Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΡΕΤΣΙΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δελτίο Τύπου

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΡΕΤΣΙΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ


Με επείγον σημερινό σήμα τους προς την Εθνική Τράπεζα και την Πολεοδομία Πειραιά, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ απαγορεύουν οποιαδήποτε κατεδάφιση στο ιστορικό εργοστάσιο Ρετσίνα χωρίς την έγκριση τους. Η απαγόρευση αυτή ουσιαστικά εμποδίζει την Εθνική Τράπεζα να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις παρακάμπτοντας την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Η θετική αυτή εξέλιξη προέκυψε μετά την κινητοποίηση του «Λιμανιού της Αγωνίας» και των κατοίκων του Δ’ και Ε’ Διαμερίσματος. Μόλις πριν λίγες ημέρες, εν μέσω προεκλογικής το «Λιμάνι της Αγωνίας» με κείμενο του προς το ΥΠΠΟ ειδοποιούσε για τις προετοιμασίες καταστροφής του ιστορικού εργοστασίου και απαιτούσε την επέμβαση του. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε και από επιστημονικές οργανώσεις. Παράλληλα κατατέθηκε η απαραίτητη για τη διατήρηση του συγκροτήματος ιστορική τεκμηρίωση του χώρου από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.
Μετά από αυτή την πρώτη μικρή επιτυχία απαιτούμε να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία χαρακτηρισμού ως διατηρητέων των κτιρίων. Απαιτούμε από τον Δήμο Πειραιά να παρέμβει για να μην καταστραφεί άλλο ένα μνημείο, αλλά και για μην ορθωθεί άλλο ένα εμπορικό κέντρο στον Πειραιά.
Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την αρχαιότερη, μεγαλύτερη και μοναδική σωζόμενη κλωστοϋφαντουργία του 19ου αιώνα στον Πειραιά. Το «Λιμάνι της Αγωνίας» διεκδικεί εκεί τη δημιουργία ενός μεγάλου ιστορικού και πράσινου πάρκου στο συγκρότημα των εργοστασίων Δηλαβέρη, Ρετσίνα, ΟΣΕ Λεύκας και ΚΥΔΕΠ. Με επανάχρηση των διατηρητέων, με χώρους πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής, με χώρους κοινωνικής πρόνοιας και υψηλό πράσινο. Και πιστεύει ότι μαζί με τους κατοίκους των πιο υποβαθμισμένων συνοικιών του Πειραιά, αυτό μπορεί να πετύχει.

Πειραιάς, 9 Ιουνίου 2009
Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο
Το Λιμάνι της Αγωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: