Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ

Teuxos Parko Final

Οικολογικό Πάρκο στον Φαληρικό Όρμο!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10 Ιουνίου 2009

Η Αξιοποίηση Υλοποιείται με Επιτυχία

Οικολογικό Πάρκο στον Φαληρικό Όρμο!

Η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, συνεχίζει την ουσιαστική αξιοποίηση της Ολυμπιακής μας κληρονομιάς, δημιουργώντας με ορθολογικούς όρους και περιβαλλοντική ευαισθησία νέους χώρους πολιτισμού και οικογενειακής αναψυχής. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, στη βάση του σχεδιασμού που υλοποιείται, προσθέτουν σημαντικές νέες χρήσεις στην πόλη, εξυπηρετώντας τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα ανέλαβε δράση για την αναβάθμιση του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου. Τα έργα αναβάθμισης αφορούν μία περιοχή (Ζώνη Α1), η οποία παρέμεινε αδιαμόρφωτη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συγκεκριμένα, όπως ανήγγειλε ο Πρόεδρος της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., κ. Διονύσης Σταμενίτης,

“Δρομολογείται η δημιουργία Οικολογικού Πάρκου με ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις σε μία επιφάνεια 260 στρεμμάτων, στην έκταση μεταξύ των εκβολών του Ιλισού και Κηφισού”.

Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης, κ. Κωνσταντίνος Μπούρας, τονίζοντας ότι «θα γίνει ό,τι απαιτείται και είναι αναγκαίο για να δημιουργηθεί αυτό το νέο συγκρότημα το οποίο θα αποτελεί ένα μητροπολιτικό αγαθό» δήλωσε:

«Η παραλιακή ζώνη του Φαληρικού Όρμου αποτελεί τη φυσική διέξοδο του Λεκανοπεδίου της Αθήνας στο Σαρωνικό.

Δημιουργώντας σήμερα ένα σημαντικό πάρκο, ένα χώρο οικολογικής σημασίας, καθώς και ένα χώρο αναψυχής και αθλητισμού, ωφελούνται αφενός οι κάτοικοι των όμορων δήμων και αφετέρου οι κάτοικοι του ευρύτερου Λεκανοπεδίου.

Συγχρόνως διασφαλίζεται η λειτουργική και αισθητική σύνδεση και συνέχεια της παραλιακής ζώνης του Π. Φαλήρου με το πάρκο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, την Καστέλα και τον Πειραιά, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας παράλληλα τα ήδη υλοποιημένα έργα στον Φαληρικό Όρμο, από τον Ιλισό στο Δέλτα Φαλήρου»

Νέες επιλογές ψυχαγωγίας, άθλησης και πολιτισμού για ολόκληρη την πόλη μας.

Αναπτύσσονται:

1. Οικολογικό Πάρκο μεσογειακής φύσης.

Περιλαμβάνει ένα ρυάκι κυμαινόμενης ροής που πριν εκβάλλει στη θάλασσα, σχηματίζει μια ενδιάμεση ζώνη, μια μικρή λίμνη με υφάλμυρο νερό. Προσφέρει έτσι στους επισκέπτες τη δυνατότητα περιπάτων στη φύση με εκπαιδευτικό παράλληλα χαρακτήρα, καθώς στο χώρο θα λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.

Παράλληλα, δημιουργείται ένα μεγάλο θερινό σινεμά 200 θέσεων.

2. Γήπεδα αθλοπαιδιών και Adventure Park

Περιλαμβάνονται εννέα (9) γήπεδα αθλοπαιδιών «5x5» ή έξι (6) γήπεδα «5Χ5» και τρία (3) καλαθοσφαίρισης, καθώς και οι απαραίτητες βοηθητικές υποδομές για τις σχετικές υπηρεσίες (αποδυτήρια, χώροι υγιεινής και ιατρείο). Στην ίδια ζώνη χωροθετείται επίσης και το adventure park, το οποίο προσφέρει εναλλακτικές δυνατότητες άσκησης για νέους.

3. Πάρκο νερού και αναψυχής

Περιλαμβάνει χώρους κολύμβησης, άσκησης και αναψυχής. Πιο συγκεκριμένα:

α. ένα Γυμναστήριο, ανοιχτό κατά μήκος της κοίτης του Ιλισού και προς τη μεγάλη πισίνα, το οποίο αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για άσκηση στο νερό, με όργανα και ελεύθερο χώρο για ομαδικά προγράμματα,

β. μια μεγάλη, ηλιακά θερμαινόμενη, πισίνα κολύμβησης με δυνατότητα σχεδόν 12μηνης λειτουργίας,

γ. ένα συγκρότημα δύο διακοσμητικών λιμνών,

δ. ένα σύγχρονο παιδότοπο.

4. Βοτανικό κήπο

Περιλαμβάνει φυτά των υδροβιότοπων, καθώς και ένα θερμοκήπιο (glass house) με ειδικά ενδημικά φυτά, πολλά από τα οποία έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες.

5. Παραλιακή αμμώδης ζώνη, σε άμεση επαφή με τη θάλασσα. Χώρος χαλάρωσης και αναψυχής, ζώνη δραστηριοτήτων ήπιας άσκησης όπως beach volley. Κατά μήκος της ζώνης διαμορφώνεται χώρος περιπάτου σε διάδρομους, προβλέπεται η δημιουργία ποδηλατοδρόμου, καθώς και η εγκατάσταση μικρών ελαφρών ξύλινων κατασκευών (καθίσματα) για διάλλειμα και ξεκούραση.

6. Κανάλι Κωπηλασίας, με σχεδίες τοποθετημένες στο χείλος της παραθαλάσσιας ζώνης.

Υποστηρικτικά, προβλέπονται αναψυκτήρια καλύπτοντας τις ανάγκες όλης της οικογένειας.

Παράλληλα, εξετάζεται και η εναλλακτική πρόταση δημιουργίας θεματικών παιδικών χαρών στις εκτάσεις που θα καταλαμβάνονται από το Πάρκο νερού και τον Βοτανικό κήπο.

Το Οικολογικό Πάρκο αναβαθμίζει περιβαλλοντικά και αισθητικά την παράκτια αυτή περιοχή αλλά και τις γειτονικές αστικές ζώνες, παρέχοντας πολλαπλές ευκαιρίες για ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων αθλητισμού και αναψυχής με άξονα το νερό.

Κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί μέσω της ιστοσελίδας www. olympicproperties.gr να καταθέσει τις απόψεις και προτάσεις του μέχρι τις 5 Ιουλίου. Στείλτε τις προτάσεις σας στο A1comments@olympicproperties.gr.

Στόχος μας είναι μέσω της Δημόσιας Διαβούλευσης να συνδιαμορφώσουμε με τους πολίτες το Οικολογικό Πάρκο. Η τελική μορφή του πάρκου και το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του θα ανακοινωθεί στις 15 Ιουλίου.

Λεπτομέρειες για την ανάπλαση – πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: