Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων
για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα

Συνεδρίασε στις 26-1-09 η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων:

«Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα:
· Εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την εγκληματική ενέργεια του δήμου Αθηναίων να κόψει τα τεράστια υπεραιωνόβια δέντρα που υπήρχαν στο Πάρκο της Κύπρου και Πατησίων και να ξεριζώσει όλα τα δέντρα, καθώς και πάνω από 50 δέντρα και θάμνους που είχαν φυτέψει οι περίοικοι.
· Εκφράζει τη αμέριστη συμπαράστασή της στην τοπική Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων.
Η εγκληματική ενέργεια της κοπής αιωνόβιων δέντρων και του ξεριζώματος όλων των δέντρων του Πάρκου της Κύπρου και Πατησίων, και μάλιστα από την Διεύθυνση Κηποτεχνίας και Πράσινου, μόνο αγανάκτηση προκαλεί.
Η νύχτα ήταν ο μόνος σύμμαχος αυτής της εγκληματικής ενέργειας του Δήμου, αφού οι μπουλτόζες και τα πριόνια του Δήμου έδρασαν πριν ξημερώσει η Δευτέρα της 26-1-09.
Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κακλαμάνη, γιατί, ενώ ήταν γνώστης από το 2007 για την αρνητική απάντηση της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας για την κοπή των δέντρων του Πάρκου, εκείνος επέλεξε άλλη μεθόδευση, με διάτρητες διαδικασίες, για το ξεκλήρισμα του Πάρκου. Η αυτεπάγγελτη μήνυση που ασκήθηκε κατά του Δήμου από την δασική υπηρεσία το επιβεβαιώνει.
Ο Δήμαρχος κ. Κακλαμάνης εξαφάνισε τα δέντρα στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων με σκοπό να παραδώσει καθαρό το δημοτικό χώρο, ως «οικόπεδο» στον ιδιώτη με τον οποίο συναλλάσσεται, και στον οποίο βιάζεται να παραδώσει το πάρκο για 30 χρόνια, για να κάνει ένα ακόμη πανάκριβο για τους πολίτες και επιδοτούμενο από το κράτος, γκαράζ. Μάλιστα, αν δεν του βγουν τα σχέδια, γιατί υπάρχει πρόβλημα με το νερό και την πηγή που υπάρχει στο Πάρκο, ο ιδιώτης μπορεί να κάνει το γκαράζ του ακόμη και υπέργειο.
Τίποτε δεν έχει διασφαλιστεί. Αυτό όμως δεν εμπόδισε το Δήμαρχο να περιφέρει στα κανάλια διάφορους χάρτες και σχέδια, διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι θα φυτέψει περισσότερα δέντρα πάνω από την ταράτσα του ιδιωτικού γκαράζ και προσβάλλοντας τους δημότες που εναντιώνονται στα σχέδιά του.
Ποιος άραγε τον πιστεύει, όταν το «συγκινητικό» του ενδιαφέρον για το πράσινο δεν προσανατολίζεται στο να υλοποιήσει το υψηλό πράσινο που έχουμε ξαναδεί σε μακέτες για τα υπόγεια γκαράζ π.χ. της Κάνιγγος ή της πλατείας Αιγύπτου (Αλεξάνδρας και Πατησίων);
Μετά το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων ο Δήμαρχος έχει βάλει στη σειρά το Άλσος Παγκρατίου, το Πάρκο Αργεντινής στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Πάρκο στην Αλκιβιάδου, την Πλατεία Κυψέλης, την πυκνή δεντροστοιχία της οδού Διοχάρους και δεκάδες άλλους δεντροφυτεμένους χώρους και πάρκα.
Το ενδιαφέρον της δημαρχίας του κ. Κακλαμάνη εξαντλείται στην υλοποίηση κάθε είδους εργολαβιών, σε συγκάλυψη παρανομιών, όπως στον Πανελλήνιο, στο ανηλεές χαράτσωμα των δημοτών και σε φιέστες και δημόσιες σχέσεις.
Επίσης, έχουμε βιώσει και άλλες φορές την εχθρική και απαξιωτική στάση του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής απέναντι στα κινήματα πολιτών σε όλη την Αθήνα, που αγωνίζονται για την προστασία των ελεύθερων χώρων και του πράσινου.
Σε αυτό τον εγκληματικό προσανατολισμό του Δήμου κατά της ανάσας και της ζωής των Αθηναίων, και μάλιστα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πάρνηθας και όλων των περιαστικών βουνών, οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι η Αθήνα χειροτερεύει, και αντιστέκονται.
Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα μέλη της να συμπαρασταθούν στον αγώνα που κάνει η Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων.

Σημείωση:
Πάνω από τριάντα χρόνια αγώνων των πολιτών και των τοπικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα χρειάστηκαν για να γίνουν τα Πάρκα Λαγουμιτζή (Ν. Κόσμος-ανολοκλήρωτο ακόμη) και ΚΑΠΑΨ (Άνω Αμπελόκηποι). Σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κακλαμάνης τα προβάλει σαν δικό του έργο. Παράλληλα όμως, εξετάζει σοβαρά αν θα δώσει ακόμη και αυτά τα δύο νέα πάρκα σε ιδιώτες για να γίνουν υπόγεια γκαράζ και εκεί.»

Τα παρόντα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων από τις περιοχές:
Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Φιλοπάππου, Ελαιώνας, Άλσος Ριζάρη, Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Κυψέλη, Νέος Κόσμος, Ζωγράφου, Πεδίο Άρεως, Εξάρχεια, Π. Ψυχικό.

Επικοινωνία: 210-3300384, 210-3300486, 6977220391, 6944274027

Δεν υπάρχουν σχόλια: