Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Μπορεί και πρέπει η Τ.Α. να ασχολείται με την υγεία ;

Θα προσπαθήσω να απαντήσω στο ερώτημα

Μπορεί και πρέπει η Τ.Α. να ασχολείται με την υγεία ;

Αν πρέπει να ασχολείται με ποιό τρόπο να το κάνει, πώς δηλαδή μπορεί να προστατεύσει την υγεία των πολιτών ;
Θα ξεκινήσω απο τον ορισμό της υγείας, γιατι δεν είναι τόσο αυτονόητο οσο φαίνεται. Τι είναι η υγεία , απο τι εξαρτάται και ποιές είναι πράγματι οι υπηρεσίες υγείας.
Γιατροί , νοσηλευτές, νοσοκομεία, φάρμακα, θεραπείες, όλα αυτά είναι υπηρεσίες αντιμετώπισης της ασθένειας.
Η μεγαλύτερη ισότητα στην ασθένεια είναι να χρειαζόμαστε όλο και λιγότερο τις υπηρεσίες που αναφέραμε.
Η μεγαλύτερη ισότητα στην ασθένεια είναι η υγεία.
Λοιπόν σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.
Ως υγεία ορίζεται η δυναμική κατάσταση που περιλαμβάνει την φυσική, πνευματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία.
Οι προυποθέσεις της καλής υγείας λοιπόν σύμφωνα με τον ΠΟΥ( Aλμα-Ατα 1978) είναι :
- απελευθέρωση απο τον φόβο του πολέμου
- ίσες ευκαιρίες για όλους
- ικανοποίηση βασικών αναγκών όπως καλή διατροφή, βασική εκπαίδευση, νερό και εγκαταστάσεις υγειινής, αξιοπρεπής κατοικία και περιβάλλον, ασφαλής εργασία.

Είναι φανερό οτι η υγεία δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους ειδικούς και τους τεχνοκράτες υγείας, ούτε μόνο την πολιτική του υπουργείου υγείας.
Η υγεία εξαρτάται απο απο τις γενικότερες πολιτικές που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται.







Ενα παράδειγμα
Ερευνητές απέδειξαν οτι μόλις το 8-10% του διπλασιασμού του προσδόκιμου επιβίωσης τον τελευταίο αιώνα, οφείλεται στην ιατρική πρόοδο. Το υπόλοιπο 90% οφείλεται σε άλλους λόγους. Παράδειγμα η φυματίωση. Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα απο φυματίωση, έπεφτε ραγδαία στην Ευρώπη πολύ πριν την ανακάλυψη του εμβολίου και των φαρμάκων και οφείλεται στην βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.
Το χρήμα , λόγω κέρδους σπαταλιέται στο 10%. Πολλά δις στα φάρμακα και στα νοσοκομεία και ελάχιστα σε αυτό το 90% που αφορά την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την πρόληψη.

Δεν μπορούμε λοιπον να μιλάμε για υγεία σε μια κοινωνία που γίνεται ολοένα και πιο άνιση, με ανεργία και ανασφάλιστη εργασία..
Δεν μπορούμε να μιλάμε για υγεία θεοποιώντας την «ανάπτυξη» τα κέρδη και τους καταναλωτικούς παραδείσους.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για υγεία με τέτοια περιβαλλοντική πολιτική, με ατμοσφαιρική ρύπανση και αδιαφορία για των έλεγχο των βλαπτικών αερίων, με απελευθέρωση των μεταλλαγμένων καλλιεργειών, ούτε με αυτο το μοντέλο ανάπτυξης των πόλεων χωρίς πράσινο και ελεύθερους χώρους.

Με λίγα λόγια η ανισότητα που παράγει ο καπιταλισμός εχει ως παράγωγο την ανισότητα στην υγεία, γι’ αυτό και η μεγαλύτερη συνισφορά στην υγεία την δική μας και των γύρω είναι ο αγώνας για την ανατροπή αυτού του συστήματος.
Είναι ο αγώνας για αξιοπρεπή κατοικία για όλους, για εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές και ασφάλιση, αλλά και για αξιοπρεπείς συντάξεις με ανθρώπινα όρια ηλικίας.
Ειναι ο αγώνας για περισσότερους ελεύθερους δημόσιους χώρους και για την προστασία τους απο την επιδρομή των επιχειρηματιών-επενδυτών.






Η Τ.Α. πώς μπορεί να παρέμβει στο θέμα της υγείας ;
Εχοντας υπ’οψιν τα παραπάνω ο δρόμος είναι συγκεκριμένος.
Οι δήμοι πρέπει να προσπαθούν να εξασφαλίσουν για τους κατοίκους τους, όλες εκείνες τις συνθήκες που προάγουν την καλή υγεία. Στα θέματα γενικότερης πολιτικής πρέπει να διεκδικούν μαζί με τους πολίτες μια άλλη κοινωνία, χωρίς ανισότητες και με κοινωνική φροντίδα του κράτους. Ενός κράτους που θα διασφαλίζει ίση, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία χωρίς ανεργία και με ασφαλή δουλειά.
Στα θέματα δε που αφορούν τη γειτονιά τους η παρέμβαση των δήμων μπορεί να είναι σπουδαία για την υγεία, με πεδίο δόξης λαμπρό.
Θα πολεμά όσα βλάπτουν την υγεία και δυστυχώς στις πόλεις που ζούμε αυτά είναι πολλά, ενω θα προασπίζεται οσα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και άρα την καλή υγεία.
Να φέρω λίγα παραδείγματα
-στην πυκνή δόμηση μπορεί να απαντήσει με μείωση του Σ.Δ.
-προάσπιση των ελεύθερων δημόσιων χώρων πρασίνου που βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής
-παρεμβάσεις στον αστικό ιστό που διευκολύνουν την βάδιση, την φυσική άσκηση όλων των ηλικιών, την χρηση ποδηλάτου κλπ.
-απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που αποδεδειγμένα πλέον ασκούν βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία
Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολλά σημεία παρέμβασης και δράσης για την Τ.Α. στο θέμα της υγείας, οσον αφορά την πρόληψη και την αγωγή υγείας.













Αυτό το πεδίο, της πρόληψης και της αγωγής υγείας είναι και το πεδίο που πρέπει να ασχολείται η Τ.Α. και όχι τα δημοτικά ιατρεία όπως στήνονται σε όλους τους δήμους με ενα πιεσόμετρο και ενα στηθοσκόπιο, χωρίς σχέδιο και χωρίς αποτελεματικότητα αφου δεν συνδέονται με νοσοκομείο. Στήθηκαν για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις πόλεις αλλά ουσιαστικά δεν προσφέρουν. Αυτο είναι αντικείμενο των κέντρων υγείας αστικού τύπου συνδεδεμένων με το ΕΣΥ.
Οι δήμοι πρέπει με οργανωμένο σχέδιο, ενιαίο στις πόλεις,τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικών ενώσεων δήμων να παρέμβουν στην υγεία με ΝΠΔΔ που το Δ.Σ. και το ανθρώπινο δυναμικό τους θα αποτελείται οχι μόνο απο τεχνοκράτες της υγείας αλλά και απο όλες εκείνες τις ειδικότητες που το αντικείμενό τους σχετίζεται με την υγεία μας, όπως πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, βιολόγοι, γεωπόνοι κλπ.
Στόχος η συντονισμένη και με σχέδιο διαμόρφωση όλων εκείνων των συνθηκών σε τοπικό επίπεδο που θα εξασφαλίσουν την υγεία των κατοίκων.


Νίκαια 20/2/08


Παναγιώτης Μακρίδης Ιατρός Βιοπαθολόγος
Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας
( Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ

Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΣ ΑΣΧΕΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΔΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.Ο ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ Η΄ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΒΙΟ, ΤΗ ΖΩΗ. ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ (ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ), ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΟΜΗ –ΜΟΡΦΗ (ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ, ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΖΩΩΝ, ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ) ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ) ΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ (ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ).

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΘΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΠΟΥ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΑΤΡΟΙ ΩΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ, ΑΦΟΥ Ο ΟΡΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ, ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Η ΙΑΤΡΙΚΗ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ, ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΒΙΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ, ΒΙΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΒΙΟΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΛΠ. ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΔΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ .

ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΕ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΜΗΜΑ ΕΝΙΑΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ, ΩΣΤΟΣΟ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΕΝΩ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ).

ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (ΒΛ. SITE ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ). ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 1983 ΕΩΣ ΤΟ 2001 ΕΙΧΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ. ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ Ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ ΑΥΞΗΣΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΤΙΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Η΄ ΙΑΤΡΙΚΗ . ΕΞΑΛΛΟΥ, ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΣΤΟΥΣ 10 ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΟΡΙΑ. Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΧΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ.


ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΠΡΟΚΟΠΟΥΣ (ΟΧΙ ΟΛΟΙ) ΔΙΚΑΤΣΑΔΕΣ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΝ ΤΟ ΓΩΝΙΑ-ΜΑΓΑΖΙ (ΙΑΤΡΕΙΟ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ) ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΜΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ.

ΕΠΙΣΗΣ, Ο ΚΟΜΠΛΕΞΙΣΜΟΣ ΑΛΛΩΝ ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΑΔΙΚΑ , ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ , ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ (ΜΕ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ, ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ) ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΩΝ.

Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΠΟ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ. ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΤΙ Ο ΧΗΜΙΚΟΣ Ή Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΑΝΤΙΠΟΙΕΙ ΕΡΓΟ ΒΙΟΛΟΓΟΥ.

ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΡΙΑ-ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΚΥΤΤΑΡΑ-ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΙ-ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ, ΕΜΒΡΥΟ-ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ ΚΤΛ.
ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ, ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ (ΒΑΚΤΗΡΙΟΛΟΓΙΑ, ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΙΑ, ΙΟΛΟΓΙΑ) ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ, ΟΧΙ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ.

ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ, ΛΟΙΠΟΝ , ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΑΣ. ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΓΝΩΣΗ, ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΝ ΟΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ. ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ.

ΜΕ ΦΙΛΟΤΙΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΟΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΟΙ. Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΤΕΠ-92) (INTERNATIONAL STANDARD CLASSIFICATION OF OCCUPATIONS-ISCO) ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΔΓΕ) ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΟΙ ΑΝΑΤΟΜΟΙ, ΟΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΙ, ΟΙ ΒΙΟΦΥΣΙΚΟΙ, ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΟΙ, ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ, ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.
ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ Η ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΕΝΝΟΙΕΣ, ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ Η ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΒΟΤΑΝΙΚΗ, ΖΩΟΛΟΓΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΑΤΟΜΙΑ,ΒΑΚΤΗΡΙΟΛΟΓΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑ, ΓΕΝΕΤΙΚΗ, ΓΕΩΠΟΝΙΑ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ.

ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ, ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. ΣΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ, ΕΠΙΣΗΣ, ΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ, ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ.
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΟΙ (2312).

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ ΓΙΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. ΆΛΛΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ MARKETING.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΤΕΠ-92) (INTERNATIONAL STANDARD CLASSIFICATION OF OCCUPATIONS-ISCO)

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΑΙΜΑ, ΟΥΡΑ ΚΛΠ) ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ . ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ) ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ (ΒΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΧ. AMERICAN BOARD OF BIOANALYSTS).


ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΜΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣΤΕΡ , 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ , ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ, ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ, ΟΠΟΥ ΜΕ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ 5 ΕΤΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ. ΜΕ ΜΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΟ ΔΙΑΦΟΡΑ: ΤΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΒΙΟΛΟΓΩΝ, ΕΙΝΑΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΩΡΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ.

ΔΙΕΘΝΩΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΛΟΓΙΚΗ ΑΦΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ.

ΙΑΤΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΑΖΑΝ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ) ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ 6 ΧΡΟΝΙΑ (4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ+2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣΤΕΡ) ΣΠΟΥΔΑΖΑΝ ΜΕ ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΒΙΟΛΟΓΙΑ= ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑ, ΓΕΝΕΤΙΚΗ, ΚΛΠ)

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ.ΠΧ. ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ (ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΝ. ΒΕΒΑΙΑ, ΤΕΛΙΚΑ, Η ΣΥΝΘΕΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ, ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΟΡΙΑΚΟ ΒΙΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ.

ΑΥΤΟΣ Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ. ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ:

KΟΙΝΕΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ :
1) ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (LABORATIO DI GENETICA : 4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)
2) ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)
3) ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΟΛΟΓΙΑ (5 ΧΡΟΝΙΑ)
4) ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ (5 ΧΡΟΝΙΑ)
5) ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ (4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)
6) ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)

ΑΥΤΕΣ ΟΙ KΟΙΝΕΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ!


ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ, ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ, ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΧΗΜΙΚΟΙ, ΦΥΣΙΚΟΙ, ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΜΕ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ Η΄ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΣΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ, ΩΣ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΒΙΟΦΥΣΙΚΟΙ, ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ- ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΤΕ ΩΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΕΙΤΕ ΩΣ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ .

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο φίλε.Σύμφωνα με τις διατάξεις του 1397/83 και 2071/92 (άρθρο 125) αλλά και το νόμο 2519/97 (άρθρα 42,44) οι Βιολόγοι ανήκουν σε κλάδο του ΕΣΥ και διαβαθμίζονται μέχρι το βαθμό του Διευθυντή. Σε πολλά βιοχημικά εργαστήρια δημοσίων νοσοκομείων προΐσταται ήδη Bιολόγος Διευθυντής, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες του εξωτερικού, όπου Bιολόγοι Διευθυντές ιδρύουν εργαστήρια και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η Πανελλήνια Ένωση Επιστημονικών Σωματείων Ιατρικής Βιοπαθολογίας θεωρεί την ανάλυση βιολογικών δειγμάτων του ανθρώπου από Βιολόγους.. ανεπίτρεπτη αντιποίηση ιατρικής πράξης! Πέρα από το αυτονόητο ότι η ανάλυση βιολογικών δειγμάτων του ανθρώπου από επιστήμονες Βιολόγους είναι επιστημονική πράξη, είναι ανάγκη να διαφανεί ξεκάθαρα ο ρόλος της ανεπίτρεπτης αντιποίησης.. της αλήθειας από μερίδα (όχι όλοι) Βιοπαθολόγων.