Τετάρτη, 7 Μαΐου 2008

Ελαιώνας

Θέμα: Ελαιώνας

1. Προκήρυξη της GreenAttack Ν. Προαστίων για τον Ελαιώνα
2. Ενημέρωση από τις κινητοποιήσεις για τον Ελαιώνα


1. Προκήρυξη της GreenAttack Ν. Προαστίων για τον Ελαιώνα


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ


«...Σε τι κόσμο μπαμπά μ' έχεις φέρει να ζήσω...;», που λέει και το τραγούδι!

Είναι πράγματι απίστευτο:

Σε μια πόλη που ολοένα χάνει τους «πνεύμονες» που διαθέτει, οι ιθύνοντες κρίνουν απαραίτητο να «τσιμεντοποιούν» και τους τελευταίους χώρους που θα μπορούσαν να σώσουν την κατάσταση! ...Μέχρι και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Σταύρος Δήμας φαίνεται να βγάζει τα ίδια συμπεράσματα: «Η απλή λογική επιτάσσει χώρους πρασίνου, ιδιαίτερα σε μια πόλη όπως η Αθήνα» και συνεχίζει κατηγορώντας ευθέως το ΥΠΕΧΩΔΕ: «...Χώροι του Ελληνικού, του Γουδί και του Ελαιώνα πρέπει να παραμείνουν ελεύθεροι χώροι και να μετατρέπονται σε πράσινο»!

Η περιοχή του Ελαιώνα δεν ξεφεύγει απ' τον κανόνα. Ο δήμαρχος, κος Ν. Κακλαμάνης, στην κυριολεξία χαρίζει στους μεγαλοεργολάβους και τους επιχειρηματίες έναν ακόμα χώρο που ήταν προορισμένος για πράσινο!

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:
· Ο Ελαιώνας, αποτελεί έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους της Αθήνας. Μόνο το τμήμα που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων έχει έκταση 2.000 στρέμματα.
· Αυτό το «φιλέτο» πρόκειται να φαγωθεί από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, δυο εμπορικά μεγαθήρια τύπου «The Mall», υπέργεια πάρκινγκ, άλλες εμπορικές χρήσεις, κοκ.
· Το πράσινο που χάνεται ΔΕΝ αντισταθμίζεται σε άλλα σημεία του Ελαιώνα, ΧΑΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα του 1995, το μεγαλύτερο μέρος του Ελαιώνα θα μετατρεπόταν σε κοινόχρηστο πάρκο πρασίνου. Στην προκειμένη περίπτωση, το διάταγμα καταπατάται, όπως όλα τα διατάγματα που αφορούν το περιβάλλον, όπως και το άρθρο 24 του Συντάγματος...

Ας μην το ξεχνάμε: το καλοκαίρι που μας πέρασε κάηκε το μεγαλύτερο μέρος της Πάρνηθας και αρκετά τμήματα του Υμηττού...! Σαν αποτέλεσμα η θερμοκρασία της πόλης αναμένεται να αυξηθεί 1-2 βαθμούς στα επόμενα χρόνια, κάνοντας τη ζωή μας κόλαση!

...Δυστυχώς όμως, για μας, το άτυχο ανθρώπινο είδος που ζει και ασφυκτιά στο Αθηναϊκό άστυ, χώροι όπως ο Ελαιώνας που θα μπορούσαν να μας δώσουν μια ανάσα οξυγόνου και δροσιάς, καταπατούνται βίαια, γίνονται βορρά συγκεκριμένων συμφερόντων, αφού οδεύουν εσπευσμένα στην «τσιμεντοποίηση»!

Εμείς θεωρούμε ότι κάθε πολίτης του Λεκανοπεδίου, με τον τρόπο του, οφείλει να συμβάλλει στην αποτροπή της «τσιμεντοποίησης» των ελεύθερων χώρων! Όμως...

Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα!

Ο αγώνας μας για να γίνουν οι χώροι αυτοί εστίες πρασίνου είναι αγώνας ενάντια στις απάνθρωπες πολιτικές των απάνθρωπων κυβερνήσεων, όχι μόνο της τωρινής αλλά και των προηγούμενων, που βάζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, κέρδη και τις μίζες πάνω ακόμα και από το δικαίωμα μας στο οξυγόνο, πάνω από το δικαίωμα μας στη ζωή!

Μόνη μας ελπίδα...

Η ανάπτυξη των κινημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, οι πρωτοβουλίες από τα κάτω, η εμπλοκή του καθενός από μας και όλων μαζί σ' αυτήν την προσπάθεια! Τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα... Δεν έχουμε άλλο χρόνο!!!

Διεκδικούμε:
- Να γίνει ο χώρος του Ελαιώνα κοινόχρηστος χώρος υψηλού πρασίνου!
- Να μην χτιστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο χώρο του Ελαιώνα.
- Να μην δοθεί για εμπορική χρήση κανένα τμήμα του Ελαιώνα, αντιθέτως να απομακρυνθούν όλες οι υπάρχουσες ρυπογόνες βιομηχανίες απ' την περιοχή!
- Να αναδειχθεί η αρχαιολογική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής (κάτω από τον Αθηναϊκό Ελαιώνα, βρίσκεται ένας μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός).

GreenAttack N. Προαστίων


Τηλ. Επικοινωνίας:
Ν. Προάστια 6942841714 (Σάββας) και 6939691505 (Σοφία),
Κεντρικά: 2102283019, 6932374852 (Ελένη)
2. Ενημέρωση από τις κινητοποιήσεις για τον Ελαιώνα

Η Green Attack Ταύρου και Νοτίων Προαστίων μετέχει στο κίνημα για τη δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου στον Ελαιώνα. Μαχόμαστε ενάντια στην κατασκευή εμπορικών κέντρων τύπου Mall και γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή.

Το Σάββατο 12 Απρίλη, η παρέμβαση μας είχε έναν πιο δια-δραστικό χαρακτήρα, αφού το μοίρασμα των προκηρύξεων μας για το ζήτημα συνόδευε μίνι ακτιβισμός – θεατρικό δρώμενο με κάλεσμα στην δεντροφύτευση της επόμενης μέρας. «Δέντρα» και «κακές πολυκατοικίες» μοίραζαν προκηρύξεις, καλέσματα σε δενδροφύτευση και συζητούσαν με τον κόσμο.

Κυριακή 13 Απρίλη πραγματοποιήθηκε η δεντροφύτευση στον Ελαιώνα από την επιτροπή κατοίκων της περιοχής, περιβαλλοντολογικές και άλλες οργανώσεις, φοιτητές της γεωπονικής σχολής κοκ. Στη διαδικασία συμμετείχαν γύρω στα 150 άτομα, ανάμεσα τους μέλη και φίλοι της Green Attack.

Η GreenAttack της περιοχής, ήρθε και σε καλύτερη επαφή με την επιτροπή κατοίκων για τη διάσωση του Ελαιώνα, με την οποία θα συνεργαζόμαστε πιο στενά από εδώ και στο εξής.

Ελεάνα Γεωργούλη,
GreenAttack Ταύρου – Καλλιθέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: