Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Σαρωνικός: Ο κίνδυνος για τις ακτές παραμένει

Σαρωνικός: Ο κίνδυνος για τις ακτές παραμένει
Παπαγιάννης Κώστας
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/06/2009

Ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ Γ. Πολύζος, η Σύμβουλος Επικρατείας Μ. Καραμανώφ, ο πολεοδόμος Π. Τότσικας, ο οικονομολόγος Γ. Τόλιος και ο Μ. Σταύρου, εκπρόσωπος του Δικτύου φορέων και πολιτών για δράση στον Σαρωνικό "Η διαμάχη για τις ακτές να μετατραπεί σε πρόκληση για την δημιουργία μιας παραθαλάσσιας μητρόπολης, όπου το κέντρο αναφοράς της πόλης θα είναι το θαλάσσιο μέτωπο κι όχι η Αττική Οδός, όπως είναι σήμερα" πρότεινε ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ Γ. Πολύζος κατά την διάρκεια επιστημονικής ημερίδας για την προστασία και την ήπια ανάπτυξη στον Σαρωνικό. Την ημερίδα διοργάνωσε το Δίκτυο φορέων και πολιτών για δράση στον Σαρωνικό με την ευκαιρία της "Ημέρας δράσης για ελεύθερες ακτές", την Κυριακή 21 Ιούνη. Ο Γ. Πολύζος τόνισε επίσης ότι "το περιθώριο απώλειας άλλων ελεύθερων χώρων είναι ανύπαρκτο, ιδιαίτερα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες" κι απέδωσε ευθύνες για το ζήτημα και στον δημόσιο τομέα. Τέλος, παρατήρησε ότι "ενώ όλοι συμφωνούν για ενιαίο σχεδιασμό στις ακτές του Σαρωνικού, οι περισσότεροι διαφωνούν στο θέμα της ενιαίας διαχείρισης των ακτών".

Η Μ. Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας, παρατήρησε ότι "το πρόβλημα με την δόμηση των παραλιών προσεγγίζεται ακόμα με μεθοδολογία του 19ου αιώνα". Τόνισε επίσης ότι "το κράτος οφείλει να προβεί σε ιεράρχηση των οικονομικών και περιβαλλοντικών αξιών και να μην επικρατήσει ο νόμος του ισχυρού" και χαρακτήρισε "αδιανόητο" μια ακτή να δοθεί για ιδιωτική χρήση.

Ο πολεοδόμος Π. Τότσικας εξέφρασε φόβους ότι "υπάρχει μια λογική δημιουργίας νέων οικιστικών πόλων στον χώρο του παλιού Αεροδρομίου και στην περιοχή μεταξύ Βάρης και Κορωπίου". Επίσης τόνισε ότι αυτά τα σχέδια μαζί με την νέα περιφερειακή του Υμηττού "θα μετατρέψουν ουσιαστικά τον Υμηττό από φυσικό οικοσύστημα σε αστικό πάρκο".

Ο οικονομολόγος Γ. Τόλιος υποστήριξε ότι το μοντέλο της Αθήνας του '50 επεκτείνεται και στην Ανατολική Αττική, "αλλά αυτές τις τάσεις μπορούμε να τις αντιστρέψουμε". Η Μ. Ευαγγελίδου, σύμβουλος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, χαρακτήρισε "την μεγάλη πληγή της παραλίας" τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους στάθμευσης που αυτά χρησιμοποιούν.

Ο Μ. Σταύρου, πρόεδρος των Φίλων Βουνού και Θάλασσας κι εκπρόσωπος του Δικτύου, χαρακτήρισε τον Σαρωνικό "το μεγαλύτερο φιλέτο της χώρας" και ανακοίνωσε την πρόθεση συνεννόησης του Δικτύου με αντίστοιχο δίκτυο στην Μασσαλία που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Φόρουμ στην Βιέννη.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Π. Καπετανέας, δήμαρχος Βάρης, ο Π. Ευαγγελίου, αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής, και ο Θ. Λεβέντης, βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=469003

Δεν υπάρχουν σχόλια: