαστικών βουνών συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές επίθεσης κατά των λιγοστών ελεύθερων χώρων παρά την κοινή πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει έκτακτο σχέδιο οικολογικής ανασυγκρότησης με άρση των καταστροφικών πολιτικών για τους ελεύθερους χώρους και τη φύτευση των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει.
Αυτές οι πολιτικές, συνέχισε ο κ. Γιαννίρης, έχουν ως πρώτο άξονα τη συνταγματική αναθεώρηση των άρθρων 24, 100 και 117 και τις προθέσεις άρσης των διατάξεων προστασίας των δασών, διαδικασιών αναδάσωσης και περιστολής των αρμοδιοτήτων του ίδιου του ΣτΕ και ως δεύτερο άξονα τη μετατροπή σε εμπόρευμα και σε ιδιωτική χρήση όχι μόνο τους ελεύθερους χώρους αλλά και κάθε προστατευόμενης περιοχής.
Πολιτικές που στοχεύουν στην γενικευμένη εξυπηρέτηση συμφερόντων του κατασκευαστικού και κτηματομεσιτικού τομέα αντί των απαιτούμενων πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διασφάλισης της ποιότητας ζωής τόσο στις πόλεις όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Οι ενεργοί και δραστήριοι πολίτες και συλλογικότητες που αντιστέκονται, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον, αντιμετωπίζουν καθημερινά ένα εχθρικό κράτος, μια εχθρική δημόσια διοίκηση, εχθρικές αυτοδιοικήσεις» υπογράμμισε ο κ. Γιαννίρης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την απουσία διαβούλευσης. Και συνέχισε: «Οι πολίτες απαιτούν δημόσια έγγραφα με εισαγγελικές παραγγελίες, βλέπουν τα δημοτικά συμβούλια να είναι κλειστά για αυτούς, πληρώνουν καθημερινά από την τσέπη τους τεράστια ποσά για δικαστήρια και προσφυγές. Υφίστανται μηνύσεις από τους ιδιώτες που θίγονται τα συμφέροντά τους από τον αγώνα για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, π.χ. για διαφυγόντα κέρδη (π.χ. Μαρίνα Ζέας, περίπτωση Θων κλπ) ή για προσβολή της προσωπικότητάς τους και της εταιρείας τους (Περίπτωση Πόρτο Καρρά, εκβραχισμών στην Άνω Κυψέλη κλπ). Συχνά αντιμετωπίζουν και τραμπούκους (π.χ. Προαστιακός, Ελληνικό, Σχολείο Πολυγώνου, κλπ). Φτάσαμε στο σημείο να γίνονται ακόμη και συλλήψεις για δενδροφύτευση σε νομαρχιακό χώρο (Π. Άρεως)»
Στη συνέχεια ο κ. Νίκος Γεωργόπουλος, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, αναφέρθηκε στην υπάρχουσα νομοθεσία και τις μελέτες δημιουργίας του Πάρκου, που διαχρονικά αθετήθηκαν και καταστρατηγήθηκαν μέχρι του σημείου να μονιμοποιηθεί αντί να απομακρυνθεί η Ολυμπιακή εγκατάσταση Μπάντμιντον, και να τύχει μακροχρόνιας μίσθωσης και εκμετάλλευσης, κατά του οποίου έχει κατατεθεί η προσφυγή στο ΣτΕ. Ο κ. Γεωργόπουλος επισήμανε επίσης τη συνεχή κατάτμηση του χώρου του Πάρκου και τη χωροθέτηση διαφόρων άλλων εγκαταστάσεων που καταστρατηγούν στο σύνολο την ύπαρξη του μητροπολιτικού πάρκου.
Ο κ. Σταμάτης Βακιρτζής, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα για τη Βίλα Ζωγράφου, αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και εστίασε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει για την πόλη η διατήρηση της Βίλας Ζωγράφου και η παρεμπόδιση, με κάθε πρόσφορο μέσο, ακόμη και με το ΣτΕ, των σχεδίων του Δήμου Ζωγράφου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα εχθρικός σε κάθε αντίθετη φωνή, να χτίσει το Κτήμα Ζωγράφου, και μάλιστα καταβάλλοντας υπερβολικό τίμημα στους κληρονόμους των καταπατητών.
Ο κ. Σπύρος Πηλίτσης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα αναφέρθηκε στη χαμένη ευκαιρία να γίνει πράσινο ο Ελαιώνας αλλά και στις πολιτικές που ευνοούν τα μεγάλα κατασκευαστικά και εμπορικά συμφέροντα. Ανέφερε ότι η προσφυγή στο ΣτΕ αφορά την υπερτιμολόγηση μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Εθνικής Τράπεζας, που ζημιώνει το Δήμο, αλλά και το γεγονός ότι τέτοιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία για τη μεταβίβαση της γης. Μάλιστα, σε παρέμβασή του ο Δικηγόρος της προσφυγής, κ. Κ. Παπαδάκης ανέλυσε ειδικότερα το αίτημα ακύρωσης της πράξης που έγινε μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Εθνικής Τράπεζας.
Η Κα Αθηνά Μερτζέλου, εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών 4ου Διαμερίσματος για την υπογειοποίηση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, αναφέρθηκε στο αρχικό Ολυμπιακό σχέδιο της υπογειοποίησης και στην τελική προώθηση της υπέργειας λύσης, με επίκληση τεχνικών εμποδίων και παράλληλες ανοίκειες επιθέσεις κατά των κατοίκων και του αγώνα τους.Κατά της υπέργειας λύσης έχουν προσφύγει οι πολίτες. Ανέφερε ότι η υπογειοποίηση θα ενοποιήσει την περιοχή και θα δημιουργήσει σημαντική ελεύθερη έκταση και κατήγγειλε τις αποφάσεις για δόμηση 85.000 τ.μ. στο Σταθμό Λαρίσης.
Η Κα Βούλα Βλάχου, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Κίνησης Ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου, ανέφερε ότι παρά τις 4 δικαιωμένες προσφυγές στο ΣτΕ κατά το παρελθόν, η κυβέρνηση προχωράει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση της Μεσοχώρας, κατά της οποίας έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, θεωρώντας ότι είναι αντισυνταγματική. Επίσης, ανέφερε ότι η θέση της Επιτροπής είναι συνολικά κατά της εκτροπής του Αχελώου για περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς λόγους, καθώς και ότι υπάρχουν λύσεις διαχείρισης του νερού στη Θεσσαλία χωρίς να γίνει το κολοσσιαίο έργο της εκτροπής, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει εξηγηθεί ούτε στους ίδιους τους Θεσσαλούς αγρότες ότι αυτοί τελικά θα πληρώνουν για το νερό της εκτροπής.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η εισήγηση του Παγκρήτιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και το αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων προς το ΣτΕ για ακύρωση της ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Κάβο Σίδερο», γιατί παραγνωρίζεται η προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να απειλούνται 26.000 στρ. από 6 τουριστικά χωριά, 3 γήπεδα γκόλφ, συνεδριακό κέντρο και διάφορα άλλα κτίσματα εστίασης και εμπορίου. Η περιοχή αυτή μάλιστα, αναφέρθηκε ότι βρίσκεται μέσα σε περιοχή NATURA και είναι άνυδρη και περιοχή υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση, τη στιγμή που μόνο τα γήπεδα γκόλφ έχουν εξωφρενικές απαιτήσεις σε νερό.
Οι 5 προσφεύγοντες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την έκβαση των υποθέσεών τους και υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η αλληλεγγύη των πολιτών στους αγώνες τους.
Η συνέντευξη τύπου έκλεισε με διευκρινιστικές ερωτήσεις και παρεμβάσεις.

πληροφορίες: Ηλίας Γιαννίρης, igiann@tee.gr, τηλ 6974185330

Περισσότερα:
ΓΟΥΔΗ: (Ν. Γεωργιόπουλος 6974433685) http://www.asda.gr/elxoroi/goudi2.htm
ΕΛΑΙΩΝΑΣ: (Σπ. Πηλίτσης 6945395968) http://elaionas.wordpress.com/
ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: (Αθηνά Μερτζέλου athinamertz@yahoo.gr) http://www.asda.gr/elxoroi/proast2.htm
ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ: http://www.ecocrete.gr
ΑΧΕΛΩΟΣ: (Β. Βλάχου 6972827442)

Δεν υπάρχουν σχόλια: