Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

Μήνυμα εκ μέρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ "ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ"
Μήνυμα εκ μέρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης

στην κοινή συνέντευξη τύπου της Τρίτη 30-10-2007 των εκπροσώπων 5 ξεχωριστών υποθέσεων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία Ελεύθερων χώρων και την ποιότητα ζωής και που θα εξεταστούν την Παρασκευή 2-11-2007 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σητεία, 29 Οκτωβρίου 2007

Εκατοντάδες πολίτες κυρίως από τους Δήμους της Ανατολικής Κρήτης Ιτάνου, Σητείας και σύσσωμες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αρ. 163381/4564/5.2.2007 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου "Κάβο Σίδερο" σε έκταση 26.000 περίπου στρεμμάτων του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Δήμου Ιτάνου Νομού Λασιθίου, με φορέα υλοποίησης την εγγλέζικη εταιρεία «Loyalward Ltd» ή αλλιώς «Minoan Group».
Πρόκειται για ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης ασυνήθιστα μεγάλων διαστάσεων, το οποίο άγεται και φέρεται για πάνω από 15 χρόνια και το οποίο συντίθεται από έξι τουριστικά «συγκροτήματα – χωριά» δυναμικότητας 7.000 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ, συνεδριακό κέντρο, εστιατόρια, αναψυκτήρια, εμπορικά καταστήματα, δρόμους και όλη την απαραίτητη υποδομή για την λειτουργία του.
Το έργο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μέσα σε μια αμιγώς φυσική περιοχή, άριστα διατηρημένη, η οποία διαθέτει αξιοζήλευτη αισθητική και τεράστια ιστορική, πολιτιστική, αρχαιολογική και περιβαλλοντική σημασία (Φοινικόδασος Bάι, Ερημούπολη - Ίτανος) με τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της Κρητικής φύσης που είναι η φρυγανώδης και δασική βλάστηση, η πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Τυχόν πραγματοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα προκαλέσει μεγάλες αρνητικές περιβαλλοντικές, χωροταξικές, και κοινωνικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επιβάλλοντας ένα πρότυπο ανάπτυξης εντελώς ξένο προς τη φυσιογνωμία του Νομού Λασιθίου και της Κρήτης.
Το σχέδιο αυτό παραγνωρίζει κατά ευθύ τρόπο την προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου και των φυσικών πόρων και αντιστρατεύεται κάθε έννοια βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης εγκαθιστώντας τεράστια τουριστικά συγκροτήματα σε παραλιακούς λόφους και παραλίες που διατηρούν τα πρωτογενή φυσικά χαρακτηριστικά τους και γήπεδα γκολφ και παρεμβάσεις σε περιοχές που διατηρούν αναλλοίωτη την παραδοσιακή Κρητική βλάστηση και αισθητική.

Το έργο χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στα Βαλκάνια και είχε όλη την υποστήριξη από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Πα.Σο.Κ. Στην πραγματικότητα, όπως καταδεικνύεται, πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο σκάνδαλο από οικονομική, αναπτυξιακή και περιβαλλοντική σκοπιά.
Παράβαση κραυγαλέα είναι το γεγονός ότι η έκταση στην οποία σχεδιάζεται η επένδυση βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 με κωδικούς GR 4320009 και GR 4320009 "Βορειοανατολικό Άκρο Κρήτης: Διονυσάδες, Ελάσα και Χερσόνησος Σίδερο" που αποτελεί Τόπο Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Για την περιοχή, η πολιτεία δεν μερίμνησε, όπως είχε υποχρέωση, ούτε να την προστατεψει, ούτε και να συστήσει τον απαραίτητο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας, Φορέα Διαχείρισής της. Το Διαχειριστικό Σχέδιο που είχε εκπονηθεί και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, περίμεναν 10 χρόνια τώρα στα συρτάρια του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για να δουν να ανατρέπονται από μια περιπτωσιακή απόφαση έγκρισης μιας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!
Η επένδυση γίνεται σε μια περιοχή που ανήκει στην πολύ υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση Ξηρο - Θερμο Μεσογειακή Ζώνη. Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους αγωνιζόμαστε να σταματήσουμε αυτό το καταστροφικό έργο είναι το γεγονός ότι η επένδυση αυτή μαζί με τις υπόλοιπες που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιτάνου ξεπερνούν τα 30.000 στρέμματα και οι υποδομές τους αφορούν σε περίπου 11.000 κλίνες και 5 ή περισσότερα γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών και όλα αυτά σε ένα δήμο με πληθυσμό 2.514 κατοίκους (!) που απασχολούνται σε ήπιες γεωργικές και τουριστικές εκμεταλλεύσεις.
Ειδικά, οι απαιτήσεις τέτοιων επενδύσεων σε νερό είναι εξωφρενικές για μια περιοχή της Ελλάδας που στη χαρτογράφηση για τις περιοχές υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση βρίσκεται στο κόκκινο.
Ούτως ή άλλως, όμως, δεν είναι, θεμιτό να σχεδιάζονται τέτοιου μεγέθους και έκτασης έργα, με γήπεδα γκολφ και χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες μέσα σε οποιαδήποτε περιοχή, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες για τον προσδιορισμό και την λεπτομερή οριοθέτηση των περιοχών και για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.
Καταφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας επειδή η ένσταση που υποβάλλαμε στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ούτε καν απαντήθηκε! Στο πολυσέλιδο κείμενο της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, κάπου απλά αναφέρεται ότι «ελήφθη υπ΄όψη»!
Αισιοδοξούμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, ένας από τους ελάχιστους θεσμούς στη χώρα μας που δείχνουν πραγματική ευαισθησία για την εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματος, θα λάβει πολύ πιο σοβαρά υπ΄όψη τις αιτιάσεις μας.
Στο μεταξύ, εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για την κοινωνία και το περιβάλλον, απαιτώντας:
Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 του Συντάγματος
Να μην αποδυναμωθεί η δικαστική εξουσία
Να αποσυρθεί το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό, που επιχειρεί να νομιμοποιήσει την κυριαρχία του μαζικού τουρισμού και την επέλαση του real estate στη χώρα μας, θύματα των οποίων είναι ήδη σε πολύ μαγάλο βαθμό τα νησιά μας μεταξύ των οποίων και η Κρήτη.

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Ιτάνου
Συντονιστική Επιτροπή Κινήσεων και Οικολογικών Ομάδων Επαρχίας Σητείας
Οικολογική Ομάδα Σητείας
Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη"συντονιστικό όργανο 15 οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω.
Σωματεία, οργανώσεις και επιτροπές αγώνα που απαρτίζουν το Δίκτυο (αλφαβητικά):
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ Α. Π. Ε. ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
www.ecocrete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: