Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων
για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα

Συνεδρίασε στις 26-1-09 η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις:
Πάρκο Κύπρου και Πατησίων
Για το ζήτημα της εγκληματικής ενέργειας της κοπής των 45 δέντρων στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων η Συντονιστική θα εκδώσει χωριστή ανακοίνωση (θα δημοσιοποιηθεί).
Αμπελόκηποι:
· Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμπαραστέκεται στον αγώνα του Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απόρριψη της προσφυγής της ΔΕΗ για το οικόπεδό της στην περιοχή, όπου προβλέπεται σχολείο και πράσινο (αναμένεται η απόφαση), και στην προώθηση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης του χώρου.
· Χαιρετίζει τον καρποφόρο αγώνα τους για το ΚΑΠΑΨ, και συγκεκριμένα την αποτροπή του σχεδιαζόμενου υπόγειου γκαράζ από το Δήμο Αθηναίων και τελικά τη μετατροπή του χώρου σε έναν εξαιρετικό χώρο πρασίνου. Πρόσφατα, οι ίδιοι οι κάτοικοι πήραν την πρωτοβουλία και έβαψαν τα ιστορικά κτήρια του ΚΑΠΑΨ, ζητώντας ταυτόχρονα από το Δήμο να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για πολιτιστικές δραστηριότητες, αντί να λάμπει δια της απουσίας του.
· Ο τοπικός σύλλογος επέστρεψε ως μη δεκτό το έγγραφο για τη διπλή ανάπλαση που τους είχε στείλει ο Δήμος, μετά την εμπειρία που είχαν από τη συμπαιγνία που βίωσαν πριν από λίγα χρόνια μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού που οδήγησε στο χτίσιμο του κτήματος Θων.
· Στα προσφυγικά Πανόρμου μπήκε, με ευθύνη του Δήμου, τεράστια διαφημιστική πινακίδα τεραστίων διαστάσεων που θα πρέπει να ξηλωθεί από την πρόσοψη των ιστορικών κτηρίων.
· Αναμένεται η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου για την απομάκρυνση του περίπτερου της πλατείας Κανελλοπούλου επί της Πανόρμου.
· Καταγγέλλεται ότι στο παρκάκι της οδού Μοισιόδακος κόπηκαν δέντρα και αναμένεται η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου κατά του Δήμου Αθηναίων, για επαναφορά του πάρκου.
Άλσος Παγκρατίου:
· Σημαντική θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η Δ/νση Δασικών Γαιών έστειλε έγγραφο που απαγορεύει να κοπεί οποιοδήποτε δέντρο στο Άλσος, και ότι οι κάτοικοι θα κινηθούν υπηρεσιακά αν ο Δήμος επιδιώξει να παρακάμψει τη διαδικασία μέσω πολεοδομίας, όπως έκανε και στην περίπτωση του Πάρκου της Κύπρου και Πατησίων.
· Στις 26-1-09 συνεργεία του Δήμου επιχείρησαν να κάνουν παρεμβάσεις στην Παιδική Χαρά του Άλσους Παγκρατίου, και οι κάτοικοι τους δέσμευσαν ενυπόγραφα ότι δεν θα κάνουν άλλες παρεμβάσεις στο Άλσος πέραν της αντικατάστασης των παιχνιδιών της Παιδικής Χαράς.
Φιλοπάππου:
· Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια για ενδεχόμενη δίωξη για παλιότερη δενδροφύτευση σε παλιό νταμάρι στους λόφους Φιλοπάππου, με κατηγορούμενους τρεις κατοίκους της περιοχής.
· Θετική εξέλιξη αποτελεί η απαγόρευση που επιβλήθηκε στην ΕΤΑ να εκτελέσει άλλες εργασίες και νέες κατασκευές πέραν της συντήρησης του ιστορικού κτηρίου του Λουμπαρδιάρη.
· Οι κάτοικοι ενημέρωσαν τον μεγαλοεπιχειρηματία κέντρων ψυχαγωγίας που ανέλαβε το Διόνυσο, για τη νομοθεσία και τις παραβιάσεις του νόμου που έχουν γίνει στο παρελθόν στο Διόνυσο, και ότι πρέπει να κατεδαφιστούν οι παρανομίες της περασμένης δεκαετίας.
· Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την αγανάκτησή της γιατί κανένας φορέας ή δημόσια υπηρεσία δεν κινείται για να διορθώσει τη σωρεία παρανομιών που έχουν γίνει στην περίπτωση του Διονύσου, παρ’ όλο που η τοπική επιτροπή αγώνα έχει τεκμηριώσει και δημοσιοποιήσει τις παρανομίες εδώ και χρόνια.
· Η Συντονιστική Επιτροπή συμπαραστέκεται στην καταγγελία της τοπικής επιτροπής Φιλοπάππου κατά του Δήμου Αθηναίων, για τα 13 στρέμματα δίπλα στο Διόνυσο που ανήκουν στο Δ. Αθηναίων αλλά δεν δηλώθηκαν στο κτηματολόγιο από το Δ. Αθηναίων, και μάλιστα, ο ίδιος ο Δήμος αρνείται να τα εγγράψει στην περιουσία του, παρόλο που έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις για πλατεία και άλσος.
Ελαιώνας:
· Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί σημαντική νίκη την επιβολή αναστολής εργασιών από το ΣτΕ στις εργασίες για το Mall του Βωβού, μέχρι την διεξαγωγή της δίκης (6-3-09) και την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ. Έτσι, δεν θα εξεταστεί εκ των υστέρων η περίπτωση, και η όποια απόφαση να κινδυνεύει να βρεθεί προ τετελεσμένων. Επίσης, καταγγέλλει το Δήμαρχο Αθηναίων γιατί έχει ξεπεράσει τα όρια ύβρεων κατά του ΣτΕ και των πολιτών, επιστημόνων, πολιτικών που ενδιαφέρονται για την ποιότητα της ζωής και το πράσινο.
· Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στις 22-2-09 στην κινητοποίηση που ετοιμάζει η Επιτροπή του Ελαιώνα (συναυλία, δενδροφύτευση, καθαρισμό του ρέματος Πρ. Δανιήλ).
· Η Συντονιστική Επιτροπή διαπιστώνει έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τον Ελαιώνα και καλεί τα μέλη της να προβούν σε ενημέρωση των συλλόγων της κάθε περιοχής.
Άλσος Ριζάρη:
· Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει το γεγονός ότι η Βουλή δεν έχει αναιρέσει τον Ολυμπιακό Νόμο Βενιζέλου που παραχωρεί το Άλσος Ριζάρη στο ίδρυμα Γουλανδρή και ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει την πολιτική βούληση που απαιτείται για τη σωτηρία του μοναδικού αυτού πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Για 4η χρονιά ο τοπικός σύλλογος έστειλε επιστολή στον νέο υπουργό πολιτισμού για το θέμα Ριζάρη, αλλά, από την εποχή που ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και υπουργός πολιτισμού μέχρι σήμερα κανένας υπουργός πολιτισμού δεν τους έχει δεχτεί. Σημαντική εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει η αναμενόμενη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ της απόφασης του Ε’ τμήματος για ακύρωση νόμου όταν υποκρύπτεται υπουργική απόφαση ή άλλη υποδεέστερη διοικητική πράξη, όπως η επιβολή όρων δόμησης.
Λύκειο του Αριστοτέλη:
· Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει την αδιαφορία των Κυβερνήσεων για τον σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, που αποκαλύφθηκε το 1993. 12 χρόνια μετά την ανακάλυψη δεν έχει μπεί το στέγαστρο, και ο χώρος είναι κλειστός και κλειδωμένος. Μάλιστα, η περιοχή του Λυκείου έχει μείνει με την πινακίδα του 1994 που αναγγέλλει ακόμη και σήμερα, την ακυρωθείσα ανέγερση του Μουσείου Γουλανδρή.
Ναός Αγροτέρας Αρτέμιδος:
· Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει την ολιγωρία της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την προστασία του χώρου του αρχαίου ναού, που βρίσκεται μέσα στην περιοχή των ιστορικών σημείων της Αρχαίας Αθήνας, με αποτέλεσμα η ιδιοκτήτρια εταιρεία του κτίσματος που υπάρχει ακόμη εκεί να έχει βγάλει άδεια κατεδάφισης. Και αυτή η υπόθεση θα συζητηθεί το Μάρτιο 2009 στο ΣτΕ. Ο χώρος του αρχαίου ναού είναι μέσα στο σκουπίδι και εγκαταλειμμένος. Υπογραμμίζεται και η ευθύνη του Δήμαρχου Αθηναίων κ. Κακλαμάνη, γιατί δεν έχει ακόμη συναντήσει τον υπουργό Πολιτισμού σε υλοποίηση ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, για να σωθεί ο χώρος του αρχαίου ναού.
Ν. Κόσμος-Πάρκο Λαγουμιτζή:
· Οι τοπικοί φορείς έχουν ζητήσει με επιστολή τους από τον Αρχιεπίσκοπο να παραχωρήσει τα 1.200 τ. μέτρα που ανήκουν στην εκκλησία, ώστε να ολοκληρωθεί το Πάρκο Λαγουμιτζή, για το οποίο οι κάτοικοι αγωνίζονται εδώ και 32 χρόνια.
Κτήμα Ζωγράφου:
· Στις 6/3/09 εκδικάζεται η προσφυγή κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ.Σουφλιά για μη έκδοση ΠΔ που να χαρακτηρίζει τον χώρο της Βίλας Ζωγράφου ως χώρο πρασίνου.
Π. Άρεως:
· Μετά από τροποποίηση της μελέτης που χωροθετεί την πίστα skateboard στην Πλ. Πρωτομαγιάς και άλλες μικρότερες αλλαγές, ξεκίνησαν εκ νέου οι εργασίες ανάπλασης του Πάρκου, που η τοπική επιτροπή ευελπιστεί ότι θα τελειώσει μέχρι τον Απρίλιο του 2010. Το μεγάλο ζητούμενο από την επιτροπή για το οποίο δεν υπάρχει καμία απάντηση από τη Νομαρχία, αφορά τη συντήρηση και διαχείριση του Πάρκου μετά την ανάπλαση, που θα πρέπει να είναι με μόνιμο προσωπικό 95 ατόμων από τη Νομαρχία.
Πανελλήνιος:
· Ο Πανελλήνιος ΓΣ, κατά τα γεγονότα του Δεκέμβρη, βρήκε την ευκαιρία και έκλεισε μια γωνία και έκοψε 7 δέντρα. Η τοπική επιτροπή θα ζητήσει από την ΚΕΔ να επανεξεταστεί η παραχώρηση γιατί δεν τηρείται ο 8ος όρος παραχώρησης, που ρητά αναφέρει την μη κοπή δέντρων.
Εξάρχεια:
· Η Συντονιστική Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία της τοπικής επιτροπής να διοργανώσει μεσημεριανό κυριακάτικο γλέντι στην πλατεία Εξαρχείων, ώστε να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας και οι κάτοικοι να επανοικειοποιηθούν τη γειτονιά τους.
Οικόπεδο 4 στρ του ΤΕΕ στην οδό Ναυαρίνου
· Το ΤΕΕ είχε προτείνει στο Δ. Αθηναίων να παραχωρηθεί ο χώρος για δημιουργία ενός Πάρκου, και σε αντάλλαγμα ο Δ. Αθηναίων να παραχωρήσει στο ΤΕΕ το συντελεστή δόμησης για ένα οικόπεδο του ΤΕΕ στο Μαρούσι. Ο Δ. Αθηναίων ομόφωνα είχε δεχτεί την ανταλλαγή, αλλά εδώ και 10 χρόνια δεν έκανε τίποτε ώστε να παραχωρήσει τον τίτλο της μεταφοράς του σ.δ. και η Αθήνα να αποκτήσει έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Η τοπική επιτροπή ζητά να ενεργοποιηθεί η συμφωνία και ο χώρος να γίνει πάρκο. Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει το σημερινό Δήμαρχο Αθηναίων γιατί επικαλείται οικονομική αδυναμία για τη δημιουργία πάρκου και αδιαφορεί για την υλοποίηση της συμφωνίας και της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Π. Ψυχικό:
· Ο μεγαλοεργολάβος κ. Βωβός, σταμάτησε να κάνει αναψυκτήριο στην 2η Πλατεία της περιοχής γιατί υπάρχουν νομικά εμπόδια.

Στη συνάντηση εκφράστηκε ανησυχία:
· για τον χώρο της ανθοκομικής έκθεσης στην Κηφισιά (υπόγειος χώρος στάθμευσης),
· για το κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο, έκτασης 27 στρ, που κινδυνεύει
· για το Κτήμα Δουζένη

Επίσης, στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι:
· Η μείωση κοινοχρήστων χώρων δεν επιτρέπεται από το σύνταγμα και την νομολογία του ΣτΕ.
· Απαγορεύεται να γίνεται ζώνη παρκαρίσματος σε πλατεία.

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας ανακοινώνει ότι προγραμματίζει:
· ημερίδα για το πρώτο 10ήμερο του Μάρτη 09 σχετικά με τα υπόγεια γκαράζ σε κοινόχρηστους χώρους (καταγραφή του προβλήματος, πολιτική κατεύθυνση, εναλλακτική θεώρηση και πολιτικές, έκδοση των πρακτικών).
· κοινή συνέντευξη τύπου για τις περιπτώσεις που εκδικάζονται στο ΣτΕ στις 6/3/09 (Ελαιώνας, Γουδή, Ζωγράφου κλπ)
· συμβολή σε έκδοση λευκώματος για τους Ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου

Τέλος, εκλέχτηκε νέα τριμελής γραμματεία για το επόμενο εξάμηνο.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 210-3300384, 210-3300486, 6977220391, 6944274027

Δεν υπάρχουν σχόλια: