Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ»
Χατζηαντωνίου 13 Μαρούσι 151 24 Τηλ. 2108064848 e-mail: pl_kastalia@yahoo.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tην Κυριακή 13 Απριλίου, στις 11 π.μ., ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμαρουσίου Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ πραγματοποίησε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αμαρουσίου, ημερίδα με θέμα: « Μαρούσι 2008 – Περιβάλλον και Παράδοση» και κύριους ομιλητές τον Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, (επικεφαλής της Ομάδας Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος) κ. Μάνθο Σανταμούρη, τον Πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου των Δήμων Αθήνας – Πειραιά κ. Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, την ειδική στον οικολογικό σχεδιασμό κτιρίων Αρχιτέκτονα κ. Δέσποινα Μαρίνου και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών κ. Κώστα Γαλάνη.
Την ημερίδα παρακολούθησαν, εκτός των άλλων, και οι Αντιδήμαρχοι Αμαρουσίου κ.κ. Επαμεινώνδας Γαρδέλης και Ιωάννης Πουλόπουλος ( με τη σύζυγό του), ο Πρόεδρος της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Αμαρουσίου,κ. Παναγιώτης Αλεξανδρής, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Κόντρα στον Καιρό κ. Λευτέρης Μαγιάκης, ο Επικεφαλής του Δημ. Συνδυασμού « Για ένα νέο Μαρούσι» κ. Δορύλαος Κλαπάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Αμαρουσίου κ. Θωμάς Πατσέας,οι Πρόεδροι των Συλλόγων «Πνοή»(κ. Καστρινάκης), «Αμαρυσία Εστία» ( κ.Κοντοπούλου) και «Ανάβρυτα» ( κ. Πετρούτσου - Καββάλου), ο Γραμματέας του Συλλόγου Ν. Λέσβου (και του Συνασπισμού Αμαρουσίου) κ. Μ. Παπαευστρατίου, εκπρόσωποι των Συλλόγων Ανατ. Αμαρουσίου ( κ. Δ. Ασημακόπουλος) και Παραδείσου (κ. Προεστάκη) κ.α. Την εκδήλωση τίμησε επίσης με την παρουσία της η κ. Μένια Σπαθάρη, κόρη του Ευγένιου Σπαθάρη, στον οποίο αφιερώθηκε άλλωστε η ημερίδα αυτή.
Ο πρώτος ομιλητής, κ. Μ. Σανταμούρης, στην ομιλία του με τίτλο: « Μικροκλίμα Αμαρουσίου – Μέθοδοι βελτίωσής του» επισήμανε αρχικά ότι κλιματική μεταβολή δεν είναι μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και οι συχνότερες εμφανίσεις υψηλών θερμοκρασιών και η παράταση των διαστημάτων με υψηλή θερμοκρασία (καυσώνων) και η μεγαλύτερη συχνότητα ακραίων φαινομένων γενικά.
Το πρόβλημα, συνέχισε, που είναι ιδιαίτερα οξύ για τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος, στις πόλεις κυρίως, δεν οφείλεται τόσο σε πλανητικά όσο σε τοπικά φαινόμενα. Δηλαδή στην πυκνή δόμηση, που δεν αφήνει τον αέρα να διεισδύσει (με συνέπεια παράλληλα με την αύξηση της θερμοκρασίας και τη συσσώρευση ρύπων), στην πολλή άσφαλτο, στο μπετόν, και στην έλλειψη πρασίνου και νερού. Εξαιτίας όλων αυτών η εισερχόμενη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από την εξερχόμενη. Υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό είναι επίσης και η κίνηση των αυτοκινήτων (ανθρωπογενής θερμότητα).
Η χρησιμοποίηση τέλος ακατάλληλων υλικών αυξάνει τη θερμοκρασία κατά 60%. Η λύση, τόνισε ο κ. Σανταμούρης, είναι η βελτίωση του μικροκλίματος, αλλά και των κτιρίων, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:
1. Αύξηση του αστικού πρασίνου (της πυκνότητάς του ιδίως), όχι μόνο με περισσότερα πάρκα, αλλά και εντάσσοντας πράσινο στο έδαφος, κατά μήκος των δρόμων, σε όλες τις ελεύθερες επιφάνειες και πάνω στα κτίρια (ταράτσες, μπαλκόνια, προσόψεις, τεχνική « πράσινων δωμάτων» ), δεδομένου ότι αύξηση του πράσινου σημαίνει μείωση και των ρύπων και της θερμοκρασίας.
2. Χρησιμοποίηση «ψυχρών» υλικών στους δρόμους κ.λ.π. (υλικών δηλαδή που επιτρέπουν χαμηλότερες θερμοκρασίες), πράγμα που εφαρμόζεται ήδη στην Αγ. Παρασκευή, «ψυχρής» ασφάλτου (μειώνει τη θερμοκρασία κατά 27 βαθμούς), υλικών που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία ( πετυχαίνουν διαφορά θερμοκρασίας, έως και 21 βαθμούς)
3. Σωστή σκίαση των ελεύθερων χώρων.
4. Έλεγχο της κίνησης των αυτοκινήτων
5 Χρησιμοποίηση στα κτίρια σύγχρονων τεχνολογιών ( διπλά τζάμια, μόνωση, εναλλακτικά σκίαστρα), ώστε να μειώνεται η χρήση κλιματιστικών, που επιβαρύνουν και περιβαλλοντικά και οικονομικά (Όσο αυξάνει εξάλλου η θερμοκρασία, μειώνεται η απόδοση των κλιματιστικών, ενώ αυξάνει η κατανάλωση ενέργειας και δημιουργείται ανάγκη νέων ηλεκτρικών σταθμών).
6. Αυστηρό περιορισμό της δόμησης. « Όταν υπάρχει ελεύθερος χώρος, είναι δυο φορές έγκλημα να τον δομήσεις», τονίζει ο κ. Σανταμούρης.
Δεν είναι λύση η χρησιμοποίηση ακριβών τεχνολογιών (π.χ. φωτοβολταϊκά), τη στιγμή που μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, παρατηρεί, τελειώνοντας ο ομιλητής. Και προσθέτει: «Τα οργανωμένα συμφέροντα αντιμάχονται την προσπάθεια για προστασία του Περιβάλλοντος, πράγμα που κάνει δεινή τη θέση των πολιτών»
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία της κ. Δέσποινας Μαρίνου « Η βιοκλιματική Αρχιτεκτονική και η απαξίωσή της στην Ελλάδα» Η κ. Μαρίνου τόνισε την ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και χρησιμοποίησης ήπιων μορφών ενέργειας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα λεγόμενα « γυάλινα κτίρια», που άρχισαν να κατασκευάζονται το 19ο αι. Τα κτίρια αυτά είναι κατάλληλα για άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά δεν επιτρέπεται να κατασκευάζονται στην Ελλάδα, με τη μεγάλη ηλιοφάνεια και το γαλανό ουρανό, δεδομένου ότι χαρακτηριστικά τους είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, οι αυξημένες ανάγκες για κατανάλωση ενέργειας, ιδίως το καλοκαίρι, αλλά και η πρόκληση ασθενειών, όπως η νόσος των λεγεωναρίων, (διότι δεν αερίζονται). Για τα ήδη υπάρχοντα κτίρια, λύση είναι τα συστήματα σκίασης, σκίαστρα δηλαδή,ακίνητα ή και κινητά, που τοποθετούνται στο εξωτερικό μέρος του τοίχου και το χειμώνα επιτρέπουν να εισέλθει ο ήλιος, ενώ το καλοκαίρι τον εμποδίζουν. (Η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται κατά 80%).
Ο τρίτος ομιλητής, κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, αφού έδωσε πληροφορίες σχετικά με τον ΠΕ. ΣΥ.Δ.Α.Π.(Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνα Πειραιά), του οποίου είναι Πρόεδρος, ( Ιδρύθηκε το 1983, έχει ως μέλη του 16 Δήμους, εκπροσωπεί περίπου 1000.000 κατοίκους κ.λ.π.), αναφέρθηκε στη Μέτρηση Περιβαλλοντικού Θορύβου , που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος στο Δήμο Αμαρουσίου, την προηγούμενη εβδομάδα, με σημείο μέτρησης , επί της οδού Χατζηαντωνίου έναντι ΙΚΑ. Το συμπέρασμα της μέτρησης είναι ότι στο συγκεκριμένο σημείο ο θόρυβος είναι ημέρα και νύχτα πάνω από το επιτρεπτό όριο και ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ακόμη μεγαλύτερος. Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος: Περιορισμοί στην κυκλοφορία οχημάτων και κυρίως δικύκλων, καθορισμός ωρών τροφοδοσίας καταστημάτων, καθορισμός ωρών αποκομιδής απορριμμάτων, έλεγχος της ηχορύπανσης από τη Δημοτική Αστυνομία κ.α.
Μετά τους τρεις ομιλητές, η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δήμητρα Κρεκούκια αναφέρθηκε στα κύρια αιτήματά του και σε όσα τον απασχολούν σοβαρά τη συγκεκριμένη στιγμή. Την 1η ενότητα της Ημερίδας ( Θέμα : Περιβάλλον, Συντονιστής: Ανδρέας Βοσίνης, Αν. Γραμματέας ) έκλεισε, με τον πνευματώδη, απολαυστικό Καραγκιόζη της, η Γενική
. Γραμματέας του Συλλόγου κ. Σοφία Κουρεμέτη « Ο Μεγαλέξανδρος και ο κατηραμένος όφις ή αλλιώς η Μεγάλου Αλεξάνδρου και το κατηραμένο φίδι»
Η 2η Ενότητα ( Παράδοση) άνοιξε με τα « Δυο λόγια στον Ευγένιο Σπαθάρη», που του απηύθυνε, αν και δεν ήταν παρών, η κ. Σοφία Κουρεμέτη. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών κ. Κώστας Γαλάνης συγκίνησε τους παρισταμένους με την « Ιστορία της παραδοσιακής κεραμικής τέχνης του Αμαρουσίου», που ξεκίνησε, όπως μας είπε,από το τέλος του 19ου αιώνα, όταν ο Μιχάλης Παντολιός έστησε το πρώτο εργαστήριο, και αναπτύχθηκε πολύ, με εργαστήρια πολυπρόσωπα, ιδίως μετά τη δεκαετία του 50, γιατί στο Μαρούσι υπήρχε πολύ καλός πηλός και νερό πεντακάθαρο. Ο κ. Γαλάνης τόνισε στην ομιλία του το γεγονός ότι η Κεραμική αγγειοπλαστική τέχνη είναι από
τη φύση της οικολογική, πράγμα που καθιστά απαράδεκτες τις κατηγορίες ότι τα ξυλοκάμινα μολύνουν το περιβάλλον και μετέφερε το αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών για δημιουργία Κεραμικού Καλλιτεχνικού Οικολογικού Πάρκου.
Η Ημερίδα έκλεισε με Παρεμβάσεις και Προτάσεις ( 3η Ενότητα), που είχαν πράγματι εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως η Πρόταση της κ. Σ. Κοντοπούλου, Προέδρου της «Αμαρυσίας Εστίας» να κυκλοφορούν, ως Δημοτική Συγκοινωνία, στους δρόμους και πεζοδρόμους του Κέντρου μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν επίσης οι σύντομες παρεμβάσεις των κ.κ. Αλεξανδρή και Μαγιάκη καθώς και οι ομιλίες των Αντιδημάρχων κ.κ. Επ. Γαρδέλη και Ιωάννη Πουλόπουλου.
Ο κ. Αλεξανδρής έκανε έκκληση σε όλους-και κυρίως στη Κεντρική Εξουσία- να ενδιαφερθούν περισσότερο για το πράσινο και γενικά για το περιβάλλον, γιατί αλλιώς « το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό».
Ο κ. Μαγιάκης πρότεινε στο Δήμαρχο Αμαρουσίου, (μέσω των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση Αντιδημάρχων) στη συναυλία του Μαρκόπουλου που θα γίνει στις 16/04/08, να καταστήσει σαφή την αντίθεση του Δήμου στην ανέγερση κτιρίων, που θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο περιβαλλοντικά το Μαρούσι.
Ο κ. Γαρδέλης έκανε μια σύντομη αλλά συγκινητική αναδρομή στους αγώνες που έχει κάνει στο παρελθόν για το Περιβάλλον, μαζί και με άλλους από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα συμπολίτες μας.
Ο κ. Πουλόπουλος τέλος μίλησε εκ μέρους του Δημάρχου για το κυκλοφοριακό, το πράσινο, τους χώρους στάθμευσης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για το πρώην κτήμα Παναγοπούλου. Σχετικά με το κυκλοφοριακό, τόνισε την ανάγκη συνεννόησης με τους όμορους δήμους, εν αναμονή της τελειωτικής θέσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Περιμένουμε τις προτάσεις του κ. Κασσιού, για το πράσινο, είπε στη συνέχεια, « που θα μπουν στη βάσανο της κριτικής του Δημοτικού Συμβουλίου, των Συλλόγων και των Δημοτικών Παρατάξεων» Για τους χώρους στάθμευσης, δήλωσε πως η Δημοτική Αρχή συμφωνεί απόλυτα να είναι υπόγειοι και να υπάρχει στην επιφάνεια χώρος πρασίνου. Τέλος ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε στους παριστάμενους η διαβεβαίωσή του για το οικόπεδο Παναγοπούλου: « Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να μπορέσουμε να δεσμεύσουμε αυτό το χώρο, διότι στο Κέντρο του Αμαρουσίου δεν υπάρχουν άλλοι χώροι για πράσινο όπως και για πάρκινγκ, με την προοπτική να γίνει εκεί ένα τριώροφο ή τετραώροφο γκαράζ και πάνω να υπάρχει ένας άνετος χώρος, ένα πάρκο, μια παιδική χαρά, κάτι που να μπορεί ο πολίτης να το βιώνει ευχάριστα».

ΜΑΡΟΥΣΙ 17/4/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: