Τετάρτη, 9 Απριλίου 2008

Δενδροφύτευση στον Ελαιώνα

Green Attack [greenattack2007@gmail.com]

Δενδροφύτευση στον Ελαιώνα
Κυριακή 13/4/08


Την Κυριακή 13/4, έχει προγραμματιστεί δενδροφύτευση στο χώρο του Ελαιώνα, άλλον ένα ελεύθερο χώρο που προορίζεται για τσιμεντοποίηση.

Την κινητοποίηση οργανώνει η «Επιτροπή κατοίκων για τη διάσωση του Ελαιώνα», και συμμετέχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήματα πόλης, δημοτικά σχήματα, άλλες οργανώσεις κοκ.

H Green Attack Ταύρου – Καλλιθέας, αλλά και μέλη της GreenAttack από άλλες περιοχές, θα συμμετέχουμε στη δενδροφύτευση και θα μοιράσουμε και τα υλικά μας.

Επίσης, η Green Attack Ταύρου – Καλλιθέας, που έχει δημιουργήσει μια «ομάδα εναλλακτικής παρέμβασης» έχει στα σκαριά και ένα θεατρικό δρώμενο το οποίο θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων που θα καλούν τον κόσμο στην δενδροφύτευση του Ελαιώνα και πιθανά και την μέρα της δενδροφύτευσης.

Το ραντεβού για την δενδροφύτευση είναι
στις 11.00 το πρωί της Κυριακής (13/4) στη στάση του Μετρό «Ελαιώνας».
Λίγα λόγια για τον Ελαιώνα· Ο Ελαιώνας, αποτελεί έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους της Αθήνας. Μόνο η έκταση που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων έχει έκταση 2.000 στρεμμάτων1.
· Αυτό το «φιλέτο» πρόκειται να φαγωθεί από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, δυο εμπορικά μεγαθήρια τύπου "The Mall", υπέργεια πάρκινγκ, άλλες εμπορικές χρήσεις, κοκ.
· Το πράσινο που χάνεται ΔΕΝ αντισταθμίζεται σε άλλα σημεία του Ελαιώνα, ΧΑΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα του 1995, το μεγαλύτερο μέρος του Ελαιώνα θα μετατρεπόταν σε κοινόχρηστο πάρκο πρασίνου. Στην προκειμένη περίπτωση, το διάταγμα καταπατάται, όπως όλα τα διατάγματα που αφορούν το περιβάλλον, όπως και το άρθρο 24 του Συντάγματος...

Ο δήμαρχος-τσιμεντάρχης κος Ν. Κακλαμάνης, στην κυριολεξία χαρίζει στους μεγαλοεργολάβους και τους επιχειρηματίες έναν ακόμα χώρο που ήταν προορισμένος για πράσινο!

Να μην ξεχνάμε: το καλοκαίρι που μας πέρασε κάηκε το μεγαλύτερο μέρος της Πάρνηθας και αρκετά τμήματα του Υμηττού...! Σαν αποτέλεσμα η θερμοκρασία της πόλης αναμένεται να αυξηθεί 1-2 βαθμούς στα επόμενα χρόνια, κάνοντας τη ζωή μας κόλαση! Πρέπει να αντισταθούμε στην τσιμεντοποίηση χώρων που θα μπορούσαν να μας δώσουν μια ανάσα οξυγόνου και δροσιάς, χώρων που θα μπορούσαμε να περπατήσουμε και να χαλαρώσουμε χωρίς να βλέπουμε συνεχώς γύρω μας τσιμέντο.

Απαιτούμε:
- Να γίνει ο χώρος του Ελαιώνας κοινόχρηστος χώρος υψηλού πρασίνου!
- Να μην χτιστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο χώρο του Ελαιώνα (για γήπεδο του Παναθηναϊκού μπορεί να αξιοποιηθεί κάποιο από τα ολυμπιακά ακίνητα)
- Να μην δοθεί για εμπορική χρήση κανένα τμήμα του Ελαιώνα, αντιθέτως να απομακρυνθούν και όλες οι υπάρχουσες ρυπογόνες βιομηχανίες απ' την περιοχή!
- Να αναδειχθεί η αρχαιολογική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής (κάτω από τον Αθηναϊκό Ελαιώνα, βρίσκεται ένας μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός).


1Ο Ελαιώνας είναι ένα διαδημοτικό «παζλ» 9.000 στρεμμάτων γης, αποτελούμενο από πέντε κομμάτια, τα οποία κατέχουν οι δήμοι: Αγίου Ιωάννου Ρέντη (3.450 στρέμματα), Αθηνών (2.000 στρ.), Αιγάλεω (1.550 στρ.) Ταύρου (1.200 στρ.) και Περιστερίου (500 στρ.) - Ελευθεροτυπία 1/1/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: