Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

2η μπιενάλε της Αθήνας 2009

2η μπιενάλε της Αθήνας 2009
HEAVEN
"Live"
Επιμέλεια: Δημήτρης Παπαϊωάννου & Ζάφος Ξαγοράρης
Κτίριο Φλοίσβου & Παραλία Παλαιού Φαλήρου

Το έργο της Ομάδας Φιλοπάππου «Κι εγώ στην Αρκαδία» με το οποίο συμμετέχει στη 2η Μπιενάλε της Αθήνας 2009, Heaven, από τις 13 έως και τις 28 Ιουνίου, είναι ένα εικαστικό περιβάλλον που συντίθεται από δράσεις, εργαστήρια και ανοιχτές συζητήσεις με παιγνιώδη και αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα.

«Κι εγώ στην Αρκαδία»

Ένας άλλος κήπος καλεί τους επισκέπτες του να γίνουν μέρος του. Ένα εικαστικό περιβάλλον που αποτελεί τόπο συνεύρεσης σ' ένα εμμενές, πλέον, «σκηνικό» και φιλοξενεί την πραγμάτευση σχετικών με τον τίτλο ζητημάτων. Αρκαδία: φαντασιακός τόπος ματαίωσης, που, μεταξύ άλλων, παραπέμπει στον -επίγειο και ταυτόχρονα μυθικό- παράδεισο, στον κήπο των ηδονών, στο στοχασμό πάνω στον θάνατο και την αιωνιότητα αλλά και σε ένα απροσδιόριστο αίσθημα φυγής. Η ομαδική μελέτη/έρευνα και περιδιάβασή μας στο έργο του Poussin με τίτλο Et in Arcadia Ego, μας ωθεί να αναρωτηθούμε για θεματικές όπως: φυσικός και τεχνητός παράδεισος, στάση και κίνηση, άνθιση ανθρώπων και τεχνητά φυτά, θάνατος και αιωνιότητα, ρίζωμα και πέρασμα, συλλογικότητα και κοινότητα. Δημιουργούμε έναν εφήμερο χώρο πύκνωσης και εστίασης, μετακινούμενο και διαφορετικό κάθε μέρα, που προϋποθέτει συνεργούς.

Ομάδα Φιλοπάππου: www.filopappou.blogspot.com

Η ομάδα Φιλοπάππου είναι ένα ανοιχτά διαμορφωμένο σχήμα εικαστικών καλλιτεχνών, χωρίς συγκεντρωτική οργάνωση ή ηγεσία, χωρίς επίσημα μέλη. Η συνύπαρξη και συνεργασία ανθρώπων προερχόμενων από διάφορα θεωρητικά πεδία ή τομείς δράσης δεν ορίζει μία κοινότητα αλλά έγκειται σε μία δικτυακού τύπου συνάρθρωση. Οι μετέχοντες “ρέουν” στις διαδρομές και τα σημεία αυτού του δικτύου. Οι δράσεις του δικτύου Φιλοπάππου, αφενός, σκοπεύουν στην επανενεργοποίηση τόπων και, αφετέρου, επιχειρούν να αναδείξουν συλλογικού τύπου καλλιτεχνικές πρακτικές. Στο έργο “Κι εγώ στην Αρκαδία” συμμετέχουν οι: Μάντυ Αλμπάνη, Αντώνης Βολανάκης, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γεωργία Δεσύλλα, Μαίρη Ζυγούρη, Νάντια Καλαρά, Τίνα Κώτση, Νίκος Παπαδόπουλος, Τερέζα Παπαμιχάλη, Αγγελική Σβορώνου, Άννα Τσουλούφη και Κώστας Χριστόπουλος.


Πρόγραμμα συζητήσεων και δράσεων

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009, 20:00
Εργαστήριο φυσικής καλλιέργειας από τους Ηλία Βάκη και Δημήτρη Δεσύλλα.
Για το εργαστήριο φυσικής καλλιέργειας οι θεατές και οι περαστικοί θα κληθούν να συμμετάσχουν τυλίγοντας σπόρους μέσα σε σβώλους από αργιλόχωμα. Η Ομάδα ανοίγει τις εργασίες της με αυτήν την συμβολική χειρονομία και τις κλείνει με μια σπορά σε έκταση 100 τ.μ. τον Σεπτέμβριο. Ο κήπος αυτός, ένα ζωντανό γλυπτό, ένας επίγειος παράδεισος, θα αναπτύσσεται συνεχώς στο πάρκο Παλαιού Φαλήρου.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009, 20:00
Εργαστήριο “Ανάμεσα στην ου-τοπία και την εν-τοπία”, εφήμερες συλλογικές δράσεις απο τον Δημοσθένη Αγραφιώτη.
Σειρά απο δράσεις με τη συμμετοχή του "κοινού" για να φανεί πως το σώμα αποτελεί απαρχή, εργαλείο και "σκεύος" νοήματος και απόλαυσης. Το "κοινό" θα κληθεί να χρησιμοποιήσει την αναπνοή του, τις κινήσεις των μελών του, την φαντασία και τις δεξιότητές του, ώστε να εκτελεστούν-επιτελεστούν ενεργήματα, για να καταδειχθεί το θαυμαστό και το ευάλωτο του σώματος.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009, 20:30
Αρκαδία / Ουτοπία: Μια σειρά συζητήσεων για τις αισθητικές, φιλοσοφικές, ιστορικές και πολιτικές συνδηλώσεις της Ουτοπίας:
“Προς Μια νέα Αρκαδία: Η βουκολική ουτοπία της σύγχρονης τέχνης”, από τον Κωστή Σταφυλάκη.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009, 20:00
Εργαστήριο φυσικής καλλιέργειας, από τους Ηλία Βάκη και Δημήτρη Δεσύλλα.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009, 21:00
"Ανιχνεύοντας το εφήμερο στην πόλη": μια παρουσίαση και συζήτηση για τις μετακινήσεις, τους αυτοκινητόδρομους, τα graffitti και την αστική επέκταση, από τον Πάνο Τότσικα, αρχιτέκτονα, μέλος του παναττικού δικτύου κινήσεων πόλης και της πρωτοβουλίας πολιτών για την προστασία του Υμηττού.

Σάββατο και Κυριακή 20 και 21 Ιουνίου 2009
Κατασκευή "υβριδικού" ποδηλάτου σε συνεργασία με την ομάδα "Ποδηλάτ(ισσ)ες της Αθήνας».
Παράλληλα, στον χώρο της εγκατάστασης "Κι εγώ στην Αρκαδία", παρουσιάζονται τρεις "ποδηλατοκατασκευές" της ομάδας "Φίλοι του ποδηλάτου" από το Ρέθυμνο.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009, 20:30
Αρκαδία / Ουτοπία: Μια σειρά συζητήσεων για τις αισθητικές, φιλοσοφικές, ιστορικές και πολιτικές συνδηλώσεις της Ουτοπίας:
“Συζητώντας για τις ουτοπίες του 20ού αιώνα”, από τον Αντώνη Λιάκο.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009, 21:00
"Φεμινιστικές ουτοπίες", από την Μαρία Γαργαρώνη.
Οι γυναίκες, αναγνωρίζοντας τις δυστοπίες της πραγματικότητάς τους, τις υπερβαίνουν είτε φτιάχνοντας φανταστικούς κόσμους είτε δημιουργώντας εφήμερους - ή μη - τόπους πειραματισμού και ελευθερίας. Μια παρουσίαση - τρίπτυχο. Δυστοπίες: τα καθημερινά περιστατικά βίας εναντίον των γυναικών. Ουτοπίες: Μυθιστορήματα φεμινιστικής επιστημονικής φαντασίας. Ετεροτοπίες: Αναγκαίες αποδράσεις από την πατριαρχία.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009, 20:00
Αρκαδία / Ουτοπία: Μια σειρά συζητήσεων για τις αισθητικές, φιλοσοφικές, ιστορικές και πολιτικές συνδηλώσεις της Ουτοπίας:
“Οι ετεροτοπίες των κήπων”, από την Φαίη Ζήκα και
“Οι πύλες της Αρκαδίας”, από την Θεώνη Φωτοπούλου.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009, 19:00-24:00
Ποιητική κατοικία αρκαδία / Poetica residenza arcadia - ένα εργαστήριο λέξεων.
Οι λέξεις με τους ανθρώπους συναντιούνται, για πέντε ώρες, στο χώρο της εγκατάστασης και οι ποιητές μοιράζουν και μοιράζονται με τους επισκέπτες έτοιμο υλικό ή λέξεις που ξεπηδούν με εφαλτήριο το βίωμα του έργου. Ο προφορικός λόγος, ως ψιθύρισμα ή κραυγή, σπάει τις συνήθεις πρακτικές ανάγνωσης του ποιητικού λόγου. Η γραφή κυλά με κιμωλίες στο μπετόν, σε ραβασάκια -μυστικά, απ’ το ένα χέρι στο άλλο, σε κολλημένα φύλλα σε παγκάκια, ραμμένα σε μαξιλάρια, πίσω από ένα πίνακα.
Συμμετέχοντες ποιητές: Αλεξάνδρα Πλαστήρα, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Φοίβη Γιαννίση, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Πατρίτσια Κολαΐτη, Γιάννα Μπούκοβα, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Γιώργος Χαντζής, Θάνος Σταθόπουλος, Δούκας Καπάνταης, Γιάννης Στίγκας, Γιούλη Βολανάκη, Θεώνη Κοτίνη.

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009, 20:00
Αρκαδία / Ουτοπία: Μια σειρά συζητήσεων για τις αισθητικές, φιλοσοφικές, ιστορικές και πολιτικές συνδηλώσεις της Ουτοπίας:
“Όταν οι ουτοπίες γίνονται πραγματικότητα”, από τον Αλέξανδρο Κιουπκιολή και
“Για μια κριτική στην κριτική της ουτοπίας”, από την Βίκυ Ιακώβου.

Παράλληλα, σχεδιάζονται δράσεις και εξελίσσονται ιδέες που δεν περιέχονται σ' αυτό το πρόγραμμα, με έμφαση στο στοιχείο της έκπληξης και του αυτοσχεδιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: